Επιστροφή στο Forum : Πρώιμη η επίσπευση για ταχύτερο internet
Η Ofcom και η ΒΤ εκφράζουν τις αμφιβολίες τους ως προς το αν ο χρόνος είναι κατάλληλος για την έναρξη χρήσης των ακριβών δικτύων οπτικών ινών.
"Χρειαζόμαστε αποδείξεις ότι ένα τέτοιου είδους δίκτυο είναι απαραίτητο και δεν νομίζω ότι τις έχουμε ακόμα", είπε ο Peter Philips, επικεφαλής στρατηγικής της Ofcom.
Κάποιες εταιρίες δικτύων επίσης αμφισβήτησαν ότι το ταχύτερο internet θα είχε νόημα από οικονομικής άποψης.
"Το θέμα είναι πώς να υπάρχει κέρδος και δεν είμαι σίγουρος ότι η απάντηση είναι καλή", είπε ο Justin Paul, development manager στην εταιρία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, Alcatel-Lucent.
Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα ως προς το εάν οι χρήστες θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για γρηγορότερο internet.
Οι υπερ-ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις, ικανές να προσφέρουν ταχύτητες έως και 100Mbps (megabits ανά δευτερόλεπτο) έχουν απασχολήσει την πολιτική ατζέντα το πρόσφατο διάστημα. Ο Υπουργός για την Ανταγωνιστικότητα Stephen Timms πρόσφατα πραγματοποίησε διάσκεψη κορυφής για το θέμα, ενώ βουλευτές προ λίγου καιρού οργάνωσαν ένα eForum για να συζητήσουν την ανάγκη δικτύων επόμενης γενιάς και ο Ρυθμιστής Ofcom πραγματοποίησε το δικό του Συμβούλιο.
Τα δίκτυα οπτικών ινών με ικανότητα για ταχύτητες έως και 100Mbps είναι ήδη πραγματικότητα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και κάνουν την εμφάνισή τους σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Γερμανία.
Τη συζήτηση ξεκίνησε το Broadband Stakeholder Group (BSG) την άνοιξη του τρέχοντος έτους, με μια έκθεση αναφορικά με το αν και γιατί η Βρετανία θα είχε την ανάγκη για ευρυζωνικό δίκτυο επόμενης γενιάς. Ο Antony Walker, στέλεχος της BSG, δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώρα για πανικό.
Η Ofcom (ρυθμιστής) συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και έχει υπόψη πως οποιαδήποτε εταιρία θέλει να επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια λιρών σε ένα καινούριο δίκτυο, θα πρέπει να έχει κάποιες επιβεβαιώσεις από την κυβέρνηση πως θα μπορεί να αποζημιωθεί.
Ενώ αναγνωρίζει πως το δίκτυο οπτικών ινών "θα ήταν μια από τις πιο θεμελιώδεις αλλαγές στην υποδομή τηλεπικοινωνιών μας εδώ και δεκαετίες", ο Peter Philips, επικεφαλής ανάπτυξης στρατηγικής και αγοράς στην Ofcom, δεν έχει πεισθεί πως έχει έρθει ο καιρός για τέτοια ανάπτυξη προς το παρόν.
"Πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν τα μειονεκτήματα σε περίπτωση που η επένδυσή σας πραγματοποιηθεί αργότερα από άλλους. Θα ήμασταν σε θέση να μάθουμε από τις εμπειρίες άλλων χωρών", είπε.
Οι περισσότεροι παρατηρητές της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών θεωρούν πως ο προφανής υποψήφιος για οποιαδήποτε αναβάθμιση δικτύου είναι ο επιτηρητής του υπάρχοντος ADSL ευρυζωνικού δικτύου, η ΒΤ.
Η ΒΤ σχεδιάζει να αυξήσει τις ταχύτητες ADSL με μια νέα τεχνολογία που προσφέρει ταχύτητες έως 24Mbps και η χρήση του ADSL2+ θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Μέχρι το 2011, όλες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της ΒΤ θα έχουν αναβαθμιστεί.
Εξετάζει επίσης την περίπτωση χρήσης VDSL με δυνατότητα για ταχύτητες έως και 50Mbps.
Όσον αφορά στο FTTH, η ΒΤ έχει δεσμευθεί να προσφέρει την τεχνολογία αυτή (με δυνατότητα για ταχύτητες έως και 100Mbps) σε νέα οικοδομικά συγκροτήματα, όπως στο Ebsfleet του Kent όπου θα εξυπηρετήσει χιλιάδες νοικοκυριών.
Ήδη υπάρχει δίκτυο επόμενης γενιάς στη Βρετανία που εξυπηρετεί το μισό του πληθυσμού.
Η Virgin έχει δηλώσει πως θα αναβαθμίσει το καλωδιακό δίκτυό της - που φθάνει το 52% του πληθυσμού - σε 50Mbps ως το τέλος του 2008.
ΠΗΓΗ και Πλήρες Άρθρο: BBC NEWS (http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7114642.stm)
Η ΒΤ σχεδιάζει να αυξήσει τις ταχύτητες ADSL με μια νέα τεχνολογία που προσφέρει ταχύτητες έως 24Mbps και η χρήση του ADSL2+ θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
:hmm: Που είναι όλοι αυτοί που μας λένε μπανανία εδώ.... :hmm:
Συμφωνώ πάντως σε γενικές γραμμές με το άρθρο. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει οτι ο οικιακός χρήστης έχει ανάγκες μεγαλύτερες απ'αυτές που καλύπτει το adsl2+ (το οποίο δίνει ένα τρομακτικό εύρος). Aυτό που χρειάζεται, είναι να βελτιωθεί (αναβαθμιστεί/αλλαχθεί) ο χαλκός, ώστε τα 24 να είναι 24 και όχι ένα wide range από 4 μέχρι 21.
Δεν συμφέρει να αλλάξεις όλο το δίκτυο χαλκού, εξάλλου οι οπικές ίνες είναι πλέον πιο φθηνες από τον χαλκό, οπότε αν έχεις κατι τέτοιο στο μυαλό σου, πηγαίνεις σε δίκτυο οπτικών ινών και τα ρέστα τα κρατάς για νέα router κτλ που χρειάζονται.
Συμφωνώ πάντως σε γενικές γραμμές με το άρθρο. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει οτι ο οικιακός χρήστης έχει ανάγκες μεγαλύτερες απ'αυτές που καλύπτει το adsl2+ (το οποίο δίνει ένα τρομακτικό εύρος). Aυτό που χρειάζεται, είναι να βελτιωθεί (αναβαθμιστεί/αλλαχθεί) ο χαλκός, ώστε τα 24 να είναι 24 και όχι ένα wide range από 4 μέχρι 21.
Και εγω με την σειρα μου να συμφωνησω και να προσθεσω, οτι δεν μπορω να καταλαβω το αγχος που πιανει μερικους οικιακους ειδικα χρηστες, για να αποκτησουν εξωπραγματικες ταχυτητες (50 ή και 100Mbps), την στιγμη που το aDSL2+ αν δινει ακομα και 16-18Mbps στον καθενα μας (να τα δινει πραγματικα ομως), νομιζω οτι φτανουν και περισσευουν για την συντριπτικη πλειοψηφια των εργασιων μας στο ιντερνετ :cool:
Δεν συμφέρει να αλλάξεις όλο το δίκτυο χαλκού, εξάλλου οι οπικές ίνες είναι πλέον πιο φθηνες από τον χαλκό, οπότε αν έχεις κατι τέτοιο στο μυαλό σου, πηγαίνεις σε δίκτυο οπτικών ινών και τα ρέστα τα κρατάς για νέα router κτλ που χρειάζονται.
