Επιστροφή στο Forum : Συνεργασία της Deutsche Telekom με τη Vodafone για δίκτυο VDSL στη Γερμανία
Η Deutsche Telekom και η γερμανική Vodafone αποκάλυψαν ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν για την επέκταση του δικτύου VDSL σε νέες περιοχές της μεγαλύτερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ανακοίνωσαν την έναρξη δύο πιλοτικών προγραμμάτων στις πόλεις Wuerzburg και Heilbronn. Κάθε εταιρία θα κατασκευάσει το δίκτυο VDSL σε μια από τις δύο πόλεις καλύπτοντας περίπου 50.000 νοικοκυριά έκαστη, και στη συνέχεια θα διαθέτει στην άλλη πρόσβαση σε αυτό.
Μέχρι τώρα περίπου 50 γερμανικές πόλεις έχουν καλυφθεί από το δίκτυο VDSL που έχει κατασκευάσει η Deutsche Telekom, ωστόσο ο πρώην κρατικός οργανισμός έχει διαφωνήσει έντονα με τη ρυθμιστική αρχή της χώρας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας τες ότι με τη ρύθμιση που προτίθενται να θεσπίσουν δεν του επιτρέπουν να εξασφαλίσει την εγγύηση των κεφαλαίων που επενδύει στο δίκτυο αυτό (δείτε περισσότερα εδώ (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=66159) και εδώ (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=109995)).
Τώρα η Deutsche Telekom επανέρχεται με αυτή τη συνεργασία με τη Vodafone (η οποία είναι το αναμφισβήτητο Νο2 τόσο στην αγορά κινητής όσο και στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας της χώρας), με την οποία θέλει να αποδείξει ότι είναι ανοιχτή στη συνεργασία με άλλους παρόχους. Μάλιστα εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η εταιρία έχει ήδη ζητήσει από τους ανταγωνιστές της να συνδράμουν στην κατασκευή του δικτύου VDSL για να μη χάσει η χώρα την ανταγωνιστικότητά της.
Όσον αφορά τη Vodafone, η εταιρία επί χρόνια αδιαφορούσε για την αγορά ενσύρματων υπηρεσιών παρόλο που η θυγατρική της Arcor, την οποία είχε αποκτήσει μαζί με τη Vodafone Γερμανίας, ήταν ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος της χώρας. Μόλις πέρυσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη αγορά, ανακοινώνοντας μάλιστα την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου VDSL (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=148894) στο οποίο όμως δεν έχει γίνει κάποια άλλη αναφορά από τότε. Πριν από ένα μήνα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=252167) την έφεραν ως ενδιαφερόμενη για την εξαγορά του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών cable, κάτι που δεν έχει επαληθευτεί.
Στόχος της Deutsche Telekom είναι να προσελκύσει περίπου 500.000 πελάτες στην υπηρεσία IPTV της αυτό το χρόνο.
Πηγή: Reuters (http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE4BM15R20081223?feedType=RSS&feedName=technologyNews)
Η οπτική ινα τι έγινε;Με vdsl θα τι βγάλουν οι γερμανοί;
Η D.T. τα ίδια θα κάνει και εδώ;
Ναι αυτό σκέπτομαι και εγώ..... Γιατί όχι οπτική ίνα.....????
Η οπτική ινα τι έγινε;Με vdsl θα τι βγάλουν οι γερμανοί;Ποτέ δεν έκανε λόγο για καθαρό FTTH σε μεγάλη κλίμακα η DT.
Η D.T. τα ίδια θα κάνει και εδώ;
Στην Ουγγαρία πάντως η εκεί θυγατρική της DT (που είναι ο πρώην κρατικός πάροχος) επενδύει σε FTTH.
Αρα παιδια λετε οτι λογικα θα δουμε πρωτα vdsl....????
Αρα παιδια λετε οτι λογικα θα δουμε πρωτα vdsl....????
