PDA

Επιστροφή στο Forum : Κατάργηση υποχρεωτικής στράτευσης

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94

yiapap
17-01-07, 10:33
Επίσης...στις προ μερικών χρόνων χώρες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας....έχει ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η θητεία....κοιτα να δείς ε....τα βρήκαν μετά απο 5 χρόνια...και μείς δεν μπορούμε να τα βρούμε μετά απο 40
Δεν ξέρω αν ισχύει το παραπάνω, εφόσον όμως ισχύει τότε... πάει περίπατο το 90% των επιχειρημάτων για τη διατήρηση της θητείας!
Αν οι γείτονες χώρες που ΗΤΑΝ σε πόλεμο πριν από 15 χρόνια κατάφεραν να δούνε πέραν της... μύτης τους και κατάργησαν την υποχρεωτική στράτευση... τι να πω για τη δική μας βλακεία...

PopManiac
17-01-07, 10:43
Δεν ξέρω αν ισχύει το παραπάνω, εφόσον όμως ισχύει τότε... πάει περίπατο το 90% των επιχειρημάτων για τη διατήρηση της θητείας!
Αν οι γείτονες χώρες που ΗΤΑΝ σε πόλεμο πριν από 15 χρόνια κατάφεραν να δούνε πέραν της... μύτης τους και κατάργησαν την υποχρεωτική στράτευση... τι να πω για τη δική μας βλακεία...

To επιβεβαιώνω πως κινείται προς 100% επαγγελματικό στρατό..

Προς το παρόν έχουν 6μηνη θητεία - 9μηνη εναλλακτική... (Πηγή που όμως θέλει updating (http://en.wikipedia.org/wiki/Military_service#Serbia))

Αυτά από τα "αδέρφια" μας τα οποία μέχρι προ 7ετίας βομβαρδιζόταν από ΝΑΤΟ...

Βρε μπας και πρέπει να αλλάξουμε μυαλά;

anon
17-01-07, 10:58
Για τους θιασώτες της ιδέας ότι τα ελληνικά στρατά μας προστατεύουν απο χώρες όπως Αλβανία, Σκόπια κλπ.....

1) Εχει γραφτεί ότι οι περισσότερες πλέον δεν έχουν στρατ. θητεία.
2) Οσο εμείς ξοδεύουμε τα άπειρα φράγκα σε στρατό, αυτοί όχι, και εξελλίσουν την οικονομία τους. Μπορεί τώρα να έχουν προβληματική οικονομία, αλλά έχουν ένα πλεονέκτημα (μη ξοδεύοντας για στρατό), και θα μας υπερκεράσουν.
3) Στην σύγχρονη εποχή, σημασία έχει η οικονομια και όποιος έχει ισχυρότερη οικονομία, έχει και καλύτερες πλάτες. Θα ήταν καλύτερο, τα χρήματα που ξοδεύουμε για τον ΕΣ, να τα δίνουμε σε διάφορα λόμπυ στις χώρες/κυβερνήσεις που πρέπει, ώστα να προάγονται τα συμφέροντα της χώρας, και επίσης να χρηματοδοτούνται κινήσεις για τον ίδιο σκοπό (πχ θυμηθείτε το Megaphone του Ισραήλ)...Οτιδήποτε ελληνικό, ώστε ακόμη και ο τελευταίος αμερικανός/ευρωπαίος να συμπαθεί τους Ελληνες απο οποιοδήποτε άλλον γείτονα....

ssonic
17-01-07, 11:40
Να τα καταργησουμε ολα στο τελος...μπας και γινουμε προοδευτικοι κι εμεις ..αα ρε τι κανει η καλοπεραση...22 μηνες ναυτικο εκανα...ναι 22...σιγα μη σκιστει η καλτσα στα μπουμπουκια μας και παθουνε κανα ψυχολογικο απο την απουσια της μαμας..Ελεος!

Τρομακτικό επιχείρημα υπέρ της διατήρησης της στράτευσης!!!

Να πάνε όλοι γιατί πήγα κι εγώ! Όποιος είναι κατά είναι μαμόθρευτο και βουτυρομπεμπές.

Α ρε Ελλαδάρα πόσα χρόνια μποστά είσαι. Και μετά μας φταίει ο "εχθρός" και όχι τα αρτηριοσκληρωτικά μυαλά μας :lol:

feanor123
17-01-07, 12:07
Δεν είναι μόνο αυτό. Το "αα ρε τι κανει η καλοπέραση" είναι το πλέον αβάσιμο. Εφόσον μια χώρα οφείλει να έχει ως πρώτιστο έργο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών ζωής για τους πολίτες της πως μπορεί να τους υποχρεώνει να κάνουν κάτι το οποίο δεν είναι καλοπέραση; Για μια καλοπέραση παλεύουμε όλοι στο κάτω κάτω σε διαφορετικά όμως επίπεδα.

Cafeeine
17-01-07, 12:16
(Υπόψη οτι οι περισσότεροι που είναι υπέρ της κατάργησης στο νήμα ( ή πλήρης αναδιάρθρωσης) της θητείας είναι άτομα που έχουν περάσει το λούκι)

@PanosIa, απο την ηλικία σου, και απο ότι είδα οτι πέρασες σε ΤΕΙ, εσύ δεν έχεις πάει ακόμα. Έχεις προσωπική εμπειρία (γνωστούς, αδέλφια) για το τι "υπηρεσίες" προσφέρει ο στρατός? Γιατί το να σπαταλάς 12 μήνες ( ή περισσότερος ή λιγότερους ) και το 80% των ασχολιών σου να μην έχει αντίκρυσμα τι αποτέλεσμα προσφέρει; Νιώθεις εσύ ασφάλεια με την ύπαρξη του στρατού

cprotopapas
17-01-07, 12:19
Έχετε διαβάσει το The Decline and Fall of the Roman Empire για να δέιτε του λόγους που η Ρώμη παρήκμασε και τελικά καταλύθηκε από τους Ούννους;Ένας από τους λόγους είναι ο παρακάτω:

According to Gibbon, the Roman Empire succumbed to barbarian invasions because of a loss of civic virtue among its citizens. They had become lazy and soft, outsourcing their duties to defend their Empire to barbarian mercenaries, who then became so numerous and ingrained that they were able to take over the Empire. Romans, he believed, had become effeminate, unwilling to live the military lifestyle.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_History_of_the_Decline_and_Fall_of_the_Roman_Empire

Τα ίδια συμπτώματα παρουσίασε και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία(το 1453 τα μοναστήρια γύρω από την Κωνσταντινούπολη ήταν γεμάτα από "μοναχούς") και φυσικά τα παραπάνω ισχύουν για κάθε χώρα.

ssonic
17-01-07, 12:23
Πρωτόπαπα, το ημερολόγιό μου δείχνει 17 Ιανουαρίου 2007. Το δικό σου;

yiapap
17-01-07, 12:25
cprotopapas, αν περιστοιχιζόμασταν από Ούνους και Σελτζούκους θα το σκεφτόμουν κι εγώ.
Κανένα πιο πρόσφατο παράδειγμα έχεις; Δε σου προξενεί εντύπωση που οι γείτονές μας στη Γιουγκοσλαβία κινούνται προς την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας; Αυτοί σε άλλα Βαλκάνια ζούνε;

