PDA

Επιστροφή στο Forum : CES 2009: Νέα Netbooks, talking cars και πολλά ακόμα gadgets



nm96027
10-01-09, 02:35
Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι προσήλθαν στο φετινό Consumer Electronics Show στο Las Vegas γνώριζαν εκ των προτέρων πως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στην διεθνή αυτή έκθεση που αποτελεί το απόλυτο-παγκοσμίως- γεγονός για την αγορά των ηλεκτρονικών προϊόντων. Με πολλές εταιρείες να λείπουν από την έκθεση και την αναμενόμενη μείωση του ενδιαφέροντος, όλοι περίμεναν να έχουν μια διαφορετική από άλλες χρονιές αίσθηση του CES. Μετά και τις συνεντεύξεις τύπου από τους εκπροσώπους της LG, της Toshiba, της Samsung, της Panasonic και της Sony οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν. Με την παγκόσμια οικονομία να περνάει σε φάση ύφεσης, οι εταιρείες έπρεπε να αλλάξουν πολιτική marketing και να εγκαταλείψουν για παράδειγμα τις τεράστιες και απίστευτες οθόνες που κανείς δεν μπορούσε να αγοράσει.

Οι επιχειρήσεις ασφαλώς εξακολουθούν να δίνουν έμφαση σε fancy νέα gadgets, προσπαθούν όμως να τα κάνουν λίγο πιο προσιτά. Netbooks όπως αυτά της σειράς Sony P Series Lifestyle PC τραβούν αρκετά την προσοχή. Ωστόσο σε όλο το CES υπάρχει τώρα μια νέα έμφαση που δίνεται σε προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
4996549963
Hλιακός φορτιστής μπαταρίας και στιγμιότυπο από τις παρουσιάσεις

Όλες οι εταιρείες φέτες αφιέρωσαν σημαντικό κομμάτι χρόνου από το καθιερωμένο 45λεπτό των προ-εκθεσιακών συνεντεύξεων τύπου προκειμένου να μιλήσουν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συσκευών του. Από τα πρωτόκολλα Energy Star 3.0 και ROHS μέχρι τις εκπομπές CO2, η βιομηχανία έχει σαφέστατα αρχίσει να προσμετρά τον παράγοντα περιβάλλον.


Η χρόνια των Netbooks
H δημοφιλία των netbooks έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στο 2008 και για αυτό τράβηξαν φέτος τόσα βλέμματα.

4996649967
H στυλάτη σειρά Sony P της Vaio

Η σειρά P της Sony-Vaio λανσάρεται ως ένα Lifestyle PC. Από σχεδιαστικής άποψης το αποτέλεσμα είναι θετικό: ζυγίζει μόλις 600 γραμμάρια και έχει πλάτος 20 εκατοστά. Με τέτοιες διαστάσεις χωράει σε μία μεγάλη τσέπη παλτού ή σε ένα πορτοφόλι. Το πληκτρολόγιο έχει το 90% του μεγέθους ενός κανονικού ενώ διατίθεται σε 5 μοδάτα και εντυπωσιακά χρώματα.

49968
Και όμως χωράει και σε μία Luis Vuitton

Όσο όμορφο είναι από μέσα, τόσο δύσχρηστο γίνεται προχωρώντας προς το εσωτερικό. Ο συνδυασμός του Intel Z520 Atom στα 1.33GHz και των Windows Vista κάνει την περιήγηση ακόμα και στο desktop άθλο. Ακόμα χειρότερα: όσο δύσχρηστη είναι η λειτουργία τόσο εξωφρενική είναι η τιμή του: 900 δολάρια. Με μόλις 500 αγοράζεις ένα HP Mini 1000 με 1.6Ghz Atom N270 βάρους μόλις 1 κιλού.

Και μία και είπαμε Mini, έκανε και την εμφάνιση του ο νέος HP Mini 2140.

