PDA

Επιστροφή στο Forum : Το τέλος για τους αγρότες στην Ευρώπη το 2013(?)Σελίδες : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9

Praetorianos
01-01-09, 20:14
Μαι και το κράτος είναι κάτι στο οποίο είμαι ενάντιος - το κράτος είναι σημιούργημα της αστικής τάξης.
Επειδή μπερδεύτηκα, κομμουνισμό δεν υποστηρίζεις?


Όσο για τον "έλεγχο" και την "υπόδειξη οδηγιων", νομίζω πως ο καθενας μπορεί να κρίνει από την καθημερινή ζωή του αν αυτά υπάρχουν σήμερα ή όχι, καθώς και ποιος τα αντιπαλευει....
Μεταξύ των δυο διαλέγω τον λιγότερο καταπιεστικό έλεγχο. Οι τελευταίοι που τον αντιπαλεύουν είναι αυτοί που κλείνουν σχολές ετσιθελικά στο ξανάπα.


Ο καπιταλισμός είναι πολύ καλό συστημα για τους λίγους που ωφελούνται εις βάρος των πολλών.

Ο καπιταλισμός είναι πολύ κακό σύστημα για τους πολλούς που αδικούνται προς όφελος των λίγων
Ενώ στον κομμουνισμό "ωφελούνται" οι πολλοί? Με ποια κριτήρια, τα δικά σου? Εκτός αν βάζεις τον εαυτό σου στους πολλούς και εμένα στους λίγους, οπότε και δεν μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά.


Μα υπάρχει όντως κόσμος που θέλει να μας γυρίσει πίσω - στο μεσαίωνα και ακόμα παραπέρα. Η άρχουσα ταξη βγαίνει πολύ ωφελημένη από αυτή την οπισθοδρόμηση.

Τα θύματά της όμως, οι λαοί, δε θα την ακολουθούν για πολύ ακόμα στο κατήφορο που μας στέλνει.

Όσο και αν σε ενοχλεί αυτό πρετωριανέ
Γιατί συνεχίζεις να βλέπεις ανεμόμυλους παντού Δον Κινχώτη? Ότι υπάρχει κόσμος που θέλεις να μας γυρίσει πίσω υπάρχει, ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να προοδεύσει αλλά δεν ασπάζεται τις φιλοσοφίες σου επίσης υπάρχει και αυτον ΔΕΝ τον εκπροσωπείς τσουβαλιάζοντας τον ως λαό και δικαιολογώντας τις πράξεις σου ως αυτόκλητος υπερασπιστής του.

Όσο και αν σε ενοχλεί αυτό σύντροφε.

Το ότι συνεχίζεις να με βλέπεις πάντως ως εχθρό σου, ως εκπρόσωπο του κακού, ως κατεστημένο, ως αναχρονιστή, ως βολεμένο και ως αρχούσα τάξη είναι ανησυχητικό. Η μόνη διαφορά που έχουμε είναι στον τρόπο σκέψης.

ciaoant1
01-01-09, 22:33
Γεια σου πρετωριανέ

Praetorianos
02-01-09, 18:05
Γεια σου πρετωριανέ
Κοίτα δεξιά από το κουμπί με το βελάκι. Ναι καλά είδες, πάτα το τώρα λίγο "Stop" γράφει επάνω, και είναι που και που πιο χρήσιμο από τη "repeat play" λειτουργία που έχεις μάθει.

Μην μου απαντήσεις για τις "δημοκρατικά" κλειστές σχολές, ούτε για την εκπροσώπηση του λαού που κάνεις, ούτε για την ελιτιστική σοφία που κατέχεις, ούτε για την ιδεολογία "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός και πρέπει να καταστραφεί". Μόνο σε ένα θέλω γιατί αρκετά βγήκαμε offtopic.


Μαι και το κράτος είναι κάτι στο οποίο είμαι ενάντιος - το κράτος είναι σημιούργημα της αστικής τάξης.

Επειδή μπερδεύτηκα, κομμουνισμό δεν υποστηρίζεις?
Γενικά κάνεις λόγο για εκπροσώπους του λαού και μετά είσαι κατά των όποιων θεσμών υποστηρίζουν τέτοιες λειτουργίες. Γι αυτό σου λέω, άσε το output και βάλε λίγο input και processing στην ζωή σου γιατί δεν μας τα λες στέρεα μέχρι τώρα.

Άσε δεν θέλω απάντηση ούτε στο τελευταίο, άλλαξα γνώμη. Πάντως αν έχεις κανα άλλο άρθρο για σχολιασμό έχω βάλει το thread στα favorites, έτσι για να ακούς και καμιαν άλλη άποψη εκτός των συντρόφων σου, κάνει καλό.

Προσπάθησα πολύ να κάνω πιο λαϊκίστικο και εξυπνακίστικο reply αλλά δεν μπόρεσα. Βέβαια ούτε ο σοβαρός διάλογος απέδωσε οπότε δεν πειράζει, καλό είναι κι αυτό, Σύντροφε..

ciaoant1
03-01-09, 15:02
Άσε δεν θέλω απάντηση ούτε στο τελευταίο, άλλαξα γνώμη. Πάντως αν έχεις κανα άλλο άρθρο για σχολιασμό έχω βάλει το thread στα favorites, έτσι για να ακούς και καμιαν άλλη άποψη εκτός των συντρόφων σου, κάνει καλό.
Ακούω έτσι και αλλιώς, οι απόψεις των νεοφιλελεύθερων αλωνίζουν στα κανάλια, δε χρειάζεται να σε κουράζω.
Αν όμως θέλεις, "ευχαρίστως" να κούσω και τις δικές σου θέσεις (κάτι έλεγες πριν πάντως για "ελιτίστική σοφία"...:whistle:


Προσπάθησα πολύ να κάνω πιο λαϊκίστικο και εξυπνακίστικο reply αλλά δεν μπόρεσα. Βέβαια ούτε ο σοβαρός διάλογος απέδωσε οπότε δεν πειράζει, καλό είναι κι αυτό, Σύντροφε..
Όχι και "σύντροφος" με τύπους σαν και εσένα - αυτό είναι προσβολή παρά οτιδήποτε άλλο.

ciaoant1
12-01-09, 22:38
Στους δρόμους ξανά τα τρακτέρ
Δημοσίευση: 12-01-2009 16:44 από Ομάδα TVXS

Στη Φαρκαδόνα, κατά μήκος της εθνικής οδού Τρικάλων - Λάρισας, παρέταξαν σήμερα τα αγροτικά οχήματά τους αγρότες από τα Τρίκαλα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις του κλάδου που ξεκίνησαν την αρχή του περασμένου Δεκεμβρίου. Αντικείμενο διαμαρτυρίας η συμμετοχή της Ελλάδας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και οι επιπτώσεις της.

http://www.tvxs.gr/v3100

ciaoant1
17-01-09, 19:07
Αλλοι 19.000 αγρότες εγκατέλειψαν τα χωράφια τους
Στην... πόρτα εξόδου συνωστίζονται οι αγρότες καθώς καταρρέει ο γεωργικός τομέας και το εισόδημά τους συρρικνώνεται δραματικά:

Στην πενταετία 2004-08 το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε κατά 26%.


Ηδη άλλοι 19.000 αγρότες εγκατέλειψαν πέρυσι τα χωράφια με αποτέλεσμα ο αγροτικός πληθυσμός να μειωθεί κατά 3,7%. Συνεχίζει δε να μειώνεται η συμβολή του γεωργικού τομέα στο ΑΕΠ και περιορίζεται πλέον στο 3,2%.

Στα ανησυχητικά αυτά στοιχεία στηρίζεται και το κείμενο προτάσεων τις οποίες απέστειλε χθες στον επί της Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αναλύθηκαν δε διεξοδικά από τον πρόεδρό της Τζανέττο Καραμίχα στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης.

Οι προτάσεις, προϊόν σχετικής μελέτης του γενικού διευθυντού της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννη Τσιφόρου, που περιλαμβάνονταν στην επιστολή προς τον κ. Χατζηγάκη προβλέπουν τα εξής για σωτηρία του αγροτικού τομέα:

Τριετές «πάγωμα» όλων των χρεών των αγροτών και των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.

Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες σε ποσοστό 12%.

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων.

Ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα χωρίς καμία περικοπή στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, στο ύψος της δημόσιας δαπάνης που προϋπολογίστηκε, δηλαδή στα 450 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων για την απορρόφηση της αδιάθετης παραγωγής.

Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των ΑΣΟ προς το Δημόσιο.

Δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας για αγρότες και μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, ο κλάδος βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και για τον λόγο αυτό ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χάρης Αναγνωστόπουλος - Χρήστος Κολώνας

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=2212849

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 64 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα αργότερα ........

ΜΕ 400 ΕΚΑΤ. «ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ * ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις επιβίωσης

Πρωτοφανής πτώση στις τιμές
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ

Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, οι Ελληνες αγρότες δεν έχουν αιτήματα προς επίλυση. Εχουν αποφασίσει να κατεβούν στους δρόμους απαιτώντας ένα μόνο πράγμα: χρήματα για να επιβιώσουν.

Το εισόδημά τους, σ' αυτή τη συγκυρία, δεν τους επιτρέπει να ζήσουν. Αυτό μόνο ζητούν. Ενισχύσεις στο εισόδημά τους προς επιβίωση. Με 400 εκατ. ευρώ, θα πάρουν μια ανάσα και θα βγάλουν τη χρονιά.

Η αγανάκτηση των αγροτών ξεχειλίζει όταν βλέπουν την κυβέρνηση να δίνει 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες και σ' αυτούς δεν βρίσκει να δώσει λίγα εκατομμύρια ευρώ.

Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας βράζει, νιώθει ξεχασμένος και προδομένος και εγκαταλείπει μαζικά το κυβερνών κόμμα.

Η περίοδος αυτή είναι ίσως η χειρότερη που αντιμετώπισαν οι αγρότες μας: Κατακόρυφη άνοδος του κόστους παραγωγής. Τα λιπάσματα, τα φάρμακα, το πετρέλαιο διατηρούν τιμές ίδιες με αυτές που είχαν όταν το πετρέλαιο είχε 100-120 δολάρια το βαρέλι.

2 κιλά λάδι = 1 πακέτο τσιγάρα

Οι τιμές των προϊόντων είναι σε πρωτοφανή πτώση. Στο λάδι σήμερα, παίρνουν τιμή που είχε πριν από 20 χρόνια. Εχει φτάσει στο 1,80 ευρώ το κιλό (δηλαδή ο παραγωγός θέλει δύο κιλά λάδι για να πάρει ένα πακέτο τσιγάρα) το εξαιρετικά παρθένο προϊόν, ενώ λάδι με 2-3 βαθμούς έχει γύρω στο 1,5 ευρώ.

Στην περσινή σοδειά, το λάδι είχε ανοίξει με 3,30 ευρώ το κιλό και διατηρήθηκε πάνω από τα τρία ευρώ, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το πρόβλημα με το λάδι οξύνεται περισσότερο λόγω μεγάλων αποθεμάτων, υπερπαραγωγής σε ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.) και σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης στη διεθνή αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το ίδιο δραματική είναι η κατάσταση και στο βαμβάκι. Η τιμή του προϊόντος έχει πέσει στα 17 λεπτά το κιλό από 35 λεπτά που είχε η περσινή σοδειά. Η πτώση αυτή, πέρα από τις συνέπειες στο εισόδημα, υποκρύπτει και τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια και να χάσει η χώρα σημαντικούς πόρους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

32 λεπτά πέρσι, 17 λεπτά φέτος

Αλλη πονεμένη ιστορία είναι τα δημητριακά. Το στάρι, από 30-32 λεπτά πέρσι, έφτασε τα 17 λεπτά και το καλαμπόκι, από 25-26 λεπτά, έπεσε στα 11 λεπτά. Με τις τιμές αυτές οι αγρότες όχι μόνο δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής αλλά δεν μπορούν να εξοφλήσουν και τα δάνεια στις τράπεζες, μένοντας χρεωμένοι.

Στον τομέα αυτό υπάρχει μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε καμιά παρέμβαση για να περισώσει το αγροτικό εισόδημα. Πριν από δύο μήνες, οι παραγωγοί καλαμποκιού πουλούσαν το προϊόν τους γύρω στα 14 λεπτά. Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι αγόραζαν το καλαμπόκι από τους εμπόρους με 24 λεπτά το κιλό. Τότε ζητήθηκε από τους αγρότες να δοθεί ένα άτοκο δάνειο στους κτηνοτρόφους για ν' αγοράσουν το καλαμπόκι. Θα το αγόραζαν με 16-18 λεπτά, κερδίζοντας ώς και 6 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, οι καλαμποκοπαραγωγοί θα κέρδιζαν ώς 4 λεπτά το κιλό. Η κυβέρνηση όχι μόνον αγνόησε το αίτημα αυτό, αλλά έκανε παρέμβαση η οποία απέβη εις βάρος των παραγωγών. Με το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ που έδωσε στους συνεταιρισμούς έβαλε όρο ν' αγοράζουν το καλαμπόκι με 11 λεπτά το κιλό, ρίχνοντας την τιμή κατά 3-4 λεπτά το κιλό.

Ανεξάρτητα αν καταδικάστηκε η τότε οικονομική πολιτική με την απομάκρυνση Αλογοσκούφη-Κοντού, το πρόβλημα με το εισόδημα των αγροτών παραμένει.

Τιμή προ 5ετίας και στο γάλα

Τραγική είναι και η κατάσταση στην κτηνοτροφία. Η τιμή του γάλακτος έχει φτάσει σε επίπεδα προ 5ετίας, ενώ η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 1990.

Αποτέλεσμα της κρίσης αυτής είναι η εγκατάλειψη του τομέα. Περίπου 10.000 κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει την παραγωγική διαδικασία την τελευταία διετία. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ περισσότεροι από 150.000 αγρότες έχουν εγκαταλείψει την παραγωγική διαδικασία (καπνοπαραγωγοί, τευτλοπαραγωγοί, ντοματοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι κ.ά.).

Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα να διευρύνεται συνεχώς το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Η μόλις πριν από μια δεκαετία γεωργική Ελλάδα παράγει πλέον το ένα τρίτο των τροφίμων που καταναλώνουν οι Ελληνες και τα δύο τρίτα τα εισάγει. *

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=8746444

Praetorianos
17-01-09, 19:17
Στον τομέα αυτό υπάρχει μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε καμιά παρέμβαση για να περισώσει το αγροτικό εισόδημα. Πριν από δύο μήνες, οι παραγωγοί καλαμποκιού πουλούσαν το προϊόν τους γύρω στα 14 λεπτά. Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι αγόραζαν το καλαμπόκι από τους εμπόρους με 24 λεπτά το κιλό. Τότε ζητήθηκε από τους αγρότες να δοθεί ένα άτοκο δάνειο στους κτηνοτρόφους για ν' αγοράσουν το καλαμπόκι. Θα το αγόραζαν με 16-18 λεπτά, κερδίζοντας ώς και 6 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, οι καλαμποκοπαραγωγοί θα κέρδιζαν ώς 4 λεπτά το κιλό.
Αυτή την πρόταση δεν την κατάλαβα. Εννοεί ότι η κυβέρνηση θα "αγόραζε" το καλαμπόκι πληρώνοντας και τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους εμπόρους?

ciaoant1
18-01-09, 13:01
Αυτή η πρόταση, αν ισχύει, δείχνει κατά την άποψη μου το πόσο απελπισμένοι είναι οι αγρότες, αλλά και συνάμα πόσο ιδεολογικά-συνδικαλιστικά-πολιτικά αδύναμοι είναι.
Έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν αντί να ενισχύσουν τη δική τους θέση, να ζητούν ενίσχυση αυτών που αγοράζουν το καλαμπόκι που παράγουν, ώστε να βγάλουν και αυτοί κάτι παραπάνω μετά

Το αγροτικό κίνημα, όπως και γενικότερο το λαικό κίνημα, θέλει εκ θεμελίων ανασύσταση. Δύσκολα πράγματα βέβαια, αλλά αναγκαία, ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή.