Γι'αυτό είπα να αλλαχθεί ;)
Το download για μένα τουλάχιστον είναι παραπάνω από αρκετό. Με το upload θα ήταν καλό να είχαμε κάποια βελτίωση με κάποιο τρόπο [όχι (απαραίτητα) για να κρατάμε καλό ratio σε trackers αλλά (κυρίως) για σοβαρή δουλειά, αποστολή μεγάλων αρχείων κλπ.]
:hmm:
Αυτό μου διέφυγε στο αρχικό μου post.
Έχεις δίκιο :up:
Και εγω με την σειρα μου να συμφωνησω και να προσθεσω, οτι δεν μπορω να καταλαβω το αγχος που πιανει μερικους οικιακους ειδικα χρηστες, για να αποκτησουν εξωπραγματικες ταχυτητες (50 ή και 100Mbps), την στιγμη που το aDSL2+ αν δινει ακομα και 16-18Mbps στον καθενα μας (να τα δινει πραγματικα ομως), νομιζω οτι φτανουν και περισσευουν για την συντριπτικη πλειοψηφια των εργασιων μας στο ιντερνετ :cool:
Δε δίνει 16-18.
Στην καλύτερη περίπτωση δίνει 3,5 και συνήθως 1 Mbps πραγματικά...
Η Ofcom (ρυθμιστής) συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και έχει υπόψη πως οποιαδήποτε εταιρία θέλει να επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια λιρών σε ένα καινούριο δίκτυο, θα πρέπει να έχει κάποιες επιβεβαιώσεις από την κυβέρνηση πως θα μπορεί να αποζημιωθεί.
Όπως έχω αναφέρει και σε άλλα παρόμοια νήματα, η διασφάλιση μέσα από το θεσμικό πλαίσιο, τέτοιων γιγαντιαίων επενδύσεων από τους παρόχους κρίνεται επιβεβλημένη.
Αρκεί να σκεφτεί κάποιος τον ΟΤΕ π.χ. να επενδύει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (VDSL / FTT/H/N/B) και να μην διασφαλίζεται το δικαίωμα του για αποκλειστική χρήση, αλλά να υποχρεώνεται ως ΣΙΑ να ανοίξει το νέο αυτό δίκτυο και στους ανταγωνιστές του.;)
Το παραπάνω υποθετικό παράδειγμα ενδέχεται να ισχύει και για άλλους παρόχους.
προς το παρον....
εγω ειμαι ενας απο τους πολλους που ζητουν γρηγορο δικτυο.
διοτι επιθυμω απο τωρα καποιες εφαρμογες που μου εχουν υποσχεθει στο μελλον, να ερθουν οσο γινεται πιο γρηγορα. οποτε ζητω απο τωρα τον δρομο για να μπορεσω μετα να τρεξω με το αμαξι μου. το αν θα καταφερω να το παρω η οχι δνε το γνωριζω. αλλα γιατι να μη το ζητησω μπας και?
π.χ.
- επιθυμω τηλεοραση και υπολογιστη ενωμενα σε ενα.
- επιθυμω να μη πηγαινω στο βιντεοκλαμπ και η ταινια που θα δω να ειναι high definition
- επιθυμω να κατεβαζω οτιδηποτε θελω σε μερικα λεπτα ωστε να μην μενει ο υπολογιστης μου ανοιχτος ολη την ημερα.
- επιθυμω να υπαρχει μεγαλο πλεονασμα bandwidth σε σχεση με τον μεσο ορο χρησης που κανω, ωστε σε ενα burst να μην νιωσω διαφορα.
- επιθυμω να δουλευω απο το σπιτι μου το autocad η το 3D animation tool στη δουλεια.
- και πολλα αλλα που μπορω να σκεφτω.
- επιθυμω να παιξω online παιχνιδι με γραφικα σαν του matrix και να μη ξυπνησω ποτε!!!! (λεμε τωρα)
οπως και να χει γιατι να μη ζητουμε οσο το δυνατον περισσοτερα για να παρουμε οτι μπορουμε? η απληστια σε μερικες περιπτωσεις μπορει αν φερει αλλαγες προς τη σωστη κατευθυνση.:cool:
Γι'αυτό είπα να αλλαχθεί ;)
Κι αν αλλαχθεί μια από τα ίδια θα έχουμε.
Όχι Αντρέα, αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχουν διαδικασίες πιστοποίησης του βρόχου για γρήγορο DSL και γρήγορης αλλαγής σε περίπτωση υπερβολικού θορύβου στη γραμμή.
Επίσης, αυτό που θα βοηθήσει χωρίς να χρειαστεί οπτική all the way είναι το FTTN + VDSL2 από τον κρατικό τηλ/κό φορέα που είναι μία μέση λύση (ακόμη καλύτερα θα είναι αν οι εναλλακτικοί αναπτύξουν παράλληλα με τον κρατικό ένα FTTB δίκτυο από κοινού γιατί έτσι θα τονωθεί ο ανταγωνισμός κατά πολύ).
Αυτά που λέω ισχύουν για την Αγγλία και την Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες.
wireless_surfer
03-12-07, 17:42
Όχι Αντρέα, αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχουν διαδικασίες πιστοποίησης του βρόχου για γρήγορο DSL και γρήγορης αλλαγής σε περίπτωση υπερβολικού θορύβου στη γραμμή.
Επίσης, αυτό που θα βοηθήσει χωρίς να χρειαστεί οπτική all the way είναι το FTTN + VDSL2 από τον κρατικό τηλ/κό φορέα που είναι μία μέση λύση (ακόμη καλύτερα θα είναι αν οι εναλλακτικοί αναπτύξουν παράλληλα με τον κρατικό ένα FTTB δίκτυο από κοινού γιατί έτσι θα τονωθεί ο ανταγωνισμός κατά πολύ).
Αυτά που λέω ισχύουν για την Αγγλία και την Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες.
σε εναν μεγάλο (κυριολεκτικά) αριθμό των ποστς σου, αναφέρεις οτι "οι οπτικές κα το dsl είναι ασύμβατες", τώρα τί άλλαξε?
Το πόσο γρήγορη γραμμή χρειάζεται ο καθένας είναι μάλλον υποκειμενικό... ;)
Μακάρι βέβαια να καταφέρουν στην Ελλάδα κάποια στιγμή να φτιάξουν το ADSL2+ ώστε να φύγουν τα "εως" από τις προσφορές των ISP και να δίνουν (επιτέλους) στην πράξη αυτά που υπόσχονται. :rofl::whistle:
σε εναν μεγάλο (κυριολεκτικά) αριθμό των ποστς σου, αναφέρεις οτι "οι οπτικές κα το dsl είναι ασύμβατες", τώρα τί άλλαξε?
Δεν άλλαξε τίποτα. xDSL χωρίς χαλκό δεν υπάρχει, πάρτε το χαμπάρι.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μέχρι ένα σημείο (π.χ. ΚΑΦΑΟ ή, όπως σήμερα, αστικό κέντρο) να πηγαίνει με οπτική και Metro Ethernet πρωτόκολλο και εκεί να συνδέεται με DSLAM (mini στην περίπτωση του ΚΑΦΑΟ - FTTN δηλαδή) το οποίο από εκεί και πέρα χρησιμοποιεί τον χαλκό για να στείλει το σήμα του DSL στο σπίτι.