4996949970
Η "μελαχρινή" και η αλουμινένια έκδοση

Οι διαφορές από τον HP Mini 1000 είναι το αλουμινένιο case και μεγαλύτερο SSD drive (προαιρετικά). Ξεκινάει από τα 499 δολάρια με 1.6Ghz Atom N270, 1GB ram (μέγιστη 2GB) και οθόνη 10.1” LCD. Συγκρινόμενο με το Sony P δεν είναι απλώς ωραίο: δουλεύει κιόλας.
4997149972
Η ταυτότητα του 2140 και μία προφίλ φωτογραφία του νέου σταρ της ΗΡ.


Όταν η Intel συναντά τα αυτοκίνητα...
Ένα ενδιαφέρον demo ήταν αυτό στο περίπτερο της Intel. Πρόκειται για ένα σύστημα επικοινωνιών για αυτοκίνητα βασισμένο σε LED. Η Intel βασίστηκε πάνω στην ιδέα να μεταφέρει δεδομένα μέσω LED φωτισμού με κατάλληλη ρύθμιση της συχνότητας του.

49973
"Πάρτο αλλιώς θα βρείς..."

Η Intel έδωσε μερικά παραδείγματα για την χρησιμότητα αυτής της τεχνολογίας. Ας υποθέσουμε πως το προπορευόμενο αυτοκίνητο πατάει φρένο και ανάβουν τα πίσω (κόκκινα φώτα). Ταυτόχρονα τα ίδια φώτα στέλνουν data και επεξεργασμένα στον υπολογιστή του δικού σου αυτοκινήτου (που είναι ένας Intel Atom βεβαίως-βεβαίως) σε προειδοποιούν φωνητικά πως πρέπει να ελαττώσεις ταχύτητα. Ή ακόμα καλύτερα το αυτοκίνητο μπορεί να φρενάρει από μόνο του.


Παραμένοντας στο περίπτερο της Intel: deepViewer
To deepViewer είναι ένα πρόγραμμα οργάνωσης φωτογραφιών που μετά από ένα πρόσφατο upgrade μπορεί να οργανώσει μόνο του όλες τις παρόμοιες φωτογραφίες σε έναν φάκελο. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό αφού αρκεί ένα κλικ για να εντοπίσει εκείνες τις φωτογραφίες που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και να τις ταξινομήσει ανάλογα. Δυστυχώς το deepViewer δεν αρκείται σε ταπεινούς επεξεργαστές και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επίδειξη γίνονταν με την χρήση ενός Core i7. Πού ήταν και overclocked. Στα 4.6GHz. Με υδρόψυξη...

499754997649977


Μετατρέψτε τον υπολογιστή σας σε Wifi Access Point...
...αν έχει Centrino 2 επεξεργαστή. Το πρόγραμμα My WiFi της Intel μπορεί να μετατρέψει τον φορητό υπολογιστή σας σε Access Point χωρίς να επηρεαστεί η δική σου σύνδεση Wi-Fi.
49978


Επιπλέον μνήμη για το Eee PC σας
Η Crucial εντόπισε, μέσα στην γενική άνθηση, των netbooks την αυξημένη ανάγκη για μνήμη. Έτσι προσφέρει στην αγορά μία mini PCIe card με MLC NAND Flash μνήμη προκειμένου οι κάτοχοι του Eee PC ή του Mini 9 να αυξήσουν εύκολα την διαθέσιμη μνήμη στον υπολογιστή τους.
4995749958
Τα 32GB στοιχίζουν 79 δολάρια και τα 64GB 149 δολάρια.


