PDA

Επιστροφή στο Forum : Είναι ανάγκη να δώσω πανελλήνιες?xp1988
13-04-05, 20:36
Γεια σας. Λέγπμαι Πωλ και μενω στην Ελλάδα 8 χρονια.΄Έκανα τα πρωτα 3 χρονια του δημοτικου στην Ιταλια, τα υπολοιπα σχολικα χρονια τα περασα στην Ελλαδα (τωρα πηγαινω 2α Λυκειου). Εχω πατερα Αγγλο και μητερα Ιταλιδα, δεν έχω καμια σχεση με την ελλάδα ουτε ελληνικη υπηκοότητα. Εχω μια αδυναμια στην Εκθεση και φοβαμαι πολυ για τις πανελληνιες. Θα ηθελα πολυ να σπουδασω στην ΕΛλαδα, ωστε να μεινω κοντα στους φίλους μου και στην οικογένεια μου. Μηπως ξερετε αν μπορω να εχω καποια απαλλαγη, να διευκολυνθω κατα κάποιον τροπο? Ή καλυτερα απ ολα να μην δωσω καθολου Πανελλήνιες?

no_logo
13-04-05, 20:44
δεν έχουν καμιά ακρη οι δικοί σου να πας αγγλία ή ιταλία για σπουδές;
πιο καλά θα περάσεις εκεί παρά εδώ

Jsone
13-04-05, 20:52
Oxι, απ' οσο γνωρίζω ο μόνος τροπος να εισαχθεις σε Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ειναι οι πανελλήνιες.Απαλλαγές δίνονται μονο για σοβαρά ιατρικά προβλήματα (το 3% των θέσεων).

pelasgian
13-04-05, 20:57
Πωλ, πρέπει να λύσεις το θέμα της έκθεσης κάπως. Είναι απαραίτητο για κάποιον που σπουδάζει στο Ελληνικό πανεπιστήμιο να εκφράζεται σωστά στα Ελληνικά, όπως είναι και απαραίτητο για κάποιον που σπουδάζει σε ένα Αγγλικό πανεπιστήμιο να εκφράζεται σωστά στα Αγγλικά.

Σίγουρα πάντως για τις σπουδές δεν πρέπει να σκεφτείς πού είναι οι φίλοι σου, αλλά πού είναι οι κλίσεις σου και πού είναι οι καλύτερες δυνατές συνθήκες σπουδών. Δεν είναι για μία ζωή η διάρκεια των σπουδών, αλλά είναι σίγουρα για μία ζωή η εκπαίδευσή του.

Όταν έχεις μία αδυναμία καλύτερα να σκέφτεσαι πώς θα την ξεπεράσεις, όχι πώς θα σου κάνουν «χάρη».

xp1988
13-04-05, 21:13
Οποτε το καλύτερο θα ηταν να λυσω το προβλημα της Έκθεσης. Οπως λεει ο no_logο ομως θα ηταν καλυτερα αν πηγαινα να σπουδάσω στην Αγγλια. Απ'οτι ξέρω δεν χρεάζεται να δώσω πανελλήνιες για να περασω σε αγγλικο πανεπιστημιο. Τεσπαν, εγω θα παλεψω για ελληνικο πανεπιστημιο (ειναι καλα λενε...), και αμα δεν καταφέρω τπτ εχω την αγγλια...

mastermind
13-04-05, 21:36
Απλα για να σπουδάσεις σ'ενα καλό πανεπιστήμιο στην αγγλία πρέπει να τα σκάσεις ενω εδώ είναι τσάμπα και οι ποιότητα των σπουδών για αυτόν που νοιάζεται είναι υψηλού επιπέδου! Έχεις χρόνο να βελτιώσεις την έκθεση! Αν οι γονείς σου ήταν έλληνες θα μπορούσες να πήγαινες του χρόνου στην αγγλία σχολείο (ή ακομα καλύτερα στην Κύπρο) και να έδινες εξετάσεις σαν έλληνας του εξωτερικού!

pelasgian
13-04-05, 22:12
Xp1988 αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα! Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς και τα καλύτερα θα έρθουν να σε βρούν. Διαφορετικά, για κάθε πόρτα που κλείνει μία άλλη καλύτερη ανοίγει. Η έκθεση ειδικά δεν πρέπει να σε αποσχολεί ιδιαίτερα αν θέλεις να κάνεις σπουδές σε θετικές κατευθύνσεις, διότι και οι περισσότεροι Ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι έχουν προβλήματα εκεί. Αν όντας δε ξένης καταγωγής καταφέρεις να αριστεύσεις, τότε θα έχεις και μία επιπλέον χαρά. Σε κάθε περίπτωση, αφού θέλεις να σπουδάσεις και αφού σου αρέσει αυτός ο τόπος, να διαγωνιστείς και σου εύχομαι το καλύτερο αποτέλεσμα!