Αλλά DSL χωρίς DSLAM και χωρίς καθόλου χαλκό δεν υπάρχει.
Πρεπει πρωτα να αποκτησουν δικτυο οπτικων ινων οι παροχοι σε ολοι την Ελλαδα και μετα να στο φερουν και στο σπιτι. Αλλα στην Ελλαδα την διαχειρηση του last mile την εχει ο ΟΤΕ! Και γι αυτον ευρυζωνικοτητα ειναι τα 8 Mbps και οχι σε ολες τις περιοχες. Φιλοι μου αν θελετε FTTH θα περιμενετε λιγουλακι! :rolleyes:
O χαλκός πλέον ειναι ακριβός, οι οπτικές έχουν φθηνήνει πολύ. Ο μόνος λόγος που δεν μπαίνουν παντού οπτικές, ειναι το κόστος και επειδή ήδη υπάρχει το δίκτυο χαλκού. Φυσικά με χρήση οπτικών ινών απλοποιούνται και τα δικτυακά συστήματα πολύ. Αντί για DSLAM, κλπ, έχεις κατευθείαν Ethernet switches. Είναι αυτό που λέγανε οι υπερασπιστές του Ethernet σε σχέση με το ΑΤΜ απο την δεκαετία του 90, ότι ναι μεν δεν παρέχει τις δυνατότητες του ΑΤΜ συστήματος, αλλά ειναι σημαντικά φθηνότερο και παέι σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, και όσο μεγαλύτερες οι ταχύτητες τόσο η διαφορά μεγαλώνει.
O χαλκός πλέον ειναι ακριβός, οι οπτικές έχουν φθηνήνει πολύ.
Από ποιά άποψη; Ναι, έχει ακριβήνει αρκετά ο χαλκός, αλλά όχι και τόσο... και μην ξεχνάμε και το κόστος splicing/τερματισμού κλπ.
Ο μόνος λόγος που δεν μπαίνουν παντού οπτικές, ειναι το κόστος και επειδή ήδη υπάρχει το δίκτυο χαλκού. Φυσικά με χρήση οπτικών ινών απλοποιούνται και τα δικτυακά συστήματα πολύ. Αντί για DSLAM, κλπ, έχεις κατευθείαν Ethernet switches. Είναι αυτό που λέγανε οι υπερασπιστές του Ethernet σε σχέση με το ΑΤΜ απο την δεκαετία του 90, ότι ναι μεν δεν παρέχει τις δυνατότητες του ΑΤΜ συστήματος, αλλά ειναι σημαντικά φθηνότερο και παέι σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, και όσο μεγαλύτερες οι ταχύτητες τόσο η διαφορά μεγαλώνει.
Αυτό ισχύει για ασύμμετρες (όχι απειλές :p) τεχνολογίες xDSL, όπως ADSL1, ADSL2, ADSL2+ κλπ.
Το VDSL2 όμως είναι συμμετρικό και δουλεύει με ethernet frames. ;)
προς το παρον....
εγω ειμαι ενας απο τους πολλους που ζητουν γρηγορο δικτυο.
διοτι επιθυμω απο τωρα καποιες εφαρμογες που μου εχουν υποσχεθει στο μελλον, να ερθουν οσο γινεται πιο γρηγορα. οποτε ζητω απο τωρα τον δρομο για να μπορεσω μετα να τρεξω με το αμαξι μου. το αν θα καταφερω να το παρω η οχι δνε το γνωριζω. αλλα γιατι να μη το ζητησω μπας και?
οπως και να χει γιατι να μη ζητουμε οσο το δυνατον περισσοτερα για να παρουμε οτι μπορουμε? η απληστια σε μερικες περιπτωσεις μπορει αν φερει αλλαγες προς τη σωστη κατευθυνση.:cool:
πιστέυω πως όλοι θέλουν γρήγορο internet απο οικιακους χρήστες, μέχρι μικρούς η μεγάλους επαγγελματίες.Φέρνοντας τέτοιες εφάρμογές που λες η μάλλον βάζωντας μπρος για τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν φυσικά και κάποια κριτήρια οπως αν θα έχει απηχηση στο κόσμο ποσα θα δαπανηθουν ,υπάρχουν υποδομές ? και άλλα πολλα.Υπάρχουν ηδη χώρες στις οποίες συμβαίνουν και υπάρχουν αυτα που ζητάς....ομολογουμένος οπως βλέπεις είμαστε πολύ πίσω προσπαθώντας να στριμώξουμε νέες τεχνολογίες στις υποδομές που έχουμε.Πιστέυω πως δεν ειναι θέμα χρημάτων, επενδυτές βρίσκονται και χρήμα υπάρχει, αλλα ειναι θέμα Ελληνικής νοοτροπίας όσο άσχημο και αν ακούγετε.Να διατηρήσουμε ,να σεβαστούμε, να δοκιμασουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά,αν και αρχίζουμε να μπαίνουμε στο κλίμα, σου μιλάω για καταναλωτες και για υπαλλήλους.
Φυσικά και ζητάμε και απαιτούμε για γρήγορο ποιοτικό internet απλά πρεπει τα επιχειρηματα μας να συμβαδίζουν με τα σημερινά δεδομένα του τόπου μας . Το να κοιτάμε αλλες χώρες για τις τεχνολογίες που έχουν είναι καλό γιατι παίρνουμε παράδειγμα αλλα και λιγο ατοπο.δηλαδη η Ασιατικές χώρες που έχνουν βάλει 100Mbps σύνδεση πχ .... έχουν προιστορια εχουν βιομηχανια έχουν υποδομές έχουν σχέδιο έχουν περάσει απο τα 40 κύματα....τώρα να ζητάμε απο το ένα ενα βήμα να φτάσουμε στο αλμα είναι δύσκολο θέλει πολύ δουλειά.
Η απληστία πιστεύω δεν φέρνει ποτέ καλα αποτελέσματα σε κάνει να ζητάς πολλα περισσοτερα απο όσα χρειάζεσαι και μερικές φορές σε καταστρέφει. Η διαμαρτηρια, η απαιτηση , η δουλεια , ο αγώνας και η υπομονή φέρνουν τα σωστα αποτελεσματα.
Φιλικά :oneup:
wireless_surfer
03-12-07, 21:37
άρα? καταλήγουμε (:p) σε FTTB+vdsl2 ?
........Auto merged post: wireless_surfer added 6 Minutes and 22 Seconds later........
...
ομολογουμένος οπως βλέπεις είμαστε πολύ πίσω προσπαθώντας να στριμώξουμε νέες τεχνολογίες στις υποδομές που έχουμε
.....
Αυτό το "στρίμωγμα" είναι μεγάλή λέξη τελικά και σηκώνει και πολύ κουβέντα, αλλα τεσπα, που θα πάει, θα γυρίσει...
αν και δεν συμφωνώ πως είναι απληστία, όχι οτι έχεις άδικο γι αυτήν, αλλά οτι οικονομικά η ΄χωρα μας είναι απλά ενα μαύρο χάλι, αν αναλογιστείς οτι τον πληθωρισμό όπως μας είπανε τον κρατάνε χαμηλά με τους GEN700€ και τα υπόλοιπα οικονομικά τα καθαρίζει (όπως ανέφερες με την περιορισμένη επιχειρηματικότητα) το <10% (πολύ έβαλα) με τα τρελά εισοδήματα.
yianniscan
03-12-07, 22:47
Τα πράγματα είναι απλά.
