PDA

Επιστροφή στο Forum : Απενεργοποίηση superfetch



chosen0ne
05-11-08, 21:45
Η ερώτηση μου είναι απλή..... Βοηθάει η απενεργοποίηση superfetch στα Vista...???
Ψάχνωντας πολλά φόρουμ το 99% των posts που διάβαζα, έλεγε ότι κάνει το μηχάνημα να πετάει.....και οι χρήστες φαινόταν (απτο γράψιμο) λες και γύρισαν σε XP με περιβάλλον Vista........
Δοκίμασα κι εγώ (με το πρόγραμμα που δείχνω στην εικόνα.....που off-topic κάνει πολλές δουλειίες και ΑΨΟΓΑ...:whistle:) και το απενεργοποιήσα, αλλά πέρα το ότι μπήκε πιο γρήγορα στα windows (ναι αυτό είναι αλήθεια), μετά αντι να δω βελτίωση είδα επιβράδυνση!!!!! :what::scared:
Άνοιξα internet explorer, media player, Excel 2008, mIRC (:p), nero 8.... ΟΛΑ άνοιξαν την πρώτη φορά ΠΙΟ ΑΡΓΑ και τις επόμενες φορές, το ίδιο με πριν...........
Ο δίσκος ΟΝΤΩΣ δούλευε λιγότερο.......αλλά εξυπηρετούσε σε τίποτα αυτό?
Το απενεργοποίησα, μετά την επανεκίνηση τα προγράμματα άνοιγαν το ίδιο αργά...:hmm:....ξανακάνω επανεκίνηση και τώρα πετάει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μήπως απο τις διάφορες αναβαθμίσεις που βγήκαν το κάναν πιο αποτελεσματικό και αναγκαίο για να πάνε καλά τα Vista? Το μηχάνημα μου είναι έτσι κι αλλιώς καλό για Vista (διπύρινος 1,83 με 2GB RAM και 7.400 στροφές ανα λεπτό σκληρό..)απλά πειραματίζομαι........
Το έβγαλε κανείς απο εσάς και του πήγε καλύτερα απο πριν ΣΥΝΟΛΙΚΑ....??? :oops:


ΥΓ Λίγο άσχετο......το τελευταίο διάστημα, μου κολάει πολύ ώρα στην αρχική οθόνη, την μαύρη που γράφει microsft corporation με την μπάρα......:hmm: Παλιά την εμφάνιζε ούτε 3 δεύτερα, τώρα κάνει γύρω στα 20.........ξέρει κανεις πως το διορθώνω αυτό???? :cool:

asm
05-11-08, 22:58
Η απενεργοποίηση του Superfetch είναι φυσικό να κάνει αργότερη την επανεκτέλεση των εφαρμογών, αφού η δουλειά του SF είναι ακριβώς αυτή, το preload δηλαδή των συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών κατά το startup. Χωρίς preloading, τα προγράμματα φορτώνουν στους φυσιολογικούς τους χρόνους, όπως ακριβώς γίνονταν και στα XP, ούτε ταχύτερα ούτε αργότερα δηλαδή.
Και λέω "φυσιολογικούς" χρόνους γιατί όπως πολύ σωστά είχε γράψει ο ssb (http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=2161566&postcount=34) η επιτάχυνση που επιτυγχάνεται με το Superfetch είναι στην ουσία πλασματική, αφού ο πραγματικός χρόνος φορτώματος είναι αυτός του app launching + preload.

Αν βοηθά σε κάτι η απενεργοποίηση είναι στη μείωση του χρόνου του system startup, αφού δεν υπάρχει πλέον preloading, στο disk access που μειώνεται κατά πολύ ιδιαίτερα στα πρώτα 4-5 λεπτά μετά το startup, και στο φόρτο της μνήμης. Οπότε κρίνεις τι θέλεις και αναλόγως επιλέγεις αν επιθυμείς ταχύτερο app loading ή system startup.

chosen0ne
05-11-08, 23:05
Δεν νομίζω ότι αξίζει κάποιος χρήστης να κερδίσει 10 δευτερόλεπτα στο startup (ναι, είναι τόσο...:hmm:) και να σέρνετε μετά......... Όταν πρωτοέβαλα τα Vista ενώ είχα ακούσει τα χίλια μύρια "είναι βαριά.....βγάλτα....το σύστημα θα σέρνεται"...παρατήρησα ότι μετά τις πρώτες επανεκινήσεις τα προγράμματα άνοιγαν καλύτερα κι απο τα XP (άσχετα αν μέχρι να βγάλουν κάποιες στοιχειώδεις αναβαθμίσεις σου πετούσε 10 error σε κάθε πρόγραμμα :lol:)......τώρα ξέρω το γιατί... ;)
Superfetch is fine! Don't touch it! :respekt:

asm
05-11-08, 23:16
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Στην πράξη, η σωστή απενεργοποίηση του superfetch συνεισφέρει αρκετά σε συγκεκριμένες χρήσεις. Στην πραγματικότητα αυτά τα "κόλπα" ενσωματώθηκαν στα Vista στοχεύοντας στον "αρχάριο" κυρίως χρήστη που δεν κατανοεί το χρόνο φορτώματος ενός προγράμματος. Ακριβώς όμως λόγω των παρενεργειών τους και του μικρού τους όφελους, το superfetch και κάποια άλλα user experience services δεν χρησιμοποιούνται σε σοβαρότερες εκδόσεις Windows (π.χ. 2008).