Andrew
14-04-05, 05:43
Απλα για να σπουδάσεις σ'ενα καλό πανεπιστήμιο στην αγγλία πρέπει να τα σκάσεις ενω εδώ είναι τσάμπα και οι ποιότητα των σπουδών για αυτόν που νοιάζεται είναι υψηλού επιπέδου! Έχεις χρόνο να βελτιώσεις την έκθεση! Αν οι γονείς σου ήταν έλληνες θα μπορούσες να πήγαινες του χρόνου στην αγγλία σχολείο (ή ακομα καλύτερα στην Κύπρο) και να έδινες εξετάσεις σαν έλληνας του εξωτερικού!

Βασικά,

Μπορείς αν κάνεις την 3η Λυκείου στο Εξωτερικό να δώσεις σε ΕΙΔΙΚΕΣ εξετάσεις σαν ξένος υπήκοος που θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα (με τελείως γελοία θέματα). Αυτό απότι ξέρω (αλλά δεν είμαι σίγουρος οπότε να το ρωτήσεις ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ γιατί μπορεί να σου πουν ότι νάναι) ισχύει και αν πας σε ξένο σχολείο στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει αρκετά ξένα σχολεία).

Πιστεύω πάντως ότι είναι πολύ καλύτερα να πας να σπουδάσεις σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, άλλωστε και οι φίλοι σου δεν θα μείνουν στο ίδιο μέρος και καλό είναι να αποκομίσεις και άλλες εμπειρίες. Επίσης θα μπεις μάλλον σε ένα πραγματικό πανεπιστήμιο και όχι σε ένα κωλοχανείο όπως είναι όλα σχεδόν τα ελληνικά ΑΕΙ (να μην πω για ΤΕΙ) πλην Ιατρικής και 10 επιλεγμένων τμημάτων στην Ελλάδα.

xp1988
14-04-05, 23:01
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

dantouan
14-04-05, 23:11
Οπως λεει ο no_logο ομως θα ηταν καλυτερα αν πηγαινα να σπουδάσω στην Αγγλια. Απ'οτι ξέρω δεν χρεάζεται να δώσω πανελλήνιες για να περασω σε αγγλικο πανεπιστημιο.

Υπαρχει ομως μια βασικη διαφορα, αυτη εδω:


Απλα για να σπουδάσεις σ'ενα καλό πανεπιστήμιο στην αγγλία πρέπει να τα σκάσεις ενω εδώ είναι τσάμπα και οι ποιότητα των σπουδών για αυτόν που νοιάζεται είναι υψηλού επιπέδου!

Οποτε προσπαθησε να βελτιωθεις στην εκθεση και ολα θα πανε καλα :cool:

Tasans
14-04-05, 23:27
Δεν πρέπει να δώσεις τα A-Level για να μπείς αγγλία ή τα αλλάξανε?

zouzouni
14-04-05, 23:38
Για να σπουδάσεις σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία πρέπει κι εκεί να δώσεις εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες όμως είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας, κι περιορίζονται σε 3 μαθήματα, ανάλογα τον κλάδο (μερικά πανεπιστήμια ζητάνε κάποιες φορές 4), τα λεγόμενα Α-levels.
Εφ'όσον ο πατέρας σου είναι Άγγλος, θα πρέπει να γνωρίζει το σύστημα αυτό, αλλά εκτός αυτού μπορείς να ρωτήσεις στο Βρεττανικό συμβούλιο για περισσότερες πληροφορίες.

Υπάρχουν τα λεγόμενα foundation courses εδώ, στα οποία παρακολουθείς ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα σπουδών εδώ, κατόπιν αναλόγου αμοιβής, κι κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες κι αιτήσεις εισάγεσαι στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο το οποίο συνεργάζεται το κέντρο εδώ.
Αυτή η οδός πάλι όμως έχει κάποια προβλήματα, καθώς οι θέσεις πάντα είναι λίγες, κι όχι απόλυτα εξασφαλισμένες, κι φυσικά πάντα δίνεται προτεραιότητα στους καλύτερους μαθητές του τμήματος, δηλαδή πάλι θα πρέπει να ρίξεις πολύ διάβασμα κι να πάρεις υψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις στο συγκεκριμμένο πρόγραμμα σπουδών για να σε δεχτεί το πανεπιστήμιο ή τα πανεπιστήμια με το/τα οποία συνεργάζεται το κέντρο σπουδών που θα πας.

