PDA

Επιστροφή στο Forum : ΕΕΤΤ: Ταχεία πορεία ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας



nm96027
04-02-08, 18:22
Ταχεία πορεία ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας


300.000 τοπικοί βρόχοι σε εναλλακτικούς παρόχους
1.000.000 ευρυζωνικές συνδέσεις
πάνω από 9% διείσδυση ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό της χώρας

Συνεχίζεται η ταχεία πορεία ανάπτυξης της ευρυζωνικής αγοράς στην Ελλάδα με αιχμή και βασικό όχημα την Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο. Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη ψήφιση του νέου τηλεπικοινωνιακού νόμου, οι Τοπικοί Βρόχοι που έχουν διαθέσει οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε καταναλωτές ξεπέρασαν τις 300,000 (αύξηση 1400% από το τέλος του 2006), ο δε αριθμός των ευρυζωνικών γραμμών έχει ήδη υπερβεί το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου (1.017.000 γραμμές, έναντι 488.000 στο τέλος του 2006, ήτοι αύξηση 108% στη διάρκεια του έτους), ενώ η διείσδυση στον πληθυσμό ξεπέρασε το 9% . Στο τέλος του 2007, οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω γραμμών Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο των εναλλακτικών παρόχων άγγιξαν το 20% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας, έναντι κάτω του 4% στο τέλος του 2006 (ένας μικρός αριθμός Τοπικών Βρόχων διατίθεται αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και δεν προσμετράται στις ευρυζωνικές συνδέσεις).

Σ΄ αυτήν την αύξηση της ευρυζωνικότητας το 2007 κατά 529.296 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις συνέβαλαν η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. και οι εναλλακτικοί πάροχοι, με ίσα περίπου ποσοστά: η μεν εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. κατά περίπου 53%, με πωλήσεις 280.000 νέων συνδέσεων ADSL, οι δε εναλλακτικοί πάροχοι κατά περίπου 47%, με πωλήσεις 249.000 νέων συνδέσεων (12,3 % από πωλήσεις συνδέσεων bitstream-χονδρικού ADSL και 34,7% από πωλήσεις συνδέσεων μέσω Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο).

Παράλληλα, τα Αστικά Κέντρα (Α/Κ) της ΟΤΕ Α.Ε. στα οποία παρέχεται σήμερα συνεγκατάσταση, ανήλθαν σε 134 (από 71 στο τέλος του 2006) – εκ των οποίων πάνω από 60 βρίσκονται εκτός Αττικής – γεγονός που δίνει στους εναλλακτικούς παρόχους τη δυνατότητα να επενδύσουν σε υποδομές και να καλύψουν πάνω από το 70% των συνδρομητών του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου (δηλαδή, σχεδόν 4,000,000 συνδρομητές θα έχουν σύντομα την δυνατότητα επιλογής τηλεπικοινωνιακού παρόχου της αρεσκείας τους). Μέχρι στιγμής, η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών βρόχων (87%) – που επιτρέπουν υψηλές ταχύτητες και νέες καινοτόμες υπηρεσίες – διατίθεται στην περιοχή της Αττικής. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εκτός Αττικής παρουσιάζουν οι Θεσσαλονίκη και Λάρισα ενώ μικρός αριθμός τοπικών βρόχων έχει διατεθεί μέχρι σήμερα και σε άλλες 25 πόλεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, στο τέλος Ιανουαρίου 2008 έχουν ετοιμαστεί και παραδοθεί από την ΟΤΕ Α.Ε. προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους πάνω από 790.000 ζεύγη καλωδίων σε όλη την χώρα. Αναφορικά με την έντονη τάση ανάπτυξης της ευρυζωνικής αγοράς, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης δήλωσε:

