PDA

Επιστροφή στο Forum : OVERCLOCK σε Q6600 B3 ρίξτε μια ματιά

NeverAgain
10-10-07, 22:40
Καλησπέρα

Έχει λιγες ωρες που μετα απο υπομονη και προσεκτικες κινησεις εγκατεστησα με επιτυχία την ψύκτρα της thermalright ultra 120 (όχι την extreme...που να έβαζα και την extreme!!)
Οι εντυπώσεις μου είναι απίστευτες!
θα σας δείξω αναλυτικα μερικα αποτελεσματα και μετά όποιος έχει διαθεση και ξερει σιγουρα περισοτερα απο εμένα θα χρειαστώ την βοηθεια του.

CPU= CORE2QUAD Q6600 rev B3 / 2.4ghz (κάνα προβλημα,ας μην είναι G0 :) )
MOBO= P5K PREMIUM WI-FI FSB 1333 (link (http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=1033&product=1010824&tab=specs))
RAM= 2GB GEIL orange 800αρια ,timings 4-4-4-12 , voltage μεχρι 2.30 (link (http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=18&product=1014331&tab=specs))
COOLER= THERMALRIGHT ULTRA 120A
ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ= THERMALTAKE 550W (TR2 550PP)
CASE :THERMALTAKE soprano (3 εσωτερικα ανεμιστηρακια. 2 μπροστα/πισω και ενα στα πλαγια στο καπακι)

Ξεκιναμε με CPU benchmark σε 3DMARK06 (δεν το κανω ολο το test γιατι θα με ριξει απο GPU ,εχω μια 8500gt 256mb)
O cpu με ενδιαφέρει τώρα.

23626

κοιτάξτε τώρα τα benchmarks απο το tom's hardware για ολους του cpu ,στο αντιστοιχο test.

23627

ακόμα και ο EXTREME QUAD QX8650 κάνει πιο λίγα απο τον δικο μου oveclocked!

προχωράμε στα βασικά (prime SMALL FFTS,temps CPU σε FULL κτλπ)
Να σημειώσω οτι έχω τρέξει το prime όλο το απογευμα με αυτα τα settings και δεν έγραψε λάθος.
Επίσης η θερμοκρασία δεν ανέβηκε ποτε πανω απο 54C (επαιζε 52-54)
Σε idle o cpu είναι παντα 32-34 βαθμούς.

23628

να αναφέρω ότι έτρεξα και το coretemp 0.95 και μου βγάζει λαθος θερμοκρασίες σε full και idle (πάντα 8-10 βαθμους πάνω)
Ακόμα το coretemp μου λέει οτι ο cpu είναι στα 3.6ghz! :hmm:

23629

Το speedfan ομως οπως και το προγραμμα της ASUS (probe2) συμφωνουν.

τώρα τελευταια ασχολουμαι με το OC οποτε δεν γνωριζω και πολλα.
Οτι πειραματα κανω τα κανω μετα απο πολυ ψαξιμο και παντα με αργα και σταθερα βήματα..
Θελω να ανεβω και αλλο καθως η ψυκτρα μου σηκωνει θερμοκρασιες ΑΝΕΤΑ.
Οταν ειχα την stock της intel με το oc profile που εχω εφτανε 70 μετα απο 3 λεπτα και φυσικα το εκλεινα.
Τωρα δεν ξεπερναει με τιποτα το 54 ...αρα έχω ακόμα!

Θα σας πω τώρα τα voltages.
Τις μνημες τις εχω : 5-5-5-15 2Τ 2.3V
CPU VCORE : κάπου στα 1.37
ΝΒ Voltage: νομιζω 1.20? ..πρεπει να δω απο το bios
Γενικα και τα SB και το FSB terminate δεν τα θυμαμαι τώρα (δεν τα βαζα κουτουρού!)
Θελω μια βοηθεια οσο αφορα τα Voltage που θα πειράζω οταν ανεβαινω ,ποσα να ανεβάσω απο που να ανεβασω και τι να προσεξω για να μην γινει στραβη.
Επίσης αν θέλετε δώστε μου να τρεξω benchmarks καποια προγραμματα που τρεχετε και εσεις για να κάνουμε μια συγκριση.
ΤΕΛΟΣ να αναφέρω οτι χρειαζομαι απο εδω και περα βοηθεια γιατι πηγα να το βάλω 9x400 αλλα μαλλον δεν ρυθμισα σωστα τα voltages και ίσως καποιο αλλο setting και δεν μπήκε στα xp.

