Επιστροφή στο Forum : Η Δράση «ΔΕΣ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΑ» παρατείνεται μέχρι τo Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2008
Η Δράση «ΔΕΣ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΑ» παρατείνεται μέχρι τo Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008
Για να διευκολυνθούν οι εναπομείναντες δικαιούχοι φοιτητές της Δράσης «ΔΕΣ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΑ», αποφασίσθηκε η παράταση της προθεσμίας συμμετοχής μέχρι τις 8/11/2008.
Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013, και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιείται για τρίτη φορά η δράση «Δες την Ψηφιακά» (www.destinpsifiaka.gr), επιδοτώντας την απόκτηση προσωπικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στους πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν με τις εισαγωγικές εξετάσεις του έτους 2008.
Η δράση απευθύνεται στο 25% των επιτυχόντων με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε τμήμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή συνολικά σε 17.800 πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας με τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2008. Κάθε δικαιούχος φοιτητής επιχορηγείται με το 80% της αξίας του φορητού υπολογιστή της επιλογής του, με μέγιστη επιδότηση τα 400 ευρώ.
Στην υλοποίηση της δράσης «Δες την Ψηφιακά», έχουν δικαίωμα συμμετοχής και σπουδαστές που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ποσοστό 3% των εισακτέων σε κάθε τμήμα ή σχολή, με τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2008. Η μέγιστη επιδότηση για αυτήν την κατηγορία δικαιούχων ορίστηκε στα €800.
Μέχρι στιγμής, έχουν αξιοποιήσει το δικαίωμα της επιδότησης περισσότεροι από 11.000 φοιτητές.
Πηγή: ΕΔΕΤ
Για την δράση Δες την ψηφιακά
Η δράση συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», και υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), φορέα εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Για την ΕΔΕΤ ΑΕ
Η ΕΔΕΤ Α.Ε.έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας κατά το πρότυπο των αντίστοιχων εταιρειών των Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής Κοινωνίας της Πληροφορίας, προωθεί την ευρυζωνικότητα στην κοινότητα των χρηστών της χώρας μας και συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν στις Ελληνικές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.grnet.gr
Τεράάάάάάάάάάστια ζημιά, δώσανε μια βδομάδα παραπάνω και κάτι τρέχει στα γύφτικα:down:
Πόση θα ήθελες; :p Υποθέτω ότι δεν προλαβαίνεις με τις εξεταστικές και τα πάρτι έναρξης...
Τεράάάάάάάάάάστια ζημιά, δώσανε μια βδομάδα παραπάνω και κάτι τρέχει στα γύφτικα:down:
Λεφτά δίνουν και θα βρουν και το μπελά τους στο τέλος! Πόσο χρόνο θα έπρεπε να δώσουν δηλαδή για να είσαι ικανοποιημένος; :down:
Πόση θα ήθελες; :p Υποθέτω ότι δεν προλαβαίνεις με τις εξεταστικές και τα πάρτι έναρξης...
Φιλική συμβουλή, αν δε γνωρίζεις μη σχολιάζεις. Προσωπικά έχω πάρει από τις 8 του μηνός, είμαι στο δεύτερο πτυχίο μου και ναι, τρέχω και δε φτάνω. Και ποτέ μα ποτέ τόσα χρόνια στα πανεπιστήμια δεν έχω πάει σε πάρτι έναρξης και δε συμμαζεύεται.
Λεφτά δίνουν και θα βρουν και το μπελά τους στο τέλος! Πόσο χρόνο θα έπρεπε να δώσουν δηλαδή για να είσαι ικανοποιημένος; :down:
Δυο με τρεις μήνες κατ' εμένα. Και το ότι δίνουν λεφτά δε σημαίνει ότι πρέπει και να κάνουμε κωλοτούμπες. Μέχρι πέρυσι έδιναν 500 ευρώ στο 20% και 1000 ευρώ στους του 3% με σοβαρά προβλήματα υγείας. Φέτος, 400 και 800 αντίστοιχα - κι αυτό για να δώσουν στο 25% και στους της Μουσουλμανικής μειονότητας... και για πέρυσι και πρόπερσι.