Εφόσον όμως σε ικανοποιεί η χρήση του Superfetch, καλά κάνεις και το αφήνεις ενεργοποιημένο. Απλά μην το θεωρείς και τίποτα θαυματουργό. Ένα απλό binary caching είναι και τίποτα παραπάνω ή λιγότερο.

elise
05-11-08, 23:28
προσωπικα θα αφηνα το superfetch μονο αν ειχα 4 GB Μνημης.... με 2 που εχω τωρα το εχω πεταξει...

manosdoc
05-11-08, 23:55
Απλώς να προσθέσω σε όλα αυτά πως προτιμότερο είναι να επιλέγουμε να διατηρούνται τα executables του πυρήνα παρά το Superfetch. Το Superfetch είναι ανάλογα τις ανάγκες. Για τον μέσο χρήστη είναι χρήσιμο. Σε Servers όπου δεν μας ενδιαφέρει αυτό αλλά η αξιοπιστία και η "τάξη" και καθαριότητα της μνήμης δεν χρησιμοποιείται.
Γενικά το Prefetching είναι χρήσιμο σε οποιδήποτε λειτουργικό σύστημα για τις ανάγκες του μέσου χρήστη, και με την μνήμη πλέον 2 και 4 GB να είναι στάνταρ, βοηθάει τις ισχνές επιδόσεις του σκληρού.
Περί ορέξεως κολκυθόπιτα βέβαια.
Όμως θα πρότεινα οι αλλαγές να γίνονται επίσημα μέσω services.msc, registry και msconfig παρά με εργαλεία τρίτων εταιριών.

SSB
06-11-08, 00:02
Όμως θα πρότεινα οι αλλαγές να γίνονται επίσημα μέσω services.msc, registry και msconfig παρά με εργαλεία τρίτων εταιριών.

Αυτό πες το ξανά και ξανά χρυσόστομε! :oneup:

manosdoc
06-11-08, 00:13
Αυτό πες το ξανά και ξανά χρυσόστομε! :oneup:

Είναι απλό, μπορεί να μην το γνωρίζουν όμως συχνά, καθώς όλοι μαθαίνουμε.
Start-Run ή Winkey+R και "msconfig" ή "regedit" ή "services.msc" ή "netplwiz" ότι άλλο θέλετε για την διαχείρηση του υπολογιστή που βρίσκεται και στα Εργαλεία Διαχείρησης. Απλά όχι μέσω τρίτων εργαλείων...

Viko
06-11-08, 12:06
Το superfetch εκμεταλλεύεται τη μνήμη που έτσι κι αλλιώς θα έμενε ελεύθερη για να προ-φορτώσει προγράμματα που θεωρεί πως θα χρειαστείς. Το αποτέλεσμα - μετά από λίγη "εκπαίδευση" - είναι να ανοίγουν πολύ πιο γρήγορα τα προγράμματα που χρησιμοποιείς συχνά.

Οση μνήμη και να έχεις στο σύστημα άφησέ το ενεργό. Ετσι κι αλλιώς χρησιμοποιεί την ελεύθερη μνήμη, όχι αυτή που χρειάζεσαι.

__alex__
06-11-08, 12:51
Πάντως και εγώ όταν το είχα απενεργοποιήσει είχα παρατηρήσει μεγάλη μείωση ταχύτητας με εξαίρεση το startup.
Προσωπικά το ξανά ενεργοποίησα και οι χρόνοι σταδιακά επανήλθαν. Να σημειώσω πως θα δεις τεράστια διαφορά αν χρησιμοποιήσεις και ReadyBoost με ένα γρήγορο stick σε συνδυασμό με το SF.

drhouse
06-11-08, 17:16
Μια ιστορική αναδρομή ίσως βοηθήσει λιγάκι την κατάσταση.

Με τα Windows XP, η ΜΣ εισήγαγε τον μηχανισμό PREFETCH.
Αυτός ο μηχανισμός δεν βελτιώνει ΜΟΝΟ την εκκίνηση του υπολογιστή αλλά και την εκκίνηση των προγραμμάτων.