Gaming PC: Τον Phobo μου να ΄χετε!
Η BFG μπαίνει στην αγορά του Gaming PC με τον Phobo (Φόβος να υποθέσω;;;) που τον συναντάμε στο περίπτερο της Nvidia.
49961
Μια εξωτερική εμφάνιση του Phobos

4996049959
Οι επιδόσεις και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: water cooled Core i7 CPU πάνω σε μητρική X58 της MSI

Οι τιμές βέβαια μιλάνε επίσης από μόνες τους: ξεκινάνε από 3000 δολάρια και σταματάνε στα 8000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης στο σπίτι και δωρεάν επισκέψεων για μελλοντικές αναβαθμίσεις (λες για αυτό να είναι τόσο ακριβό;;;)


Imagination Technologies: Atom-based Netbooks με Poulsbo
Oι άνθρωποι της Imagination Technologies είναι αυτοί που έστησαν PowerVR SGX graphics core το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη κατασκευή του Poulsbo chipset της Intel. Το Poulsbo είναι μάλλον το ιδανικό ταίρι του Atom και έρχεται να αντικαταστήσει το 945G. Τα μεγάλα του πλεονεκτήματα είναι η μικρή κατανάλωση ενέργειας και καλύτερο επίδοση σε αναπαραγωγή (decode) βίντεο όπως MPEG-2, VC-1, H.264.
49964
Στην παραπάνω φωτογραφία ένας Dell Inspiron Mini 12 παίζει ταινία 1080p H.264 Blu-ray (20 - 35Mbps) και ταυτόχρονα τρέχει και το Quake III Arena. Εντυπωσιακό!

Πηγή: ΑnandTech (http://www.anandtech.com/tradeshows/showdoc.aspx?i=3494)

aiolos.01
10-01-09, 04:50
Είτε με το Poulsbo, είτε με το Ion, οι μέρες του 945 στα netbook είναι μετρημένες. Καιρός ήταν. :oneup:

ThReSh
10-01-09, 05:04
woot, ωραιότατο το Dell Inspiron Mini 12 :)

konenas
10-01-09, 11:05
Στη Ντελ το πουλάνε 499 δολάρια με ubuntu
Πολύ καλή επιλογή.

crypter
10-01-09, 11:08
Καλα το Sony P της Vaio γιατι το καναν τοσο wide, θα θελει μιση ωρα scrolling για το οτιδηποτε. :confused:

konenas
10-01-09, 11:51
Μάλλον για να χωρά πλήρες πληκτρολόγιο.

kirimis
10-01-09, 13:21
Μάλλον για να χωρά πλήρες πληκτρολόγιο.
90% ειναι το keyb του... οσο πχ και του Mininote!
Το θεμα ειναι γιατι διαλεξαν τοσο χαλια aspect ratio, με τοσο υψηλη αναλυση σε μια τοσο μικρη οθονη! Αν ηταν κατι σε 16:10 θα ηταν πολυ ποιο αποδεκτο... αν και παλι... 8 ιντσες ειναι too litlle. Τελος παντων... crappy gadget ειναι!

Οποιος ζητα το κατι παραπανω, το κατι ποιο χλιδατο στην κατηγορια των netbooks, το Mininote ειδικα πλεον τωρα ειναι το best of...

ownagE_
10-01-09, 13:23
Γουάου @ Intel MyWiFi.

.Hercules.
10-01-09, 14:03
Το Intel My WiFi δεν είναι τίποτα αξιόλογο και πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι ρόλο παίζει σε μια έκθεση τεχνολογίας και γιατί εν έτει 2009 θεωρείται καινοτομία. Αν δεν κάνω λάθος κάνει ακριβώς το ίδιο με τον HostAp driver των prism που υπάρχει εδώ και χρόνια στο linux ενώ και τα mac με το airport κάνουν κάτι παρόμοιο. Η μόνη καινοτομία είναι ότι η σύνδεση μέσω wifi συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, αλλά αυτό είναι ένας έξυπνος συνδυασμός Virtual AP και routing. Δεν ξέρω, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσα να κάνω το ίδιο μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, τουλάχιστον για συγκεκριμένα hw setup με linux.

