Επιστροφή στο Forum : Απαγόρευση καπνίσματος
Σελίδες :
1
2
3
4
5
6
[
7]
NIKOSEAGLE, η δεύτερη μέρα είναι η πιο δύσκολη.
Ρε φιλε θελω να κανω την Μα***** μου και να το ευχαριστιθω.
Να την κάνεις. Όμως, όχι εκεί που υπάρχουν παιδιά (ναι, και στο δρόμο), άρρωστοι, κάποιοι περίεργοι τύποι που θέλουν να μην βρωμάνε και να είναι υγιείς κ.ο.κ.
Να σας φτιάξει η Α.Μ.Α.Ν. teleshopping τεκέ-in-a-box ρε, βρωμούσες, που ο Pepe le Pew μυρίζει λεβάντα μπροστά σας!
Υ.Γ.: εν τω μεταξύ, για όσους παρακολουθούν το άλλο "μεγάλο θέμα" των ημερών, pew είναι και το στασίδι (ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!).
Ο Πέππας με το στασίδι δηλαδή; :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Έχει καμία σχέση με άλλον, "γνωστό" Πέππα; ;-)
Φιλικά
Παπιάρχοντας
Έχει καμία σχέση με άλλον, "γνωστό" Πέππα;
Παει αυτος τον εφαγε η "μαρμαγκα"... :mrgreen:
Ο Πέππας με το στασίδι δηλαδή; :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Έχει καμία σχέση με άλλον, "γνωστό" Πέππα; ;-)
Φιλικά
Παπιάρχοντας
Δεν ξέρεις τον μεγαλύτερο εραστή του σύμπαντος; Και είσαι φανατικός με τα κόμικς; Ραπίστε τον!
http://www.vegalleries.com/wbltd/2pepe.jpg
[ναι, αυτή είναι γάτα, που συνήθως της βάφεται η ουρά κατά λάθος, με αποτέλεσμα να την κυνηγάει ο Pepe για να κάνουν έναν έρωτα όλο τρέλλααα]
Γρήγορα, θεραπεία με Warner Bros!
McAli wrote:
θα σου φέρω ένα τσαμπί σταφίδα τον Σεπτέμβριο, και ένα σακουλάκι αποξηραμένη σταφίδα από το ίδιο χωράφι.....Θα δοκιμάσεις,και θα μου πεις αν είναι το ίδιο γλυκό ή αν ένα από τα δύο είναι πιο γλυκό από το άλλο. (με τα σύκα δε φαίνεται τόσο πολύ γιατί είναι πολύ γλυκά ούτως ή άλλως).
Προτιμώ να μου δείξεις έρευνα με ποιοτική & ποσοτική ανάλυση συστατικών.
McAli wrote:
Μη μου λες τώρα ότι νοθεύεται το μέλι, γιατί τότε θα σε βάλω στην ίδια κατηγορία με τον φίλο που λέει ότι το "μέλι μπορεί να φτιαχτεί 100% τεχνιτά"!!!!
Φυσικά και νοθεύεται το μέλι. Ρώτα τους μελισσοκόμους και θα μάθεις τους τρόπους.
Δεν επανέρχομαι στο thread αυτό, last message. Οποιος θέλει κάτι prv msg me.
theos_larissa
25-01-05, 10:48
η πιο δυσκολη μερα-ες ειναι μια βδομαδα μετα το κοψιμο.αν το καταφερεις και δεν το βαλεις στο στομα σου τοτε μαλλον εληξε για σενα η κακια συνηθεια.καπως ετσι εγινε με εμενα.παιδια αισθανομαι καλυτερα.βλεπεις διαφορα. :wink:
theos , μην νομίζεις πως το έχεις κόψει ... έχω φίλους που το είχαν κόψει για δέκα χρόνια και το ξαναάρχισαν ...
Να την κάνεις. Όμως, όχι εκεί που υπάρχουν παιδιά (ναι, και στο δρόμο), άρρωστοι, κάποιοι περίεργοι τύποι που θέλουν να μην βρωμάνε και να είναι υγιείς κ.ο.κ.
