Επιστροφή στο Forum : Τι είναι τα dB και οι μετρήσεις ποιότητας Signal-to-Noise - Attenuation - Power
Γειά σας!Επειδή είμαι ψιλοάσχετος μήπως μπορείτε να μου πείτε αν τα στατιστικά της γραμμής μου είναι καλά??? Τι λέτε τα σηκώνω τα 24mbit της Forthnet??Αν όχι,μέχρι πόσα mbit μπορεί να σηκώσει η γραμμή μου??? έχω modem Sagem F@st 800! ευχαριστώ προκαταβολικά!
Downstream Attenuation: 15-17 db Upstream Noise Margin: 31db
Downstream Noise Margin: 39 db Upstream Attenuation: δεν λέει!
Γειά σας!Επειδή είμαι ψιλοάσχετος μήπως μπορείτε να μου πείτε αν τα στατιστικά της γραμμής μου είναι καλά??? Τι λέτε τα σηκώνω τα 24mbit της Forthnet??Αν όχι,μέχρι πόσα mbit μπορεί να σηκώσει η γραμμή μου??? έχω modem Sagem F@st 800! ευχαριστώ προκαταβολικά!
Downstream Attenuation: 15-17 db Upstream Noise Margin: 31db
Downstream Noise Margin: 39 db Upstream Attenuation: δεν λέει!
Α-Ψ-Ο-Γ-Ο--Σ. :respekt:
Πάνω από 20Μβιτ θα πιάνεις σίγουρα.
ευχαριστώ για την διευκρίνηση φίλε! Στις 17/7/07 που θα έρθει το ιδιόκτητο δίκτυο της Forthnet θα κάνω την αίτηση!Ελπίζω να μην αλλάξουν τα στατιστικά της γραμμής μου! :p
koioseinai
05-07-07, 16:00
Να ελέγξεις την εσωτερική καλωδίωση μήπως υπάρχει κάπου κακή σύνδεση. Εαν δε δεις αποτέλεσμα, τότε δε μπορείς να κάνεις και πολά αφού απλά η γραμμή σου είναι κακής ποιότητας. Εαν δεν έχεις αποσυνδέσεις, δεν πειράζει εαν το SNR Margin είναι χαμηλό.
1)Αν εννοείς το καλώδιο από την πρίζα μεχρι το router,τοτέ ίσως να φταίει το ότι το καλώδιο κάνει μια κάπως μεγάλη διαδρομή ώσπου να φτάσει στο router (γύρω από μια πόρτα) κ υπάρχει κ περίσιο καλώδιο πίσω απο το γραφέιο...:whistle::whistle:
2)Πες οτι το φτίαχνω αυτό κ δεν γίνει τίποτα,τότε μπορει να φταίει κάτι άλλο το οποίο μπορεί να διορθώση ας πούμε η forthnet?
3)Όσον αφορά τις αποσυνδέσεις έχω μερικές.αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι οτι δεν συνδέεται πάντα στο internet το μόντεμ.Ενώ ανάβει το λαμπάκι για το adsl,δεν ανάβει το λαμπάκι για το internet (PPP) (modem AIRTIES RT-111).Συγκεκριμένα συνδέεται 1/2...κατ'ευθείαν στο internet...:hmm::hmm:
1)Αν εννοείς το καλώδιο από την πρίζα μεχρι το router,τοτέ ίσως να φταίει το ότι το καλώδιο κάνει μια κάπως μεγάλη διαδρομή ώσπου να φτάσει στο router (γύρω από μια πόρτα) κ υπάρχει κ περίσιο καλώδιο πίσω απο το γραφέιο...:whistle::whistle:
2)Πες οτι το φτίαχνω αυτό κ δεν γίνει τίποτα,τότε μπορει να φταίει κάτι άλλο το οποίο μπορεί να διορθώση ας πούμε η forthnet?
