Επιστροφή στο Forum : Τι είναι τα dB και οι μετρήσεις ποιότητας Signal-to-Noise - Attenuation - Power
DaveMurray
14-07-07, 23:47
15 μέτρα από την πρίζα του σπίτου μέρι το ρούτερ; παναγιά μου...
Συγκεκριμένα 15 μέτρα από την πρήζα ως το φίλτρο και μετά από κει έβγαινε και το τηλέφωνο και το ρούτερ που ήταν άλλα 1-2 μέτρα το καθένα. Ουδεμιά απώλεια είχε. Προς τι το «παναγία μου» ρε συ; :p
Ένα καλό καλώδιο τα έχει άνετα.
DaveMurray
15-07-07, 00:28
Προς τι το «παναγία μου» ρε συ;
χεχε, εκτός απο το "μηκος" (του καλωδίου πάντα πονηροι :p) με παρεξενεύει γιατί ακόμα και σε αυτό το μήκος παίζει ρόλο η εξασθένηση του σήματος στο συγκεκριμένο καλώδιο πάντα. Μπρεί να είναι και λανθασμένη η εντύπωση μου αυτή βέβαια. Μην είμαστε και πλεονέκτες :p
Εμ η πρήζα είναι στο σαλόνι. Το δωμάτιό μου είναι 5 μέτρα μακριά, βάλε πίσω από τους καναπέδες τα καλώδια να κάνουν γύρες, νάτα τα 15 μέτρα. Βέβαια πρόσφατα το άλλαξα σε 15 μέτρα ethernet οπότε και μεταφέρθηκε το ρούτερ στο σαλόνι, έτσι να αποσυμφοριστεί λίγο το δωμάτιό μου από τα πολλά καλώδια, αφού έφυγαν ρούτερ, voip ata, ασύρματο σταθερό. :p
DaveMurray
15-07-07, 01:09
τι να πώ, εσύ ξέρεις. Κάποιος ποιο ειδικός αν μπορύσε να μας αναφέρει αν ισχύει ότι ακόμα και στα 15 μέτρα του συγκεκριμένου καλωδίου παίζει περίπτωση εξασθένησης;
τι να πώ, εσύ ξέρεις. Κάποιος ποιο ειδικός αν μπορύσε να μας αναφέρει αν ισχύει ότι ακόμα και στα 15 μέτρα του συγκεκριμένου καλωδίου παίζει περίπτωση εξασθένησης;
Βεβαίως και παίζει, η ίδια ακριβώς που παίζει και στο υπόλοιπο καλώδιο, αλλά 20-30 μέτρα είναι ελάχιστη διαφορά.
Η καλύτερη λύση είναι να ελαχιστοποιείς τα καλώδια μέχρι τον router, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πρόβλημα (όσο το καλώδιο Ethernet είναι κάτω των 100 μέτρων).
Δηλαδή, το καλύτερο είναι αυτό που έκανε ο minovg.
http://img98.imageshack.us/img98/6048/siemensspeedstream4200dl0.png
Πώς το βλέπετε; Μέχρι πόσα αντέχει; :hmm:
http://img98.imageshack.us/img98/6048/siemensspeedstream4200dl0.png
Πώς το βλέπετε; Μέχρι πόσα αντέχει; :hmm:
Δεν νομίζω πως με 14 attenuation πρεπει να φοβάσαι και πολύ!! Και από όσο βλέπω απο τα stats έχεις μια διαολεμένη σταθερότητα:twisted:!! Και εις τα 24 mbps με υγείαν ;)
greekeagle12
15-07-07, 14:30
Κύριοι και κυρίες καλησπέρα. Μόλις σήμερα γράφτηκα στο forum και θα ήθελα τα φώτα σας.
Είμαι κάτοικος Αιγάλεω και έχει ανακοινωθεί ότι από σήμερα θα γίνει αναβάθμιση της forthnet σε 24ΜΒps. (Εγώ σκαψίματα και καλώδια στο δρόμο δεν είδα πάντως).
Έχω λοιπόν το παλιό modem crypto f200 που πιάνει εως 8MBit Download και μου δείχνει τα εξής:
up down
Noise Margin +31.0dB +35.9dB
Attenuation +17.5dB +34.4 dB
Bits Per Frame 268 2577
Maximum Tx PSD -38 dBm/Hz
Ερωτήσεις:
1) Έκανα την διαίρεση με το 13,81 και δίνει 2,49 = Κm από DSLAM? Σωστά?