Praetorianos
19-01-09, 12:33
Αυτή η πρόταση, αν ισχύει, δείχνει κατά την άποψη μου το πόσο απελπισμένοι είναι οι αγρότες, αλλά και συνάμα πόσο ιδεολογικά-συνδικαλιστικά-πολιτικά αδύναμοι είναι.
Έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν αντί να ενισχύσουν τη δική τους θέση, να ζητούν ενίσχυση αυτών που αγοράζουν το καλαμπόκι που παράγουν, ώστε να βγάλουν και αυτοί κάτι παραπάνω μετά
Δεν ρώτησα αυτό, ρώτησα :"Εννοεί ότι η κυβέρνηση θα "αγόραζε" το καλαμπόκι πληρώνοντας και τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους εμπόρους? "
Για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται οι αγρότες

Για μισή ώρα απέκλεισαν οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο ύψος της Χαλκηδόνας διεκδικώντας εκ νέου πάγια αιτήματα τους. Αποφασισμένοι φέρονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, στη συνάντηση που θα έχουν εντός της εβδομάδας.
* Παπανδρέου: "Tη λύση θα δώσουν οι κάλπες"

Οι αγρότες διεκδικούν - μεταξύ άλλων - κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, στρεμματικές αποζημιώσεις για τις ζημίες λόγω καιρικών συνθηκών, ρύθμιση των χρεών τους, μείωση του ΦΠΑ και αφορολόγητο πετρέλαιο. Επιδιώκουν, επίσης, σημαντική αύξηση των αγροτικών συντάξεων, με παράλληλη μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες.

Οι αγρότες θα προβούν σε συμβολική κινητοποίηση και τη Δευτέρα, ενώ ο εκπρόσωπος τους Γιάννης Κιουλπεκίδης, στέλεχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), δήλωσε ότι το μέλλον των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση με τον κ. Χατζηγάκη. «Δεν έχουμε περιθώρια να περιμένουμε άλλο» σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο εκπρόσωπος των αγροτών Χρήστος Σιδηρόπουλος.

Πολιτική αντιπαράθεση

«Η φωνή των αγροτικών κινητοποιήσεων από όλη την Ελλάδα εκφράζει την αγωνία των αγροτών για το σήμερα αλλά και για το αύριο» δήλωσε από τα Τρίκαλα όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους έχει εγκαταλείψει. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε επίσης σειρά μέτρων για την αγροτική οικονομία.

«Οι αγρότες δεν πείθονται» από τις εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν έχει πρόγραμμα» για τα προβλήματα των αγροτών.

ciaoant1
19-01-09, 21:09
Δεν ρώτησα αυτό, ρώτησα :"Εννοεί ότι η κυβέρνηση θα "αγόραζε" το καλαμπόκι πληρώνοντας και τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους εμπόρους? "
Δε γνωρίζω κατά πόσο αυτό ισχύει.

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 1 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα αργότερα ........Πολιτική αντιπαράθεση

«Η φωνή των αγροτικών κινητοποιήσεων από όλη την Ελλάδα εκφράζει την αγωνία των αγροτών για το σήμερα αλλά και για το αύριο» δήλωσε από τα Τρίκαλα όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους έχει εγκαταλείψει. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε επίσης σειρά μέτρων για την αγροτική οικονομία.
Μάλλον απεθύνται σε ανθρώπους με μνήμη χρυσόψαρου - τέτοιους θέλουν άλλωστε:

http://img187.imageshack.us/img187/2549/1224781579ejjknb25gh2.jpg
Αφίσσα του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 80'...

ciaoant1
20-01-09, 19:39
http://www.enet.gr/online/dspphoto?id=245842
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ
Μέρες του '90 στα τρακτέρ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ

Εικόνα από τις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του '90 θύμιζε χθες η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, κοντά στο χωριό Νίκαια, όπου οι αγρότες, κυρίως από περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας, είχαν παρατάξει από τις 3 μ.μ. 500 τρακτέρ και στα δύο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου και η Τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία εκτρέποντάς την προς την παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου.

Οι περισσότεροι αγρότες έφτασαν στον κόμβο της Νίκαιας από τα βαμβακοχώρια της Καρδίτσας και της Λάρισας, διανύοντας 60 έως 100 χλμ.

Δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι αγρότες και στην Κρήτη, στις Σέρρες και στην Καβάλα όπου έκλεισαν συμβολικά την παλιά εθνική οδό προς Ξάνθη. Οι αγρότες είναι σε αναμονή αποφασισμένοι για πολυήμερες κινητοποιήσεις, ανάλογα με τη στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, από χθες:

*Τα τρακτέρ του θεσσαλικού κάμπου είναι παρατεταγμένα σε διπλή σειρά στο ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη και σε μονή προς την Αθήνα και οι περισσότεροι αγρότες έφτασαν στον κόμβο της Νίκαιας από τα βαμβακοχώρια της Καρδίτσας και της Λάρισας, διανύοντας 60 έως 100 χλμ., ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των τοπικών Ενωτικών Ομοσπονδιών.

Ο επικεφαλής της κινητοποίησης, Βαγγέλης Μπούτας, συνέδεσε το επιλεγέν σημείο (Νίκαια) με εκείνο της «Βιοκαρπέτ» (απέχει 3 χλμ.), όπου, όπως είπε, την προηγούμενη δεκαετία «είχε ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο αγροτικό κίνημα».

*Στη δυτική Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή οι αγρότες παρέταξαν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην εθνική οδό προς την Εδεσσα (Νέα Χαλκηδόνα), διακόπτοντας για 15 λεπτά μόνο την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό προς τη Βέροια.

*Στο Κιλκίς κατέλαβαν για περίπου ένα δίωρο δύο σημεία στην είσοδο της πόλης και στη συνέχεια αποσύρθηκαν.
...
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=86386396

Και κατάληψη αεροδρομίου

Στην Κρήτη, αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, στο Πλατάνι και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου. Από το σημείο του αποκλεισμού διέρχονται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αγρότες αποφάσισαν να διαθέσουν αγροτικά προϊόντα σε προνοιακά ιδρύματα του νομού.

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα μετέχουν και οι αγρότες των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου που σήμερα απέκλεισαν την εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος της Παντάνασσας, λίγο έξω από το Ηράκλειο.

Μετά τις 10 το πρωί οι διαμαρτυρόμενοι με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ με μαύρες σημαίες, έφτασαν στο Ηράκλειο, που πραγματοποίησαν δυναμική προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης, ενώ τονίστηκε από τους ομιλητές ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για τους αγρότες.

Στη συνέχεια, όπως είχε αποφασισθεί οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" το οποίο και κατέλαβαν αργά το μεσημέρι.

Ομάδες αγροτών, εκτός απο τον περιβάλλοντα χώρο, έχουν φθάσει μέχρι και την πίστα προς απογειώσεων των αεροσκαφών.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2236853

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ

Οι αγρότες ζητούν: αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που «κατέρρευσαν», εγγυημένες κατώτατες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής και κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=94276700

ciaoant1
22-01-09, 21:34
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν μαζικές και διεκδικητικές, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει βήματα πίσω, ικανοποιώντας εν μέρει τα αιτήματα τους (τα οποία μπορεί να μην είναι και ότι πιο προοδευτικό, καθώς περισσότερο αφορούν το παρόν, με άμεσα "πακέτα διάσωσης", και όχι το μέλλον, με καμία ή ελάχιστες αναφορές στο το θα γίνει μετά το 2012, αλλά έστω και με αυτό το στεβλό τρόπο βάζουν στο προσκήνιο ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς οι αγρότες χτυπιούνται ανελέητα τα τελευταία χρόνια από τις κυρίαρχες πολιτικές...)


"Ρίχνουν" ευρώ στα μπλόκα
...
Ωστόσο, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι το «καλάθι παραμένει άδειο» και μετά τις συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Καταγγέλλουν, δε, την κυβέρνηση για επιχείρηση διάσπασης του μετώπου τους.

Οι αγρότες συνεδριάζουν στα μπλόκα, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, και προσπαθούν να συντονιστούν καλύτερα, συγκροτώντας ένα πανελλαδικό όργανο.

Σημειώνεται ότι παραμένουν κλειστά τα μπλόκα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, στη Νίκαια της Λάρισας, στον κόμβο Μικροθηβών και στο Κάστρο, καθώς και στην Αλαμάνα Λάρισας.

Συνεχίζεται επίσης ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα στην Εξοχή. Η κίνηση από και προς τα Βαλκάνια διεξάγεται κανονικά μέσω των σταθμών Ευζώνων και Νίκης. Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία και μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων Εβρου, όπου αγρότες ανοίγουν και κλείνουν κατά διαστήματα την Εγνατία οδό μετά την Αλεξανδρούπολη.

Αγρότες του Νέστου έκλεισαν επ' αόριστον την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά ανοίγουν την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης και τον δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.

Συγκεντρωμένοι παραμένουν οι αγρότες στα Κερδύλια και τον Στρυμόνα, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, έξω απο το Πολύκαστρο και στην είσοδο του Κιλκίς.

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δήλωσαν και αγρότες της Πελοπονήσσου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2252737

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
Αποκλεισμό της Πελοποννήσου την Δευτέρα προαναγγέλλουν οι αγρότες της περιοχής
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ψήφισμα με σειρά αιτημάτων υπέβαλαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών της Πελοποννήσου και προειδοποίησαν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν, τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στον Ισθμό της Κορίνθου και αποκλεισμό της Πελοποννήσου.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=251766&ct=1

Καταγγέλλουν γαλάζια ζιζάνια Οι εν κρυπτώ συνεννοήσεις του υπουργού Σ. Χατζηγάκη με αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ προκαλούν αναταραχή και φόβους για ξεπούλημα της εξέγερσης «E» 22/1Ξεπούλημα της εξέγερσής τους από τους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές φοβούνται οι αγρότες.

Οι εν κρυπτώ συνεννοήσεις μεταξύ «γαλάζιων» συνδικαλιστών της Λάρισας και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, με τις οποίες κλείστηκε το ραντεβού της χθεσινοβραδινής συνάντησης στο υπουργείο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε αρκετά μπλόκα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2248738

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον έχουν οι καθιερωμένες λασπολογίες της κυβέρνησης, που αντί να απολογείται για τις πολιτικές της, που χτυπούν το λαό, και δημιουργούν αυτές τις κινητοποιήσεις, προσπαθεί -όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- να μας πείσει ότι οι αγρότες (και γενικά όποιος κινητοποιείται εναντίον των αντιλαικών πολιτικών της) στρέφονται εναντίον του "κοινωνικού συνόλου" (από πότε η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες/εφοπλιστές/βιομήχανοι είναι το "κοινωνικό σύνολο"?)

Δεν είναι τυχαίο που τα ίδια υποστηρίζουν και οργανώσεις της άρχουσας τάξης, δείτε πχ τι λέει ο Σύνδεσμος βιομηχανων βορείου Ελλάδας (αυτός που εδώ και χρόνια προωθεί (http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=625378&postcount=1) μειώσεις μισθών, τις "ελευθερες απολύσεις", κτλ):
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=71294

Praetorianos
23-01-09, 04:54
Αντικειμενική Είδηση:


Μέτρα στήριξης 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες


Πακέτο στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών που φτάνει στο ύψος των 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

Ειδικότερα ο υπουργός ανέφερε ότι μέσω του ΕΛΓΑ θα δοθούν αποζημιώσεις σε δικαιούχους αγρότες που υπέστησαν ζημιές οι καλλιέργειές τους με βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτηρά, ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σπαραγκιά, πατάτες κ.λ.π., καθώς και σε δικαιούχους κτηνοτρόφους.

Επίσης ο κ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε βαμβάκι, καλαμπόκι και ελαιόλαδο, και ανέφερε ότι η επιστροφή Φόρου Ειδικής Κατανάλωσης θα γίνει μόνο στους κατα κύριο επάγγελμα αγρότες.

Τα μέτρα, αυτά είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έκανε λόγο για "γενναία στήριξη του εισοδήματος των αγροτών"

"Ξεκινάμε μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες και συνεχούς συνεργασίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων" κατέληξε ο κ.Χατζηγάκης.

Επίσης, ο κ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ζήτησε από τους αγρότες να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν νωρίτερα ότι "ο αγώνας συνεχίζεται και η συνάντηση ήταν αδιέξοδος".

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπός τους, Γιώργος Καραϊσκος "ο υπουργός διαπίστωσε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά μας αλλά στην ουσία δεν μας έδωσε τίποτα και για αυτό θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και ίσως και με τον πρωθυπουργό".

Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσουν τα συντονιστικά όργανα των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Συνεχίζονται τα μπλόκα

Κλειστή σε τρία σημεία, στα Τέμπη, την Νίκαια και τις Μικροθήβες εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Κλειστοί παραμένουν επίσης, οι συνοριακοί σταθμοί Προμαχώνα και Εξοχής, στη Δράμα. Η κίνηση από και προς τα Βαλκάνια διεξάγεται κανονικά μέσω των σταθμών Ευζώνων και της Νίκης.

Μετ' εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία και μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων Εβρου, όπου αγρότες ανοίγουν και κλείνουν κατά διαστήματα την Εγνατία οδό μετά την Αλεξανδρούπολη.

Κινητικότητα παρατηρείται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου τρακτέρ από την Επανομή κινούνται προς τον κόμβο "Πράσινα Φανάρια".

Αγρότες του Νέστου έκλεισαν επ' αόριστον την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά και ανοίγουν την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης και τον δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.

Συγκεντρωμένοι παραμένουν οι αγρότες στα Κερδύλια και τον Στρυμόνα, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, έξω απο το Πολύκαστρο και στην είσοδο του Κιλκίς.

Οι αγρότες στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, ενώ αναμένουν την ανακοίνωση των εξειδικευμένων μέτρων από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που προανήγγειλε χθες το βράδυ, σκληραίνουν τη στάση τους.

Λίγο πριν τις 11 απέκλεισαν συμβολικά τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών -Θεσσαλονίκης κοντά στην Δαύλεια επιβάλλοντας σημαντική καθυστέρηση στο intercity που κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη και αναγκάστηκε να ακινητοποιηθεί στο σταθμό της Λιβαδειάς.

Οι αγρότες στην Αλαμάνα της Λαμίας έκοψαν μια διέξοδο που υπήρχε παράλληλα προς την εθνική οδό και έτσι υποχρεώνονται οι οδηγοί που κινούνται από την κεντρική Ελλάδα να διέρχονται μόνο από την παλαιά εθνική οδό και μέσα από την πόλη της Λαμίας.

Οι αγρότες απέφυγαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα της συνομιλίας που υπήρχε μετά τη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες τους με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, ενώ κινούνται στην κατεύθυνση να γίνει μια συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων από διάφορα μπλόκα στην περιοχή του Βόλου σήμερα το απόγευμα.

Όμως και για αυτή τη συνάντηση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των αγροτών που βρίσκονται στην Αλαμάνα της Φθιώτιδας και στο Κάστρο της Βοιωτίας με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται στα Τέμπη.

Οι αγρότες που βρίσκονται στην Αλαμάνα, στο Κάστρο στις Μικροθήβες και στην Παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα πανελλαδικό όργανο μετά τις διαφωνίες που υπήρξαν ανάμεσά τους για τη συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα. Ήδη έχουν συλλέξει υπογραφές σε ένα μνημόνιο από αγρότες της Βοιωτίας, του Δομοκού, της Λαμίας, των Φαρσάλων, της Χαλκηδόνας, ενώ αντιπροσωπεία αγροτών βρίσκεται ήδη στην βόρειο Ελλάδα και έχει επαφές με αγρότες από τα Γιαννιτσά, τις Σέρρες στην Δράμα και την Καβάλα για να μετάσχουν σε ένα πανελλαδικό όργανο. Εκτιμήσεις των συνδικαλιστών είναι ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού οργάνου για να υπάρχει επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης, αλλά και όργανο που θα παίρνει τις αποφάσεις.

Παραμένει ωστόσο άγνωστη ποια θα είναι η στάση των αγροτών από την περιοχή των Τεμπών, οι εκπρόσωποι των οποίων αρχικά είχαν διαφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη το μεσημέρι στη Λαμία.

Τέλος, σήμερα το απόγευμα αναμένεται συνάντηση στον κόμβο της Νίκαιας, αγροσυνδικαλιστών από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και τα Φάρσαλα με τον κ. Μπούτα που είναι επικεφαλής του μπλόκου των αγροτών στην Νίκαια της Λάρισας.

Οι αγρότες του νομού Χανίων παραμένουν στην θέση "Πλατάνι" έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων Ηρακλείου. Στην περιοχή του αποκλεισμού θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα, όπου, αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην Αθήνα η αντιπροσωπεία τους, θα πάρουν αποφάσεις για να κλιμάκωση ή όχι των κινητοποιήσεων τους.

Παράλληλα έχουν αποκλείσει το κτίριο όπου στεγάζονται οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού Χανίων καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια.