3)Όσον αφορά τις αποσυνδέσεις έχω μερικές.αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι οτι δεν συνδέεται πάντα στο internet το μόντεμ.Ενώ ανάβει το λαμπάκι για το adsl,δεν ανάβει το λαμπάκι για το internet (PPP) (modem AIRTIES RT-111).Συγκεκριμένα συνδέεται 1/2...κατ'ευθείαν στο internet...:hmm::hmm:
Λέγοντας εσωτερική καλωδίωση εννοώ τα καλώδια που περνάνε μέσα από τους τοίχους. Το καλώδιο από τον κατανεμητή του κτηρίου σου φθάνει σε μια κεντρική πρίζα και από εκεί διακλαδώνεται στα δωμάτια του σπιτιού. Εαν τελικά το πρόβλημα είναι του βρόχου, δύσκολο να γίνει κάτι. Μπορείς να ζητήσεις να σου κάνουν καθαρισμό γραμμής αλλά δεν είμαι σίγουρος για τα αποτελέσματα.
koioseinai
05-07-07, 18:37
Λέγοντας εσωτερική καλωδίωση εννοώ τα καλώδια που περνάνε μέσα από τους τοίχους. Το καλώδιο από τον κατανεμητή του κτηρίου σου φθάνει σε μια κεντρική πρίζα και από εκεί διακλαδώνεται στα δωμάτια του σπιτιού. Εαν τελικά το πρόβλημα είναι του βρόχου, δύσκολο να γίνει κάτι. Μπορείς να ζητήσεις να σου κάνουν καθαρισμό γραμμής αλλά δεν είμαι σίγουρος για τα αποτελέσματα.
Κάλα,φίλε μου αυτό που λες λίγο χλωμό (εως πόλυ) το βλέπω.Πώς μπορώ να δω τι γίνετε μεσα στους τοίχους.Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι αυτό που διάβασα κάπου,να κόψω το καλώδιο λίγο στην άκρη μήπως κ έχει παλίωσει στην άκρη.Πάντως το σπίτι εχει όλη λ όλη μια πρίζα τηλ επειδή πρόκειτε για στούντιο.
Κάλα εγώ θα μιλήσω κάποια στιγμή με την forthnet....αργότερα γιατί τώρα δεν έχω χρόνο στο τηλ. κ με αυτούς εκεί το 10λεπτο στην αναμονή είναι σίγουρο....:down::down:
Καλημέρα παιδιά. Μετά τις διακοπές που έγιναν στην Σαλλονίκη, δυστυχώς τα έπαιξε το Speedtouch 530 που είχα. Στην αρχή νόμιζα ότι είχα βλάβη στην γραμμή και πήρα στο 121 να την δηλώσω. Αλλά επειδή εμένα μου μύριζε ότι έφταιγε το μόντεμ πήγα από τα OTESHOP και πήρα το Speedtouch 530 v6 που υποστηρίζει και ADSL 2+. Και μόλις το έβαλα ως δια μαγείας τέλος τα προβλήματα (συγχρονισμού αναβόσβηνε το modem μόνο του και άλλα τέτοια κουλά).
Τελικά ακύρωσα την βλάβη και εδώ και μια εβδομάδα δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είδα όμως κάτι παράξενο στα settings στην σελίδα του modem το οποίο δεν θυμάμαι να το έχω δει ποτέ με το προηγούμενο. Σας παραθέτω λεπόν τα settings και θα ήθελα να μου λύσει κάποιος τι στο καλό είναι αυτό το -5 στο Outut Power στο Downstream.
Οutput Power (Up/Down) [dBm]:11,0 / -5,0 http://10.0.0.138/images/spacer.gif Line Attenuation (Up/Down) [dB]:3,0 / 2,5 http://10.0.0.138/images/spacer.gif SN Margin (Up/Down) [dB]:31,0 / 30,5
Τα υπόλοιπα νομίζω έχουν πολύ καλές τιμές.
[...]θα ήθελα να μου λύσει κάποιος τι στο καλό είναι αυτό το -5 στο Outut Power στο Downstream.
Οutput Power (Up/Down) [dBm]:11,0 / -5,0 http://10.0.0.138/images/spacer.gif Line Attenuation (Up/Down) [dB]:3,0 / 2,5 http://10.0.0.138/images/spacer.gif SN Margin (Up/Down) [dB]:31,0 / 30,5
Τα υπόλοιπα νομίζω έχουν πολύ καλές τιμές.