Με πολύ απλά λόγια, ο μηχανισμός prefetch με κάποιοα ρουφιανολογική υπηρεσία καταγράφει όχι μόνο την διαδικάσία εκκίνηση αλλά και και τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα από την δραστηριότητα μιας εφαρμογής την ώρα της εκκίνησης. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες στην διάθεσή του η ρουφιανολογική υπηρεσία μπορεί να να προλέγει ας πούμε το μέλλον δίνοντας εντολή στον memory manager να έχει τις αντίστοιχες σελίδες (δεδομένων) διαθέσιμές προς εκτέλεση (έτσι ελλατώνεται το φαινόμενο page fault).

Οι δραστηριότητες αυτές αποθηκεύονται στο windows\prefetch με την προέκταση .pf.
Για να δεί κανείς το περιεχόμενο αυτών των αρχείων δεν έχει παρά να κατεβάσει από την ΜΣ το εργαλεία strings.

strings filename.pf
μπορεί κανείς να δεί το περιεχόμενο του filename.pf

O κακομοίρης ο prefetcher προσπαθεί να βελτιώσει όχι μόνο την διαδικασία εκκίνησης του συστήματος αλλά και την διαδικασία εκκίνησης των προγραμμάτων, κατασκοπεύοντας τι δεδομένα και τι κώδικα χρησιμοποιούν η διαδικασία εκκίνησης (το χρονικό διάστημα καταγραφής μπορεί να φθάσει τα 120 δευτερόλεπτα) και οι εφαρμογές (10 πρώτα δευτερόπλεπτα).

Αυτά γινόντουσαν στα XP και κανείς δεν παραπονιότανε.
Φαίνεται με την αλλαγή από prefetch σε superfetch τα πράγματα άλλαξαν παρ' όλο που ο suprefetcher βελτιώθηκε και έγινε εξυπνότερος. Αυτό θα πεί προκατάληψη για να το θέσω ευγενικά.
O Vista superfetcher σε μεγάλο ποσοστό (80%) είναι ΙΔΙΟΣ με τον Xp prefetcher και αρκετά βελτιωμένος.

Ωραία θα πεί κανείς τα windows πάντα είναι ένα βήμα μποστά και βελτιώνουν την ταχύτητα εκκίνηση των προγραμμάτων. Φυσικά αυτό το πετυχαίνουν διότι έχουν στην μνήμη φορτωμένες τις αντίστοιχες σελίδες.

Ερώτημα 1 Τι γίνεται με τον κώδικα του συστήματος όπως αναφέρει ο manosdoc


είναι προτιμότερο να επιλέγουμε να διατηρούνται τα executables του πυρήνα παρά το Superfetch.

Ο memory manager είναι πολύ πολύπλοκος,
δεν διαχειρίζεται όλες τις σελίδες μέσα από ΕΝΑ memory pool,
διατειρεί SYSTEM working set (PROCESS working set) ... δύο SYSTEM memory pools,
1) non paged pool, κώδικάς συστήματος που παραμένει ΠΑΝΤΑ στην μνήμη.
2) paged pool, συνήθως system drivers.
Αυτές οι σελίδες, επιρεάζονται ΕΛΑΧΙΣΤΑ από τον Superfetcher.

Ερώτημα 2 Αν η μνήμη γεμίζει με σελίδες εφαρμογών, δεν είναι εύλογο οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά να υποφέρουν (page faults ...);

Ναι σε αυτή την περίπτωση, τα windows θα πρέπει να βγάλουν κάποιες σελίδες παλαιότερων εφαρμογών για να μπορέσουν να διαχειριστούν την νέα εφαρμογή.

Σε αυτό το σημείο έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις στον superfetcher, ο οποίος σε ανύποπτό χρόνο βγάζει από την μνήμη τις σελίδες που δεν πολυχρησιμοποιούνται και επαναφέρει τις σελίδες που στατιστικά πολυχρησιμοποιούνται.

Εγώ νομίζω πως ο superfetcher είναι χρήσιμος και στον συνήθη αλλά και τον προχωρημένο χρήστη.

manosdoc
06-11-08, 18:38
Μια ιστορική αναδρομή ίσως βοηθήσει λιγάκι την κατάσταση.

....
Εγώ νομίζω πως ο superfetcher είναι χρήσιμος και στον συνήθη αλλά και τον προχωρημένο χρήστη.

Πολύ καλή ανάλυση και σκοπιά. Να προσθέσω την γνώμη μου από την λίγη ενασχόληση πως για τις ανάγκες του μέσου χρήστη, ποσά μνήμης >2GB πρακτικά δεν έχουν να χάσουν κάτι εκτός ίσως από το ψυχολογικό του "βρωμίσματος" της μνήμης από κομμάτια binaries. Ψυχολογικά, πάλι.

@ ADSLgr.com All rights reserved.