Ευχαριστω και περιμενω τις αποψεις απο εμπειρους overclockers :)
Αν έχω ξεχάσει κάτι πείτε μου να το αναφέρω.
Έγω πάντως είμαι πολυ ικανοποιημένος και δεν σταματάω :clap:

mach
10-10-07, 23:27
Ακόμα ένας ευχαριστημένος πελάτης, εύγε.
Φίλε, αρκεί να έχεις στο μυαλό σου τα εξής:
Ποτέ τη CPU πάνω από 1,45v με 1.50v - είναι βέβαιος αργός θάνατος.
Ποτέ τη μνήμη στα όρια ανοχής του κατασκευαστή. Κατέβασέ την άμεσα στα 2.15 με 2.20 αλλιώς σε κανα τρίμηνο θα κλάψεις. Bλέπω ότι οι μνήμες σου πιθανότατα δεν φοράνε micron (μόνο οι πρώτες παρτίδες αυτών των GEIL είχαν καλά τσιπάκια), άρα μάλλον δεν θα πάνε μακριά.
Το FSB σου είναι αρκετά ψηλά και φαίνεται σταθερό το σύστημα. Εάν δουλεύει, μη το πειράζεις. Κλείδωσε τη συχνότητα του pci express στα 105 και του PCI στα 33. Άσε τα volt του southbridge στην ησυχία τους.
Γενικά, να είσαι φειδωλός με τα volt. Όσο πιο χαμηλά γίνεται, αρκεί το σύστημα να είναι σταθερό. Οι μητρικές της ASUS έχουν χρόνια προβλήματα με τα ρεύματα. Άλλες δίνουν περισσότερο απ'ότι πρέπει και άλλες έχουν ανεπίτρεπτο vdroop.
Μην ανησυχείς για το coretemp. Δεν διαβάζει σωστά το multiplier και βγάζει συχνά εσφαλμένες συχνότητες.
Κάποια δημοφιλή benchmark είναι το SuperPI και τα τεστ επεξεργαστή/μνήμης του Sisoftware Sandra.

NeverAgain
10-10-07, 23:34
Σε ευχαριστω πολυ mach :)
πάω για reboot να κατεβάσω το voltage στην μνημη.
Ειχα διαβάσει καπου οτι οι τελευταιες mobos της asus δινουν υπερvoltage απο αυτα που ρυθμίζεις εσυ!! (στις μνημες)
θα κατεβάσω τα προγραμματα που μου είπες και θα ποστάρω τα results
Υπάρχει κάποιο προγραμμα σαν το prime να τεστάρει τις μνήμες αν δουλέβουν σωστά;
Κάποιο να κάνει benchmark? (για τις μνημες μιλάμε παλι)
Περιμένω και άλλες απόψεις /συμβουλές :rolleyes:

EDIT: ολα ενταξει ,το κατεβασα στο 2.00
30 λεπτά prime και δεν εχει βγαλει ουτε 1 λαθος
η θερμοκρασια παιζει παντα απο 53-54 βαθμους
Περιμένω βοηθεια για τα βασικα voltages και καποιες ρυθμισεις στο bios που θα πρεπει να αλλαξω.
Να παω σε χ9 multiplier? δοκιμασα 9χ400 δεν μπηκε
δοκιμασα 9χ360 (3.240ghz) μπηκε και εβγαζε λαθη στο prime
ενω τώρα είμαι 3.200 αλλα με multiplier 8χ400 και είναι σταθερο...
Τα ιδια ghz δηλαδη αλλα με αλλο multiplier ..
Εδώ θέλω βοήθεια :)

Θελω να τον ανεβασω και αλλο ...η ψυκτρα σηκωνει ΑΝΕΤΑ θερμοκρασιες ,φαινεται.

netsales
11-10-07, 09:27
Πιστευω οτι θα πας σταθερα μεχρι 3,74.

NeverAgain
11-10-07, 12:11
Πολυ όμορφα.
Και 'γω θέλω να το πιστευω :)
Πόσο να ανεβάσω όμως το vcore voltage?
Τώρα το έχω στο 1.35 νομίζω *
Πόσο το fsb terminate voltage?
Τις μνημες το πολυ να τις παω μεχρι 2.2 γιατι κανει overvoltage η asus.
Τα northbridge/southbridge πόσο να τα δοκιμάσω?
Πολαπλασιαστή με τι να προσπαθήσω;
Με 8άρι ,9άρι ή κάτι άλλο;
Κάπου αλλου που πρεπει να πειράξω τα voltage για να μπει και να δω αν ειναι σταθερό;
Οκ εχω διαβάσει και συνεχίζω να διαβάζω αλλα δεν θα είχα προβλημα να ακούσω απόψεις.