Το άλλο θέμα που μου προκαλεί μικτές εντυπώσεις είναι οι αυτοματισμοί στα αυτοκίνητα όπως η προειδοποίηση πέδησης / αυτόματη πέδηση. Πρόσφατα η volvo παρουσίασε ένα παρόμοιο σύστημα. Τα συστήματα αυτά νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για δυο λόγους:
α) Παίρνουν εν μέρει τον έλεγχο από τον οδηγό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα όπως conflicts μεταξύ των αποφάσεων του οδηγού και του υπολογιστή και μη αναμενόμενη από τον οδηγό συμπεριφορά του οχήματος (με ενδεχόμενη πρόκληση πανικού).
β) Δημιουργούν ψευδές αίσθημα ασφάλειας στον οδηγό. Δηλαδή ο οδηγός παραδίδει τον έλεγχο στα συστήματα και αποκτά λιγότερο ενεργό ρόλο στον έλεγχο του οχήματος. Σε ακραίες (αλλά όχι ασυνήθιστες) περιπτώσεις ο οδηγός μπορεί να μπει σε zombie mode όπου είναι τελείως παθητικός και πρακτικά δεν ελέγχει το όχημα αρκετά για να αποφύγει κάποιο ατύχημα.
Το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται από τα διάφορα gadget που αποσπούν την προσοχή: satnav (gps), in car multimedia systems ακόμα και car PCs με σύνδεση στο διαδύκτιο αλλά και τα παλιά και αγαπημένα κινητά τηλέφωνα (και laptops, mp3 players) που κουβαλά ο οδηγός. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι προβληματική η τεχνολογία (αν και σε μερικές περιπτώσεις είναι), αλλά είναι σίγουρα προβληματική η νοοτροπία των χρηστών. Πόσες φορές σας έχει τύχει κάποιος οδηγός κοντά σας να προκαλεί πρόβλημα επειδή κοιτά το gps;
Συνοψίζοντας, νομίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπούν ενεργά συστήματα υποβοήθησης όπως αυτόματη πέδηση - επιτάχυνση, εκτός και αν είναι εφικτό να έχουν τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Εφόσον ο αυτόματος πιλότος για αυτοκίνητα είναι δεκαετίες μακριά δεν υπάρχει καν ζήτημα προς συζήτηση. Οι αυτοματισμοί ας περιοριστούν στα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες και τον κλιματισμό όπου βελτιώνουν την ασφάλεια καθώς δεν αποσπάται ο οδηγός για να δόσει απλές και επουσιώδεις εντολές.
Hercules

nothing
10-01-09, 15:16
οσον αφορα την πεδηση το να ενεργοποιησει ενα ποσοστο πεδησης 5%(που λεει ο λογος) προληπτικα και το υπολοιπο να αναλαμβανει ο οδηγος αυτο οχι μονο επικυνδυνο δεν ειναι αλλα ισως και σωτηριο απο χαζα τρακαρισματα μιας και η προσοχη στους δρομους αποσπαται για πολλα χαζα πραγματα....
επισης σε περιπτωση που αυτο συνδυαστει με led τα οποια εχουν αυξανομενη ενταση βαση πεδησης που εφαρμοζει ο οδηγος στο πενταλ(βλεπε μερικες BMW που τουλαχιστον γνωριζω οτι πιλοτικα το ειχαν εφαρμοσει) τοτε μαλλον εχεις ενα συστημα που αναλογως εντασης/συχνοτητας μπορει να καλυτερευσει πολυ καποια πραγματα...
ολα αυτα σε συναρτηση και με βασικο "παιχτη" τον οδηγο που δυστυχως η "ποιοτητα" του εξαρταται απο την "παιδεια" του σαν ανθρωπο...

hellenicsun
10-01-09, 19:57
Σε μια παρουσίαση του CES 2009 από το CNET.com, αναφέρθηκε πως οι εκθέτες ήταν σημαντικά λιγότεροι φέτος ενώ και ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε ήταν επίσης μικρότερος για πρώτη φορά.