2) Έκανα το τεστ στο http://www.dslzoneuk.net/maxspeed2.php και μου βγάζει 10 - 14 = δηλαδή πάνω από 14ΜΒit αποκλείεται να δω?
3) Τα παραπάνω στοιχεία (noise margin, attenuation και maximum... - που δεν ξέρω καν τι είναι)- είναι καλά?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
:worthy: :respekt:
Υ.Γ δεν βλέπω πουθενά output power, κτλ
Ρε παιδιά έχω πάρει το Speedtouch 530 v6 και έχει από πίσω ένα κουμπί για on/off, για να κλείνει δηλαδή ή να ανοίγει το modem. Εγώ όταν δεν χρησιμοποιώ το internet ή όταν δεν είμαι στο σπίτι κλείνω και το PC και το modem πατώντας το on/off button. Λέτε να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο modem; Εντάξει όταν δεν κατεβάζω όλη την νύχτα το κλείνω πάντα. Λέτε να υπάρξει κανένα πρόβλημα αργότερα; Εγώ το κλείνω για να μην "ζορίζεται" άδικα το modem αφού δεν είμαι σπίτι ή δεν κατεβάζω τίποτα την νύχτα.
DaveMurray
15-07-07, 21:03
όχι δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα :)
Δεν νομίζω πως με 14 attenuation πρεπει να φοβάσαι και πολύ!! Και από όσο βλέπω απο τα stats έχεις μια διαολεμένη σταθερότητα:twisted:!! Και εις τα 24 mbps με υγείαν ;)
Θα πιάσει 24 βρε παιδιά; Γιατί με 14 dB attenuation σύμφωνα με εκείνο το site που βγάζει τα γραφήματα, μέχρι 22 λέει.
Επίσης να πω ότι σε ADSL2+ έχει 15.5 dB attenuation και σε ADSL1 (G.DMT) έχει 13 dB και fast path.
DaveMurray
16-07-07, 09:45
ακόμα και 22 που θα πιάσει τον χαλάει; η σε χαλάει; Άλλοι κάνουν αμάν να πιάσουν ακόμα και τα 8 χεχε :)
Tελικά εγκατέστησα πρόχειρα ένα νέο καλώδιο 25 μέτρων (απλό τηλεφωνικό - αλλά σε άριστη κατάσταση, χωρίς τσακίσματα). Αυτό ήταν το πρόβλημα. Τα πάντα ήρθαν στα κανονικά επίπεδα. Τα CRC errors αγγίζουν το 0 πλέον, οι αποσυνδέσεις είναι σπάνιο φαινόμενο και τα line attenuation & SN margin έχουν λογικές τιμές. Ολη η υπόθεση το καλώδιο γραμμής - router ήταν τελικά...
Οριστε και τα δικα μου στατιστικα απο το προσφατα ξεκλειδωμενο ζαντολαστιχο :
Attenuation : up 12/down 18
Noise margin : up 7/down 19
Πως σας φαινονται ?
Κυριοι στο Router Sagem Fast 1540WG που βρισκω το output power? Τα Noise margin and line attenuation τα εχω βρει. Γνωριζει κανεις; Ευχαριστω εκ των προτερων, Κωστας:cool:
Εμενα το ΣΝΡ Margin up ειναι δυσαναλογα χαμηλο σε σχεση me το down μου ειναι 31db.μα αν ειχε προβλημα και τα 2 δεν θα επρεπε να ειναι χαλια?
RASTAVIPER
17-07-07, 12:10
Αυτό το εργαλείο για να βρεις μέσα από τον κατανεμητή ποια είναι η γραμμή μας, πόσο κοστίζει?
Εμενα το ΣΝΡ Margin up ειναι δυσαναλογα χαμηλο σε σχεση me το down μου ειναι 31db.μα αν ειχε προβλημα και τα 2 δεν θα επρεπε να ειναι χαλια?
Όχι... είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχει πρόβλημα στο ένα κανάλι μόνο ;)
Μαλιστα, μηπως ξερεις και που μπορει να οφειλεται?
Μαλιστα, μηπως ξερεις και που μπορει να οφειλεται?