Πιστεύω ότι σκόπιμα δόθηκε ένας μήνας μόνο κι αυτός τώρα, στα γρήγορα γρήγορα. Για μένα; Το βέλτιστο θα ήταν να κρατηθούν οι παλιοί όροι, και η προσφορά να ισχύσει Οκτώβριο μέχρι Πρωτοχρονιά 2009. Ένας μήνας; Και τα υπόλοιπα λεφτά των κονδυλίων της ΕΟΚ που δε θα τα καρπωθούν φοιτητές πού θα πάνε;
Σε κάθε περίπτωση, την προσωπική μου άποψη καταθέτω, σαν κίνηση είναι καλή αλλά ανεπαρκής και σπασμωδική.
DSLaManiaC
29-10-08, 19:39
Γιατι δίνουν παρατάσεις για ασυνεπείς ανθρώπους?
Δε μπορώ να καταλάβω...
Δυο με τρεις μήνες κατ' εμένα. Και το ότι δίνουν λεφτά δε σημαίνει ότι πρέπει και να κάνουμε κωλοτούμπες. Μέχρι πέρυσι έδιναν 500 ευρώ στο 20% και 1000 ευρώ στους του 3% με σοβαρά προβλήματα υγείας. Φέτος, 400 και 800 αντίστοιχα - κι αυτό για να δώσουν στο 25% και στους της Μουσουλμανικής μειονότητας... και για πέρυσι και πρόπερσι.
Πιστεύω ότι σκόπιμα δόθηκε ένας μήνας μόνο κι αυτός τώρα, στα γρήγορα γρήγορα. Για μένα; Το βέλτιστο θα ήταν να κρατηθούν οι παλιοί όροι, και η προσφορά να ισχύσει Οκτώβριο μέχρι Πρωτοχρονιά 2009. Ένας μήνας; Και τα υπόλοιπα λεφτά των κονδυλίων της ΕΟΚ που δε θα τα καρπωθούν φοιτητές πού θα πάνε;
Σε κάθε περίπτωση, την προσωπική μου άποψη καταθέτω, σαν κίνηση είναι καλή αλλά ανεπαρκής και σπασμωδική.
1) Αν δε σε ενδιαφέρει το ότι σου δίνουν χρήματα για αγορά υπολογιστή, μπορείς απλά να απέχεις. Δε σε υποχρεώνει κανείς να συμμετάσχεις και το να σχολιάζεις ότι κακώς δίνουν "μόνο ένα μήνα" και όχι 3 μάλλον σε αδικεί.
2) Το ότι δίνουν χρήματα και σε μουσουλμάνους γιατί το λες λες και είναι κάτι κακό;
3) Είσαι σίγουρος ότι είναι χρήματα της ΕΟΚ (Ε.Ε. εδώ και αρκετά χρόνια :p)...; Γιατί αν είναι και δε δωθούν σε φοιτητές είναι βέβαιο ότι απλά θα μείνουν στην Ε.Ε.
1) Αν δε σε ενδιαφέρει το ότι σου δίνουν χρήματα για αγορά υπολογιστή, μπορείς απλά να απέχεις. Δε σε υποχρεώνει κανείς να συμμετάσχεις και το να σχολιάζεις ότι κακώς δίνουν "μόνο ένα μήνα" και όχι 3 μάλλον σε αδικεί.
Επαναλαμβάνω: καλή ενέργεια αλλά ανεπαρκής. Το τονίζω, τη γνώμη μου λέω, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να την ασπαστεί. Δε θα κουράσω τους αναγνώστες του topic άλλο, την άποψή μου την κατέθεσα, όσοι θέλουν ας διαφωνήσουν.