Υπάρχει όμως το προβλημα, ότι εκτός αυτού, κάποια τέτοια κέντρα σε "δεσμεύουν" κι σε υποχρεώνουν να πας στα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζονται, κι τα οποία δεν είναι κι κατ'ανάγκη ούτε τα καλύτερα γενικά, ούτε τα καλύτερα ειδικότερα στον κλάδο που σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις.

Θέλει πολύ καλό ψάξιμο, πριν αποφασίσεις σε ποιό κέντρο θα πας, ώστε να είσαι απόλυτα ενημερωμένος για την όλη διαδικασία που θα ακολουθήσεις.

Και πάλι το Βρεττανικό Συμβούλιο, θα σου πρότεινα να είναι το πρώτο σου σημείο επαφής κι η πρώτιστη πηγή πληροφοριών.

Αυτό που επίσης θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνεις δεκτός σε κάποιο πανεπιστήμιο ακόμη κι με την βαθμολογία που έχεις τόσο στο Απολυτήριο αλλά πολύ περισσότερο με την βαθμολογία που θα πάρεις στις Πανελλήνιες.

Πολλά Πανεπιστήμια πρώην Πολυτεχνικές σχολές*, προς το τέλος καλοκαιριού, όταν γίνεται το τελικό ξεκαθάρισμα των διαθέσιμων κενών πλέον θέσεων, γιατί είναι πολύ διαφορετική η όλη διαδικασία από ότι εδώ - εκεί κάνεις 5 αιτήσεις, κι δέχεσαι προσφορές από τα αντίστοιχα ιδρύματα, τις οποίες απορρίπτεις όταν πάρεις τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων κι αποφασίζεις εσύ που θα μπεις, όχι όπου μπεις όπως εδώ - δέχονται αιτήσεις από παιδιά που έχουν δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις, κι τους δέχονται με βάση την βαθμολογία τους σε αυτές, για να καλύψουν τυχόν κενές θέσεις που έχουν στο τμήμα που σε ενδιαφέρει, ή σε παρεμφερές.

Μ'αυτόν τον τρόπο έχουν μπει κι έχουν πάρει πτυχίο πολλά παιδιά στα οποία τους το είπα κι εξήγησα**, κι πάλι το μόνο που χρειάζεσαι είναι όσο το δυνατόν καλύτερη βαθμολογία στις Πανελλήνιες, κι εδώ ΔΕΝ είναι απαραίτητη η καλή βαθμολογία στην Έκθεση, αλλά πρωτίστως ΠΑΡΑ πολύ ψάξιμο κι επικοινωνία με τα Αγγλικά πανεπιστήμια, ειδικότερα με τα τμήματα τα οποία σε ενδιαφέρουν να παρακολουθήσεις ΠΡΙΝ τις Πανελλήνιες, κι ΠΡΙΝ το ξεκαθάρισμα του καλοκαιριού (Αγγλιστί, clearing), ώστε να ξέρεις που βαδίζεις.

* (τα παλαιά Polytechnics, τα οποία δεν έχουν σχέση σαν ιδέα με το δικό μας Πολυτεχνείο, απλά η διαφορά τους από τα παραδοσιακά Universities ήταν ότι οι απόφοιτοι των Polytechnics είχαν περισσότερο επαγγελματική κατάρτιση, ενώ οι απόφοιτοι των παραδοσιακών Universities είχαν περισσότερο ακαδημαϊκή κατάρτιση, κι σημειωτέον από το 1992 όλα τα Polytechnics αναβαθμίστηκαν σε Universities, όπως θέλουν να κάνουν κι τα ΤΕΙ-ΑΕΙ εδώ, μόνο που στην Αγγλία τα πτυχία ήταν ΗΔΗ ισότιμα πριν την αναβάθμιση του τίτλου)

** Δεν έχω κάποιο κέρδος από την όλη υπόθεση, ούτε ποτέ είχα, πέρα από την ψυχική ευχαρίστηση ότι βοήθησα ένα νέο άνθρωπο να κυνηγήσει το όνειρό του.

Αυτά τα ολίγα για την ώρα.....Συμπέρασμα? Άρχισε να ψάχνεις!

zouzouni
14-04-05, 23:50
Στην Αγγλία ΔΕΝ χρειάζεται να τα σκάσεις χοντρά για να σπουδάσεις!
Εκτός από το θέμα των διδάκτρων που λόγω ΕΕ στην ουσία δεν πληρώνουν οι Έλληνες φοιτητές (όπως κατ'αντιστοιχία ΔΕΝ πληρώνει ένας Άγγλος δίδακτρα αν θελήσει να σπουδάσει Ελλάδα, ή ένας Έλληνας αν θελήσει να σπουδάσει Ελλάδα), υπάρχει ένα ετήσιο ποσό διδάκτρων το οποίο καταντάει να είναι πολύ φθηνότερο από ότι ίσως να πάει κανείς σε κάποιο από τα ιδιωτικά κέντρα σπουδών εδώ στην Ελλάδα (νομίζω αυτά τα παραπάνω εξηγούν κι γιατί υπάρχουν σχεδόν 15-17000 !! Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία, τουλάχιστον είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν αυτόν τον αριθμό φοιτητών).