Το πρωί αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε στο φιλόπτωχο συσσίτιο "Σπλάντζιας" αγροτικά προϊόντα όπως λάδι και πορτοκάλια.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Γωνιωτάκης, οι αγρότες διέθεσαν τα προϊόντα τους στο φιλόπτωχο ταμείο αντί να τα πετάξουν στους δρόμους όπως συνήθως γίνεται όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις.

Στο χωρό των κινητοποιήσεων θα μπουν από τη Δευτέρα και οι αγρότες της Πελοποννήσου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, μετά από σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών των επτά νομών της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο και κατά την οποία συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή και συντάχθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της περιφέρειας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ προειδοποίησε ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».

Από την Παμπελοποννησιακή σύσκεψη των ΕΑΣ, απείχε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αρκαδίας, καθώς η συγκεκριμένη Ένωση είχε λάβει νωρίτερα τις αποφάσεις της και για απόψε προγραμμάτισε στην Τρίπολη συνάντηση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να ορίσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.
http://www.madata.gr/index.php/24/27/30235.html

Μη αντικειμενική Είδηση από άλλη σκοπιά:


Ποια Κρίση; Ας Χαρίσουμε 500 Εκατομμύρια Στους Αγρότες!
Ένας πανικόβλητος πρωθυπουργός, χιλιάδες κρατικοδίαιτοι κι εξοργισμένοι, κι ένα ταμείο (όλο και πιο) μείον


Αγροτιά
Μόλις ανακοινώθηκε Πακέτο Στήριξης των αγροτών από την κυβέρνηση, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή θα τους δώσει 500 εκατομμύρια. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ρωτήθηκε, αναπόφευκτα, "πού θα βρεθούν" τα χρήματα. "Θα γίνουν ανακατατάξεις στον προϋπολογισμό", απάντησε, πράγμα ελαφρώς ανησυχητικό. Γιατί αν μπορούσε κάποιος με "ανακατατάξεις" στον προϋπολογισμό να εξασφαλίσει 500 εκατομμύρια για το κράτος, πιθανότατα δεν θα ήμασταν τώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης. Λέω εγώ τώρα. Οπότε μάλλον από αλλού θα βρεθούν ("αλλού" =δανεισμός με εξωφρενικά επιτόκια), οπότε ακόμα πιο βαθιά στη μαύρη τρύπα θα χωθεί η οικονομία της χώρας.

Τώρα, θα μου πεις, έχουν και οι αγρότες τα δίκια τους, γιατί δεν βγάζουν αρκετά λεφτά και ζορίζονται. Έχουν συνηθίσει και την επιδότηση της παραγωγής τους τόσα χρόνια, χωρίς το κράτος δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, οπότε όταν σφίγγουν τα ζωνάρια πού θα στραφούν; Στο κράτος. Είναι αλήθεια ότι το επάγγελμά τους είναι ιδιαίτερο, γιατί η αγορά αλλάζει κάθε χρόνο, οι τιμές αυξομειώνονται διαρκώς, αλλά οι καλλιέργειές τους δεν μπορούν να αλλάξουν κάθε χρόνο. Γι' αυτό επιδοτούνται.

Βέβαια, δεν είναι όλα αυτά αγγελικά πλασμένα, ξέρεις πολύ καλά πόσο εκτεταμένη είναι η διαφθορά, πόσα από αυτά τα λεφτά χρησιμοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων καλλιέργειας και για επενδύσεις, πόσες επιδοτήσεις "τρώγονται" από ημετέρους, αγροτοπατέρες και άλλους άσχετους, πόσο αρτηριοσκληρωτικοί είναι οι αγρότες με τι θα καλλιεργήσουν - ενώ όποιος είναι από χωριό ξέρει πολύ καλά ότι το φαινόμενο "αγρότης με Μερσεντέ" δεν είναι καθόλου -μα καθόλου- σπάνιο.

Και, παρ' όλα αυτά, και μέσα στο χαμό της παγκόσμιας ύφεσης και της οικονομικής και εργασιακής φρίκης που αντιμετωπίζουμε όλοι, οι αγρότες βγήκαν πάλι στους δρόμους (εκτός από αυτούς που έχουν ελιές και όλους τους νεαρούς στη βιολογική λαϊκή που ψωνίζω, που προφανώς δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και δουλεύουν αντί να κλείνουν τις εθνικές) και απαιτούν λεφτά, κι ένας πανικόβλητος πρωθυπουργός που θέλει να κάνει εκλογές βγάζει το πορτοφόλι και μοιράζει, καθώς το καράβι βουλιάζει.

Και είναι και το άλλο. Είναι και προκλητικοί οι άτιμοι.

"Δεν θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας, αν δεν δούμε χρήματα στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς" δήλωσε περήφανα ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών (ό,τι κι αν είναι αυτό) Γιάννης Τουρτούρας.

Τι λες, ρε Τουρτούρα; Τι είπες, ρε άρχοντα; Κι ο άλλος στην Παναγοπούλου "δεν στον δίνω, αν δεν μου φέρεις 30 εκατομμύρια" είπε. Η διαφορά είναι ότι η Παναγοπούλου τα είχε, όμως, ενώ εμείς είμαστε μπατίρηδες. Δεν έχουμε μία. Το να βγαίνεις και να κλείνεις το δρόμο επειδή δεν σου δίνει λεφτά το κράτος (δηλαδή εμείς) έχεις συνηθίσεις να το κάνεις, αλλά τώρα οι καιροί δεν είναι συνηθισμένοι. Τόσα χρόνια σε αγνοούσαμε, τώρα όμως που είμαστε σε θέση χειρότερη από σένα, λυπούμεθα, αλλά δεν θα σε ανεχτούμε. Γιατί σε εμάς κανείς δεν μας χαρίζει λεφτά για να επιδοτήσει τη δουλειά που κάνουμε. Και τώρα που τραβάμε ζόρια, οι παιδιάστικοι εκβιασμοί μάς βαράνε λίγο στα εύθραυστα νεύρα μας. Οπότε, φίλε Τουρτούρα, πρόεδρε των Αδέσμευτων Αγροτών, καλύτερα να πάρεις το τρακτέρ σου και να πας πίσω στο χωριό, να σκεφτείς λίγο τι κάνεις και να χαλαρώσεις. Όλοι ζόρια τραβάμε. Μη ζητάς απ' εμάς να σε ξελασπώσουμε πάλι. Σκάσε και σκάβε (κυριολεκτικά). Θα τα πούμε το Πάσχα.
http://www.yupi.gr/gkrinia/c7241/Poia_Krish;_As_Xarisoyme_500_Ekatommyria.html

Διαφωνώ πλήρως με την πρώτη παράγραφο γιατί ενώ μας έπιασε πόνος για τα 0,5 δις για τους αγρότες κάτι τραπεζικοί πήραν καλά λεφτά απ' ότι θυμάμαι. Όμως


"Δεν θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας, αν δεν δούμε χρήματα στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς"
Αυτό είναι ωμός εκβιασμός και σίγουρα επίθεση στο κοινωνικό σύνολο. Αποκλεισμός της Ελλάδας στη μέση, δημιουργία μπλόκων σε όλα τα κεντρικά οδικά δίκτυα και "συμβολικές" καταλήψεις ακόμα και σιδηροδρόμων..

Να κλείσουμε και τα σύνορα να τη ρημάξουμε τη ρημάδα τη χώρα να δω ποιον θα απειλούν μετά. Επειδή μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο τσάμπας πέθανε και δεν μπορούν μερικά επαγγέλματα να είναι πιο επιδοτούμενα από κάποια άλλα, εργατοπατέρες και δήθεν εκπρόσωποι της πλάκας.

Δεν σχολιάζω το "Αδέσμευτων Αγροτών" λες και οι υπόλοιποι είναι δεσμευμένοι..

panther.
23-01-09, 10:43
...
Αυτό είναι ωμός εκβιασμός και σίγουρα επίθεση στο κοινωνικό σύνολο. Αποκλεισμός της Ελλάδας στη μέση, δημιουργία μπλόκων σε όλα τα κεντρικά οδικά δίκτυα και "συμβολικές" καταλήψεις ακόμα και σιδηροδρόμων..

Να κλείσουμε και τα σύνορα να τη ρημάξουμε τη ρημάδα τη χώρα να δω ποιον θα απειλούν μετά. Επειδή μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο τσάμπας πέθανε και δεν μπορούν μερικά επαγγέλματα να είναι πιο επιδοτούμενα από κάποια άλλα, εργατοπατέρες και δήθεν εκπρόσωποι της πλάκας.


Οι αγροτες και οι κτηνοτροφοι πουλανε τα προϊοντα τους στο 1/6 της τιμης που φτανει στο ραφι. Το κοστος παραγωγης εχει αυξηθει υπερμετρα. Να το πω πιο απλα αν πουν σε εναν εργαζομενο οτι θα του μειωσουν το μισθο ή το μεροκαματο 30-40% τι θα κανει; Αυτα ειναι ωμος εκβιασμος. Και θα πρεπει να βαλουμε φρενο!

Ρημαδιο η χωρα εχει γινει απο την πολιτικη της ΕΕ και των κυβερνησεων που συμφωνουν και προωθουν την ΚΑΠ, ξεκληριζοντας την αλλοτε ραχοκοκαλια της ελληνικης οικονομιας, την αγροτια. Για να μην μιλησουμε για τις εισαγωγες αγροτικων προϊοντων σαν αποτελεσμα αυτης της πολιτκης...

Praetorianos
23-01-09, 14:20
Οι αγροτες και οι κτηνοτροφοι πουλανε τα προϊοντα τους στο 1/6 της τιμης που φτανει στο ραφι. Το κοστος παραγωγης εχει αυξηθει υπερμετρα. Να το πω πιο απλα αν πουν σε εναν εργαζομενο οτι θα του μειωσουν το μισθο ή το μεροκαματο 30-40% τι θα κανει; Αυτα ειναι ωμος εκβιασμος. Και θα πρεπει να βαλουμε φρενο!
Ναι γιατί κάποιοι υπ(αν)έυθυνοι ανέλαβαν να τους εκπροσωπήσουν και να τους πουλάνε τα προϊόντα στους συνεταιρισμούς και στους εμπόρους με εξευτελιστικές τιμές. Αντί να τους δώσουν τα παπούτσια στο χέρι και να πουλάνε οι ίδιοι ή να φτιάξουν συλλόγους με αγρότες, και όχι κομματάρχεις, εκπροσώπους, τους ακολουθούν σαν κοπάδι σε όποιο "αγώνα" τους καλέσουν.

Ας βγουν στο δρόμο και στα ΜΜΕ εκπρόσωποι των αγροτών με λογικά αιτήματα και ας παραλύσει η Ελλάδα ένα μήνα.

Χωρίζεται η Ελλάδα στα δύο, οι άεργοι συνδικαλιστές θα εξασφαλίσουν ψίχουλα όπως πάντα, και μετά οι αγρότες θα γυρίσουν και πάλι στις δουλειές τους χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα. Σκοπός δεν είναι να κάνεις την επανάσταση για να λες ότι την έκανες ή επειδή έτσι διατάσσει η ιδεολογία σου, σκοπός είναι να κάνεις την επανάσταση και ταυτόχρονα να αλλάξεις κάτι προς το καλύτερο.


Ρημαδιο η χωρα εχει γινει απο την πολιτικη της ΕΕ και των κυβερνησεων που συμφωνουν και προωθουν την ΚΑΠ, ξεκληριζοντας την αλλοτε ραχοκοκαλια της ελληνικης οικονομιας, την αγροτια. Για να μην μιλησουμε για τις εισαγωγες αγροτικων προϊοντων σαν αποτελεσμα αυτης της πολιτκης...
Η πολιτική της ΕΕ ήταν που χρύσωνε τους αγρότες τόσα χρόνια και έκανε το βαμβάκι χρυσοφόρα επένδυση στην Ελλάδα, αλλά σε αυτό καθένας έχει την άποψη του.

Όμως οι εισαγωγές που κολλάνε, δηλαδή θα έπρεπε να ιδιοπαράγουμε και να ιδιοκαταναλώνουμε προϊόντα?

ΥΓ Μόλις άκουσα ότι έκλεισαν και τις παρακαμπτήριες οδούς με συμβολική κατάληψη γραμμής του ΟΣΕ πάλι για μια ώρα. Κλειστά και τα σύνορα.

vasper
23-01-09, 15:03
Μάθανε όλοι σε επιδόματα και εγγυημένα εισοδήματα τόσα χρόνια. Τι περιμέναμε δηλαδή; Κάτι διαφορετικό; Οι ίδιοι οι παραγωγοί όταν έρχονται στις λαϊκές πόσο πουλάνε τα προϊόντα τους; Γιατί εγώ δεν τα βλέπω φτηνότερα.

KLG
23-01-09, 15:17
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν μαζικές και διεκδικητικές, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει βήματα πίσω, ικανοποιώντας εν μέρει τα αιτήματα τους (τα οποία μπορεί να μην είναι και ότι πιο προοδευτικό, καθώς περισσότερο αφορούν το παρόν, με άμεσα "πακέτα διάσωσης", και όχι το μέλλον, με καμία ή ελάχιστες αναφορές στο το θα γίνει μετά το 2012, αλλά έστω και με αυτό το στεβλό τρόπο βάζουν στο προσκήνιο ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς οι αγρότες χτυπιούνται ανελέητα τα τελευταία χρόνια από τις κυρίαρχες πολιτικές...)

Οχι απλά δεν είναι προοδευτικά τα αιτήματα τους, αλλά η αγροτική τάξη είναι μακράν η πιο οπορτουνιστική. Κατασπατάλησαν τις επιδοτήσεις μιας εικοσαετίας και τώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αν και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν, αυτοί που τους εδιναν τις επιδοτήσεις τα είχαν σχεδιάσει.

Εγκληματική αμέλεια και των κυβερνήσεων που τους χαιδευε τα αυτιά απο το 80, αλλά περα απο αυτά οι αγρότες αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα για τα οποία έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να απαιτούν αλλαγές. Δεν μπορεί να αναγκάζονται να πουλάνε τζάμπα τα προιόντα τους, τα οποία τα αγοράζουμε 30 και 40 φορές πάνω στα σουπερμαρκετ και τις λαικές... δεν έχω διαβάσει αναλυτικά τα αιτήματα τους, αλλά δεν τους είδα να εστιάζουν εκεί.

vasper
23-01-09, 15:32
Μόνο επιδοτήσεις ζητάνε για να φτάσουν στα περσινά επίπεδα. Κανένα άλλο αίτημα. Λεφτά μόνο. Και λένε ότι ο υπουργός τους δίνει μόνο το 1/4 αυτών που ζητάνε (με κόστος 120 εκατομμύρια ευρώ). Τϊποτα... να τους κόψουν ΤΩΡΑ όλες τις επιδοτήσεις αν δεν ανοίξουν τους δρόμους.

cprotopapas
23-01-09, 15:40
Τϊποτα... να τους κόψουν ΤΩΡΑ όλες τις επιδοτήσεις αν δεν ανοίξουν τους δρόμους.
Ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι δεν ντρέπεσαι φασίστα.

tls
23-01-09, 15:47
http://www.youtube.com/watch?v=lkGAhtE_OcI :whistle:

vasper
23-01-09, 16:17
Ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι δεν ντρέπεσαι φασίστα.

Καθόλου. Στους εκβιασμούς απαντάς με εκβιασμό. Ούτε ευρώ μέχρι να το καταλάβουν...

panther.
23-01-09, 16:34
Οχι απλά δεν είναι προοδευτικά τα αιτήματα τους, αλλά η αγροτική τάξη είναι μακράν η πιο οπορτουνιστική. Κατασπατάλησαν τις επιδοτήσεις μιας εικοσαετίας και τώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αν και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν, αυτοί που τους εδιναν τις επιδοτήσεις τα είχαν σχεδιάσει.

Εγκληματική αμέλεια και των κυβερνήσεων που τους χαιδευε τα αυτιά απο το 80, αλλά περα απο αυτά οι αγρότες αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα για τα οποία έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να απαιτούν αλλαγές. Δεν μπορεί να αναγκάζονται να πουλάνε τζάμπα τα προιόντα τους, τα οποία τα αγοράζουμε 30 και 40 φορές πάνω στα σουπερμαρκετ και τις λαικές... δεν έχω διαβάσει αναλυτικά τα αιτήματα τους, αλλά δεν τους είδα να εστιάζουν εκεί.

Εχουν περασει 30 χρονια απο την εισοδο στην ΕΟΚ και εταζαν στους αγροτες για να καμψουν την αντισταση τους οτι τα προϊοντα τους θα προωθουνταν σε 300.000.000 πολιτες!!!