Δυστυχώς οι μαντικές μου ικανότητες έχουν σωθεί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια :p
Προφανώς κάπου στην γραμμή υπάρχει κάποιο πρόβλημα... ξεκίνα ψάχνοντας την δική σου άκρη, και αν δεν φταίει κάτι από σένα τότε πρέπει να δηλωθεί στον πάροχο... Πόσο SNR έχεις; δώσε μας τα στατιστικά να δούμε κι εμείς ;)
Αυτό το εργαλείο για να βρεις μέσα από τον κατανεμητή ποια είναι η γραμμή μας, πόσο κοστίζει?Στο άρθρο υπάρχει link (http://www.netscope.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=61300)!
Υπόψη ότι αυτό το εργαλείο ΔΕΝ σου δείχνει ποιό είναι το δικό σου ζεύγος. Αυτό που κάνει είναι να καρφώσει το ζεύγος στον κατανεμητή. Για να δεις ποιό είναι το σωστό ζεύγος ή θα υπάρχει κάποιο χαρτί/σήμανση στον κατανεμητή (πολυκατοικία) ή αλλιώς δοκιμάζεις με ένα κατσαβιδάκι (κανείς επαφή με τα καλώδια) και σε συνεννόηση με κάποιον στο διαμέρισμά σου βλέπεις σε πιο ζεύγος ο κάποιος θα ακούει "τσικ-τσικ" στη γραμμή. Αν δεν μπορείς να φτάσεις με το κατσαβιδάκι τα γυμνά καλώδια τότε.... υπάρχει η λύση της αφαίρεσης των ζευγών ένα-ένα μέχρι να βρεις το δικό σου... Βέβαια πρόσεξε μη σε ανακαλύψουν! :lol:
Όπως καταλαβαίνεις αν δεν ξέρεις τι κάνεις καλύτερα να φωνάξεις έναν ηλεκτρολόγο.
Στο άρθρο υπάρχει link (http://www.netscope.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=61300)!
Υπόψη ότι αυτό το εργαλείο ΔΕΝ σου δείχνει ποιό είναι το δικό σου ζεύγος. Αυτό που κάνει είναι να καρφώσει το ζεύγος στον κατανεμητή. Για να δεις ποιό είναι το σωστό ζεύγος ή θα υπάρχει κάποιο χαρτί/σήμανση στον κατανεμητή (πολυκατοικία) ή αλλιώς δοκιμάζεις με ένα κατσαβιδάκι (κανείς επαφή με τα καλώδια) και σε συνεννόηση με κάποιον στο διαμέρισμά σου βλέπεις σε πιο ζεύγος ο κάποιος θα ακούει "τσικ-τσικ" στη γραμμή. Αν δεν μπορείς να φτάσεις με το κατσαβιδάκι τα γυμνά καλώδια τότε.... υπάρχει η λύση της αφαίρεσης των ζευγών ένα-ένα μέχρι να βρεις το δικό σου... Βέβαια πρόσεξε μη σε ανακαλύψουν! :lol:
Όπως καταλαβαίνεις αν δεν ξέρεις τι κάνεις καλύτερα να φωνάξεις έναν ηλεκτρολόγο.
Υπάρχει ένα εργαλείο που έχουν οι τεχνικοί τηλεπικοινωνιών που βρίσκει την γραμμή εύκολα και γρήγορα. Το εργαλείο αυτό συνδέεται στην πρίζα του σπιτιού μας, παράγει έναν πολύ ελαφρύ τόνο, και με αντίτοιχο άκρο/ηχείο, βρίσκουμε τον τόνο στον κατανεμητή μας ;)
Δεν έχω ιδέα πόσο κάνει, αλλά φαντάζομαι ότι θα υπάρχει σε καταστήματα με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό ;)
RASTAVIPER
17-07-07, 15:11
Στο άρθρο υπάρχει link (http://www.netscope.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=61300)!
Ο κατανεμητής δεν έχει απολύτως καμία ένδειξη.
Πάντως η μέθοδος με το κατσαβίδι μου ακούγεται εξαιρετικά απλή.
Δηλαδή αν πάω στο χώρο του κατανεμητή και αρχίζω με το κατσαβίδι να ακουμπάω τα βιδάκια (πάνω στα οποία πιάνουν τα καλώδια) και αν έχω και το ασύρματο τηλέφωνο κοντά μου, θα μπορέσω πιστέυω εύκολα να βρω τη γραμμή μου.
Δεν πιστεύω όμως να υπάρχει πρόβλημα αν κάνω αυτή την επαφή του κατσαβιδιού με το βιδάκι.