Η χρήση του χαλκού σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα περιορίζεται όλο και περισσότερο, λόγω των μειονεκτημάτων που έχει ως μέσο. Παρεμβολές από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, οξείδωση με την πάροδο του χρόνου, περιορισμένες ταχύτητες κ.α.
Η χρήση οπτικών ινών στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, έχει απαλείψει όλα τα παραπάνω προβλήματα. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν πότε θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Ο ΟΤΕ από το 2003 στις περιοχές που δεν έχει δίκτυο όπως νέοι οικισμοί, τοποθετεί οπτική ίνα την οποία τερματίζει σε ONU (Optical Network Unit) μέσα στο KV (ΚΑΦΑΟ) της γειτονιάς. Από εκεί με miniDSLAMs και BLCs (Broadband Loop Carrier) προσφέρει τις κλασσικές υπηρεσίες στους συνδρομητές του.
Το θέμα είναι να φτάσει η οπτική ίνα όχι στο KV της γειτονιάς αλλά στην κάθε πολυκατοικία. Διότι αν η οπτική ίνα δεν ήταν συμφέρουσα επιλογή, τότε δεν θα υπήρχαν ONU πουθενά στο δίκτυο του ΟΤΕ. Το πέρασμα από τα ADSL σε VDSL DSLAMs θα είναι μια λύση ανάγκης, οφειλόμενη σε πολιτικούς κι όχι τεχνολογικούς ή λόγους κόστους για τον ΟΤΕ. Περιττό να πούμε ότι θα είναι επιλογή τελείως λανθασμένη για όποιον εναλλακτικό το επιχειρήσει αφού δεν θα μπορεί να διαφοροποιηθεί σε τίποτα από τον ΟΤΕ.
Στους προλαλήσαντες που αναρωτιούνται τι να την κάνει την Διαδικτυακή πρόσβαση μέσω οπτικών ινών ο μέσος χρήστης, μια απάντηση μπορεί να είναι, ότι κάνει και το πανάκριβο κινητό που βγάζει μόστρα στην καφετέρια. Η εμπεριστατωμένη απάντηση όμως έχει σχέση με τις υπάρχουσες Διαδικτυακές εμπειρίες του κάθε χρήστη. Κάποιοι που έτυχε να έχουν Διαδικτυακή πρόσβαση μέσω οπτικής ίνας (ΕΔΕΤ, OteGlobe) ή πολύ περισσότερο έχουν βρεθεί στο εξωτερικό, η διαφορά μεταξύ αυτής και μιας ADSL σύνδεσης είναι η μέρα με την νύχτα.
Από την άλλη όποιος δεν βλέπει τον λόγο για μια τέτοιου είδους σύνδεση ας μην την αγοράσει. Άλλωστε κάθε προϊόν πριν καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου, δεν είναι απαραίτητο για τον μέσο χρήστη μέχρι να το δοκιμάσει, και ν' ανακαλύψει τα πλεονεκτήματά του. Πριν 10 χρόνια έτσι ήταν τα κινητά, πριν 5 χρόνια οι υπολογιστές. Μην ξεχνάμε τόσο εύκολα.
wireless_surfer
03-12-07, 23:46
δεν είμαι σίγουρος αν σε καναλαβαίνω πλήρως τι εννοέις με την διαφοροποίηση απο τον ΟΤΕ και τα πολιτικά, αλλα με το vdsl+οπτική+ιδιωτικά δίκτυα, αλλάζει και η τοπολογία. το dslam (αν τυχόν χρειάζεται) ή ο eth router, μπορεί να είναι γεωγραφικά, θεωρητικά και μέσω οπτικής, σχεδόν όπου θέλει. Χάνω κάτι?
Τώρα για το να έχει κάποιος καθαρή οπτική σύνδεση (pon) και ftth πράγματι είναι πολύ απόμακρο ή έστω περιορισμένο.
άρα? καταλήγουμε (:p) σε FTTB+vdsl2 ?
FTTN+VDSL2, για τον ΟΤΕ τουλάχιστον. Τους εναλλακτικούς νομίζω πως θα τους συνέφερε αυτό που λες για να μη μπλεχτούν με τον ΟΤΕ. (FTTB= Fiber To The Building => οπτικές μέχρι ένα miniDSLAM -νομίζω- στο κτίριο -συνήθως πολυκατοικία φυσικά- και από εκεί και πέρα DSL)
........Auto merged post: A_gamer added 3 Minutes and 31 Seconds later........
δεν είμαι σίγουρος αν σε καναλαβαίνω πλήρως τι εννοέις με την διαφοροποίηση απο τον ΟΤΕ και τα πολιτικά
Προφανώς εννοεί ότι ο ΟΤΕ αν πάει σε FTTN θα το κάνει για να μην πουλά χονδρική στους ανταγωνιστές του.
FTTN+VDSL2, για τον ΟΤΕ τουλάχιστον. Τους εναλλακτικούς νομίζω πως θα τους συνέφερε αυτό που λες για να μη μπλεχτούν με τον ΟΤΕ. (FTTB= Fiber To The Building => οπτικές μέχρι ένα miniDSLAM -νομίζω- στο κτίριο -συνήθως πολυκατοικία φυσικά- και από εκεί και πέρα DSL)
Καλό το FTTB, αλλά δεν ξέρω αν θα πιάσει στην «ελληνική πραγματικότητα». Ποιός εναλλακτικός θα δεχθεί να τοποθετήσει πανάκριβο εξοπλισμό στον κατανεμητή; Όσοι έχουν περάσει από εκεί, θα καταλαβαίνουν τι εννοώ (το κλειδί είναι πολυτέλεια, όλα χύμα)... :whistle:
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο FTTC/FTTN στα ΚΑΦΑΟ με τους αναρχικούς και τα γκαζάκια... :whistle: δεν βλέπω να μπορεί να δώσει λύση η ΕΕΤΤ στα εν λόγω «προβλήματα».. :hmm:
Επίσης υπάρχει και το πρόβλημα συνεννόησης. Ας πούμε ότι μια πολυκατοικία έχει 20 διαμερίσματα και ο εναλλακτικός σου λέει ότι για να φέρει FTTB, θα πρέπει να συμφωνήσουν π.χ. οι μισοί ένοικοι τουλάχιστον.
Τι γίνεται αν ο Γιώργος στον 1ο θέλει Forthnet, ο Μήτσος στον 2ο HOL, ο Κώστας στον 3ο θέλει να μείνει στον ΟΤΕ του με τα 768/192 και ο Αντώνης στον 4ο θέλει sdikrnet; :p Μύλος η κατάσταση. ;) Και σίγουρα δεν βολεύει να γίνει συνεγκατάσταση...
Να μην αναφέρω καν ότι ελάχιστοι διαχειριστές ξέρουν/έχουν την διάθεση να ασχοληθούν... εδώ με το ζόρι βγάζουν τα κοινόχρηστα..