Μάλλον το modem τεμπελιάζει, δε σφίγγεται στο downstream. :p
Όσο για τις τιμές σου γενικά, πόσα εκατοστά απέχεις από τον ΟΤΕ περίπου; :p
Μάλλον το modem τεμπελιάζει, δε σφίγγεται στο downstream. :p
Όσο για τις τιμές σου γενικά, πόσα εκατοστά απέχεις από τον ΟΤΕ περίπου; :p
Άρα μάλλον καλό είναι που τεμπελιάζει. :p
Απέχω γύρω στα 40-50 μέτρα από το DSLAM μου. Καλό ε; :p
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12,0 / 18,0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 19,5 / 36,5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 11,0 / 7,0
αυτα ειναι τα δικα μου...πρεπει να καταλαβω κατι ?
Εχω τα παρακατω στοιχεια απο το speedtouch 530 που διαθετω μπορει να μου πιει καποιος αν ειμα σες καλη κατασταση?
tarantules9
07-07-07, 16:57
Στο speedtouch 530 v6 που έχω, με ADSL 768 έχω πάρει τις εξής μετρήσεις :
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 256 / 1.024
Data Transferred (Sent/Received) [KB/KB]: 0,00 / 0,00
Output Power (Up/Down) [dBm]: 11,5 / 8,0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 11,0 / 21,5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 31,0 / 30,5
Vendor ID (Local/Remote): TMMB / BDCM
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): 0
Error Seconds (Local/Remote): 18 / 0
FEC Errors (Up/Down): 0 / 0
CRC Errors (Up/Down): 0 / 18
HEC Errors (Up/Down): 0 / 5
Θέλω να ρωτήσω αν είναι καλά τα νούμερα σχετικά με την ποιότητα της γραμμής μου και να ρωτήσω επίσης τα εξής:
α)Γιατί ενώ έχω γραμμή 768 το Speedtouch τη βλέπει ως 1024?
β)Υπάρχει τρόπος να μάθω ακριβώς πόση απόσταση έχει το σπίτι μου από το DSLAM που συνδέομαι?
γ) Ποιάνω ταχήτητες 40-45ΚΒ σε ώρες αιχμής και 70-80ΚΒ το βράδυ ή νωρίς το πρωί.Μήπως ποιάνω πολύ χαμηλές ταχύτητες?
DaveMurray
08-07-07, 04:50
και το ρωτάς; ΤΕΛΕΙΑ είσαι, ζηλεύω :(
δε μου λετε με τα πιο πανω στατιστικα γραμμης που εχωαν αλλαξω παροχο ενδεχεται να αλλαξουν κ αυτα?:hmm:
δε μου λετε με τα πιο πανω στατιστικα γραμμης που εχωαν αλλαξω παροχο ενδεχεται να αλλαξουν κ αυτα?:hmm:
Δύσκολο.
Αν αλλάξεις ζεύγος καλωδίου, μπορεί.
Shadowjump
08-07-07, 16:26
Μια ερωτηση.
Πρωτα απ ολα δεν μπορω μεσα στο router μου να δω αν εχω συγχρωνιστει με ADSL2 ή με ADSL2+. Eχω ενα Netgear DG834B.
Οσο για τα dΒ μου, ειναι καλα? Γιατι δεν εχω ιδεα τι παιζει με ADSL2.
Line Attenuation 34 db (DL) 7.5 db (UL)
Noise Margin 12 db (DL) 21 db (UL)
To Noise Margin του Download παιζει απο 11-17db
Μια ερωτηση.
Πρωτα απ ολα δεν μπορω μεσα στο router μου να δω αν εχω συγχρωνιστει με ADSL2 ή με ADSL2+. Eχω ενα Netgear DG834B.
Οσο για τα dΒ μου, ειναι καλα? Γιατι δεν εχω ιδεα τι παιζει με ADSL2.