Δυστυχώς οι μαντικές μου ικανότητες έχουν σωθεί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια :p
Προφανώς κάπου στην γραμμή υπάρχει κάποιο πρόβλημα... ξεκίνα ψάχνοντας την δική σου άκρη, και αν δεν φταίει κάτι από σένα τότε πρέπει να δηλωθεί στον πάροχο... Πόσο SNR έχεις; δώσε μας τα στατιστικά να δούμε κι εμείς ;)
Oριστε φίλε harris!
Link Information
Uptime: 1 day, 17:48:10
Modulation: G.DMT Annex A [POTS Overlay Mode]
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 256 / 2.048
Data Transferred (Sent/Received) [GB/GB]: 1,61 / 4,71
Output Power (Up/Down) [dBm]: 0,5 / 18,5
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 12,5 / 16,0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 7,0 / 31,0
Vendor ID (Local/Remote): ALCB / GSPN
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): 0
Error Seconds (Local/Remote): 0 / 22
FEC Errors (Up/Down): 0 / 0
CRC Errors (Up/Down): 23 / 0
HEC Errors (Up/Down): 5 / 0
Μακαρι να βγαλςια καποια ακρη εχς κα πολλα CRC error too.
Δηλαδή αν πάω στο χώρο του κατανεμητή και αρχίζω με το κατσαβίδι να ακουμπάω τα βιδάκια (πάνω στα οποία πιάνουν τα καλώδια) και αν έχω και το ασύρματο τηλέφωνο κοντά μου, θα μπορέσω πιστέυω εύκολα να βρω τη γραμμή μου.
Nαι έτσι είναι... αλλά πρόσεχε να μην ακουμπήσεις δύο καλώδια μαζί και κάνει κύκλωμα γιατί υπάρχει κίνδυνος (ειδικά αν η γραμμή είναι ISDN) να πέσει η ασφάλεια στο Α/Κ και να μείνει το σπίτι χωρίς τηλέφωνο ;)
Μακαρι να βγαλςια καποια ακρη εχς κα πολλα CRC error too.
Είναι εμφανές ότι η γραμμή σου είναι χάλια στο up κομμάτι της... έχεις κάνει τους ελέγχους που συζητάμε; :hmm:
Ειναι χαλια μονο στο up κομματι οσον αφορα το snr margin, στο upstream toy line attenuation ειναι πολυ καλα στα 12,5db.
Πως ειναι δυνατον να ειναι χαλια μονο στο up του snr margin και οχι και του attenuation επισης?
Εχει καποια λογικη αυτο?
Τους ελεγχους δεν καταλαβα πως πρεπει να τους κανω μονο το ρουτερ που αφησα μονο του χωςρiw τηλ και σπλιττερ αλλα παλι ακριβως το ιδο bgazei.
Ειναι χαλια μονο στο up κομματι οσον αφορα το snr margin, στο upstream toy line attenuation ειναι πολυ καλα στα 12,5db.
Ναι, η εξασθαίνηση που έχεις είναι εξαιρετική :oneup:
Πως ειναι δυνατον να ειναι χαλια μονο στο up του snr margin και οχι και του attenuation επισης?
Εχει καποια λογικη αυτο?
Ναι έχει... έχει να κάνει με την μπάντα συχνοτήτων που παίζει η γραμμή ;)
Τους ελεγχους δεν καταλαβα πως πρεπει να τους κανω μονο το ρουτερ που αφησα μονο του χωςρiw τηλ και σπλιττερ αλλα παλι ακριβως το ιδο bgazei.
Διάβασε τον οδηγό (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=114819), και ό,τι απορία έχεις την γράφεις εκεί ;)
Ειναι τραγικο να εχω 7db upstream snr margin?
Γιατι τωρα κατεβαζς μια χαρα και απο το φτπ της 4νετ πιανς 210 σταθερα.
Με ενοχλει δηλαδη αν παραμεινει το upstream του snr χαλια?
Ειναι τραγικο να εχω 7db upstream snr margin?
Γιατι τωρα κατεβαζς μια χαρα και απο το φτπ της 4νετ πιανς 210 σταθερα.
Με ενοχλει δηλαδη αν παραμεινει το upstream του snr χαλια?