Να σας φτιάξει η Α.Μ.Α.Ν. teleshopping τεκέ-in-a-box ρε, βρωμούσες, που ο Pepe le Pew μυρίζει λεβάντα μπροστά σας!
coda , μήπως τα παραλές ? Μήπως λέω . Αν δεν θέλεις τον καπνό στον δρόμο .μπορείς να κάθεσαι σπίτι σου :lol: :lol:
coda , μήπως τα παραλές ? Μήπως λέω . Αν δεν θέλεις τον καπνό στον δρόμο .μπορείς να κάθεσαι σπίτι σου :lol: :lol:
Και εγώ όταν κυκλοφορώ σε συγκεκριμένες πόλεις εκτός "Κλειδιού του Παραδείσου"...δηλαδή σε άλλο "τόπους", θα ήθελα να μη βλέπω άνθρωπο....Μπορείτε να κάνετε κάτι και για αυτό??
Ευχαριστώ
theos_larissa
25-01-05, 14:49
theos , μην νομίζεις πως το έχεις κόψει ... έχω φίλους που το είχαν κόψει για δέκα χρόνια και το ξαναάρχισαν ...
συμφωνω, απλα εχω μπει στο τριπακι (λες και με ποτισαν με κατι) οτι δεν μου προσφερει κατι.ειναι καθαρα ψυχολογικο τελικα.επισης με τα λεφτα που ξοδευεις στα τσιγαρα εγω ας πουμε τωρα τα δινω στην βενζινη, παω κανενα ταξιδακι και βγαζω αλλου τα γουστα μου.επισης καινουργιο αυτοκινητο πηρα δεν θα καπνιζα ποτε μεσα.με επηρεασε.τελικα το τσιγαρο ειναι σαν μια σχεση με κοπελα.τωρα εχω σχεση με το αυτοκινητο.:))πληρωνω εκει.παρτο οπως θες αλλα σιγουρα δεν μπορω να ξερω τι θα γινει μετα απο μια βδομαδα, ενα μηνα ή χρονο.μπορει να το ξαναρχισω. :cry:
Δ.Ματσουκα??Μπορω να σου πω ενα ερωτικο τραγουδι και μετα να Σε εχω ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ?????
Πρόσεχε τι λες , γιατί μπορεί να γίνει :evil: :evil:
Και μετά πώς θα την ξεφορτωθείς ? :lol: :lol: :lol:
theos_larissa
25-01-05, 15:08
Δ.Ματσουκα??Μπορω να σου πω ενα ερωτικο τραγουδι και μετα να Σε εχω ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ?????
Πρόσεχε τι λες , γιατί μπορεί να γίνει :evil: :evil:
Και μετά πώς θα την ξεφορτωθείς ? :lol: :lol: :lol:
ακουγεται πολυ παιδικο να γουσταρεις μια γυναικα τοσο πολυ ποσο στην ηλικια μου και να το δειχνεις αλλα για μενα ειναι απο τις πιο σεξυ γυναικες της υφηλιου.χωρις πλακα.
τωρα μακαρι NIKOSEAGLE να την ειχα ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ:)))εχχεεχε.
θα το ξαναρχιζα το τσιγαρο για την παρτυ της. :lol: :lol: :lol:
Εβελυνα Παπαντωνιου, με τα μυαλα στα καγκελα και τα αφτια στο μιξερ!!!! Και το thread off topic !! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Κόβω το κεφάλι μου πως είσαι καπνιστής.
Τυπική συμπεριφορά καπνιστή: "ναι, αλλά οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, μπλα". Λυπάμαι, αυτή είναι η τεχνολογία μετακίνησης σήμερα (αν και προσωπικά έχω υβριδικό), όμως το θέμα είναι διαφορετικό.