Ευχαριστώ :)

* θα κάνω ποστ μετα στο bios να δω αναλυτικά ποσο τα έχω αυτην την στιγμή και θα τα αναφέρω.
Τις μνημες πάντως τις εχω 5-5-5-10 .
Να πειράξω και τα άλλα timings που έχει μετά για τις μνήμες ή δεν υπάρχει λογος;
Γιατι έχω δει οτι καποιοι ρυθμιζουν ακομα και εκεινα.

NeverAgain
11-10-07, 12:48
Λίγο σκουρα τα πράγματα...
Εβαλα τα εξης:
cpu volt: 1.40
Cpu DAmper : Enable
CPU ppl volt: 1.50 (καπου εκει ισως και πιο κατω)
FSB termination volt: 1.40 (καπου εκει ισως και πιο κατω)
SB Volt: 1.20
οι μνημες οπως ηταν.
μπηκε στα 3.3 με 8χ420 fsb
αφησα λιγο το prime δεν βρηκε λαθη ,η θερμοκρασια ανεβηκε σε full στο 56 και φανηκε οτι θα μεινει εκει ,ισως καμοια μοναδα παραπανω.
Μετα εβαλα το mark06 να τεσταρω benchmark στην cpu ,φαινοταν οτι πηγαινε πιο γρηγορα αλλα στο τελος του 2ου test οταν πηγε να ποσταρει τα results μου βγαλαν τα xp bsod (μπλε οθονη) και κρασαρε...
Τα ξαναβαλα οπως τα ειχα και ειμαι παλι στα 3.2 -σταθερα ομως.
need help για ανεβασμα ,ειδικα απο καποιον που εχει ιδια mobo (P5K PREMIUM WIFI) και αναλογο quad cpu. (q6600)
Δεν ειναι G0 stepping ,ειναι B3 αλλα μπορει να ειναι καλο κοματι.

dkarko
11-10-07, 13:01
Ξαναδες τις θερμοκρασίες. Συνήθως το coretemp δίνει τις σωστές θερμοκρασίες. probe2 και speedfan παίρνουν την ίδια πληροφορία από την μητρική, άμα η μητρική τις διαβάζει λαθος (μου έχει τύχει με 2/2 μητρικές μέχρι στιγμής) θα σου εμφανίζουν και αυτά λαθος. Δοκίμασε και το intel TAT.
Είναι πολύ πιθανό το speedfan να σου δίνει λάθος temps και αντί για 50c (λίγο δεν είναι για q6600 στα 3.2 με full load?) να είναι ~65 (όπως θα σου λέει και το coretemp).

mach
11-10-07, 13:16
Φίλε neveragain, κοίτα αυτό (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=105914) το νήμα, ειδικά τις 4-5 πρώτες σελίδες, ένα παλικάρι είχε παρόμοια "προβλήματα" και ίδιο setup μ'εσένα.. Πάντως τα 3.2 μια χαρά είναι για Β3, άντε να κερδίσεις άλλα 200MHz, ελάχιστη διαφορά θα καταλάβεις (μάλλον δεν θα καταλάβεις τίποτα για να λέμε την αλήθεια).

dkarko --> οι τελευταίες δύο εκδόσεις του speedfan μετράνε τη θερμοκρασία του επεξεργαστή από το σένσορα της μητρικής αλλά και από τη δίοδο μέσα στη CPU (όπως το coretemp), άρα είναι αξιόπιστες οι ενδείξεις του.

NeverAgain
11-10-07, 13:58
Ξαναδες τις θερμοκρασίες. Συνήθως το coretemp δίνει τις σωστές θερμοκρασίες. probe2 και speedfan παίρνουν την ίδια πληροφορία από την μητρική, άμα η μητρική τις διαβάζει λαθος (μου έχει τύχει με 2/2 μητρικές μέχρι στιγμής) θα σου εμφανίζουν και αυτά λαθος. Δοκίμασε και το intel TAT.
Είναι πολύ πιθανό το speedfan να σου δίνει λάθος temps και αντί για 50c (λίγο δεν είναι για q6600 στα 3.2 με full load?) να είναι ~65 (όπως θα σου λέει και το coretemp).