2) Το ότι δίνουν χρήματα και σε μουσουλμάνους γιατί το λες λες και είναι κάτι κακό;
Διάβασε προσεκτικότερα τι γράφω, γιατί τα συμπεράσματά σου κάνουν έμμεσα χαρακτηρισμούς: δεν έχω κανένα πρόβλημα που συμπεριλαμβάνουν και τη μειονότητα, έχω τεράστιο πρόβλημα όμως που βάζουν φυτευτά και τους περυσινούς και προπέρσινους - χωρίς να κάνουν το ίδιο και για το σύνολο των φοιτητών. Αυτό ή ψηφοθηρία είναι ή από τις μοντέρνες προσπάθειες να δείξουμε με λόγια και πράξεις του αέρα ότι είμαστε προοδευτικοί και ότι δεν είμαστε ρατσιστές. Δε μου αρέσουν αυτά τα δήθεν, αλλού είναι η ουσία. Τι φταίνε οι 3% να χάσουν 200 ευρώ επιδότηση; Εκτός αν προτιμάς να πληρώνουμε τους... υπεράριθμους παρά τα άτομα που έχουν διαπιστωμένα πρόβλημα υγείας.
3) Είσαι σίγουρος ότι είναι χρήματα της ΕΟΚ (Ε.Ε. εδώ και αρκετά χρόνια :p)...; Γιατί αν είναι και δε δωθούν σε φοιτητές είναι βέβαιο ότι απλά θα μείνουν στην Ε.Ε.
ΕΟΚ ή ΕΕ, για μένα το ίδιο είναι και δεν αλλάζει την ουσία του επιχειρήματος. Τα λεφτά σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από ΚΠΣ - τη βεβαιότητα ότι θα επιστραφούν από πού την αντλείς;
Δε μπορώ να καταλάβω...
+1 τα εγγραφα και η αγορα ζητημα αν παιρνουν 2 μερες, δεν υπαρχει λογος να καθυστερει κανεις. :hmm:
1) Αν βγω σήμερα και πω δίνω 200 ευρώ σήμερα στους 10 πρώτους που θα μου στείλουμε μήνυμα και αύριο πω το ίδιο αλλά δώσω 100 ευρώ, θεωρείς ότι δίνει σε κάποιον το δικαίωμα να με κατηγορήσει; Όταν σου δίνουνε κάτι ή το παίρνεις και δέχεσαι τους όρους ή λες ευχαριστώ δε θα πάρω και τελείωσε! Δε στα χρωστάνε να στα δώσουνε. Στην τελική αν έπρεπε να τα δώσουνε σε κάποιος αλλά για τους Χ,Υ λόγους δε τα έδωσαν και αποφάσισαν να το κάνουν φέτος μάλλον μπράβο θα πρέπει να τους πούμε που επιτέλους διόρθωσαν το λάθος τους.
2) Τα χρήματα δε τα προκαταβάλλει η Ε.Ε. αλλά αφού ελέγξει το πρόγραμμα αποδεσμεύει το αντίστοιχο ποσό και αρκετά συχνά μας κόβει και ένα σεβαστό μέρος.
3) Όπως είπαν και οι παραπάνω 1 μήνας φτάνει και περισσεύει για να αγοράσεις έναν υπολογιστή. Αν ένας πρωτοετής δεν μπορεί να βρει μερικές ώρες...τότε υπάρχει πρόβλημα...:whistle:
1) Αν βγω σήμερα και πω δίνω 200 ευρώ σήμερα στους 10 πρώτους που θα μου στείλουμε μήνυμα και αύριο πω το ίδιο αλλά δώσω 100 ευρώ, θεωρείς ότι δίνει σε κάποιον το δικαίωμα να με κατηγορήσει; Όταν σου δίνουνε κάτι ή το παίρνεις και δέχεσαι τους όρους ή λες ευχαριστώ δε θα πάρω και τελείωσε! Δε στα χρωστάνε να στα δώσουνε. Στην τελική αν έπρεπε να τα δώσουνε σε κάποιος αλλά για τους Χ,Υ λόγους δε τα έδωσαν και αποφάσισαν να το κάνουν φέτος μάλλον μπράβο θα πρέπει να τους πούμε που επιτέλους διόρθωσαν το λάθος τους.