Αλλα δεν τους ελεγαν οτι ο αγροτικος πληθυσμος απο 25% θα πεσει στο 5-7%. Και αρα θα ξεκληριζοταν και η αγροτια και η οικονομια της χωρας.
Επομενως δεν καταλαβα γιατι την θεωρεις οπορουνιστικη την αγροτια, εκτος αν πιστευεις οτι εκανε το λαθος και πιστεψε τα φυκια για μεταξωτες κορδελες. Που και παλι για μενα φταιει η Αριστερα που λοξοκοιταζε στο ΠΑΣΟΚ.

Εγω ειδα αγροτες να λενε για τις τιμες πωλησης και για τις τιμες στο ραφι.


Οσο για τα 500εκ ευρω vasper, η κοροϊδια δεν περναει - Που ειπε ο Χατζηγακης οτι θα δωθούν; Στις αγροτικες βιομηχανιες κυριως. Άσε λοιπον τη σπεκουλα.

Οι αγροτες θελουν να ξερουν τι θα μπορεσουν να καλυψουν απο το χαμενο εισοδημα τους

vasper
23-01-09, 16:47
Εχουν περασει 30 χρονια απο την εισοδο στην ΕΟΚ και εταζαν στους αγροτες για να καμψουν την αντισταση τους οτι τα προϊοντα τους θα προωθουνταν σε 300.000.000 πολιτες!!!

Αλλα δεν τους ελεγαν οτι ο αγροτικος πληθυσμος απο 25% θα πεσει στο 5-7%. Και αρα θα ξεκληριζοταν και η αγροτια και η οικονομια της χωρας.
Επομενως δεν καταλαβα γιατι την θεωρεις οπορουνιστικη την αγροτια, εκτος αν πιστευεις οτι εκανε το λαθος και πιστεψε τα φυκια για μεταξωτες κορδελες. Που και παλι για μενα φταιει η Αριστερα που λοξοκοιταζε στο ΠΑΣΟΚ.

Εγω ειδα αγροτες να λενε για τις τιμες πωλησης και για τις τιμες στο ραφι.


Οσο για τα 500εκ ευρω vasper, η κοροϊδια δεν περναει - Που ειπε ο Χατζηγακης οτι θα δωθούν; Στις αγροτικες βιομηχανιες κυριως. Άσε λοιπον τη σπεκουλα.

Οι αγροτες θελουν να ξερουν τι θα μπορεσουν να καλυψουν απο το χαμενο εισοδημα τους

Οι αγρότες το έχουν παρακάνει panther. Αντί να επενδύσουν τα χρήματα που τους δόθηκαν τα πρώτα χρόνια σε εκσυχρονισμό και καλλιέργειες έφτιαξαν σπίτια και πήραν αυτοκίνητα. Και τώρα ζητάνε τα ρέστα!!!

Άσε την σπέκουλα εσύ με τις αγροτικές βιομηχανίες. Οι ίδιοι οι αγρότες είπαν ότι αυτά είναι που θα τους δοθούν έτσι και αλλιώς πλην των 120εκ. από την επιστροφή φόρου που είναι ότι έξτρα ανακοίνωσε ο Χατζηγάκης.

Εσύ είδες αγρότες να λένε για τις τιμές πώλησης στο ράφι; Αντί να συνεταιρισθούν να πουλήσουν σε καλύτερες τιμές, αφήνουν τους πουλημένους τους συνδικαλιστές τους να κάνουν τις συμφωνίες και μετά ζητάνε από τους άλλους να πληρώσουν τον λογαριασμό... Σοβαρά; Αν είναι έτσι να ζητήσω και εγώ επιδότηση από το κράτος γιατί φέτος ρίξαμε τις τιμές στο λογισμικό.... Άντε με την ανοησία...

panther.
23-01-09, 16:56
να πω οτι υπηρχε η Υενεδ θα ελεγα βλεπεις αλλο καναλι- εγω απο χθες βλεπω οτι οι αγροτες ακουσαν για το μισο δισ αλλα δεν τους πιστευουν και θελουν να ξερουν τιμη ανα προϊον. Τερμα στην κοροϊδια.

Τιμη και προϊον, οχι δισεκατομμυρια φουσκες. Για να καταλαβαινει και ο λαος ποιος λεει την αληθεια

KLG
23-01-09, 17:07
Εχουν περασει 30 χρονια απο την εισοδο στην ΕΟΚ και εταζαν στους αγροτες για να καμψουν την αντισταση τους οτι τα προϊοντα τους θα προωθουνταν σε 300.000.000 πολιτες!!!

Αλλα δεν τους ελεγαν οτι ο αγροτικος πληθυσμος απο 25% θα πεσει στο 5-7%. Και αρα θα ξεκληριζοταν και η αγροτια και η οικονομια της χωρας.
Επομενως δεν καταλαβα γιατι την θεωρεις οπορουνιστικη την αγροτια, εκτος αν πιστευεις οτι εκανε το λαθος και πιστεψε τα φυκια για μεταξωτες κορδελες. Που και παλι για μενα φταιει η Αριστερα που λοξοκοιταζε στο ΠΑΣΟΚ.


Tα ίδια φύκια έταξαν σε όλους τους Έλληνες, με την διαφορά οτι μόνο οι αγρότες (και οι βιομηχανοι με τις "κρατικοποιήσεις" και μετά τις "αποκρατικοποιήσεις") κατασπατάλησαν τις επιδοτήσεις που έπρεπε να τις χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τις μεθόδους αγροτικής παραγωγής και να δημιουργήσουν νέες διάυλους διάθεσης των προιόντων τους. Το οτι μειώθηκε ο αγροτικός πληθυσμός δεν το θεωρώ απαραιτήτως κακό, το μόνο πρόβλημα που βλέπω είναι οτι συσσωρεύτηκαν στις πόλεις, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες είναι οτι ο μεγάλος κουμπαράς μας τελείωσε, σε κεντρικό επίπεδο στην ΕΕ μέχρι και η Γαλλία αρχίζει να υποχωρεί που έχει πολύ σημαντικότερο πρόβλημα απο την Ελλαδα με την αγροτική της ανάπτυξη.

Τώρα, οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν τις αποζημίωσεις τους, αλλά και τον έλεγχο της γραμμής διάθεσης των προιόντων τους και σε αυτόν τους τον αγώνα πρέπει να βρουν αλληλέγγυα όλη την κοινωνία, γιατί στο κάτω κάτω θα ωφεληθεί απο αυτό. Αλλά δεν μπορούν να διεκδικούν χαρτζιλίκια, γιατί είναι συνυπεύθυνοι για τη θέση στην οποία έχουν πέσει. Ειδικά τώρα που μυρίστηκαν αίμα και την κυβέρνηση να μοιράζει προεκλογικά πακέτα απο δώ και απο κει.

Praetorianos
23-01-09, 17:12
Εχουν περασει 30 χρονια απο την εισοδο στην ΕΟΚ και εταζαν στους αγροτες για να καμψουν την αντισταση τους οτι τα προϊοντα τους θα προωθουνταν σε 300.000.000 πολιτες!!!

Αλλα δεν τους ελεγαν οτι ο αγροτικος πληθυσμος απο 25% θα πεσει στο 5-7%. Και αρα θα ξεκληριζοταν και η αγροτια και η οικονομια της χωρας.
Επομενως δεν καταλαβα γιατι την θεωρεις οπορουνιστικη την αγροτια, εκτος αν πιστευεις οτι εκανε το λαθος και πιστεψε τα φυκια για μεταξωτες κορδελες. Που και παλι για μενα φταιει η Αριστερα που λοξοκοιταζε στο ΠΑΣΟΚ.
Τι από όλα αυτά δεν ισχύει, άνοιξε ή δεν άνοιξε η αγορά των 10.000.000 σε αγορά των 300.000.000?

Το μόνο που δεν τους είπαν ή δεν θέλουν να πιστέψουν μερικοί είναι ότι στους 300 έχουν να ανταγωνιστούν και αγρότες από άλλες χώρες, αγρότες που είτε λόγω φθηνότερων εργατών είτε λόγω μη αρπακολατζίδικης φύσης έχουν καλύτερες υποδομές και προϊόντα από ότι είχαμε συνηθίσει να παράγουμε με αποτέλεσμα όσοι δεν προσαρμόστηκαν να πάνε σπίτια τους.

Όποιοι έκαναν τα λεφτά επένδυση για καλύτερο εξοπλισμό και διασυνδέσεις με κανάλια στην Ευρώπη ανήκουν στο 5-7%, όσοι τα έκαναν μερτσέντες έχασαν τον κουμπαρά. Δεν μπορεί μια ζωή να ζητάς προστασία από το κράτος και παράλληλα άνοιγμα σε μεγαλύτερες αγορές, δεν είναι χαζός ο υπόλοιπος κόσμος.

Στην Κίνα πχ και στην υπόλοιπη Ευρώπη το λάδι έχει τρομερή αξία και το βάζουν με τη σταγόνα, όχι με τον κουβά όπως στην Ελλάδα. Σκέφτηκε κανείς να το πουλήσει σε αυτή την αγορά, ή συνεχίζουν να δίνουν το κιλό το λάδι για 1 λεπτό του ευρώ σε συνεταιρισμούς. Η ακόμα χειρότερα, ξεπάτωσαν τις ελιές για να καλλιεργήσουν βαμβάκι και καπνά που επιδοτούνταν?

KLG
23-01-09, 18:11
Στην Κίνα πχ και στην υπόλοιπη Ευρώπη το λάδι έχει τρομερή αξία και το βάζουν με τη σταγόνα, όχι με τον κουβά όπως στην Ελλάδα. Σκέφτηκε κανείς να το πουλήσει σε αυτή την αγορά, ή συνεχίζουν να δίνουν το κιλό το λάδι για 1 λεπτό του ευρώ σε συνεταιρισμούς. Η ακόμα χειρότερα, ξεπάτωσαν τις ελιές για να καλλιεργήσουν βαμβάκι και καπνά που επιδοτούνταν?

Έλα ντε... τόσα χρόνια εδώ, το μόνο λάδι που βλέπω στα σουπερ είναι ιταλικό και ισπανικό. Τα μόνα ελληνικά (εισαγώμενα) προιοντα που βλέπω είναι γιαουρτια, φετα σε όλα τα σουπερ και ελιές και κάπαρη σε μερικά σουπερ "πολυτελείας".

Βεβαια το όνειρο δεν λειτουργησε ακριβώς όπως το περιγράφεις πραιτωριανέ, γιατί οκ να ανταγωνιστούν τους αγρότες της ΕΕ (ακομα και της φτωχής ανατολής), αλλά τα προβλήματα προυπήρχαν του ανοίγματος της ΕΕ. Επίσης στα ράφια βλέπω ντομάτες Σενεγάλης που έχουν το 1/4 της τιμής της ντομάτας Ολλανδίας. Αυτά τα προιόντα πως έρχονται στην ΕΕ? Γιατί ο Έλληνας αγρότης να είναι υποχρεωμένος να ανταγωνιστεί τους αγρότες του τρίτου κόσμου? Και ειδικά για τις χώρες της Αφρικής είναι γνωστή η σύνδεση της πείνας που τις μαστίζει με την ελλειπή αγροτική παραγωγή που στη συντριπτική της πλειοψηφία εξάγεται αντι να καλύπτει τις ανάγκες του πλυθησμού. Όμως και η ΕΕ, εξ ίσου οπορτουνιστική σε αυτό, αντι να προστατεύει τα προιοντα της με δασμούς, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, προτιμά να αγοράζει φτηνα, να οδηγεί τις αφρικανικές χώρες στη πείνα και την εξαθλιωση και να στέλνει "βοήθεια" γάλα σκόνες και φαρμακευτικά υποκατάστατα για να καλύψει την εγκληματική της πολιτική σε αυτό το θέμα.

vagskarm
24-01-09, 12:46
@Praetorianos καλώς ή κακώς έτσι είναι η ελληνική κουζίνα, όσον αφορά το λάδι, αν και νομίζω οι πιο νέοι σήμερα ορθολογικοποιούν την χρήση του.

Τώρα όσον αφορά το θέμα, είμαι εντελώς αντίθετος σε οποιαδήποτε ενίσχυση οποιουδήποτε επιχειρηματία (τέτοιοι είναι και οι αγρότες το θέλετε δεν το θέλετε) γιατί πολύ απλά αρνούμαι το "στα κέρδη χωριστα και στις ζημιές παρέα".

Από τα λίγα πράγματα που ξέρω λόγω του πεθερού μου που είναι αγρότης και που στο χωριό του είναι ο μόνος που πάει και ξεχορταριάζει τα χωράφια με τα χέρια του (οι άλλοι στέλνουν Αλβανούς και ταυτόχρονα παίζουν πρέφα), δεν γνωρίζω κανέναν μισθωτό, στην περίοδο αιχμής της δουλειάς του, να δούλευε 3 ώρες την ημέρα, να πέρναγε 7 ώρες στο καφενείο και την περίοδο που δεν είχε δουλειά να έκανε μπλόκα για να απαιτεί ενίσχυση.

Τώρα για το ζουμί: Κανένα μα κανένα κόμμα δεν πήγε ποτέ να τους πει ότι με 40 και 50 στρέμματα δεν πρόκειται να ζήσει κανείς την οικογένειά του μετά το 2000. Κανείς μα κανείς και ας κάνουν όλοι ότι κόπτονται για τον αγρότη. Ετσι όπως πάνε τα πράγματα για να ζήσει μια αγροτική οικογένεια θα πρέπει να έχει καλλιέργεια από 200 στρέμματα και πάνω. Δεν πειράζει ας οργώσει για τρεις μέρες, όχι για ένα πρωινό και μετά πάλι καφενείο...

Μιλάω για καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχ. ντομάτας, στάρια. Τι τα αναφέρω τα στάρια ειδικά που σπέρνεις και τα ξεχνάς, απλά αν έχεις καλές βροχές θα πας καλά από παραγωγή.

Α, γνωρίζετε πολλούς αγρότες που όσα και να έβγαλαν δήλωσαν παραπάνω από το αφρολόγητο ? Γιατί εγώ σαν μισθωτός δεν μπορώ να κρύψω δεκάρα.

vasper
24-01-09, 13:11
να πω οτι υπηρχε η Υενεδ θα ελεγα βλεπεις αλλο καναλι- εγω απο χθες βλεπω οτι οι αγροτες ακουσαν για το μισο δισ αλλα δεν τους πιστευουν και θελουν να ξερουν τιμη ανα προϊον. Τερμα στην κοροϊδια.

Τιμη και προϊον, οχι δισεκατομμυρια φουσκες. Για να καταλαβαινει και ο λαος ποιος λεει την αληθεια

Τους έχουν πει ακριβώς τις τιμές ανά προϊόν. Μόνο που αυτοί δεν ζητάνε αυτό. Ζητάνε 4 φορές περισσότερα. Δεν ξέρω αν εσύ ψάχνεις ακόμα να βρεις την Υενέδ για να μάθεις την... "αλήθεια".

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν από 3 χρόνια, χρειάζονταν 8-12 μήνες για να δοθούν οι αποζημιώσεις ενώ τώρα δίδονται σε 2-3. Η αλήθεια είναι ότι πρώτα οι πρόεδροι των συνεταιρισμών τους, έπεισαν τους αγρότες να δώσουν σχεδόν τζάμπα τα προϊόντα τους και τώρα δεν τολμούν να εμφανιστούν στα μπλόκα μην φάνε ξύλο.

bxenos
24-01-09, 14:24
...Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν από 3 χρόνια, χρειάζονταν 8-12 μήνες για να δοθούν οι αποζημιώσεις ενώ τώρα δίδονται σε 2-3...
και οι γιατροί πέρναν απο ΟΠΑΔ σε 2-3 μήνες τα λεφτά τους ενώ τώρα σε χ χρόνια.
Το χ είναι άγνωστο, καθότι εδώ και 11 μήνες είναι απλήρωτοι...

και μετά περιμένουμε να πιστέψουν οι αγρότες ή οποιοσδήποτε άλλος...

Praetorianos
24-01-09, 14:25
Βεβαια το όνειρο δεν λειτουργησε ακριβώς όπως το περιγράφεις πραιτωριανέ, γιατί οκ να ανταγωνιστούν τους αγρότες της ΕΕ (ακομα και της φτωχής ανατολής), αλλά τα προβλήματα προυπήρχαν του ανοίγματος της ΕΕ. Επίσης στα ράφια βλέπω ντομάτες Σενεγάλης που έχουν το 1/4 της τιμής της ντομάτας Ολλανδίας. Αυτά τα προιόντα πως έρχονται στην ΕΕ? Γιατί ο Έλληνας αγρότης να είναι υποχρεωμένος να ανταγωνιστεί τους αγρότες του τρίτου κόσμου?
Κοίτα ας προωθήσουν τα ελληνικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και μετά βλέπουν αν αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα τα εισαγόμενα εκτός ΕΕ. Όπως είπα δεν είναι ανάγκη να εξάγουμε πατάτες και μπανάνες που έχουμε ανταγωνισμό, μερικά προϊόντα μας μπορούν να σταθούν καλά ως ποιοτικότερα από τα υπόλοιπα και να ξεχωρίσουν.