Πέρα από αυτό, σαν κόστος ζωής, όποια περιοχή ΕΚΤΟΣ Λονδίνου, Cambridge, Oxford, σχετικών περιοχών κι Νότιας Αγγλίας, κι ειδικά όσο πιο βόρεια πάει κανείς, μην πω κι για Σκωτία, το κόστος ζωής είναι πολύ καλύτερο από το να είναι κάποιο παιδί από την Κρήτη κι να χρειάζεται να έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο Θράκης πχ! (τα όσα έγραψα παραπάνω είναι αποδεδειγμένα με πάμπολλα παραδείγματα συμφοιτητών)

Συμφωνώ με την συμβουλή του pelasgian να κοιτάξεις τι είναι συμφερότερο για το δικό σου μέλλον.
Να γνωρίζεις όμως κι κάτι ακόμη για το αν αποφασίσεις να σπουδάσεις το πρώτο πτυχίο Αγγλία.

Τα πράγματα ΔΕΝ είναι όπως εδώ που αν δεν έχεις διαβάσει ΔΕΝ πας να δώσεις ένα μάθημα στην ορισμένη πτυχιακή, αλλά το δίνεις στην επόμενη, ή σε όποια μπορέσεις, ΟΥΤΕ όπως εδώ που μπορείς να ξαναδώσεις ένα μάθημα για να βελτιώσεις την βαθμολογία σου στο πτυχίο.

Ό,τι έδωσες έδωσες, κι αν αποτύχεις κι ξαναδώσεις ένα μάθημα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ανάλογα το πανεπιστήμιο, μπορεί ακόμη κι 10 να γράψεις να καταχωρηθεί ο βαθμός σου ως 5 (σαν "τιμωρία" που δεν πέρασες την πρώτη φορά.

Συν ότι αν αποτύχεις σε ορισμένο κι ΜΙΚΡΟ αριθμό μαθημάτων συνολικά, τότε υποβιβάζεται το πτυχίο σου, παίρνεις κατώτερο τίτλο σπουδών, κι φτου κι από την αρχή για να πάρεις το πτυχίο που αρχικά ξεκίνησες.


Με απλά λόγια......σαν πιο ανθρώπινη η φοιτητική ζωή είναι εδώ από ότι εκεί. Θα πρέπει λοιπόν να σταθμίσεις πολύ το τι θέλεις.

power
15-04-05, 00:15
Ακόμα και άν δε πάς στην Αγγλία, πήγαινε σε κανένα ιδιωτικό παράρτημα πανεπιστημιου στην Ελλάδα.

Θα χάσεις το χρόνο σου με καθηγητές της πλάκας, σημειώσεις για κλάματα, και στο τέλος θα έχεις χαλάσει πιο πολλά λεφτά.
Και όλα αυτά αν πάρεις πτυχίο και σε πόσα χρόνια.

Εντωμεταξύ πριν να μπείς θα έχεις φάει 3.000-6.000 ευρώ στα φροντιστήρια.

VivUser
15-04-05, 01:13
my 0.02$
Paul αφού έχεις πατέρα Άγγλο και μάνα Ιταλίδα γιατί δεν το εκμεταλλεύεσαι?Αυτές τις γλώσσες φαντάζομαι ότι τις έχεις φαρσί:) Άρα σε αγγλικά unis πας για όποιο θες πρακτικά , αφού δεν έχεις το πρόβλημα της γλώσσας και τα Α levels τους γράφονται επιεικώς...
Για ιταλία δεν ξέρω τι παίζει με πανελλαδικές (έχω ακούσει ότι δεν έχουν και γίνεται ξεσκαρτάρισμα στο 1ο έτος αλλά επιφυλλάσομαι) αλλά και εκεί θα μπορούσες να το δεις.
Για Ελλάδα μπορείς να παλέψεις την έκθεση και κυρίως να προσπαθήσεις να γράφεις με όμορφα γράμματα και χωρίς ορθογραφικά λάθη (ίσως τα μόνα πράγματα που έμαθα απτην έκθεση...)
Το να προσπαθείς να περάσεις χωρίς εξετάσεις ή με πλάγια μέσα δεν έχει νόημα κατεμέ αφού ότι δίνεις παίρνεις..