Line Attenuation 34 db (DL) 7.5 db (UL)
Noise Margin 12 db (DL) 21 db (UL)
To Noise Margin του Download παιζει απο 11-17db
δεν εχω το ρουτερ αυτο αλλα δες αν εχεις αυτη την ενδειξη "G.992.5"=adsl2+ ή "G.992.3"=adsl2
stefanos1999
09-07-07, 00:00
παιδια καλησπερα,
περιμενω ενεργοποιηση απο 15/7 στο Forthnet SOHO
τα στατιστικα της γραμμης μου μεσω ΑΡΥΣ με isp Forthnet ειναι:
Item Down UpStream
Channel Bit Rate(Kbps) 2048 256
Relative Capacity Occupation(%) 33 35
Noise Margin(dB) 29.0 26.0
Output Power(dBm) 18.5 10.5
Attenuation(dB) 28.0 22.0
στα ποσα λετε να κλειδωσει στο ιδοκτητο?
xarists000
10-07-07, 12:08
πεστε μου και εμενα πως ειμαι γιατι δεν πιανω πανω απο 500 συνηθως με 8αρα
πεστε μου και εμενα πως ειμαι γιατι δεν πιανω πανω απο 500 συνηθως με 8αρα
Η γραμμή σου είναι άριστη... :oneup:
Από που δοκιμάζεις να κατεβάσεις και με τι πρόγραμμα; :hmm:
xarists000
10-07-07, 14:37
κατεωαζω απο ntua.gr kai torrents με bitspirit πριν πηγενε σφαιρα με την 2αρα επιανα 220 τωρα παιζει μεταξυ 150 και 300 σε ολα
xarists000
10-07-07, 14:38
βεβαια αλλαξα μοντεμ στο sagem 1500 λετε να φταει αυτο το καταραμενο?και μαλιστα με πολλα σκαμπανεβασματα ,εινα δυνατον τετοια διαφορα απο τ 800κ?πριν ειχα το απιστευτο speedtouch 530 koryfaio gia mena.Εχω κανει και ναπτ κανονικα απο τη στιγμη που κατεωαζει με 250 κ αρα κατι αλλο φταει
βεβαια αλλαξα μοντεμ στο sagem 1500 λετε να φταει αυτο το καταραμενο?και μαλιστα με πολλα σκαμπανεβασματα ,εινα δυνατον τετοια διαφορα απο τ 800κ?
Αν δεν είχες πρόβλημα με το modem σου, τότε γιατί το άλλαξες; (Άσε που εδώ δεν συζητάμε για προβλήματα ταχύτητας, που δεν έχουν τόση σχέση με την εξασθαίνηση και τον θόρυβο... )
Τι στατιστικά σου δίνει το sagem; :hmm:
Χάρη και.... Χάρη... Είστε offtopic!
Το νήμα είναι ήδη υπερβολικά μεγάλο για να το επιβαρύνουμε με offtopic μηνύματα ;)
Για πείτε μου βρε παιδιά πως βλέπω αναλυτικά στατιστικά στο Siemens SpeedStream 4200 να τα γράψω κι εδώ... :oops:
DaveMurray
11-07-07, 04:02
όλα τα modem/routers έχουν web interface (σχεδόν τουλάχιστον)
βρες λοιπόν την ip του modem/router σου και βάλτην σε κάποιον browser. αν χρησιμοποιείς windows και δεν πέρνεις internet απο άλλο pc δοκίμασε να βάλεις την gateway ip εφόσον το έχεις με ethernet διασύνδεση και όχι με USB
όλα τα modem/routers έχουν web interface (σχεδόν τουλάχιστον)
βρες λοιπόν την ip του modem/router σου και βάλτην σε κάποιον browser. αν χρησιμοποιείς windows και δεν πέρνεις internet απο άλλο pc δοκίμασε να βάλεις την gateway ip εφόσον το έχεις με ethernet διασύνδεση και όχι με USB
Ναι, στο web interface ξέρω να μπω, αλλά εκεί έχει ελάχιστα στατιστικά.
Όλη αυτήν την πληθώρα αριθμών που ποστάρουν τα παιδιά που μπορώ να την βρω στο Siemens; :oops:
DaveMurray
11-07-07, 04:09
συνήθως τα βρίσκουν είτε από web είτε απο κάμια ειδική windows εφαρμογή που θα συνοδεύει το modem/routers τους. δυστηχώς δεν έχω το ίδιο για να μπορω να σε βοηθήσω περισσότερο :(
Ναι, στο web interface ξέρω να μπω, αλλά εκεί έχει ελάχιστα στατιστικά.