@Praetorianos καλώς ή κακώς έτσι είναι η ελληνική κουζίνα, όσον αφορά το λάδι, αν και νομίζω οι πιο νέοι σήμερα ορθολογικοποιούν την χρήση του.
Δεν είπα να μην βάζουμε τόσο λάδι, έφερα παράδειγμα για το τι προοπτικές υπάρχουν στους αγρότες και δεν τις εκμεταλλεύονται γιατί έχουν καλομάθει στις επιδοτήσεις. Μπορούν κάλιστα να πουλήσουν το ίδιο προϊόν σε διαφορετική αγορά απλά επειδή έχει πολύ τρέξιμο, ψάξιμο και ρίσκο προτιμούν να τα δίνουν εδώ τσάμπα..

vagskarm
24-01-09, 14:59
Δεν είπα να μην βάζουμε τόσο λάδι, έφερα παράδειγμα για το τι προοπτικές υπάρχουν στους αγρότες και δεν τις εκμεταλλεύονται γιατί έχουν καλομάθει στις επιδοτήσεις. Μπορούν κάλιστα να πουλήσουν το ίδιο προϊόν σε διαφορετική αγορά απλά επειδή έχει πολύ τρέξιμο, ψάξιμο και ρίσκο προτιμούν να τα δίνουν εδώ τσάμπα..

Ευτυχώς όχι όλοι. Είχα διαβάσει στο Βήμα (αλλά είχα και προσωπική γνώση λόγω συγγενών) για τον Συνεταιρισμό Σητείας. Οι άνθρωποι δίνουν μαθήματα. Οπου στην γη γίνεται έκθεση τροφίμων είναι εκεί, έχουν δικό τους συσκευαστήριο, έχουν απευθείας συμφωνίες με Γερμανικά Σούπερ Μάρκετ και όχι μόνο. Μέχρι, άκουσα, βάφουν την ελιά ότι χρώμα την παραγγείλει ο πελάτης, πουά με βούλες την θέλει ? πουά με βούλες την φτιάχνουν (που λέει ο λόγος).

Ενώ σε άλλους συνεταιρισμούς (ή σε ομάδες παραγωγών - σε μία ξέρω εγώ περίπτωση) ο ένας κοιτάει να κλέψει τον διπλανό του ή τον γείτονά του...

ciaoant1
24-01-09, 18:06
Καθόλου. Στους εκβιασμούς απαντάς με εκβιασμό.
Ενδιαφέρον

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 6 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα αργότερα ........


Χρόνια τώρα από παιδάκι ακούω για ένα μυστήριο του συστήματος που το σύστημα δεν μπορεί να λύσει. Μέγα μυστήριο. Κυκλοφορεί στους καφενέδες - το κουβεντιάζουν οι θαμώνες μεταξύ πρέφας και ούζου (τσίπουρου, αν προτιμάτε) κι άκρη δεν βγαίνει. Το ίδιο μυστήριο κυκλοφορεί στις εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων, στα ραδιόφωνα της επικράτειας - πάντα άλυτο. Συχνά έχει τεθεί επί τάπητος (που λέει ο λόγος) στο πρωθυπουργικό γραφείο -χρόνια τώρα- έχει εξετασθεί απ' όλες τις πλευρές - τίποτα!Πεισματάρικο μυστήριο, άλυτο! Γεννιέται με τον ιδρώτα του γεωργού πάνω απ' το σπαρτό κι εξαερώνεται πάνω απ' όλην την επικράτεια καγχάζοντας με το δούλεμα που ρίχνουμε ο ένας στον άλλον χρόνια τώρα. Από παιδάκι ακούω για αυτό το μυστήριο και, ως φαίνεται, θα πεθάνω και το μυστήριο θα παραμένει άλυτο: γιατί στον αγρό το σπαρτό πληρώνεται φέρ' ειπείν 0,5 ευρώ και στην αγορά φθάνει 1,5 ευρώ; Ελα ντε; Μυστήριο σύστημα ο καπιταλισμός, ούτε ένα τόσο δα μυστήριο μπορεί να λύσει...

http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=20463164

Δηλαδή, τι να κάνουν οι αγρότες; Να περιμένουν σαν καλά παιδιά στον προθάλαμο του υπουργείου εκλιπαρώντας για ψίχουλα; Στους δρόμους θα βγουν, θα φωνάξουν, θα διαμαρτυρηθούν, θα κόψουν την Ελλάδα στη μέση. Δεν έχουν άλλο όπλο απέναντι στις ξεφτισμένες υποσχέσεις και στην παχυλή αδιαφορία -ή ανικανότητα- των κυβερνώντων... Συσσωρευμένη οργή και απόγνωση, αβέβαιο μέλλον και εφιαλτική προοπτική. Διότι το πρόβλημα «επιλύεται» πρόσκαιρα, με κάποια ψιχία για να μαλακώσει ο θυμός και να ανοίξουν οι δρόμοι, και μετακυλίεται άλυτο, αφού οι κυβερνώντες -και όχι μόνον οι σημερινοί- ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά και εις βάθος με τα δομικά προβλήματα της γεωργίας *** CUT: Ενας αγρότης από κάποιο μπλόκο (ειδήσεις στο «Μέγκα») έθεσε ενώπιον του κ. Κιλτίδη ένα ερώτημα, που παρέμεινε αναπάντητο: Πώς γίνεται εμείς να παίρνουμε πενταροδεκάρες για τα προϊόντα μας, και αυτά να πουλιούνται πανάκριβα στην αγορά; Ο άνθρωπος μιλούσε μετά λόγου γνώσεως -ως παθών. Αλλά είχε υπ' όψιν του και την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη των μεσάζοντων είναι: 944% στο ψωμί, 512% στα μακαρόνια, 239% στο ελαιόλαδο, 206% στη φέτα κ.λπ.

http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=30633468,38531964,75315196,52

Μπούμερανγκ το «πακέτο» Χατζηγάκη
Απαντούν με νέα μπλόκα
Οι αγρότες συγκρότησαν πανελλήνιο συντονιστικό όργανο
Στον χορό των κινητοποιήσεων και η Πελοπόννησος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θανάσης Σαμαράς Γιώργος Παλαμιώτης Γιώργος Βουνάτσος Γιώργος Κώνστας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2009 19:50


Νέα μπλόκα και ενίσχυση με ακόμη περισσότερα τρακτέρ όσων έχουν στηθεί από την Τρίτη είναι η απάντηση των αγροτών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν τώρα και η Πελοπόννησος, ενώ οι αγρότες συγκρότησαν και Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, χωρίς συμμετοχή των αγροτοσυνδικαλιστών της Θεσσαλίας.

Ήδη από χθες, κύκλοι των συνδικαλιστών έκαναν λόγο για «πριμοδότηση» των Θεσσαλών αγροτών από τον κ. Χατζηγάκη, καθώς το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ευνοεί, έλεγαν, τους βαμβακοκαλλιεργητές του κάμπου. Το γεγονός ότι τελικώς τα μπλόκα των Τεμπών και της Νίκαιας δεν μετέχουν στο Συντονιστικό επιβεβαιώνει ότι οι Θεσσαλοί περνού πλέον σε δεύτερο ρόλο.

Από το πρωί τα «οδοφράγματα» έχουν πυκνώσει, στον άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης έχουν αποκλειστεί και παρακαμπτήριες οδοί, ενώ νέα μπλόκα έκαναν την εμφάνισή τους και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι αγρότες της Πελοποννήσου συμμετέχουν από σήμερα στις κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και συλλαλητήριο τη Δευτέρα στον Ισθμό της Κορίνθου.

Εγκλωβισμένοι

Την ίδια ώρα στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, όπου έχει στηθεί μπλοκ αγροτών με 700 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, έχουν εγκλωβιστεί από τη Δευτέρα χιλιάδες φορτηγά, ενώ η ουρά στο ελληνικό έδαφος φθάνει τα 10 χιλιόμετρα. Πάντως, η συντονιστική επιτροπή αγροτών μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις επιτρέπει να περάσουν από τη συνοριακή διάβαση ορισμένα οχήματα.
Το χρονικό της κλιμάκωσης
Σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων από τα περισσότερα μπλόκα, που έγινε χθες στον Βόλο, το πακέτο Χατζηγάκη απορρίφθηκε ομόφωνα και αποφασίσθηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμό από σήμερα τόσο των παρακαμπτήριων οδών όσο και των σιδηροδρομικών σταθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι γαλάζιοι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών, που προχθές είχαν βρεθεί σε δυσμενή θέση μεταξύ των συναδέλφων τους, καθώς επέμειναν να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, παρότι στο ραντεβού δεν είχαν κληθεί οι υπόλοιποι, προχώρησαν σε σκληρές δηλώσεις. Άλλωστε, τα μηνύματα που είχαν πάρει από τους συγκεντρωμένους στα Τέμπη δεν άφηναν άλλα περιθώρια.

«Δεν σταματούμε. Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Χατζηγάκης είναι διασπαστικά, καθώς υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ξερικών και ποτιστικών καλλιεργειών, με προφανέστατο στόχο να διασπαστεί ο αγώνας των αγροτών», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Τεμπών Χρήστος Σιδερόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν θα συγκρουστούν μεταξύ τους οι παραγωγοί βαμβακιού και δημητριακών, ας το γνωρίζει καλά ο υπουργός. Απορρίπτουμε τα μέτρα και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς κομβικών σημείων και σιδηροδρομικών γραμμών. Συνεχίζουμε τον αγώνα και ενισχύουμε τα μπλόκα». Οι συνάδελφοί του από τις Μικροθήβες, διά του εκπροσώπου τους Γιώργου Δρόσου χαρακτήρισαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες «δυναμωτική ένεση στις κινητοποιήσεις. Δεν θα σφίξουμε απλώς τον κλοιό, θα τον "καρυδώσουμε"», είπε χαρακτηριστικά.

Για την κομματική πελατεία

Οι αγρότες εκτίμησαν ότι «ακόμη κι αν βρισκόταν μαγικός τρόπος για να πάρουν γρήγορα τα χρήματα του πακέτου Χατζηγάκη, θα έπαιρναν τελικά ελάχιστα: τόσα που σε καμία περίπτωση δεν θα αναπλήρωναν το χαμένο εισόδημά τους».

Όπως έλεγαν, το πακέτο είχε επιπλέον στόχο να ευνοηθούν οι βαμβακοκαλλιεργητές κατά κύριο λόγο και οι ελαιοπαραγωγοί κατά δεύτερο, αγρότες δηλαδή που προέρχονται από περιοχές στις οποίες η Ν.Δ. έχει ισχυρή κομματική βάση. Ωστόσο, οι εξαγγελίες απογοήτευσαν και το μπλοκ με την ισχυρότερη παρουσία γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών- εκείνο των Τεμπών. Πάντως, οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές που προχθές είχαν δείξει διάθεση αποδοχής των κυβερνητικών μέτρων και άφηναν να διαρρεύσουν πληροφορίες ακόμη και για αποχώρηση των τρακτέρ τους από τα Τέμπη έχουν «εγκλωβισθεί» και λόγω της μαχητικότητας που δείχνουν οι αγρότες της Η Ελλάδα στα δύο
Φθιώτιδας και της Βοιωτίας. Η Ελλάδα στα δύο
Μάλιστα, το σύνθημα για το κλείσιμο των παρακαμπτήριων δρόμων που ουσιαστικά θα καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση από τη Νότια προς τη Βόρεια Ελλάδα από τον βασικό άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης, έδωσαν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του πακέτου Χατζηγάκη οι αγρότες της Λαμίας.

Για περίπου 20 λεπτά κόπηκε η Ελλάδα στη μέση λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, αφού οι αγρότες μετέφεραν στον κόμβο Μοσχοχωρίου, 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας, περίπου 30 αγροτικά μηχανήματα και έκλεισαν την παλαιά Εθνική Οδό που έχει απομείνει ο μοναδικός δρόμος κυκλοφορίας μεταξύ Βορρά και Νότου από τη στιγμή που οι αγρότες έχουν αποκλείσει την Εθνική Οδό στο ύψος της Αλαμάνας.

Στην πλατεία του Μοσχοχωρίου είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί περίπου 80 αγροτικά μηχανήματα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων, τόσο στα χωριά γύρω από τη Λαμία όσο και στα χωριά του Δομοκού. Οι αγρότες της Φθιώτιδας πάντως ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σήμερα σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας, κόβοντας κάθε πιθανότητα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μεταξύ Βορρά και Νότου.

Στην ίδια κατεύθυνση σχεδίαζαν να κινηθούν και οι αγρότες που έχουν αποκλείσει την παλιά Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία. Οι αγρότες που βρίσκονται εκεί, αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.

«Πήραμε... ασάφειες»

Και στην Κρήτη όμως, οι αγρότες αντέδρασαν αρνητικά στις εξαγγελίες Χατζηγάκη. Όπως είπαν, όχι μόνο παραμένουν στο μπλόκο στο Πλατάνι Χανίων, αλλά προχωρούν εκ νέου στην κατάληψη της ΔΟΥ Χανίων και σε άλλες κινητοποιήσεις.

«Δυστυχώς πήραμε ασάφειες και μόνο ασάφειες. Όμως στα βασικά αιτήματα που έχουμε, δεν δόθηκε καμία απάντηση. Ούτε για "πάγωμα" των δανείων ούτε για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων «Η Ενότητα» κ. Ηλίας Χαλακατεβάκης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στο Πλατάνι.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4498163