PopManiac
17-01-07, 12:26
Έχεε διαβάσει το The Decline and Fall of the Roman Empire για να δέιτε του λόγους που η Ρώμη παρήκμασε και τελικά καταλύθηκε από τους Ούννους;Ένας από τους λόγους είναι ο παρακάτω:

According to Gibbon, the Roman Empire succumbed to barbarian invasions because of a loss of civic virtue among its citizens. They had become lazy and soft, outsourcing their duties to defend their Empire to barbarian mercenaries, who then became so numerous and ingrained that they were able to take over the Empire. Romans, he believed, had become effeminate, unwilling to live the military lifestyle.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_History_of_the_Decline_and_Fall_of_the_Roman_Empire

Αυτόει και για τον Βυζαντινή Αυτοκρατορία(το 1453 τα μοναστήρια γύρω από την Κωνσταντινούπολη ήταν γεμάτα από "μοναχούς") και φυσικά τα παραπάνω ισχύουν για κάθε χώρα.

Ναι, σωστή η επιχειρηματολογία και μάλιστα το βιβλίο του Gibbon είναι από τα must για έναν οποιονδήποτε επιθυμεί να μάθει κάτι για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Τώρα βέβαια, πού φαίνεται σχέση της Ρώμης του 100 μ.Χ. με την Ελλάδα του 2007 - εκτός από την ετεροχρονισμένη ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών :p - μόνο εσύ την βλέπεις ;)

:rolleyes:

Έχουμε βέβαια τους Βησιγότθους που απειλούν τις προκεχωρημένες κτήσεις μας στη Βαλλονία, αλλά μην ανησυχείς εγώ και οι υπόλοιποι πρώην λεγεωνάριοι που μας έχουν δώσει γη εδώ να προστατεύουμε την ΑΘήνα θα φροντίσουμε!!!

Αχχχχχχ, θυμάμαι τους πολέμους της Καρχηδόνας και ανατριχιάζω...:p

cprotopapas
17-01-07, 12:27
Πρωτόπαπα, το ημερολόγιό μου δείχνει 17 Ιανουαρίου 2007. Το δικό σου;
Κατ'αρχήν λίγο σεβασμό στο όνομα μου.Κατά δεύτερον,ΑΝ το ξέρεις,η ιστορία είναι διαχρονική.Αλλά μάλλον μόνο όπου μας συμφέρει...

cprotopapas
17-01-07, 12:29
Ναι, σωστή η επιχειρηματολογία και μάλιστα το βιβλίο του Gibbon είναι από τα must για έναν οποιονδήποτε επιθυμεί να μάθει κάτι για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Τώρα βέβαια, πού φαίνεται σχέση της Ρώμης του 100 μ.Χ. με την Ελλάδα του 2007 - εκτός από την ετεροχρονισμένη ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών :p - μόνο εσύ την βλέπεις ;)

:rolleyes:

Έχουμε βέβαια τους Βησιγότθους που απειλούν τις προκεχωρημένες κτήσεις μας στη Βαλλονία, αλλά μην ανησυχείς εγώ και οι υπόλοιποι πρώην λεγεωνάριοι που μας έχουν δώσει γη εδώ να προστατεύουμε την ΑΘήνα θα φροντίσουμε!!!

Αχχχχχχ, θυμάμαι τους πολέμους της Καρχηδόνας και ανατριχιάζω...:p
Δηλαδή ρε Popmaniac,ισχύουν ΜΟΝο για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και δεν ισχύουν διαχρονικά;!!!Μάλλον μόνο όποτε σας βολεύει είναι διαχρονική η ιστορία...

feanor123
17-01-07, 12:36
ΜΙλάς για Βυζαντινή και Ρωμαική αυτοκρατορία. Κοινός συντελεστής η αυτοκρατορία. Η Ελλάδα σου κάνει για ισχυρή δύναμη η οποία θα παρηκμάσει αν εγώ και τα 125 κιλά μου δεν πάμε να ξυνόμαστε ένα χρόνο στα σύνορα;

cprotopapas
17-01-07, 12:38
cprotopapas, αν περιστοιχιζόμασταν από Ούνους και Σελτζούκους θα το σκεφτόμουν κι εγώ.
Κανένα πιο πρόσφατο παράδειγμα έχεις; Δε σου προξενεί εντύπωση που οι γείτονές μας στη Γιουγκοσλαβία κινούνται προς την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας; Αυτοί σε άλλα Βαλκάνια ζούνε;

ΜΗΠΩΣ, λέω ΜΗΠΩΣ είναι λόγω του ότι ΟΛΑ τα κρατη ανήκουν(ή πρόκειται να μπούν σύντομα) στην Ε.Ε;!!Επειδή,κακά τα ψέματτα,το κράτος που βρίσκεται στα ανατολικά μας σύνορα,θα αργήσει ΠΟΛΥ να γίνει μέλος της ΕΕ,μάλλον έχουμε κάποιο μικρό πρόβλημα.

yiapap
17-01-07, 12:41
,ΑΝ το ξέρεις,η ιστορία είναι διαχρονική.Αλλά μάλλον μόνο όπου μας συμφέρει...

Δηλαδή ρε Popmaniac,ισχύουν ΜΟΝο για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και δεν ισχύουν διαχρονικά;!!!Μάλλον μόνο όποτε σας βολεύει είναι διαχρονική η ιστορία...Η ιστορία ΔΕΝ είναι διαχρονική. Τα συμπεράσματα και οι ιστορικές διδαχές οφείλουν να προσαρμόζονται στα δεδομένα του σήμερα. Αλλιώς δεν έχεις Επιστήμη-Ιστορία, έχεις Πίστη-Θρησκεία.

WAntilles
17-01-07, 13:11
@ cprotopapas

Ξέχασες και το Γαλατικό χωριό στα αίτια της πτώσης.

- Κυρ Στατάρχα, οι Τούρκοι της δύσης έκαναν εισβολή από την ανατολή και...
- 3 μέρες κράτηση για να κάνεις τον έξυπνο.
- Καταταγείτε, καταταγείτε μας έλεγαν.

:rotfl:

ΥΓ: Βιβλ.:
Ο Αστερίξ και οι Γότθοι

PanosIa
17-01-07, 13:31
Το "αστείο" της όλης υπόθεσης είναι ότι ένα παιδί 19 χρονών σκέφτεται έτσι...

Διάψευσέ με αντί να ειρωνεύεσαι. Αντί να μου κολλάς ετικέτες (χρυσαυγίτης, καρατζαφερικός κτλ.) εγώ θα έλεγα να μου εξηγήσεις σε τι από αυτά που είπα διαφωνείς και πού κάνω λάθος.

Και φαντάζομαι οι έλληνες εθνικιστές δεν διεκδικούν τίποτα, έτσι;.

Μια τέτοια σύγκριση δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι εθνικιστές στην Ελλάδα είναι μια μειοψηφία της οποίας οι βίαιες ενέργειες δίκαια καταδικάζονται από το 95% των Ελλήνων.