Γιατί δεν κάθεσαι εσύ σπίτι σου, να καπνίζεις με την ησυχία σου; Αφού θα απαγορευτεί η διαφήμιση προϊόντων καπνού στο δρόμο, έχει νόημα να περνάνε "ζωντανές" διαφημίσεις, μπροστά από τα παιδιά; Με ρώτησες εμένα, αν θέλω να βλέπω παντού στάχτη, γόπες πεταμένες (ναι, είμαι από αυτούς που αν βρουν σκουπίδι μπροστά τους, βγάζουν το σκάνερ για κάδο -πριν 10 μέρες, μάλωσα χοντρά με ένα ζώον, που άνοιξε το παράθυρο και πέταξε έξω το πακέτο του, ενώ με κοιτούσε με εκείνο το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας), αν γουστάρω να μου έρχεται ο καπνός στη μούρη από κάθε πιπίνι της συμφοράς (ένας από τους λόγους που πιστεύω στη θανατική ποινή :lol: ) ή όταν περιμένω με παιδιά στην ουρά π.χ. για εισιτήρια θεάτρου (δυστυχώς, δεν έχουν όλοι online ή έστω τηλεφωνικό σύστημα κρατήσεων);
Επιβαρύνει, ενοχλεί, βρωμάει, κοστίζει. Τέλος.
Γιατί δεν κάθεσαι εσύ σπίτι σου, να καπνίζεις με την ησυχία σου; Αφού θα απαγορευτεί η διαφήμιση προϊόντων καπνού στο δρόμο, έχει νόημα να περνάνε "ζωντανές" διαφημίσεις, μπροστά από τα παιδιά; Με ρώτησες εμένα, αν θέλω να βλέπω παντού στάχτη, γόπες πεταμένες (ναι, είμαι από αυτούς που αν βρουν σκουπίδι μπροστά τους, βγάζουν το σκάνερ για κάδο -πριν 10 μέρες, μάλωσα χοντρά με ένα ζώον, που άνοιξε το παράθυρο και πέταξε έξω το πακέτο του, ενώ με κοιτούσε με εκείνο το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας), αν γουστάρω να μου έρχεται ο καπνός στη μούρη από κάθε πιπίνι της συμφοράς (ένας από τους λόγους που πιστεύω στη θανατική ποινή ) ή όταν περιμένω με παιδιά στην ουρά π.χ. για εισιτήρια θεάτρου (δυστυχώς, δεν έχουν όλοι online ή έστω τηλεφωνικό σύστημα κρατήσεων);
Επιβαρύνει, ενοχλεί, βρωμάει, κοστίζει. Τέλος.
Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις μερικές σελίδες από το thread (όχι όλες) θα έβλεπες πως όχι απλά είμαι καπνιστής , αλλά πολύ πολύ βαρύς καπνιστής ! Κανονικά έπρεπε ήδη να έχω πεθάνει από ένα από τα νοσήματα που σχετίζονται άμεσα με τον καπνό εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια (σύμφωνα με τις ιατρικές έρυνες) .Παρόλα αυτά συνεχίζω να ζω ,γιατί φαίνεται ξέχασαν να μου το πουν . Πρώτον , δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να εκνευρίζεσαι περισσότερο από εμένα , από τα ζώα που πετούν σκουπίδια στο δρόμο ...
Δεύτερον ,δεν μίλησα για ουρές θεάτρου (ούτε εσύ φυσικά ,στο προηγούμενο ποστ ) ,αλλά για τον δρόμο. (εκτός αν αυτό είναι το όνειρό σου ,να απαγορευτεί το κάπνισμα στον δρόμο ή καλύτερα να σκοτώνουν επί τόπου τους καπνιστές :roll: - ίσως βέβαια να είναι μία λύση).