«Το γεγονός ότι οι τοπικοί βρόχοι που έχουν διατεθεί ξεπέρασαν τις 300.000, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που διατυπώναμε στις αρχές του 2007, δικαιώνει τις ρυθμιστικές και εποπτικές ενέργειες της ΕΕΤΤ, ενώ αποδεικνύει έμπρακτα την επιτυχή υλοποίηση από την ΟΤΕ Α.Ε. του προγράμματος συνεγκατάστασης και το επενδυτικό άνοιγμα των εναλλακτικών παρόχων σε υποδομές. Η συμβολή του Εθνικού Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, τόσο στην αποδεσμοποίηση του Τοπικού Βρόχου (μέσω της διαμόρφωσης και αποτελεσματικής εφαρμογής ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου) όσο και στην κατασκευή των χώρων φυσικής συνεγκατάστασης στα Αστικά Κέντρα της ΟΤΕ Α.Ε. (δια της εντατικής εκ μέρους του εποπτείας) υπήρξε καθοριστική και συνέβαλε τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος αποτελεί σήμερα τον μόνο κλάδο στον οποίο ο αναπτυσσόμενος ανταγωνισμός οδηγεί κάθε χρόνο σε μείωση των τιμών, αντί της αύξησης που παρουσιάζεται σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Οι εναλλακτικοί πάροχοι, αξιοποιώντας τη συνεγκατάσταση και την απελευθέρωση του τοπικού βρόχου, προχώρησαν σε επενδύσεις σε υποδομές, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν και να διαθέσουν – έστω μέχρι στιγμής σε περιορισμένη κλίμακα – νέα, καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα, προϊόντα, προσφέροντας στον καταναλωτή μία πλειάδα επιλογών σε ανταγωνιστικές τιμές που συνδυάζουν την ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο με υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, ακόμα και με υπηρεσίες τηλεόρασης ή/ και video κατά παραγγελία μέσω Διαδικτύου. Ως αποτέλεσμα των δράσεων αυτών, το 2007 βιώσαμε μία αξιόλογη αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, η οποία όμως θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της αγοράς ήταν έγκαιρα και καλύτερα προετοιμασμένοι και η Πολιτεία είχε προχωρήσει σε τολμηρές και επιθετικές δράσεις που θα έφερναν άμεσα αποτελέσματα.
Μολονότι ο σημερινός ρυθμός αύξησης των ευρυζωνικών γραμμών είναι υψηλός, εντούτοις απέχει ακόμα κατά πολύ από τον επιθυμητό. Επιπλέον, εάν η Κυβέρνηση δεν υπογράψει άμεσα την εισήγηση για τα «δικαιώματα διέλευσης» που η ΕΕΤΤ μετά από κατεπείγουσα και ενδελεχή μελέτη συνέταξε και της κατέθεσε εδώ και ένα εξάμηνο (ως όφειλε από τον Ν.3431/2006 και την οποία περιμένει η αγορά τηλεπικοινωνιών ώστε να προχωρήσει στις νέες της επενδύσεις), φοβάμαι ότι υπάρχει ο ορατός κίνδυνος – υπό ένα καθεστώς άναρχων διαδικασιών ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων και πανσπερμίας αυθαίρετων χρεώσεων τελών διέλευσης και χρήσης – τα προγράμματα που ετοιμάζονται για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας κυρίως στην Περιφέρεια να καθυστερήσουν σημαντικά με αποτέλεσμα, να μην κλείσει σύντομα το ψηφιακό χάσμα μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας στη χώρα μας και να παραμείνει η Περιφέρεια στο Διαδικτυακό σκοτάδι.
Η ΕΕΤΤ, βέβαια, θα συνεχίσει να συμβάλει με το έργο της στην ανάπτυξη της ευρυζωνικής αγοράς σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, για το 2008, στοχεύει στο να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις παρεχόμενες ευρυζωνικές υπηρεσίες και στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Οι επενδύσεις των παρόχων για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών (κυρίως στην Περιφέρεια), η στροφή του ενδιαφέροντός τους στην ανάπτυξη των δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς οπτικών ινών, καθώς και η παροχή στους καταναλωτές βελτιωμένων προϊόντων και καλύτερης εξυπηρέτησης θα συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στα Διαγράμματα 1 και 2 που ακολουθούν παρουσιάζεται η εξελικτική πορεία της ΑΠΤΒ και της ευρυζωνικότητας στην χώρα μας. Στο Διάγραμμα 3 αποτυπώνεται ο χάρτης με τις περιοχές στις οποίες α) παρέχονται συνεγκαταστάσεις και β) έχουν διατεθεί μέχρι το τέλος του 2007 γραμμές ΑΠΤΒ.

