PDA

Επιστροφή στο Forum : Ο Η/Υ καταστρέφει την ανθρώπινη μνήμη???

ORGixMH
29-03-09, 10:53
Πρόσφατα βρήκα αυτό το άρθρο:

Φυσικά και μας ωφελούν! Τι νομίζατε ότι θα έλεγε κάποιος πού η καθημερινότητά του περιστρέφεται γύρω από τα PCs; :P Και φυσικά το ίδιο ισχύει για ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού σήμερα. Πολλές δραστηριότητες ολοκληρώνονται πλέον μέσω του υπολογιστή εύκολα και γρήγορα, από σύνταξη κειμένων και τήρηση λογιστικών καταστάσεων, μέχρι προβολή ταινιών, αγορά προϊόντων και επικοινωνία μεταξύ ατόμων. Σταδιακά, η καθημερινή μας ρουτίνα θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από το PC, έως ότου το σπίτι του μέλλοντος βασίζεται σε ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα πού θα ελέγχει τα πάντα, από την κουζίνα και το ψυγείο, μέχρι τα φώτα και...τις παραγγελίες στο (on-line πάντα) σουβλατζίδικο της γειτονιάς μας.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα απογίνουν τα βιβλία, τα ίδια πού επιβίωσαν με την πάροδο των αιώνων, μεταφέροντας πολύτιμη γνώση των παλαιότερων γενεών; Το πιθανότερο είναι να ψηφιοποιηθούν και να κοσμούν τους φακέλους του σκληρού μας δίσκου σαν .pdf αρχεία...Οι εφημερίδες θα αντικατασταθούν από τα e-readers όπως τα Kindle της Amazon και θα δημιουργηθεί μία αχανής παγκόσμια ψηφιακή βιβλιοθήκη πού θα συγκεντρώνει μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, «δεδομένα» χιλιετιών. «Καλό είναι», θα πείτε, «η Γη δεν μας χωράει πλέον, οπότε πρέπει να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χώρο!». Δεν διαφωνώ, αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα πού ήθελα να θίξω εξ’αρχής...Την μνήμη.

Όχι, δεν αναφέρομαι στην RAM του υπολογιστή ή τον αποθηκευτικό χώρο των HDDs, αυτή μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και να διατηρήσει τα δεδομένα για όσο καιρό θέλουμε, δεν πάσχει από τις αδυναμίες της ανθρώπινης μνήμης. Όμως η δική μας μνήμη, το μικρό αυτό τμήμα του εγκεφάλου πού είναι υπεύθυνο για την συγκέντρωση των γνώσεων, εμπειριών και αναμνήσεών μας, επηρεάζεται από τους υπολογιστές και τον σημερινό τρόπο ζωής; Η απάντηση είναι θετική. Και δυστυχώς, η επήρεια αυτή είναι αρνητική σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε εύκολα σήμερα, αλλά σε λίγα χρόνια το πρόβλημα θα γίνει εμφανέστατο. Και ίσως τότε είναι αργά για να διορθωθεί.

Ας εξηγηθώ: Δεν θα σας κουράσω με τα περί προσωρινής και μόνιμης μνήμης, ώστε να μην παραβιάσουμε τα επιστημονικά χωράφια και να μείνουμε στο «ζουμί» της υπόθεσης. Αν ασχολείστε αρκετά με τους υπολογιστές και το Internet, ίσως τυγχάνει να παρατηρείτε στον εαυτό σας μία αδυναμία στην συγκράτηση δεδομένων. Ονόματα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, πρόσωπα και καταστάσεις, όλα ανακαλούνται στην μνήμη σας δυσκολότερα από παλιά. Ανάλογα με την ηλικία σας, αυτό είναι εν μέρει φυσιολογικό, όσο μεγαλώνετε μειώνεται και η δυνατότητα συγκράτησης στοιχείων στην μνήμη. Φυσιολογικό για όλους τους ανθρώπους, καθώς γεγονότα ή γνώσεις πού λαμβάνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, αποτυπώνονται εντονότερα στην μνήμη. Από κάποιο σημείο και έπειτα, η μνήμη είναι «πλήρης» και πρέπει να σβηστούν κάποια δεδομένα για να γραφούν άλλα στη θέση τους. Αυτά δεν διαγράφονται μόνιμα πάντα, αλλά μπορεί να διατηρούνται σε άλλο τμήμα του εγκεφάλου και να ανακαλούνται με την βοήθεια ερεθισμάτων (π.χ. μία οικεία μυρωδιά από το παρελθόν, ένα γνώριμο μέρος πού επισκεφτόσαστε σαν παιδί κ.λπ.). Όλα φυσιολογικά λοιπόν; Όχι!

