Επιστροφή στο Forum : Τι είναι τα dB και οι μετρήσεις ποιότητας Signal-to-Noise - Attenuation - Power
αν λαβω υποψιν το attenuation οχι και πολυ καλα. σωστα?
Σωστά :)
πυρρο ρωταω διοτι εκανα αιτηση για 8/1 απο τον οτε. και δεν ξερω εαν το σηκωνει η γραμμη μου.
Μέχρι τα 8, μάλλον θα τα δεις ή τουλάχιστον θα τα πλησιάσεις αρκετά ;)
πυρρο ρωταω διοτι εκανα αιτηση για 8/1 απο τον οτε. και δεν ξερω εαν το σηκωνει η γραμμη μου.
Για 8/384 έκανες :)
Τα 384 τα έχεις. Για τα 8 σου δίνω 60% όχι, 40% ναι.
Για τα 8 σου δίνω 60% όχι, 40% ναι.
Τα 40dB εξασθαίνησης δεν είναι τόσο τραγικά... φίλος μου με 2play της 4νετ και 49dB βλέπει 7,5 σε καλό βρόχο ;)
Αν δεν τα παίξει ο βρόχος θα τα δει τα 8 και μάλιστα καλά ;)
Τα 40dB εξασθαίνησης δεν είναι τόσο τραγικά... φίλος μου με 2play της 4νετ και 49dB βλέπει 7,5 σε καλό βρόχο ;)Xμμμμ :hmm:
Τα 8Mbps με 49dB τα βλέπει με την 8ρα ή τα έβλεπε και πριν με την 768;
Κι εγώ δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα δει ο φίλος μας.
Xμμμμ :hmm:
Τα 8Mbps με 49dB τα βλέπει με την 8ρα ή τα έβλεπε και πριν με την 768;
Τα βλέπει σήμερα με την 8άρα ;)
παιδιά εγώ έχω 47 (44 στη δυάρα) και κλειδώνω στα 8190. καμία φορά κλειδώνει γύρω στα 7 σε adsl ansi 992.1 και έχω 41!!!
πάντως διαπίστωσα ότι είτε βάλω το snr στο 7 είτε στο 10 π.χ. πάλι έχω αποσυγχρονισμούς.
πιστεύω ότι τη σταθερότητα που είχε με την δυάρα θα την βρώ μόνο αν το βάλω στο 16, αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι το ίδιο. οπότε διαλέγουμε είτε δυάρα και σταθερότητα είτε 8 και αποσυνδέσεις. κατά τη γνώμη μου κάτι ενδιάμεσσο δεν αξίζει.
http://isidwros.googlepages.com/scr1.jpg
το downstream noise margin ειναι αρκετα αθλιο θα ελεγα
Βοήθεια το Attainable rate δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το Rate η κάνω λάθος;
SNR margin (dB): 6.0 - 31.5
Attenuation (dB): 28.0 - 11.1
Output power (dBm): 0.0 - 12.1
Attainable rate (Kbps): 16952 - 1300
Rate (Kbps): 17389 - 508
Λογικα ναι θα έπρεπε, αλλά βλεπω η διαφορα δεν ειναι μεγαλη (437kbits), οποτε μπορει να οφειλεται στο χαμηλό SN margin, αλλα δεν ειμαι και σίγουρος. Είναι πάντοτε μεγαλύτερο το Line Rate απ'το Attainable Rate σου;
Μέχρι πριν μια εβδομάδα είχα attenuation 63dB και προς μεγάλη μου έκλπηξη διαπίστωσα χθες ότι τώρα έχω 17dB!!Πως έγινε αυτό???
Μέχρι πριν μια εβδομάδα είχα attenuation 63dB και προς μεγάλη μου έκλπηξη διαπίστωσα χθες ότι τώρα έχω 17dB!!Πως έγινε αυτό???
Θα πρέπει να έπεσες σε bug.