Καλό το FTTB, αλλά δεν ξέρω αν θα πιάσει στην «ελληνική πραγματικότητα». Ποιός εναλλακτικός θα δεχθεί να τοποθετήσει πανάκριβο εξοπλισμό στον κατανεμητή; Όσοι έχουν περάσει από εκεί, θα καταλαβαίνουν τι εννοώ (το κλειδί είναι πολυτέλεια, όλα χύμα)... :whistle:
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο FTTC/FTTN στα ΚΑΦΑΟ με τους αναρχικούς και τα γκαζάκια... :whistle: δεν βλέπω να μπορεί να δώσει λύση η ΕΕΤΤ στα εν λόγω «προβλήματα».. :hmm:
Επίσης υπάρχει και το πρόβλημα συνεννόησης. Ας πούμε ότι μια πολυκατοικία έχει 20 διαμερίσματα και ο εναλλακτικός σου λέει ότι για να φέρει FTTB, θα πρέπει να συμφωνήσουν π.χ. οι μισοί ένοικοι τουλάχιστον.
Τι γίνεται αν ο Γιώργος στον 1ο θέλει Forthnet, ο Μήτσος στον 2ο HOL, ο Κώστας στον 3ο θέλει να μείνει στον ΟΤΕ του με τα 768/192 και ο Αντώνης στον 4ο θέλει sdikrnet; :p Μύλος η κατάσταση. ;) Και σίγουρα δεν βολεύει να γίνει συνεγκατάσταση...
Να μην αναφέρω καν ότι ελάχιστοι διαχειριστές ξέρουν/έχουν την διάθεση να ασχοληθούν... εδώ με το ζόρι βγάζουν τα κοινόχρηστα..
Θα βάλει κανόνες η ΕΕΤΤ όπου χρειάζεται. Εδώ τρυπάνε την οροφή για να βάλουν κεραίες, το dslamaki δεν θα αφήσουν...
Στους προλαλήσαντες που αναρωτιούνται τι να την κάνει την Διαδικτυακή πρόσβαση μέσω οπτικών ινών ο μέσος χρήστης, μια απάντηση μπορεί να είναι, ότι κάνει και το πανάκριβο κινητό που βγάζει μόστρα στην καφετέρια. Η εμπεριστατωμένη απάντηση όμως έχει σχέση με τις υπάρχουσες Διαδικτυακές εμπειρίες του κάθε χρήστη. Κάποιοι που έτυχε να έχουν Διαδικτυακή πρόσβαση μέσω οπτικής ίνας (ΕΔΕΤ, OteGlobe) ή πολύ περισσότερο έχουν βρεθεί στο εξωτερικό, η διαφορά μεταξύ αυτής και μιας ADSL σύνδεσης είναι η μέρα με την νύχτα.
Από την άλλη όποιος δεν βλέπει τον λόγο για μια τέτοιου είδους σύνδεση ας μην την αγοράσει. Άλλωστε κάθε προϊόν πριν καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου, δεν είναι απαραίτητο για τον μέσο χρήστη μέχρι να το δοκιμάσει, και ν' ανακαλύψει τα πλεονεκτήματά του. Πριν 10 χρόνια έτσι ήταν τα κινητά, πριν 5 χρόνια οι υπολογιστές. Μην ξεχνάμε τόσο εύκολα.
Οταν μιλάς για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ναι..θα μπορουσαμε να το δούμε και ως μόστρα αλλά σε μερικά χρόνια θα ειναι αναγκαίο.Μην προτρέχουμε, και να γίνει αυτο που λετε θα περάσει πρώτα στις επιχειρήσεις και μετα στον μέσω χρήστη. Θα υπάρξει καποιος ανταγωνισμος θα πέσουν οι τιμές και μέτα ίσως να γίνει προσιτο στο μέσω χρήστη.Υπάρχει ένας διχασμος στο ποσα Mbps πρέπει να είναι μια γρήγορη σύνδεση και στο ποσα Μbps χρησιμοποιύνται απο ένα χρήστη.Του χρήστη όσα Mbps του δώσεις θα βρει να τα χρησιμοποήσει όλα.H torrents η site η video conf ή video streaming και όλα αυτα ταυτόχρονα.
Πιστέυω οτι 24 Mbps είναι αρκετά το θέμα είναι οτι ούτε το 5% των συνδρομητών adsl δεν τα πιάνουν....+ όλες τις άλλες πατέντες που έχουν κάνει στα dslamogia. Άρα δεν θα έπρεπε να μιλάμε για ποιο γρήγορη σύνδεση προς το παρών αλλα για ποιοτική σύνδεση.
Εγω πιστέυω πως δεν ειναι μονο στο να καθιερωθεί στην συνείδηση του κοσμου αλλα ποσο εύκολα μπορεις να το αποκτήσεις και αφου μπορώ να διευκολύνω την ζωή μου ας το αποκτήσω. Βέβαια θυμάσε τότε με τα κινητά που τα χρησιμοποιύσανε οι Ιατροί μονο και άλλοι για την δουλειά τους.Τα πακέτα της panafon ηταν απλησιαστα και της telestet..μπήκε στο παιζχνιδι και η cosmote.... αφου βγηκανε τα καρτοκινητά ,μπορουσαν να αποκτηθουν ποιο ευκολα. Βάλανε ποιο προσιτα προγραμματα τηλεφωνιας για τα κινητά που μπορουσεσ να αποκτησεις και συσκευή μαζί ...μέχρι που αγόραζες αριθμό κινητου απο το περιπτερο....:rofl:
καλά όσον αφορά τους υπολογιστες...... για το μέσο χρήστη ναι μπορει να έγινε πριν 5 χρονια αλλα ήταν αναγκαιο για της επιχειρήσει εδώ και πολλα χρόνια.... οσο αφορα το τώρα, καθε ένας νέος έχεις και απο ένα PC σπιτι του οπως φαινεται και απο ολο μικρητερη ηλικια καθως περνανε τα χρόνια....που σε συνδιασμο με το internet γίνετε φοβερο εργαλειο γνώσης,ψυχαγωγειας..... μπορεις να βρείς πλέον τα παντα.Καλα εδώ χωράει μεγάλη συζητηση οποτε το σταματάω εδώ.:lamer
Πιστέυω οτι 24 Mbps είναι αρκετά
Πόσες φορές θα το πω; Το χαμηλό upload κάνει τη δημιουργία περιεχομένου απαγορευτική, και η επέκταση της χρησιμότητας του broadband είναι απείρως πιο σημαντική από τις ταχύτητες. ;)
Μιλάμε για 24/1 (ADSL2+).
κάτσε ρε Ανθούλα γιατι μονο στην Ελλάδα έχουμε πολυκατοικίες???:tease:
η απαντηση είναι απλή κανεις εναλακτικος δεν θα δεχτεί να τοποθετήσει εξιοπλισμο στον κατανεμητη της πολυκατοικίας....θα τυρανιομαστε για πολύ ακομα με το χαλκόΚΑΦΑΟ....πιστευω θα βρεθει και γι αυτο λύση οπως παντα βρίσκεται και θα γίνει και θα είμαστε υποχρεωμένοι θέλουμε δεν θελουμε να αλαχτει.....απλά θα γίνει αργα αργα και θα το βάλουμε γιατι θα είναι προσιτό τοσο για μας που θα το χρειαζόμαστε όσο και για τους άλλους που δεν θα το χρειάζοντε δηλαδη δεν θα τους επιβαρύνει τόσο οικονομικά κάποια στιγμή θα το χρειστούνε και αυτοι. Εξάλειψη του χαλκού θα υπάρξει σε 200 χρόνια στην Ελλάδα ...θα συνηπαρξει με την οπτική και μετα θα χαθειιιιι!!!!!! θα ξεχαστει!!!! πωπω !!πολυ ποιητικό!!:drunk:
wireless_surfer
04-12-07, 01:12
πάλι μας βγαίνει δηλαδη καθοριστικος ο ρόλος του ΟΤΕ, αν μιλήσουμε για (μονόδρομο) της συνεγκατάστασης στον "πελάτη" και το switching μετα προς τους παρόχους
είναι και ο διαχωρισμός στην μέση, λειτουργικός ή δομικός είναι το μόνο ζήτημα πλέον ? :hmm:
η πλάκα είναι πως ξεκινήσαμε μια ωραία συζητησούλα υπο θέμα που έθεσαν οι Άγγλοι... :hmm::hmm:
τεσπάν, it's the final countdown που λένε και στο χωριό μου :p και εν πάση περιπτώσει :whistle:
Πόσες φορές θα το πω; Το χαμηλό upload κάνει τη δημιουργία περιεχομένου απαγορευτική, και η επέκταση της χρησιμότητας του broadband είναι απείρως πιο σημαντική από τις ταχύτητες. ;)
Μιλάμε για 24/1 (ADSL2+).