Εγώ όμως coda είμαι απόλυτος σε κάτι . ΑΠό τη στιγμή που το υποκριτικό κράτος πουλάει ελεύθερα τα προϊόντα καπνού , βγάζοντας χοντρά χρήματα από τον φόρο εγώ θα καπνίζω οπουδήποτε επιτρέπεται το κάπνισμα. Εσύ φρόντισε να μην έλθεις κοντά μου , μιας και εγώ σίγουρα θα είμαι μακριά σου. Για να αλλάξει κάτι θα πρέπει να απαγορευτεί η πώληση καπνού (και οινοπνευματωδών φυσικά)- εφόσον βλάπτουν τόσο πολύ την υγεία . (Τα ναρκωτικά πώς απαγορεύτηκαν ?)
Το κράτος δεν διοικεί με βάση το τι είναι επιστημονικά διαπιστωμένο, αλλά στη βάση του τι θέλουν οι περισσότεροι και σίγουρα δεν αγγίζει θέματα που του φέρνουν (ή νομίζει ότι του φέρνουν) εισοδήματα ή θέματα που θα εξαγριώσουν μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων. Οι επιστήμονες λένε: «ξέρετε, παιδιά αυτό δεν σας κάνει καλό», δεν βγαίνουν με πιστόλια στο δρόμο «επ, εσύ, πέτα το τσιγάρο μη σε πυροβολήσω.» Οπότε, οι μεν επιστήμονες λένε τα δικά τους, το δε κράτος αδιαφορεί και τέλος πάντων θα πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος της πελλοπονησιακής μαφίας.
Άρα, το να βλάπτει κάποιος την υγεία του και των άλλων, γιατί το κράτος δεν το απαγορεύει, είναι μία δικαιολογία (καλή/κακή εξαρτάται από το άτομο.) Το σίγουρο όμως είναι ότι είναι μία δικαιολογία. Νίκο, έχεις και μικρά παιδιά, το ξέρεις πόσο σε αγαπάμε όλοι εδώ στο φόρουμ, αν δεν το κάνεις για την υγεία σου, κάντο για τη δική τους, κάντο για να τους αφήσεις και κάτι περισσότερο και για να είσαστε και μαζί περισσότερο. (Ηθικός εκβιασμός, και μέθοδος «να τον φέρω στο φιλότιμο» :mrgreen: ) Εμείς πάντως σε αγαπάμε καπνίζεις δε καπνίζεις (αν μπορείς λίγο το καπνό από την άλλη, thanks! :mrgreen: )
(Ηθικός εκβιασμός, και μέθοδος «να τον φέρω στο φιλότιμο» ) Εμείς πάντως σε αγαπάμε καπνίζεις δε καπνίζεις (αν μπορείς λίγο το καπνό από την άλλη, thanks! )
Μα έχω ήδη εκφράσει την διάθεση να το κόψω . Η θέληση χρειάζεται και όλα θα γίνουν . Ευχαριστώ πάντως :wink:
manoulamou
26-01-05, 10:30
Στις ΗΠΑ στα σιριαλ ολοι υποχρεωτικα φορουν ζωνη ή κρανος,
μηπως να το καθιερωσουμε εδω για το καπνισμα?
Αντι να καπνιζουν ολοι σαν φουγαρα, να δινουν το καλο παραδειγμα της ακαπνιας.
Μαζι με τοσα αναληθη που σερβιρονται, τουλαχιστον ας υπαρχει ενα υγιεινο μηνυμα.
Τωρα θα μου πειτε εδω ο Υπουργος Δημοσιας Ταξης και ο Γιωργακης δεν φορανε κρανος,
το τσιγαρο στην τηλεοραση σε μαρανε...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Παντως εξακολουθω να ειμαι κατα των αστυνομικου τυπου απαγορευσεων
αφου ετσι κι αλλιως δεν εφαρμοζονται.
Σταδιακος περιορισμος,με παραλληλη ενημερωση ΝΑΙ.
:? :lol: :oops: :cry: :roll:
To τσιγάρο "ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΒΩ" και λέτε ότι θέλετε (αυτό για τους μη καπνιστές).
ΔΕΝ ΘΕΛΩ να διαβάζω "ΛΑΚΙΕΣΜΑ" του στυλ που εγραψαν αυτοι που τις έγραψαν.