Αν ρωτάς εμένα, δεν είπα τίποτα τέτοιο.
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να μην βγαίνουν τα ρυθμιστικά πλαίσια πριν αρχίσουν οι μεγάλες επενδύσεις.
Γιατί να επενδύσει κάποιος σε ένα παιχνίδι που δεν ξέρει τους κανόνες;
Οι ρυθμιστικές αρχές υπάρχουν για να ρυθμίζουν την αγορά ή για να την καθορίζουν κατά το δοκούν;
Το vdsl είναι μάλλον ο "ενδιάμεσος σταθμός" πριν το FTTH. To θέμα είναι να μη μένουν μόνο εκεί οι πάροχοι, αλλά να προχωρούν σε επενδύσεις για FTTH.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο σε κάθε χώρα μπορεί να γίνει αρωγός, αλλά και μέγιστο εμπόδιο για τους παρόχους.;)
Το ρυθμιστικό πλαίσιο σε κάθε χώρα μπορεί να γίνει αρωγός, αλλά και μέγιστο εμπόδιο για τους παρόχους.;)
Άρα το σωστό είναι να περιμένουμε να επενδύσουν οι βλάκες και μετά να οριστούν κανόνες που θα βολεύουν τους "έξυπνους" που δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη;
Ωραία ρύθμιση!
Πιο πολύ με κίνηση εντυπωσιασμού μου κάνει.
μωρε μια χαρα ταχυτητες εχει το VDSL2 ετσι και αλλιως θα περασου πολλα χρονια μεχρι οι ταχυτητες του να θεωρουνται ανεπαρκεις, το θεμα ειναι να δουμε ποτε θα γινει πραγματικοτητα και στη χωρα μας σε φυσιολογικες τιμες.
andreas mamoyk
27-12-08, 14:38
Ο ΟΤΕ θα βάλει γραμμές VDSL απο τον ιανουάριο σαν ξεχωριστό πακέτο, αυτά μου τα είπε ένας γνωστός μου που δουλεύει εκεί, τώρα απο τιμές και τι πακέτο θα είναι θα δούμε....
DaveMurray
27-12-08, 15:02
Από τον Ιανουάριο και όλας ε...; Μάλιστα..... Θα γελάσουμε πολύ τον Ιανουάριο με τις Ράδιο Αρβύλες....
andreas mamoyk
27-12-08, 15:06
πήγαν για σεμινάριο το προσωπικό την αθήνα για να τους μάθουν το επόμενο στάδιο VDSL και εκτός αυτού απο ότι έμαθα η ταχύητητες θα είναι της τάξης των 54 για κατέβασμα και 12 ανέβασμα!!
πήγαν για σεμινάριο το προσωπικό την αθήνα για να τους μάθουν το επόμενο στάδιο VDSL και εκτός αυτού απο ότι έμαθα η ταχύητητες θα είναι της τάξης των 54 για κατέβασμα και 12 ανέβασμα!!
Διασπορά ψευδών ειδήσεων κάνεις τώρα;
DaveMurray
27-12-08, 16:12
Μάλλον...
D.T. with Vodafone=Διαβολική συνεργασία :p
Ότι θα επενδύσει ο ΟΤΕ σε VDSL2 είναι σχεδόν βέβαιο.
Το θέμα δεν είναι αν θα αρχίσει να δίνει πακέτα VDSL2 σε εξωτικές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές (ξέρετε, εκεί που θέλουν να αναπτυχθεί αρχικά το FTTH), αλλά αν και πότε θα δούμε την ίδια δυνατότητα σε όλα τα αστικά κέντρα (που θα επιτρέψει την μείωση των τιμών).
Αυτή είναι άλλωστε μία από τις βασικές διαφορές ΟΤΕ και εναλλακτικών. Ότι ο ΟΤΕ καλύπτει όλη την χώρα.
andreas mamoyk
27-12-08, 18:17
παιδιά λέω αυτά που άκουσα μπροστά μου τώρα ο καθένας ας κρίνει.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, πάλι θα αλλάξει όλο το σκηνικό στην τηλεφωνία!!!
