PDA

Επιστροφή στο Forum : Αποκαλύψεις για παραπλάνηση των κυβερνήσεων σχετικά με τις πατέντες λογισμικού



EvilHawk
23-07-04, 07:16
|Ελλάδα|Σε αποκαλύψεις για εξαπάτηση των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβαίνει έγγραφο που παραδόθηκε σήμερα από αντιπροσωπεία του FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα
Δελτίο Τύπου ελληνικής ομάδας ενάντια στις πατέντες λογισμικού



Τρίτη, 20 Ιουλίου 2004



Σε αποκαλύψεις για εξαπάτηση των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβαίνει έγγραφο που παραδόθηκε σήμερα από αντιπροσωπεία του FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα.



Το έγγραφο-ένσταση που υπογράφεται από εταιρείες και οργανισμούς, και είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://epatents.hellug.gr/box/urgent-appeal.pdf , αναφέρεται με συγκεκριμένα στοιχεία σε τακτικές εξαπάτησης και αιφνιδιασμού που χρησιμοποιήθηκαν για να παραπλανήσουν τους υπουργικούς εκπροσώπους στη σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών στις 18 Μαΐου 2004 σχετικά με τη διαβόητη οδηγία για τις πατέντες λογισμικού.



Οι πολυετείς προσπάθειες από ευρωπαϊκά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μεγάλες πολυεθνικές να νομιμοποιηθούν οι πατέντες λογισμικού στην Ευρώπη, κατά παράβαση του Άρθρου 52 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, έχουν ως σήμερα προσκρούσει σε έντονες αντιδράσεις.

Η ίδια η Κομισιόν, που πριν δυο χρόνια είχε κάνει πρόταση νομιμοποίησης των πατεντών λογισμικού, σήμερα δέχεται πλέον, όπως δήλωσε στο Συμβούλιο της 18ης Μαΐου ο Επίτροπος Bolkestein, ότι οι πατέντες λογισμικού είναι ανεπιθύμητες. Οι οικονομικές αναλύσεις και η εμπειρία από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπου ήδη ισχύουν οι πατέντες λογισμικού, είναι ξεκάθαρες ως προς τα καταστροφικά αποτελέσματα στην καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να αντιτίθεται σύσσωμη στις πατέντες λογισμικού.



Παρόλα αυτά, το κείμενο που υιοθέτησε το Συμβούλιο εξασφαλίζει το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι θέλουν Ευρωκοινοβούλιο, Υπουργοί και Κομισιόν. Αυτό επιτυγχάνεται με ασάφειες, αντιφάσεις, και λεκτικά τεχνάσματα της μορφής «το λογισμικό δεν είναι κατοχυρώσιμο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, εκτός εάν [πολύπλοκη συνθήκη που μετά από προσεκτική εξέταση προκύπτει ότι είναι πάντα αληθής]».



Η παράδοση της ένστασης στον Υπουργό έρχεται σε συνέχεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που είχε διοργανωθεί από την ελληνική ομάδα ενάντια στις πατέντες λογισμικού την περασμένη Παρασκευή στην οδό Στουρνάρα στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περισσότερα από εκατό άτομα, μοιράστηκαν έντυπα και χρησιμοποιήθηκαν πανώ και μπαλόνια για ενημέρωση των περαστικών, ενώ επίσης συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την παράδοση της ένστασης στον Υπουργό.



Φωτογραφίες από την συγκέντρωση παρέμβασης υπάρχουν διαθέσιμες στη διεύθυνση http://epatents.hellug.gr/box/st04photos/.



Η ένσταση, που σύντομα θα παραδοθεί και στους υπόλοιπους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά την αναίρεση της απόφασης της 18ης Μαΐου, κάτι που είναι δυνατό γιατί η εν λόγω απόφαση είναι απλώς πολιτική συμφωνία και η οριστική έγκριση είναι προγραμματισμένη για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που αναμένεται το Σεπτέμβριο 2004.



Σε παρόμοια απαίτηση κατέληξε και το Ολλανδικό Κοινοβούλιο στη 1η Ιουλίου 2004 (βλ. το σχετικό δελτίο τύπου στις αναφορές).



Ο Δημήτρης Γλέζος, εκπρόσωπος του FFII στην Ελλάδα, σχολιάζει: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουμε σε βάθος τα γεγονότα της 18ης Μαΐου ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Το θέμα των πατεντών λογισμικού αφορά πολύ κόσμο, ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και, όπως είναι φυσικό, έμαθε τι έγινε στη συνεδρία του Συμβουλίου». Σχετικά με τους έλληνες αντιπρόσωπους σχολίασε ότι «...είναι στο χέρι των αντιπροσώπων μας να μας αποδείξουν ότι αυτοί αποφασίζουν για το τι θα ψηφίσουν και όχι άλλοι. Πόσο μάλλον για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως οι πατέντες λογισμικού».



Αναφορές:

Iστοσελίδες ελληνικής ομάδας ενάντια στις πατέντες λογισμικού



Foundation for a Free Information Infrastructure



Διαμαρτυρία ενάντια στις πατέντες λογισμικού με συλλογή υπογραφών



Δελτίο τύπου της 8ης Ιουλίου 2004 σχετικά με την απόφαση του Ολλανδικού Κοινοβουλίου



Επικοινωνία:

Δημήτρης Γλέζος, email: dimitris@glezos.com, τηλ. 6974632169

Αντώνης Χριστοφίδης, email: anthony@itia.ntua.gr, τηλ. 2107722859

Άγγελος Μάρκος, email: amarkos@uom.gr, τηλ. 2310891848, 6936108082

Αριστοτέλης Γλεντής, email: arisg@noc.uoa.gr, τηλ. 6945757334



Πηγή:http://epatents.hellug.gr/

@ ADSLgr.com All rights reserved.