Τι το φυσιολογικό μπορείτε να βρείτε σε έναν νέο 20-25 ετών, ο οποίος κάποτε μπορούσε να αποστηθίσει ολόκληρες ενότητες βιβλίων, αλλά τώρα δεν θυμάται ονόματα ατόμων πού γνώρισε χτες και διευθύνσεις πού αναζητούσε πριν λίγες ώρες; Όταν δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε μία συζήτηση της προκοπής χωρίς το laptop δίπλα του, να του παρέχει απαραίτητες πληροφορίες για το θέμα; Προσωπικά, η κατάσταση με προβληματίζει ιδιαίτερα και με ιδιαίτερη ανησυχία μου βλέπω ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά. Ο κύριος υπαίτιος είναι το PC και κατ’επέκταση το Internet. Όλα είναι διαθέσιμα εκεί. Ό,τι χρειαστούμε, το αναζητάμε στο Google. Έχουμε playlists χιλιάδων μουσικών κομματιών αλλά δεν θυμόμαστε τους τίτλους ή τον ερμηνευτή, αν δεν τα κοιτάξουμε στην βάση δεδομένων μας. Τηλέφωνα και διευθύνσεις; Ας είναι καλά τα κινητά και τα GPS. Και μπορώ να φέρω πολλά ακόμα παραδείγματα, αλλά ελπίζω ότι πιάσατε το νόημα.

Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα, μαθαίνει να ζεί με τους υπολογιστές. Ξέρει, νιώθει την ασφάλεια, ότι μπορεί με δύο κλικ να βρεί οποιαδήποτε πληφορορία θέλει, στον σκληρό του ή στο Internet. Κατά συνέπεια, η μόνιμη μνήμη υπολειτουργεί και ατροφεί, σταματά να δέχεται εύκολα νέα δεδομένα. Η προσωρινή, δε, επιβαρύνεται από τον καταιγισμό πληροφοριών σε τέτοιο βαθμό, πού έχει «μάθει» να κάνει discard τα δεδομένα, αμέσως αφού χρησιμοποιηθούν. Αυτή η συνήθεια καταστρέφει την μνήμη μας, είναι ένα θέμα πού χρήζει ανάλυσης και έρευνας από τον επιστημονικό τομέα, αλλά αυτός επιμένει να ασχολείται με τετριμμένα ζητήματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου (σοβαρά μεν, χωρίς να γίνεται πρόοδος όμως, ενώ σπαταλώνται υλικοί και πνευματικοί πόροι). Η γενιά του ’70 και του ’80 έζησε τα πρώτα 20 χρόνια της χωρίς να εξαρτάται από τους υπολογιστές, άρα βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα. Η γενιές όμως του ’90 και του 2000 αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα και αυτό θα επιδεινωθεί την επόμενη δεκαετία. Το βλέπουμε ήδη σε πολλούς εφήβους, αλλά επιμένουμε να τα βάζουμε με την «κακιά» τηλεόραση και τα «σατανικά» video games. Έχουμε φτάσει στο σημείο να θυμόμαστε επώνυμα φίλων και γνωστών, μονάχα επειδή εμφανίζονται διαρκώς μπροστά μας στα status updates του Facebook! Πιστεύω ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια...Αν ακόμα δεν πειστήκατε, απλώς επιβάλλετε στον εαυτό σας μία μέρα χωρίς υπολογιστή ή χωρίς Internet.

Λύση υπάρχει, αλλά η εφαρμογή της, δύσκολη έως αδύνατη. Τα test μνήμης και τα διάφορα quiz δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα...Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μιά ισορροπία μεταξύ της χρήσης της μνήμης του υπολογιστή και της δική μας. Επιχειρήστε να απομνημονεύσετε ένα τηλέφωνο από το να το σημειώσετε στον κατάλογο του κινητού σας, αν το χρησιμοποιείτε συχνά. Όταν σας συστήνονται, συνδέστε το όνομα με το πρόσωπο, μην πείτε απλώς ένα αφηρημένο «χάρηκα». Μην ανατρέχετε στο Internet με το παραμικρό, επαναφέρετε την ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων στην καθημερινότητά σας. Εμείς προκαλούμε το πρόβλημα, εμείς κρατάμε και τη λύση στα χέρια μας. Αν είστε γονείς, βοηθήστε τα παιδιά σας να μην πέσουν στην ύπουλη αυτή παγίδα. Εξηγήστε τους τα αίτια, μην τους απαγορεύσετε διά ροπάλου την χρήση υπολογιστή, δεν φταιεί αυτός καθ’αυτός αλλά η κατάχρησή του. Απλά πράγματα πού συνδυασμένα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την μνήμη σας ακέραια (όσο το δυνατόν) για πολλά χρόνια ακόμα. Μακάρι να ήταν απλά περιττή καταστροφολογία όλα τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς δεν είναι...

