PDA

Επιστροφή στο Forum : linux - network and jetspeed



tsapi
12-10-03, 19:15
Έχω ένα μικρό δίκτυο στο σπίτι από 3 υπολογιστές συνδεδεμένους με switch. Ο ένας εκ των υπολογιστών (ο οποίος τρέχει linux) είναι συνδεδεμένος με το internet (isdn) και μοιράζει το ίντερνετ στους υπόλοιπους (κάνει nat, masq, routing, firewalling κτλ).

Από μέρα σε μέρα έρχεται το dsl μου. Καθότι το routing, nat, masq, firewalling θέλω *απαραιτήτως* να το κάνω μέσω linux, θέλω να αγοράσω το φτηνότερο ethernet modem και προσανατολίζομαι αναγκαστικά προς το jetspeed500i. Aν το συνδέσω σε ethernet κάρτα πάνω στο linux box και έχω PPPoE, ξέρω ότι μπορώ να συνεχίσω το μοίρασμα του ίντερνετ ακριβώς όπως το κάνω τώρα.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: πώς μπορώ να συνδέσω το jetspeed πάνω στο switch και να συνεχίσω να κάνω masq, nat, routing και traffic shaping αποκλειστικά και μόνο από το linux box? Το jetspeed δηλαδή θα δουλεύει ως modem ΜΟΝΟ και δεν θα κάνει τίποτα άλλο.

Athlon_XP
12-10-03, 19:30
Απλώς απενεργοποιείς το DHCP από το jetspeed 500i και βάζεις να κάνει DHCP ο κεντρικός υπολογιστής που κάνει διαμοιρασμό της συνδέσεως ADSL δηλαδή εκείνος θα είναι ο default gateway αντί για το modem.

Athlon_XP
12-10-03, 19:31
Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι θα χρειαστείς 2 κάρτες δικτύου αντί για μια.

tsapi
12-10-03, 23:46
Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι θα χρειαστείς 2 κάρτες δικτύου αντί για μια.

Η πρώτη κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με το switch. Η δεύτερη εννοείς ότι θα είναι συνδεδεμένη με το jetspeed?

Αν εννοείς αυτό που κατάλαβα, τότε ναι: αυτό το σενάριο είναι το αυτονόητο.

Εγώ εκείνο που ρωτάω είναι αν μπορώ να έχω καρφωμένο το jetspeed πάνω στο switch, και όχι στο linux box. Το linux box να είναι πάνω στο switch και αυτό (οπότε φυσικά θα έχει μία κάρτα δικτύου).

delto
14-10-03, 00:54
fusika mporeis.

alla giati na mhn to sundeseis apeu8eias sto linux?

UGF_GreekMind
14-10-03, 04:00
Όταν λες μπορεί, τι εννοείς delto ;
Φυσικά τα πάντα μπορεί να κάνει, αλλά το θέμα είναι τι θα του δουλέψει...

Αν βάλει μπροστά το jetski και το καρφώσει επάνω στο switch και αν το linux box θα είναι κι αυτό επάνω στο switch, δεν καταλαβαίνω πως θα κάνει το routing. Θα πρέπει να ενεργοποιήσει το DHCP του jetski (να το κάνει δηλαδή router). Αν το κάνει αυτό... πάει η χρησιμότητα του linux (έτσι όπως τη θέλει τουλάχιστον).

Κι εγώ όμως δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλεις tsapi να το βάλεις στο linux ;

tsapi
14-10-03, 06:36
Όταν λες μπορεί, τι εννοείς delto ;
Φυσικά τα πάντα μπορεί να κάνει, αλλά το θέμα είναι τι θα του δουλέψει...

Αν βάλει μπροστά το jetski και το καρφώσει επάνω στο switch και αν το linux box θα είναι κι αυτό επάνω στο switch, δεν καταλαβαίνω πως θα κάνει το routing. Θα πρέπει να ενεργοποιήσει το DHCP του jetski (να το κάνει δηλαδή router). Αν το κάνει αυτό... πάει η χρησιμότητα του linux (έτσι όπως τη θέλει τουλάχιστον).

Παρακολούθα το εξής σενάριο: Καρφώνω το jetspeed στο switch. Απενεργοποιώ τον dhcp server του και (πέραν του "internet" ip που θα παίρνει από την forthnet) του δίνω την ip 192.168.1.1. Το υπόλοιπο δίκτυο μου είναι το 192.168.0.0. Το linux box έχει μία ethernet μόνο καρφωμένη πάνω στο switch, η οποία έχει την ip 192.168.0.1. Όλη την κίνηση του δικτύου μου για προορισμούς πέραν του τοπικού δικτύου την κάνω route στον 192.168.0.1 . To linux box κάνει nat και masqerade το traffic αυτό και το στέλνει στο jetspeed (192.168.1.1). Όταν το jetspeed παίρνει πακέτα από το ίντερνετ (καθώς έχει ήδη γίνει nat και masqerade) τα στέλνει στον 192.168.0.1 (linux box), o oποίος τα μοιράζει.

Αυτό το σενάριο ευσταθεί ή λέω βλακείες; Η μία ethernet card (192.168.0.1) μπορεί να κάνει route προς το 192.168.1.1, το οποίο θα βρίσκεται πάνω στο switch (jetspeed)? Πάνω στο ίδιο switch μπορώ να έχω devices από δίκτυα 192.168.0.0 και 192.168.1.0? Συγνώμη αν η ερώτησή μου είναι ηλίθια, αλλά τον linux server μου τον έστησα πριν 2-3 μέρες και ακόμα ψάχνομαι.



Κι εγώ όμως δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλεις tsapi να το βάλεις στο linux ;
Ο λόγος που θέλω να κάνω αυτό είναι ότι δεν θέλω να πιάσω άλλο ένα pci slot για δεύτερη ethernet card στο linux box μου.

tsapi
14-10-03, 09:36
Αυτό το σενάριο ευσταθεί ή λέω βλακείες;

Tελικά, ψάχνε - ψάχνε και διάβαζε - διάβαζε (τις τελευταίες μέρες έχω βγάλει στην κυριολεξία τα μάτια μου και το κεφάλι μου έγινε ένα τεράστιο πλυντήριο όπου ανακατεύονται λογής λογής πράγματα) βρήκα ότι πρέπει να γίνεται το παρανοϊκό που σκέφτηκα, χρησιμοποιώντας τα ip aliases. Από ό,τι διάβασα όμως δεν είναι καθόλου efficient γιατί γίνονται πολλά collisions, οπότε παρατάω τη σκέψη αυτή. Αύριο πρωί πρωί θα χτυπήσω μία 3com ethernet, το jetspeed και βάζω το adsl με τον ορθόδοξο τρόπο.. :D

Copyright © Keen Notion Co (2002-2017) Copyright Keen Notion Co.