Όλη αυτήν την πληθώρα αριθμών που ποστάρουν τα παιδιά που μπορώ να την βρω στο Siemens; :oops:
Δεν γράφει κάπου "DSL Statistics"; :hmm:
καλημερούδια, έχω μία ερώτηση. έχω 35,5 db attenuation download stream. σύμφωνα με ένα αγγλικό site μου δίνει στοιχεία μέτρησης ότι θα μπορέσει η γραμμή μου να σηκώσει μέχρι 11300 περίπου kbps ή 11,3 mb. δηλάδη ανα αύριο, μεθαύριο όταν και αν με το καλό γίνουν αναβαθμήσης από ΟΤΕΝΕΤ των γραμμών ADSL στα 16 mbps. η γραμμή μου δεν θα μπορεί να υποστηρίζει αυτή την ταχύτητα. θέλω την άποψή σας . thanks
:hmm:
εγω εχω 47-49 download attenuation, συμφωνα με το γραφημα παω μεχρι καπου τα 5, αρα τα 4 του οτε οταν με το καλο ερθουν θα τα εχω ? πως το κοβέτε ?
Σας παραθέτω τα στατιστικά μου για να κλάψουμε όλοι μαζί.. :cry:
Noise Margin | Attenuation
Upstream: 27dB | 21dB
Downstream: 7dB | 23dB
έχω adsl2play και στα θεωρητικά έχει ταχύτητα 24Mbps :nono:
το πρόβλημα δεν ξέρω που οφείλεται ούτε, δυστυχώς, την απόστασή μου από το DSLAM μου..
όμως δεν έχω καταφέρει ποτέ να κατεβάσω με πάνω από 800.. μέσο όρο στα 500 συνήθως..
πακέτο λέμε..
Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος.. SOS :worthy:
shodanjr_gr
11-07-07, 16:09
Δείτε τα δικά μου...
Είναι χάλια ή μου φαίνεται;
http://img337.imageshack.us/img337/7227/modemstatsjt4.jpg (http://imageshack.us)
Shot at 2007-07-11
PS:
Tellas Zisto Full LLU 4mbps, Περιοχή Νέας Σμύρνης, αρκετά κοντά στο κέντρο του ΟΤΕ (κάτω από χιλιόμετρο σε ευθεία γραμμή...)
Έχεις μεγάλη απώλεια σήματος (χαμηλό noise margin)... :hmm: Έλεγξε την καλωδίωσή σου από τον κατανεμητή της πολυκατοικίας σου ως το διαμέρισμά σου. Σε αυτή την ταχύτητα δεν έχεις πρόβλημα, σε μεγαλύτερες όμως θα έχεις. :hmm:
shodanjr_gr
11-07-07, 16:20
Όταν λες "έλεγξε" τί να κάνω δηλαδή;
PS: η καλωδίωση είναι από το 70 or so :P
Όταν λες "έλεγξε" τί να κάνω δηλαδή;
PS: η καλωδίωση είναι από το 70 or so :P
Βασικά εσύ τα άκρα να δεις. Να μην γίνεται η ένωση καλωδίων «σταυρωτά» αλλά με κλέμες. Ξεκίνα από τον κατανεμητή της πολυκατοικίας και μετά φτάσε στην κεντρική πρήζα του διαμερίσματος. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα μπορεί να κάνει κάποιος, αλλά λέμε τώρα...
Αν θέλεις επαγγελματική δουλειά ζήτησε τη βοήθεια από κάποιον ηλεκτρολόγο, αλλά κοστίζει αυτός και δεν είναι και σίγουρο ότι θα κάνει και δουλειά...
shodanjr_gr
11-07-07, 16:34
Στον κατανεμητή είχα κατέβερι προχτες για άλλη δουλειά. Το πρόβλημα είναι πως τα καλώδια δεν έχουν σήμανση οπότε δνε γνωρίζω ποιο ζεύγος αντιστοιχεί στην μπρίζα που με ενδιαφέρει...
έχω adsl2play και στα θεωρητικά έχει ταχύτητα 24Mbps :nono:
το πρόβλημα δεν ξέρω που οφείλεται ούτε, δυστυχώς, την απόστασή μου από το DSLAM μου..