Είσαι σίγουρος πως ήταν ακριβώς 63 ή μήπως 64 (ένα γνωστό bug συγκεκριμένου router της αγοράς);
Τα βλέπει σήμερα με την 8άρα ;)
Ακριβώς. Το θέμα είναι ότι ο φίλος μας έχει 41dB με την 768. Αυτό το 41 θα ανέβει αρκετά όταν... 12πλασιάσει την ταχύτητά του ;)
Βοήθεια το Attainable rate δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το Rate η κάνω λάθος;
SNR margin (dB): 6.0 - 31.5
Attenuation (dB): 28.0 - 11.1
Output power (dBm): 0.0 - 12.1
Attainable rate (Kbps): 16952 - 1300
Rate (Kbps): 17389 - 508Ναι βέβαια.
Προφανώς επειδή τα νούμερα είναι οριακά ο router έκανε 2 διαφορετικές μετρήσεις. 1 στο negotiation (οπότε και συγχρόνισε στα 17389) και μια μετά για να μετρήσει το διαθέσιμο εύρος. Αν τα μετρούμενα χαρκατηριστικά (ο θόρυβος) άλλαξαν στο μεταξύ είχες αυτό το αποτέλεσμα ;)
Παραμένει βέβαια αξιοπερίεργο.
Ακριβώς. Το θέμα είναι ότι ο φίλος μας έχει 41dB με την 768. Αυτό το 41 θα ανέβει αρκετά όταν... 12πλασιάσει την ταχύτητά του ;)
Εγώ νόμιζα ότι μένει σταθερό το Line Attenuation, ή τουλάχιστον με ελάχιστες παρεκκλίσεις... :hmm:
Ναι 63dB ήταν.
Άρα μάλλον θα ήταν πρόβλημα με κακό splitter ή καλώδιο router --> πρίζα ή ζημιά των καλωδίων του ΟΤΕ - ή απλώς bug.
Εγώ νόμιζα ότι μένει σταθερό το Line Attenuation, ή τουλάχιστον με ελάχιστες παρεκκλίσεις... :hmm:λολ... Το λύσαμε αυτό αρκετές σελίδες πριν. Κι εγώ το ίδιο νόμιζα (δλδ ότι είχε σχέση μόνο με το μήκος του last mile). Όμως έχει να κάνει και με τις υψηλότερες συχνότητες που (αναγκαστικά) χρησιμοποιούνται για να μεγαλώσει το εύρος του download ;)
λολ... Το λύσαμε αυτό αρκετές σελίδες πριν. Κι εγώ το ίδιο νόμιζα (δλδ ότι είχε σχέση μόνο με το μήκος του last mile). Όμως έχει να κάνει και με τις υψηλότερες συχνότητες που (αναγκαστικά) χρησιμοποιούνται για να μεγαλώσει το εύρος του download ;)
Το signal attenuation είναι αυτό που λες. Στο Line Attenuation μπορεί να υπάρξει διαφορά, αλλά μόνο μέχρι 5-6 dB, έτσι δεν είναι; :hmm:
Δεν είμαι σίγουρος βέβαια και δε θυμάμαι τη συζήτηση που λες (αν και παρακολουθώ ανελλιπώς το νήμα).
Το signal attenuation είναι αυτό που λες. Στο Line Attenuation μπορεί να υπάρξει διαφορά, αλλά μόνο μέχρι 5-6 dB, έτσι δεν είναι; :hmm:
Δεν είμαι σίγουρος βέβαια και δε θυμάμαι τη συζήτηση που λες (αν και παρακολουθώ ανελλιπώς το νήμα).
Ναι . Για το signal attenuation μιλαμε , αφου αυτο μετρανε τα router μας .
Το line attenuation ειναι κατι πιο σταθερο και μετριεται απο τη μερια του dslam . Ειχα δωσει παλαιοτερα μερικα links σε αυτο το thread .
To Downstream Margin στα 2db είναι το κύριο πρόβλημα σου. Είναι τόσο χαμηλό που θα πρέπει να έχεις συνέχεια αποσυνδέσεις. Προτείνω να πάρεις και να δηλώσεις βλάβη.
Noise Margin - up 5 dB/ down 15 dB
Attenuation -up 15 dB/ down 30 dB
Μάλλον έχω πρόβλημα με download έτσι;
Noise Margin - up 5 dB/ down 15 dB
Attenuation -up 15 dB/ down 30 dB
Μάλλον έχω πρόβλημα με download έτσι;
Τι γραμμή έχεις;:hmm:
10240/1024 και το περισσότερο που έχω πιάσει είναι 600 kb/s σε download.
