PDA

Επιστροφή στο Forum : Ζητούνται πρότυπα για αρχάριους!

Esteban
01-06-05, 16:19
Χαιρετώ όλα τα μέλη του Adslgr !

Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που στέλνω στο Forum και η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη βοήθειά σας δεν θα αποφάσιζα να μπω στον κόσμο του DSL. Διάβασα πολλά threads και έλυσα πολλές απορίες μου που αφορούσαν τα καλά και τα κακά του "γρήγορου Ιντερνετ". Έτσι, αγόρασα ένα Us Robotics 9105,το φλάσαρα, ενεργοποίησα μια γραμμή Αdsl 384 από τον ΟΤΕ και δοκίμασα κάμποσα Demos.
Τελικά κατέληξα στην Forthnet. Μία dynamic σύνδεση 384/128 over PSTN (που θα πληρώνω κάθε μήνα και μπορώ να διακόψω όποτε θέλω) θεώρησα πως είναι αρκετή για να δοκιμάσω αν το DSL αξίζει τα λεφτά του! Με έκπλήξη διαπίστωσα ότι ο ΟΤΕ ενεργοποίησε την γραμμή σε 3 μέρες και η Forthnet (όταν τελικά την επέλεξα) σε 20 λεπτά. Πριν από όλα αυτά έκανα format το δίσκο μου και πέρασα WinXP με sp2, ρύθμισα μέσω τους virtual servers του ΝΑΤ να επιτρέπει πρόσβαση μόνο στο Emule και τέλος έβαλα και το Kaspersky Antivirus με αυτόματα updates..........και ....όλα καλα! Έρχονται λοιπόν οι ερωτήσεις!!! (Να υπενθυμίσω οτι αν και διάβαζα μανιωδώς το forum και πριν βάλω Dsl, οι απορίες μου δεν λύθηκαν ίσως από συνεχή γκαντεμιά μου .Επίσης για να είμαι και τυπικός, μένω Βικτώρια-Dslam Siemens στην Κωλλέτη-και ότι λέω ισχύει για έναν από τους 2 υπολογιστές που έχω συνδεδεμένους στο Router.Οι δοκιμές έγιναν με το ένα PC κλειστό) :

1) Αρχίζοντας από το Web Browsing, υποθέτω ότι η ανώτατη ταχύτητα που μπορώ να κατεβάσω θα επιτευχθεί από το FTP της Forthnet θα πρέπει να είναι περίπου 38k/sec, σωστά? Οπότε προσπάθησα να τεστάρω και,

α) Κατέβασα τον firefox απο το ftp://ftp.forthnet.gr/pub/fedora/updates/3/i386/firefox-1.0.4-1.3.1.i386.rpm με μέση ταχύτητα 35,6 k/sec
β) Κατέβασα το trailer του World of Warcraft από το http://us.games2.yimg.com/download.games.yahoo.com/games/buzz/content/p/3/11063/t_wowarcraft_c.wmv (καντε save target as...) με μέση ταχύτητα 33,2 k/sec
γ) Έκανα κατευθείαν μετά τεστ στο http://athdslt01.forthnet.gr:7123/ και πήρα τα παρακάτω:

TCP/Web100 Network Diagnostic Tool v5.2.1e
click START to begin
Checking for Middleboxes . . . . . . . . . . . . . . . . . . Done
running 10s outbound test (client to server) . . . . . 115.61Kb/s
running 10s inbound test (server to client) . . . . . . 261.49kb/s
Your PC is connected to a Cable/DSL modem

Όλα αυτά βέβαια καμία σχέση δεν είχαν με το Demo της Forthnet, ούτε και με τις πρώτες μέρες της κανονικής σύνδεσης που οι ταχύτητες πέταγαν! Τώρα πλέον τα inbound test της Forthnet δεν ανεβαίνουν πάνω από 270kb/s ακόμα και νωρίς το πρωί.Είναι λογικό να έχω (χωρίς proxy) 33,2 k/s από εξωτερικό και το diagnostic της Forthnet να μου δείχνει 26k/s ? Απορώ. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αρχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν αξιόπιστο πρότυπο για download από το εξωτερικό ή την Ελλάδα? Επίσης υπάρχει ένα είδος χάρτη που να δείχνει από ποιες χώρες η Ελλάδα "κατεβάζει" γρηγορότερα ? ή μήπως απλά η απόσταση είναι ανάλογη της καθυστέρησης? Επίσης να σημειωθεί ότι για τα tests χρησιμοποίησα τους τελευταίους ΙΕ6, Firefox και Opera, με ελάχιστες ποιοτικές διαφορές.

