PDA

Επιστροφή στο Forum : Γλώσσα για βάση δεδομένων και διαχείρισή της;



Darkman_
10-06-05, 18:28
Έχω φτιάξει μία βάση δεδομένων στην Oracle sql την οποία διαχειρίζομαι με ένα πρόγραμμα γραμμένο σε Microsoft Visual C++ 6.0. Θέλω να γράψω τη βάση και το πρόγραμμα διαχείρισης ώστε να μπορεί να τρέξει αυτόνομα (δηλαδή χωρίς να είναι εγκατεστημένη η sql όπως κάνει τώρα με το πρόγραμμα που ήδη έχω φτιάξει). Επίσης θέλω να κάνω ένα windows-mode γραφικό περιβάλλον και όχι το dos-mode που έχω κάνει τώρα. Με τι γλώσσες προτείνετε να το κάνω;

Rama
10-06-05, 20:36
Για την βάση είσαι υποχρεωμένος να έχεις κάποιο είδος "server" ή καλύτερα Database management system όπως η Oracle, ο SQL Server και ... χμ .. η Access :haha στο μηχάνημα που θα έχεις τα δεδομένα σου (προφανώς).

Τώρα για την εφαρμογή ... τι να πω. Τι γλώσσες ξέρεις? Αν είναι απλή εφαρμογή εγώ θα το έκανα σε VB.NET ή C# ή Java. Δεν βρίσκω τον λόγο για VC++. Αν έχεις στα χέρια σου PowerBuilder ακόμα καλύτερα (μ@μ@ει και δέρνει στις βάσεις). Για Delphi όλοι θα σου πουν οτι είναι πάρα πολύ καλή γλώσσα. Εγώ δεν έχει παίξει ποτέ οπότε δεν έχω άποψη.

Darkman_
11-06-05, 13:56
Για την βάση είσαι υποχρεωμένος να έχεις κάποιο είδος "server" ή καλύτερα Database management system όπως η Oracle, ο SQL Server και ... χμ .. η Access στο μηχάνημα που θα έχεις τα δεδομένα σου (προφανώς).

Αυτό που θα κάνω, θέλω να το κάνω να τρέχει σε οποιοδήποτε μηχάνημα. Δε μπορεί να γίνει κάπως χωρίς να υπάρχει εγκατεστημένο το εκάστοτε πρόγραμμα που έχω δημιουργήσει τη βάση; Πες πχ ότι θέλω να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα καταλόγου τηλεφώνων. Να το βάζω σε κάποιο μηχάνημα, να κάνω τις καταχωρήσεις των ονομάτων κλπ που θέλω και να μένουν στο φάκελο του προγράμματος. Κάπως έτσι.


Τώρα για την εφαρμογή ... τι να πω. Τι γλώσσες ξέρεις? Αν είναι απλή εφαρμογή εγώ θα το έκανα σε VB.NET ή C# ή Java. Δεν βρίσκω τον λόγο για VC++. Αν έχεις στα χέρια σου PowerBuilder ακόμα καλύτερα (μ@μ@ει και δέρνει στις βάσεις). Για Delphi όλοι θα σου πουν οτι είναι πάρα πολύ καλή γλώσσα. Εγώ δεν έχει παίξει ποτέ οπότε δεν έχω άποψη.

Σε vc++ το έκανα επειδή έπρεπε μια και ήταν εργασία για τη σχολή μου. Τη builder την κατέβασα χθες. Δεν την δοκίμασα ακόμα. Όσο για την Delphi την είχα δοκιμάσει πριν αρκετά χρόνια (πριν ακόμα περάσω στη σχολή μου) αλλά δε θυμάμαι σχεδόν τίποτα! Τέλος πάντων, το κυριότερο είναι να μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε μηχάνημα όπως είπα και πριν χωρίς την παρουσία του προγράμματος για τη βάση και γλώσσα βρίσκω! :-)

geo71
13-06-05, 09:43
Αφού στηρίζεσαι σε κάποια βάση (oracle) iσως εννοείς, να διαχειρίζεσαι τα δεδομένα της βάσης χωρίς την εγκατάσταση ολόκληρου του πακέτου, να δουλεύεις απευθείας στο αρχείο με τα δεδομένα.

Απ'ότι γνωρίζω, σε περιβάλλον Delphi, χωρίς να αποκλείω άλλες γλώσσες προγραμματισμού, υπάρχουν διάφορα components που διαχειρίζονται αρχεία τύπου DBF (DataBase) και MDF (MSAccess) χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης του εκάστοτε πακέτου. Σίγουρα δεν προσφέρουν όλες τις λειτουργίες των server αλλά για βασικές λειτουργίες (insert, delete, select) είναι μια χαρά.

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις την SQLite (http://www.sqlite.org/) για την οποία υπάρχουν API για C++ και είναι ένας μικρός sql server. Για την Delphi υπάρχει η έκδοση sqlite4delphi (http://sqlite4delphi.sourceforge.net/index.html).

Επίσης, δες αν η λύση MySQL σε καλύπτει. Dεν είναι τεράστια, έχει οδηγούς για όλα τα λειτουργικά και μπορείς να την διαχειριστείς από σχεδόν όλες τις γλώσσες.

Rama
13-06-05, 11:50
Δε μπορεί να γίνει κάπως χωρίς να υπάρχει εγκατεστημένο το εκάστοτε πρόγραμμα που έχω δημιουργήσει τη βάση;

Δυστηχώς στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς για να φτιάξεις την βάση έχει πακέτο και τους drivers για να σου δώσει και πρόσβαση στην βάση. Από κει και πέρα νομίζω οτι τα Windows έχουν εγκατεστημένο driver για MS Access οπότε θα είναι αρκετά βολικός για μία τέτοια εργασία.
Υπάρχει και το ODBC που μπορείς να συνδεθείς πρακτικά με ότι βάση θες, αλλά με εξαίρεση την Access, θα σου ζητήσει το όνομα (ή IP) του Server και όχι path για το αρχείο της βάσης που (px *.mdb της Access).
Εγώ θα σου πρότεινα να φτιάξεις την εφαρμογή σου με ODBC (ή ADO) για το κομμάτι της πρόσβασης στη βάση, ανάλογα πάντα με τι σας έχουν πει από την σχολή σου. Κάντο πρώτα να παίξει για Access και αν έχεις χρόνο και όρεξη στο σημείο που καθορίζεις πως θα συνδεθείς στην βάση άλλαξε το να παίζει παραμετρικά και να έχεις ένα αρχείο .ini, .conf, πες το όπως θες, από το οποίο θα διαβάζεις το connection string. Έτσι θα μπορείς να πηγαίνεις σε 10 υπολογιστές και να συνδέεσαι με 10 διαφορετικά αρχεία .mdb ή αν το κάνεις αρκετά generic να μπορείς να του καθορίζεις από εκεί ακόμα και τον τύπο του DBMS.