Αντίθετά στα Σκόπια και στην Τουρκία οι ίδιες οι κυβερνήσεις στηρίζονται από τους εθνικιστές οι οποίοι έχουν την υποστήριξη μεγάλου μέρους του λαού.

Η ύπαρξη του στρατού το βλέπω πως μπορεί να θεωρήσεις οτι είναι αποτρεπτική. Η υποχρεωτική στράτευση όμως που κολλάει; Ακόμα και να δεχτούμε την ύπαρξη όλων αυτών που λες, δεν λειτουργεί καλύτερα ένα σύστημα πλήρους εκπαίδευσης όλων παρά την ύπαρξη σκοπομάχιμων βαριεστημένων φαντάρων; (Πίστεψε με, όλοι αυτοί που λες τα έχουν διαβάσει αυτά που λέμε εδώ ή αλλου και ξέρουν πόσο "αξιόμαχοι" είμαστε, αρα το επιχείρημα της αποτροπής χωλαίνει)

Δεν είναι το ίδιο να υπάρχει ένας επαγγελματικός στρατός 30.000 αντρών με το να υπάρχουν 2 εκατομμύρια στρατεύσιμοι σε περίπτωση πολέμου, έστω και θεωρητικά. Νομίζω ότι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά, εστώ και αν όχι σε μεγάλο βαθμό. Και δε νομίζω ότι υπήρξαν όλοι "βαριεστημένοι φαντάροι" όπως τους περιγράφεις. Πριν την εισβολή των Ιταλών το 40, στην Ελλάδα επικρατούσε η άποψη ότι η νεολαία δεν έχει αξίες και ιδανικά, βαριέται κτλ. Όταν όμως ήρθε ο φασιστικός κίνδυνος η νεολαία τους διέψευσε.

Από ότι κατάλαβα το επιχείρημα των περισσότερων εδώ είναι ότι δεν χρειάζεται στρατός επειδή δεν κινδυνεύουμε από κανέναν. Μακάρι να έχετε δίκιο, αλλά οι εξελίξεις δε μας δείχνουν κάτι τέτοιο.

@PanosIa, απο την ηλικία σου, και απο ότι είδα οτι πέρασες σε ΤΕΙ, εσύ δεν έχεις πάει ακόμα. Έχεις προσωπική εμπειρία (γνωστούς, αδέλφια) για το τι "υπηρεσίες" προσφέρει ο στρατός? Γιατί το να σπαταλάς 12 μήνες ( ή περισσότερος ή λιγότερους ) και το 80% των ασχολιών σου να μην έχει αντίκρυσμα τι αποτέλεσμα προσφέρει; Νιώθεις εσύ ασφάλεια με την ύπαρξη του στρατού

Νομίζω ότι ήδη απάντησα για το τί πιστεύω.

anon
17-01-07, 13:33
Tα συμπεράσματα για την Ρωμαική Αυτοκρατορία (και την Βυζαντινή μετέπειτα) ταιριάζουν περισσότερο στις αντίστοιχες σημερινές αυτοκρατορίες, και για να γίνω πιο συγκεκριμένος για τις ΗΠΑ.

Επίσης δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι σήμερα γίνεται μάχη σε οικονομικό επίπεδο περισσότερο απο ότι άλλες εποχές όπου η κάθε τοπικη οικονομία ελάχιστα εξαρτόταν απο τον υπόλοιπο κόσμο. Η άκρατη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στην διατήρηση όλου αυτού του αναποτελεσματικού κυκεώνα, μόνο αποτελεσματικούς δεν μας κάνει.

Εαν θέλουμε έναν ΕΣ πιό αξιόμαχο, τουλάχιστον για τους εφέδρους, δεν χρειάζεται αυτο το πεπαλαιωμενο αναχρονιστικό σύστημα αγγαρειομάχων. Αρκεί ένας μήνας εκπαίδευση όπως είπαμε και πιο πριν για να μάθει ο κάθε νέος / νέα, να χειριστεί ορισμένα όπλα, και πως θα λειτουργήσει σε συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης. Η εκπαίδευση αυτή πρέπει να είναι σχεδόν δια βίου πραγματική, δηλαδή πχ κάθε δυο/τρία χρόνια μια εβδομάδα εκπαίδευσης / επαναξιολόγησης για την καλύτερη χρήση των εφέδρων ανάλογα με τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στο μεταξύ. Σήμερα στις ασκήσεις καλούνται έφεδροι, συνήθως οι ίδιοι και οι ίδιοι, απο ακριτικές περιοχές (έχει κάποιο νόημα, αλλά περιορίζει την δυνατότητα των εφέδρων σε αυτούς). Χώρια που μπορούν να οργανωθούν τμήματα εφέδρων άμεσης ετοιμότητας (όπως πχ η πολιτοφυλακή στις ΗΠΑ), γιαυτούς που και ικανοί είναι αλλά και το έχουν μεράκι το στρατιωτικό (βλ υπάρχουν επίσης αρκετοί εδώ μέσα :lol: ).

Oπως καταλαβαίνεις με βάση τα συμπεράσματα μου, δεν υπάρχει λόγος της στρατιωτικής θητείας όπως είναι σήμερα. Για κάθε 5-10 φαντάρους αναλογεί τουλάχιστον ένας στρατιωτικος με μη πολεμική ειδικοτητα...

KLG
17-01-07, 13:51
lol @ WAntilles

Αυτά έλεγα και εγώ οταν καθάριζα κάτι ταψιά απο γκοντζίλα στη Χιο.

...και ύστερα μου λέγανε να καταταγώ, θα γνωρίσεις νέους τόπους, θα έχει γυναίκες και λεφτά... :p

cprotopapas
17-01-07, 13:53
Όπως θα διαβάσεις και στα παράκατω Links,μόνο το Μαυροβούνιο και η Σλοβενία δεν έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την πρώην Γιουγκοσλαβία.Η Βουλγαρία μέχρι το 2008 θα έχει πλήρως επαγγελματικό στρατό.
Η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα προκειμένου να εωισχυθούν τα επιχειρήματα αυτών που μιλάνε για κατάργηση της θητείας.

https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/al.html#Military

https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/bk.html#Military

https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/hr.html#Military

https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/mj.html#Military

https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/rb.html#Military

https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/si.html#Military

@Wantilles:Έχεις ανάγει τα posts χωρίς επιχειρήματα και χωρίς ουσία σε επιστήμη.

cprotopapas
17-01-07, 13:57
Tα συμπεράσματα για την Ρωμαική Αυτοκρατορία (και την Βυζαντινή μετέπειτα) ταιριάζουν περισσότερο στις αντίστοιχες σημερινές αυτοκρατορίες, και για να γίνω πιο συγκεκριμένος για τις ΗΠΑ.

Επίσης δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι σήμερα γίνεται μάχη σε οικονομικό επίπεδο περισσότερο απο ότι άλλες εποχές όπου η κάθε τοπικη οικονομία ελάχιστα εξαρτόταν απο τον υπόλοιπο κόσμο. Η άκρατη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στην διατήρηση όλου αυτού του αναποτελεσματικού κυκεώνα, μόνο αποτελεσματικούς δεν μας κάνει.