2) Περνώντας στις p2p εφαρμογές έβαλα πρώτα το eMule μιας και όπως φαίνεται είναι το πλέον δημοφιλές,άρα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεις ό,τι αρχείο ψάξεις (?). Έκανα κατά γράμμα οτι λέει ο Cosmos στο http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=5180 και κατέβασα το MorphXT emule.Παρεπιπτώντος οι οδηγίες του Ducklord δεν διαβάζονται από κανένα browser! Και πάλι λοιπόν η ερωτηση είναι η εξής: Ένας αρχάριος....

α) Με ποιον server πρέπει να συνδεθεί ώστε να επιτύχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεί αυτό που θέλει?Με τον Razorback2 που μπαίνουν οι περίσσότεροι, ή μήπως πολλόι χρήστες σημαίνει πολλή καθυστέρηση?
β) Πόσα και ποιου έιδους "πρότυπα" αρχεία πρέπει να κατεβάσει συγχρόνως για να εκτιμήσει το πώς θα είναι απο κει και πέρα η "μουλαροζωή" του?
γ) Συμφέρει να μοιράζεται αρχεία και αν ναι τι είδους? (μικρά? μεγάλα?)
δ) Υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας που να υποδεικνύει πόσα αρχεία (σε ποσότητα ή ποιότητα πρέπει να μοιράζομαι?) Ρωτάω διότι με το που συνδέθηκα, έπεσαν πακετο 5-6 κοράκια να μου φάνε τα mp3 με 2k/s o καθένας, ενώ εγώ δεν κατέβαζα ούτε bit! :haha Το πόσοι κάνουν upload, επηρεαζει το download μου (εννοώ σε επίπεδο hardware, δεν αναφέρομαι στα credits)
ε) Τα credits που παίρνω είναι συνολικά? Δηλαδή όλο το δίκτυο θα λεει:"Ti kalo paidi o Esteban pou moirazetai!" ή θα το λενε μόνο όσοι τους έδωσα αρχεία κάποτε και όποτε πάρω κάτι από αυτούς θα έχω προτεραιότητα?
στ) Τέλος και ίσως το πιο σημαντικό,έχοντας ακολουθήσει σωστά τα παραπάνω,πόσες μέρες πρέπει να έχω ανοιχτό τον Pc μου για να εκπληρωθεί η προφητεία "το emule θέλει χρόνο" που διάβασα στα σχετικά threads? Σβήνοντας τον υπολογιστή τι χάνω?

Συνοψίζοντας θα ήθελα μία απάντηση του στυλ:
"Μας τα πρηξες βρωμοψάρακλα,αλλά θα σου απαντήσουμε μόνο και μόνο λόγω του Αvatar σου!
Φτιάξε ένα shared φακελο με #αρχεία, #μεγέθους, συνδέσου στον (ταδε) server και δοκιμασε να κατεβάσεις #αρχεία, #μεγέθους.Αν μετά από #μερες συνεχούς λειτουργιας κατεβάζεις με λιγοτερο απο #k/s άρχισε τις κλάψες στον ΟΤΕ ή τη μάνα σου(το ίδιο κάνει). :rtfm: "

Ελπίζω με το Θέμα μου να βοήθησω τον εαυτό μου και άλλους και πάλι μπράβο σε όλους τους υπέυθυνους του Forum για την υπεύθυνη και οργανωμένη δουλειά τους! :p

Υ.Γ.: Εγώ δεν ήθελα να βάλω αυτό το avatar. Η κοπέλα μου επέμενε....
Υ.Γ 2 : Καλό μήνα!

vasper
01-06-05, 17:06
1) Οι συνθήκες στο Internet αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν άχρηστο .

2)
α)Στο p2p δεν έχει σημασία ο Server που συνδέεσε για να βρεις αρχεία, αλλά ο χρήστης που θα στα δώσει, οπότε μην ψάχνεις με ποιον να συνδεθείς τόσο πολύ, αρκεί να έχεις high id.
β)Βλέπε 1
γ)Ότι αρχεία θες, αρκεί να μην χρησιμοποιείς όλο την upload ταχύτητά σου και να περιορίσεις τους ταυτόχρονους uploaders
δ)Μάλλον συμβαίνει γιατί έχεις αφήσει ανοικτό το upload. Περιόρισέ το στο 60% της χωριτικότητας του δυκτύου σου. Να θυμάσαι ότι ακόμα και όταν κατεβάζεις μόνο χρειάζεσαι τμήμα της γραμμής upload για το TCP/IP traffic.
ε)Συνολικά
στ) Σβήνοντας τον υπολογιστή χάνεις τα downloads...απλό. Όσο περισσότερο τον έχεις ανοικτό τόσο περισσότερα θα κατεβάσεις. Ο Υπολογιστής δεν κατεβάζει όταν είναι κλειστός...!!!

Καλό μήνα.

[Insomniac]
01-06-05, 18:07
Καταρχήν καλώς ήρθες!
Στις απαντήσεις τώρα, μπορώ να πω ότι με κάλυψε ο vasper παραπάνω, απλά να συμπληρώσω.