Διάγραμμα 1 :Εξέλιξη των γραμμών Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο, Δεκέμβριος 2005 – Ιανουάριος 2008
29678

(*) Στοιχεία 4/2/2008


Διάγραμμα 2 :Εξέλιξη των Ευρυζωνικών Γραμμών, Δεκέμβριος 2005 – Δεκέμβριος 2007
29679

Διάγραμμα 3: Συνεγκαταστάσεις και διάθεση τοπικών βρόχων ανά την Ελλάδα, Ιανουάριος 2008
29680

Στις ευρυζωνικές γραμμές συγκαταλέγονται οι εξής:

Γραμμές ADSL που βασίζονται στο υπάρχον δίκτυο της ΟΤΕ Α.Ε. και παρέχονται μέσω των γραμμών ΑΡΥΣ της ΟΤΕ Α.Ε., είτε από την ΟΤΕ Α.Ε. είτε από εναλλακτικούς παρόχους.
Γραμμές Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ) που βασίζονται επίσης στο δίκτυο της ΟΤΕ Α.Ε. αλλά προσφέρονται αποκλειστικά από εναλλακτικούς παρόχους, και που χρησιμοποιούνται για την παροχή πρόσβασης υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο αλλά και για άλλες ενδεχομένως υπηρεσίες όπως σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση ή Video on Demand.
Άλλων τύπων γραμμές όπως οπτικές ίνες, μισθωμένες γραμμές, γραμμές σταθερής ασύρματης πρόσβασης, δορυφορικές ζεύξεις κλπ.
Σημειώνεται ότι στις ευρυζωνικές γραμμές δεν συγκαταλέγονται γραμμές που βασίζονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (mobile broadband).

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210 615 1011, κα Δ. Νικολακοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, e-mail: dnikol@eett.gr

Πηγή: ΕΕΤΤ (http://www.eett.gr)

Spanos
04-02-08, 18:36
Ταχεία πορεία ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας

Μονο για να κάνουμε νούμερα και τα νούμερα δε λένε πάντα την αλήθεια. Το τι τραβάει όποιος αποφασίζει να βάλει ADSL δε λέγετε:down:

sefosmaria
04-02-08, 18:44
Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα νούμερα είναι από αυτούς που έχουν κάνει αίτηση και όχι από αυτούς που έχουν συνδεθεί. :worthy::worthy:

vagskarm
04-02-08, 18:50
Αυτό που χρειάζεται να επιταχυνθεί είναι η παροχή περιεχομένου/υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από Δήμους-Νομαρχίες-Κράτος, για να μην βάζουμε γρήγορο ιντερνέτ μόνο και μόνο για να έχουμε γρήγορο download.

Ας ελπίσουμε να πάμε ακόμη καλύτερα

Jazzer
04-02-08, 19:25
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, στο τέλος Ιανουαρίου 2008 έχουν ετοιμαστεί και παραδοθεί από την ΟΤΕ Α.Ε. προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους πάνω από 790.000 ζεύγη καλωδίων σε όλη την χώρα.
Τέρμα και η γνωστή "καραμέλα" περί καθυστερήσεων στις ενεργοποιήσεις ? ;)

Spanos
04-02-08, 19:34
Τέρμα και η γνωστή "καραμέλα" περί καθυστερήσεων στις ενεργοποιήσεις ? ;)

Αυτά είνα τα ζεύγη εντός των τηλεφωνικών κέντρων που ενώνουν τον γενικό κατανεμητή, εκεί δηλαδή που καταλήγει το καλώδιο σου, με τον εξοπλισμό που έχει εγκαταστήσει ο εναλλακτικός.

Δεν έχει σχέση με την τηλεφωνική γραμμή που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ καφάο και συνδρομητή. Αν ήταν έτσι θα είχαμε 790.000 συνδρομητές εναλλακτικών;)

Τα βασικά προβλήματα είναι μετά την ενεργοποίηση

Jazzer
04-02-08, 20:28
Αυτά είνα τα ζεύγη εντός των τηλεφωνικών κέντρων που ενώνουν τον γενικό κατανεμητή, εκεί δηλαδή που καταλήγει το καλώδιο σου, με τον εξοπλισμό που έχει εγκαταστήσει ο εναλλακτικός.