Συγγνώμη, αλλά διαφωνώ. Οι διακρίσεις δεν είναι αντικείμενο υπερηφάνειας - μάλλον να ντρέπονται έπρεπε που βάζουν πρωτοετείς και "πρωτοετείς" σε διαφορετικά τσουβάλια. Να δώσουν σε όλους τους πρωτοετείς των τελευταίων τριών ετών μάλιστα - έτσι, όχι. Για το αν καλώς ή κακώς τους κατηγορώ, η απάντηση υπάρχει στα προηγούμενα μηνύματα του thread: ανεβαίνεις και διαβάζεις.
2) Τα χρήματα δε τα προκαταβάλλει η Ε.Ε. αλλά αφού ελέγξει το πρόγραμμα αποδεσμεύει το αντίστοιχο ποσό και αρκετά συχνά μας κόβει και ένα σεβαστό μέρος.
Δεν το γνωρίζω, δέχομαι αυτό που λες αξιωματικά ως σωστό - κάτι παραπάνω θα ξέρεις για να το λες.
3) Όπως είπαν και οι παραπάνω 1 μήνας φτάνει και περισσεύει για να αγοράσεις έναν υπολογιστή. Αν ένας πρωτοετής δεν μπορεί να βρει μερικές ώρες...τότε υπάρχει πρόβλημα...:whistle:
Ομοίως, έχω απαντήσει ήδη και σε αυτό, υπάρχουν πρωτοετείς και πρωτοετείς. Eιδικά για το περί μηνός που αρκεί πάντως, έχω να συμπληρώσω κάτι: να πάρουμε τα MacBooks σαν παράδειγμα. Όταν μετά τις 10 του μηνός η Rainbow δεν έχει στοκ και θα φέρει τα καινούργια από τις 10/11 και μετά τι χρονικά περιθώρια έχει ο πρωτοετής; Όταν θέλει δέκα μέρες μόνο για να σου βγάλουν μια βεβαίωση σπουδών (ειδικά αν έχει πολλά έτη η σχολή σου και μέχρι να τα γράψει όλα η γραμματεία κωλυσιεργεί); Καθόλου δεν είναι υπόθεση δυο ημερών τα χαρτιά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Μη γενικεύουμε λοιπόν. Καλό θα ήταν να δώσουν μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο από την αρχή και τέλειωσε, και επ' αυτού δε χωράει καμία αμφιβολία. Συμφωνώ με τον φίλο που είπε ότι οι παρατάσεις είναι απαράδεκτες - κι εγώ βλέπω αρνητικά την παράταση. Έπρεπε το timeframe να είναι μεγαλύτερο με το καλημέρα σας.
Δε θα δώσω άλλη συνέχεια, θεωρώ ότι από πλευράς μου τουλάχιστον το θέμα έχει καλυφθεί. Καλή συνέχεια στους υπόλοιπους posters:)
Φιλική συμβουλή, αν δε γνωρίζεις μη σχολιάζεις. Προσωπικά έχω πάρει από τις 8 του μηνός, είμαι στο δεύτερο πτυχίο μου και ναι, τρέχω και δε φτάνω. Και ποτέ μα ποτέ τόσα χρόνια στα πανεπιστήμια δεν έχω πάει σε πάρτι έναρξης και δε συμμαζεύεται.
