PDA

Επιστροφή στο Forum : Σχετικά με την έρευνα στην Ελλάδα...contime
01-11-07, 12:24
Ετυμηγορία - σταθμός κατά της εκμετάλλευσης νέων ερευνητών


Απόφαση - κόλαφος για τις σχέσεις υποτέλειας και εκμετάλλευσης που αναπτύσσονται στα εργαστήρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε βάρος των νέων ερευνητών από εργοδότες-καθηγητές αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών. Το δικαστήριο συνεκδίκασε τις αντίθετες αγωγές που είχαν καταθέσει η ερευνήτρια και πρώην μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Π. Μπαζιάνα κατά του καθηγητή Δ. Λυμπερόπουλου και του τελευταίου κατά της πρώτης. Οι μεταξύ τους διαφορές μας αφορούν όλους διότι δεν έχουν να κάνουν με μια προσωπική βεντέτα αλλά με τις συνθήκες (και τις εργασιακές) που επικρατούν στα φυτώρια παραγωγής έρευνας και τη δυνατότητα των πανεπιστημιακών οργάνων να ασκήσουν έλεγχο στην οικονομική διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων. Αλλωστε, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, με την απόφασή του, όχι μόνο δικαιώνει τη φοιτήτρια αλλά διαβιβάζει στον εισαγγελέα όλο το φάκελο της δικογραφίας προκειμένου να διερευνηθεί "η τυχόν τέλεση και άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων" κατά την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων.
Η Π. Μπαζιάνα, με την υπόθεση της οποίας έχει ασχοληθεί η "ΑΥΓΗ" επανειλημμένως, εκπονούσε τη διδακτορική της διατριβή από το 1999-2002 στο Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δ. Λυμπερόπουλου. Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε ο ΟΤΕ με επιστημονικό υπεύθυνο τον προαναφερόμενο καθηγητή. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν όπως ήλπιζε η νεαρή ερευνήτρια, που επί τρία χρόνια εργάστηκε σκληρά για το διδακτορικό της και το πρόγραμμα του ΟΤΕ.
Το Νοέμβριο του 2003 αναγκάστηκε τελικά να καταφύγει στα δικαστήρια, κατηγορώντας τον επιβλέποντα καθηγητή της για υπεξαίρεση των αμοιβών της και συκοφαντική δυσφήμηση καθώς ο καθηγητής κατηγορεί την Π. Μπαζιάνα ότι παρακρατεί εξοπλισμό του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα έναν σκληρό δίσκο με τα δεδομένα της διατριβής της.
Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια έχει καταγγείλει επίσης τον κ. Λυμπερόπουλο για ιδιοποίηση της πνευματικής της εργασίας (ότι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το επιστημονικό της έργο στο ερευνητικό πρόγραμμα), κατηγορία, ωστόσο, που δεν αποτέλεσε αντικείμενο της δίκης).
Τέσσερις μήνες αργότερα (Μάρτιο του 2004) στα δικαστήρια προσφεύγει και ο επιβλέπων καθηγητής κατηγορώντας την κ. Μπαζιάνα για συκοφαντική δυσφήμηση. Οι αντίθετες αγωγές συνεκδικάζονται στην Πάτρα στις 15 Μαρτίου του 2005 και πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση που δικαιώνει τη φοιτήτρια.


Δικαίωση από το δικαστήριο

Αναλυτικότερα, το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο καθηγητής διέπραξε τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, καθώς η ερευνήτρια επέστρεψε τον εξοπλισμό, τον καταδικάζει να πληρώσει αποζημίωση 30.000 ευρώ στη φοιτήτρια και απαγγέλλει προσωπική κράτηση 4 μηνών ως μέσον αναγκαστικής εκτέλεσης της απόφασης. Σε ό,τι αφορά την αγωγή του καθηγητή την απορρίπτει και τον χρεώνει με τη δικαστική δαπάνη.
"Περαιτέρω", κρίνει το δικαστήριο, "δεν μπορεί να αποκλειστεί a priori η τυχόν τέλεση και άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας κατά τη διαχείριση και πληρωμή των αμοιβών για το ως άνω ερευνητικό πρόγραμμα του ΟΤΕ και για άλλα συναφή προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών". Και γι' αυτό το λόγο διαβιβάζει το φάκελο της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.
Έφεση κατά της απόφασης άσκησε ο καταδικασθείς καθηγητής.