Δεν έχει σχέση με την τηλεφωνική γραμμή που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ καφάο και συνδρομητή. Αν ήταν έτσι θα είχαμε 790.000 συνδρομητές εναλλακτικών;)

Τα βασικά προβλήματα είναι μετά την ενεργοποίηση
Δε διαφωνούμε και καταλαβαίνω αυτά που λες. :)
Το συγκεκριμένο όμως θέμα με την παράδοση ζευγών, είναι ένα καθοριστικής σημασίας βήμα στην όλη διαδικασία ενεργοποίησης.
Και βέβαια θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τα "βάσανα" ξεκινάνε μετά την ενεργοποίηση. ;)

harris
04-02-08, 20:42
Τέρμα και η γνωστή "καραμέλα" περί καθυστερήσεων στις ενεργοποιήσεις ? ;)

Όχι. Ένα σκέτο νούμερο δεν μας λέει απολύτως τίποτα... πρέπει να ξέρουμε την κατανομή των καλωδίων στα Α/Κ... ξέρουμε από το παρελθόν ότι υπάρχουν παραδομένα ζεύγη που κάθονται και περιμένουν σκουριάζοντας, ενώ σε άλλα Α/Κ υπάρχει σοβαρή έλλειψη για μήνες ;)

miltosk
04-02-08, 20:49
Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα νούμερα είναι από αυτούς που έχουν κάνει αίτηση και όχι από αυτούς που έχουν συνδεθεί. :worthy::worthy:

Ε, ναι! Η ΕΕΤΤ αιτησεις κοιταει... Αν κοιτουσε βεβαια και τις ενεργοποιησεις και γιατι αυτες καθυστερουν...

cuper
04-02-08, 20:51
Τα 790.000 ζεύγη που έχουν διατεθεί, αφορούν όλους τους κόμβους που υπάρχει διαθέσιμη συνεγκατάσταση καθώς και όλες τις εταιρίες που έχουν αιτηθεί για συνεγκατάσταση; :hmm:

πχ αν στις Σέρρες Forthnet/hol/tellas έχουν έκαστη 2000 ζεύγη διαθέσιμα, αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να τα διαθέτουν, αυτά προσμετρώνται στα 790.000;
Γιατί τι να το κάνουμε αν στην Αττική έχουν διατεθεί 300.000, με ενεργοποιημένα τα 239.000 και 60.000 αιτήσεις να εκρεμούν; Και σε πόλεις πλην θεσσαλονίκη/Λάρισα/Βόλο/Πάτρα αν έχουν διατεθεί 100.000 και κάθονται;

harris
04-02-08, 20:55
Τα 790.000 ζεύγη που έχουν διατεθεί, αφορούν όλους τους κόμβους που υπάρχει διαθέσιμη συνεγκατάσταση καθώς και όλες τις εταιρίες που έχουν αιτηθεί για συνεγκατάσταση; :hmm:

πχ αν στις Σέρρες Forthnet/hol/tellas έχουν έκαστη 2000 ζεύγη διαθέσιμα, αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να τα διαθέτουν, αυτά προσμετρώνται στα 790.000;
Γιατί τι να το κάνουμε αν στην Αττική έχουν διατεθεί 300.000, με ενεργοποιημένα τα 239.000 και 60.000 αιτήσεις να εκρεμούν; Και σε πόλεις πλην θεσσαλονίκη/Λάρισα/Βόλο/Πάτρα αν έχουν διατεθεί 100.000 και κάθονται;

Όπως ακριβώς το περιγράφεις :)

Jazzer
04-02-08, 21:01
Άρα δεν είναι λίγο παραπλανητική ή έστω πλασματική η συγκεκριμένη αναφορά στο Δελτίο Τύπου της ΕΕΤΤ ? :hmm:
Γιατί μπορεί πολύ εύκολα κάποιος που το διαβάζει να πει ότι όλα πάνε καλά με την παράδοση ζευγών καλωδίων !! ;)

cuper
04-02-08, 21:06
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα.
πχ στο Α/Κ Τούμπας ο Χ εναλλακτικός ξεκινάει να προσφέρει LLU.
Διαθέτει αρχικά 2000 ζεύγη (2000 ή 4000 πρέπει να αναφέρει ο RUO). Το βήμα προσθήκης νέων ζευγών ανάλογα με το Α/Κ είναι 200/400/600 (πάλι κάτι αντίστοιχο αναφέρει ο RUO) και η διαδικασία παίρνει ενα μήνα περίπου. Αν έχει 1500 αιτήσεις να εκρεμούν θα τις εξυπηρετήσει σε 2 με 3 μήνες. Αλλά καινούριες αιτήσεις θα έχουν κατατεθεί σε αυτό το διάστημα, οπότε όλα είναι ένας φαύλος κύκλος.