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
του Δημήτρη Καραμήτσα
Α. Το αγροτικό ζήτημα στη νεώτερη Ελλάδα δεν λύθηκε ουσιαστικά ποτέ. Οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου μας ήταν στραμμένες προς την εκβιομηχάνιση και τον «εκσυγχρονισμό» της χώρας και με εξαίρεση 2-3 πολιτικούς ηγέτες θεωρούσαν πάντοτε τους αγρότες, πολίτες 2ης κατηγορίας.
Η εσφαλμένη αντίληψη αυτή, πέρασε από τις ηγεσίες και τις νομεκλατούρες σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Οι αγρότες ήταν πάντα για αυτούς «παλαιοί άνθρωποι», αντιπροσώπευαν τον παλαιό, τον «πεπερασμένο» (κατά την αυτή εσφαλμένη ιδεοληψία) πολιτισμό.
Ετσι, οι περισσότεροι τους γύρισαν στην πραγματικότητα την πλάτη, αδιαφόρησαν, υποτίμησαν, επηρεάστηκαν από ισχυρά συμφέροντα και άφησαν τον αγροτικό κόσμο έρμαιο στην τύχη του.
Μια προσεκτικότερη, όμως,. προσέγγιση των χαρακτηριστικών του τόπου μας θα αποδείκνυε εύκολα δύο πράγματα, που θα έπρεπε να έχουν καταστεί αυτονόητα :
- Η αγροτική παραγωγή καλύπτει άμεσες βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων, των κατοίκων αυτής της χώρας.
- Τα χαρακτηριστικά της χώρας μας και της αγροτικής της παραγωγής αποτελούν ποιοτικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των περισσοτέρων κρατών της Ε.Ε. και λοιπών κρατών του κόσμου.
Κατά συνέπεια η προστασία και η ανάπτυξη μιας οικονομίας που θα στηριζόταν στα προνομιακά χαρακτηριστικά αυτά και θα τα αναδείκνυε θα έπρεπε να αποτελεί άμεση προτεραιότητα μιας κυβέρνησης.
Στην πραγματικότητα όμως, ούτε καν μελέτη και εξεύρεση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτών δεν έγινε και αφέθηκαν τα πράγματα να κυλούν μέσα στην γενική απαξίωση και εκμετάλλευση της αγροτικής οικονομίας από ντόπιους και ξένους μεταπράτες
.Β. Η Ε.Ο.Κ. και μετέπειτα Ε.Ε. επέφερε το πρώτο καίριο πλήγμα στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας με δύο κύριους πυλώνες πολιτικής θεώρησης.
Ο 1ος αφορά το βορειοευρωπαϊκό βιομηχανικό διευθυντήριο, που ήθελε να αγοράζει τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα (τα οποία δεν μπορούσε να παράγει) σε χαμηλές τιμές τρίτου κόσμου και να πωλεί τα δικά του βιομηχανικά με τις όποιες τιμές αυτό θα επέβαλλε.
Η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα στρατηγική αυτή, το ντάμπινγκ αυτό, εκφράστηκε και υλοποιήθηκε με πολλούς τρόπους (συμφωνίες για το διεθνές εμπόριο, υποχρεώσεις εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, κλείσιμο αγορών κλπ.).
Ο 2ος αφορά την πολιτική ποσοστώσεων και επιδοτήσεων.
Με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή η Ελλάδα υποχρεώθηκε να έχει εξαρτημένη αγροτική πολιτική και παραγωγή και να υποχρεούται να εισάγει μία σειρά από προϊόντα που είχε και η ίδια την δυνατότητα να παράγει.
Με τις επιδοτήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα έγινε ουσιαστική επιλογή του τι θα παράγει η Ελλάδα.
Οι συνεχείς προτροπές και επιδοτήσεις για την αλλοπρόσαλλη συνεχή αντικατάσταση καλλιεργειών επέτεινε το πρόβλημα ουσιαστικής απαξίωσης και πλήρους αποδιοργάνωσης.
Υποχρεώθηκε δηλαδή η Ελλάδα σε υποτέλεια, η επιλογή των εν γένει προϊόντων, των καλλιεργειών, των ποσοτήτων και των δυνατοτήτων πέρασε σε ξένα χέρια και ετεροκαθορίζεται σε όλα τα ουσιώδη της στοιχεία.
Το 2ο καίριο πλήγμα στην ελληνική αγροτική παραγωγή το προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση και η πολιτική του δήθεν «ελεύθερου ανταγωνισμού».
Τα αγροτικά προϊόντα έγιναν απρόσωπα χρηματιστηριακά είδη, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ως στοιχείο της αξίας τους αμβλύνθηκαν στο έπακρο.
Η λογική : φασόλια να είναι και ό,τι να είναι έχουν την ίδια τιμή / αξία ξεπέρασε τα ποιοτικά πλεονεκτήματα.Οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων χαμηλής αξίας αποτέλεσαν την κορωνίδα ενός πλήρως αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των Ελλήνων αγροτών, σε βάρος της αγροτικής παραγωγής.
Αλλωστε, υπήρχε ευρωπαϊκό σχέδιο για την συρρίκνωση του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού … .Το ντάμπινγκ επεκτάθηκε και έγινε παγκόσμιος θεσμός. Η εισδοχή μεταλλαγμένων ή βιολογικά τροποποιημένων προϊόντων κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τα συγκριτικά ποιοτικά πλεονεκτήματα των ενδημικών ελληνικών ή των προσαρμοσμένων στα ελληνικά δεδομένα ποικιλιών.
Οι μεγάλες εμπορικές πολυεθνικές επέβαλλαν ανενόχλητες το δικό τους εμπορικό παιχνίδι εκμετάλλευσης σε κάθε επίπεδο.
Σειρά παραγωγικών εταιρειών και μονάδων που στήριζαν την αγροτική οικονομία έκλεισαν και αποχώρησαν εις όφελος του εμπορίου.
Τα απαξιωτικά αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα βιώνουμε στις μέρες μας, όπου π.χ. το ελληνικό σιτάρι πωλείται από τον παραγωγό του, όσο το ουκρανικό … .
Γ. Εάν όμως το διεθνές περιβάλλον με την επικράτηση των καταληστευτικών δογμάτων του νέο-φιλελευθερισμού έγινε αρνητικό για την ελληνική αγροτική παραγωγή, καίριες και βαρύτατες ευθύνες αφορούν τις ελληνικές κυβερνήσεις και στην εσωτερική τους λειτουργία σε κάθε επίπεδο και πολιτική έκφανση: από τον κατακερματισμό της αγροτικής γης μέχρι την διάρθρωση και την κατεύθυνση της παραγωγής.
Στην πραγματικότητα ουσιαστική αγροτική πολιτική δεν σχεδιάστηκε και δεν υπήρξε στην Ελλάδα και οι όποιες προσπάθειες στην δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, Από το συμβουλευτικό πλαίσιο μέχρι το πλαίσιο οργάνωσης, από την πολιτική δανεισμού των αγροτών μέχρι τις πολιτικές ελέγχου των μεσαζόντων, τίποτα ουσιαστικό που να προστατεύει και να κατευθύνει σε ορθές επιλογές τον αγροτικό κόσμο δεν υπήρξε.
Σε όποια παράμετρο της αγροτικής παραγωγής και να δει κανείς ένα απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές, ιδίως μετά την επικράτηση του νέο-φιλελευθερισμού.
Οι ίδιοι οι αγρότες φέρουν κάποιες ευθύνες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όσοι με φιλότιμο και θέληση προσπάθησαν έμειναν και μένουν απροστάτευτοι και αβοήθητοι απέναντι στις ισχυρές ντόπιες και αλλοδαπές εμπορικές εταιρείες και τις πρακτικές τους.
Εάν γραφτούν αναλυτικά οι κυβερνητικές αθλιότητες και παραλείψεις θα γεμίσουν ολόκληρη πολύτομη εγκυκλοπαίδεια. Αλλα, ας αφήσουμε το καταστροφικό παρελθόν και ας δούμε το μέλλον …
.Δ. Πριν προχωρήσω, θα κάνω μία σύντομη (σύντομη γιατί δεν έχει πραγματική ουσία) κριτική στο πακέτο των 500 εκατ. Ευρώ, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στους αγρότες για να παύσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Στην πραγματικότητα αποτελεί πολιτική επιδοτήσεων, πολιτική κουκουλώματος.
Στην ουσία η κυβέρνηση με τα χρήματα μιας καταληστευμένης κοινωνίας έρχεται να επιδοτήσει την συνέχιση της φαυλότητας και της εξάρτησης των αγροτών από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Η κοινωνία επιδοτεί την κλοπή της από τις εταιρείες που εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα.Αναρωτιέμαι: τον επόμενο χρόνο με πόσα χρήματα θα «επιδοτήσουμε» σαν κοινωνία την κλοπή μας; ........

http://deltio11.blogspot.com/2009/01/blog-post_2917.html

Ο κ. Χατζηγάκης «συνομιλεί» με τον… εαυτό του.. έλεος!
post info
Από kikosn
Κατηγορίες: Αγρότες
Tags: Βουλευτές, Ξεφτίλες


Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Γεωργίας κ. Χατζηγάκης, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγκεκριμένα, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες αγροτών που έχουν πρόβλημα. Αυτό δεν το κρύβει κανείς. (…) Δεν πρέπει να χάσουν το δίκαιό τους (…) Οι ακραίες ενέργειες αντίθετα θα δημιουργήσουν αντιπαράθεση με την ίδια την κοινωνία. Δε θέλω οι αγρότες να έρθουν κόντρα με την κοινωνία».

(Σωτ. Χατζηγάκης, 19/1/2009)


Προσέξτε, τώρα, τα παρακάτω:


«Οι σημερινές κινητοποιήσεις ούτε αποτελούν συνδικαλιστική επιβεβαίωση ούτε γίνονται με οποιαδήποτε κομματική υποκίνηση. Αντίθετα, αποτελούν ένα ειλικρινές ξέσπασμα και συνιστούν ένα απονενοημένο διάβημα μιας φιλήσυχης και νομοταγούς κοινωνικής ομάδας, οι οποίοι έδωσαν πάντοτε το “παρών” σε όλα τα προσκλητήρια της πατρίδας και της κοινωνίας μας (…)

Επί 10 σχεδόν χρόνια οι Ελληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι εμπαίζονται (…)

Το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων συνεχώς αυξάνει, εξανεμίζοντας τις όποιες αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των γεωργικών προϊόντων συνεχώς διευρύνεται και αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγές και σε προϊόντα όπου παραδοσιακά είχαμε αυτάρκεια (…).

Οταν τελικά ο αγροτικός τομέας καταρρέει καθημερινά, με αλυσιδωτές δυσμενείς επιπτώσεις σ’ ολόκληρο τον τομέα της Οικονομίας αλλά και στο χώρο της κοινωνίας, τότε, τι πρέπει αλήθεια να κάνουν οι αγρότες μας;

Ποιον άλλο δρόμο έχουν από το να ξεσηκωθούν και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις;

Τους παρέχει μήπως κάποια άλλη διέξοδο η Πολιτεία εκτός από το να τους εμπαίζει και να τους εξαπατάει συνεχώς;

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε εμείς οι πολιτικοί;

Να κλείσουμε άραγε ερμητικά τα μάτια μας και τ’ αυτιά μας και να μη βλέπουμε και να μην ακούμε τίποτα, αλλά να “σφυρίζουμε” αδιάφορα για το πρόβλημα;

`Η μήπως θα πρέπει να δείξουμε κάποιο ιησουίτικο ενδιαφέρον, λέγοντας ότι στηρίζουμε μεν τους αγρότες και υποστηρίζουμε τα αιτήματά τους αλλά δε δεχόμαστε και δεν υιοθετούμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις; Ξεχνάμε μήπως πως τέτοιες “δυναμικές και ακραίες” κινητοποιήσεις - όπως τις χαρακτηρίζει το αθηνοκεντρικό σύστημα - είναι εκείνες που “γράφουν ιστορία” και που οδηγούν σε τολμηρές λύσεις των προβλημάτων;

Και δε θα πρέπει άραγε επίσης πρώτοι εμείς οι πολιτικοί να καλέσουμε ολόκληρο τον ελληνικό λαό σε ένα συναγερμό, για κοινωνική αλληλεγγύη και αφύπνιση υπέρ μιας κοινωνικής ομάδας συνανθρώπων μας, που βαδίζει ολοταχώς προς ένα βέβαιο οικονομικό και κοινωνικό θάνατο;»…


Και τα λόγια αυτά από το στόμα του ίδιου ανθρώπου προέρχονται. Για την ακρίβεια επρόκειτο για το «Αγροτικό Μανιφέστο» (!) του κ. Χατζηγάκη, όπως το είχε βαφτίσει και δημοσιεύσει η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» (27/1/2002).

Ανάμεσα βέβαια στον «πρώιμο» και στον «ώριμο» Χατζηγάκη, υπάρχει μια (πολύ σημαντική) διαφορά:

Ο κ. Χατζηγάκης του 2001, που κατήγγειλε τον «ιησουιτισμό» εκείνων που, όπως τόνιζε, «στηρίζουν μεν τους αγρότες (…) αλλά δε δέχονται και δεν υιοθετούν τις δυναμικές κινητοποιήσεις», δεν ήταν παρά ένας απλός βουλευτής και μάλιστα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Χατζηγάκης του 2009, που αποκαλεί τους αγώνες των αγροτών «ακραίες ενέργειες», είναι υπουργός της κυβέρνησης. Και, επιπλέον, εκείνος ο αρμόδιος υπουργός να φέρει σε πέρας τον (σύμφωνα με τα δικά του λόγια) «ιησουιτισμό» της προπαγάνδας εναντίον των αγροτών…

πηγή: Ριζοσπάστης (http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/1/2009&id=10548&pageNo=39&direction=-1)

Και κάτι ενδιαφέρον, από τη Βραζιλία:

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45403000/jpg/_45403806_shack_long.jpg


Changing times for Brazil's landless

By Gary Duffy
BBC News, Sao Paulo state


Police have tried to remove settlers from the Elizabeth Texeira camp


A small hut with a red flag flying above it marks the start of the Elizabeth Texeira camp in the heart of the countryside in Sao Paulo state.

Among fields of sugar cane, 120 landless rural families have taken over an area of state-owned land as part of a campaign for agrarian reform.

Accommodation is basic, consisting of shacks made of plastic, wood and tin, and in the frequent tropical storms, the rain often comes pouring through.

The families try to make what they can of the land, growing vegetables and fruit, and raising small animals.

They say police tried to remove them using force in 2007, and 20 people were injured.

"We are scared, we are afraid, always afraid, because it is an insecure situation for us," says resident Jovanildo Francisco de Moura.

"We would very much like to have the right to the land, so we could work and develop it."

Jovanildo says he wants permission to stay and develop the land


For 25 years, the landless movement in Brazil, spearheaded by a social movement known as the MST, has carried out a wide range of protests, including what it calls land occupations.

It plans to mark that anniversary this weekend with a demonstration in the state of Rio Grande Do Sul.

The strategy has often been controversial, with protests leading to hundreds of prosecutions - not against the organisation, which does not exist as a legal entity, but against its activists.

MST activists have also been accused of violence and damaging property, and there have been frequent clashes with the authorities.

The conflict has been costly in human terms: the MST says dozens of its activists are among hundreds of people who have died in land disputes in recent years.

In the most notorious incident, 19 people were shot dead by police while taking part in a protest at Eldorado dos Carajas, in the state of Para, in April 1996.

Success and failure

Agrarian reform is a divisive issue in Brazil, which is still said to have one of the highest levels of inequality of land distribution in the world.

While new official figures are hard to come by, one leading analyst says that 10% of the largest farmers still hold about 85% of the land.

Given that high level of inequality, has the MST reason to be satisfied with what the movement has achieved over 25 years?

"Yes and no," says Prof Antonio Marcio Buainain, of Campinas state university.

"They brought the issue [of agrarian reform] onto the political agenda. Today, there are roughly one million families settled. That is the largest agrarian reform settlement in peace time," said Prof Buainain.

"But they should be very unhappy, because the results for people are not very good," he says.

"People in settlements are still poor. They still rely on public funds to survive, and they are not autonomous farmers. As farmers, they are not very successful," he adds.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7845611.stm

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 105 λεπτά και 0 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Ποιος διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε το κέρδος από την πώληση των αγροτικών προϊόντων να πηγαίνει στους μεσάζοντες μεγαλεμπόρους και στις πολυεθνικές εταιρείες; Ποιος έχει αφήσει ασύδοτα τα καρτέλ των αγροτοφαρμακευτικών εταιρειών; Ποιος έχει αφήσει στην τύχη τους και εντελώς απροστάτευτα τα αγροτικά προϊόντα (εντοπιότητα, τυποποίηση, που είναι απαγορευτική ως προς το κόστος της από έναν αγρότη); Ποιος κρατά στο υδροκέφαλο αθηναϊκό κράτος γεωπόνους, κτηνίατρους και λοιπούς επιστήμονες περί τη γεωργία; Ποιος είναι τόσο ανεγκέφαλος ώστε να μη μεταφέρει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην κεντρική Ελλάδα; Και, επιτέλους, ποιος οφείλει (και αρνείται πεισματικά να εξοφλήσει αυτή την οφειλή) στους πυρόπληκτους της Ηλείας, στους πληγέντες από παγετούς και θεομηνίες προηγούμενων χρόνων;

Είχαν και το θράσος να αποκαλέσουν τα ευρωψιχία τους παροχές! Βαφτίζουν παροχές τις οφειλές τους, εάν είναι δυνατόν. Ουδέποτε εκπονήθηκε ένα μακρύπνοο σχέδιο εθνικής αγροτικής πολιτικής. Εμειναν οι αγρότες έρμαια της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών, που κυριολεκτικά απομυζούν τόσο τον αγρότη όσο και τον καταναλωτή. Οι κρατικές (μη) μεθοδεύσεις είναι απαράδεκτες· είναι, απλώς, κινήσεις εντυπωσιασμού και παραπλάνησης.
...
Ποιος διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε το κέρδος από την πώληση των αγροτικών προϊόντων να πηγαίνει στους μεσάζοντες μεγαλεμπόρους και στις πολυεθνικές εταιρείες; Ποιος έχει αφήσει ασύδοτα τα καρτέλ των αγροτοφαρμακευτικών εταιρειών; Ποιος έχει αφήσει στην τύχη τους και εντελώς απροστάτευτα τα αγροτικά προϊόντα (εντοπιότητα, τυποποίηση, που είναι απαγορευτική ως προς το κόστος της από έναν αγρότη); Ποιος κρατά στο υδροκέφαλο αθηναϊκό κράτος γεωπόνους, κτηνίατρους και λοιπούς επιστήμονες περί τη γεωργία; Ποιος είναι τόσο ανεγκέφαλος ώστε να μη μεταφέρει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην κεντρική Ελλάδα; Και, επιτέλους, ποιος οφείλει (και αρνείται πεισματικά να εξοφλήσει αυτή την οφειλή) στους πυρόπληκτους της Ηλείας, στους πληγέντες από παγετούς και θεομηνίες προηγούμενων χρόνων;

Είχαν και το θράσος να αποκαλέσουν τα ευρωψιχία τους παροχές! Βαφτίζουν παροχές τις οφειλές τους, εάν είναι δυνατόν. Ουδέποτε εκπονήθηκε ένα μακρύπνοο σχέδιο εθνικής αγροτικής πολιτικής. Εμειναν οι αγρότες έρμαια της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών, που κυριολεκτικά απομυζούν τόσο τον αγρότη όσο και τον καταναλωτή. Οι κρατικές (μη) μεθοδεύσεις είναι απαράδεκτες· είναι, απλώς, κινήσεις εντυπωσιασμού και παραπλάνησης.

sonypspgr
24-01-09, 18:16
δεν ειναι μονο τα καρτελ φιλε μου
καλα τα λεει και ο βασπερ οι πιο πολλοι αγροτες αυτοι που εχασαν χρηματα επειδη εβρεξε και εγω δεν ξερω τι αλλο τωρα κυκλοφορουν με μερτσεντες και σπιτια πολυυυυ μεγαλα για αυτους..
ειναι δυνατον να δινονται οσα δινονται και να μην βλεπεις τιποτα να γινεται? δηλαδη ελεος οι αδυνατοι δεν ειναι παντα και οι σωστοι..

ciaoant1
24-01-09, 18:42
Συμφωνώ πολλοί, μεγαλοτσιφλικάδες κυρίως, φτιάτηκαν για μια ζωή (ή και δύο,και τρεις, κτλ).