Πιστεύω πάντως ότι είναι πολύ καλύτερα να πας να σπουδάσεις σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, άλλωστε και οι φίλοι σου δεν θα μείνουν στο ίδιο μέρος και καλό είναι να αποκομίσεις και άλλες εμπειρίες. Επίσης θα μπεις μάλλον σε ένα πραγματικό πανεπιστήμιο και όχι σε ένα κωλοχανείο όπως είναι όλα σχεδόν τα ελληνικά ΑΕΙ (να μην πω για ΤΕΙ) πλην Ιατρικής και 10 επιλεγμένων τμημάτων στην Ελλάδα.

Κωλοχανεία υπάρχουν παντού...Έχω δει πράγματα στην Αγγλία που δεν γίνονται ούτε σε περιφερειακά ελληνικά πανεπιστήμια...Γιαυτό ο Πωλ που έχει τέτοια ευρεία γκάμα επιλογών δεν πρέπει να παρασύρεται ότι τα κωλοχανεία είναι ελληνικό προνόμιο.


Υπάρχουν τα λεγόμενα foundation courses εδώ, στα οποία παρακολουθείς ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα σπουδών εδώ, κατόπιν αναλόγου αμοιβής, κι κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες κι αιτήσεις εισάγεσαι στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο το οποίο συνεργάζεται το κέντρο εδώ.

Τα foundation courses εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (ένα στην Λ.Αλεξάνδρας π.χ. που πήρε κάποτε το μάτι μου) είναι... Αν είναι να πας στο αγγλικό uni που δεν θα ξέρουν ούτε οι πολίτες της πόλης που στεγάζεται καλύτερα να μείνεις εδώ να πας σε κάποιο ΑΤΕΙ και θα βρεις την άκρη και μάλιστα πολύ καλή...


Αυτό που επίσης θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνεις δεκτός σε κάποιο πανεπιστήμιο ακόμη κι με την βαθμολογία που έχεις τόσο στο Απολυτήριο αλλά πολύ περισσότερο με την βαθμολογία που θα πάρεις στις Πανελλήνιες.

Απόλυτα σωστό. Για την ακρίβεια με το παλιό σύστημα σε έπαιρνε καλύτερο αναλογικά uni απότι εδώ με τους βαθμούς σου(π.χ. αν εδώ έμπαινες σενα μέτριο uni εκεί σεπαιρνε ένα μέτριο-καλό)


μόνο που στην Αγγλία τα πτυχία ήταν ΗΔΗ ισότιμα πριν την αναβάθμιση του τίτλου

yeah, they wish...


Τα πράγματα ΔΕΝ είναι όπως εδώ που αν δεν έχεις διαβάσει ΔΕΝ πας να δώσεις ένα μάθημα στην ορισμένη πτυχιακή, αλλά το δίνεις στην επόμενη, ή σε όποια μπορέσεις, ΟΥΤΕ όπως εδώ που μπορείς να ξαναδώσεις ένα μάθημα για να βελτιώσεις την βαθμολογία σου στο πτυχίο.
Ό,τι έδωσες έδωσες, κι αν αποτύχεις κι ξαναδώσεις ένα μάθημα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ανάλογα το πανεπιστήμιο, μπορεί ακόμη κι 10 να γράψεις να καταχωρηθεί ο βαθμός σου ως 5 (σαν "τιμωρία" που δεν πέρασες την πρώτη φορά).

Όπως πολύ σωστά είπες ανάλογα το Πανεπιστήμιο και στο 1ο και στο 2ο...Στα εκεί κωλοχανεία μπορείς να κοπείς απτο ένα στο έτος (μένεις χρονιά δλδ) και να πας στο άλλο και να περάσεις και το έτος ;)
Και να επαναλάβω μια σωστή φράση...Στην Αγγλία ΔΕΝ χρειάζεται να τα σκάσεις χοντρά για να σπουδάσεις! Το συνολικό κόστος είναι μικρότερο σε πολλές περιπτώσεις..(εκτός ειδικά από Λονδίνο λόγω ενοικίων κυρίως)
Συνοπτικά θα πρότεινα Αγγλία αν είναι για κάτι π.καλό αλλιώς Ελλάδα. Ιδιωτικό εδώ για προπτυχιακό ούτε με σφαίρες για πολλούς λόγους.......