Τι λέτε, αλήθεια η μύθος?

paroikos
29-03-09, 11:26
Χωρίς να έχω διαβάσει αυτό ή άλλα παρόμοια άρθρα το θέμα της μείωσης της ικανότητας να θυμάμαι με έχει προβληματίσει εδώ και καιρό. Φύσει αριθμομνήμων - θυμάμαι αριθμούς τηλεφώνων και αυτοκινήτων 20ετίας και βάλε - παρατηρώ τελευταία μια αδυναμία στο να θυμάμαι π.χ. μια ΙΡ. Αν δεν την κάνω copy > paste τότε χρειάζεται να την δώ δύο και τρείς φορές για να την πληκτρολογήσω σωστά. Και οι παραπάνω προβληματισμοί που αναφέρονται στο άρθρο είναι και προσωπικοί μου προβληματισμοί. Γιατί εκτός απ το internet έχουμε όπως σωστά αναφέρει το άρθρο και τις άλλες συσκευές που αποθηκεύουν και θυμούνται για μας. Ας πούμε όπως το κινητό ή το σταθερό τηλέφωνο. Είχα βάλει τους αριθμούς που καλούσα συχνά στην ταχεία κλήση. Διαπίστωσα όμως ότι κάποιες φορές που θέλησα να καλέσω από μνήμης - δικής μου - κάποιους αριθμούς δεν τους θυμόμουν. Αυτό ειλικρινά με προβλημάτισε. Ένας παράγοντας - σκέφτηκα - είναι και η ηλικία αλλά απ την άλλη όμως.... τόσο πολύ; Κατάργησα λοιπόν τις ταχείες κλήσεις από σταθερό και κινητό και άρχισα να καλώ τους περισσότερους αριθμούς ανατρέχοντας στην δική μου μνήμη.
Νομίζω πως όλος ο συλλογισμός του συγγραφέα έχει μια σωστή βάση. Ότι δεν χρησιμοποιείται «σκουριάζει» και αχρηστεύεται. Όλοι θάχετε ακούσει για παράδειγμα πως τα οστά των αστροναυτών ατροφούν απ την ακινησία. Ένα μυαλό που δεν χρησιμοποιείται αχρηστεύεται. Προτείνω χρήση παιχνιδιών που απαιτούν διανοητική ένταση όπως π.χ. σκάκι με το pc. Αυτό βοηθάει να δουλεύει ο νούς και να μην σκουριάζει.
Δεν γίνεται να καταργήσουμε βέβαια τους υπολογιστές, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω
Αρκεί βέβαια να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο και καταργήσουμε την δικιά μας μνήμη και ικανότητα να
αναλύουμε και να σκεφτόμαστε και από δημιουργοί του υπολογιστή γίνουμε αποτέλεσμα μηχανικών διεργασιών.

chat1978
29-03-09, 12:28
Και εγώ πριν τα κινητά θυμόμουν νούμερα πολύ πιο έυκολα.
Ακόμα θυμάμαι κάποια από αυτά που είχα πάρει 1τρις φορές πριν τα κινητά αλλά από τα καινουργια τίποτα, ακόμα και νουμερα που παίρνω στο σταθερό αφου τα βλέπω από το κινητο. Παλαιότερα θα τα είχα μάθει στην 3η φορά.

Το ίδιο συνέβαινε και με τις μαθηματικές πράξεις που ήμουν σφαίρα σε 3ψηφια νουμερα, και κάποια φάση στο σχολείο λόγω αριθμομηχανής ειχα αρχίσει να δυσκολεύομαι.Τελικά έφαγε σουτ η αριμομηχανή. Όμως υπολογιστής και κινητο δεν μπορουν να φάνε σουτ, πόσο μάλλον που ειμαικαι προγραμματιστής.