Πολύ ωραία. Τότε τι παραπονιέσαι. Πρόλαβες και με 30 μέρες ακόμα στο πρόγραμμα. Οι άλλοι υποθέτω έχουν πρόβλημα και τους συμπαραστέκεσαι;
Σημείωση: Ρώτησα για να μάθω. Δεν σχολίασα. ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ σημαίνει ερώτηση, "Υποθέτω" σημαίνει υπόθεση. Μα καλά τι σας μαθαίνουν στα πανεπιστήμια σήμερα; :rofl:
Επίσης σε αυτά που λες για τα χρήματα έχεις μεγάλο άδικο. Γιατί και φτηνότεροι είναι οι φορητοί φέτος, και περισσότερες επιλογές υπάρχουν και σε περισσότερους δίνουν. Μην τα θέλεις και όλα δικά σου...!!! Επίσης το να θέλουν και συγκεκριμένο χρώμα ή μοντέλο ενώ δεν υπάρχει... στοκ δεν είναι λόγος καθυστέρησης. Ας πάρουν κάτι άλλο. Για να δουλέψουν τους το δίνουν. Όχι για να ταιριάζει με το κινητό ή την τσάντα τους... ή να κάνουν συγκρίσεις με τους συμφοιτητές ποιος πήρε το μεγαλύτερο με τα καλύτερα γραφικά.
Νομίζω έχει κάποια αξία να σπρώξει λίγο τους φοιτητές. Καλύτερα να έχουν το laptop από το πρώτο εξάμηνο παρά από το δεύτερο.
Ομοίως, έχω απαντήσει ήδη και σε αυτό, υπάρχουν πρωτοετείς και πρωτοετείς. Eιδικά για το περί μηνός που αρκεί πάντως, έχω να συμπληρώσω κάτι: να πάρουμε τα MacBooks σαν παράδειγμα. Όταν μετά τις 10 του μηνός η Rainbow δεν έχει στοκ και θα φέρει τα καινούργια από τις 10/11 και μετά τι χρονικά περιθώρια έχει ο πρωτοετής;
Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα του ΥΠΕΠΘ ή του ΕΔΕΤ αν η rainbow για 30 μέρες δεν έχει laptops. Λίγο-πολύ οποιαδήποτε άλλη εταιρία έκανε τέτοια καψώνια στους πελάτες της θα είχε κλείσει.
Όταν θέλει δέκα μέρες μόνο για να σου βγάλουν μια βεβαίωση σπουδών (ειδικά αν έχει πολλά έτη η σχολή σου και μέχρι να τα γράψει όλα η γραμματεία κωλυσιεργεί); Καθόλου δεν είναι υπόθεση δυο ημερών τα χαρτιά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αντιγράφω από το site:
τον «Προσωπικό Κωδικό» *
φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
φωτοαντίγραφο φοιτητικής ταυτότητας ή δελτίου φοιτητικού εισιτηρίου («πάσο») ή βεβαίωση σπουδών από τη γραμματεία της Σχολής
Τρίπτυχα νομίζω μοιράζονται με το καλημέρα, δεν χρειάζεται να τρέχεις για βεβαίωση.
Δε μπορώ να καταλάβω...
Συμφωνώ απολύτως. Κακώς δίνεται παράταση. Κάποια στιγμή πρέπει ο Ελληνας να μάθει οτι όταν μπαίνει μια προθεσμία πρέπει να τηρείται. Αν δεν τηρείται, απλά κακό του κεφαλιού του. Παράταση στο ΦΠΑ, παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, παράταση στο κτηματολόγιο, παράταση τώρα και στην φοιτητική επιδότηση....
Σου λέει ο άλλος... "ελα μωρέ, γιατί να τρέχω, έχουμε καιρό, αφού θα δοθεί παράταση.." και τρέχουν μετά όλοι τελευταία μέρα σαν κλασσικοί Ελληνάρες και γίνεται το ελα να δεις. Και μετά διαμαρτύρονται κιόλας για τον κόσμο και τον πανικό που επικρατεί....