Πότε θα αυξηθούν ποσοτικά τα βήματα, με τροποποίηση του RUO; Δηλαδή να μπορεί ένας εναλλακτικός να αιτηθεί 1000/1500/2000 ζεύγη τη φορά; Είναι άδικο να παρατηρούνται φαινόμενα αναμονής 5-6 μηνών (παλαιότερα) και 2-3 μηνών.
Και οι συνδρομητές (εμείς) από την μία ακούμε "φταίει ο ΟΤΕ που δεν μας δίνει ζεύγη" ή ο ΟΤΕ να λέει "είναι μεγάλη η ζήτηση και δεν μπορούμε να την καλύψουμε".
:p

harris
04-02-08, 21:09
Άρα δεν είναι λίγο παραπλανητική ή έστω πλασματική η συγκεκριμένη αναφορά στο Δελτίο Τύπου της ΕΕΤΤ ? :hmm:
Γιατί μπορεί πολύ εύκολα κάποιος που το διαβάζει να πει ότι όλα πάνε καλά με την παράδοση ζευγών καλωδίων !! ;)

Φυσικά και είναι... πριν 6 και κάτι μήνες ξεχνάς που πανυγηρίζαμε που ο ΟΤΕ είχε 1 εκ πόρτες εγκατεστημένες; λες και σημαίνουν κάτι όλα αυτά, πέραν του να βλογάμε τα γένια μας ;)

harris
04-02-08, 21:14
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα.
πχ στο Α/Κ Τούμπας ο Χ εναλλακτικός ξεκινάει να προσφέρει LLU.
Διαθέτει αρχικά 2000 ζεύγη (2000 ή 4000 πρέπει να αναφέρει ο RUO). Το βήμα προσθήκης νέων ζευγών ανάλογα με το Α/Κ είναι 200/400/600 (πάλι κάτι αντίστοιχο αναφέρει ο RUO) και η διαδικασία παίρνει ενα μήνα περίπου. Αν έχει 1500 αιτήσεις να εκρεμούν θα τις εξυπηρετήσει σε 2 με 3 μήνες. Αλλά καινούριες αιτήσεις θα έχουν κατατεθεί σε αυτό το διάστημα, οπότε όλα είναι ένας φαύλος κύκλος.

Πότε θα αυξηθούν ποσοτικά τα βήματα, με τροποποίηση του RUO; Δηλαδή να μπορεί ένας εναλλακτικός να αιτηθεί 1000/1500/2000 ζεύγη τη φορά; Είναι άδικο να παρατηρούνται φαινόμενα αναμονής 5-6 μηνών (παλαιότερα) και 2-3 μηνών.
Και οι συνδρομητές (εμείς) από την μία ακούμε "φταίει ο ΟΤΕ που δεν μας δίνει ζεύγη" ή ο ΟΤΕ να λέει "είναι μεγάλη η ζήτηση και δεν μπορούμε να την καλύψουμε".
:p

Mη θίγεις τέτοια πράγματα! Τζιζ, κακό, ξου, νταντά :twisted::p

sdikr
04-02-08, 21:29
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα.
πχ στο Α/Κ Τούμπας ο Χ εναλλακτικός ξεκινάει να προσφέρει LLU.
Διαθέτει αρχικά 2000 ζεύγη (2000 ή 4000 πρέπει να αναφέρει ο RUO). Το βήμα προσθήκης νέων ζευγών ανάλογα με το Α/Κ είναι 200/400/600 (πάλι κάτι αντίστοιχο αναφέρει ο RUO) και η διαδικασία παίρνει ενα μήνα περίπου. Αν έχει 1500 αιτήσεις να εκρεμούν θα τις εξυπηρετήσει σε 2 με 3 μήνες. Αλλά καινούριες αιτήσεις θα έχουν κατατεθεί σε αυτό το διάστημα, οπότε όλα είναι ένας φαύλος κύκλος.

Πότε θα αυξηθούν ποσοτικά τα βήματα, με τροποποίηση του RUO; Δηλαδή να μπορεί ένας εναλλακτικός να αιτηθεί 1000/1500/2000 ζεύγη τη φορά; Είναι άδικο να παρατηρούνται φαινόμενα αναμονής 5-6 μηνών (παλαιότερα) και 2-3 μηνών.
Και οι συνδρομητές (εμείς) από την μία ακούμε "φταίει ο ΟΤΕ που δεν μας δίνει ζεύγη" ή ο ΟΤΕ να λέει "είναι μεγάλη η ζήτηση και δεν μπορούμε να την καλύψουμε".
:p

