PDA

Επιστροφή στο Forum : HOW-TO Μοιράστε το firefox και το thunderbird

KLG
08-09-05, 05:09
Λοιπον αφου το κανα εγω, μπορει ο οποιοσδηποτε.

Σκοπος ειναι να μοιραζουμε ρυθμισεις /λογαριασμους/email/bookmarks κτλ κτλ μεταξυ windows και linux λειτουργικων!

Για την ιστορια τρεχω Gentoo 2.6.12r6 και windows XP SP2

Παραδοχες!!! (που λεει και ο φιλος WAntilles)
1.Μεταφερουμε τα αρχεια των profiles μας σε εναν FAT32 δισκο (Χ:) που χρησιμοποιουμε για να μοιραζομαστε αρχεια μεταξυ των δυο λειτουργικων. Χ:\profiles\thunderbird και X:\profiles\firefox
αντιστοιχα. Κανουμε και ενα backup καπου αλλου
2.Εστω οτι mountpoint του FAT32 ειναι το /windows

Χωριζω την διαδικασια σε 2 σταδια καθενα εχει 2 κατηγοριες
1.Προετοιμασια σε Windows XP
α.Thunderbird
b.Firefox
2.Υλοποιηση στο Gentoo
α.Thunderbird
b.Firefox

1.Προετοιμασια σε Windows XP

α. Thunderbird
Απο το shortcut(Properties -> Target:"C\Program Files....... ) κοτσαρω πισω απο τα εισαγωγικα το -profilemanager.
Το ανοιγω, σβηνω το υπαρχων profile, δημιουργω άλλο που να δειχνει ομως τον φακελο Χ:\profiles\thunderbird (Browse new folder και διαλεγω αυτον στο Χ:)

β. Firefox
Ακριβως τα ιδια μονο που τωρα το profile μου δειχνει Χ:\profiles\firefox

1.Προετοιμασια σε Linux

α. Thunderbird
Ανοιγω μια κοσνολα και εκτελω

thunderbird -p (-p για να καλεσω τον profilemanager)
Σβηνω το υπαρχων profile, φτιαχνω αλλο και αντιστοιχω τον φακελο (μe Browse) στον /windows/profiles/thunderbird.
Ειμαστε ετοιμοι :thumb_dup

β. Firefox
Εδω ειναι λιγο πιο περιπλοκο γιατι χρησιμοποιουνται μερικα αρχεια που μπορουν να χαλασουν τις εγκαταστασεις των firefox μας αν χρησιμοποιηθουν απο αλλο λειτουργικο.
Καλο ειναι να εχουμε το profile μας σε ενα ευκολο φακελο (οχι τα random που βγαζει το firefox)
εγω π.χ το εχω στο /home/thanasis/firefox/thanasis .
Αν εχουμε χρησιμοποιησει μερικες φορες το firefox μας φροντιζουμε να εξαφανισουμε τα εξης 3 αρχειακια που εχουν δημιουργηθει:
1. key3.db
2. cookies.txt
3. signons.txt
Μεσω ενος symlink θελουμε να αντιστοιχισουμε τα αρχεια αυτα απο τα win στο directory που εχω το profile του linux.

ln -s /windows/Firefox/thanasis/{key3.db,cookies.txt,signons.txt} /home/thanasis/firefox/thanasis

ΜΕτα κανουμε import τα bookmarks το firefox.

Απορια: Ειναι αμφιδρομο το symlink? Εννος οτι οι αλλαγες που κανω στο linux περνανε στο στα win?

megahead13
08-09-05, 10:00
Απορία: Και με τα plug-ins τι γίνεται;;; Κι αυτά εγκαθιστανται στον κατάλογο του προφίλ του χρήστη... Θα παίζουν και στα δύο λειτουργικά;;; Χωρίς να γνωρίζω πως έχουν φτιαχτεί τα plug-ins των firefox/thunderbird, η γνώμη μου είναι πως μάλλον δε θα γίνεται....

nickg78
08-09-05, 10:11
Απορία: Και με τα plug-ins τι γίνεται;;; Κι αυτά εγκαθιστανται στον κατάλογο του προφίλ του χρήστη... Θα παίζουν και στα δύο λειτουργικά;;; Χωρίς να γνωρίζω πως έχουν φτιαχτεί τα plug-ins των firefox/thunderbird, η γνώμη μου είναι πως μάλλον δε θα γίνεται....

Όχι, τα plug-ins, extensions και themes δεν παίζουν. Αν εγκαταστήσεις κάποιο νέο theme στον Firefox από τα Windows και μετά τον τρέξεις από Linux (ή το αντίστροφο), το μόνο που θα δεις είναι ένα λευκό παράθυρο, χωρίς γραμμή διευθύνσεων, εικονίδια και μενού. Το δοκίμασα πριν κανένα μήνα και το μοναδικό που έμεινε κοινό και στα δύο λειτουργικά ήταν το ιστορικό, κωδικοί, cookies και bookmarks.