Εδώ όμως μπαίνει ζήτημα επιβίωσης πλέον, όχι για τους μεγαλοτσιφλικάδες, με τους οποίους έτσι και αλλιώς το λαικό κίνημα ούτε συμμάχησε ποτέ, και ούτε θα συμμαχήσει (κάθε άλλο), αλλά των "μικρομεσαίων", για να το πω και αποικά, αγροτών, που ξεκληρίζονται.
Όπως λες και εσύ
ειναι δυνατον να δινονται οσα δινονται και να μην βλεπεις τιποτα να γινεται?


Αλλοι 19.000 αγρότες εγκατέλειψαν τα χωράφια τους
Στην... πόρτα εξόδου συνωστίζονται οι αγρότες καθώς καταρρέει ο γεωργικός τομέας και το εισόδημά τους συρρικνώνεται δραματικά:

Στην πενταετία 2004-08 το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε κατά 26%.


Ηδη άλλοι 19.000 αγρότες εγκατέλειψαν πέρυσι τα χωράφια με αποτέλεσμα ο αγροτικός πληθυσμός να μειωθεί κατά 3,7%. Συνεχίζει δε να μειώνεται η συμβολή του γεωργικού τομέα στο ΑΕΠ και περιορίζεται πλέον στο 3,2%.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=2212849

Praetorianos
24-01-09, 19:37
Εδώ όμως μπαίνει ζήτημα επιβίωσης πλέον, όχι για τους μεγαλοτσιφλικάδες, με τους οποίους έτσι και αλλιώς το λαικό κίνημα ούτε συμμάχησε ποτέ, και ούτε θα συμμαχήσει (κάθε άλλο), αλλά των "μικρομεσαίων", για να το πω και αποικά, αγροτών, που ξεκληρίζονται.
Όπως λες και εσύ
ειναι δυνατον να δινονται οσα δινονται και να μην βλεπεις τιποτα να γινεται?
Ναι ρε ciaoant1 αλλά μήπως επαναλαμβάνω είναι και θέμα νοοτροπίας? Έχοντας συνηθίσει τόσα χρόνια την οργάνωση σε ανεγκέφαλους εκπροσώπους και συνεταιρισμούς της πλάκας, βρίσκουν μόνη λύση τον αγώνα. Για να πετύχουν τι, μήπως ξαφνικά θα αρχίσει να μοιράζει λεφτά η κυβέρνηση ή θα αυξηθούν οι παροχές προς αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Κάλλιστα μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους να υποστηρίξουν τον κλάδο τους, να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να βγουν στην αγορά μόνοι τους (εκτός και αν τους περιορίζει κάτι που μου διαφεύγει -εκτός της ευκολίας).

Είδα πρόσφατα και ένα ντοκυμαντερ το "How Cuba survided peak oil". Ακόμα κι εκεί οι άνθρωποι ήταν αυτοί που ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν τα εισοδήματα τους και την διαβίωση τους, δεν περίμεναν από κανένα φύλακα-άγγελο να τους προστατέψει, ιδιαίτερα στην αρχή. Οι αγρότες αποφάσισαν τι και πόσο θα παράγουν δεν έκαναν κατάληψη στο κράτος ζητώντας λεφτά..

panther.
27-01-09, 09:32
Για πρωτη φορα μετα απο πολλα χρονια υπαρχει αποστασιοποιηση των αγροτων απο τα "χρωματισμενα " μπλοκα. Κατεβαινουν σε πολλες περιπτωσεις ενιαια με τα αιτηματα τους και συμμετεχουν ενεργα στις συνελευσεις αποτρεποντας τα ξεπουληματα των αγροτοπατερων. Κατι για το οποιο εχει ζοριστει και η κυβερνηση.

Και κατι ακομα - δεν συμφωνω οτι οι αγροτες κονομισαν πριν 30 χρονια. Αλλα δεν ειναι εκει το θεμα.
Ακομα και αν ηταν ετσι (που δεν ειναι) σημερα βγαινουν νεοι αγροτες και κλεινουν τους δρομους και αγωνιζονται για να μπορεσουν να επιβιωσουν. Και εχει πολυ μεγαλη σημασια να σπασει η αντιλαϊκη πολιτικη της κυβερνησης γιατι θα ανοιξει δρομους και για τα υπολοιπα κοινωνικα στρωματα που σκοπευει το συστημα να θυσιασει στο βωμο της κρισης του.

pk33
27-01-09, 11:01
Για πρωτη φορα μετα απο πολλα χρονια υπαρχει αποστασιοποιηση των αγροτων απο τα "χρωματισμενα " μπλοκα. Κατεβαινουν σε πολλες περιπτωσεις ενιαια με τα αιτηματα τους και συμμετεχουν ενεργα στις συνελευσεις αποτρεποντας τα ξεπουληματα των αγροτοπατερων. Κατι για το οποιο εχει ζοριστει και η κυβερνηση.

Και κατι ακομα - δεν συμφωνω οτι οι αγροτες κονομισαν πριν 30 χρονια. Αλλα δεν ειναι εκει το θεμα.
Ακομα και αν ηταν ετσι (που δεν ειναι) σημερα βγαινουν νεοι αγροτες και κλεινουν τους δρομους και αγωνιζονται για να μπορεσουν να επιβιωσουν. Και εχει πολυ μεγαλη σημασια να σπασει η αντιλαϊκη πολιτικη της κυβερνησης γιατι θα ανοιξει δρομους και για τα υπολοιπα κοινωνικα στρωματα που σκοπευει το συστημα να θυσιασει στο βωμο της κρισης του.

Μήπως το βλέπεις στενά κομματικά;
Για να δούμε, ποιοί αγρότες προτωστατούν στις καταλήψεις των δρόμων;
1. Οι Θεσσαλοί. Κατά κοινή ομολογία είναι οι πιο πλούσιοι και κακομαθημένοι αγρότες. Έχουν τεράστιο πρόβλημα με το νερό επειδή επειμένουν να καλιεργούν βαμβάκι. Τα τελευταία 20 χρόνια συνέχεια διαβάζω ότι το βαμβάκι θα πρέπει να εγκαταληφθεί. Διαβάζω για τις λαμογίες που κάναν και κάνουν ακόμη για να πάρουν επιδότηση. Όμως αυτοί επιμένουν στο βαμβάκι επειδή βαριούνται να καλλιεργήσουν οτιδήποτε άλλο. Όταν όμως από τη δικιά τους βλακεία ο Θεσσαλικός κάμπος γίνει έρημος, τότε πάλι θα κλαίγονται; Δες λίγο τα τρακτέρ που έχουν οι Θεσσαλοί στα μπλόκα...μοντέλα τόσο εξελιγμένα που πρώτα τα βλέπεις στον Θεσσαλικό κάμπο και μετά στην AGROTICA. Από που τα βρίσκουν τα λεφτά; Αν πεινούσαν δεν θα αλλάζανε τα τρακτέρ σαν τα πουκάμισα (και μη μου πεις ότι χαλάνε τα τρακτερ εύκολα, έχω δει τρακτέρ 30 ετών να δουλεύει τέλεια γιατί απλά είναι πετρελαιοκινητήρας). Τώρα γιατί κατέβηκαν στο δρόμο; Για να εξασφαλίσουν οι επικεφαλείς τους κάποια θέση σε ψηφοδέλτιο

2. Οι Σερραίοι. Οι δεύτεροι πιο κακομάθημένοι αγρότες. Σε μελέτες φαίνεται ότι ο Νομός Σερρών έχει την χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις δυνατότητες και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους που έχει. Όμως επειδή είναι τεμπέληδες όπως οι Θεσσαλοί και αυτοί αρνούνται να αλλάξουν καλλιέργεια και επιμένουν σε βαμβάκι και καπνο!!!!! Οι επικεφαλείς τους θέλουν φυσικά θέση σε ψηφοδέλτιο. Επίσης ποτέ δεν κατάλαβα τι σχέση έχουν οι Βούλγαροι με τους αγρότες των Σερρών...γιατί οι αγρότες έπρεπε να επιτεθούν στη Βουλγαρία.

Δυστυχώς ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις από το 1981 που μπήκαμε στην Ε.Ε (ΕΟΚ τότε), έχουν μάθει τους αγρότες να ζούν από τις επιδοτήσεις. Γιαυτό οι αγρότες έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο.
Όμως υπέυθυνοι είναι και οι ίδιοι οι αγρότες. Αυτοί είναι μέλη των συνεταιρισμών και με την ανοχή τους οι συνεταιρισμοί έγιναν κομματικά φέουδα του ΠΑΣΟΚ. Με την ανοχή των μελώ τους οι συνεταιρισμοί δεν δουλεύουν (σε αντίθεση με την υπόλοιπη ΕΕ).
Διαμαρτύρονται για τις τιμές χονδρικής, όμως ακόμη και οι μεγαλοαγρότες δεν προσπαθούν να παρακάμψουν τους χονδρεμπόρους και να πουλήσουν απευθείας στους τελικούς καταναλωτές. Μου προκαλεί κατάπληξη που στην Αθήνα οι περισσότεροι πωλητές στις λαϊκές είναι έμποροι και όχι αγρότες.
Οι συνεταιρισμοί αυτό ακριβώς τον λόγο ύπαρξης έχουν, το να παρακάμπτουν τους χονδρεμπόρους, ώστε ο παραγωγός να καρπούται το κέρδος που βγάζει ο χονδρέμπορος. Αν δεν θέλουν τους υφιστάμενους συνεταιρισμούς οι αγρότες, ας τους επανιδρύσουν...γιατί δεν το κάνουν;

Επίσης, το κλείσιμο των δρόμων δεν έχει επιπτώσεις στους πολιτικούς, αλλά στους πελάτες των αγροτών. Δεν νιώθω καμία συμπάθεια προς τους αγρότες που μου στερούν το δικαίωμα της μετακίνησης. Μήπως όταν διαμαρτυρόμαστε για την ακρίβεια των λαχανικών θα πρέπει να πηγαίνουμε και να καταλαμβάνουμε τα χωράφια των αγροτών;
Αν θέλουν να διαμαρτυρυθουν και να κάνουν τους πολιτικούς να ακούσουν, ας πάνε έξω από τη βουλή και ας την αποκλείσουν, με τους βουλευτές μέσα. Δεν καταλαβαίνω τα υπόλοιπα 10 εκατομύρια κατοίκων τι ευθύνη έχουν. Επίσης όπως ξέρουμε οι αγρότες είναι η κρίσιμη μάζα που αλλάζει τις κυβερνήσεις. Άρα ακόμη και αν θέλανε να δμαμαρτυρυθούν κατά των ψηφοφόρων της εκάστοτες κυβέρνησης, πάλι δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των υπολοίπων πολιτών.

Ας σταματήσουμε την πιπίλα των λαϊκών αγώνων. Οποιαδήποτε μορφή αγόνα στρέφεται κατά των υπολοίπων κατοίκων της χώρας, και όχι στοχευμένα κατά των πολιτικών που παίρνουν τις αποφάσεις, είναι αντιλαϊκή μορφή αγώνα.

Αν θέλουν οι αγρότες να εισακουστούν, ας πάνε στο Οικοδομικό τετράγωνο που μένει ο Καραμανλής, ας το αποκλείσουν ώστε να μην μπορεί να βγαίνει, ούτε για super market...μήπως όμως κολώνουν;

Tiberius
27-01-09, 11:26
Αν θέλουν οι αγρότες να εισακουστούν, ας πάνε στο Οικοδομικό τετράγωνο που μένει ο Καραμανλής, ας το αποκλείσουν ώστε να μην μπορεί να βγαίνει, ούτε για super market...μήπως όμως κολώνουν;

Αυτοί τον ψήφισαν με συντριπτικά ποσοστά ακόμα και σε περιοχές παραδοσιακά κεντροαριστερές, την δική τους ψήφο του 2007 πληρώνουμε σήμερα και εμείς οι μή αγρότες που δέν τον ψηφίσαμε. Για την ψήφο μου το 2004 αναλαμβάνω την ευθύνη μου τότε δέν ξέραμε.
Γεγονός είναι οτι τα ταμεία είναι άδεια και προβλέπεται μετά το καλοκαίρι του 2009 να πέσει μεγάλη πείνα, αφού μαζί με τους αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να ικανοποιήσουν και άλλες φτωχές κοινωνικές ομάδες που θα βγούν με το δίκιο τους μετά να στήσουν τα δικά τους μπλόκα. Τα σχέδια παροχολογίας να δώσουν ότι απέμεινε με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος για πρόωρες εκλογές σκόνταψαν τελικά στους αγρότες.

k_koulos
27-01-09, 11:57
αν και διαφωνώ με πολλά απο τα γραφόμενα [και συμφωνώ με αλλα τόσα], εχω μια ΑΠΟΡΙΑ


κάνεις μια δουλεία με ενα εργαλείο, που στοιχίζει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ [κάντε ενα google να δείτε ποσο κανει ενα τρακτερ σαν αυτα που κλείνουν τους δρόμους]

θα το άφηνες αυτο το εργαλείο στην μέση του δρόμου έτσι απροστάτευτο για 24-ώρα; καιρός, τυχόν επεισόδια, πλιάτσικο, τυχόν δολιοφθορές [ζάχαρη στο ρεζεβουρ - ξεφούσκωμα σε λάστιχα], κίνδυνος για μήνυση απο την τροχαία κτλ τκλ ;;

ποιος λοιπόν εγγυάτε και σπρώχνει τους αγρότες "που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα" κατα τα λεγόμενα τους, να βγάζουν την περιουσία τους σε τέτοιο κίνδυνο;

και αν δεχτούμε οτι το κάνουν οι συνελευσείς τους και οι επιτροπές αγώνα που απο την ανέχεια εχουν φτάσει στο αμήν, τι προτάσεις έχουν για το αύριο της αγροτίας αυτοι οι "νεοι και αφθαρτοί" φορείς?

pk33
27-01-09, 12:18
και όχι μόνο αυτό k_koulos: Πόσο κοστίζει στους αγρότες σε πετρέλαιο όλη αυτη η κινητοποίηση;
Από τη μία δεν βγαίνουν οικονομικά και από την άλλη σπαταλάνε έτσι το πετρέλαιο; Άραγε αυτό το πετρέλαιο το πληρώνουν κανονικά; όχι, το πληρώνουν με το αγροτικό τιμολόγιο...δηλαδή το κράτος τους επιδοτεί να κλείνουν τους δρόμους

panther.
27-01-09, 12:41
- Αν ηταν κομματικα τα μπλοκα τοτε γιατι λενε οτι ειναι απο ολους τους πολιτικους χωρους και τις περισσοτερες φορες σε κοντρα με τις πολιτικες τους προτιμησεις;

- Aν ειναι τεμπεληδες οι Θεσσαλοι, οι Πελοποννησιοι, οι Σερραιοι, οι Κρητικοι ....οι φτωχομεσαιοι αγροτες, οι εργαζομενοι στα λιμανια, οι φοιτητες, οι σπουδαστες, οι μαθητες.... οι εμπορουπαλληλοι, οι βιβλιουπαλληλοι, οι εργαζομενοι στους Δημους, οι ναυτεργατες, οι Δεητζηδες, οι εργατες στα ναπυηγεια .... μπορει οποιος θελει να προσθεσει και αλλους κλαδους.