Και τις σας νοιάζει ρε αν κάνω κακό στην υγεία μου;;; μπάς και σας είπα να πληρώσετε τα νοσήλεια ή τα έξοδα της κηδείας μου;;;;;;;
Με μεγάλη μου λύπη ανακαλύπτω πως έχετε πέσει στην λούμπα που σας-μας εστησε ο Mr BUSH αυτός ο ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΝ ΜΑΛΑΞ {ο οποίος παρεπιπτόντως ειναι Αλκοολικός (ουδόλως με απασχολεί κέφι του και καπέλλο του)και πίνει ΚΟΚΑ οχι κοκα κόλα ΚΟΚΚΑΙΝΗ ΒΡΕΕΕ!!! Ξυπνάτεεεεε!!!! αλλά ουτε αυτό με ενδιαφέρει, γούστο του και καπέλλο του}
Αυτό που με απασχολεί και με ΚΟΦΤΕΙ ειναι για ποιό λόγο να θέλουν να απαγορεύσουν ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ για το καλό μας.ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ!!!!
Μπας και μάθατε τι έκανε αυτός ο ΠΑΝ ΜΑΛΑΞ στο Αφγανιστάν;;;;;
E να σας εννημερώσω αν δεν ξέρετε.
Πριν τον πόλεμο οταν κυβερνούσαν οι Ταλιμπάν καλλιεργούσαν συγκεκριμένες εκτάσεις Οπίου απο οπου έβγαζαν συγκεκριμένα κιλά πεντακάθαρης ΗΡΩΙΝΗΣ.
Πήγαν οι ΑΜΕΡΙΚΛΑΝΟΙ ανέτρεψαν τον διαβολικό Μουλά Ομάρ και τους Ταλιμπάν ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΚΑΙ εμεις απο την Ευρώπη στρατό (ακόμα και η Ελλαδάρα μας).Αλλά δεν άλλαξε τίποτα.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Αποτέλεσμα : Η παραγωγή Οπίου αυξήθηκε απο 1.500 τόννους ετησίως επί Μουλά Ομάρ σε πενταπλάσια ποσότητα με τις ΕΥΛΟΓΙΕΣ ολων των στρατεύμάτων που εποπτεύουν ολόκληρο το Αφγανιστάν και επίσης με τις ευλογίες αυτού του ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ.
Ωρε παιδιά ακόμα να καταλάβετε τα παιχνίδια που παίζονται;;;;;;;;;;
Πάντοτε Φιλικά Γιάννης-ibok :shock: 8) :lol: :x
Υ.Γ. Να χαρείτε μην μου αρχίσετε πάλι το ίδιο τροπάρι για το ΠΑΘΗΤΙΚΟ κάπνισμα.
ΤΕΛΟΣ
Manoulamou, αυτό γίνεται ήδη. Διαφωνώ με το "να καπνίζουν όλοι για να δείχνουν μάγκες" στα σήριαλ, μα δεν πρέπει και να το παρακάνει κανείς - δες, παράδειγμα, το X-Files, όπου είχαν ακόμη και... σκηνές εναντίων του καπνίσματος (ο Μώλντερ κάπνιζε και το είχε κόψει, σε συγκεκριμένο επεισόδιο "το ξανασκεφτόταν"). Όταν προσπαθείς να παρουσιάσεις την πραγματικότητα σε μία σειρά - έστω, ως ένα βαθμό, δεν θα την παρουσιάσεις... άκαπνη, μα ούτε και σαν όλοι να είναι φουγάρα. Για να δεις την αντίθετη άποψη, πάρε παράδειγμα στην ίδια σειρά τον CSM, έναν από τους πλέον cult χαρακτήρες, που με 10 καρκίνους και 30 αναπηρίες συνέχιζε να καπνίζει φανατικά (ΑΥΤΟ ήταν "μαγκιά", το "δεν καπνίζει κανείς εκτός από εμένα, ξέρω πως με σκοτώνει μα δεν με ενδιαφέρει, το γουστάρω και έχω κάνει τις επιλογές μου - να πάνε να πνιγούν όλοι οι άλλοι")...