Όπως έχουμε ξαναπεί, το έχουμε υπογραμμίσει, το έχουμε φωνάξει κλπ κλπ κλπ κλπ, τα στατιστικά της γραμμής μας δεν έχουν σχέση με το πόσο κατεβάζουμε, αλλά με την ταχύτητα που θα καταφέρουμε να κλειδώσουμε με το DSLAM.
Τα στατιστικά σου είναι αρκετά καλά, και αν κλειδώνεις κοντά στα 24 Mbps, αλλά δεν βλέπεις πάνω από 800kBps, το πρόβλημα σου είναι αλλού ;)
harris έχεις δίκιο και το έχω διαβάσει 500 φορές.. :sorry:
αλλά άμα έχεις "πρόβλημα" το μυαλό σου όλο εκεί.. άσε που τα τεχνικά της γραμμής
δεν τα κατέχω καθόλου..
ευχαριστώ πάντως..
DaveMurray
11-07-07, 20:24
αλλά άμα έχεις "πρόβλημα" το μυαλό σου όλο εκεί.. άσε που τα τεχνικά της γραμμής
δεν τα κατέχω καθόλου..
ευχαριστώ πάντως..
γιαυτό υπάρχει και η κοινότητα μας. Για να βοηθάνει και ξεδιαλύνει απορίες :)
Καθώς τον τελευταίο καιρό, μετά την έναρξη των παροχών γρήγορων ευρυζωνικών ADSL2+ συνδέσεων από 3 παρόχους, έχουν ήδη εμφανιστεί αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν όχι τόσο με την απόσταση από το Α/Κ της περιοχής μας (εξασθαίνηση), αλλά και κυρίως με την ποιότητα του βρόχου μας (SNR, Signal To Noise Ratio), έφτιαξα έναν μικρό οδηγό.
Ο οδηγός αυτός είναι όσο γίνεται απλουστευμένος, και σκοπός του είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε την δική μας άκρη του νήματος βρόχου, ώστε να είμαστε σίγουροι όταν δηλώνουμε τις βλάβες βρόχου στον πάροχό μας ;)
Έλεγχος Γραμμής
Η διαδικασία είναι χωρισμένη σε βήματα, αποκλείοντας σταδιακά κομμάτια της γραμμής. Εννοείται ότι, αν δεν υπάρχει καμία βελτίωση μετά την ολοκλήρωση του βήματος, τότε δεν φταίει αυτό το κομμάτι της γραμμής. Στόχος μας είναι να φτάσουμε να αποκλείσουμε την βλάβη από το modem/router μέχρι τον κατανεμητή της πολυκατοικίας μας.
Ο κατανεμητής της πολυκατοικίας είναι ένα ντουλάπι, ξύλινο ή μεταλλικό, που βρίσκεται σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας μας, ή κοντά σε κάποιον χώρο της μονοκατοικίας μας. Το κουτί αυτό περιέχει καλωδιώσεις: α) Την πλεξούδα διπόλων του ΟΤΕ με τα απερχόμενα καλώδια, δηλαδή αυτά που μας συνδέουν με το KV (ΚΑΦΑΟ), και β) τα ζεύγη καλωδίων που φέρνουν την γραμμή στον χώρο μας. Μέσα επίσης θα βρούμε τις ρεγκλέτες μικτονόμησης, δηλαδή σημεία διασύνδεσης των απερχομένων καλωδίων στα ζεύγη του σπιτιού μας.
Σε περίπτωση που είμαστε αρκετά έμπειροι και γνώστες και έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, τότε συνίσταται να πάμε κατευθείαν στον κατανεμητή μας, και συνδέοντας εκεί το modem / router μας μαζί με κάποιο laptop να ελέγξουμε κατευθείαν την γραμμή στο απερχόμενο καλώδιο του βρόχου μας. Εάν κι εκεί πάρουμε ακριβώς τα ίδια στατιστικά που παίρνουμε και στο σπίτι μας, τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό με την δική μας άκρη και πως το πρόβλημα είναι καθ’ ολοκληρίαν στον βρόχο μας.