10240/1024 και το περισσότερο που έχω πιάσει είναι 600 kb/s σε download.
Η γραμμή σου είναι άριστη τεχνικά. Το πόσο πιάνει στο κατέβασμα δεν αφορά αυτό το νήμα, είναι άλλη υπόθεση ;)
καλως σας βρηκα! ειναι το πρωτο μου ποστ και μαλλον ξεκιναω απο λαθος τοπικ αλλα δεν πειραζει...:) λοιπον διαβαζοντας τα ποστς εδω αρχισα και εγω τις δοκιμες και κατεληξα στο γεγονος οτι με συνδεμενο το τηλεφωνο ανεβαινει κατα 10db το attenuation μου! απο 15-17 στα 23-27 αντιστοιχα για up και down! αν και σαν μετρησεις
νομιζω οτι τα παω καλα...(το s/n μου ειναι 31 σε ολες τις περιπτωσεις), τι νομιζετε οτι φταιει για αυτη την αλλαγη?
μηπως θα ηταν καλο να αλλαξω φιλτρακι ή να μην δουλευω το σταθερο μου?
να αλλαξω φιλτρακι
Καλώς ήρθες :)
Ξεκίνα μ'αυτή την κίνηση και βλέπουμε ;)
αααα!!! και κατι ακομα!!! που μπορω να δω το output power στο modem μου? εχω ενα usr9111 και στο adsl status δεν το αναφερει... γνωριζει κανεις? α και κατι ασχετο... επειδη δεν εχω δει πολλες αναφορες στο συγκεκριμενο modem αν και ειμαι αρκετα ευχαριστημενος μηπως γνωριζετε τι παιζει? ειναι καλο? με ποιο θα μπορουσα να το συγκρινω? (ρωταω επειδη ενας φιλος μου προτεινε το linksys αλλα επειδη στο πλαισιο δεν το ειχαν μου προτειναν αυτο και το πηρα... εκανα καλη αγορα?)
οπς! δεν περιμενα τοσο γρηγορη απαντηση!!!! εντυπωσιαστηκα!!!! θα ξεκινησω λοιπον απο το φιλτρακι...:)
Στο speedtouch της netone που θα βρούμε τα db ?
Γενικά είμαι ευχαριστημένος με την σύνδεση μου.
Το router δίνει
Downstream Rate: 4092 kbps
Upstream Rate: 509 kbps
Downstream Margin: 25 db
Upstream Margin: 25 db
Downstream Line Attenuation: 10 db
Upstream Line Attenuation: 1.5 db
Απλά για να γνωρίζω είναι καλές αυτές οι τιμές;
relative capacity occupation: 0%
noise margin downstream: 27 db
output power upstream: 10 db
attenuation downstream: 25 db
tone 0- 31: 00000000000000000000000000000000
tone 32- 63: 00222344545555555553555555555444
tone 64- 95: 04444433333333333333323333333222
tone 96-127: 22222222222222222222222222222222
tone 128-159: 22222222222222222000000000000000
tone 160-191: 00000000000000000000000000000000
tone 192-223: 00000000000000000000000000000000
tone 224-255: 00000000000000000000000000000000
Για πείτε ρε παιδιά μια γνώμη!!! Θα κάνουμε τήν δουλειά μας?
Γενικά είμαι ευχαριστημένος με την σύνδεση μου.
Το router δίνει
Downstream Rate: 4092 kbps
Upstream Rate: 509 kbps
Downstream Margin: 25 db
Upstream Margin: 25 db
Downstream Line Attenuation: 10 db
Upstream Line Attenuation: 1.5 db
δε μου τις δινεις εμενα; τι ρωτας τωρα!
μονο αυτο :Downstream Line Attenuation: 10 db
λεει πολλααααααααα
Ρε παιδιά,εγώ τις τελευταίες μέρες έχω ένα πρόβλημα.