Βασικά πες το όσες φορές θέλεις τι με ρωτάς !!!:)
Αυτο που έλεγα είναι οτι τα 24 Mbps είναι υπερ αρκετα για το μέσω χρήστη, αυτη είναι αποψή μου.
:p:)
κάτσε ρε Ανθούλα γιατι μονο στην Ελλάδα έχουμε πολυκατοικίες???:tease:
Όχι, αλλά μόνο στην Ελλάδα μπορεί να πάει ο καθένας χύμα στον κατανεμητή και να κάνει ότι του καπνίσει...
Τώρα που το θυμήθηκα, σε μερικές πολυκατοικίες υπάρχει πάνω στο δώμα αντίστοιχος κατανεμητής με ομοαξονικά για TV/SAT.
Υπάρχει περίπτωση να δούμε το ανάλογο του FTTB μαζί με cable; :hmm: (HFC νομίζω λέγεται ο συνδυασμός)
Μου φαινεται οτι δεν εχετε δει αυτο
http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=153133
3 στους 4 χρηστες ιντερνετ εχουν ακομα dialup.
Τα υπολοιπα ειναι ακαδημαικες φιλοσοφιες και ναχαμε να λεγαμε.
Λυσεις που δεν μπορουν να σταθουν παρα μονο σε αιθουσα διδασκαλιας του Χ πανεπιστημιου, και σε πειραματικα εργαστηρια.
Βασικά πες το όσες φορές θέλεις τι με ρωτάς !!!:)
Αυτο που έλεγα είναι οτι τα 24 Mbps είναι υπερ αρκετα για το μέσω χρήστη, αυτη είναι αποψή μου.
:p:)
Πράγματι.
Αυτό που λέω είναι ότι κανείς δεν έχει ούτε κοντά στα 24 Mbps, στην Ελλάδα έχουν 1 Mbps στην καλύτερη περίπτωση.
Μου φαινεται οτι δεν εχετε δει αυτο
http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=153133
3 στους 4 χρηστες ιντερνετ εχουν ακομα dialup.
Τα υπολοιπα ειναι ακαδημαικες φιλοσοφιες και ναχαμε να λεγαμε.
Λυσεις που δεν μπορουν να σταθουν παρα μονο σε αιθουσα διδασκαλιας του Χ πανεπιστημιου, και σε πειραματικα εργαστηρια.
Δεν καταλαβαίνω το point σου βρε maik. :hmm:
Να μείνουμε στα 768 επειδή ο κοσμάκης έχει άγνοια; (ναι, ξέρω κόσμο που καλύπτεται από DSL και πληρώνει 300άρια στον ΟΤΕ για dial-up και δεν βάζει DSL :crazy:)
Πού θες να καταλήξεις;
Δεν καταλαβαίνω το point σου βρε maik. :hmm:
Να μείνουμε στα 768 επειδή ο κοσμάκης έχει άγνοια; (ναι, ξέρω κόσμο που καλύπτεται από DSL και πληρώνει 300άρια στον ΟΤΕ για dial-up και δεν βάζει DSL :crazy:)
Πού θες να καταλήξεις;
Φυσικα και δεν το καταλαβαινεις αφου εχεις κολησει και ψαχνεις να βρεις μονο που φταει ο ΟΤΕ.
Ας το παρουμε απο την αρχη λοιπον.
Για να κανεις κατι, μια επενδυση κλπ πρεπει η αγορα να ειναι ωριμη ή αν θελεις αναπτυσομενη. Οταν λοιπον εδω εχουμε αυτο το φαινομενο ο κοσμος να ειναι κολημενος στο dialup και να μην θελει να το αφησει ,τα FTTB , FTTN , FTT(Room) ειναι απλα φιλολογιες και ακαδημαικες ασκησεις επι χαρτου.
wireless_surfer
04-12-07, 01:40
εγώ πάλι και το 1εκ broadband συνδέσεις και την συνεχόμενη τρελή διείσδηση και την αναγκαία επένδυση των παρόχων στις οπτικές (στο backbone kai backhaul γνεικότερα) τα βλέπω καταλύτες (χημικούς :p) για τα παραπάνω. Μην ξεχνάμε και πόσο κόσμο θα φέρει και ο ανταγωνισμός στο 3Ple play και ποιοι μπορουν να το έχουν με τα σημερινά δεδομένα.
σαφώς δεν έχουν νόημα σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται καν δήμοι (πληθυσμιακά και αναπτυξιακά) και σαφώς επίσης έχει μεγάλο νόημα στην επιθυμητή ανάπτυξη των νεώτερων, των γενικότερα individuals και της επιχειρηματικότητας.
Φυσικα και δεν το καταλαβαινεις αφου εχεις κολησει και ψαχνεις να βρεις μονο που φταει ο ΟΤΕ.
Από πού το συμπέρανες αυτό αλήθεια; :hmm:
Για να κανεις κατι, μια επενδυση κλπ πρεπει η αγορα να ειναι ωριμη ή αν θελεις αναπτυσομενη. Οταν λοιπον εδω εχουμε αυτο το φαινομενο ο κοσμος να ειναι κολημενος στο dialup και να μην θελει να το αφησει τα FTTB , FTTN , FTT(Room) ειναι απλα φιλολογιες και ακαδημαικες ασκησεις επι χαρτου.
Εσύ πας στο άλλο άκρο. Κι εμένα δεν μου φαίνεται πολύ λογικό να λένε διάφοροι ότι ο χαλκός είναι παρωχημένος (obsolete), όταν η πορεία του κλάδου έχει δείξει ότι είναι evolutionary και όχι revolutionary.
Όπως δεν συμφωνώ να μην προχωρήσουν οι επενδύσεις για FTTN επειδή ο κοσμάκης προτιμάει το dial-up, έτσι δεν συμφωνώ να πάμε με την μια στο FTTH και να παρακάμψουμε τα ενδιάμεσα στάδια (FTTN, FTTB). Δεν βγαίνει οικονομικά, πως το λένε.