Ναι μπορεί να αιτηθεί μέχρι 1000 ζευγή με την μια, απλά πάει σε βήματα των 100, δηλάδη, 100/200/500 κλπ και ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος, εφόσον υπάρχουν να τα παρέχει μέσα σε 10 μέρες Και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ελευθέρα και πρέπει να φιαχτουν νέα το όριο είναι 40 μέρες

cuper
04-02-08, 21:38
Ναι μπορεί να αιτηθεί μέχρι 1000 ζευγή με την μια, απλά πάει σε βήματα των 100, δηλάδη, 100/200/500 κλπ και ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος, εφόσον υπάρχουν να τα παρέχει μέσα σε 10 μέρες Και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ελευθέρα και πρέπει να φιαχτουν νέα το όριο είναι 40 μέρες

Μμμ, δεν το ήξερα αυτό. Μάλιστα. :)
Έχουν δρόμο ακόμη να διανύσουν και ο ΟΤΕ και οι εναλλακτικοί και η ΕΕΤΤ που προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα.
Υπομονή :p

Jazzer
04-02-08, 21:51
Φυσικά και είναι... πριν 6 και κάτι μήνες ξεχνάς που πανυγηρίζαμε που ο ΟΤΕ είχε 1 εκ πόρτες εγκατεστημένες; λες και σημαίνουν κάτι όλα αυτά, πέραν του να βλογάμε τα γένια μας ;)
Τι σου είναι ο γραπτός λόγος !
Καταρχήν δε στοιχίζουν τίποτα τέτοιου είδους "τυμπανοκρουσίες", αφού "μια χαρά" μας τα παρουσιάζουν εδώ ! :mad:

turbojugend_gr
04-02-08, 21:56
'Εχει κάποιος υπ όψη του ένα χάρτη που να δείχνει τις εταιρίες κατανεμημένες στον Ελλαδικό χώρο ; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

Δηλαδή τώρα έπαψαν να έχουν σημασία οι τιμές της ευρυζωνικότητας ; ή μήπως μπορεί να μπει σε χάρτη η αναμονή στα cs των εναλλακτικών;

sdikr
04-02-08, 22:20
Γιατί ρε παιδια πρέπει όλα να τα βλέπουμε μίζερα, Ναι ήμασταν πίσω, αλλά πλέον πάει μπροστά το όλο θεμα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ίσως να έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά θα τον κερδισουμε γρήγορα

Για εμένα το καλό είναι οτι πλέον δεν είμαστε πίσω 5 ή 10 χρόνια απο την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά κοντά στο 0.5 με 1

harris
04-02-08, 22:26
'Εχει κάποιος υπ όψη του ένα χάρτη που να δείχνει τις εταιρίες κατανεμημένες στον Ελλαδικό χώρο ; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

Ίσως αυτό σου κάνει (http://www.adslgr.com/features/map/) :)


Γιατί ρε παιδια πρέπει όλα να τα βλέπουμε μίζερα, Ναι ήμασταν πίσω, αλλά πλέον πάει μπροστά το όλο θεμα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ίσως να έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά θα τον κερδισουμε γρήγορα

Γιατί πίσω από τους ξερούς αριθμούς υπάρχει μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, αυτή του γενικότερου ψηφιακού αναλφαβητισμού της Ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς τα ποιοτικά στοιχεία είναι αυτά στα οποία θα πρέπει πρωτίστως να εστιάζουμε, και όχι τα ποσοτικά.

turbojugend_gr
04-02-08, 22:35
θα συμφωνήσω με τον harris, μια ματιά στα top sites στην Ελλάδα κατά alexa, μιλάει από μόνη της... :(

EDIT: κάτι τέτοιο αλλά με γραφική απεικόνιση, όχι με σεχετικούς πίνακες, thnx πάντως !

sdikr
04-02-08, 22:47
Ίσως αυτό σου κάνει (http://www.adslgr.com/features/map/) :)



Γιατί πίσω από τους ξερούς αριθμούς υπάρχει μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, αυτή του γενικότερου ψηφιακού αναλφαβητισμού της Ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς τα ποιοτικά στοιχεία είναι αυτά στα οποία θα πρέπει πρωτίστως να εστιάζουμε, και όχι τα ποσοτικά.