mastermind
15-04-05, 10:30
Ανέφερα υψηλό κόστος για σπουδες στην αγγλία με το εξής σκεπτικό: Αν έχουμε κατα νου τα καλά πανεπιστήμια/πολυτεχνία της Ελλάδας για να πας σε αντίστοιχο του εξωτερικού πρέπει να τα σκάσεις γερά! Επειδή εγώ είμαι αθηναίος και σπουδάζω στην πόλη μου τα έξοδα είναι μηδαμινά! Αν ήταν να πάω επαρχία ίσως το σκεφτόμουν καλύτερα να πάω αγγλία ή ακόμα και αμερική! Ακόμα και για τα master σήμερα η Ελλάδα παρέχει πολύ καλές επιλογές αν και οι απαιτήσεις είναι τρελές για βαθμό και επιδώσεις...αλλα άντε να πας στο cambridge:(

zouzouni
15-04-05, 12:31
my 0.02$
(1)Κωλοχανεία υπάρχουν παντού...Έχω δει πράγματα στην Αγγλία που δεν γίνονται ούτε σε περιφερειακά ελληνικά πανεπιστήμια...Γιαυτό ο Πωλ που έχει τέτοια ευρεία γκάμα επιλογών δεν πρέπει να παρασύρεται ότι τα κωλοχανεία είναι ελληνικό προνόμιο.

(2)Τα foundation courses εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (ένα στην Λ.Αλεξάνδρας π.χ. που πήρε κάποτε το μάτι μου) είναι... Αν είναι να πας στο αγγλικό uni που δεν θα ξέρουν ούτε οι πολίτες της πόλης που στεγάζεται καλύτερα να μείνεις εδώ να πας σε κάποιο ΑΤΕΙ και θα βρεις την άκρη και μάλιστα πολύ καλή...

(3) Απόλυτα σωστό. Για την ακρίβεια με το παλιό σύστημα σε έπαιρνε καλύτερο αναλογικά uni απότι εδώ με τους βαθμούς σου(π.χ. αν εδώ έμπαινες σενα μέτριο uni εκεί σεπαιρνε ένα μέτριο-καλό)

(4)yeah, they wish...

(5)Όπως πολύ σωστά είπες ανάλογα το Πανεπιστήμιο και στο 1ο και στο 2ο...Στα εκεί κωλοχανεία μπορείς να κοπείς απτο ένα στο έτος (μένεις χρονιά δλδ) και να πας στο άλλο και να περάσεις και το έτος ;)

(1) Συμφωνώ......από το '87-88 που ξεκίνησα το ψάξιμο κι μετά μέχρι κι σήμερα λόγω σπουδών είδαν πολλά τα μάτια μου κι άκουσαν πολλά τα αυτιά μου.
(2) Απ'όσο είχα δει τελευταία φορά το καλοκαίρι, υπήρχαν διάφορα κέντρα που παρήχαν foundation courses, κάποια με συνεργασίες σχετικά καλών ιδρυμάτων κάποια άλλα όχι.
Γι'αυτό τον λόγο, σχετικά με το (1)+(2) τόνισα κι επέμεινα ότι θέλει ΠΟΛΥ ψάξιμο αυτό το ζήτημα.
(3) Το "πρόβλημα" είναι ότι μπορεί σε ένα μέτριο-χάλια Πανεπιστήμιο εκεί, ένα συγκεκριμμένο τμήμα να είναι πολύ καλό, ενώ το αντίστοιχο σε κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο που γενικότερα είναι μέτριο-καλό, να είναι χειρότερο. Σ'αυτό το σημείο βοηθάει πολύ η λίστα κατάταξης κι βαθμολόγισης που δημοσιεύεται κάθε χρόνο στην εφημερίδα The Times, κι η οποία αναφέρει τόσο την γενικότερη βαθμολογία που έχει κάθε ένα Πανεπιστήμιο συνολικά (δηλαδή όλα τα τμήματα κι οι σχολές του ιδρύματος) κι επίσης συγκριτικά αναφέρει κι τα καλύτερα τμήματα/σχολές τα οποία έχει το κάθε ένα Πανεπιστήμιο ξεχωριστά βαθμολογημένα, ώστε δηλαδή να μπορεί κάποιος να δει ότι το Χ Πανεπιστήμιο είναι π.χ. γενικά μέτριο-καλό, αλλά μόνο στις θεωρητικές επιστήμες να διακρίνεται, ενώ το Ψ Πανεπιστήμιο, είναι μέτριο-χάλια, αλλά με υψηλότερη κι ίσως κι κορυφαία βαθμολόγιση (κι άρα ποιότητα σπουδών κι παρεχόμενων σπουδαστικών μέσων) μόνο στον τομέα των Η/Υ.
(4) Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά το σχόλιο αυτό, αλλά κι τα μέχρι τότε Polytechnics κι τα Universities, έδιναν Bachelor with Honours, κι στις 2 περιπτώσεις ήταν τριετούς φοίτησης οι σπουδές (με εξαίρεση την Αρχιτεκτονική που ήταν 3+2 χρόνια κι διδασκόταν κι στους 2 τύπους ιδρυμάτων, κι την Ιατρική & Οδοντιατρική, 5 χρόνια που οποία διδάσκονταν μόνο σε Universities), κι όταν εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της ονομασίας των Polytechnis σε Universities, υπήρχε ήδη ειδική βαθμολόγιση κι εξέταση των διαφόρων Polytechnics πριν αυτά αποκτήσουν την ανάλογη κυβερνητική έγκριση, κι ήδη υπήρχε ισοτιμία των αποφοίτων (πάντα για πτυχία Bachelor with Honours συζητάμε) από τα αντίστοιχα σώματα με τα δικά μας επαγγελματική επιμελητήρια.
Aπό τις μεγάλες ανατροπές της Θατσερικής κυβέρνησης στα της εκπαίδευσης στη Βρεττανία, με το ακαδημαϊκό έτος '91-92 να γίνονται οι πρώτες επίσημες τελετές αυτής της αναγνώρισης-αναβάθμισης-μετονομασίας.
(5) Πλέον έχει μειωθεί κάπως αυτό το φαινόμενο, κι προσπαθούν να υποχρεώσουν τους αποτυχόντες να συνεχίσουν καταβάλλοντας σχετικά τα ανάλογα δίδακτρα (γιατί υπάρχει σχετική χρέωση αν επαναλάβει κανείς την χρονιά ;) ) έστω κάνοντας μεταγραφή σε άλλο τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου.