Darkman_
13-06-05, 18:53
Αφού στηρίζεσαι σε κάποια βάση (oracle) iσως εννοείς, να διαχειρίζεσαι τα δεδομένα της βάσης χωρίς την εγκατάσταση ολόκληρου του πακέτου, να δουλεύεις απευθείας στο αρχείο με τα δεδομένα.

Η βάση είναι στημένη σε Oracle. Θέλω να διαχειρίζομαι τα δεδομένα από το πρόγραμμα που θα φτιάξω.


Επίσης, δες αν η λύση MySQL σε καλύπτει. Dεν είναι τεράστια, έχει οδηγούς για όλα τα λειτουργικά και μπορείς να την διαχειριστείς από σχεδόν όλες τις γλώσσες.

Η MySQL είναι free για download? Με ενδιαφέρει γιατί νομίζω πως οι εντολές της είναι παρεμφερείς με αυτές της oracle.

Σε συνδυασμό με την MySQL σε ποια γλώσσα προτείνετε να γράψω το πρόγραμμα διαχείρισης; Θέλω να τρέχει σε windows (παράθυρα κλπ) και όχι σε dos-mode όπως αυτό που έγραψα σε vc++. Κάποιο σχετικό tutorial για ό,τι προτείνετε;


Εγώ θα σου πρότεινα να φτιάξεις την εφαρμογή σου με ODBC (ή ADO) για το κομμάτι της πρόσβασης στη βάση, ανάλογα πάντα με τι σας έχουν πει από την σχολή σου.

Περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι το ODBC; Βρήκα αυτό: ODBC (http://dev.mysql.com/downloads/connector/odbc/3.51.html) και κάποια πράγματα εδώ (http://msdn.microsoft.com/data/Default.aspx) Αλλά προτιμώ να μου εξηγήσεις με λίγα λόγια τι είναι εσύ που ξέρεις ή να με παραπέμψεις κάπου σίγουρα απ'το να διαβάζω άσκοπα οτιδήποτε tutorials βρω! Όσο για τη σχολή μου η εργασία ήταν μια βάση σε oracle και το πρόγραμμα διαχείρησής της σε vc++ την οποία έχω παραδώσει εδώ κι έναν μήνα και πέρασα :-)

deo
13-06-05, 19:44
Φίλε, έχω δοκιμάσει πολύ την MySQL καί σε Linux/Windows server καί με Linux/Windows clients. Πολύ καλή. Στην περίπτωση που θα ήθελες να γράψεις δικό σου Windows client που να επικοινωνεί με την MySQL, σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις Borland Delphi ή Builder για να έχεις πολύ καλή άνεση στην δημιουργία του γραφικού interface (κουμπιά, grids κλπ κλπ). Επίσης για την επικοινωνία με την MySQL, προτείνω να χρησιμοποιήσεις τις σχετικές βιβλιοθήκες ώστε να κάνεις απ'αυθείας επικοινωνία χρησιμοποιώντας το API που δίνει η MySQL. Εχω δοκιμάσει και το ODBC παλαιότερα και ήταν πολύ αργό σε σχέση με το API. Τώρα ίσως να έχει βελτιωθεί, αλλά δεν το χρησιμοποιώ πλέον.

Darkman_
13-06-05, 20:00
Φίλε, έχω δοκιμάσει πολύ την MySQL καί σε Linux/Windows server καί με Linux/Windows clients. Πολύ καλή. Στην περίπτωση που θα ήθελες να γράψεις δικό σου Windows client που να επικοινωνεί με την MySQL, σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις Borland Delphi ή Builder για να έχεις πολύ καλή άνεση στην δημιουργία του γραφικού interface (κουμπιά, grids κλπ κλπ). Επίσης για την επικοινωνία με την MySQL, προτείνω να χρησιμοποιήσεις τις σχετικές βιβλιοθήκες ώστε να κάνεις απ'αυθείας επικοινωνία χρησιμοποιώντας το API που δίνει η MySQL. Εχω δοκιμάσει και το ODBC παλαιότερα και ήταν πολύ αργό σε σχέση με το API. Τώρα ίσως να έχει βελτιωθεί, αλλά δεν το χρησιμοποιώ πλέον.

Μάλλον σε έναν συνδιασμό Builder με MySQL θα καταλήξω. Κάποια tutorials ώστε να βρω αυτά που θέλω να κάνω έχετε να μου προτείνετε; Εν συντομία: Θέλω να κάνω ένα πρόγραμμα που να διαχειρίζεται μια βάση δεδομένων (πχ ένα πρόγραμμα με διευθύνσεις τηλέφωνα κλπ) και αυτό να μπορεί να "τρέχει" σε οποιοδήποτε pc μόλις γίνει installed εκεί. Αυτά!