Φιλικά
Παπιάρχοντας
Τρία επεισόδια για το κάπνισμα, από το Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα.
ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ
(ή πώς το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την… αλήθεια)
Η υπόθεση θυμίζει λίγο τους κινδύνους από την χρήση των κινητών τηλεφώνων, που αποκάλυψε πέρυσι η εκπομπή. Όταν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί επιστήμονες άρχισαν να προειδοποιούν την κοινή γνώμη για τη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες χρησιμοποίησαν ένα αφοπλιστικό επιχείρημα: ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Η εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου παρουσιάζει τρία αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ του BBC για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του 20ού αιώνα: τη συστηματική παραπληροφόρηση και συγκάλυψη των βιομηχανιών καπνού που στο βωμό του κέρδους θυσίασαν τις ζωές εκατομμυρίων καπνιστών, πριν οι διάφοροι insider, οι επιστήμονες που δούλευαν για τις καπνοβιομηχανίες, αποκαλύψουν την αλήθεια παρά τις πιέσεις και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005, στις 22:00, από την ΝΕΤ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΩΤΟ:
«Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο»
Το τσιγάρο, το πιο διαδεδομένο καταναλωτικό προϊόν του 20ού αιώνα, άνθησε στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πρώτες μηχανές μαζικής παρασκευής τσιγάρων είχαν μόλις εφευρεθεί και έτσι τα εμπόλεμα στρατόπεδα χορηγούσαν τσιγάρα στους στρατιώτες για να ανεβάσουν το ηθικό τους. Ο Τζον Πέρσινγκ, διοικητής του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στο εξωτερικό, έγραψε στο Γενικό Επιτελείο: «Με ρωτάτε τι χρειάζεται για να κερδίσουμε τον πόλεμο: σφαίρες και τσιγάρα».
Στο μεσοπόλεμο, το κάπνισμά έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης. Οι καπνοβιομηχανίες το αποκάλεσαν «πυρσό ελευθερίας» και έφτιαξαν διαφημίσεις ειδικά για γυναίκες οι οποίες τόνιζαν ότι το κάπνισμα βοηθάει στο αδυνάτισμα.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κάπνισμα γνώρισε πραγματική έκρηξη. Ένα βρετανικό μυστικό σχέδιο που είχε σχεδιασθεί από τον Ουίστον Τσόρτσιλ και το επιτελείο του, προέβλεπε ότι σε περίπτωση γερμανικής εισβολής στη Μ. Βρετανία, θα έπρεπε να δίνονται τροφή και 45 τσιγάρα την εβδομάδα σε κάθε πολίτη.
Τις πρώτες δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία επιδημία καρκίνων του πνεύμονος. Ορισμένοι επιστήμονες διέγνωσαν γρήγορα τη σχέση με το κάπνισμα, αλλά οι καπνοβιομηχανίες αντέδρασαν με την πιο μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πλήρωσαν γιατρούς και πολιτικούς που υποστήριζαν ότι δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις για της βλαβερές συνέπειες του καπνού. Έτσι, η ανθρωπότητα συνέχισε αμέριμνη να καπνίζει…
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005, στις 22:00, από την ΝΕΤ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:
«Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την αλήθεια»
Το 1974 δύο άνδρες πληρωμένοι από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες ξεκίνησαν από τη Νέα Υόρκη: προορισμός τους είναι το σπίτι ενός επιστήμονα που ερευνούσε τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα ζώα. Ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα ώστε να τον αναγκάζουν να απαλείψει τη λέξη «καρκίνος» από το επιστημονικό του πόρισμα.
