Επιστροφή στο Forum : Pentium4 533 η 800FSB ?
Θελησα να μπω στην διαδικασια του overclocking ποιο πολυ για να μου φυγει η περιεργεια. Σαν αρχη το εκανα στο νεο μου pc (ASUS p5kpl-vm με core2duo e6550) αλλα πιο πολυ εχει φαση στα παλια μηχανηματα που δεν φοβασε κιολας για να λεμε και καμια αληθεια. Εχω δυο πιο παλια με p4 3ghz kai 3.2 αντιστοιχα. Η διαφορα τους ομως ειναι οτι ο 3gz ειναι 533fsb και ο αλλος 800.
Εδω ειναι που θελω να ρωτησω εσας που εχετε εμπειρια.
Εχουμε καλυτερα αποτελεσματα οταν το multiplier ειναι πχ. 23 επι 133hz =3.06ghz
Η οταν ειναι 16 επι 200=3,2ghz ?
Απο οσο καταλαβα παιζει ρολο και η μητρικη.
Ποσο σηκωνει μια μητρικη αν στα χαρτια λεει μεχρι 800fsb?
Αυτες ειναι προς το παρον οι κυριες αποριες μου. Συγνωμη αν ρωταω ασχετα πραγματα.
Καλυτερη αποδοση εχει το μεγαλο fsb παρα ο μεγαλος πολλαπλασιαστης.
Αυτο αν ακολουθει σωστα η μνημη.
Αν αναγκαστεις για να ανεβασεις fsb να ριξεις την μνημη (συχνο αναγκαιο φαινομενο) τοτε αντι να κερδισεις χανεις.
Θελει μια ισορροπια αναμεσα στο κερδος συχνοτητας επεξεργαστη για να διατηρηθει (και μαλλιστα αυξηθει) η ταχυτητα μνημης παραλληλα (εφοσον και αυτη ακολουθησει το νεο fsb) για να πεις οτι εχεις ουσιστικο κερδος και οχι παραπλανητικη "ταχυτητα".
Η μητρικη σπανια περιοριζει, πρεπει να ειναι χαμηλης ποιοτητας και με μαπα chipset.
Συνηθως περιοριζει ο επεξεργαστης, πλην των προσφατων διψασμενων core 2 οπου δεν μασανε...
Παμε στην αποδοση, ειδικα σε P4.
Εδω παιζει τεραστιο ρολο το chipset της μητρικης. Αν ειναι καλο ειναι και γρηγορο το μηχανημα αλλά συναμμα και σουπερ αποκρισιμο. Το καλυτερο chipset ηταν το i875P αλλά και το 865 καλο ηταν, οχι βεβαια 875...
Σε s775 το καλυτερο chipset ηταν το i925XE, με το i915P να ειναι ετσι και ετσι (αντιστοιχο του 865). To i825X (χωρις E) ηταν μαπα.
Μετα παμε στις ρυθμισεις του bios.
Το i875P ενσωματωνε Intel PAM & Intel PAT.
Με αυτα τα δυο ενεργα (το bios τα ελεγε συνηθως turbo) το συστημα πεταει.
Βεβαια λιγες μητρικες τα διατηρουσαν ενεργα οταν εκανες overclocking, οι πιο πολλες τα απενεργοποιουσαν (και ας μην το εμφανιζαν) ακομα και αν τα ειχες ενεργα οταν αυξανες το fsb.
Αυτο σιγουρα το εκαναν ολες οι 865 μητρικες.
Η μνημη οπως ειπα παιζει τεραστιο ρολο. PC3200 DDR400 και χαμηλα timings, αν και δυσκολα εβρισκες CL2 (2-2-2-5) γιατι ηταν πανακριβες και ποτε δεν φθηνυναν.
Οσο ανεβαζεις fsb και διατηρεις τον ιδιο διαιρετη μνημης τοσο αυξανεται η ταχυτητα τους.
Την μνημη την τεσταρεις με το memtest86+ για να δεις αν με το overclocking δεν βγαζει λαθη.
Αν θες να "παιξεις" και να δεις τι κερδισες/που εχασες (βολικοτατα για συγκρισεις του ιδιου συστηματος) τοτε βαλε τα εξης:
PCMark04 cpu test (επισης βλεπεις αν κρασαρει απο επεξεργαστη)
PCMark05 cpu test (επισης βλεπεις αν κρασαρει απο επεξεργαστη)
Sisoft sandra memory benchmark.
Μετα κανε κανενα real life benchmark.
Σε ιδιο αρχειο, με ιδιες ρυθμισεις κανε απο avi->divx.
Ή wmv ή κατι αλλο που σε ενδιαφερει. Κοιτα χρονους.
Πολυ χρησιμη η βοηθεια Paterman.
Εκανα μια δοκιμη σε μια Asus p5gd1 pro που εχει 915p και οντως ειχε μια ρυθμιση tourbo.
Εβαλα τον 3 αρι p4 με 23*133 και οντως σε λιγη ωρα με μια ρυθμιση manual overclocking που τα εβγαζε επι τις 100 εκανα το συστημα 3,8ghz και πεταγε σε ολα τα τεστ.(pi, memtest kai real time εργασια). Η αληθεια ειναι οτι τον αφησα ετσι και τον εχω στο ανιψακι μου(παιζει παιχνιδια και dvd). Αν εχει προβλημα να τον κατεβασω βεβαια.
Το αλλο που εχω κανει βεβαια και εδω θελω λιγο υποστιριξη ειναι οτι ανεβασα και το δικο μου Pc (asus p5kpl-vm,cpu e6550,mem 2*1gb sta 800) απο τα 2,33 στα 2,8.
Το εκανα με την μεθοδο του manual επι τις εκατο παλι. Ετρεξα πολα προγραμματα για δοκιμη εκανα το super pi σε ολα τα units αυτη τη στιγμη ειναι σταθερο αλλα δεν ξερω αν υπαρχει καποιος τροπος να το παρατηρω διαρκως (μηπως κρεμασει και τετοια).
Μηπως να τρεξω καποιο προγραμμα αλλο?
Το καλο νομιζω εδω ειναι οτι οταν δεν ζοριζετε κατεβαινει μονος του ο πολλαπλασιαστης απο οτι βλεπω στο cpu-z.
@ ADSLgr.com All rights reserved.