Dr-PsychoGR
29-03-09, 12:43
Δεν κάνει καλό όταν μετά από διάβασμα πας στο pc
επίσης δεν μπορείς μετά από πολύώρη χρήση Η/Υ να συγκεντρωθείς για να κάνεις κάτι άλλο! ;)

antipages
29-03-09, 13:01
Έκτος ακραιων περιπτώσεων μάλλον δεν αποτελεί πρόβλημά. Απλώς αλλάζει ο τρόπος που λειτουργουμε. Δε νομιζω οτι μας κανει λιγοτερο παραγογικους, εκτος κι αν ξαφνικα παψουν να δουλευουν οι πασης φυσεως pc.

hellenicsun
29-03-09, 13:37
Εγώ πάλι πιστεύω πως (χωρίς να παίρνω θέση για το αν το άρθρο λέει σωστά ή λάθος πράγματα) πως έκαστος στην εποχή του. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και προσθέτω, της πληροφορικής. Οπότε, πορευόμαστε ανάλογα.

emeliss
29-03-09, 13:42
Σίγουρα η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα την μνήμη. Θέλει προσοχή και διατήρηση των ισορροπιών.

Δεν γίνεται να μην βασίζεσαι στην τεχνολογία. Η πληροφορία που πρέπει να έχουμε καταχωρημένη έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν. Δεν πρέπει όμως να μην ασκούμε και την μνήμη μας. Η φύση καταστρέφει ότι αδρανεί. Ειδικά με τα παιδιά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

cheese
29-03-09, 13:53
Πρέπει να γίνει κατανοητό πως περνάμε, εάν δεν έχουμε είδη περάσει, σε μία νέα εποχή, κάποια στάνταρτ αλλάζουν και προστίθενται άλλα νέα πρότυπα. είναι λογικό προχωρούμε και αναπτυσσόμαστε βάση των συνθηκών που υπάρχουν, έχετε σκεφτεί ότι θα έρθει η μέρα που ίσως μια γλώσσα προγραμματισμού θα είναι τόσο απαραίτητη όσο σήμερα είναι η γραφή; Ίσως να έρθει η εποχή που θα μετράμε το IQ του καθενός βάση τον τρόπο χρήσης του υπολογιστή... ωστόσο και εγώ παρατηρώ αισθητά μείωση της δυνατότητας απομνημόνευσης, σκεφτόμουν πως υπαίτιο είναι το άγχος ίσως και η ηλικία, μετά από το παραπάνω άρθρο αναρωτιέμαι πόσο έχει συμβάλει η χρήση του Η/Υ σε αυτό!

hammer21
29-03-09, 14:01
Έκτος ακραιων περιπτώσεων μάλλον δεν αποτελεί πρόβλημά. Απλώς αλλάζει ο τρόπος που λειτουργουμε. Δε νομιζω οτι μας κανει λιγοτερο παραγογικους, εκτος κι αν ξαφνικα παψουν να δουλευουν οι πασης φυσεως pc.

Αυτο ακριβως.Αλλαζει τον τροπο που λειτουργουμε δεν μειωνει την απομνημονευτικη μας ικανοτητα, οπως υπονοει ο τιτλος.Οπως πολυ σωστα ειπωθηκε ειναι σαν την αριθμομηχανη στο σχολειο;)

hellenicsun
29-03-09, 14:17
Πάντως πριν από λίγο μου έδωσαν μια μεγάλη παραγγελία για το περίπτερο και δε ξέχασα τίποτα απολύτως :p

arial
29-03-09, 14:33
Εγω πιστευω πως οτι καλο υπαρχει , εχει και το αντιστοιχο κακο.

Οταν καθομαστε πολυ ωρα μπροστα σε μια οθονη δεν κουραζομαστε πιο ευκολα? κοκκινιζουν τα ματια μας, αισθανομαστε πιο εντονη κουραση.. μη πω και για την ακτινοβολια που τρωμε απο τις οθονες.

Απλως οπως κουραζομαστε σωματικα, ετσι ισως μπορει να κουραζομαστε και νοητικα. Και αυτη η κουραση να εχει αντικτυπο στην μνημη, στη συγκρατηση σκεψεων. Και πολλα αλλα που μπορει να μη ξερουμε ηδη.

paroikos
29-03-09, 15:16
Πάν μέτρον άριστον.
«..και ταύτα έδει ποιείν κακείνα μή αφιέναι.»
Σίγουρα δεν γίνεται να εγκαταλείψουμε τους υπολογιστές
απ την άλλη ας προσέχουμε να ασκούμε και την μνήμη μας.