...αλλά όχι από την ΕΔΕ του κουμπάρου

Η κ. Μπαζιάνα βρήκε το δίκιο της στα δικαστήρια αλλά όχι και στην ΕΔΕ που διενέργησε το Πανεπιστήμιο στο οποίο αφιέρωσε τρία χρόνια σκληρής δουλειάς. Το πόρισμα της ΕΔΕ το οποίο μάλιστα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χατζηθεοδώρου έστειλε στην Εισαγγελία εν μέσω θέρους χωρίς να ενημερώσει τα όργανα διοίκησης του ιδρύματος, κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή του δικαστηρίου. Βγάζει λάδι τον κ. Λυμπερόπουλο και ένοχη την ερευνήτρια. Σύμφωνα με το πόρισμα, η κ. Μπαζιάνα επέστρεψε μεν τον εξοπλισμό (σκληρό δίσκο υπολογιστή) αλλά κατεστραμμένο και τη ζημιά που υποτίθεται ότι προκάλεσε η ερευνήτρια συνολικά στο πρόγραμμα, ο κ. Λυμπερόπουλος την κοστολογεί σε 350 εκ. δρχ. -κατηγορία την οποία δεν δέχθηκε το δικαστήριο.
Για τους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ, το πόρισμα δεν αποτέλεσε έκπληξη. Για πολλούς η καταδίκη της φοιτήτριας ήταν προδιαγεγραμμένη καθώς από την αρχή φάνηκε η απροθυμία των πρυτανικών αρχών να διευρευνήσουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης χωρίς φόβο και πάθος και κυρίως χωρίς τη διάθεση συγκάλυψης. Κατ' αρχήν με τα χίλια ζόρια, μετά δηλαδή από έντονες πιέσεις του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων, του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών και του συλλόγου ΔΕΠ του ιδρύματος, δέχτηκαν οι πρυτανικές αρχές η ΕΔΕ να διερευνήσει όχι μόνο τις καταγγελίες του καθηγητή (όπως αρχικά είχαν αποφασίσει) αλλά και τις καταγγελίες της Π. Μπαζιάνα. Η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη καθώς τον προηγούμενο Μάιο αποκαλύφθηκε ότι ο καθηγητής που διενεργούσε την ΕΔΕ είναι κουμπάρος μ' έναν από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας της κ. Μπαζιάνα που με τη σειρά του είναι κουμπάρος του Δ. Λυμπερόπουλου. Ο κουμπάρος κάνει ΕΔΕ για τον κουμπάρο του κουμπάρου, έγραψε η ΑΥΓΗ και απάντηση δεν έλαβε. Επισήμως η φοιτήρια με υπόμνημα που απέστειλε (25.5.2005) στον πρύτανη του ιδρύματος ζητούσε την εξαίρεση του καθηγητή από την ΕΔΕ προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη διερεύνηση της υπόθεσης. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι η κουμπαριά δεν είναι συγγένεια και ότι ο καθηγητής που έκανε την ΕΔΕ είναι πάνω από κάθε αμφισβήτηση. Προφανώς όταν η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής τον Φ. Κουβέλη ότι η ΕΔΕ θα διερευνήσει "όλες τις καταγγελίες χωρίς κανέναν περιορισμό", δεν εγνώριζε τον περιορισμό της κουμπαριάς. Και ως εκ τούτου διαψεύστηκε, όχι βεβαίως με δική της ευθύνη.
Και το πλέον εξωφρενικό: Ακόμα και όταν εκπρόσωποι των φοιτητών κοινοποίησαν στις πρυτανικές αρχές τη δικαστική απόφαση, εκείνες αρνήθηκαν ν' αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση για επανεξέταση της υπόθεσης.
Εμείς πιστεύουμε, δηλώνει ο Σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ότι το ερευνητικό έργο δεν μπορεί να διεξάγεται εν κρυπτώ, οι καθηγητές μας δεν μπορεί να συμπεριφέρονται ως οικονομικοί διαχειριστές - μάνατζερς ούτε πολύ περισσότερο ως αφεντικά - επιχειρηματίες, οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα δεν μπορεί να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα και υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Ανάλογες θέσεις διατυπώνει και η ΠΟΣΔΕΠ. Και η συμμαχία τους είναι ο μόνος τρόπος για να βρει το δίκιο του το Πανεπιστήμιο.