Και τώρα που μου ήρθε, ένα ευχαριστώ σε όσους κάνουν τον κόπο και απαντάνε στις ερωτήσεις μου! ;)

deo
13-06-05, 20:42
Tutorials καθώς και διάφορα demo προγράμματα μπορείς να βρεις στο site της MySQL (γραμμένα σε C++).
Επιπλέον, στο Google μπορείς να βρεις εκατοντάδες παραδείγματα, από απλά μέχρι σύνθετα.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις το API της MYSQL και όχι ODBC, θα έχεις το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή σου όταν την κάνεις εγκατάσταση σ'ένα νέο υπολογιστή δεν θα χρειάζεται να ρυθμίζει τα ODBC settings. Απλά θα πρέπει να έχεις το σχετικό dll σε κάποιο συγκεκριμένο κατάλογο (στον ίδιο με το εκτελέσιμό σου, ας πούμε) ώστε να μπορείς να το καλείς ή ακόμη και να ενσωματώσεις την λειτουργικότητα του dll, μέσα στο εκτελέσιμό σου.
Πάντως, αν το πρόγραμμα που πρόκειται να κάνεις θέλεις να διαχειρίζεται διευθύνσεις και τηλέφωνα μόνο (και μερικά ακόμη στοιχεία) δεν νομίζω ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις database server, αλλά απλά μια βάση τύπου M$ Access ή ακόμη πιο απλά κάτι σε dbase - απλά πράγματα, εκτός αν κρίνεις ότι όντως το χρειάζεσαι, π.χ. αν πρέπει να έχεις πολλούς ταυτόχρονους clients στην ίδια βάση.
Σε κάθε περίτπωση, καλή επιτυχία και εδώ είμαστε για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, αν μπορούμε.

Darkman_
13-06-05, 23:03
εκτός αν κρίνεις ότι όντως το χρειάζεσαι, π.χ. αν πρέπει να έχεις πολλούς ταυτόχρονους clients στην ίδια βάση.

Άλλους λόγους που μπορεί να το χρειάζομαι; Ρωτάω για να ξέρω ανάλογα για το τι θα αποφασίσω να φτιάξω τι να χρησιμοποιήσω. Πάντως θα ήθελα να χρησιμοποιήσω κάτι τέτοιο


Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις το API της MYSQL και όχι ODBC, θα έχεις το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή σου όταν την κάνεις εγκατάσταση σ'ένα νέο υπολογιστή δεν θα χρειάζεται να ρυθμίζει τα ODBC settings. Απλά θα πρέπει να έχεις το σχετικό dll σε κάποιο συγκεκριμένο κατάλογο (στον ίδιο με το εκτελέσιμό σου, ας πούμε) ώστε να μπορείς να το καλείς ή ακόμη και να ενσωματώσεις την λειτουργικότητα του dll, μέσα στο εκτελέσιμό σου.

ώστε να μάθω και κάτι παραπάνω! Για όλα αυτά που αναφέρεις υπάρχουν σχετικά tutorials στο site της MySQL (που ανέφερες επίσης), έτσι; Αν ναι, θα τα "ξεκοκαλίσω"! :-) Σε 2-3 βδομάδες βέβαια μια και αρχίζω εξεταστική, αλλά θέλω να ασχοληθώ με το θέμα μια και με ενδιαφέρουν αρκετά οι βάσεις.

yiapap
13-06-05, 23:25
1. Η λύση της MySQL συνεχίζει να προϋποθέτει την ύπαρξη Server. Εφόσον θέλεις να τη δουλεύεις σε standalone PC μπορείς να χρησιμοποιήσεις το MSDE (http://www.microsoft.com/sql/msde/default.asp) που είναι μια λιτή (δωρεάν) έκδοση του SQL Server. Μόνο που προϋποθέτει ότι η βάση είναι σε SQL Server format.
2. Σε κάθε περίπτωση, έτσι που το λες, όλη η δουλειά γίνεται από την εφαρμογή. Επομένως κάθε Β.Δ. θα σε καλύψει με μικροαλλαγές. Μόνο πρόσεξε τους περιορισμούς της κάθε Β.Δ. (π.χ. η MySQL δεν υποστηρίζει transactions).
3. Σε κάθε περίπτωση επίσης, μπορείς να κάνεις export τη Β.Δ. της Oracle σε DBase IV format το οποίο μπορείς να διαχειριστείς μετά από οποιοδήποτε frontend
4. Διαφωνώ κάθετα με την ενσωμάτωση του interface μέσα στο πρόγραμμά σου! Χρησιμοποίησε File DSN (ODBC) που το μόνο που απαιτεί είναι να κάνεις copy ένα αρχειάκι .dsn στο φάκελο που τρέχει η εφαρμογή! Με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζεις πλήρως την εφαρμογή σου από το backend. Μπορείς αύριο να αλλάξεις την εφαρμογή frontend ή τη Β.Δ. (backend) εντελώς αυτόνομα. Αν ενσωματώσεις το Interface στην εφαρμογή χάνεις αυτή την αυτονομία. Το ODBC είναι πράγματι πιο αργό, αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρήση της εφαρμογής και τον όγκο των πινάκων σου.
5. Tutorials για το ODBC δε νομίζω ότι χρειάζεσαι! Ανοίγεις το ODBC/Data Sources στο Control Panel (ή στο Administrative Tools) και δημιουργείς ένα File DSN από τους wizards. Το πως χρησιμοποιείς αυτό το DSN μετά εξαρτάται από το περιβάλλον που δουλεύεις. Ούτως ή άλλως στα περισσότερα περιβάλλοντα μπορείς είτε να "δείξεις" προς το file dsn που έχεις δημιουργήσει, είτε να δημιουργήσει νέο ΜΕΣΑ από το περιβάλλον.

Rama
14-06-05, 00:34
Εγώ διαβάζοντας το τι θελεις να κάνεις θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις για την εργασία σου Access αφού θες να είναι stand alone η εφαρμογή και κατα την γνώμη μου είναι η πιο απλή λύση. Το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι να κάνεις copy μαζί με την εφαρμογή σου ένα mdb αρχείο που θα περιέχει την κενή βαση σου (αν και μπορείς να την φτιάχεις εξ αρχής με κώδικα αλλά αυτό είναι ελαχιστα πιο advanced - και παλι όχι κάτι το τρομερό). Για γλώσσα δεν έχω καταλάβει αν η εργασία απαιτεί χρήση VC++ ή όχι. Αν όχι τότε ότι έχουν προτείνει τα άλλα παιδιά ή και VB (επιμένω γιατί πιστεύω οτι είναι η πιο εύκολη λύση για Graphical interface) είναι μία χαρά. Εδώ που τα λέμε η VC++ ίσως είναι too much για κάτι τέτοιο. Δεν βρίσκω τον λόγο να ασχολήσαι με λεπτομέριες για τον κώδικα του παραθύρου όταν σε άλλες γλώσσες με 2 click θα το έχεις έτοιμο και θα κάνεις τα πάντα πάνω σε αυτό 5 φορές πιο απλά και γρήγορα. Αλλά εσύ δες από μόνος σου τι σου αρέσει.