Εαν θέλουμε έναν ΕΣ πιό αξιόμαχο, τουλάχιστον για τους εφέδρους, δεν χρειάζεται αυτο το πεπαλαιωμενο αναχρονιστικό σύστημα αγγαρειομάχων. Αρκεί ένας μήνας εκπαίδευση όπως είπαμε και πιο πριν για να μάθει ο κάθε νέος / νέα, να χειριστεί ορισμένα όπλα, και πως θα λειτουργήσει σε συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης. Η εκπαίδευση αυτή πρέπει να είναι σχεδόν δια βίου πραγματική, δηλαδή πχ κάθε δυο/τρία χρόνια μια εβδομάδα εκπαίδευσης / επαναξιολόγησης για την καλύτερη χρήση των εφέδρων ανάλογα με τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στο μεταξύ. Σήμερα στις ασκήσεις καλούνται έφεδροι, συνήθως οι ίδιοι και οι ίδιοι, απο ακριτικές περιοχές (έχει κάποιο νόημα, αλλά περιορίζει την δυνατότητα των εφέδρων σε αυτούς). Χώρια που μπορούν να οργανωθούν τμήματα εφέδρων άμεσης ετοιμότητας (όπως πχ η πολιτοφυλακή στις ΗΠΑ), γιαυτούς που και ικανοί είναι αλλά και το έχουν μεράκι το στρατιωτικό (βλ υπάρχουν επίσης αρκετοί εδώ μέσα :lol: ).

Oπως καταλαβαίνεις με βάση τα συμπεράσματα μου, δεν υπάρχει λόγος της στρατιωτικής θητείας όπως είναι σήμερα. Για κάθε 5-10 φαντάρους αναλογεί τουλάχιστον ένας στρατιωτικος με μη πολεμική ειδικοτητα...

ΣΥΜΦΩΝΩ με τα παραπάνω.ΟΧΙ στην κατάργηση της θητείας,ΝΑΙ στην αλλαγή του περιεχομένου της.

Cafeeine
17-01-07, 14:11
Μια τέτοια σύγκριση δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι εθνικιστές στην Ελλάδα είναι μια μειοψηφία της οποίας οι βίαιες ενέργειες δίκαια καταδικάζονται από το 95% των Ελλήνων.

Αντίθετά στα Σκόπια και στην Τουρκία οι ίδιες οι κυβερνήσεις στηρίζονται από τους εθνικιστές οι οποίοι έχουν την υποστήριξη μεγάλου μέρους του λαού.

Αυτό που λες για τα Σκόπια δεν συνάδει με την κατάργηση της υποχρεωτικής εκεί θητείας.

Δεν είναι το ίδιο να υπάρχει ένας επαγγελματικός στρατός 30.000 αντρών με το να υπάρχουν 2 εκατομμύρια στρατεύσιμοι σε περίπτωση πολέμου, έστω και θεωρητικά. Νομίζω ότι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά, εστώ και αν όχι σε μεγάλο βαθμό.

2 εκατομμύρια στρατεύσιμοι? Εννοείς τους εφέδρους; Μα αυτό δεν έχει σχέση με την θητεία. Μετά την στρατιωτική εκπαίδευση ο κάθε έλληνας πολίτης θα είναι διαθέσιμος σε περίπτωση πολέμου. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους 6 ή τους 12 ή τους 18 μήνες όπου δρα αντιπαραγωγικά, απλά συντηρώντας ένα μηχανισμό στρατιωτικών δημόσιων υπαλλήλων.

Και δε νομίζω ότι υπήρξαν όλοι "βαριεστημένοι φαντάροι" όπως τους περιγράφεις. Πριν την εισβολή των Ιταλών το 40, στην Ελλάδα επικρατούσε η άποψη ότι η νεολαία δεν έχει αξίες και ιδανικά, βαριέται κτλ. Όταν όμως ήρθε ο φασιστικός κίνδυνος η νεολαία τους διέψευσε.

Από ότι κατάλαβα το επιχείρημα των περισσότερων εδώ είναι ότι δεν χρειάζεται στρατός επειδή δεν κινδυνεύουμε από κανέναν. Μακάρι να έχετε δίκιο, αλλά οι εξελίξεις δε μας δείχνουν κάτι τέτοιο.

Εκτος του ότι μιλάμε για άλλες εποχές, με άλλες παγκόσμιες ισορροπίες, που αν μη τι άλλο οι εξελίξεις δείχνουν οτι το ερχόμενιο πεδίο μάχης θα είναι οικονομικό, δεν μιλάμε για την κατάργηση του στρατού, αλλά για την κατάργηση της θητείας, που κανένα σκοπό δεν εξυπηρετεί και αντικατάστασή της με ουσιαστική εκπαίδευση, ωστε να ΕΧΟΥΜΕ 2 εκατομμύρια μάχιμους άμα τύχει και γίνει το μπάμ.

Νομίζω ότι ήδη απάντησα για το τί πιστεύω.

Είπες οτι είσαι υπερ στη ύπαρξη στρατού λόγω εξωτερικών συνθηκών, όχι συγκεκριμένα για τον στρατό όπως τον έχουμε ζήσει και τον ξέρουμε. Και δεν μιλάω για τους πρασινοσκούφηδες, μιλάω για την μεγαλύτερη μάζα του στρατεύματος. Τους εμπιστεύεσαι και αν ναι, τι επιχειρήματα έχεις για αυτό;

(ΥΓ: cprotopapas ξέχασες την Ματσεντόνια (https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/mk.html#Military))

Dark Dominion
17-01-07, 14:13
@ Panosla, απάντησαν ήδη τα παιδιά για μένα, ο κίνδυνος είναι στο μυαλό σου μόνο.

supermario
17-01-07, 14:25
Δηλαδή ρε Popmaniac,ισχύουν ΜΟΝο για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και δεν ισχύουν διαχρονικά;!!!Μάλλον μόνο όποτε σας βολεύει είναι διαχρονική η ιστορία...

Καποιος, καπου, καποτε ελεγε για επιστροφη στα '70s και στα '80s.....

Τωρα ξαφνικα η ιστορια ειναι διαχρονικη.......

WAntilles
17-01-07, 14:32
...το Μαυροβούνιο και η Σλοβενία δεν έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία...

Η Βουλγαρία μέχρι το 2008 θα έχει πλήρως επαγγελματικό στρατό.

Άρα έρχεσαι στα λόγια μου.

Κάτι ξέρουν οι παραπάνω χώρες που καταργούν οριστικά τη θητεία.

vasper
17-01-07, 16:11
Άρα έρχεσαι στα λόγια μου.

Κάτι ξέρουν οι παραπάνω χώρες που καταργούν οριστικά τη θητεία.

Όχι, απλά κάτι έχουν λιγότερο. Εχθρούς...

Μην συγκρίνουμε πατάτες με πορτοκάλια... δεν γίνεται.

Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος που γίνεται η θητεία. Να καταργηθεί σήμερα δεν γίνεται. Ο στόχος όμως είναι να οδηγήσουμε και με την διπλωματία τα υπόλοιπα κράτη εκεί. Μέχρι τότε... γεια σας....

yiapap
17-01-07, 16:31
Καλά vasper...
Άντε η Σλοβενία έχει λιγότερους... οχτρούς.
Το Μαυροβούνιο;
Τα Σκόπια; (αυτοί πια... μόνο με εχθρούς συνορεύουν!)
Η Βουλγαρία; (που έχει και αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία- μην ξεχνάτε το Αμυντικό Σύμφωνο που είχαμε)
Και αυτοί που συνεχίζουν να έχουν υποχρεωτική στράτευση... Έχετε δει πόσους μήνες είναι αυτή η στράτευση;
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 0-6
Κροατία 4
Βουλγαρία 9 μήνες, θα καταργηθεί του χρόνου

Ρε cprotopapas... Τα διάβασες τα links που παρέθεσες; Κατάλαβες τι λέμε; Όλοι κατευθύνονται προς την πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας ενώ εμείς (και ίσως οι Τούρκοι) μιλάμε για αύξησή της! ΕΛΕΟC!

cprotopapas
17-01-07, 16:40
Καποιος, καπου, καποτε ελεγε για επιστροφη στα '70s και στα '80s.....

Τωρα ξαφνικα η ιστορια ειναι διαχρονικη.......
http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=947932&postcount=139
Μάλλον παρανόησες τι έγραψα(ή μάλλον δεν σε βολεύει να καταλάβεις).Δεν θα αναλωθώ να σου εξηγήσω,αλλά θα σου πω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.Οι ιδεοληψίες των 70s και των 80ς έχουν περάσει.

lewton
17-01-07, 16:41
Καλά vasper...
Το Μαυροβούνιο;
Η Βουλγαρία; (που έχει και αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία- μην ξεχνάτε το Αμυντικό Σύμφωνο που είχαμε)
Και αυτοί που συνεχίζουν να έχουν υποχρεωτική στράτευση... Έχετε δει πόσους μήνες είναι αυτή η στράτευση;
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 0-6
Κροατία 4

Ρε cprotopapas... Τα διάβασες τα links που παρέθεσες; Κατάλαβες τι λέμε; Όλοι κατευθύνονται προς την πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας ενώ εμείς (και ίσως οι Τούρκοι) μιλάμε για αύξησή της! ΕΛΕΟC!
Υiapap είπαμε, μόνο εμείς είμαστε οι ανάδελφοι στα Βαλκάνια.

cprotopapas
17-01-07, 16:45
Καλά vasper...
Το Μαυροβούνιο;
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 0-6
Κροατία 4

Το Μαυροβούνιο ποιούς έχει εχθρούς;(είναι έτοιμο να μπει στη Ε.Ε και αποτελεί το νέο "αγαπημένο" κράτος των ΗΠΑ.
Η Βουλγαρία είναι ΗΔΗ στην ΕΕ και δεν έχει τα ίδια προβλήματα με την Τουρκία.
Η Βοσνία είναι προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ(SFOR).
H Κροατία είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ και άλλο ένα "αγαπημένο" κράτος των ΗΠΑ.

Γιατί στον βωμό της ιδεοληψίας θυσιάζετε ορισμένοι την σοβαρότητα;

Και ΝΑΙ...να μειωθεί η θητεία ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ της!!!

ssonic
17-01-07, 16:51
Η Κροατία είναι στην ΕΕ.

Πότε και δεν μας το είπανε; Μας το κρύβουν κι αυτό μαζί με τους αιμοδιψείς εχθρούς μας; :rofl:

vasper
17-01-07, 16:59
Καλά vasper...
Το Μαυροβούνιο;
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 0-6
Κροατία 4

Μαυροβούνιο και Σλοβενία έχουν λύσει τα συνοριακά προβλήματά τους, τα Σκόπια βγάζουν χρήματα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και μισθώνουν στρατό (να το κάνουμε και εμείς; ) και σίγουρα δεν μετράς εμάς στους εχθρούς των Σκοπίων. Η Βουλγαρία σίγουρα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία για μερικά μέτρα εδάφους, ούτε η Τουρκία θα διακινδυνέψει χωρίς να έχει να κερδίσει πολλά. Δεν μπορείς να συγκρίνεις το κέρδος από μερικά μέτρα εδάφους με το μισό Αιγαίο...

Επίσης ΚΑΜΙΑ από αυτές τις χώρες δεν έχει 2000 χιλιόμετρα (και πλέον αν μετρήσουμε τις ακτογραμμές) συνόρων με αυτούς που τους επιβουλεύονται.

ssonic
17-01-07, 17:08
Μαυροβούνιο και Σλοβενία έχουν λύσει τα συνοριακά προβλήματά τους

Ομολογώ να πω ότι οι υπέρμαχοι της θητείας είναι πλήρως ενημερωμένοι και τεκμηριωμένοι :rofl:

Χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα, θυμάμαι εδώ και χρόνια πόσα συνοριακά προβλήματα - διαμάχες έχουνε οι Σλοβένοι με τους Κροάτες τα οποία αποτελούν βασική αιτία βέτο της Σλοβενίας για την είσοδο της γείτονος στην Ε.Ε. :whistle:

Croatia and Slovenia have several land and maritime boundary disputes.

Slovenia claims the water border in the bay of Piran/Savudrija does not go through the middle of the bay, while Croatia claims it does. This is causing problems for the fishermen due to undefined area where the naval police of each country may patrol.

Related to the border in the said bay is Slovenian access to international waters which would require Croatia to cede at least some of its territorial waters to the west of Umag.

A small number of cadastral units on the right-hand side of the river Dragonja in Istria have remained under Croatian jurisdiction after the river was re-routed after the Second World War. This area is located near the Sečovlje-Plovanija official border crossing point (set up by an interim agreement of the two countries in the 1990s).

The area around the peak of the Žumberak/Gorjanci mountain is cadastrally assigned partly to Slovenia (the Trdinov vrh area) and partly to Croatia (the Sveta Gera area). However, an old Yugoslav People's Army barracks building on the Croatian part of the border is still occupied by a small number of Slovenian army personnel.

Slovenia is disputing Croatia's claim to establish an economic section of the Adriatic, requiring direct access to the international waters. Croatia decided to pursue a policy of stricter control over fishing and other economic use of the sea. This policy is in place since late 2004 but excludes the EU countries (namely, Slovenia and Italy).
http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_relations_of_Croatia#Slovenia

vasper
17-01-07, 17:38
Ομολογώ να πω ότι οι υπέρμαχοι της θητείας είναι πλήρως ενημερωμένοι και τεκμηριωμένοι :rofl:

Απλά η σύγκριση είναι άστοχη. Τα μικροπροβλήματα κρατών με 2 αεροπλανάκια το καθένα, δεν έχουν καμία σχέση με το γίγαντα δίπλα μας που ακόμα διοικείται από στρατιωτικούς... Αυτό το καταλαβαίνεις ή πρέπει να το ψάξεις λίγο πρώτα;

lewton
17-01-07, 17:56
Απλά η σύγκριση είναι άστοχη. Τα μικροπροβλήματα κρατών με 2 αεροπλανάκια το καθένα, δεν έχουν καμία σχέση με το γίγαντα δίπλα μας που ακόμα διοικείται από στρατιωτικούς... Αυτό το καταλαβαίνεις ή πρέπει να το ψάξεις λίγο πρώτα;
Vasper ελπίζω να μην περιμένεις από εμένα να σε προστατέψω από τους Τούρκους του χρόνου που θα είμαι φαντάρος.
Μεγάλη τιμή μου κάνεις μεν και δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά... σώθηκες.

feanor123
17-01-07, 18:09
Vasper ελπίζω να μην περιμένεις από εμένα να σε προστατέψω από τους Τούρκους του χρόνου που θα είμαι φαντάρος.