Φίλε dkarko γιατι να εμπιστευτω το coretemp που μου βγάζει 3.6ghz ενω απο bios εχω δώσει 8χ400 fsb μου γραφει 3.2 οπως και θα πρεπε,
ολα τα προγραμματα (cpuz ,asus prob,asus ai κτλπ) λενε οτι εχω 3.2 και ολα τα αλλα που μετρανε την θερμοκρασια συμφωνουν με το 53-54 ενω μονο το coretemp που βγαζει λαθος την συχνοτητα επιμενει να βγαζει λαθος και τα temps??
Δεν νομιζεις οτι ειναι λιγο παραδοξο;
Να σου θυμησω αν δεν το διαβασες οτι εχω παρει την ultra120 και να σου ξαναθυμησω οτι την εβαλα μετα απο ΠΟΛΥ προσεκτικες κινησεις ,την εχω σφηξει απολυτα ,δεν κουνιεται και να θελεις να βγει ,εχω βαλει καλης ποιοτητας πάστα αναμεσα στον cpu και στην ψυκτρα
και τέλος καθαρησα (δεν εξησα) τον cpu απο την παλια πάστα κτλπ.
ΓΕνικα ..εχω κάνει πολυ καλη δουλεια ως προς την τοποθέτηση της ψυκτρας.
Ειναι παρα πολυ βασικο να μην υπάρχει ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ κενο αναμεσα στην ψυκτρα και την cpu και αυτο το λεω εκ πειρας.
Τα 65αρια που λες τα χτυπουσα χαλαροτατα με την στοκ ψυκτρα της intel, εψηνα και τα αυγα μου ,τωρα δεν προκειτε να τα ξαναδω ,sorry :p

mach .Πολυ καλο το θρεντ ,εχει και δικια μου μομπο οποτε παω να τρεξω μερικες απο εκεινες τις ρυθμισεις.
Πάντως με τα 3.2 και θερμοκρασίες οχι πανω απο 54 full και 32 idle νομιζω οτι ειμαι πολυ καλα.
Πλεον μετα απο λιγο σημαζεμα στο bios το 3dmark06 σε CPU πιανει 5100.
ΞΑΝΑΘΥΜΗΖΩ : εχει να κανει με την ψυκτρα...με την στοκ ήμουνα και 15 βαθμους πάνω στο oc αυτου του profile .
Και ποτε δεν αφησα prime να τρεξει 1 ωρα full ,με το που χτυπουσε 70αρες το εκλεινα ..θα συνεχιζε το ανεβασμα.

* Οποιος πιάνει το χερι του ,εχει υπομονη και θελει να δει ΤΡΕΛΗ πτωση της θερμοκρασιας τον συμβουλευω για την ultra 120 Extreme :clap:

darisg
11-10-07, 16:19
Λοιπόν, έχουμε και λέμε.....
για θερμοκρασίες μόνο core temp, το speed fan στους quad δίνει -15c
αναφορικά με τα 3.600 πέρνει λάθος πληροφορία από το bios γιατι ο multi είναι χ8, εαν τον είχες χ9 θα σου έδειχνε σωστά. (μην σε απασχολεί) αλλά με τις θερμοκρασίες, (αν σου βγάζει 50αρια το speedfun, που πραγματικά μεταφράζονται σε 65c) ίσως θα πρέπει να το ξαναδείς......αν ήταν G0 δεν θα σε απασχολούσε.....

NeverAgain
11-10-07, 16:37
τα προγράμματα της asus δίνουν λάθος και αυτά;
Δεν είναι λίγο ακραίο;
Θα το ψάξω.

mach
11-10-07, 16:43
Όπως ανέφερα και πριν, το speedfan πλέον μετράει τηn ίδια δίοδο όπως και το coretemp.
Ότι λέει το coretemp λέει και το speedfan. Eλεοc.

NeverAgain
11-10-07, 16:57
Πείτε μου εκδόσεις.
.
coretemp: 0.95
Tjunction =100C
core0= 64C
core1= 64C
core2= 62C
core3= 62C

SpeedFan 4.33
CPU= 53
core0= 48
core1= 48
core2= 48
core3= 48

Ποιο να πάρω για σωστο τελικά;
Θα του βάλω θερμόμετρο!!!

NeverAgain
11-10-07, 17:06
και το everest ultimate edition τα ιδια temps μου δίνει με fanspeed,asus probe2,asus ai κτλπ

darisg
11-10-07, 18:31
xmmm....

http://www.tomshardware.co.uk/forum/221745-11-core-quad-temperature-guide

άντε καλό διάβασμα

dkarko
12-10-07, 00:11
Όπως ανέφερα και πριν, το speedfan πλέον μετράει τηn ίδια δίοδο όπως και το coretemp.
Ότι λέει το coretemp λέει και το speedfan. Eλεοc.