Πέρα από αυτά σωστά λέει ο yiapap οτι το ODBC έχει πλεονεκτήματα και η ταχύτητα δεν θα είναι πρόβλημα καθώς η εφαρμογή είναι πολύ απλή. Αναθεωρώ όμως και λέω οτι σε τελική ανάλυση μάλλον ούτε αυτό το χρειάζεσαι. Γιατί τελικά πάλι σε απλά SQL statements θα καταλήξεις. Μία παρένθεση εδώ. Η SQL είναι γλώσσα που υποστηρίζεται από όλες πρακτικά τις βάσεις δεδομένων και δεν έχει να κάνει με το αν χρησιμοποιείς Oracle, MySQL ή κάτι άλλο. Οι περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού σου δίνουν ένα σετ εντολών/μεθόδων/αντικειμένων μέσα από τα οποία μπορείς να συνδεθείς στην βάση σου και να εκτελέσεις SQL statements (πχ Select * from table_addresses). Σε άλλες περιπτώσεις (όπως το ADO της Microsoft ή τα dataobjects του PowerBuilder) σου δίνουν αντικείμενα για αυτή την δουλεία αλλά και πάλι στις περισσότερες περιπτώσεις κάπου θα γράψεις SQL.Αυτά το γράφω γιατί μου φάνηκε οτι έχεις μπερδέψει λίγο τι είναι και πως χρησιμοποιήται.
Το ODBC είναι στην ουσία ένας τρόπος να γράψεις κώδικα για να έχεις interface (το σετ εντολών ή αντικειμένων που έλεγα πιο πάνω) με την βάση και να εκτελείς SQL statements χωρίς να σε απασχολεί το τι βάση υπάρχει από κάτω. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να έχεις τον αντίστοιχο native driver της εκάστοτε βάσης και να πεις στην εφαρμογή σου σε τι συνδέεται για να τον χρησιμοποιήσει ή να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα αντικείμενα. Ελπίζω να μην σου φαίνονται βουνό όλα αυτά.
Γενικά προσπάθησε να κάνεις αρχικά τα βάσικα πράγματα και μετά άρχισε ψάχνεις τα πιο δύσκολα για να μπορείς να ξέρεις και τι κάνεις. Κλασικά τα δύσκολα έχουν προαπαιτούμενα τα υπόλοιπα. Μάθε να γράφεις SQL queries (Select κτλ) και SQL non query statements (insert, update, delete, create) γιατι ειναι παρα πολύ βασικά.

Tutorial δυστηχώς δεν έχω υπόψη κάποιο καλό. Ενα καταπληκτικό βιβλίο αν θες να χωθείς αρκετά ειναι αυτό (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0072465638/qid=1118701193/sr=8-1/ref=pd_csp_1/104-5747837-9309513?v=glance&s=books&n=507846) αλλά είναι λίγο ακριβό :roll:. Καλύπτει πάντως από τα πιο απλά έως και πολύ advanced αντικείμενα που έχουν να κάνουν με βάσεις δεδομένων.

BTW η console εφαρμογή που έχεις φτιάξει τι ακριβώς κάνει; Μήπως το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρεις τον κώδικα και αντί να διαβάζεις keys από το input να τρέχεις τον ίδιο κώδικα όταν πατάει ο χρήστης το τάδε κουμπί;

yiapap
14-06-05, 00:57
Επεκτείνοντας τη σκέψη του Rama.
Export από την Oracle σε DBASE.
Import σε μια Access
Όλα σε ένα (mdb).

Απλά, λιτά & γρήγορα.

Αυτό είπες ότι θέλεις, έτσι;

Rama
14-06-05, 01:08
Επεκτείνοντας τη σκέψη του Rama.
Export από την Oracle σε DBASE.
Import σε μια Access
Όλα σε ένα (mdb).

Απλά, λιτά & γρήγορα.

Αυτό είπες ότι θέλεις, έτσι;

Εννοείς να βάλει και τον κώδικα στο mdb? Χμ ... λίγο που είχα ασχοληθεί (σε πολύ κακιές συνθήκες βέβαια - στρατό) δεν μου άρεσε καθόλου σαν λύση. Η αλήθεια είναι οτι έψαχνα και στα τυφλά. Ακόμα αν ο Darkman_ θέλει να ασχοληθεί μελλοντικά με πιο περίπλοκα ζητήματα πιστεύω οτι θα ήταν καλύτερο να το κάνει παραδοσιακά με κάποια γλώσσα και όχι με VB(a?) μέσα από την Access για να πάρει και μία γενική ιδέα. Το mdb για την βάση και μόνο το κρατάμε παντως!

Εγώ γενικά κατάλαβα οτι θέλεις να κάνεις την εργασία σου αλλά παράλληλα να μάθεις και 5 πράγματα και μετά να ασχοληθείς και από μόνος σου.

yiapap
14-06-05, 01:24
Δε διαφωνώ με τη λογική του να χρησιμοποιήσει άλλη γλώσσα και το mdb σαν backend.
Το λέω σαν quick-n-dirty λύση για να κάνει τη δουλειά του χωρίς την ανάγκη εγκαταστάσεων, βιβλιοθηκών κτλ. Αντιγράφεις το mdb και παίζει σε οπιονδήποτε υπολογιστή με Office.
Άλλωστε για μια τέτοια (απλή εφαρμογή) δεν έχει διαφορά αν χρησιμοποιήσει ADO μέσα από Delphi ή μέσα από VB(A), ή MySQL APIs από Delphi/VB(A)

deo
14-06-05, 08:32
Η ενσωμάτωση του interface της MySQL μέσα στην εφαρμογή, προτάθηκε ως η καλύτερη με βάση την σκέψη ότι η βάση θα είναι σίγουρα MySQL και δεν θα αλλάξει. Τυχαίνει να φτιάχνω τέτοιες εφαρμογές για μεγάλες βάσεις MySQL όπου ο παράγοντας ταχύτητα και αξιοπιστία είναι πολύ κρίσιμος.
Σας βεβαιώνω ότι το ODBC καλό είναι για αρχή, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την άλλη λύση, του API. Βέβαια χάνεται η ευελιξία της δυνατότητας αλλαγής βάσης, αλλά από την αρχή πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός ώστε να αποφασιστεί η σωστή βάση.