ypopto_mpifteki
29-03-09, 17:58
Οι υπολογιστές και καθε ειδους τροπος αποθηκευσης αρχειων με ψηφιακους τροπους μας ωφελει. Μπορει να γινει πολυ καλυτερη διαχειρηση και διασωση της γνωσης με αυτο το τροπο. Φανταστειτε αν η βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας ειχε καμια 100αρια αντιγραφες απο ολο το υλικο της, θα διασωζονταν μέχρι το 20.000 μ.Χ.
Υπαρχει αμφιβολια?
Το πως πραγματοποιούμε αυτη τη "διασωση" της γνωσης ειναι αλλο θεμα, δεν ειναι κακη η τεχνολογια αν εμεις δε θελουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σωστα. (Αναπαραγωγή/Τοποθετηση αρχειων σε μορφες που ευκολα μπορει να αλλαξει/διαχειριστεί το περιεχομενο των δεδομενων (αλλοιωση αρχειων)
Η τεχνολογικη προοδος μας αποφερει και ανάλογες ευθυνες. Υπαρχει κάποιος λόγος που ενα ον που διαθετει νουμοσηνη ξεκιναει απο τις απλουστερες/χαμηλοτερες βαθμιδες της εξελιξης και σιγα σιγα ανελισεται σε υψηλοτερες βαθμιδες. Στο συμπαν μοιαζει τα παντα να ειναι ρυθμισμενα σωστα, αν εμεις παρεκλινουμε συναντουμε συχνα και την καταστροφη του ειδους μας. Στο κατω κατω το Συμπαν μπορει να προχωρησει και χωρις εμας, αλλα θα μπορουσε να ειναι καλυτερο αν εμεις μπορουμε να επιτυχουμε την συνεχή επιβίωση μας έχοντας σαν φιλοσοφία την συνεχη θετικη παρεμβαση μας σε αυτο. Καθε νεα μορφη τεχνολογιας που μας επιτρεπει μια καλυτερη συνεργασια με την Φυση/Κοσμος πρεπει να ειναι επιθυμητη απο εμας.

Τα παντα ειναι δικη μας επιλογη.

midnightsun
29-03-09, 20:34
Νομίζω ότι είναι υπερβολικό το πρώτο post.
Το να απασχολείται κανείς με πολλά πράγματα, δεν βοηθά την μνήμη.

Να δώ πότε θα ασχοληθεί κανείς με το εάν η "παπαγάλια" επιδρά αρνητικά στην ικανότητα για κριτική σκέψη. :p

Praetorianos
30-03-09, 00:26
Ίσως όμως όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν εξασθενίζει η μνήμη, απλώς αλλάζουν τα δεδομένα και οι εποχές. Πριν από 10-20 χρόνια έπρεπε να θυμόσουν 10 αριθμούς τηλεφώνου άντε και καμιά παραγγελία, τα ονόματα μερικών συναδέλφων και φίλων και αυτό είναι όλο.

Την σημερινή εποχή με την τεχνολογία της κοινωνικής δικτύωσης, με τις καθημερινές επαφές, με τα κινητά, τα επαγγέλματα που αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο, τα forum, τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης που έχουν πολλαπλασιαστεί είναι αδύνατο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο να τα βγάλει πέρα χωρίς βοήθεια.

Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να θυμάσαι 10 αριθμούς τηλεφώνου ή 10 ειδήσεις απ' έξω όταν μπορείς να τις βρεις στο google σε δευτερόλεπτα. Αντίθετα αυτό που χρειάζεται η σημερινή εποχή είναι το αντίθετο, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Δηλαδή μέσα στο χάος των παρεχόμενων πληροφοριών να προσπαθήσεις να αποθηκεύεις μόνο τα απαραίτητα.

chat1978
30-03-09, 11:11
Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να θυμόμαστε νουμερα ή να καταργήσουμε τους υπολογιστές.
Ομως αν η μνήμη και κάθε άλλη ικανότητα του εγκεφάλου είναι δείγμα της δυναμικής δεν λέω iq ή εξυπνάδας, τότε σε αυτό τουλάχιστον το ζήτημα εγώ αισθάνομαι πιο ηλίθιος.
Και η ικανότητα της μνήμης σχετίζεται και με την ικανότητα μάθησης με την λογική του πόσο θυμάσαι τι διάβασες. Δεν αναφέρομαι στην μάθηση σχολείου. Μιλάω γενικότερα.

midnightsun
30-03-09, 11:21
Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να θυμόμαστε νουμερα ή να καταργήσουμε τους υπολογιστές.
Ομως αν η μνήμη και κάθε άλλη ικανότητα του εγκεφάλου είναι δείγμα της δυναμικής δεν λέω iq ή εξυπνάδας, τότε σε αυτό τουλάχιστον το ζήτημα εγώ αισθάνομαι πιο ηλίθιος.
Και η ικανότητα της μνήμης σχετίζεται και με την ικανότητα μάθησης με την λογική του πόσο θυμάσαι τι διάβασες. Δεν αναφέρομαι στην μάθηση σχολείου. Μιλάω γενικότερα.