Πριν ξεκινήσουμε, είναι πολύ σημαντικό, εφόσον υπάρχει δεύτερη γραμμή adsl στον ίδιο χώρο, να αποσυνδεθεί πλήρως, αν είναι δυνατόν ακόμα και από τον κατανεμητή της πολυκατοικίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει για να είμαστε σίγουροι πως το πρόβλημα στην γραμμή μας δεν είναι αποτέλεσμα του γνωστού φαινομένου crosstalk (παρεμβολές μεταξύ των παράλληλων καλωδίων που φέρουν παρόμοιες συχνότητες).
Πάμε λοιπόν ένα - ένα τα βήματα:
Εάν υπάρχει splitter μεταξύ του modem/router μας και της τηλεφωνικής πρίζας το αφαιρούμε και δοκιμάζουμε την γραμμή δίχως αυτό. Εάν υπάρχει βελτίωση των στατιστικών της γραμμής μας (κυρίως του θορύβου) τότε φροντίζουμε να αγοράσουμε ένα καλό (επώνυμο) splitter.
Αλλάζουμε το καλώδιο σύνδεσης του modem/router μας με την πρίζα του τηλεφώνου και επαναλαμβάνουμε τον έλεγχο. Εάν η πρίζα του τηλεφώνου μας είναι παλαιά την αλλάζουμε με καινούρια, με προτίμηση σε επώνυμη πρίζα κατηγορίας cat5.
Τοποθετούμε το modem/router μας στην πρώτη πρίζα του σπιτιού. Η πρίζα αυτή είναι συνήθως στον χώρο του σαλονιού μας, και ανοίγοντας την θα πρέπει να βρούμε ένα ή και δύο ζεύγη περισσότερα από τις υπόλοιπες πρίζες του σπιτιού. Δοκιμάζουμε τα στατιστικά της γραμμή μας εκεί. Εάν διορθωθούν σημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού μας.
Εάν τα παραπάνω δεν βγάλουν κάποιο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να κάνουμε τον έλεγχο κατευθείαν πάνω στο απερχόμενο του βρόχου μας. Αφού βρούμε τον κατανεμητή της πολυκατοικίας μας εντοπίζουμε το σημείο ένωσης της δικής μας γραμμής. Αφαιρούμε τα καλώδια του απερχόμενου συνδέοντάς τα με βύσμα αντίστοιχο με αυτό της εισόδου του router/modem μας. Συνδέουμε απ’ ευθείας το καλώδιο στο router/modem και ελέγχουμε τα στατιστικά της γραμμής μας. Εφόσον είναι τα ίδια με αυτά που παίρνουμε και στο σπίτι μας, τότε δεν υπάρχει τίποτα κακό με την εσωτερική μας καλωδίωση, αλλά με τον βρόχο μας.
Μερικές παρατηρήσεις:
Είναι σπάνιο αλλά όχι αδύνατον για τις κακές επιδόσεις της γραμμής μας να φταίει το router/modem που χρησιμοποιούμε. Γι'αυτό τον λόγο είναι καλό, εφόσον μπορούμε, να δοκιμάσουμε στην γραμμή και κάποιο άλλο router/modem. Θα πρέπει μόνο να είμαστε σίγουροι πως θα το σετάρουμε σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του παρόχου μας.
Για να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα της δοκιμής μας θα πρέπει σε κάθε βήμα να αποκλείουμε την υπόλοιπη γραμμή μας. Για παράδειγμα, όταν βάζουμε το router/modem μας στην πρώτη πρίζα τα σπιτιού, είναι καλό να έχουμε αποκόψει την παροχή τηλεφωνίας προς το υπόλοιπο σπίτι, έχοντας πλέον στην πρίζα αυτή μόνο το ζεύγος καλωδίων που έρχεται από τον κατανεμητή μας.
Ο έλεγχος στον κατανεμητή μας είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβη, και θα πρέπει να γίνεται από γνώστες του αντικειμένου, και με την ύπαρξη των κατάλληλων εργαλείων. Εάν αποφασίσουμε να εργαστούμε στον κατανεμητή μας, τότε καλό είναι να έχουμε στην διάθεσή μας αυτό (http://www.netscope.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=61300) ή παρόμοιο εργαλείο για την επανατοποθέτηση των καλωδίων στην ρεγκλέτα
Είναι προτιμότερο ο έλεγχος στον κατανεμητή μας να γίνει από εγκεκριμένο ηλεκτρολόγο ή τεχνικό τηλεπικοινωνιών. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον πάροχό μας να μας στείλει τεχνικό για έλεγχο της γραμμής μας.