Εννοείται βεβαίως ότι όλα αυτά ισχύουν στην περίπτωση που ο φίλος θέλει να χρησιμοποιήσει database server και όχι μια απλή standalone βάση τύπου Access ή dbase. ΑΚόμη και τότε όμως, προτείνω την χρήση του ADO και όχι του ODBC.

geo71
14-06-05, 08:54
Θα συμφωνήσω με τον deo για την χρήση της MySQL :thumbsup1 , απλή, γρήγορη και παρούσα σε όλα τα Λ.Σ. Αξίζει τον κόπο ακόμα και εάν ώς server ακούγεται πολύ για ένα απλό τηλεφωνικό κατάλογο. Επιπλέον, η εκμάθησή της δεν πάει χαμένη, από τη στιγμή που υπάρχουν πολλές γλώσσες προγραμματισμού (windows, linux, web) που την υποστηρίζουν άμεσα είτε με ADO, ODBC, API κλπ. Προσφέρει όλα όσα χρειάζεται κανείς (και transaction), δεν είναι πολύπλοκη στην εγκατάσταση / παραμετροποίηση.

sandman
14-06-05, 10:52
Οι τελευταίες εκδόσεις της MySQL έρχονται με GPL license και όχι LGPL, οπότε αν τις χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να δώσεις τον κώδικα όλης της εφαρμογής σου (κάτω από GPL βέβαια). Η εταιρία πάντως πουλάει και commercial licenses αν θες.

Αν θυμάμαι καλά η τελευταία που είχε LGPL ήταν η έκδοση 3.

deo
14-06-05, 11:45
Υπάρχει και η PostgreSQL, που επίσης είναι πάρα πολύ καλή.
Τέλος, μια ακόμη πολύ καλή λύση είναι η Firebird (κλώνος interbase).

Darkman_
14-06-05, 17:39
Εγώ γενικά κατάλαβα οτι θέλεις να κάνεις την εργασία σου αλλά παράλληλα να μάθεις και 5 πράγματα και μετά να ασχοληθείς και από μόνος σου.

Την εργασία την έχω τελειώσει. Η βάση είναι σε oracle sql και το πρόγραμμα που τη διαχειρίζεται είναι σε vc++ και τρέχει και σε unix (για εκεί ήταν εξαρχής) και σε pc σε dos-mode. Απλά θέλω να ασχοληθώ περισσότερο και να κάνω μια παρόμοια εφαρμογή (η εργασία ήταν μια εφαρμογή για τη διαχείρηση στοιχειων -ονοματεπώνυμα, μαθήματα, βαθμοί- φοιτητών από την γραμματεία) που να τρέχει σε windows περιβάλλον και να είναι αυτόνομη.


Μάθε να γράφεις SQL queries (Select κτλ) και SQL non query statements (insert, update, delete, create) γιατι ειναι παρα πολύ βασικά.

Ξέρω :-)


Tutorials για το ODBC δε νομίζω ότι χρειάζεσαι!

Tutorials ζητάω μια και δεν έχω ιδέα για το τι είναι τα ODBC, API, ADO (ούτε πότε απαιτούνται να χρησιμοποιηθούν αν κι έχω αρχίσει να παίρνω μια ιδέα με αυτά που μου είπατε) και δε σκοπεύω να σας κουράσω με το να μου εξηγήσετε περιεκτικά. Η μόνη μου ασχολία με βάσεις ήταν η εργασία που προανέφερα (δηλαδή sql σε συνάρτηση με τη vc++). Κοινώς δεν το κατέχω το θέμα, αλλά αν δεν ασχοληθείς δε μαθαίνεις!


BTW η console εφαρμογή που έχεις φτιάξει τι ακριβώς κάνει; Μήπως το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρεις τον κώδικα και αντί να διαβάζεις keys από το input να τρέχεις τον ίδιο κώδικα όταν πατάει ο χρήστης το τάδε κουμπί;

Εδώ (http://rapidshare.de/files/2380794/Final.rar.html) υπάρχει ο κώδικας για το πρόγραμμα (είναι precompiled) και η βάση.

alatasst
17-06-05, 01:19
Όπως ανέφερε και ο deo μία πολύ καλή λύση στο πρόβλημα σου είναι η firebird http://firebird.sourceforge.net η οποία είναι relational database με GPL άδεια, κλώνος την Interbase με πολλά εργαλεία και υποστίρηξη απο τις πιο γνωστές γλώσσες προγραμματισμού (και .Net). Την έχω μελετήσει λίγο (δεν την έχω δουλέψει ακόμη αρκετά) αλλά γνωρίζω κοσμο που γράφει εμπορικές εφαρμογές βασισμένες στη firebird. Απο την εμπειρία μου μπορώ να σου πώ ότι σε περιβάλλον .Net έχει πολύ καλή υποστίρηξη.
Επίσης να αναφέρω ότι υπάρχει port για Windows και για Linux και μάλιστα στο Linux τρέχει δυό φορές πιο γρήγορα όπως αναφέρει και στο site και είναι πανεύκολη η εγκατάσταση της και πολύ ελαφρια σαν service.
Και τώρα στο ψητό: Γνωρίζω ότι σε Single User περιβάλλον μπορείς απλώς να φορτώσεις μία Library και να δουλεψεις την εφαρμογή σου χωρίς να κάνεις εγκατάσταση την firebird. Αυτό γνωρίζω πως έχει γίνει σε Delphi αλλά δεν λογικά θα γίνεται σε όλλες τις γλώσσες. Αν το ψάξεις λίγο θα την βρείς την άκρη πιστεύω.
Άν αποφασίσεις να την χρησιμοποιήσεις τότε κατέβασε και το IBExpert που είναι τρομερό εργαλείο για IB βάσεις. Είναι commercial βέβαια αλλά υπάρχει και free personal edition που δεν του λείπουν και πολλά πράγματα.