Εγώ βλέπω πάντως καλά νούμερα τουλάχιστον για αυτό που είχα στο μυαλο μου πριν μερικά χρόνια, σίγουρα θέλει δουλειά αλλά δεν είναι τόσο χάλια

vagdsl
04-02-08, 23:59
Με βάση την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ:

Ευρυζωνικές συνολικά:
Δεκ.2007 1.017 από 904 τον Σεπ.2007 (113.000 ευρυζωνικές συνδέσεις το 3μηνο)

LLU:
Δεκ.2007 274 από 161 τον Σεπ.2007 (113.000 LLU συνδέσεις το 3μηνο)

Δηλαδή: Ο αριθμός των συνολικών (ΟΤΕ+πάροχοι) ΑΡΥΣ συνδέσεων έχει μείνει σταθερός. Το τελευταίο 3μηνο όσες νέες συνδέσεις ΑΡΥΣ βάζει ο ΟΤΕ άλλες τόσες φεύγουν προς LLU.

lewton
05-02-08, 09:57
Με βάση την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ:

Ευρυζωνικές συνολικά:
Δεκ.2007 1.017 από 904 τον Σεπ.2007 (113.000 ευρυζωνικές συνδέσεις το 3μηνο)

LLU:
Δεκ.2007 274 από 161 τον Σεπ.2007 (113.000 LLU συνδέσεις το 3μηνο)

Δηλαδή: Ο αριθμός των συνολικών (ΟΤΕ+πάροχοι) ΑΡΥΣ συνδέσεων έχει μείνει σταθερός. Το τελευταίο 3μηνο όσες νέες συνδέσεις ΑΡΥΣ βάζει ο ΟΤΕ άλλες τόσες φεύγουν προς LLU.
Πολλά LLU είναι σκέτη τηλεφωνία (βλ. Tellas Zisto Telephone, Forthnet Telephony, αλλά και η Teledome με σχεδόν 10.000 LLU χωρίς ADSL).

stefanos1999
05-02-08, 10:05
Πολλά LLU είναι σκέτη τηλεφωνία (βλ. Tellas Zisto Telephone, Forthnet Telephony, αλλά και η Teledome με σχεδόν 10.000 LLU χωρίς ADSL).


τωρα και το νεο προγραμμα τηλεφωνιας της ΗΟL

gkandir
05-02-08, 10:09
Πολύ θεωρητικά μου φαίνονται όλ' αυτά.

Εγώ ξέρω ότι περιμένω τον οτε από 12/12/2007 (56 ημερολογικές - 40 εργάσιμες) και δεν βλέπω φως. Ακόμα και οι άκρες που ανακάλυψα στην ΕΕΤΤ πριν καμία εικοσαριά μέρες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ούτε με μέσο δηλαδή... :whistle:

Theodore41
05-02-08, 11:17
Ίσως αυτό σου κάνει (http://www.adslgr.com/features/map/) :)



Γιατί πίσω από τους ξερούς αριθμούς υπάρχει μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, αυτή του γενικότερου ψηφιακού αναλφαβητισμού της Ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς τα ποιοτικά στοιχεία είναι αυτά στα οποία θα πρέπει πρωτίστως να εστιάζουμε, και όχι τα ποσοτικά.

Οταν τα σχολεια, παραγουν αγραμματους, κι αυτο για πολλους λογους, που δεν ειναι του παροντος, πως περιμενεις εσυ ποιοτικοτερα στοιχεια; Τα ιδια και χειροτερα θα γινονται.
Και κατι αλλο. Εγινε καμμια ερυνα, για να διαπιστωθει, τι το κανει το περιφημο DSL ο Ελληνας;
Για μενα, αν ελειπαν τα κατεβασματα, οι πολλοι, ουτε που θα το φτυνανε, και αν.
Πως να χρησιμοποιησεις κατι που απαιτει διαβασμα, οταν δε διαβασες ποτε σου και οταν δεν ξερεις να βαζεις, ουτε την υπογραφη σου;

vagdsl
05-02-08, 11:40
Πολλά LLU είναι σκέτη τηλεφωνία (βλ. Tellas Zisto Telephone, Forthnet Telephony, αλλά και η Teledome με σχεδόν 10.000 LLU χωρίς ADSL).

Το δελτίο τύπου αναφέρει:

Στο τέλος του 2007, οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω γραμμών Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο των εναλλακτικών παρόχων άγγιξαν το 20% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας, έναντι κάτω του 4% στο τέλος του 2006 (ένας μικρός αριθμός Τοπικών Βρόχων διατίθεται αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και δεν προσμετράται στις ευρυζωνικές συνδέσεις).