Για όλα υπάρχει ο δρόμος της μεσότητας, aka χρυσή τομή. ;)
wireless_surfer
04-12-07, 02:46
στο θέμα ρίσκου, δεν νομίζω πως τίθεται και τόσο... θέμα
ή θα είναι fttb και όλοι (στην οικία) θα περνάνε συνειδητά απο αυτό (νέες πολυκατοικίες, παλαιοότερες με σύγχρονα μυαλά :whistle: κλπ) και κατ'απαίτηση εγκατάσταση ή θα έιναι fttn (και κατ'απαίτηση εγκατάσταση) με τα γνωστα τραγελαφικά του γενικότερου ελληνικού χάους και γραφειοκρατίας και την "αρτηριοσκλήρωση" του ακατανόμαστου (ορίστε, τον έβαλα δεύτερο, μη πω τρίτο :p). Π.χ. δεν νομίζω να περισεύει αυτή την στιγμή πόρτα για τον "κανένα" ή έστω είναι λίγες αυτές.
σε αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο κατά την γνώμη μου και ο διαχωρισμός (και η μορφή του) του ακατανόμαστου, πολλοί θέλουν τον δομικό και μάλλον θα ήταν ευχής έργον, αλλα πολιτικοοικονομικά θέματα (δυσνόητο-πολύπλοκο θέμα για τα πτωχά μυαλά των διαχειριστών) φαντάζομαι θα προωθήσουν τον λειτουργικό ("φτηνος" βασικά αλλα και τσεκαρισμένος από φιλικές-εύκολα βατές πηγές) . Αλλα κάτι είναι κι αυτό, ιδίως με νέα αφεντικά.
andreasermones
04-12-07, 03:29
παιδια καλησπερα!!!καταρχην να πω πως ειμαι φοιτοιτησ στο λονδινο!!!κ εδω τα προβληματα ειναι μεγαλα οπωσ αποσυνδεσεισ κτλπ.......στην ελλαδα ομως θελουμε χρονο ετσι????κ να σασ πω κ κατι εμεις δινουμε κ πιο φτηνεσ υπηρεσιεσ π.χ η british telecoms ειναι παναλριβη ακομα κ με τα μισθολογικα δεδομενα των αγγλων ετσι????εμεισ απλα πρεπει να περασουμε κ τα μεταβατικα σταδια που περασαν κ αυτοι κ ακομα περναν φυσικα......
Εγώ και με 2down/1up είμαι υπερευχαριστημένος με τα σημερινα δεδομένα. Απλά 256kbps up είναι λιγο
Λοιπον μπορω να πω οτι σε πολλα απο αυτα που διαβασα συμφωνω σε αλλα παλι οχι, και αυτο φυσικα ειναι υγειες, .... θα κανω ομως μια ανασκοπιση... "χθες" θυμαμαι ειχα μια PSTN 56αρα συνδεση και μετα απο απανωτες αλλαγες ( ISDN- DSL 384...θυμασται?) εφτασα σημερα να εχω απο τον (κακο) ΟΤΕ την 4αρα.
Εχω λοιπον μια απορια, ποιος ο λογος που υπαρχει τοση βιασυνη και ειδικα σε εναν τομεα που "τρεχει" με μεγαλες ταχυτητες στις εξελιξεις? Μηπως χανουμε το νοημα? μηπως η πιεση για 10Μb 20 Mb 100Mb .... καιβαλε σε μια αγορα που ειναι ακομα στην αρχη μας γυρησει μπουμερανγκ? Μηπως αν δεν φωναξουμε (τοσο πολυ) δεν θα εχουμε εξελειξεις? Μηπως μας βαλανε στο "τρυπακι" για καθε τι στη ζωη μας πιο γρηγορο ... πιο δυνατο... πιο μεγαλο .... πιο μικρο ... και απλα προσπαθουμε να ακολουθησωμε ... και οταν φτανουμε στο ζενιθ πιο γρηγορα απο οτι καποιοι περιμεναν αρχιζουμε να πιεζουμε για πιο γρηγορη εξελειξη?
Σορρυ μαλλον ειμαι οφ τοπικ αλλα θα τελειωσω λεγοντας οτι ΠΛΕΟΝ αρκουμε να περιμενω τις εξελειξεις και να προχωραω βημα βημα, γιατι τα μεγαλα αλματα προκαλουν ζαλαδα, και στο κατω κατω και με την συνδεση που εχω καλα ειμαι. και οταν μου δωσουν την δυνατοτυτα για κατι πιο γρηγορο παλι καλα θα ειμαι...
wireless_surfer
05-12-07, 01:41
παιδια καλησπερα!!!καταρχην να πω πως ειμαι φοιτοιτησ στο λονδινο!!!κ εδω τα προβληματα ειναι μεγαλα οπωσ αποσυνδεσεισ κτλπ.......στην ελλαδα ομως θελουμε χρονο ετσι????κ να σασ πω κ κατι εμεις δινουμε κ πιο φτηνεσ υπηρεσιεσ π.χ η british telecoms ειναι παναλριβη ακομα κ με τα μισθολογικα δεδομενα των αγγλων ετσι????εμεισ απλα πρεπει να περασουμε κ τα μεταβατικα σταδια που περασαν κ αυτοι κ ακομα περναν φυσικα......
καλο κουράγιο εκει πέρα
κατα δευτερο λόγο κάτι δεν μας λες καλα
δεν ξέρω τα τηλέφωνα της ΒΤ και τα πάγιά της, απλά να κοιτάξουμε τα broadband πακέτα της...
Μοιάζουν σε τίποτα αυτά http://www.productsandservices.bt.com/consumerProducts/displayTopic.do?topicId=15744&s_intcid=con_intban_btcom_con_frontpage_ultimate
με αυτά http://corporate.otenet.gr/otenet/home/individuals/individualsinternetconnections/individualsondsl/ondslhome/?
Αν δούμε έστω το Unlimited πακέτο, σου λέω οτι αντιστοιχεί στο 75% ενος βασικού ημερομησθίου ανιδείκευτου Άγγλου εργάτη (αυτό το βρήκα εύκολα, είναι 2πλάσσιο του ελληνικού, απλά σαν info (http://www.adviceguide.org.uk/index/life/employment/rights_to_pay.htm))
Το ίδιο και του Έλληνα, που αντιστοιχεί στο 75% του ημερομισθίου (το υπολόγισα στα 30€) του το απλό 12μηνο συμβόλαιο στον ΟΤΕ.
Αλλα τι να πει κανεις, η ΒΤ δίνει VoIP με τζαμπε εθνικά τηλέφωνα απο το απόγευμα και μετα, απεριόριστη access σε όλα τα WiFi Hotspots τα δικά της και της FON (σύνολο κάτι 100άδες χιλιάδες τέτοια αναφέρει), 5 GB χώρο virtual disk και με άπαξ 30 λιρουδια παιρνεις και το PVR της για 70 freeview κανάλια και οσα θες ιδιωτικά
[EDIT] Το τελευταίο παρεμπιπτόντως, φοβερό promo, δεν θέλω να σκεφτώ καν πόσο θα το έδινε ο ακατανόμαστος εδω, ακόμα και σε πιλοτικό στάδιο. Όχι πρόμο, θάψιμο θα ήταν. [EDIT]
Δεν ξέρω αν μου δέφυγε τίποτα, αλλα είναι παράλογο να τα συγκρίνουμε
Επίσης έχει και πολύ οικονομικά πακέτα για τους χαλαρους χρήστες, με 8 λίράκια και οριο 5GB download, τα ίδια voip, τα ίδια iptv και περιορισμό στον χρόνο στα wifi hotspots.
Κουφέτο για πολλούς
Αντε καληνύχτα σας
Ας το παρουμε απο την αρχη λοιπον.