Η γραμμή μου κανονικά εμφάνιζε αυτά τα χαρακτηριστικά:
Downstream Upstream
SNR margin (dB): 31.0 24.0
Attenuation (dB): 20.5 16.0
Output power (dBm): 16.8 12.9
Όμως χθες ξαφνικά έκανε μια βουτιά (κυρίως το SNR) και έγιναν κάπως έτσι:
Downstream Upstream
SNR margin (dB): 12.9 24.0
Attenuation (dB): 20.5 16.0
Output power (dBm): 19.1 12.9
Τα παραπάνω διατηρήθηκαν χθες όλη μέρα έτσι,ενώ σήμερα μέχρι στιγμής την περισσότερη ώρα είναι έτσι ενώ κάνει κάποιες στιγμιαίες διακυμάνσεις ανεβάζοντας για πολύ λίγο το SNR γύρω στο 24 και ρίχνοντας το output γύρω στο 16-17.
Δε μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να φταίει και να προκαλεί τέτοιες δραματικές αλλαγές στη γραμμή.
(Έχω ADSL 1Mbps μέσω ΑΡΥΣ με ISP Tellas.)
Έχει κανείς καμιά ιδέα για το τι μπορεί να φταίει?Έργα,αναβαθμίσεις,μου κουτσούλησε τη γραμμή κανένα περιστέρι και οξειδώθηκε?? :p
Όχι,σοβαρά,για πείτε!
Ζηλευτές :oneup:
relative capacity occupation: 0%
noise margin downstream: 27 db
output power upstream: 10 db
attenuation downstream: 25 db
Για πείτε ρε παιδιά μια γνώμη!!! Θα κάνουμε τήν δουλειά μας?
Τι γραμμή έχεις; :hmm:
Όχι,σοβαρά,για πείτε!
Το οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει... υγρασία, ζέστη, κρύο, τα πάντα παίζουν ρόλο στην απόδοση της γραμμής και δυστυχώς αυτά τα παιχνίδια του θορύβου υπάρχουν σε πολλούς :(
έχω κάποιες παιδικές απορίες αλλά αν θέλετε απαντήστε τις:
1) αν κατεβάζω πολύ από το internet η ποιότητα του χάλκινου καλωδίου του ΟΤΕ μπορεί να χειροτερεύσει, να καεί ένα πράγμα;
2) αν πειράζω το snr στο ρούτερ μου συχνά (1 φορά την ημέρα) μπορεί να χαλάσει το ρούτερ και / ή να χειροτερεύσει το χάλκινο καλώδιο;
έχω κάποιες παιδικές απορίες αλλά αν θέλετε απαντήστε τις:
1) αν κατεβάζω πολύ από το internet η ποιότητα του χάλκινου καλωδίου του ΟΤΕ μπορεί να χειροτερεύσει, να καεί ένα πράγμα;
2) αν πειράζω το snr στο ρούτερ μου συχνά (1 φορά την ημέρα) μπορεί να χαλάσει το ρούτερ και / ή να χειροτερεύσει το χάλκινο καλώδιο;
1) Όχι
2) Όχι
Και όπως έχουμε ξαναπεί: Δεν υπάρχουν παιδικές ερωτήσεις. Μόνο παιδικές απαντήσεις ;)
1) Όχι
2) Όχι
Και όπως έχουμε ξαναπεί: Δεν υπάρχουν παιδικές ερωτήσεις. Μόνο παιδικές απαντήσεις ;)
ΤΗΑΝΧ :oneup: :oneup: :oneup:
Γεια σας παιδιά θα ήθελα την βοήθεια σας, έχω dsl 1024/256 με Forthnet και router/modem Linksys
WAG200G. Οι ταχύτητες μου είναι απελπιστικές, πιο κάτω από PSTN σύνδεση!
Το status που δίνει το modem είναι:
DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: G.dmt
DSL Path Mode: Fast
Downstream Rate: 1024 kbps
Upstream Rate: 256 kbps
Downstream Margin: 31 db
Upstream Margin: 30 db
Downstream Line Attenuation: 20 db
Upstream Line Attenuation: 6 db
Downstream Transmit Power: 0
Upstream Transmit Power: 0
Φταίει η γραμμή ή #$@&Forthnet;
Ευχαριστώ
Φταίει η γραμμή ή #$@&Forthnet;
Ευχαριστώ
Η γραμμή σου είναι υγιέστατη...