Ο κατανεμητής μας θα πρέπει να είναι περίπου όπως αυτός της εικόνας. Στον συγκεκριμένο κατανεμητή έχει σημειωθεί η ακριβής θέση μικτονόμισης του κάθε διαμερίσματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι σημειώσεις αυτές, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό εργαλείο παραγωγής τόνου που θα μας βοηθήσει να βρούμε το ζεύγος που έρχεται στο σπίτι μας.
http://www.adslgr.com/forum/attachment.php?attachmentid=20554&thumb=1&d=1184343802
Ελπίζω να βοήθησα :)
Δείτε το σε άρθρο... (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=114819)
Πολύ χρήσιμος. Μπήκε στα vB Favorites ;)Πρόσεξε μόνο να ενημερώσεις τα bookmarks γιατί αναμένεται να μεταφερθεί ως ξεχωριστό άρθρο :)
<edit>
Μεταφέρθηκε (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=114819);)
DaveMurray
13-07-07, 19:55
πολύ εξυπηρετικό , μπαβο harris :)
Χρησιμοποιώ ένα τηλεφωνικό καλώδιο 20m για τη σύνδεση router - τηλεφωνικής γραμμής. Μήπως σε αυτό οφείλεται το κάκιστο line attenuation (58.5/59.5) και το πολύ χαμηλό SN Margin (8.5/12) που έχω;
Χρησιμοποιώ ένα τηλεφωνικό καλώδιο 20m για τη σύνδεση router - τηλεφωνικής γραμμής. Μήπως σε αυτό οφείλεται το κάκιστο line attenuation (58.5/59.5) και το πολύ χαμηλό SN Margin (8.5/12) που έχω;
Δε νομίζω, εκτός κι αν του έχεις κάνει τσάκιση. Τι catηγορίας είναι;
Δε νομίζω, εκτός κι αν του έχεις κάνει τσάκιση. Τι catηγορίας είναι;
Γνωρίζω μόνο πως είναι ένα απλό τηλεφωνικό καλώδιο, ίδιας κατηγορίας με αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως στις τηλεφωνικές συσκευές. Τσακισμένο δεν είναι, αλλά επειδή είναι παλιό και έχει τυλιχτεί -ξετυλιχτεί πολλές φορές, σε πολλά σημεία κατά το μήκος του, έχει στριφογυρίσματα (αλλού εντονότερα, αλλού όχι τόσο). Δοκίμασα με το χέρι να το ισιώσω αλλά είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον...
Γνωρίζω μόνο πως είναι ένα απλό τηλεφωνικό καλώδιο, ίδιας κατηγορίας με αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως στις τηλεφωνικές συσκευές. Τσακισμένο δεν είναι, αλλά επειδή είναι παλιό και έχει τυλιχτεί -ξετυλιχτεί πολλές φορές, σε πολλά σημεία κατά το μήκος του, έχει στριφογυρίσματα (αλλού εντονότερα, αλλού όχι τόσο). Δοκίμασα με το χέρι να το ισιώσω αλλά είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον...
Θα σου πρότεινα να πάρεις ένα καινούριο καλώδιο, και καθότι η απόσταση των 20μ δεν είναι και μικρή, καλό θα ήταν να πάρεις ένα καλό μονωμένο καλώδιο cat5 ;)
Θα σου πρότεινα να πάρεις ένα καινούριο καλώδιο, και καθότι η απόσταση των 20μ δεν είναι και μικρή, καλό θα ήταν να πάρεις ένα καλό μονωμένο καλώδιο cat5 ;)
To οποίο μάλλον θα βρω σε καταστήματα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών. Ντύνομαι για να κατέβω Δωδεκανήσου...:p
Εγώ πάντως που έχω 15μέτρα καλώδιο από τη πρήζα ως το ρούτερ, δοκίμασα και άμεσα στο μισό μέτρο και είχα ακριβώς τα ίδια στατιστικά στη γραμμή. Ούτε 0,5db διαφορά. Το καλώδιο ήτο σε καλή κατάσταση όμως.
@ ADSLgr.com All rights reserved.