Αυτό, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ThReSh
10-01-09, 23:53
Καλα το Sony P της Vaio γιατι το καναν τοσο wide, θα θελει μιση ωρα scrolling για το οτιδηποτε. :confused:

και να ήταν μόνο αυτό...
θα μπορούσαν να το είχαν κάνει πραγματικά καλό αλλά προτίμησαν να το κάνουν πουλμουρ

thanatos
11-01-09, 01:28
Δυστυχώς το deepViewer δεν αρκείται σε ταπεινούς επεξεργαστές και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επίδειξη γίνονταν με την χρήση ενός Core i7. Πού ήταν και overclocked. Στα 4.6GHz. Με υδρόψυξη...

Lol :rofl:

Wolverine
11-01-09, 01:32
Αυτό που για μένα ξεχώρισε είναι η παρουσίαση των νέων asus eeepc που είναι tablet. Αν και περιμένω να είναι λίγο ποιο τσουχτερά, ένα tablet στις 10 ίντσες (ή τις 9) είναι χρήσιμο (τουλάχιστον για μένα).

ThReSh
11-01-09, 02:09
καλά στην Ελλάδα θα είναι αρκετά πιο τσουχτερά όχι απλά λίγο :p

farcry
11-01-09, 02:16
Είτε με το Poulsbo, είτε με το Ion, οι μέρες του 945 στα netbook είναι μετρημένες. Καιρός ήταν. :oneup:

δε πρόκειται όσο η intel δεν πουλάει ξεχωριστά τον Atom N270.

the world is in your hands or in intel's ? :p

grayden
13-01-09, 16:55
δε πρόκειται όσο η intel δεν πουλάει ξεχωριστά τον Atom N270.

the world is in your hands or in intel's ? :p
To Poulsbo της Intel δεν είναι;

iloxos
13-01-09, 16:58
δείχτε και το ρολόι κινητό της LG. έπαθα πλάκα!!!!!

farcry
13-01-09, 21:18
To Poulsbo της Intel δεν είναι;

ναι αλλα δεν είναι για το N270. αυτό πάει πακέτο με την GMA950.

mmannollass
13-01-09, 21:25
δείχτε και το ρολόι κινητό της LG. έπαθα πλάκα!!!!!

Πολυ καλο,οντως!

faethie
14-01-09, 09:06
Η Intel έδωσε μερικά παραδείγματα για την χρησιμότητα αυτής της τεχνολογίας. Ας υποθέσουμε πως το προπορευόμενο αυτοκίνητο πατάει φρένο και ανάβουν τα πίσω (κόκκινα φώτα). Ταυτόχρονα τα ίδια φώτα στέλνουν data και επεξεργασμένα στον υπολογιστή του δικού σου αυτοκινήτου (που είναι ένας Intel Atom βεβαίως-βεβαίως) σε προειδοποιούν φωνητικά πως πρέπει να ελαττώσεις ταχύτητα. Ή ακόμα καλύτερα το αυτοκίνητο μπορεί να φρενάρει από μόνο του.


Έλεος αν θες να σου λέει το αυτοκίνητο οτι πρέπει να φρενάρεις επειδή ο μπροστινός άναψε τα κόκκινα φώτα, πάρ το δίπλωμα και σκίστο... Ωραία η τεχνολογία, αλλά μη το παραχ**ουμε κι όλας... Σε λίγο θα ξεχάσουμε να οδηγάμε. Τέτοιες πατέντες είναι κατά τη γνώμη μου που μειώνουν την "οδική συνείδηση" του οδηγού, αντί να κοιτάξουμε να κάνουμε τους οδηγούς πιο υπεύθυνους, αντικαθιστούμε την υπευθυνότητα και την κοινή λογική με την τεχνολογία...Η εύκολη λύση... Ακους εκει να σου λέει πότε να φρενάρεις...
Ορισμένες φορές νομίζω οτι η τεχνολογία προσπαθεί να μας κάνει πιο ηλίθιους...