Περιτό να αναφέρω ότι είναι SQL. Βέβαια Oracle δεν είναι... αλλά την δουλειά του την κάνει.
Φιλικά
Χάρης

mfukar
17-06-05, 23:05
Καταρχην να ξεκινησω λεγοντας οτι αν μπορεις να συνεχισεις να χρησιμοποιεις την Oracle, μη συμβιβαστεις με τιποτα λιγοτερο :-) Απο εκει και περα, δεν εχω ασχοληθει με free-open source βασεις, εκτος της MySQL, για την οποια δεν εχω ιδιαιτερη εκτιμηση.
Σχετικα με την γλωσσα, μπορεις να χρησιμοποιησεις Java, απο την οποια μπορεις να διαχειριστεις οποιαδηποτε βαση (δεν ειμαι σιγουρος αν γινεται διαφανως ομως, πανε 11-12 μηνες που δουλεψα πανω σε κατι τετοιο), ή εναλλακτικα μπορεις να χρησιμοποιησεις PHP, η οποια ειναι ευκολη στην εκμαθηση, και εχει το πλεονεκτημα του οτι μπορεις πολυ ευκολα και πολυ γρηγορα να στησεις ενα web interface για τη βαση (αρα και universal). Βασικο μειονεκτημα η χαμηλή της ταχυτητα (μη φανταστεις οτι σερνεται, απλα ειναι το τυπικο χαρακτηριστικο scripting γλωσσων σε σχεση με compiled οπως η C++).

deo
20-06-05, 14:26
Απο εκει και περα, δεν εχω ασχοληθει με free-open source βασεις, εκτος της MySQL, για την οποια δεν εχω ιδιαιτερη εκτιμηση.
ΟΚ, αλλά δεν μας εξηγείς γιατί...

Επίσης, σχετικά με την αναφορά στην Java, θεωρώ ότι είναι πολύ αργή.
Από την άλλη, η PHP δεν είναι αργή όπως γράφεις. Εχεις τρέξει ποτέ PHP script αρχείο τοπικά για να δεις την απόκριση ? Εγώ που το έχω κάνει πολλές φορές σε πληροφορώ ότι είναι πολύ γρήγορη.

Η φιλοσοφία της Java είναι παρόμοια με της PHP :
Εχεις ένα bytecode (script στην PHP) αρχείο που εκτελείται πάνω στο λειτουργικό μέσω του Runtime Environment (php dll στην PHP). Το Runtime Environment είναι πολύ πιο αργό και βαρύ σε σχέση με το ή τα dll της PHP.

Τέλος, η σύγκριση των προηγούμενων με τα εκτελέσιμα αρχεία είναι λάθος γιατί είναι εντελώς ανόμοια πράγματα.

moshstef
20-06-05, 16:09
Γιατί τί το κακό έχει η MySQL; Ίσα ίσα που στην προκειμένη περίπτωση είναι καλύτερη επιλογή. Δεν μιλάμε για καμμία τεράστια βάση με άπειρους clients, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της Oracle. Μιλάμε για μια μικρή βάση με λίγες απαιτήσεις (σωστά; ). H Oracle απ' την άλλη, τουλάχιστον η 10g που έχω δοκιμάσει εγώ, θέλει δυνατό μηχάνημα, αλλιώς το γονατίζει.

Συμφωνώ ότι μια browser based λύση με PHP, θα ήταν η πιο εύκολη και γρήγορη να πραγματοποιηθεί λύση.

:offtopic: Δεν βλέπω που είναι το λάθος στο να συγκρίνεις compiled με interpreted ή scripts, όσον αφορά την ταχύτητα, αφού και τα δύο το ίδιο πράγμα προσφέρουν: μια λύση στο πρόβλημά μας. Αν είναι πιο γρήγορο το ένα από το άλλο, είναι πιο γρήγορο.

Αν δεν θέλεις να έχεις εγατεστημένη καμμία βάση (ούτε Oracle, ούτε ΜySQL), να έχεις γραφικό περιβάλλον, και μιλάμε για μικρή βάση (δεν κατάφερα να κατεβάσω το πρόγραμμα+βάση από το link που μας έδωσες) από τις περιορισμένες μου γνώσεις, προτείνω να κάνεις το εξής:
πρόγραμμα σε Java (με GUI) που να κρατάει την βάση ώς Object instances, και με serialization να τα περνάει σε ένα αρχείο. Το serializing μπορεί εύκολα να γίνει encoded σε xml για να το διαβάζουν και άλλες εφαρμογές.

Οφείλω να πώ πως δεν το έχω κάνει το παραπάνω, και δεν ξέρω τις δυνατότητες/προβλήματα που έχει. Επίσης μπορεί κάτι αντίστοιχο να γίνεται κάλλιστα με την VB, με την οποία, αν κατάλαβα καλά, είσαι εξοικειωμένος.

mfukar
20-06-05, 16:09
ΟΚ, αλλά δεν μας εξηγείς γιατί...

Επίσης, σχετικά με την αναφορά στην Java, θεωρώ ότι είναι πολύ αργή.
Από την άλλη, η PHP δεν είναι αργή όπως γράφεις. Εχεις τρέξει ποτέ PHP script αρχείο τοπικά για να δεις την απόκριση ? Εγώ που το έχω κάνει πολλές φορές σε πληροφορώ ότι είναι πολύ γρήγορη.

Η φιλοσοφία της Java είναι παρόμοια με της PHP :
Εχεις ένα bytecode (script στην PHP) αρχείο που εκτελείται πάνω στο λειτουργικό μέσω του Runtime Environment (php dll στην PHP). Το Runtime Environment είναι πολύ πιο αργό και βαρύ σε σχέση με το ή τα dll της PHP.

Τέλος, η σύγκριση των προηγούμενων με τα εκτελέσιμα αρχεία είναι λάθος γιατί είναι εντελώς ανόμοια πράγματα.Να εξηγήσω λοιπόν. Τελευταία φορά που κοίταξα την MySQL (Ιανουάριος 2005) δεν υποστήριζε καν atomic operations πάνω στη βάση. Αυτό είναι βασικό για μια βάση δεδομένων. Έτρεχα λοιπον τα άπειρα operations στη βαση μου σε χρονους ρεκορ, αλλά δεν υπήρχε καμία εγγυηση απο τη στιγμη που τη βαση χρησιμοποιουσαν 2+ χρήστες, η 2 operations χρησιμοποιουσαν το ιδιο table/cell/name-it.
Για τις τοτε ανάγκες μου, κατι τετοιο ήταν καταστροφικο :-)
Δεν ξέρω αν τώρα έχει γίνει κάτι πανω σε αυτό, δεν πολυενδιαφέρθηκα να ενημερωθώ σχετικά.