Φταίει ή το πιταρισμένο dslam του ΟΤΕ της περιοχής σου ή η forthnet ή η πηγή που κατεβάζεις...
Δοκίμασε να κατεβάσεις από καλό server (π.χ. nvidia) και αν δεν πάει καλά τότε το δηλώνεις βλάβη ;)
Ευχαριστώ harris, δεν έχω χαμηλή ταχύτητα σε έναν συγκεκριμένο server αλλά παντού π.χ. σε browsing από διάφορες πηγές (η σελίδα τoy adslgr έκανε 5 λεπτά να ανοίξει). Μπορεί ένα πιταρισμένο DSLAM να δημιουργεί τόσο μεγάλο πρόβλημα, τότε γιατί να πληρώνω 1024 γραμμή γ@μώ τον ΟΤΕ μου; Με 64K ISDN είχα καλύτερη απόδοση....
Ευχαριστώ harris, δεν έχω χαμηλή ταχύτητα σε έναν συγκεκριμένο server αλλά παντού π.χ. σε browsing από διάφορες πηγές (η σελίδα τoy adslgr έκανε 5 λεπτά να ανοίξει). Μπορεί ένα πιταρισμένο DSLAM να δημιουργεί τόσο μεγάλο πρόβλημα, τότε γιατί να πληρώνω 1024 γραμμή γ@μώ τον ΟΤΕ μου; Με 64K ISDN είχα καλύτερη απόδοση....
Σε καταλαβαίνω... αλλά δεν είμαστε στο κατάλληλο νήμα να το συζητήσουμε ;)
Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις εδώ (http://www.adslgr.com/forum/forumdisplay.php?f=22) ;)
Έχει κανείς καμιά ιδέα για το τι μπορεί να φταίει?Έργα,αναβαθμίσεις,μου κουτσούλησε τη γραμμή κανένα περιστέρι και οξειδώθηκε?? :p
Όχι,σοβαρά,για πείτε!
Να προσθέσω σε αυτά που είπε ο harris, πως μπορεί επίσης να ενεργοποιήθηκε μια νέα γραμμή dsl δίπλα από τη δική σου σε κάποιο τμήμα του τοπικού σου βρόχου.
Δεν ξέρω αν ο Ο.Τ.Ε. ή οι πάροχοι παίρνουν μέτρα για να αποφεύγονται τέτοιες γειτνιάσεις, αλλά δεν έχω ακούσει και τίποτα.
Να προσθέσω σε αυτά που είπε ο harris, πως μπορεί επίσης να ενεργοποιήθηκε μια νέα γραμμή dsl δίπλα από τη δική σου σε κάποιο τμήμα του τοπικού σου βρόχου.
Δεν ξέρω αν ο Ο.Τ.Ε. ή οι πάροχοι παίρνουν μέτρα για να αποφεύγονται τέτοιες γειτνιάσεις, αλλά δεν έχω ακούσει και τίποτα.
Το θέμα του crosstalk είναι τεράστιο ;)
μπορούμε να τις βάλουμε αφτές τις ρυθμίσεις στο ρούτερ μας?
Και αν ναι πως? εχω το Pirelli είμαι ΟΝ και εγώ δυστυχώς τι να κάνουμε την εφάγα πριν καταλάβω οτι μου μπήκε ¨)
Θα μου πει κανείς πως τις βάζουμε αυτές τις ρυθμίσεις στο ρούτερ? Pirelli
Πολύ θα χαρώ αν γίνεται.
thanx paidia
ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι εδώ, γιατί σε άλλα νηματα γράφονται ακαταλαβίστικα πράγματα.
τι σημαίνει "φηφιακός" καθαρισμός της γραμμής.
δηλαδή εγώ που έχω 8 αρα με attenuation 46 και χιλιάδες λάθη θα πρέπει να ζητώ από τον ΟΤΕ κάθε 3 και λίγο να μου κάνει καθαρισμό στη γραμμή; τι είναι δόντια και πιάνουν πέτρα; τι ανακρίβειες είναι αυτά που λέγονται; δε νομίζω να υπάρχει "ψηφιακός" καθαρισμός τουλάχιστον υπό την έννοια ότι διορθώνει τα χαρακτηριστικά και τα λάθη της γραμμής μας.
ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι εδώ, γιατί σε άλλα νηματα γράφονται ακαταλαβίστικα πράγματα.
δηλαδή εγώ που έχω 8 αρα με attenuation 46 και χιλιάδες λάθη θα πρέπει να ζητώ από τον ΟΤΕ κάθε 3 και λίγο να μου κάνει καθαρισμό στη γραμμή; τι είναι δόντια και πιάνουν πέτρα; τι ανακρίβειες είναι αυτά που λέγονται; δε νομίζω να υπάρχει "ψηφιακός" καθαρισμός τουλάχιστον υπό την έννοια ότι διορθώνει τα χαρακτηριστικά και τα λάθη της γραμμής μας.
Έλα ντε. :hmm:
δηλαδή εγώ που έχω 8 αρα με attenuation 46 και χιλιάδες λάθη θα πρέπει να ζητώ από τον ΟΤΕ κάθε 3 και λίγο να μου κάνει καθαρισμό στη γραμμή; τι είναι δόντια και πιάνουν πέτρα; τι ανακρίβειες είναι αυτά που λέγονται; δε νομίζω να υπάρχει "ψηφιακός" καθαρισμός τουλάχιστον υπό την έννοια ότι διορθώνει τα χαρακτηριστικά και τα λάθη της γραμμής μας.Σημαίνει απλά reset του interface σου από την πλευρά του ΟΤΕ.
Σαν το restart του Η/Υ σου ένα πράμα.
<joke>Φήμες λένε ότι τα DSLAM του ΟΤΕ τρέχουν Windows</joke>
<joke>Φήμες λένε ότι τα DSLAM του ΟΤΕ τρέχουν Windows</joke>
:rofl::rofl:
Στο iSpy δεν φαίνεται το </joke>.... :rofl::rofl::rofl: :lol:
Σημαίνει απλά reset του interface σου από την πλευρά του ΟΤΕ.
Σαν το restart του Η/Υ σου ένα πράμα.
Και γιατί αυτή η διαδικασία λέγεται «καθαρισμός γραμμής»; :hmm:
Και γιατί αυτή η διαδικασία λέγεται «καθαρισμός γραμμής»; :hmm:Γιατί με κάποιον μαγικό τρόπο μπορεί να μειωθεί ο θόρυβος.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες "καθαρισμού":
1. Τo απλό reset
2. H αλλαγή πόρτας στο DSLAM
3. H αλλαγή ζεύγους σε κάποιο κατανεμητή
Γιατί με κάποιον μαγικό τρόπο μπορεί να μειωθεί ο θόρυβος.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες "καθαρισμού":
1. Τo απλό reset
2. H αλλαγή πόρτας στο DSLAM
3. H αλλαγή ζεύγους σε κάποιο κατανεμητή
Μόνο το 3 και σπάνια το 2 θα μπορούσε να αυξήσει το SNR.
Μάλλον λένε reset τον «καθαρισμό» για να το «καταλαβαίνει» ο κοσμάκης καλύτερα υποθέτω. :hmm:
Μόνο το 3 και σπάνια το 2 θα μπορούσε να αυξήσει το SNR.
Μάλλον λένε reset τον «καθαρισμό» για να το «καταλαβαίνει» ο κοσμάκης καλύτερα υποθέτω. :hmm:Θεωρητικά συμφωνώ απόλυτα.
Όμως το -1- όχι μόνο είναι το πρώτο βήμα αλλά (ειδικά παλαιότερα) είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά περίπτωση. Τώρα τι ακριβώς παίζεται... θα σε γελάσω ;)
Όσο για το γιατί το λένε έτσι. Ναι για να το καταλαβαίνει ο κοσμάκης, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των τεχνικών του ΟΤΕ :-k
noise margin downstream: 6 db
output power upstream: 12 db
attenuation downstream: 63 db
καθε μέρα και χειρότερα.
2mbit και οταν συνδεω τον υπολογιστη με το κινητο με gsm Συνδεση παει πιο γρήγορα!!!
ελεος
@ ADSLgr.com All rights reserved.