My point exactly. Και συν τοις άλλοις, αν κάτι δεν το καταλαβαίνεις, δεν το αισθάνεσαι, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ένας Έλληνας αξίζει περισσότερο το να ζήσει απέναντι σε ένα Τούρκο. Πολλές φορές το αντίθετο μάλιστα. Μόνο αν κινδυνεύσω εγώ ή οι δικοί μου άνθρωποι θα πολεμήσω. Ποτέ για τα συμφέροντα της χώρας μου.

vasper
17-01-07, 18:16

χαχα... σίγουρα δεν περιμένω αυτό. Αλλά αυτό δεν το ξέρουν οι Τούρκοι... ;) Όπως είπα και νωρίτερα (και αυτός είναι ο λόγος που είμαι υπέρ της κατάργησης της στράτευσης ή την μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό όταν γίνει εφικτό) η ανάγκη δεν είναι επιχειρησιακή, αλλά αποτρεπτική. Είναι καθαρά διπλωματικό χαρτί. Του λες του άλλου "για δοκίμασε". Διαφορετικά τι θα τους πεις; Είναι σαν το ανέκδοτο με τον Κρητικό που αντάλλαξε τη μαχαίρα του για ένα ρολόϊ και του λέει ο πατέρας το: "Τσε άμα μωρέ σου βρίσουν τη μάνα, ήντα θα τους πεις; Οκτώ παρά τέταρτο;"!!!

yiapap
17-01-07, 18:29
Το Μαυροβούνιο ποιούς έχει εχθρούς;(είναι έτοιμο να μπει στη Ε.Ε και αποτελεί το νέο "αγαπημένο" κράτος των ΗΠΑ.
Η Βουλγαρία είναι ΗΔΗ στην ΕΕ και δεν έχει τα ίδια προβλήματα με την Τουρκία.
Η Βοσνία είναι προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ(SFOR).
H Κροατία είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ και άλλο ένα "αγαπημένο" κράτος των ΗΠΑ.

Γιατί στον βωμό της ιδεοληψίας θυσιάζετε ορισμένοι την σοβαρότητα;

Και ΝΑΙ...να μειωθεί η θητεία ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ της!!!Το Μαυροβούνιο, η Σερβία και τα Σκόπια έχουν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβλήματα με το Κόσσοβο. Με δεδομένο ότι τα σύνορά τους δεν είναι παγιοποιημένα ούτε έχουν υπογραφεί διμερείς συνθήκες με το Κόσσοβο (που δεν υπήρχε σαν κράτος) ούτε με την Αλβανία... καταλαβαίνεις
Η Βοσνία αν δεν το γνωρίζεις (που δε νομίζω) είναι Ομόσπονδο και Αυτόνομο κράτος στο οποίο όμως εδρεύει διεθνή δύναμη και ΝΑΤΟικός Επίτροπος για να επιβλέπει τη λειτουργία του. Ο Επίτροπος κάποτε θα φύγει. Αν νομίζεις ότι τότε θα αυξήσουν τη θητεία... μάλλον συνεχίζεις να κινείσαι εκεί μεταξύ Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας :p

Η Βουλγαρία έχει σοβαρότερα από εμάς προβλήματα καθότι έχει αναγνωρισμένη Τουρκική μειονότητα η οποία είναι ιδιαίτερα οργανωμένη και "συμπαγής", σε αντίθεση με τη δική μας μουσουλμανική. Έχει επίσης πρόβλημα με τα Σκόπια (τους εθνικιστές εννοώ) που θεωρούν τμήμα της Βουλγαρίας κάτι αντίστοιχο με την Ελληνική Μακεδονία δηλαδή μέρος/κομμάτι δικό τους. Έχω την εντύπωση ότι έχει και με τη Ρουμανία κάτι προστριβές που ξεκίνησαν τελευταία αλλά δεν πέρνω και όρκο.

Αλλά γιατί να σου τα λέω εγώ; Μια χαρά δεν τα λέει στα links που παράθεσες από τη CIA;
Για κοίτα εκεί!

Και επίσης σου επιστρέφω το "Γιατί στον βωμό της ιδεοληψίας θυσιάζετε ορισμένοι την σοβαρότητα;"
Αν είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε ότι τα νεοσύστατα κράτη της Βαλκανικής έχουν λιγότερα προβλήματα με τους γείτονες (με τους οποίους πολέμησαν) από εμάς!

vasper
17-01-07, 19:00
Βρε yiapap, πότε ήταν η τελευταία φορά οι Τούρκοι εισέβαλαν σε χώρο της Βουλγαρίας; Για δες τι γίνεται εδώ; Έτσι απλό σου φαίνεται να γίνει αύριο η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας; Και μετά λέμε ότι κάνουμε πρόχειρα πράγματα.... Καλά...

Πάντως συνεχίζεις να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. 2 αεροπλάνα και 1 πλοίο (για τις χώρες που έχουν θάλασσα) δεν συγκρίνονται με τους δικούς μας (Ελλάδα-Τουρκία) στρατούς. Άσε το γεγονός ότι η νοτιοανατολική Βουλγαρία δεν έχει την ίδια στρατηγική σημασία με το Αιγαίο και δεν έχει να προστατεύσει το ίδιο μήκος συνόρων που έχουμε εμείς.

Επίσης σίγουρα το πρόβλημα της Βουλγαρίας δεν είναι τα Σκόπια όπως δεν είναι και δικό μας πρόβλημα!!! Έλεος δηλαδή....

stelpas
17-01-07, 19:28
Η Ελλαδα(Greece) ειναι μια μικρη και σχετικα ανισχυρη χωρα.Απο την συσταση του το νεοελληνικο κρατος δεν εχει κερδισει πολεμο χωρις να ειναι συμμαχος καποιας μεγαλης δυναμης.Για αυτο τον λογο(και αλλους) η Ελλαδα θα πρεπει να δινει περισσοτερο βαρος στην επιλογη του διπλωματικου της προσωπικού παρα του στρατιωτικου.

Εαν υπηρχε η φανταστικη πιθανοτητα να ερθουν αντιμετωπες πολεμικα η Ελλαδα και η Τουρκια(χωρις συμμαχους) τοτε η δευτερη θα ειχε το πανω χερι γιατι,μεταξυ των αλλων, εκτος της συντριπτικης υπεροχης αριθμητικα η υποαναπτικτη κοινωνια του μεγαλυτερου μερους της θα δεχοτανε πολυ πιο ανωδυνα τις ανθρωπινες απωλειες.