Ήδη τα φαντάζομαι τα τραγελαφικά σε 10 χρόνια:
Οδηγός: "Δε φταίω εγώ κύριε αστυφύλαξ, το σύστημα του αυτοκινήτου μου χάλασε και δε μου είπε να φρενάρω! Κοίταγα το σταματημένο αμάξι μπροστά μου να πλησιάζει και δεν ήξερα τι να κάνω!"
Αστυφύλαξ: "Μα... γιατί δεν πάτησατε φρένο μόνος σας;"
Οδηγός (Κοιτά τον αστυνόμο με έκπληξη, σαν να μην πιστεύει στ' αφτιά του): "Μ...Μόνος μου; Μα...Εγώ φρενάρω μόνο άμα μου το λέει ο Intel Atom!"
Αστυφύλαξ: "Τέλος πάντων, άντε, βγάλτε τα χαρτιά της ασφάλειας να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στο χαρτι για το τρακάρισμα με τον άλλο οδηγό να τελειώνουμε."
Οδηγός: (αμήχανα) "Εμμ... Ναι... Κοιτάξτε, με το τρακάρισμα χάλασε και ο ενσωματωμένος εκτυπωτής 4200dpi του αυτοκινήτου, που συμπληρώνει τα στοιχεία μου αυτόματα, τραβώντας τα απο την ντάταμπέις..."
Αστυφύλαξ (αναστενάζει υπομονετικά): "Ωωωωραια, τότε συμπληρώστε τα με στυλό."
Οδηγός (ανοίγει τα μάτια του με τρόμο): "Με στυλό; Εννοείτε με το χέρι; Χωρίς πληκτρολόγιο; Μα... εγώ ξέρω μόνο με το standard 102 keys keyboard να γράφω, δε μπορείτε να μου ζητάτε κάτι τέτοιο!"
(ο οδηγός γυρνά στο αυτοκίνητό του με απελπισία): "Intel Atom! Intel Atom, πες μου, τι να κάνω; Σώσε με με την φωνητική εντολή σου!"
Intel Atom: "Αρ γιου τόκινγκ του μι? ΑΡ ΓΙΟΥ ΤΟΚΙΝΓΚ ΤΟΥ ΜΙ???"
Οδηγός (γυρνά κατακόκκινος από αμηχανία στον αστυφύλακα): "ΑΑΑχ... Μη του δίνετε σημασία... Έχει κολλήσει εδώ και ένα μήνα τον ιό TaxiDriverW00T32 και μιλάει έτσι που και που...Προσπάθησα να του βάλω linux, αλλά δεν εχουν βγει ακόμα οι drivers για το χειρόφρενο...[...]"
--και ούτω καθεξής....

crypter
14-01-09, 09:10
Αστυφύλαξ (αναστενάζει υπομονετικά): "Ωωωωραια, τότε συμπληρώστε τα με στυλό."
Οδηγός (ανοίγει τα μάτια του με τρόμο): "Με στυλό; Εννοείτε με το χέρι; Χωρίς πληκτρολόγιο; Μα... εγώ ξέρω μόνο με το standard 102 keys keyboard να γράφω, δε μπορείτε να μου ζητάτε [...]"
--και ούτω καθεξής....
:rofl: Λιγο ακραιο μεν αλλα :oneup:

iloxos
14-01-09, 12:49
μην γελάς... στην αγγλία έχουν πάθει πλάκα με πόσα λάθη και στούκες έχουν απο το 2006 που άρχισε η μαζική εγκατάσταση χαρτών με φωνητικές οδηγίες...

η αποβλάκωση του ανθρώπου έρχεται

kalmi
14-01-09, 15:58
Πότε άραγε θα αρχίσει η διάθεση στην Ευρώπη για τους δίσκους SSD PCI-e της Crucial, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι η ταχύτητα σχετικά αξιοπρεπής (βλέπω ότι είναι MLC οπότε ας μην περιμένουμε πολλά). Επίσης μοιάζει ακριβή η τιμή $79.00 για 32GB

@ ADSLgr.com All rights reserved.