Με την γραμμή που έχει σήμερα όχι. Αλλά αν αύριο πας να βάλεις μια πιο γρήγορη γραμμή στο upload, δεν θα πιάνεις την προσδοκόμενη ταχύτητα ;)
Εφόσον το πρόβλημα περιορίζεται στο upload δεν θα δεις πρόβλημα στο κατέβασμα ;)
επειδη ειμαι ασχετος ειναι καλη η εικονα μου
Modem Status
Connection Status Connected
Us Rate (Kbps) 256
Ds Rate (Kbps) 1024
US Margin 31
DS Margin 31
Trained Modulation GDMT
LOS Errors 0
DS Line Attenuation 18
US Line Attenuation 17
Μια χαρα εισαι . Πολυ καθαρη γραμμη και σχετικα κοντα και στο κεντρο του ΟΤΕ.
DaveMurray
18-07-07, 02:53
Να είχαμε και εμείς τέτοια. Κψλοτούμπες θα κάναμε :) Μπράβο nikpav:oneup:
μεχρι 1,5km αποσταση απο το δσλαμ ειναι που δεν υπαρχει μειωση της ταχυτητας λογω εξασθενησης σηματος?
τα γραφηματα στη πρωτη σελία του thread δειχνουν
μεχρι περιπου 1km για adsl2+
και μεχρι περιπου 2,5km για adsl.
Noise Margin up 5db, down 22db
Attenuation up 16db down 26 db
τι σας λενε αυτα???περιμενω απαντηση διοτι ειμαι λιγο ασχετος...
Δώσε όλα τα στατιστικά μαζί με τις ταχύτητες για να δούμε τι παίζει... το up κανάλι σου δείχνει να έχει ένα θεματάκι :hmm:
Δηλαδη εγς που εχς αποσταση 1,15km στα ποσα λετε να κλειδςσει το royter?
Δώσε όλα τα στατιστικά μαζί με τις ταχύτητες για να δούμε τι παίζει... το up κανάλι σου δείχνει να έχει ένα θεματάκι :hmm:
Και αλλος με προβλημα στο upstream tou snr....γιατι....?
Εξαρτάται κι από την ποιότητα του βρόχου σου ;)
Αν όλα πάνε καλά μπορείς να δεις πάνω από 20Mbps ;)
Και αλλος με προβλημα στο upstream tou snr....γιατι....?
Είναι συχνό το φαινόμενο, και έχει να κάνει με το εύρος συχνοτήτων που προφανώς είναι πιο ευαίσθητο σε παρεμβολές :whistle:
Μαλιστα, αυτο που ειπες πως ισως πιανς πανς απο 20μbit μου αρεσε πολυ! :-)
Βροχος ειναι ο κατανομητης της γειτονιας μου? δηλαδη ενα μεσαιου μεγεους γκρι κουτι με ραγκλετες μεσα?
Βροχος ειναι ο κατανομητης της γειτονιας μου? δηλαδη ενα μεσαιου μεγεους γκρι κουτι με ραγκλετες μεσα?
Όχι, αυτό είναι το KV (ΚΑΦΑΟ). Ο Βρόχος είναι όλη καλωδίωση που ξεκινάει από την πολυκατοικία σου (τον κατανεμητή, όχι το διαμερισμά σου!) και φτάνει μέχρι το DSLAM του παρόχου σου (ΟΤΕ ή εναλλακτικό) :)
Γυρω στο 85% της ταχυτητας.
upload 1143kbps download 10011kbps
Noise Margin up 5db,
Mόνο αυτό είναι κακό, αλλά αφού πιάνεις τις ταχύτητες μην ασχοληθείς περεταίρω αυτή τη στιγμή ;)
shodanjr_gr
18-07-07, 23:14
Δείτε τα παρακάτω...
Στην κολώνα upstream μήπως κάτι δεν πάει καλά;
http://img260.imageshack.us/img260/1000/linestatisticsoh1.jpg (http://imageshack.us)
Καμία ιδέα;
Τί εστί Super Frame και HEC Error;
PS: Παρατηρώ μία αστάθεια στα rates της γραμμής μου.
Γύρισε το σε ADSL2+ να δούμε,έχεις το τελευταίο firmware ?
shodanjr_gr
18-07-07, 23:27
Υποστηρίζει ADSL2+ το 9106;
Που το γυρίζω;
Υποστηρίζει ADSL2+ το 9106;
Που το γυρίζω;
Με το τελευταίο firmware είναι απλά συμβατό.
http://www.usr.com/support/9106/9106-ug/wui.htm#serviceprovidersettings
@ ADSLgr.com All rights reserved.