Για τον ΟΤΕ είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να καλύψει τις απαιτήσεις των πελατών του!
Οι εναλλακτικοί θα αντέξουν; Προβλέπω να μειώνονται οι παίκτες! Η on που στηρίζει τις υπηρεσίες της στην IPTV σίγουρα θα επωφεληθεί, αλλά αυτό δεν νομίζω να ισχυει για όλους!
Και κάτι που θα ήθελα να ρωτήσω.
Την άνοιξη λέγανε ότι θα επενδυνθούν περίπου 3E6 ευρώ για FTTH. Η ανάπτυξη δικτύων για VHDSL δεν δείχνει αμφισβήτηση των παρόχων για την ολοκληρωση των στόχων που έχουν τεθεί.
Επίσης δεν θυμίζει κάτι από την εποχή του ISDN που η χώρα μας δεν είχε υποδομές για ADSL και ο κεντρικός πάροχος παρείχε και διαφήμιζε το ISDN σαν τεχνολογία που θα έδινε λύσεις και στους οικιακούς πελάτες;
Παιδια στην Αθηνα και σε ολες τις πρωτευουσες των νομων FTTH απευθειας.
VDSL ισως σε πιο αραιοκατοικημενες περιοχες....
Μην τα μπερδεύεις. Άλλο το σχέδιο του υπουργείου, άλλο οι κινήσεις των παρόχων.
Αν ο ΟΤΕ αποφασίσει να προβεί στην διάθεση του vdsl σε οικιακούς πελάτες, τότε θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει δια της ΕΕΤΤ και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο αποκλειστικής χρήσης, διαφορετικά δύσκολα θα το κάνει ή θα το παγώσει μέχρι νεωτέρας...
Όποιος επενδύει έχει και τις αντίστοιχες απαιτήσεις.;)
To δικαίωμα στο να έχουν ολοι πρόσβαση στο δίκτυο του ΟΤΕ αφορά το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού, δε περιλαμβάνει όλες τις υποδομές. Για παράδειγμα στις υποδομές της OTEglobe δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση ολοι σε τιμές κόστους, ούτε ο κάθε πάροχος μπορεί να υποχρεώσει τον ΟΤΕ να του δώσει μια σκοτεινή ίνα σε τιμή κόστους, αν ήταν έτσι δε θα σκάβανε...
Πολύ απλά ΔΕΝ υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο. Γι'αυτό υπάρχουν τα προβλήματα στην Γερμανία. Γιατί το πλαίσιο (που προφανώς βάζει μέσα τον κατασκευαστή) ήρθε μετά την ανάπτυξή του.
Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει στην Ελλάδα από πλευράς ΕΕΤΤ.
Αν ο ΟΤΕ αποφασίσει να προβεί στην διάθεση του vdsl σε οικιακούς πελάτες, τότε θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει δια της ΕΕΤΤ και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο αποκλειστικής χρήσης, διαφορετικά δύσκολα θα το κάνει ή θα το παγώσει μέχρι νεωτέρας...
Όποιος επενδύει έχει και τις αντίστοιχες απαιτήσεις.;)
Δηλαδή, λες οτι θα χτίσει νέο δίκτυο ειδικά για το VDSL ;
μωρε μια χαρα ταχυτητες εχει το VDSL2 ετσι και αλλιως θα περασου πολλα χρονια μεχρι οι ταχυτητες του να θεωρουνται ανεπαρκεις, το θεμα ειναι να δουμε ποτε θα γινει πραγματικοτητα και στη χωρα μας σε φυσιολογικες τιμες.
