PDA

Επιστροφή στο Forum : Asus P5K-E Wifi/AP Θερμοκρασίες..



murlock
15-02-08, 14:00
Παιδιά καλημέρα,

Πρόσφατα έφτιαξα μια σύνθεση με την ανωτέρω motherboard (τελευταίο BIOS-Οκτ. 2007, το update λέει ότι δεν υπάρχει νεότερο) και έναν Ε8400 σε ένα κουτί CHIEFTEC TOWER LBX-02B-B-B. Στο case έβαλα 4 ανεμιστήρες, 1Χ120mm πίσω και 3Χ92mm στο πλάι στους δίσκους. Η απορία μου είναι η εξής:
Έχω επιλέξει απο το BIOS να ρυθμίζονται αυτόματα οι στροφές των ανεμιστήρων ανάλογα με τη θερμοκρασία του case και της CPU. Ανησυχώ όμως αν μπορώ να το εμπιστευτώ, γιατί αμφιβάλω για την ορθότητα των ενδείξεων θερμοκρασίας. Π.χ. δε βλέπω να μεταβάλλονται αισθητά οι θερμοκρασίες (μέσω του speedfan) ανάλογα με το load της cpu ή/και της κάρτας γραφικών (8800GTS 512MB). Οι θερμοκρασίες είναι περίπου οι ίδιες σε idle και μετά απο περίπου 15mins full load. Επίσης μου δείχνει θερμοκρασία CPU περίπου 16οC.. δεν είναι πολύ χαμηλό? Οι θερμοκρασίες των δίσκων αυξάνονται 2-3 βαθμούς μετά απο full defrag, ενώ η κάρτα γραφικών ακόμα και σε idle δείχνει 50οC core και 70oC aux. Αφήστε μου έχει και μια άλλη θερμοκρασία aux0 η οποία λέε ότι προέρχεται απο την κάρτα γραφικών και είναι καρφωμένη στους 122oC (κάτι που δεν ισχύει γιατί ακούμπησα την κάρτα και θα έπρεπε να είχα ψηθεί).

Συνοψίζοντας, είναι αξιόπιστες οι μετρήσεις των θερμοκρασιών απο το BIOS και μπορώ να βασίζομαι στο "αυτόματο" για τη ρύθμιση των στροφών των ανεμιστήρων?

P.S: Έχω 2 δίσκους, έναν raptor και έναν WD320... μήπως να βγάλω τον έναν ανεμιστήρα απο εκεί και να τον βάλω απέναντι απο την cpu/κάρτα γραφικών?

haHa
15-02-08, 14:06
Με τοσους ανεμιστηρες δεν εχεις λογο να ανησυχεις για θερμοκρασιες..

Το bios γενικοτερα,ειδικα για την θερμοκρασια cpu μην το πολυεμπιστευεσαι.

dimitris_thass
15-02-08, 14:44
Το τελευτεο BIOS ειναι το 1006 ειναι Beta αλλα πολύ καλό, αν εχεις του 2007 μαλλον πρεπει να εχεις προβλημα με το Ε8400 γιατί το BIOS που ειναι για τους 45mm ειναι του 2008 (906)

haHa
15-02-08, 15:00
Εγω εχω το 1004, το οποιο ειναι αισθητα καλυτερο απο 0906 που ειχε αρχικα.

Βαλε το 1004 ή το bata 1006 που ειναι για τους penryn..

murlock
15-02-08, 16:14
Ευχαριστώ παιδιά, θα δοκιμάσω να βάλω το 1004 BIOS και θα δούμε. Πάντως τη CPU τh βλέπει μια χαρά, χωρίς κανένα πρόβλημα.. έβαλα και manual τις ρυθμίσεις για τη μνήμη και πάει μια χαρα το συστηματάκι..

[Insomniac]
15-02-08, 18:17
Επίσης μου δείχνει θερμοκρασία CPU περίπου 16οC..

Αυτό είναι σίγουρα λάθος. Και επειδή το ίδιο λάθος εμφανίστηκε και σε μηχάνημα φίλου, με την ίδια μητρική, που έστησα πριν λίγο καιρό, προφανώς είναι γενικότερο πρόβλημα της μητρικής (ίσως σε κάποια παρτίδα).

Κάνοντας αναβάθμιση το BIOS (δε θυμάμαι ποια έκδοση είχα βάλει, πάντως ήταν η τελευταία τότε) ο δείκτης ανέβηκε κάπου στους 20-22 βαθμούς αν θυμάμαι καλά, τιμή επίσης μικρή για να είναι αληθινή.

Κατά τα άλλα, η μητρική και το όλο σύστημα συμπεριφέρεται άψογα. Ίσως διορθωθεί με μελλοντικό update.

Patentman
15-02-08, 22:22
CHIEFTEC TOWER LBX-02B-B-B.
Στο case έβαλα 4 ανεμιστήρες, 1Χ120mm πίσω και 3Χ92mm στο πλάι στους δίσκους.

P.S: Έχω 2 δίσκους, έναν raptor και έναν WD320... μήπως να βγάλω τον έναν ανεμιστήρα απο εκεί και να τον βάλω απέναντι απο την cpu/κάρτα γραφικών?

CHIEFTEC TOWER LBX-02B-B-B.
Το κουτι που πηρες απλα δεν παιζεται. ;)

Ποτε σου δεν θα εχεις προβλημα ζεστης στους δισκους (ακομα και να πιασεις ολες τις θεσεις δισκων).
Ποτε σου δεν θα εχεις προβλημα γειτνιασης στους δισκους (ακομα και να πιασεις ολες τις θεσεις δισκων).
Ποτε δεν θα εχεις προβλημα να πηγαινει ολη η θερμοτητα των δισκων προς την μητρικη, την καρτα γραφικων, τον επεξεργαστη αλλά και το τροφοδοτικο -και αυτο επειδη πηγαινει κατευθειαν εξω απο το κουτι χωρις να περασει απο τα προαναφερθεντα.
Παντα θα εχεις χαμηλες θερμοκρασιες δισκων.
Παντα θα εχεις την μητρικη, επεξεργατση, καρτα γραφικων και τροφοδοτικο σε ενα περιβαλλον που δεν πλητεται απο την θερμοτητα των δισκων. Θα ειναι παντα πιο δροσερα απο οτι σε αλλα κουτια.

Τωρα το βασικο ειναι να βαλεις τους ανεμιστηρες δισκων ετσι ωστε να βγαζουν αερα και οχι να βαζουν.
Διαφορετικα πηρες το καλυτερο κουτι που κυκλοφορει σε ψυξη και το χαντακωσες, το πλεονεκτημα το εκανες μειονεκτημα.

Εφοσον εχεις δυο δισκους μπορεις να βαλεις εναν μονο ανεμιστηρα και τους δισκους σε τετοια θεση που ο ενας να τους "πιανει".

Το κουτι επωφελειται απο τους πλαϊνους στο αρ. καλλυμα. Βαλε εναν στην καρτα γραφικων εφοσον αυτη ειναι λιγακι ζορικη.
Στον επεξεργαστη θα βαλεις μονο αν η ψυκτρα του εχει τον ανεμιστηρα της να χτυπαει καθετα προς την μητρικη, διαφορετικα μην βαλεις, χειροτερα.

@ ADSLgr.com All rights reserved.