Για να κανεις κατι, μια επενδυση κλπ πρεπει η αγορα να ειναι ωριμη ή αν θελεις αναπτυσομενη. Οταν λοιπον εδω εχουμε αυτο το φαινομενο ο κοσμος να ειναι κολημενος στο dialup και να μην θελει να το αφησει ,τα FTTB , FTTN , FTT(Room) ειναι απλα φιλολογιες και ακαδημαικες ασκησεις επι χαρτου.
- Δεν μπορεις να εχεις την απαιτηση οτι ολοι οι dialupers θα γινουν adsl..
- Δε μπορεις να εχεις την απαιτηση, απ'τη στιγμη που το adsl φτανει πχ στα 20Ε / μηνα, να μπουνε ΟΛΟΙ, την ιδια μερα. Θελει εναν ευλογο χρονο.. (1-2-3-5-και γω δεν ξερω ποσα χρονια).
- Η ζητηση εχει ξεπερασει εδω και εναμιση χρονο τα επιπεδα προσφορας.. θυμασαι με τις πορτες του ΟΤΕ, επι ενα 6μηνο περυσι.. εψαχνες βυσμα για να παιξεις επειδη δεν ειχαν dslam.. Και σημερα ακομα ο ΟΤΕ δεν εχει πορτες.. κοιταγα πχ το θρεντ του ΟΤΕ νωριτερα, υπηρχαν χρηστες προβληματικοι... νομιζω μαρκοπουλο? Αλλου δεν παιζουν οι εναλλακτικοι για προφανεις οικονομοτεχνικους λογους.. (ας φαει τη φυρα ο ΟΤΕ).. και απ'την αλλη εχεις χρηστες που εχουν κανει γυρα 3-4 παροχους περιμενοντας μηνες στον καθε παροχο, χωρις να μπορουν τελικα να συνδεθουν..:hmm:
Εδω δε μπορουν να συνδεθουν ατομα που ειναι μεγαλοστελεχη παροχων ή κεφαλια στην ΕΕΤΤ τα οποια υποτιθεται, εχουν τη δυναμη να κινησουν καταστασεις.. σκεψου ο απλος κοσμος, ετσι? Μη πουμε για εξυπηρετηση - αυτη εχει ξεπερασει καθε λογικο οριο... :x
Επομενως, οσον αφορα την καλπαζουσα ζητηση ευρυζωνικων συνδεσεων, νομιζω δε τιθεται θεμα. Ομως τι γινεται οταν τελειωσουν οι dialupers (οι οποιοι μπαινουν τωρα κατα συρροη)..? γιατι εκει αρχιζεις με ενα αλλο target market το οποιο δε γνωριζει καν τι ειναι το internet.
wireless_surfer
05-12-07, 17:54
http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=191526
«Αν πάμε με το ρυθμό που θέλει ο ΟΤΕ, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε το άλμα που απαιτείται για να προχωρήσουμε. Αν περιμένουμε τόσο θα «πεθάνουμε» και δείτε τι έγινε στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης». Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός προηγμένου εθνικού δικτύου οπτικών ινών που θα φτάνει σε κάθε σπίτι και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση, από την οποία ζητά να έχει ένα όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξο όραμα.
:whistle:
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100Mbps στα χέρια μας, από ποιόν server θα μπορούσαμε να κατεβάσουμε με αυτήν την ταχύτητα; :hmm:
Με τα 24Mbps (Forthnet) ,που είναι maximum 16 (για μένα) και συνήθως γύρω στα 12, σπάνια βρίσκω να κατεβάσω με περισσότερα απο 700-800 KB/sec, όχι επειδή είναι αργή η γραμμή μου, αλλά επειδή αργεί ο server... κάτι , που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μπορώ ταυτόχρονα να κατεβάσω κι από αλλού χωρίς να επηρεαστεί το αρχικό download...
Το με τι ταχύτητα κατεβάζεις έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Εννοείται ότι στην περίπτωση που έχεις με οικονομικό τρόπο 100Mbps, τοτε και οι ελληνικές εταιρίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα ίδια λεφτά που δίνουν σήμερα θα έχουν Gbps ίσως και δεκάδες Gbps σε κάποιες περιπτώσεις. Οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Ασε δε, που επειδή θα έχεις τόσο μεγάλη ταχύτητα, θα κατεβάζεις ότι θέλεις πολύ γρήγορα και θα απελευθερώνεις γρήγορα τον server απο την σύνδεση σου...
pzogr, μεγαλύτερες ταχύτητες δεν σημαίνει κατά ανάγκη και πιο γρήγορο κατέβασμα.
Από ένα σημείο και μετά δεν χρησιμοποιείς την σύνδεση μόνο για να κατεβάσεις αλλά και για όλο και περισσότερες "λειτουργίες".
Για παράδειγμα :
Με την PSTN/ISDN μου μερικά χρόνια πριν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω είναι μόνο να βλέπω σελίδες και e-mails. Online παιχνίδια με το εξωτερικό ήταν απλά πόνος και όταν είχα ανοιχτό Teamspeak (VoIP εφαρμογή που χρησιμοποιείτε κυρίως από άτομα που παίζουν online) απλα δεν μπορούσα να τρέξω σχεδόν τίποτα άλλο χωρίς να έχω μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα της σύνδεσης.
Όταν έβαλα την πρώτη μου ADSL γραμμή (384) υπήρχε μια μεγάλη "ανακούφιση" γιατί μπορούσα να παίζω κάποιο παιχνίδι και να μπορώ να μιλάω με τους φίλους μου ταυτόχρονα χωρίς να κολάει η σύνδεση. Φυσικά το κατέβασμα μεγάλων αρχείων ήταν ακόμη πόνος. Με τον διπλασιασμό (768) μειώθηκε αρκετά ο χρόνος που θα ξόδευα περιμένοντας κάποιο αρχείο να κατέβει.
Περίπου 1 χρόνο πριν είχα βάλει 2Mbit γραμμή. Η αύξηση του upload σήμαινει ότι πλεον μπορώ να χρησιμοποιήσω το remote desktop πιο εύκολα και γρήγορα, καθώς και οι ταχύτητα είναι αρκετά μεγάλη για να μπορώ να κατεβάζω κάτι σε αρκετά καλούς χρόνους.
Φτάνοντας στο σήμερα έχω παροχή Shared LLU από Forthnet και η ταχύτητα κατεβάσματος είναι πρακτικώς περίπου στα 12Mbit και ανεβάσματος στα 512Kbit. Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη γραμμη μου αυτήν την στιγμή μπορώ να έχω πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν το Internet ανοιχτές, να κατεβάζω κάτι είτε από P2P είτε από κανονικό σέρβερ (HTTP/FTP), να μιλάω με τους φίλους μου, να παίζω κάποιο παιχνίδι και να κάνω browsing από πίσω.
Εαν (λέμε τώρα) είχα την δυνατότητα αναβάθμισης σε οπτική ίνα με ταχύτητες 100Mbit down/up σε μια αρκετά λογική τιμή θα την αγόραζα. Όχι επειδή θέλω να κατεβάσω όλο το σύμπαν, αλλά επειδή θα μπορούσα να τρέχω πιο άνετα τον μικρό FTP που έχω και μοιραζόμαστε αρχεία με τους φίλους μου. Δεν σημαίνει όμως ότι θα έλεγα όχι αντί να κατεβάζω κάτι σε 1-2 ώρες να κατέβει σε 5-10 λεπτά ;)
@ ADSLgr.com All rights reserved.