- οι αγροτες βγαινουν στους δρομους με κοστος οπως και οποιοσδηποτε αλλος εργαζομενος ο οποιος απεργει - που χανει το μεροκαματο του

- και εγω ακουω χρονια οτι ο αγροτικος πληθυσμος θα μειωθει κατα εκατονταδες χιλιαδες και αρα για ποιο λογο θα πρεπει να επικροτω εγω ή να το δεχθουν οι αγροτες;

και που θα πανε ολοι αυτοι οι ανθρωποι με τις οικογενειες τους; στα αστικα κεντρα - και τι δουλεια θα κανουν και αυτοι και οι εργαζομενοι

και ποσο θα εχουν μετα οι τιμες στο ραφι οταν θα ξεκληριστει η φτωχομεσαια αγροτια; που παλι καποιοι θα φωναζουν για τα ολιγοπωλια που αλωνιζουν...

και γιατι δεν την πεφτουν οι κυβερνησεις στους ενδιαμεσους, στα λεγομενα καρτελ;

ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Να στηριξουμε την αγροτια, να στηριξουμε την αγροτια για την ιδια και για εμας και τα παιδια μας

k_koulos
27-01-09, 12:54
αφου σκουπίσω το δάκρυ που κυλά απο το ροδαλό μη-αγροτικο μάγουλο μου, και πίω και μια ρουφιξία εσπρέσσο θα προσπαθήσω να σου απαντήσω

στο 2 κυρίως για τις κοινωνικές ομάδες, που είναι τονισμενο

αν ολοι αυτοί που λες δουλέυανε σωστά, τότε θα είχαν κάθε δικαιώμα να φωνάξουν, και πίστεψε με , ακόμα και με την υποψία οτι θα απεργήσουν θα παρέλυε η χώρα.

δυστηχώς όμως, δουλεύουν με το minimum των δυνατοτήτων τους, και περιμένουν πο κάποιον άλλο να δουλέψει για αυτούς, να φτιάξει το κράτος, να φτιάξει την παιδεία, να να να .....

αρα γιαυτό δεν βρίσκουν κανένα συμπαραστάτη στα αιτήματα και στους αγώνες τους, γιατι δεν προσφέρουν κάτι τον άλλο καιρό,

[να μην ξεχάσω την συμπαράσταση απο τους wannabe κυβερνήτες κάθε περιόδου, και τους κουμουνιστές τύπου αλαβάνος με τις βίλες και τις περιουσίες.....]

τώρα αν θες εσύ να στηρίξεις την αγροτία, ελα να περασουμε νόμο να απαογορευτεί η είσοδος στα καζινο και στα κολομπαρα σε αγρότες, να δεις για ποτε θα βρεθει σε πλεονασμα η αγροτικη οικονομία

pk33
27-01-09, 13:49
panther: Από τη στιγμή που ο Θεσσαλικός και ο Σεραϊκός κάμπος έχει γεμίσει Αλβανούς ΝΑΙ οι αγρότες εκεί είναι τεμπέληδες. Πήγαινε μια βόλτα το μεσημέρι στα καφέ της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας....δεν πέφτει καρφίτσα από τον κόσμο...από όλους αυτούς τους φτωχούς αγρότες που έχουν τον Αλβανό και δουλεύει στο χωράφι και αυτοί πάνε και πίνουν τον ένα φραπέ μετά τον άλλο.
Κάθε μέρα οι πόλεις της Θεσσαλίας έχουν ασφυκτικό μποτιλιάρισμα γιατί όλοι οι φτωχοί αγρότες πρέπει να δείξουν το καινουριο τους αυτοκίνητο στο κέντρο των πόλεων, να το παρκάρουν παράνομα και να πιούν μετά 2 -3 φραπέδες.
Μή μου μιλάς για φτώχεια όταν αντι να δουλεύει ο ίδιος ο αγρότης δουλεύει το Αλβανό.

Αν δεν τα βγάζουν πέρα να αφήσουν τους φραπέδες, να διώξουν τους Αλβανούς και να πιάσουν ι ίδιοι το τσαπί.

Και δεν κατάλαβα, εγώ φταίω που δεν τα βγάζουν πέρα; Εγώ φταίω που επιμένουν να καλλιεργούν κατώτατης ποιότητας βαμβάκι που κανείς δεν θέλει να αγοράσει; Εγώ δεν πληρώνω φόρους για να παίρνουν αυτοί τις επιδοτήσεις τους; Τότε γιατί κλείνουν τους δρόμους και στρέφονται εναντίον μου;
Εγώ πρέπει να τους αγοράσω το βαμβάκι;
Αν τους φταίει η κυβέρνηση, να πάνε να διαμαρτυρυθούν στα σπίτια των κυβερνόντων.

Δηλαδή panther θεωρείς ότι οι φορτηγατζήδες φταίνε για τα κακά των αγροτών γιαυτό και οι αγρότες πρέπει να τους τιμωρήσουν με κλείσιμο των δρόμων;
Οι πωλητές φταίνε για τα κακά των αγροτών και οι αγρώτες πρέπει να τους τιμωρήσουν με κλείσιμο δρόμων;
Οι μαμάδες που θέλουν γάλα τα μωρά τους και σε λίγο δεν θα βρίσκουν, φταίνε για τα δεινά των αγροτών και οι αγρότες πρέπει να τημωρήσουν τα μωρά με το να τους στερούν το γάλα;

Τρελαθήκαμε εντελώς;

panther.
27-01-09, 14:02
αφου σκουπίσω το δάκρυ που κυλά απο το ροδαλό μη-αγροτικο μάγουλο μου, και πίω και μια ρουφιξία εσπρέσσο θα προσπαθήσω να σου απαντήσω

στο 2 κυρίως για τις κοινωνικές ομάδες, που είναι τονισμενο

αν ολοι αυτοί που λες δουλέυανε σωστά, τότε θα είχαν κάθε δικαιώμα να φωνάξουν, και πίστεψε με , ακόμα και με την υποψία οτι θα απεργήσουν θα παρέλυε η χώρα.

δυστηχώς όμως, δουλεύουν με το minimum των δυνατοτήτων τους, και περιμένουν πο κάποιον άλλο να δουλέψει για αυτούς, να φτιάξει το κράτος, να φτιάξει την παιδεία, να να να .....

αρα γιαυτό δεν βρίσκουν κανένα συμπαραστάτη στα αιτήματα και στους αγώνες τους, γιατι δεν προσφέρουν κάτι τον άλλο καιρό,

[να μην ξεχάσω την συμπαράσταση απο τους wannabe κυβερνήτες κάθε περιόδου, και τους κουμουνιστές τύπου αλαβάνος με τις βίλες και τις περιουσίες.....]

τώρα αν θες εσύ να στηρίξεις την αγροτία, ελα να περασουμε νόμο να απαογορευτεί η είσοδος στα καζινο και στα κολομπαρα σε αγρότες, να δεις για ποτε θα βρεθει σε πλεονασμα η αγροτικη οικονομία

θα τα αφησω ασχολιαστα ολα εκτος απο το θεμα της συμπαραστασης

Συμπαρασταση εχουν ολες οι κοινωνικες ομαδες που διεκδικουν τα αυτονοητα για αυτο και ζημιωνονται πολιτικα τα δυο κυριως κομματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -

οι συμφορουμιτες ας βγαλουν τα συμπερασματα τους για το post σου:down:

αφιερωνω και ενα ωραιο τραγουδακι, λεγεται "ο κυρ Παντελης";)

........Auto merged post: panther. πρόσθεσε 6 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα αργότερα ........Και δεν κατάλαβα, εγώ φταίω που δεν τα βγάζουν πέρα; Εγώ φταίω που επιμένουν να καλλιεργούν κατώτατης ποιότητας βαμβάκι που κανείς δεν θέλει να αγοράσει; Εγώ δεν πληρώνω φόρους για να παίρνουν αυτοί τις επιδοτήσεις τους; Τότε γιατί κλείνουν τους δρόμους και στρέφονται εναντίον μου;
Εγώ πρέπει να τους αγοράσω το βαμβάκι;
Αν τους φταίει η κυβέρνηση, να πάνε να διαμαρτυρυθούν στα σπίτια των κυβερνόντων.

Δηλαδή panther θεωρείς ότι οι φορτηγατζήδες φταίνε για τα κακά των αγροτών γιαυτό και οι αγρότες πρέπει να τους τιμωρήσουν με κλείσιμο των δρόμων;
Οι πωλητές φταίνε για τα κακά των αγροτών και οι αγρώτες πρέπει να τους τιμωρήσουν με κλείσιμο δρόμων;
Οι μαμάδες που θέλουν γάλα τα μωρά τους και σε λίγο δεν θα βρίσκουν, φταίνε για τα δεινά των αγροτών και οι αγρότες πρέπει να τημωρήσουν τα μωρά με το να τους στερούν το γάλα;

Τρελαθήκαμε εντελώς;

Οχι, φταιει ο καπιταλισμος που σπερνει την εξαθλιωση

pk33
27-01-09, 14:23
Panther: Ωραία, φταίει ο καπιταλισμός. Δηλαδή οι φορτηγατζήδες, τα μωρά, οι πλασιέ κτλ εκπροσωπούν το καπιταλισμό;
Ενδιαφέρον...εγώ νόμιζα πως τον καπιταλισμό τον εκπροσωπεί ο Καραμανλής...δεν ήξερα ότι το μωρό μου που είναι 19 μηνών και σε λίγο επειδή είναι κλειστοί οι δρόμοι δεν θα έχει γάλα να πιεί, φταίει για τα δεινά των αγροτών.
Μπορείς να μου εξηγήσεις τί έχει κάνει αυτό το μωρό και πρέπει οι αγρότες να το τιμωρήσουν με το κλείσιμο των δρόμων;
Ή μήπως θεωρείς ότι φταίω εγώ που αγοράζω το γάλα 1.5 ευρώ το λίτρο τη στιγμή που η τιμή παραγωγού είναι 25 λεπτά το λίτρο, επειδή απλά οι αγρότες δεν θέλουν να συνεταιριστούν και δέχονται να πουλάνε στους μεσάζοντες;

Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι στις λαϊκές δεν πάνε οι αγρότες να πουλήσουν απευθείας, αλλά πουλάνε φτηνότερα στους χονδρεμπόρους;
Πως σχολιάζεις το ότι το ελληνικό βαμβάκι είναι από τα χειρότερα ποιοτικά (λόγω της μαρμαρόσκονης που ρίχνουν μέσα στο ζύγισμα οι φτωχοί αγροτες), και γιαυτό δεν το θέλει κανείς, σε αντίθεση με το Αιγυπτιακό που είναι το καλύτερο στον κόσμο γιατί έχει την πιο μακρυά ίνα; Θέλει όμως δουλειά το να φτάσει να έχει τέτοια ποιότητα, δεν μπορείς να παράξεις ποιοτικά όταν πίνεις φραπέ στο κέντρο της Λάρισας αφήνοντας τον Αλβανό να κάνει στο χωράφι ότι τον φωτίσει ο Θεός!

Νικαετός
27-01-09, 14:28
Αν θέλουν οι αγρότες να εισακουστούν, ας πάνε στο Οικοδομικό τετράγωνο που μένει ο Καραμανλής, ας το αποκλείσουν ώστε να μην μπορεί να βγαίνει, ούτε για super market...μήπως όμως κολώνουν;

Ποιος σου είπε ότι βγαίνει ? playstation και πάλι playstation. Λογικά θα πρέπει να είναι από τους ελάχιστους πατεράδες, που δεν θα ακούσει παράπονο από τα παιδιά του ότι δεν τους αφιέρωνε χρόνο. Μόνο για τις ταβέρνες βγαίνει από το σπίτι του...

Και κάτι ακόμα... τους αγρότες ποιος τους έταξε ? Ποιος τους κανάκευε όντας στην αντιπολίτευση? Ποιος ανέβαινε στα "τελευταίου τύπου" τρακτέρ τους και φώναζε μαζί τους ??

Hint : Υπουργός είναι... (α, και υφυπουργός της σημερινής κυβέρνησης, πάλι μαζί τους είναι : Πελάαααατες μου)

pk33
27-01-09, 14:47
Και κάτι ακόμα... τους αγρότες ποιος τους έταξε ? Ποιος τους κανάκευε όντας στην αντιπολίτευση? Ποιος ανέβαινε στα "τελευταίου τύπου" τρακτέρ τους και φώναζε μαζί τους ??

Τους αγρότες τους χάιδεψαν ΟΛΟΙ οι υπουργοί Γεωργίας από το 1981 και μετά. ΚΑΜΙΑ εξαίρεση και ΟΛΑ τα κόμματα τους έχουν χαϊδεψει.
Ας μην ξεχνάμε το "πατακιστάν"...ο κ Πατάκης, βουλευτής του ΚΚΕ ήταν από τους πλουσιότερους αγρότες, αυτό όμως δεν εμποδισε το ΚΚΕ να τον βάλει στο ψηφοδέλτιό του....

panther.
27-01-09, 15:42
Panther: Ωραία, φταίει ο καπιταλισμός. Δηλαδή οι φορτηγατζήδες, τα μωρά, οι πλασιέ κτλ εκπροσωπούν το καπιταλισμό;
Ενδιαφέρον...εγώ νόμιζα πως τον καπιταλισμό τον εκπροσωπεί ο Καραμανλής...δεν ήξερα ότι το μωρό μου που είναι 19 μηνών και σε λίγο επειδή είναι κλειστοί οι δρόμοι δεν θα έχει γάλα να πιεί, φταίει για τα δεινά των αγροτών.
Μπορείς να μου εξηγήσεις τί έχει κάνει αυτό το μωρό και πρέπει οι αγρότες να το τιμωρήσουν με το κλείσιμο των δρόμων;
Ή μήπως θεωρείς ότι φταίω εγώ που αγοράζω το γάλα 1.5 ευρώ το λίτρο τη στιγμή που η τιμή παραγωγού είναι 25 λεπτά το λίτρο, επειδή απλά οι αγρότες δεν θέλουν να συνεταιριστούν και δέχονται να πουλάνε στους μεσάζοντες;

μαλλον ζουμε σε διαφορετικο κοσμο - φταινε οι αγροτες για τις τιμες; σαν να λεμε φταινε οι εργαζομενοι για το υψος των μισθων;

και να το πω και διαφορετικα μην δραματοποιεις τα γεγονοτα δεν προσφερουν κατι. δηλαδη αν σου ελεγα για τα παιδια των αγροτων και τα μωρα τους θα αλλαζε κατι;Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι στις λαϊκές δεν πάνε οι αγρότες να πουλήσουν απευθείας, αλλά πουλάνε φτηνότερα στους χονδρεμπόρους;
Πως σχολιάζεις το ότι το ελληνικό βαμβάκι είναι από τα χειρότερα ποιοτικά (λόγω της μαρμαρόσκονης που ρίχνουν μέσα στο ζύγισμα οι φτωχοί αγροτες), και γιαυτό δεν το θέλει κανείς, σε αντίθεση με το Αιγυπτιακό που είναι το καλύτερο στον κόσμο γιατί έχει την πιο μακρυά ίνα; Θέλει όμως δουλειά το να φτάσει να έχει τέτοια ποιότητα, δεν μπορείς να παράξεις ποιοτικά όταν πίνεις φραπέ στο κέντρο της Λάρισας αφήνοντας τον Αλβανό να κάνει στο χωράφι ότι τον φωτίσει ο Θεός!

μπορουμε να πληρωνομαστε και σε αιγυπτιακο νομισμα με αντιστοιχο εισοδημα αλλα και εκει οπως και εδω υπαρχουν καποιοι που βγαζουν δισ σε βαρος των φτωχων αγροτων.


ο μονος τροπος που εχουν οι αγροτες για να διεκδικησουν ειναι τα μπλοκα - δηλαδη απο το 96 μεχρι σημερα 13 χρονια μετα τι κερδισαν που δεν βγηκαν - ξεκληριστηκαν χιλιαδες για να στοιβαχτουν με τους Καποδιστριες στη χοανη των αστικων κεντρων

pk33
27-01-09, 17:08
panther δεν μου απαντάς όμως.
Θεωρείς φτωχούς τους αγρότες που έχουν να πληρώνουν τον Αλβανό για να κάνει τις δουλειές του χωραφιού, ενώ αυτοί πίνουν φραπε στις καφετέριες της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων;

Για τις τιμές ναι φταίνε οι αγρότες, γιατί αν είχαν καταργήσει τους μεσάζοντες αυτοί θα εισπράταν περισσότερα και εμείς θα πληρώναμε λιγότερα. Αρνείσαι όμως να σχολιάσει το γεγονός ότι στις λαϊκές δεν κάνουν τον κόπο να πάνε οι αγρότες για να πουλήσουν ακροβότερα απ ότι στον χονδρέμπορο

Copyright © Keen Notion Co (2002-2017) Copyright Keen Notion Co.