Π. ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ


http://www.ntua.gr/posdep/MME/Nov_2005/2005-11-07_avgi.htm

chat1978
01-11-07, 15:10
Τώρα ας μην ξανασχολιάσω για μια ακόμη φορά. Ημουν σε γειτονικό εργαστήριο ευτυχώς όχι μέσα αλλά λόγους συνεργασίας με αυτούς τα έβλεπα τι γινόντουσαν.

KLG
01-11-07, 17:21
Mάλιστα...

... έτσι απλά καταστρέφουν τις ζωές νέων ανθρώπων.

Ακόμα και αν δικαιωθεί η κοπέλα 100% και πάρει και τον τίτλο της (απίθανο), δεν θα μπορεί να δουλέψει πουθενά στην Ελλάδα.

Btw, το άρθρο αναφέρεται σε γεγονότα του 2005, η κατάσταση τώρα πως έχει?

chat1978
02-11-07, 12:43
Mάλιστα...

... έτσι απλά καταστρέφουν τις ζωές νέων ανθρώπων.

Ακόμα και αν δικαιωθεί η κοπέλα 100% και πάρει και τον τίτλο της (απίθανο), δεν θα μπορεί να δουλέψει πουθενά στην Ελλάδα.

Btw, το άρθρο αναφέρεται σε γεγονότα του 2005, η κατάσταση τώρα πως έχει?
Πόσο δίκιο έχεις.

[Insomniac]
02-11-07, 16:51
Αυτή και χειρότερη είναι η κατάσταση στα σημερινά Ελληνικά Πανεπιστήμια κυρίες και κύριοι (για να προλάβω, σίγουρα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, αλλά αυτές είναι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα...).

Δεν είδα όμως σε κανένα τηλεοπτικό κανάλι να γίνεται αναφορά στις πόσες και πόσες παρόμοιες περιπτώσεις, ούτε φυσικά να κλείνουνε σχολές και να ξεκινούν κινητοποιήσεις στους δρόμους...

Γιατί άραγε...;

chat1978
02-11-07, 17:32
;1538404']
Γιατί άραγε...;
Δεν θέλουν να δημιουργούν κοινωνική κατακραυγή και ταλαιπωρία για τόσο ασήμαντα ζητήματα.Υπάρχουν πιο σημαντικά όπως πχ να μην στερηθούμε τους καφέδες.

KLG
02-11-07, 17:39
Δεν θέλουν να δημιουργούν κοινωνική κατακραυγή και ταλαιπωρία για τόσο ασήμαντα ζητήματα.Υπάρχουν πιο σημαντικά όπως πχ να μην στερηθούμε τους καφέδες.

Aπο οτι θυμάμαι απο τα φοιτητικά μου χρόνια, οι διδακτορικοί κάνανε τις συμμαχίες τους και αυτές δεν ηταν με το φοιτητικό κίνημα.

Όποτε κάναμε καταλήψεις, τους χρησιμοποιούσαν οι καθηγητές για να τις σπάνε. Εκτός απο ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι έκαναν την βρωμοδουλειά των καθηγητάδων.

Δεν ξέρω αν υπάρχει σύλλογος ή οχι, αλλά αν υπάρχει κάτι κάνει λάθος.

Είτε μας αρέσει, είτε οχι όποιος δεν συνδικαλίζεται τον τρώει η μαρμάνγκα, και το συγκεκριμένο άρθρο είναι απο μέλος της ΠΟΣΔΕΠ, για αυτό και βγήκε στην επιφάνεια μέσω της Αυγής. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης με διδακτορικά που κρατάνε 7 χρόνια και δεν τολμούνε να μιλήσουνε.

Hwoarang
02-11-07, 17:45
Μπράβο στην φοιτήτρια και συγχαριτήρια που τόλμησε να τα βάλει με το κατεστημένο. Γι αυτό πολύ σωστά λένε να αποφεύγονται μεταπτυχιακά/διδακτορικά στην Ελλάδα

Copyright Keen Notion Co (2002-2019) Copyright Keen Notion Co.