Δεν είναι μόνο θέμα ταχυτήτων, μην παρασύρεσαι. Η οπτική ίνα εκτός των καλύτερων ταχυτήτων (κυρίως στο upload) παρέχει και σταθερότητα. Δεν θα σε νοιάζει ούτε σε τι ταχύτητες θα συγχρονίζεις, ούτε αν ο μάστορας που έβαλε τα καλώδια στο κτήριο έκανε πατάτες, ούτε άλλα τέτοια προβλήματα.
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να μην βγαίνουν τα ρυθμιστικά πλαίσια πριν αρχίσουν οι μεγάλες επενδύσεις.
Γιατί να επενδύσει κάποιος σε ένα παιχνίδι που δεν ξέρει τους κανόνες;
Οι ρυθμιστικές αρχές υπάρχουν για να ρυθμίζουν την αγορά ή για να την καθορίζουν κατά το δοκούν;
Η Ελληνική ρυθμιστική αρχή έχει ήδη βγάλει σε διαβούλευση τους κανόνες για το πλαίσιο ρύθμισης της αγοράς του broadband, στην οποία υπάγεται και το VDSL.
http://www.eett.gr/nopencms/opencms/admin/News/news_0787.html
Άρα δεν τίθεται θέμα ασάφειας. Αρκεί κάποιος να μελετήσει το κείμενο για να δεί τί προβλέπεται...
Τα πλήρη κείμενα των δύο θεμάτων είναι
http://www.eett.gr/nopencms/export/sites/default/admin/downloads/Consultations/telecoms/analysi_agoron/market_4_final_20081217.pdf
http://www.eett.gr/nopencms/export/sites/default/admin/downloads/Consultations/telecoms/analysi_agoron/market_5_public_consultation.pdf
Φυσικά και το θέμα είναι ακόμα στον αέρα. Ενώ κατά την γνώμη μου έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό. Είναι η απόλυτη ασάφεια μέχρι το "παρά πέντε" ή κάποιες φορές ακόμα και στο "και πέντε".
Ακόμα τα πάντα είναι στον αέρα.Βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
Δηλαδή, λες οτι θα χτίσει νέο δίκτυο ειδικά για το VDSL ;
Οπτικές ίνες μέχρι τις ειδικές καμπίνες που τοποθετούνται στο δρόμο και συνδέονται με τα καφάο. Ο χρήστης έχει πλέον μόνο λίγα μέτρα χαλκού (max 300 μέτρα), από το σπίτι του μέχρι το καφάο της γειτονιάς του δηλαδή.
Η ΝτΤ στη Γερμανία και στην Ελλάδα, βέβαια, έχει σχεδόν έτοιμο δίκτυο VDSL γιατί να μην το βάλει σε χρήση; ( Μόνο να έβαζε και τηλεφωνία στο Μαρούσι ... :rolleyes: )
Με τις τρίχες ( σορυ ίνες ) θα ασχολείται; :nono:
Αυτές θέλουν χρόνο και χρήμα (εδώ δεν υπάρχει) για να γίνουν.
Εξάλλου από που θα βγάλει περισσότερα; :twisted:
Η άλλη για «συνεργασίες» είναι πρώτη.
Οι μεγάλες εταιρίες ετοιμάζονται να γράψουν εκεί που δεν γράφει το μελάνι την ΕΕ. Η ΕΕ τι κάνει; Δεν τα βλέπει;
Έτσι θα προχωρήσει ο ανταγωνισμός; Αν οι δυο τους συνασπίζονται και στην Γερμανία ανοιχτά, τότε φανταστείτε τι έχει ήδη γίνει εδώ. Μην βλέπετε μόνο τα συμβόλαια που μοιάζουν ...:mad:
Τι ειναι το Vdsl?
Virtual DSL
Δηλαδή κάτι σαν και αυτό που έχουμε τώρα :rofl:
Τι ειναι το Vdsl?