Προφανώς τότε κάνει κάτι λάθος. Πάντως εδώ όπως βλέπεις Bios λέει 29 (easytune, speedfan,everest) και cpu 44 (coretemp,intel TAT)
23675

Και μόλις είδα στο beta section του speedfan ότι όντως κάνει λάθος το speedfan και το διόρθωσαν στην beta 23

"Intel CORE temperatures should now properly work on all systems. Added support for the SMBus available on several new SouthBridges. Added support for new chips. Added preliminary CPU identification routines needed to better support new hardware. Beta 19 improves CPU identification routines. Beta 21 improves identification and should detect DDR3. Beta 23 fixes a bug in charting, improves CPU identification, adds support for EMCT03 and, by popular demand, sets Tjmax=100C for Intel Core Stepping L2. In order to run this beta, simply install SpeedFan 4.33, then replace the EXE and then run SpeedFan as usual. Use the SEND REPORT facility on the INFO tab to help me to evaluate the improvements I coded."

Iannis
12-10-07, 10:44
Εχεις εξαντλήσει τις μνημες 1:1 στα 3,2GHz CPU Μια χαρα εισαι
Εαν θελεις παραπάνω πρεπει να πας σε 1000αρες μνημες ωστε να αναιβασεις κ' αλλο το FSB

1- Κατεβασε το Vmem στο 2 απο 2,3 που τις εχεις (κανει Overvoltage h asus και θα τις παρεις στο χερι σε λιγο καιρο.
2- Βαλε ενα κερμα στην extreme 120 οπως η φωτο
3-δες το BIOS

JumperFree Configuration Settings

AI Overclocking: Manual
CPU Ratio Control: Manual
- Ratio CMOS Setting: 8
FSB Frequency: 400
PCI-E Frequency: 100
DRAM Frequency: 800
DRAM Timing Control: Manual
CAS# Latency: 4
RAS# to CAS# Delay: 4
RAS# Precharge: 4
RAS# Activate to Precharge: 12
TWR: AUTO
TRFC: AUTO
TWTR: AUTO
TRRD: AUTO
TRTP: AUTO
DRAM Static Read Control: Disabled

Transaction Booster: AUTO
Boost Level: (only displayes when Transaction Booster is set to Disable or Enabled)
Clock Over-Charging Mode: AUTO

CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled

CPU Voltage: 1.4125
CPU Voltage Reference: AUTO
CPU Voltage Damper: Enabled
CPU PLL Voltage: 1.50 (ίσως και 1.60)
DRAM Voltage: 2.10
FSB Termination Voltage: 1.30
North Bridge Voltage: 1.55
North Bridge Voltage Reference: AUTO
South Bridge Voltage: AUTO

Advance CPU Settings
CPU Ratio Control: Manual
- Ratio CMOS Setting: 8
C1E Suppport: Disabaled
Max CPUID Value Limit: Disabaled
Vanderpool Technology: Disabaled
CPU TM Function: Disabaled
Execute Disable Bit: Disabaled
PECI: Enabled

USB Configuration
USB Functions: Enabled
Legacy USB Support: Disabled (need to enable it to detect USB flash drives)

Aυτα παιζουν σε εμενα

δες και αυτό το thread απο την αρχή
http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=105914

NeverAgain
12-10-07, 10:57
thankz και 'γω πανω κατω έτσι τα εχω τα settings.
Θα κοιταξω και αυτο με την beta του speedfan.
μέχρι πόσο να τον αφηνω να δουλευει σε full?
Τι πατέντα είναι αυτη με το κέρμα????
Μηπως να βαλω κανα 10ευρω μπας και κρυωνει καλυτερα?!
Πόσο θα ρίξει την θερμοκρασία το κέρμα;

Iannis
12-10-07, 11:02
thankz και 'γω πανω κατω έτσι τα εχω τα settings.
Θα κοιταξω και αυτο με την beta του speedfan.
μέχρι πόσο να τον αφηνω να δουλευει σε full?
Τι πατέντα είναι αυτη με το κέρμα????
Μηπως να βαλω κανα 10ευρω μπας και κρυωνει καλυτερα?!
Πόσο θα ρίξει την θερμοκρασία το κέρμα;

Οι βιδες τερματιζουν νωρίς και δεν πιεζεται σωστα η ψήκτρα
δες εδω

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=145499&highlight=Thermalright+mod

@ ADSLgr.com All rights reserved.