Η PHP είναι αργότερη σε σχέση με compiled γλώσσες (C++ πχ), προφανώς επειδή είναι ανόμοια (interpreted vs compiled).
(Όσον αφορά ΡΗΡ scripts που τρέχουν τοπικά, τι ακριβώς εννοείς? Στο ίδιο μηχάνημα με το DBMS ?)
Όσο για την σύγκριση Java/PHP στην ταχύτητα, δεν έχω δει/κάνει κάποια μέτρηση ώστε να έχω γνώμη, αν και θα περίμενα την Java να ειναι πιο γρήγορη, ως strongly-typed γλώσσα.

Τέλοσπάντων, όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες της κάθε εφαρμογής και του φίλου Darkman_...π.χ. θα πρότεινα τη Java μόνο για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, την ΡΗΡ για εφαρμογές που απαιτούν προσβαση μέσω web και πάει λέγοντας.

teacake
20-06-05, 20:35
Θα συμφωνίσω και εγώ ότι η MySQL είναι υπερεκτημημένη. Και το δικαιολογώ με τα παραπάνω επιχειρήματα:

1. Ταχύτητα. Το προσόν της ταχύτητας ισχύει για τα MyIsam tables τα οποία δεν υποστηρίζουν transactions αλλά table locking.
2. Δεν έχει stored procedures και triggers.
3. Δεν έχει πλήρη υποστήριξη Unicode. Αυτό το έχω εξακριβώσει για τα ελληνικά πολυτονικά.
4. Για τη χρήση της με commercial εφαρμογές απαιτείται αγορά commercial άδειας.

Αντίστοιχα υπάρχουν άλλες βάσεις με πολύ περισσότερες δυνατότητες και/ή performance και με πολύ χαλαρώτερες άδειες όπως η Postgresql (με πάρα πολλές δυνατότητες) ή η SQLite.

deo
20-06-05, 21:15
Ρε παιδιά δεν είπα εγώ ότι η MySQL είναι η ιδανική. Απλά είναι πολύ καλή για μικρομεσαίες εφαρμογές. Βεβαίως έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Πολύ καλές επίσης είναι και οι PostgreSQL και Firebird. Την SQLite που αναφέρει ο teacake, δεν την έχω δοκιμάσει, έχω ακούσει όμως καλά σχόλια.

@moshstef :
Σχετικά με την σύγκριση compiled και interpereted προγραμμάτων, και βέβαια μπορεί να γίνει όπως το εννοείς, όπως επίσης με την ίδια λογική μπορεί να γίνει σύγκριση σε ταχύτητα μιας Ferrari σε πλήρη γκάζια, με την ταχύτητα που αποφασίζει κάποιος κάτι ..... Είναι και τα δύο ταχύτητες, όμως δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση και αν κάνεις, αδικείς την Ferrari.

@mfukar :
Σχετικά με τα atomic operations που ανεφέρεις, δες το παρακάτω link :
http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/ansi-diff-transactions.html
Επίσης, σχετικά με τα PHP scripts που τρέχουν τοπικά, ναι αυτό εννοώ, πάνω στο ίδιο σύστημα.

moshstef
20-06-05, 21:34
@moshstef :
Σχετικά με την σύγκριση compiled και interpereted προγραμμάτων, και βέβαια μπορεί να γίνει όπως το εννοείς, όπως επίσης με την ίδια λογική μπορεί να γίνει σύγκριση σε ταχύτητα μιας Ferrari σε πλήρη γκάζια, με την ταχύτητα που αποφασίζει κάποιος κάτι ..... Είναι και τα δύο ταχύτητες, όμως δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση και αν κάνεις, αδικείς την Ferrari.
Δηλαδή εννοείς πως πρέπει να "είμαστε πιο επιεικής" όταν συγκρίνουμε compiled και interpreted γλώσσες; Δεν κατάλαβα το παράδειγμα σου. Είναι λίγο άτοπο. Μιλάμε για λύση σε ένα πρόβλημα, σωστά; Η κάθε λύση, άσχετα με το πως λειτουργεί, έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Είναι όλες όμως λύσεις, και πως αλλιώς θα τις συγκρίνουμε αν δεν συγκρίνουμε τί προσφέρουν από ταχύτητα, ευκολία, δυνατότητες κτλ.

Anyway, έχουμε ξεφύγει από το θέμα γιατί απ' ότι κατάλαβα ο Darkman δεν θέλει να τρέχει database server.

deo
20-06-05, 21:43
Ατοπο αυτό το παράδειγμα ? ΟΚ, δεν θα το εξηγήσω περισσότερο.
Σύμφωνοι ότι πάμε για εκτός θέματος, οπότε και το αφήνουμε για άλλη φορά.
Με όσα διάβασε ο darkman, πιθανόν να αναθεωρήσει περί databases γενικά και να στραφεί προς CSV αρχεία... :D

teacake
20-06-05, 23:00
Υπάρχει επίσης και το Rekall το οποίο είναι ένα database front end σε στυλ Access, χρησιμοποιεί όμως διάφορες εξωτερικές βάσεις. Υποστηρίζει και Oracle. Δες http://www.totalrekall.co.uk/

lazar
20-06-05, 23:40
2. Δεν έχει stored procedures και triggers.

Η έκδοση 5 έχει. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι πλεονέκτημα, κάτι που υποστηρίζουν και οι δημιουργοί της.

teacake
21-06-05, 18:35
Έχεις δίκιο Lazar αλλά είναι ακόμη Beta.