Το Ισραηλ παρολο που εχει στρατο του μελλοντος(τεχνολογικα) και καθε πολιτης ειναι και στρατιωτης,δεν θα υπηρχε στο χάρτη αν δεν ειχε γερες συμμαχιες.

Δεν χρειαζομαστε την υποχρεωτικη στρατευση.Θα μπορουσε ισως να υπαρχει μια εκπαιδευση για τον χειρισμο των οπλων καποια στιγμη για καποιες μερες στους πολιτες.Η υποχρεωτικη στρατευση
ανεκπαιδευτων και απειρων πολιτων εξυπηρετει τα ταμπου και τον φοβο συντηρητικών.

Αυτου του ειδους τις μεταρυθμισεις ποιος θα τις κανει;

Dark Dominion
17-01-07, 20:03
Αυτου του ειδους τις μεταρυθμισεις ποιος θα τις κανει;

imho κανένα από τα 2 μεγάλα κόμματα. Για τα μικρά δεν μπορώ να έχω άποψη.

odd
17-01-07, 20:04
Η κυβέρνηση είχε ή δεν είχε υποσχεθεί να μειώσει τη θητεία στους 6 μήνες μέχρι το 2008; Είπε ή δεν είπε ψέμματα;

Απόσπασμα από προγραμματικές δηλώσεις του πρώην υπ. άμυνας Σπηλιωτόπουλου από τα πρακτικά της Βουλής.

...μειώνουμε σταδιακά τη διάρκεια της υποχρεωτικής θητείας από το τέλος του 2005 με τελικό στόχο τη μείωση της θητείας στους έξι μήνες, με ταυτόχρονη εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού επαγγελματιών οπλιτών και την εφαρμογή του συστήματος των εφέδρων υψηλής ετοιμότητας, σύμφωνα με τις ανάγκες άμυνας και ασφάλειας της χώρας, το ρυθμό μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και την πρόοδο της εκπαίδευσης. Αναβαθμίζουμε το θεσμό των επαγγελματιών οπλιτών και τους αναθέτουμε τα καθήκοντα για τα οποία προσλήφθηκαν. Λαμβάνουμε αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις και αναθέτουμε ειδικό ρόλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα γραφεία μέριμνας προσωπικού με τα οποία γραφεία επικοινωνεί όλο το προσωπικό απ' όλες τις μονάδες της επικράτειας πολύ εύκολα και όποτε αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα. Παρέχουμε το δικαίωμα στους ανυπότακτους που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους να κατατάσσονται για βασική εκπαίδευση και να εξαγοράζουν το υπόλοιπο της θητείας τους. Χορηγούμε άδεια επίσκεψης στην Ελλάδα ένα μήνα κάθε χρόνο χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, ενώ ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, επανεξετάζουμε το θέμα των διαβατηρίων. Εφαρμόζουμε το θεσμό του εφέδρου υψηλής ετοιμότητας σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές. Με το μέτρο αυτό προβλέπεται η ένταξη στον οργανισμό άμυνας και ασφάλειας της χώρας δεκάδων χιλιάδων ανέργων ή περιοδικά άνεργων πολιτών ηλικίας μέχρι 35 ετών των παραμεθορίων περιοχών, οι οποίοι θα αμείβονται με το μισθό του ομοιόβαθμου μόνιμου συναδέλφου τους.

τα bold είναι δικά μου

lewton
17-01-07, 20:05
Η κυβέρνηση είχε ή δεν είχε υποσχεθεί να μειώσει τη θητεία στους 6 μήνες μέχρι το 2008; Είπε ή δεν είπε ψέμματα;

Απόσπασμα από προγραμματικές δηλώσεις του πρώην υπ. άμυνας Σπηλιωτόπουλου από τα πρακτικά της Βουλής.

...μειώνουμε σταδιακά τη διάρκεια της υποχρεωτικής θητείας από το τέλος του 2005 με τελικό στόχο τη μείωση της θητείας στους έξι μήνες, με ταυτόχρονη εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού επαγγελματιών οπλιτών και την εφαρμογή του συστήματος των εφέδρων υψηλής ετοιμότητας, σύμφωνα με τις ανάγκες άμυνας και ασφάλειας της χώρας, το ρυθμό μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και την πρόοδο της εκπαίδευσης. Αναβαθμίζουμε το θεσμό των επαγγελματιών οπλιτών και τους αναθέτουμε τα καθήκοντα για τα οποία προσλήφθηκαν. Λαμβάνουμε αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις και αναθέτουμε ειδικό ρόλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα γραφεία μέριμνας προσωπικού με τα οποία γραφεία επικοινωνεί όλο το προσωπικό απ' όλες τις μονάδες της επικράτειας πολύ εύκολα και όποτε αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα. Παρέχουμε το δικαίωμα στους ανυπότακτους που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους να κατατάσσονται για βασική εκπαίδευση και να εξαγοράζουν το υπόλοιπο της θητείας τους. Χορηγούμε άδεια επίσκεψης στην Ελλάδα ένα μήνα κάθε χρόνο χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, ενώ ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, επανεξετάζουμε το θέμα των διαβατηρίων. Εφαρμόζουμε το θεσμό του εφέδρου υψηλής ετοιμότητας σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές. Με το μέτρο αυτό προβλέπεται η ένταξη στον οργανισμό άμυνας και ασφάλειας της χώρας δεκάδων χιλιάδων ανέργων ή περιοδικά άνεργων πολιτών ηλικίας μέχρι 35 ετών των παραμεθορίων περιοχών, οι οποίοι θα αμείβονται με το μισθό του ομοιόβαθμου μόνιμου συναδέλφου τους.

τα bold είναι δικά μου
Είπε.
Είναι γλυκά βλέπεις τα λεφτά όταν τα τρως.

Dark Dominion
17-01-07, 20:12
Εδώ μας έλεγαν ότι θα την έκαναν 16 μήνες....

yiapap
17-01-07, 20:34
Βρε yiapap, πότε ήταν η τελευταία φορά οι Τούρκοι εισέβαλαν σε χώρο της Βουλγαρίας; Για δες τι γίνεται εδώ; Έτσι απλό σου φαίνεται να γίνει αύριο η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας; Και μετά λέμε ότι κάνουμε πρόχειρα πράγματα.... Καλά...

Πάντως συνεχίζεις να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. 2 αεροπλάνα και 1 πλοίο (για τις χώρες που έχουν θάλασσα) δεν συγκρίνονται με τους δικούς μας (Ελλάδα-Τουρκία) στρατούς. Άσε το γεγονός ότι η νοτιοανατολική Βουλγαρία δεν έχει την ίδια στρατηγική σημασία με το Αιγαίο και δεν έχει να προστατεύσει το ίδιο μήκος συνόρων που έχουμε εμείς.