Κόψε το διάβασμα ιστοσελίδων, forum και θα δεις πόσο καλύτερα θα θυμάσαι, αυτά με τα οποία ασχολείσαι. Ο μεγάλος όγκος πληροφοριών δεν κάνει και πολύ καλό στην μνήμη.

albatross
30-03-09, 11:44
Όταν επεξεργάζεσαι πολλές πληροφορίες είναι φυσικό να νιώθεις ότι μειώνεται η μνήμη σου, αλλά στην ουσία δε συμβαίνει αυτό. Παλιά βάζαμε μια κασέτα στο κασετόφωνο και τη λιώναμε. Τώρα σε ένα mp3 player πετάμε 5.000 τραγούδια για πλάκα. Πολλά δε από αυτά μπορεί να μην τα έχουμε ακούσει 2η φορά. Ότι χρησιμοποιείς το θυμάσαι. Ότι σου κεντρίσει το ενδιαφέρον το θυμάσαι. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Απλώς μέσα στο μεγάλο όγκο πληροφοριών είναι καμιά φορά πιο δύσκολο να δώσουμε σε ορισμένα πράγματα την προσοχή που θα τους δίναμε υπό άλλες συνθήκες.

ORGixMH
30-03-09, 13:09
Η δικιά μου μνήμη θυμάται ονόματα σελίδων(πολλά ονόματα :P ), 10 τηλέφωνα, 6 κωδικούς και ότι νομίζω πως είναι αναγκαίο να το αποθηκεύσω στον οργανικό μου HDD (βλέπε εγκέφαλος)!

Κατά το θέμα μας....πιστεύω πως το άρθρο είναι κατά 50% σωστό διότι σήμερα, ότι, μα ότι και αν ψάχνω δεν προσπαθώ να το θυμηθώ αλλά ανατρέχω στην google! Τίτλους τραγουδιών ποτέ δεν θυμόμουν όπως και πινακίδες οχημάτων!

Πάντως η μνήμη πλέων μας είναι σχεδόν άχρηστη, όσο αναφορά αριθμούς!

midnightsun
30-03-09, 13:55
Μέχρι να αναπτυχθεί τεχνητή νοημοσύνη, ότι γίνεται είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης προσπάθειας, οπώτε μην ανησυχείτε, δεν θα γίνετε περιττοί. :p

mpirarxos
31-03-09, 10:02
Όταν επεξεργάζεσαι πολλές πληροφορίες είναι φυσικό να νιώθεις ότι μειώνεται η μνήμη σου, αλλά στην ουσία δε συμβαίνει αυτό. Παλιά βάζαμε μια κασέτα στο κασετόφωνο και τη λιώναμε. Τώρα σε ένα mp3 player πετάμε 5.000 τραγούδια για πλάκα. Πολλά δε από αυτά μπορεί να μην τα έχουμε ακούσει 2η φορά. Ότι χρησιμοποιείς το θυμάσαι. Ότι σου κεντρίσει το ενδιαφέρον το θυμάσαι. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Απλώς μέσα στο μεγάλο όγκο πληροφοριών είναι καμιά φορά πιο δύσκολο να δώσουμε σε ορισμένα πράγματα την προσοχή που θα τους δίναμε υπό άλλες συνθήκες.

πολυ σωστος :oneup:
εγω παντως που αναγκαστηκα να αποκτησω κινητο πριν απο 2 χρονια λογω δουλειας,ακομα και τωρα τα πιο πολλα τηλεφωνα τα μαθαινω απ'εξω για να μη χρειαζεται να κοιταω συνεχεια τη συσκευη.Παντως οντως δε τα μαθαινω απ'εξω με τον ιδιο τυθμο που τα μαθαινα πριν.

paroikos
01-04-09, 01:18
Πάντως η μνήμη πλέων μας είναι σχεδόν άχρηστη, όσο αναφορά αριθμούς!