Κάπου το χάσαμε. Η δράση είναι επιδότηση. Οι φοιτητές θα βάλουν λεφτά από την τσέπη τους και τα καταστήματα είναι αυτά που θέλουν την παράταση της δράσης.
Εκτός αν είδατε πουθενά να ζητάνε οι φοιτητές την παράταση που δόθηκε. Εγώ πάντως δεν είδα σε κανένα site, blog, τηλεόραση ή εφημερίδα τέτοιο αίτημα.
....
Όταν θέλει δέκα μέρες μόνο για να σου βγάλουν μια βεβαίωση σπουδών (ειδικά αν έχει πολλά έτη η σχολή σου και μέχρι να τα γράψει όλα η γραμματεία κωλυσιεργεί); Καθόλου δεν είναι υπόθεση δυο ημερών τα χαρτιά σε ορισμένες περιπτώσεις.
...
Για να πάρεις επιδοτούμενο λαπτοπ δεν χρειαζεται να προσκομίσεις καμία βεβαίωση από γραμματεία. Αρκεί το πάσο και η αστυνομική ταυτότητα και ένας κωδικός, που έρχεται στο κινητό με SMS.
Άρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον ένα μήνα προθεσμίας. Εϊναι υπεραρκετός.
Νέα μοντέλα θα βγαίνουν πάντα. Τα προγράμματα όμως πρέπει κάποτε να τελειώνουν.
Πιστεύω η παράταση δόθηκε καθαρά για διαδικαστικά θέματα, π.χ. κάποιες σχολές που δεν έχουν δώσει πάσο ακόμα κλπ., ενώ σε μερικές άλλες οι εγγραφές πρέπει να κλείνουν αυτή την εβδομάδα.
Η παράταση δόθηκε για να τζιράρουν ακόμα ορισμένες αλυσίδες, αν μετά ορσμένοι τρέχουν για σέρβις και δεν προλαβάινουν ας κοιτάξουν τουλάχιστον να τους ξεμπροστάσουν, μερικά καταστήματα πάνω στην πρεμούρα τους να πουλήσουν περισσότερα ξεχνούν τα βασικά....
Πωλήθηκαν πάνω από 11 χιλιάδες laptop. Εσύ λες να μην βγει κανένα χαλασμένο και αν βγει θα είναι... γιατί τα καταστήματα έχουν πρεμούρα; Τα καταστήματα κατασκευάζουν τα laptop ή τα μεταφέρουν άγαρμπα για να προλάβουν για να καταλάβω δηλαδή...!!! Λίγη λογική σκέψη χρειάζεται... Σιγά μην δόθηκε η παράταση για να βγάλει παραπάνω χρήματα η Asus με τα eeepc... ή το Πλαίσιο και το e-shop!!!! Ο Giama έχει δίκιο. Αν οι εγγραφές είναι ακόμα ανοιχτές δεν μπορεί να κλείσει το "ΔΕΣ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΑ"...
Ολοκληρώθηκε για τρίτη συνεχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο η δράση «Δες την Ψηφιακά» της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013, η οποία χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών.
Η δράση απευθύνθηκε στην τρίτη της υλοποίηση, στο 25% των επιτυχόντων με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε τμήμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή συνολικά σε 17.800 πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2008.
Κάθε δικαιούχος φοιτητής είχε το δικαίωμα απόκτησης φορητού υπολογιστή της επιλογής του, με επιχορήγηση του 80% της αξίας του και με μέγιστη επιδότηση τα 400 ευρώ.
Η συμμετοχή των φοιτητών σε αριθμούς
Η συμμετοχή των φοιτητών σε αριθμούς
Η ανταπόκριση των σπουδαστών και φοιτητών υπήρξε για ακόμη μια χρονιά εξαιρετικά υψηλή, καθώς 15.500 νέοι φοιτητές συμμετείχαν στη δράση και απέκτησαν φορητό προσωπικό υπολογιστή (ποσοστό 87% επί του συνόλου των δικαιούχων).