Κοίτα τα παρακάτω links
http://el.wikipedia.org/wiki/Very_High_Speed_Digital_Subscriber_Line
http://computer.howstuffworks.com/vdsl2.htm
WagItchyef
30-12-08, 04:29
Όταν μιλάμε για VDSL στις μέρες μας, εννοούμε VDSL2:
http://en.wikipedia.org/wiki/Very_High_Speed_Digital_Subscriber_Line_2
Virtual DSL
Εγώ θέλω να το πάρουν για σοβαρά και να το λένε έτσι μετά. :p
Είναι Very High Speed Digital Subscriber Line.
Όταν μιλάμε για VDSL στις μέρες μας, εννοούμε VDSL2:
http://en.wikipedia.org/wiki/Very_High_Speed_Digital_Subscriber_Line_2Καλά, κάτσε να δούμε τι έχει βάλει ο ΟΤΕ πρώτα. :lol:
Καλά, κάτσε να δούμε τι έχει βάλει ο ΟΤΕ πρώτα. :lol:
Φυσικά VDSL2.
Το λες γιατί ξέρεις ότι βρίσκεται πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας.:rofl:
Δεν νομίζω ότι θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο το χρόνιο πρόβλημα των απομακρυσμένων DSLAM. Μακάρι όμως να διαψευστώ αν και στο σημείο που είμαστε μου φαίνεται τελείως χαζό ενώ έχει αρχίσει η συζήτηση για FTTH στην Αθήνα & Θεσσαλονίκη, να παίρνεται απόφαση να χτιστεί δίκτυο VDSL2. Εκτός αν το έχουν φανταστεί συμπλήρωμα του πρώτου οπότε με βρίσκει σύμφωνο!
Κοίτα τα παρακάτω links
http://el.wikipedia.org/wiki/Very_High_Speed_Digital_Subscriber_Line
http://computer.howstuffworks.com/vdsl2.htm
Ευχαριστώ παλικάρι :oneup:
Δεν νομίζω ότι θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο το χρόνιο πρόβλημα των απομακρυσμένων DSLAM. Μακάρι όμως να διαψευστώ αν και στο σημείο που είμαστε μου φαίνεται τελείως χαζό ενώ έχει αρχίσει η συζήτηση για FTTH στην Αθήνα & Θεσσαλονίκη, να παίρνεται απόφαση να χτιστεί δίκτυο VDSL2. Εκτός αν το έχουν φανταστεί συμπλήρωμα του πρώτου οπότε με βρίσκει σύμφωνο!
Σε ποιό σημείο είμαστε;
Το δίκτυο FTTH που αναφέρεις είναι ένα δημόσιο έργο που για όλο το 2009 αυτό που προβλέπεται είναι να περάσει από την επιτροπή ΣΔΙΤ και τη προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Είναι ένα έργο με χρονική διάρκεια αν όλα πάνε καλά 7 χρόνια.
Αν μπορεί ο ΟΤΕ να κάνει ένα καθαρά δικό του έργο που ακόμα και στις ίδιες περιοχές που θα μπει το FTTH φυσικά και είναι ευπρόσδεκτο σε αυτή την χρονική στιγμή.
........Auto merged post: emeliss πρόσθεσε 3 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Το λες γιατί ξέρεις ότι βρίσκεται πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας.
Το λέω γιατί σήμερα η τεχνολογία VDSL2 είναι κάτι το φυσιολογικό, τόσο τεχνικά όσο οικονομικά. Συν ότι το VDSL2 θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις πραγματικές ταχύτητες της ίνας για αρκετό καιρό ακόμα.
Σε ποιό σημείο είμαστε;
Το δίκτυο FTTH που αναφέρεις είναι ένα δημόσιο έργο που για όλο το 2009 αυτό που προβλέπεται είναι να περάσει από την επιτροπή ΣΔΙΤ και τη προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Είναι ένα έργο με χρονική διάρκεια αν όλα πάνε καλά 7 χρόνια.
Αν μπορεί ο ΟΤΕ να κάνει ένα καθαρά δικό του έργο που ακόμα και στις ίδιες περιοχές που θα μπει το FTTH φυσικά και είναι ευπρόσδεκτο σε αυτή την χρονική στιγμή.
Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο λαμβάνοντας υπόψη όμως πόσο γρήγορα φτιάχτηκαν υποδομές για το ADSL/ ADSL2/ADSL2+ τολμώ να πω ότι αν γίνει κάτι μάλλον θα είναι 2 δίκτυα συμπληρωματικά το ένα του άλλου. Ωστόσο, θα ήθελα απελπισμένα να να βγω λανθασμένος από τις...εξελίξεις ;)!
Οι υποδομές του adsl φτιάχθηκαν πολύ γρήγορα από την στιγμή που ξεκίνησαν. Μιλάω πολύ σοβαρά όταν λέω πολύ γρήγορα.
Άργησε βέβαια πολύ να γίνει η αρχή.
Το ξεκίνημα είναι το θέμα και με το VDSL. Αν γίνει η αρχή όταν το FTTH είναι σε καλό στάδιο ωριμότητας, τότε θα είναι τσάμπα κόπος. Πάντα κατά την προσωπική μου γνώμη.
WagItchyef
30-12-08, 21:44
Σε κάθε περίπτωση η αγορά πρέπει να προχωρήσει και να μην μείνει στάσιμη. Δεν ξέρω αν το FTTH είναι εφικτό στις μεγάλες πόλεις.
Ευχαριστώ παλικάρι :oneup:
Έχεις ξαναρωτήσει βέβαια: http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?p=1577111#post1577111.
Αναλογικό σε ψηφιακό σε ISDN σε ADSL σε ADSL2. Προβλέπω σε VDSL και μετά σε VDSL2.
Ευτυχώς που θα χτιστεί και FTTH ξεχωριστά από την Γερμανική ιδιωτική αλλά Ελληνικού δημοσίου εταιρία.
Αλλιώς θα είχαμε και όλες τις άλλες τεχνολογίες οπτικών ινών να παρελαύνουν.
Από wikipedia: ''Μετά τα 1,6 χιλιόμετρα οι επιδόσεις του VDSL2 είναι αντίστοιχες του ADSL2+.''
Eγώ που έχω Line Attenuation 33 κι εδώ που το υπολόγισα βγάζει 2.5km, με συμφέρει να βάλω VDSL2?
Mάλλον όχι... :(
Επίσης θέλει άλλο ρούτερ? :hmm:
Από wikipedia: ''Μετά τα 1,6 χιλιόμετρα οι επιδόσεις του VDSL2 είναι αντίστοιχες του ADSL2+.''
Eγώ που έχω Line Attenuation 33 κι εδώ που το υπολόγισα βγάζει 2.5km, με συμφέρει να βάλω VDSL2?
Καταρχήν μιλάμε για Γερμανία και οχι για Ελλάδα, γι'αυτό που ρωτάς οχι δε σε συμφέρει το VDSL2 αφού θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα και ναι θες άλλο router.
Εσύ είσαι η περίπτωση που θα έχει όφελος από το VDSL2. Σωστό αυτό που έγραψες. Τα σύγχρονα vdsl2 dslam από μια απόσταση και πάνω γυρνάνε σε adsl2+.
Σήμερα συνδέεσαι με το adsl dslam που είναι στο κτίριο του ΟΤΕ στα 2,5 χιλιόμετρα. Τα vdsl dslam δεν θα είναι εκεί. Θα εγκατασταθούν σε καμπίνες στην γειτονιά σου. Μιλάμε δηλαδή για μια απόσταση max 300 μέτρα.
Αυτά όταν και αν με το καλό μπει το VDSL εμπορικά.
Ναι, θέλει άλλο ρούτερ.
........Auto merged post: emeliss πρόσθεσε 0 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα αργότερα ........
οχι δε σε συμφέρει το VDSL2 αφού θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα
:nono:
@ ADSLgr.com All rights reserved.