Το δεύτερο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της σειράς «ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ» ερευνά τις προσπάθειες των καπνοβιομηχανιών να αποκρύψουν την αλήθεια για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, η αμερικανική εταιρεία RJ Reynolds (παραγωγός των CAMEL), κάνει μυστικές έρευνες με πειραματόζωα. Όταν στο εργαστήριο που ονομάζεται συνθηματικά «ποντικόσπιτο» οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία, η εταιρεία ισοπεδώνει το εργαστήριο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει το στόμα των επιστημόνων.
Απέναντι σε όσους επιμένουν να προειδοποιούν την κοινή γνώμη για τη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούν ένα αφοπλιστικό επιχείρημα: ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.
Χρηματοδοτώντας τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, οι εταιρείες τσιγάρων έχουν εξασφαλίσει το απυρόβλητο από τους νόμους. Ο πρώτος πολιτικός που τολμάει να τα βάλει μαζί τους είναι ο Τζότζεφ Καλίφανο, υπουργός Υγείας επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Η ζωή του απειλείται και για να υποστηρίξουν την επανεκλογή Κάρτερ στις προεδρικές εκλογές του 1980, οι καπνοβιομηχανίες θέτουν έναν όρο: να φύγει ο Καλίφανο από την κυβέρνηση. Ο όρος θα ικανοποιηθεί σύντομα, η καπνοβιομηχανία έχει κερδίσει μία ακόμη μάχη στον πόλεμο του καπνού.
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2005, στις 22:00, από την ΝΕΤ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΡΙΤΟ:
«Ένας, δύο, πολλοί insider»
Ο Ντέηβιντ Γκέρλιτζ ανέλαβε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να διαφημίζει τα τσιγάρα Winston. Ήταν ένας τύπος που έμοιαζε με τον Χάρισον Φορντ και γρήγορα έγινε το σύμβολο αυτής της μάρκας και της RJ Reynolds, της εταιρείας που τα κατασκεύαζε. Καπνιστής και ο ίδιος, ο Γκέρλιτζ άρχισε να καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά όταν συναντήθηκε με ένα στέλεχος της RJ Reynolds: «Καπνίζεις ακόμα;» τον ρώτησε ο αρμόδιος «Κανείς από εμάς δεν καπνίζει αυτό το σκ…… που πουλάμε. Το έχουμε μόνο για τους νέους, τους φτωχούς, τους μαύρους και τους ηλίθιους».
Ο Γκέρλιτζ είναι ένας από τους insider, τους ανθρώπους που δούλευαν για τις εταιρείες καπνού πριν αποφασίσουν να ανοίξουν το στόμα τους, προειδοποιώντας για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της αποκαλυπτικής σειράς «ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ» παρουσιάζεται και η πραγματική ιστορία του Τζεφ Γουίγκαντ, του κεντρικού προσώπου της ταινίας «Insider» που προβλήθηκε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Ο ίδιος ο Γουίγκαντ, ο μεγαλύτερος αποστάτης στην ιστορία του καπνού, περιγράφει το περίφημο μυστικό σχέδιο Υ-1 που αποκάλυψε (ένα γενετικά μεταλλαγμένο είδος καπνού με διπλάσια νικοτίνη) καθώς και λυσσασμένες προσπάθειες των αντιπάλων του να του κλείσουν το στόμα, με όλα τα μέσα.
Χάρις στις μαρτυρίες των insider, η καπνοβιομηχανία δέχθηκε μεγάλα οικονομικά πλήγματα από τα αμερικανικά δικαστήρια. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τώρα την «αστυνομία καπνού» που στη δυτική ακτή των Η.Π.Α. συλλαμβάνει αυτούς που καπνίζουν ακόμα και στην ύπαιθρο. Οι εταιρείες έχασαν τη μάχη αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται, ιδίως στην Ευρώπη και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου…
:arrow: http://rwf.gr/
[Σε κάποια άλλα θα απαντήσω εν καιρώ, δείτε τα ντοκιμαντέρ και τα λέμε.]
@ ADSLgr.com All rights reserved.