Darkman_
01-07-05, 00:25
Λοιπόν, δεν παρακολούθησα τις υπόλοιπες απαντήσεις τις τελευταίες μέρες λόγω της εξεταστικής. Σήμερα σχεδόν τελείωσα (1 μάθημα έμεινε) οπότε έιπα να ασχοληθώ. Απ'όσα διάβασα, αποφάσισα πως να κάνω την εφαρμογή σε php που θα διαβάζει δεδομένα από την mysql, φαίνεται ενδιαφέρον (δηλαδή να είναι web-based το interface του). Το πρόβλημά μου τώρα, είναι πως δεν έχω ιδέα από php. Βρήκα μερικά tutorials που περιγράφουν πως κάνεις κάποιο script σε php ώστε να διαχειρίζεται μια βάση σε mysql που θα "τρέχει" σε κάποιο site, άλλα έχω "πελαγώσει", μια και δε ξέρω από που να αρχίσω καν! Ξέρει κάποιος να μου πει τα βασικά βήματα (κάποια tutorials δηλαδή να διαβάσω) ώστε να μάθω τα βασικά γι'αυτό που θέλω να κάνω κι έτσι να αρχίσω να το δημιουργώ;

Κι ένα ευχαριστώ σε όλους που έχουν απαντήσει :-)

Rama
02-07-05, 01:04
HTML ξέρεις? Αν όχι ξεκίνα από εκεί γιατί 90% θα σου χρειαστεί. Αν ναι .... και πάλι θα σε απογοητεύσω γιατί δεν έχω υπόψη μου κάποιο καλό tutorial. Δες πάντως στο webmonkey που γενικά ασχολούνται με web dev. Παλιά είχε ωραία πράγματάκια.

moshstef
02-07-05, 01:48
Εγώ έχω κατεβάσει κάτι ωραία Video Tutorial. Το ένα είναι από lynda και το άλλο το οποίο ήταν πολύ καλό για αρχάριους ήταν από νομίζω buzz3d(?) και ήταν και free να το κατεβάσεις από το site. Αν δεν θέλεις να κατεβάζεις κάτι τόσο μεγάλο, ή προτιμάς γραπτό κείμενο, υπάρχουν βιβλία με θέμα MySQL & PHP. Ένα το οποίο έχω είναι από την εκδοτική SAMS και λέγεται "Sams Teach Yourself PHP, MySQL and Apache in 24 Hours" .

Έχε όμως υπόψη σου ότι θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο web server, την mysql, και την php. Δεν ξέρω για άλλους αλλά εγώ προσπαθούσα για ώρες μέχρι να δουλέψουν όλα σωστά την πρώτη φορά.

yiapap
02-07-05, 04:00
Darkman_

Καταρχήν συγγνώμη εκ των προτέρων για τον τόνο μου ;)

Μερικά από τα βασικά πράγματα που οφείλεις να μάθεις αν πρόκειται να ασχοληθείς με τον προγραμματισμό και τους υπολογιστές επαγγελματικά, είναι:
1. ΟΦΕΙΛΕΙΣ να ξοδέψεις όσο πιο πολύ χρόνο σου επιτρέπουν τα νεύρα σου, το budget και οι συνεργάτες σου (με αυτή τη σειρά) στο σχεδιασμό του τι θέλεις να κάνεις, τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει.
2. Πρέπει γνωρίζεις ότι ο χρόνος αυτού στον οποίον απευθύνεις ερωτήσεις είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο πολύτιμος από τον δικό σου. Συνεπώς πρέπει να είσαι εξαιρετικά φειδωλός και να ρωτάς όταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δε βρίσκεις λύση.
3. (μάλλον συνέχεια του 2) Αν σε κάθε πρόβλημα ρωτάς τον -2- και αυτός είναι αρκετά καλόβολος/χασομέρης/μαζόχας ώστε να σου απαντάει, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΤΕ! Από τα βασικά στοιχεία επαγγελματισμού (όχι μόνο στους υπολογιστές αλλά σε ΟΛΕΣ τις θετικές επιστήμες) είναι να μπορείς να ΨΑΧΝΕΙΣ για απαντήσεις στα ερωτήματά σου.

Διάβασε ΚΑΛΑ τα 3 παραπάνω σημεία.
...

...

Ξαναδιάβασέ τα
...

...
Τώρα πήγαινε στην αρχή του thread, δες το πρώτο σου μήνυμα και μετά το τελευταίο!

Αν δεν κατάλαβες, πες μου να σου το αναλύσω.

Darkman_
02-07-05, 12:31
Tutorials ζητάω και το έχω ξαναπεί μια και δεν έχω ιδέα για κάποια πράγματα και από κάπου πρέπει να τα μάθω. Και απλά σκοπεύω να γλυτώσω χρόνο από τον εαυτό μου αφού ψάχνοντας σε διάφορα sites τα περισσότερα που βρίσκω είναι άσχετα από αυτό που θέλω να βρω. Γι'αυτόν τον λόγο, ζήτησα ΑΝ ξέρει κανείς, να μου προτείνει tutorials και όχι να ψάξει να μου βρει και πόσο μάλλον να μου πει τι ακριβώς να κάνω (όπως πχ σε κάτι άλλα posts που κάθονται και φτιάχνουν ολόκληρα scriptάκια για πράγματα που ζητάει κάποιος.)

Από εκεί και πέρα αν δεν ρωτήσεις δε μαθαίνεις. Εσύ πως ξεκίνησες πχ να οδηγάς; Μπήκες σ'ένα αμάξι και οδήγησες; Όχι. Κάποιος σου έδειξε τι να κάνεις και το έκανες. Ή καλύτερα σου πρότεινε ένα βιβλίο για την οδήγηση κι εσύ το διάβασες και έμαθες να οδηγάς :-) Καταλαβαίνεις πιστεύω τι εννοώ. Κι επίσης αν είδες, δε ζήτησα βοήθεια για την εργασία μου. Εκεί είχα αντικείμενο και βιβλία γιατί ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω και που. Κάθησα και τα διάβασα και έφτιαξα αυτό που έπρεπε να φτιάξω. Εδώ όμως ξεκινάω στα τυφλά γι' αυτό ζήτησα βοήθεια. Τέλος πάντων, μου προτείνατε αρκετά πράγματα σ'αυτό το thread ώστε να κάνω αυτό που θέλω, οπότε το μόνο που έχω να κάνω είναι να ψάξω να βρω ό,τι χρειάζομαι! Ευχαριστώ ξανά όσους απάντησαν :D


Καταρχήν συγγνώμη εκ των προτέρων για τον τόνο μου

no offence ;)
Κατάλαβα τι θέλεις να πεις όπως πιστεύω κατάλαβες κι εσύ την απάντησή μου σ'αυτό το post.

Copyright © Keen Notion Co (2002-2017) Copyright Keen Notion Co.