Ο λόγος είναι ότι ο Firefox και ο Thunderbird δεν διαβάζουν τα extensions από relative path, αλλά από absolute. Δηλαδή, αν εγκαταστήσεις ένα theme από τα Windows, ο Firefox το διαβάζει από το απόλυτο path, δηλαδή C:\path\to\profile\theme.jar και όχι από κάτι σαν .\profile\theme.jar. Έτσι, μετά όταν τον τρέξεις από το Linux, θα προσπαθήσει να φορτώσει το theme από το C:\path\to\profile\theme.jar. Path το οποίο φυσικά δεν είναι υπαρκτό στο Linux. Έτσι, το μόνο που θα δεις είναι ένα κατάλευκο παράθυρο χωρίς κανένα theme και φυσικά δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Firefox. Το ίδιο ισχύει και για τα extensions.

Αναρωτιέμαι γιατί δεν φτιάχνουν τον Firefox να διαβάζει τα themes και extensions από relative path ως προς τον φάκελο του προφίλ. Αυτό θα έλυνε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα μας επέτρεπε π.χ. να αποθηκεύουμε ολόκληρο το προφίλ σε ένα USB disk, να το παίρνουμε μαζί μας και να το τρέχουμε σε οποιοδήποτε PC, είτε με Linux, είτε με Windows.

megahead13
08-09-05, 11:50
Κρίμα, γιατί αν γινόταν θα ήταν πολύ καλή φάση. Πάντως όντως είναι μεγάλη βλακεία και δε νομίζω πως τους είναι και πολύ δύσκολο να κάνουν την αλλαγή από absolute σε relative path

KLG
08-09-05, 14:12
Απορια: Ειναι αμφιδρομο το symlink? Εννος οτι οι αλλαγες που κανω στο linux περνανε στο στα win?

Το αντιθετο θα ισχυει?

n!ckk
08-09-05, 17:45
Λοιπον αφου το κανα εγω, μπορει ο οποιοσδηποτε.
Σκοπος ειναι να μοιραζουμε ρυθμισεις /λογαριασμους/email/bookmarks κτλ κτλ μεταξυ windows και linux λειτουργικων!

[...]

Αν εχουμε χρησιμοποιησει μερικες φορες το firefox μας φροντιζουμε να εξαφανισουμε τα εξης 3 αρχειακια που εχουν δημιουργηθει:
1. key3.db
2. cookies.txt
3. signons.txt
Μεσω ενος symlink θελουμε να αντιστοιχισουμε τα αρχεια αυτα απο τα win στο directory που εχω το profile του linux.

ln -s /windows/Firefox/thanasis/{key3.db,cookies.txt,signons.txt} /home/thanasis/firefox/thanasis

ΜΕτα κανουμε import τα bookmarks το firefox.
Για τα τρία αρχειάκια δεν το ήξερα - δεν είχα ασχοληθεί διότι άλλωστε την αυτόματη συμπλήρωση κ.τ.λ. τα έχω απενεργοποιημένα. Όμως θα πρότεινα να κάνεις symlink και προς τα bookmarks του firefox αντί για import! Έτσι το έχω εγώ και οι αλλαγές που κάνω στα bookmarks στα win περνάνε αυτόματα και στο linux και αντιστρόφως! Το αρχείο είναι το bookmarks.html στον ίδιο φάκελο, οπότε λογικά έχουμε:

ln -s /windows/Firefox/thanasis/{key3.db,cookies.txt,signons.txt,bookmarks.html} /home/thanasis/firefox/thanasis

Ασφαλώς! (και αντιστρόφως)

Τέλος, επειδή το είχα κάνει και εγώ αυτό με τον thunderbird αλλά ήταν πιο μπερδεμένο διότι μετακίνησα ήδη υπάρχοντα profiles, emails, κ.τ.λ. να αναφέρω εδώ το κατατοπιστικότατο site που με βοήθησε:
http://texturizer.net/thunderbird/share_mail.html
edit: Βγάζει error 404 το άτιμο!

n!ckk
08-09-05, 17:51
Κρίμα, γιατί αν γινόταν θα ήταν πολύ καλή φάση. Πάντως όντως είναι μεγάλη βλακεία και δε νομίζω πως τους είναι και πολύ δύσκολο να κάνουν την αλλαγή από absolute σε relative path

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μερικά (λίγα) από τα extensions και πολύ περισσότερα από τα plugins βγαίνουν για ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Το ίδιο και μερικά themes.

Ειδικά τα plugins βασίζονται συνήθως σε εξωτερικά προγράμματα (π.χ. το mplayer plugin) οπότε είναι σχεδόν αδύνατον να τρέξουν σε άλλο λειτουργικό.

megahead13
08-09-05, 18:38
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μερικά (λίγα) από τα extensions και πολύ περισσότερα από τα plugins βγαίνουν για ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Το ίδιο και μερικά themes.

Ειδικά τα plugins βασίζονται συνήθως σε εξωτερικά προγράμματα (π.χ. το mplayer plugin) οπότε είναι σχεδόν αδύνατον να τρέξουν σε άλλο λειτουργικό.
Διαφωνώ. Απ' ότι έχω παρατηρήσει τα περισσότερα plug-in κάνουν και για τα δύο λειτουργικά, εκτός αν είναι κάποια πιο εξειδικευμένα, όπως αυτό που ανέφερες...

KLG
08-09-05, 23:50
Χμμμ αρα δουλευει.

προς mods>γιατι δεν το κολλατε πανω μαζι το howto firefox? Ειναι αρκετα αναλυτικο πιστευω και δοκιμασμενο οπως φαινεται

@ ADSLgr.com All rights reserved.