Στους παραπάνω, προστέθηκαν επιπλέον 208 σπουδαστές που ανήκουν στην κατηγορία των «πασχόντων από σοβαρές ασθένειες» και οι οποίοι εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ποσοστό 3% των εισακτέων σε κάθε τμήμα ή σχολή.
Στη δράση «Δες την Ψηφιακά» υπάρχει επιπλέον πρόβλεψη για την συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών, με αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης που φθάνει τα 800 ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους σε ειδικό εξοπλισμό χειρισμού των υπολογιστών. Η διάρκεια της δράσης ήταν περίπου 40 ημέρες.
Η συμμετοχή σε επίπεδο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων
Κατά τη φετινή χρονιά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής, που αγγίζουν ποσοστό 95%, ήταν το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η δράση «Δες την Ψηφιακά» συμπληρώθηκε από πρωτοβουλίες επιμέρους Σχολών και Τμημάτων που την επέκτειναν με ίδια χρηματοδότηση σε περισσότερους σπουδαστές.
Χαρακτηριστικά, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επέκτεινε τη δράση με ίδιο κόστος στο σύνολο των πρωτοετών φοιτητών.
Οι φορητοί υπολογιστές που αποκτήθηκαν
Οι πρωτοετείς φοιτητές έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις σπουδές τους, αποκτώντας φορητούς υπολογιστές υψηλών προδιαγραφών με μέση τιμή αγοράς τα 780 ευρώ. Ο φθηνότερος φορητός υπολογιστής που αγοράστηκε από τους φοιτητές είχε κόστος 300 ευρώ και ο ακριβότερος 2.365 ευρώ.
Στη δράση «Δες την Ψηφιακά» συμμετείχαν συνολικά 742 καταστήματα ηλεκτρονικού εξοπλισμού από όλη την Ελλάδα.
Η συμβολή της δράσης «Δες την Ψηφιακά»
Η πρωτοβουλία «Δες την Ψηφιακά» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ φορέας υλοποίησης ήταν το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ).
Χρηματοδοτήθηκε με πόρους του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Κατά τις τρεις ακαδημαϊκές χρονιές στις οποίες υλοποιήθηκε, η δράση έδωσε συνολικά τη δυνατότητα σε 45.080 πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές να αποκτήσουν φορητό προσωπικό υπολογιστή για τις σπουδαστικές τους ανάγκες.
Η ανταπόκριση υπήρξε εξαιρετικά υψηλή όλες τις χρονιές, καθώς συνολικά 39.708 δικαιούχοι φοιτητές (ποσοστό 88%) αξιοποίησαν τις δυνατότητες που παρέχει. Επιπρόσθετα, ωφελήθηκαν συνολικά 1.212 σπουδαστές που ανήκουν στην κατηγορία των «πασχόντων από σοβαρές ασθένειες» αποκτώντας φορητούς υπολογιστές με ειδικό εξοπλισμό.
Η δράση «Δες την Ψηφιακά» έχει ήδη αναδειχθεί ως βέλτιστη πρακτική σε διεθνές επίπεδο, και προβάλλεται από διεθνείς οργανισμούς.
Με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Καθ. Βασίλης Ασημακόπουλος επεσήμανε: «Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής, έχουμε επιλέξει να πάμε απευθείας στον πολίτη και την επιχείρηση. Ξεφεύγουμε πια από το παρελθόν όπου ο δημόσιος τομέας ήταν ο σχεδόν αποκλειστικός αποδέκτης των τεχνολογικών δράσεων. Η μεγάλη απήχηση που έχουν αυτές οι δράσεις και η σημαντική συμβολή τους στην ταχύτερη δημιουργία της Ψηφιακής Ελλάδας, αποτελεί πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’».
Πηγή: Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού - Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" (http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/TodayNews/destinpsifiaka_21-11-2008.htm)
@ ADSLgr.com All rights reserved.