MNP-10
05-02-08, 11:41
θα συμφωνήσω με τον harris, μια ματιά στα top sites στην Ελλάδα κατά alexa, μιλάει από μόνη της... :(


Ναι αλλα πριν κατι χρονια μας λεγανε οτι ο ψηφιακος αναλφαβητισμος μας ευθυνεται που δεν θελουμε broadband.. χωρις καμμια απολυτως σοβαρη κινηση "ψηφιακης επιμορφωσης", η ζητηση εκτιναχθηκε - και πλεον ειναι >1 εκατομμυριο, λογω προσιτοτερων τιμων.

Το φαινομενο της χρησης του broadband απο κει και περα, ειναι ενα θεμα. Παντως, και στην αμερικη ακομα, οταν ξεκινησε το ιντερνετ η χρηση επαιζε πολυ στα περιεργα πραματα (chat, τσοντες, κανα email, surf κτλ).

Γενικα η ανωριμοτητα του δικτυακου χρηστη γιατρευεται μονο με ενα τροπο: εμπειρια. Οσο πιο πολυ καιρο καθεται στο internet, τοσο πιο πολυ μαθαινει να το χρησιμοποιει πολλαπλως. Στην αρχη πχ μπορει να διαβαζει την online sport paper, αλλα στη συνεχεια θα το χρησιμοποιησει ευρυτερα.. ειναι στανταρ αυτο.

Ειναι αντιρεαλιστικο να περιμενει καποιος οτι θα ξεκινησει ενας με τα σοβαρα κατευεθειαν. Δε γινεται.

special
05-02-08, 12:15
Νομιζω οτι η ποιοτητα τον γραμμων αλλα ακομα και ο βαθμος ταλαιπωριας που περναει ο καθε χρηστης ποτε θα μετρηθει?Αλλα ενταξει μωρε νουμερα εχουμε γιατι να ασχοληθουμε.

vasper
05-02-08, 12:26
Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ είναι ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στις συνδέσεις είναι διαφορετικά ανά πάροχο, ανά περιοχή, ανά χρονική στιγμή. Εγώ πήρα Tellas και ενεργοποιήθηκα σε 9 μέρες ενώ μου είχαν πει τουλάχιστον 12 εργάσιμες, απέναντί μου έβαλαν Vivodi στον μήνα που τους είχαν πει, αλλά στην αδελφή μου που μένει σε διπλανή περιοχή χρειάστηκαν 2 μήνες για να της βάλουν Tellas ενώ γείτονάς τους έβαλε Vivodi σε 2 εβδομάδες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ταχύτητες και τις επιδόσεις. Θα ήταν απίθανο την ώρα που αναπτύσσετε ραγδαία η ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα να μην παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα. Αλλά η βελτίωση είναι εμφανής. Δεν είμαστε πλέον στις εποχές της 6άμηνης αναμονής... και των 60 ευρώ για 384mbps...

Και είμαι σίγουρος ότι όσο αυξάνετε η χρήση του adsl τόσο θα βελτιώνονται τα πράγματα. 9% δεν είναι άσχημα.. εκεί που πριν 5 χρόνια δεν είχαμε ούτε 0,1%...

Chris_Nik
05-02-08, 12:31
Νομιζω οτι η ποιοτητα τον γραμμων αλλα ακομα και ο βαθμος ταλαιπωριας που περναει ο καθε χρηστης ποτε θα μετρηθει?Αλλα ενταξει μωρε νουμερα εχουμε γιατι να ασχοληθουμε.


Εδω νομιζω οτι πρεπει να δωθει μεγαλο βαρος......:oneup:

voithostyrempora2
05-02-08, 14:11
Οταν τα σχολεια, παραγουν αγραμματους, κι αυτο για πολλους λογους, που δεν ειναι του παροντος, πως περιμενεις εσυ ποιοτικοτερα στοιχεια; Τα ιδια και χειροτερα θα γινονται.

Τα σχολεία δεν βγάζουν αγράμματους. Τα γράμματα μια χαρά τα ξέρουν . Απαίδευτους βγάζουν ;););) .

Theodore41
05-02-08, 19:55
Τα σχολεία δεν βγάζουν αγράμματους. Τα γράμματα μια χαρά τα ξέρουν . Απαίδευτους βγάζουν ;););) .



Ξερεις, εμεις οι παλαιοτεροι, ετσι το λεγαμε, για να τονισουμε ακριβως αυτο που λες κι εσυ.

@ ADSLgr.com All rights reserved.