υποθέτω ότι η ανώτατη ταχύτητα που μπορώ να κατεβάσω θα επιτευχθεί από το FTP της Forthnet θα πρέπει να είναι περίπου 38k/sec, σωστά?

Αφού έχεις 384/128, η ανώτατη θεωρητική ταχύτητα που μπορείς να έχεις είναι 48kB/s. Αυτό βέβαια δεν γίνεται με τίποτα, οπότε οτιδήποτε κοντά στα 40kB/s, είναι πάρα πολύ καλό.

Επειδή τώρα όπως είπε και ο vasper, oι συνθήκες στο Internet αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό, θα σου πρότεινα για να έχεις μια άλφα ψυχική ηρεμία, να μην μπεις στο "τριπάκι" των συνεχών μετρήσεων, γιατί άκρη δεν θα βγάλεις. Μία θα σου βγάζει 40kB/s, μία 20kB/s. Μία θα διαβάζεις κάποιον να λέει η Forthnet σέρνεται, μία θα διαβάζεις κάποιον να λέει κατεβάζω με 45kB/s.

Γνώμη μου είναι ότι, αν η γενική αίσθηση που έχεις είναι ότι "το internet δεν σέρνεται", τότε είσαι καλά και μην ανησυχείς περισσότερο. Αν νιώθεις ότι "σέρνεται" και δεν πιάνεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα πάνω από 20kB/s, τότε θα πρέπει να κοιτάξεις για πιθανή βλάβη.

Τώρα για το emule, απλά να πω ότι είναι της υπομονής. Πόσο υπομονή; Απλά κάνε ένα διπλό κλικ στο αρχείο που είναι σε κατάσταση αναμονής και δες με ποιους είσαι συνδεμένος και τι θέση (QR) έχεις. Αν έχεις χαμηλό QR με κάποιον, το download θα αρχίσει σχετικά γρήγορα. Αν έχεις καμιά 3000 άτομα πριν από σένα, τότε μάλλον θα χρειαστεί να περιμένεις. Μην το ανοίγεις και το κοιτάς, γιατί κι αυτό είναι επίσης ψυχοφθόρο :D. Άφησέ το, πάνε για ύπνο και το πρωί δες τι ψάρια έπιασες.
Επίσης όσα περισσότερα sources έχει ένα αρχείο, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα το πάρεις και πιθανότατα με καλύτερες ταχύτητες.
Τέλος, κλείνοντας το emule, συμβαίνει ένα πράγμα μόνο, αλλά πολύ σημαντικό. Χάνεις την σειρά σου. Γι'αυτό φρόντιζε όσο μπορείς να το αποφεύγεις, όταν κατεβάζεις κάτι.
Για τα υπόλοιπα όπως είπε και ο vasper, κοίτα να έχεις high id και το upload speed να μην είναι full, για να μην σου "μπουκώνει" την γραμμή.

Επειδή είσαι καινούριος στο adsl και λογικά (όπως κάναμε οι περισσότεροι) θα θέλεις να κατεβάσεις πολλά και γρήγορα (demos, trailers και free software εννοείται ;)), θα σου πρότεινα να ψάξεις και να ασχοληθείς λίγο και με τα torrents. Το θετικό των torrents σε σχέση με το emule, είναι ότι συνήθως έχεις αρκετά ως πολύ καλύτερες ταχύτητες και το σημαντικό, δεν χρειάζεται να περιμένεις. Το αρνητικό είναι ότι συνήθως βρίσκεις καινούρια πράγματα. Για παλιότερα releases θα χρειαστεί να ψάξεις στο emule.
Καλή τύχη και καλό κατέβασμα. Και ό,τι θέλεις feel free to ask. :thumbsup1

dantouan
01-06-05, 18:19
Στις ερωτησεις σου με καλυψαν οι προηγουμενοι φιλοι.

Απλα να σε καλωσορισω και ως ενεργο μελος στο forum, καλο μηνα και σε σενα και nice avatar:thumbsup1

Esteban
01-06-05, 18:47
Καλώς σας βρήκα! :thumb_dup

Καταρχήν ευχαριστώ για την αμεσότητα των απαντήσεων! Οι συμβουλές σας σίγουρα θα βοηθήσουν! Νομίζω όποιος αφιερώσει λίγο χρόνο να διαβάσει το forum πριν βάλει Dsl θα ξέρει τι να περιμένει από την ελληνική πραγματικότητα και ή δεν θα βάλει, ή θα βάλει φροντιζοντας να αποφύγει στη συνέχεια υπερβολικές αντιδράσεις του τύπου: " Πλήρωσα 1024 και κατεβάζω με 20k/sec ! Πείτε μου τι να κάνω! Κοντεύω να τρελαθώ!!!! " :closed Κάτι που πρωσωπικά βρίσκω αδικαιολόγητο για τον εκούσια μη ενημερωμένο χρήστη.