Θέλει πολύ καλό ψάξιμο αυτό το ζήτημα.

Το άλλο που μπορείς ίσως να κάνεις Πωλ, είναι να πας σε κάποιο ΚΕΠ, κι να τους ζητήσεις να σε ενημερώσουν (να σου δώσουν αντίγραφα των σχετικών νόμων) για τα δικαιώματα των αλλοδαπών μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις, κανονικά θα πρέπει να μπορεί να σε ενημερώσει κι η/ο Λυκειάρχης σου σχετικά με αυτό, καθώς παλαιότερα υπήρχαν κάποιες διατάξεις που ανέφεραν ότι σε περιπτώσεις αλλοδαπών μαθητών, μπορούν να ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες για την εξέταση κι εισαγωγή τους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια (δεν ξέρω πόσο έχουν αλλάξει, κι σε ποιά σημεία).
Στο ΚΕΠ πάντως, θα μπορέσουν ίσως να σε βοηθήσουν κι να σου δώσουν σχετικές πληροφορίες.

pelasgian
15-04-05, 15:33
Οι βαθμολογίες των πανεπιστημίων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις «γραφειοκρατικές». Δηλαδή μετράνε τα «τυπικά προσόντα» λες και μετράνε κουκιά στη κατσαρόλα. Με το σημερινό σύστημα ένας μετριότατος επιστήμονας καθηγήτης με 100άδες κωλόχαρτα σε συμπόσια και journals μπορεί να ξεπεράσει έναν λαμπρό και λιγόλογο ερευνητή επιστήμονα.

Βλέπεις τώρα papers που λες «έβαλε τη πρέσα μπρος και τύπωνε μαλακίες» για να «φτιάξει» το CV.
«Και στο τάδε paper, συμφωνώ με το φίλο μου το Μανώλη (πάρε 10 αναφορές σε αντίστοιχα κωλόχαρτα του Μανώλη) που συμφωνεί με το φίλο του το Μάκη (άλλες 10 αναφορές τέτοιες) που έχει ένα μπατζανάκη που έγραψε ένα paper για την αυτόματη λήψη αποφάσεων στις προμήθειες κουκουναρέλαιου από τη Πορτογαλία για παραϊατρική χρήση στα δαγκώματα πυγολαμπίδας στη Νοτιοανατολική Ιαπωνία.»

Με άλλα λόγια, το ότι ένα πανεπιστήμιο είναι «καλύτερο» έχει νόημα σε πολύ ακραίες περιστάσεις. Εξάλλου, τη χρονιά που γράφεσαι, μπορεί ο καθηγητής που ανέβασε την βαθμολογία του πανεπιστημίου να πήγε σε άλλο. Εκείνο που πρέπει να κοιτάς είναι το πρόγραμμα, να βλέπεις τα εργαστήρια, να ελέγχεις μήπως θέλεις να ρίξει καμιά μπουνιά σε κανέναν από τους καθηγητές γιατί στη σπάει πολύ άσχημα και να κοιτάς αν σου αρέσει το μέρος, το φαϊ και οι γκόμενες.

Αν κάτσεις 8 χρόνια σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, θα πρέπει να είσαι ΠΟΛΥ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι σου αρέσουν τα τρία τελευταία.