Επίσης σίγουρα το πρόβλημα της Βουλγαρίας δεν είναι τα Σκόπια όπως δεν είναι και δικό μας πρόβλημα!!! Έλεος δηλαδή....Αν δεν κάνω λάθος η τελευταία φορά που οι Τούρκοι εισέβαλαν σε χώρο της Ελλάδας ήταν το... 1453
Εκτοτε μόνο εμείς έχουμε εισβάλλει σε χώρο της Τουρκίας.
Επίσης αν δεν κάνω λάθος σε χώρους που θεωρούσε δικούς της η Βουλγαρία εισβάλανε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Όσο για τη στρατηγική θέση ή μη της Βουλγαρίας... Κάτσε να δούμε... Τους βλέπω να τελειώνουν Παραεγνατία, Αγωγό αερίου και αγωγό πετρελαίου πριν από εμάς (μέσω Μπουργκάς). Τότε να δούμε ποιος θα έχει στρατηγική θέση!

Αλλά άσε τη Βουλγαρία... Για τις Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες;

Tέσπα... Άκρη δε βγάζουμε. Έχετε δίκιο... Είμαστε περικυκλωμένοι από των οχτρών τα φουσάτα και το να έχουμε 100.000 αγγαριομάχους αυξάνει τη στρατιωτική και διπλωματική ισχύ μας. :rolleyes:

cprotopapas
17-01-07, 21:10
Το Μαυροβούνιο, η Σερβία και τα Σκόπια έχουν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβλήματα με το Κόσσοβο. Με δεδομένο ότι τα σύνορά τους δεν είναι παγιοποιημένα ούτε έχουν υπογραφεί διμερείς συνθήκες με το Κόσσοβο (που δεν υπήρχε σαν κράτος) ούτε με την Αλβανία... καταλαβαίνεις
Η Βοσνία αν δεν το γνωρίζεις (που δε νομίζω) είναι Ομόσπονδο και Αυτόνομο κράτος στο οποίο όμως εδρεύει διεθνή δύναμη και ΝΑΤΟικός Επίτροπος για να επιβλέπει τη λειτουργία του. Ο Επίτροπος κάποτε θα φύγει. Αν νομίζεις ότι τότε θα αυξήσουν τη θητεία... μάλλον συνεχίζεις να κινείσαι εκεί μεταξύ Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας :p

Η Βουλγαρία έχει σοβαρότερα από εμάς προβλήματα καθότι έχει αναγνωρισμένη Τουρκική μειονότητα η οποία είναι ιδιαίτερα οργανωμένη και "συμπαγής", σε αντίθεση με τη δική μας μουσουλμανική. Έχει επίσης πρόβλημα με τα Σκόπια (τους εθνικιστές εννοώ) που θεωρούν τμήμα της Βουλγαρίας κάτι αντίστοιχο με την Ελληνική Μακεδονία δηλαδή μέρος/κομμάτι δικό τους. Έχω την εντύπωση ότι έχει και με τη Ρουμανία κάτι προστριβές που ξεκίνησαν τελευταία αλλά δεν πέρνω και όρκο.

Αλλά γιατί να σου τα λέω εγώ; Μια χαρά δεν τα λέει στα links που παράθεσες από τη CIA;
Για κοίτα εκεί!

Και επίσης σου επιστρέφω το "Γιατί στον βωμό της ιδεοληψίας θυσιάζετε ορισμένοι την σοβαρότητα;"
Αν είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε ότι τα νεοσύστατα κράτη της Βαλκανικής έχουν λιγότερα προβλήματα με τους γείτονες (με τους οποίους πολέμησαν) από εμάς!

Περί Βοσνίας.Σου λέει κάτι το ακρωνύμιο SFOR;

ΥΓ:Έχεις κολλήσει με το "αγγαριομάχους".Έχω γράψει επανειλλημένα για άλλαγη του περιεχομένου της θητείας.Αλλά ούτε αυτό παραδέχεσαι...

cprotopapas
17-01-07, 21:13
ΑνΌσο για τη στρατηγική θέση ή μη της Βουλγαρίας... Κάτσε να δούμε... Τους βλέπω να τελειώνουν Παραεγνατία, Αγωγό αερίου και αγωγό πετρελαίου πριν από εμάς (μέσω Μπουργκάς). Τότε να δούμε ποιος θα έχει στρατηγική θέση!

Ξέχασες(;) να αναφέρεις ότι ο αγωγός του πετρελαίου θα περάσει ΚΑΙ από την Αλεξανδρούπολη.

yiapap
17-01-07, 21:24
Ξέχασες(;) να αναφέρεις ότι ο αγωγός του πετρελαίου θα περάσει ΚΑΙ από την Αλεξανδρούπολη.http://www.voanews.com/english/images/Pipleline-PEOP_tv_8jan07_21.jpg
Toν κίτρινο τον βλέπεις να περνάει από την Αλεξανδρούπολη;
Περισσότερα... (http://www.sofiaecho.com/article/macedonia-albania-and-bulgaria-sign-oil-pipeline-convention/id_19358/catid_67)

KLG
17-01-07, 22:13

τα bold είναι δικά μου

Περιμένω και εγώ με μεγάλη λαχτάρα την απάντηση των εκπροσώπων. Είμαι περίεργος να δω πως θα το χρεώσουν και αυτό στο ΠΑΣΟΚ...

Η απάντηση odd είναι οτι βασίστηκαν στους ΕΠΟΠ για τον προγραμματισμό. Αλλά μολις τα πουλάκια μας τα βρήκαν ζόρικα και έπρεπε να δουλέψουν, άρχισαν να την κάνουν με ελαφρά απο το στράτευμα.

Νομίζαν οτι σε 5-7 χρονάκια θα γίνονταν καραβανάδες (a.k.a βαθμοφόροι αργόσχολοι) και οτι ως τότε θα την βγάζανε με 4-5 υπηρεσίες. Την είδαν και στελέχη τρομάρα τους. Και όταν ήρθαν τα δύσκολα πήραν την επιλογη που είχαν να φύγουν στα 3 χρόνια.

Και έτσι επλήγη το αξιόμαχον που δεν είχαμε επαγγελματίες σκοπούς να φυλούν το Γουδί, το πεντάγωνο και τα άλλα νευραλγικά σημεία της Αθήνας. Πίστευαν τα πουλάκια μου οτι θα πληρώνονταν για να είναι φαντάροι, χωρίς τις αγγαρείες, τις τουαλέτες και τα μαγειρία, αλλά η πραγματικότητα τους αδίκησε.

Δε βαριέσαι θα γίνουν σεκιουριτάδες, θα δουλεύουν 2 φορές περισσότερο, θα πληρώνονται 4 φορές λιγότερο αλλά τουλάχιστων θα μπανίζουν τα γκομενάκια στο Θησείο και θα πουλάνε τσαμπουκά στα 16χρονα που καπνίζουν στον ηλεκτρικό...

lazar
17-01-07, 22:26
Αν δεν κάνω λάθος η τελευταία φορά που οι Τούρκοι εισέβαλαν σε χώρο της Ελλάδας ήταν το... 1453

1879. Και αν δεν τους σταματούσαν οι μεγάλες δυνάμεις (με την διπλωματία) θα έφταναν στην Αθήνα, που δεν ήταν άλλωστε και μακρυά.

@ ADSLgr.com All rights reserved.