στ) Σβήνοντας τον υπολογιστή χάνεις τα downloads...απλό. Όσο περισσότερο τον έχεις ανοικτό τόσο περισσότερα θα κατεβάσεις. Ο Υπολογιστής δεν κατεβάζει όταν είναι κλειστός...!!!

Προφανώς Vasper. Δεν το διατύπωσα καλά. Εννοώ : Αν κατεβάζω ένα μεγάλο αρχείο με σταθερά 10kb/sec (μιλάω υποθετικά πάντα....) την πρώτη μέρα, υπάρχει περίπτωση την τρίτη μέρα που είμαι ακόμα οnline να αυξηθεί η ταχύτητα του ίδιου αρχείου επείδη στο μεταξύ θα έχω ανεβάσει credits?

'] Το αρνητικό είναι ότι συνήθως βρίσκεις καινούρια πράγματα. Για παλιότερα releases θα χρειαστεί να ψάξεις στο emule.

Εννοείς ότι με τα torrents θα βρίσκω συνεχώς τις καινούριες εκδόσεις των προγραμμάτων ή ότι επειδή τα torrents είναι νέο φρούτο δεν θα βρω πχ το Golden Axe ( :dwarf ) gia pc?

Πάω για μία ματιά στα torrents λοιπόν! Τα λέμε κάπου εδώ γύρω....!

[Insomniac]
02-06-05, 02:39
Αν κατεβάζω ένα μεγάλο αρχείο με σταθερά 10kb/sec (μιλάω υποθετικά πάντα....) την πρώτη μέρα, υπάρχει περίπτωση την τρίτη μέρα που είμαι ακόμα οnline να αυξηθεί η ταχύτητα του ίδιου αρχείου επείδη στο μεταξύ θα έχω ανεβάσει credits?

Την τρίτη μέρα αν τα sources μείνουν τα ίδια ή αυξηθούν, τα πράγματα θα είναι λογικά καλύτερα (λέω λογικά, γιατί υπάρχει η σπάνια πάντως περίπτωση, να φύγει ο ένας που ήσουν συνδεμένος και σου έδινε full 40kB/s και να συνδεθείς με 5 που σου δίνουν από 5kB/s, άρα σύνολο 25kB/s, λιγότερα δηλαδή). Και θα είναι καλύτερα γιατί αφενός θα φτάσει η σειρά σου σε άλλους χρήστες που ήσουν στην αναμονή και αφετέρου θα αυξηθούν τα credits σου, γεγονός που σου δίνει προτεραιότητα στις λίστες αναμονής. Κλείνοντας το emule, όπως σου είπα και πριν, χάνεις την σειρά σου. Τα credits δεν χάνονται.

Εννοείς ότι με τα torrents θα βρίσκω συνεχώς τις καινούριες εκδόσεις των προγραμμάτων ή ότι επειδή τα torrents είναι νέο φρούτο δεν θα βρω πχ το Golden Axe gia pc?

Τα torrents δεν είναι νέο φρούτο. Απλά τα αρχεία που ανεβαίνουν είναι καινούρια, μένουν ενεργά σχετικά λίγο και μετά απλά δεν τα βρίσκεις, αφού έχουν αντικατασταθεί από νεότερα. Άρα ναι, θα βρίσκεις τις καινούριες εκδόσεις των προγραμμάτων και τα καινούρια games και music albums, αλλά το Golden Axe και γενικά παλιότερα παιχνίδια (κατά πολύ νεότερα του Golden Axe, ακόμη και ενός χρόνου παλιά) θα δυσκολευτείς αρκετά να τα βρεις, για να μην πω ότι δεν θα τα βρεις πουθενά.

Πάω για μία ματιά στα torrents λοιπόν! Τα λέμε κάπου εδώ γύρω....!

Καλή τύχη! Και always be careful. Ρίξε μια ματιά στο forum, αλλά και γενικά για τρόπους προστασίας, π.χ. safepeer για τα torrents (azureus), protowall γενικότερα, κ.τ.λ.

C U Out There! :thumbsup1 :cool:

ipo
02-06-05, 05:56
Καλώς ήρθες στο forum Esteban. Με γεια τη γραμμή.

Χαίρομαι όταν ακούω ανθρώπους που φροντίζουν να μάθουν πριν πάρουν μία απόφαση.

Ελπίζω να γίνεις σύντομα έμπειρος και να τροφοδοτήσεις με γνώσεις την κοινότητά μας.

Τα μηνύματά σου είναι πολύ καλά δομημένα και ευανάγνωστα. Σπάνια περίπτωση για νέο χρήστη του forum.

@ ADSLgr.com All rights reserved.