Tasans
15-04-05, 20:25
Βασικά δεν ξέρω αν το έχεις πάρει χαμπάρι αλλά η βαθμολογία ενός πανεπιστημίου εξαρτάται και απο τους πόσους φοιτητές κόβει κάθε χρόνο. Και έτσι και αλλίως την βαθμολογία εσύ δεν την έχεις για να λές "ουάου! είμαι στο 5ο καλύτερο πανεπιστήμιο κηπουρικής στην αγγλία", αλλά για να βρείς πιο εύκολα δουλεία αφού η πραγματική βαθμολογία ενός πανεπιστημίου χτίζεται με το πόσο εύκολα βρίσκουν δουλειά οι απόφοιτοι του. Γενικά στην αγγλία είναι πανεύκολο να μπείς αλλά παλούκι να βγείς.

mastermind
17-04-05, 14:05
Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να μπεις αλλα και να βγείς στα 4 ή 5 χρόνια αναλόγως την σχολή!! Τώρα για το πρόβλημα σου Πωλ,έχω να σου πω οτι δεν θεωρείσαι αλλοδαπός αν μένεις στην Ελλάδα πάνω απο 3 χρόνια γιατι τόσο σου δικαιολογεί μέχρι να μάθεις την γλώσσα. Απο συμφοιτήτριες ρωσσίδες ξέρω πως πρέπει 1)να δώσεις εξετάσεις απο ξένη χώρα 2)να έχει πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Ρώτησε και εσύ να μάθεις! Την έκθεση δεν τι γλιτώνεις δηλαδή

B3rny
17-04-05, 14:28
Αγαπητέ φιλε,

επειδη είμουνα 5 χρονια στην Αγγλία και σπουδαζα, θα σε προτρεπα να πας και να σπουδασεις στο εξωτερικο.
Μπορει να αναγκαστεις να κανεις καποιο GCE-A level οπως εκανα εγω ή καποιο Fundation το οποιο πιστευω οτι ειναι καλυτερο απο την αποψη οτι ειναι πιο ευκολο.....
Μπορεις να εισαχθεις σε καποιο καλο Uni, αλλα θα πρεπει να γνωριζεις οτι το κοστος ζωής ειναι αρκετά πιο ψηλο απο οτι στη Ελλαδα.
Απο την άλλη σιγουρα το να ζησεις σε μια ξενη χωρα θα σε βοηθησει να μαθεις να αναλαμβανεις τις "ευθυνες" σου. Θα ζεισεις πολλες εμπειριες που εδω ισως να μην τις γνωριζες.

Θα σε προτρεπα να τα βαλεις κατω και να δεις τι ακριβως θελεις και βεβαια αμα μποριες να τα βγαλεις περα.


Μπορεις να επισκεφτεις το παρακατω Link σε οτι αφορα τα Entry requirements.
http://www.ucas.ac.uk/

Σου ευχομαι καλη τυχη σε οτι κανεις.;)

Andrew
19-04-05, 05:51
Να προσθέσω κάτι σημαντικό σε σχέση με τις Ρωσίδες που είπε ένας προηγούμενος. Είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση για τους ξένους υπηκόους και για τους ομογενείς (ή οσους αποκτούν την Ελληνική υπηκοότητα). Επειδή ξέρω πόσο ανενημέρωτοι είναι σε αυτές τις περιπτώσεις (δεν είχα πάρει Ελληνική υπηκοότητα όταν έδωσα πανελλήνιες μια και έχω γεννηθεί Αυστραλία) το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γονείς σου είναι να πάνε στο υπουργείο παιδείας..Πάντως μην το σκεφτείς να πας σε παράρτημα πανεπιστημίου Αγγλίας στην Ελλάδα ακόμα και αν δεν περάσεις Ελλάδα σε κάποια σχολή.

Πάντως το να κάνεις ένα χρόνο Foundation είναι επίσης χαμένος χρόνος. Καλύτερα είναι να προετοιμαστείς για A-levels τα οποία είναι βεβαίως αρκετά πιο δύσκολα. Ομως αυτό που είναι το βασικό είναι να αποφασίσεις από του χρόνου αν θα πας Αγγλία αν θα μείνεις εδώ. Το σε ποιο πανεπιστήμιο θα πάς είναι 2η επιλογή και πρέπει επίσης να το αποφασίσεις έγκαιρα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και πρακτικά γνωρίζεις το αποτέλεσμα άμεσα.

Οσο για το κόστος ζωής στην Αγγλία, εκτός Λονδίνου είναι παραπλήσιο με το να ζεις στην Ελλάδα σαν φοιτητής εκτός βέβαια αν θες να περάσεις στην πόλη που μένεις οπότε έχεις πολύ λιγότερα έξοδα.

Copyright © Keen Notion Co (2002-2017) Copyright Keen Notion Co.