Σωστά. Αρκεί να μην κοπεί το ρεύμα και τελειώσουν οι μπαταρίες..
Γιατί μετά την κάναμε από κούπες! :lol:

leros2004
01-04-09, 03:52
Παιδιά όλα αυτά είναι βλακείες, ποιο είπαμε ήταν το θέμα :p
Τώρα σοβαρά έχω παρατηρήσει και στον εαυτό μου συμπτώματα αμνησίας.
Είναι θέμα άσκησης, αν την αφήσεις σε αφήνει (Για τη μνήμη πάντα)

YiannisM
02-04-09, 02:54
Ο Η/Υ καταστρέφει την ανθρώπινη μνήμη???

Ναί. :whistle:

ermis333
02-04-09, 10:16
Καμία σχέση, εγώ απλά θυμάμαι άλλου τύπου πράγματα, μπορεί να μην θυμάμαι αριθμούς κινητών κτλ, αλλά ούτε καν έχω προσπαθήσει, αλλά θυμάμαι άλλα πράγματα με εξαιρετική λεπτομέρια, ανάλογα με τη χρήση ο εγκέφαλος έχει την τάση να πρωτεραιοποιεί τη μνήμη, πράγματα που κάνεις συχνά τα θυμάσαι εύκολα, ότι και αν είναι, πράγματα με τα οποία έχεις σταματήσει να ασχολείσαι δεν τα θυμάσαί, απλά και ξάστερα.

Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι στην μνήμη γενικά μας ξεπερνάνε για πλάκα οι γυναίκες :), γενικά οι άντρες υστερούμε λίγο στο θέμα.

Επίσης μετά τα 25 αρχίζει σιγά σιγά και μειώνεται η δυνατότητά μας για απομνημόνευση, μην απατάσθε ότι φταίνε τα PC γι αυτο λοιπόν :p

YiannisM
02-04-09, 11:13
Επίσης μετά τα 25 αρχίζει σιγά σιγά και μειώνεται η δυνατότητά μας για απομνημόνευση, μην απατάσθε ότι φταίνε τα PC γι αυτο λοιπόν :p
Εγώ νομίζω ότι δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία (ειδικά σε αυτές τις νεαρές ηλικίες), αλλά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε (δηλ εξασκούμε) το μυαλό μας.
Όπως είπε και κάποιος άλλος, άμα τ' αφήσεις (το κάτι) τότε σ αφήνει κι αυτό.

Οι υπολογιστές σίγουρα έχουν αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε καθημερινά το μυαλό μας, και ως εκ τούτου πιστεύω ότι αδυνατούν κάποιες δυνατότητες του μυαλού μας όπως η μνήμη κάνοντάς μας γενικά πιο αφηρημένους και πιο ξεχασιάρηδες ενώ από την άλλη οξύνουν άλλες δυνατότητες όπως την ικανότητα γρήγορης εκμετάλευσης πληροφοριών, κλπ.

wisdompa
04-04-09, 13:41
Ποιος τα λέει βρε παιδιά αυτα τα πράγματα; Η μνήμη μου δοξα τον βελζεβουλ.......ειναι άριστη με η χωρίς το πισι....θυμάμαι διευθύνσεις....(σπιτιών καλε οχι site....hahaha) θυμάμαι τηλέφωνα απο σταθερά μέχρι και κινητά απο έξω......θυμάμαι πολλά στη δουλειά μου γιατί το απαιτεί........θυμάμαι πολλά δηλαδή και η μνήμη δεν εχει επηρεαστεί στο ελάχιστο.....Λόγω ηλικίας ισως να εχω κάπια μικρά κενά κάπου κάπου έφτασα και τα τριάντα.....αλλα με τους υπολογιστές ασχολουμαι 8 χρόνια....και εχω κλείσει απίστευτα 10ωρα....χρησιμοποιώντας τον.....αν θα επρεπε να εχω επηρεαστεί....τοτε θα ημουν με αλτσχαϊμερ αυτη τη στιγμή.........:rofl::rofl:

midnightsun
04-04-09, 19:32
Ποιος τα λέει βρε παιδιά αυτα τα πράγματα; Η μνήμη μου δοξα τον βελζεβουλ.......ειναι άριστη με η χωρίς το πισι....θυμάμαι διευθύνσεις....(σπιτιών καλε οχι site....hahaha) θυμάμαι τηλέφωνα απο σταθερά μέχρι και κινητά απο έξω......θυμάμαι πολλά στη δουλειά μου γιατί το απαιτεί........θυμάμαι πολλά δηλαδή και η μνήμη δεν εχει επηρεαστεί στο ελάχιστο.....Λόγω ηλικίας ισως να εχω κάπια μικρά κενά κάπου κάπου έφτασα και τα τριάντα.....αλλα με τους υπολογιστές ασχολουμαι 8 χρόνια....και εχω κλείσει απίστευτα 10ωρα....χρησιμοποιώντας τον.....αν θα επρεπε να εχω επηρεαστεί....τοτε θα ημουν με αλτσχαϊμερ αυτη τη στιγμή.........:rofl::rofl:

:shock:
Ύστερα απορείς γιατι δεν έχει πρόβλημα η μνήμη ; :rofl::rofl::rofl:

mosaic
04-04-09, 20:34
@ wisdompa:
Προφανώς έχεις πολύ καλή αποστήθιση, αυτό θα σε βοήθησε και στα σχολικά σου χρόνια, μόνο που δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή την ικανότητα πχ. κάποιος κάνει μια δυο φορές ανάγνωση ...και του έμεινε! ενώ ένας άλλος να θέλει ξανά και ξανά κι ενώ προσπαθεί του φαίνεται βουνό……

Στη δουλειά μου κ εγώ θυμάμαι τα πάντα! Δουλεύουμε ένα πρόγραμμα σε περιβάλλον unix, αλλά υπάρχει και χειρόγραφη καταχώριση…
..θυμάμαι ακόμα και μια παλιά υπόθεση (τι ειπώθηκε; και πως; και γιατί έγινε έτσι; ) όπως και τα χαρτιά της υπόθεσης σε πιο αρχείο και φάκελο/κλασέρ είναι (όπου γίνεται ένας χαμός στο αρχείο της εταιρείας)

Ωστόσο όταν πλησιάζει το απόγευμα και έρχεται η ώρα για να φύγω. Εκεί κάπου τα έχω παίξει (εγκεφαλικά) έχω κλαταρι που λέμε λολ …και για το υπόλοιπο της ημέρας που ακολουθεί και (όπου έχω το ελεύθερο επιτέλους να ασχοληθώ με τα δικά μου) κάπου υπολειτουργώ δεν είμαι και για πολλά….

Δε νομίζω σ' εμένα να φταίει η χρήση του υπολογιστή....

Η δουλειά απλά μου έχει απορροφήσει όλη την ενέργεια, ιδιωτικός τομεας! και με πολλές ευθύνες εκεί που είμαι εγώ, (όπου θα μπορούσαν να μοιράσουν τη δουλειά και σε άλλα δυο άτομα) ….whatever

wisdompa
05-04-09, 09:30
@ wisdompa:
Προφανώς έχεις πολύ καλή αποστήθιση, αυτό θα σε βοήθησε και στα σχολικά σου χρόνια, μόνο που δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή την ικανότητα πχ. κάποιος κάνει μια δυο φορές ανάγνωση ...και του έμεινε! ενώ ένας άλλος να θέλει ξανά και ξανά κι ενώ προσπαθεί του φαίνεται βουνό……

Στη δουλειά μου κ εγώ θυμάμαι τα πάντα! Δουλεύουμε ένα πρόγραμμα σε περιβάλλον unix, αλλά υπάρχει και χειρόγραφη καταχώριση…
..θυμάμαι ακόμα και μια παλιά υπόθεση (τι ειπώθηκε; και πως; και γιατί έγινε έτσι; ) όπως και τα χαρτιά της υπόθεσης σε πιο αρχείο και φάκελο/κλασέρ είναι (όπου γίνεται ένας χαμός στο αρχείο της εταιρείας)

Ωστόσο όταν πλησιάζει το απόγευμα και έρχεται η ώρα για να φύγω. Εκεί κάπου τα έχω παίξει (εγκεφαλικά) έχω κλαταρι που λέμε λολ …και για το υπόλοιπο της ημέρας που ακολουθεί και (όπου έχω το ελεύθερο επιτέλους να ασχοληθώ με τα δικά μου) κάπου υπολειτουργώ δεν είμαι και για πολλά….

Δε νομίζω σ' εμένα να φταίει η χρήση του υπολογιστή....

Η δουλειά απλά μου έχει απορροφήσει όλη την ενέργεια, ιδιωτικός τομεας! και με πολλές ευθύνες εκεί που είμαι εγώ, (όπου θα μπορούσαν να μοιράσουν τη δουλειά και σε άλλα δυο άτομα) ….whatever

Εγώ και η αποστήθιση δεν ειχαμε ποτέ καλές σχέσεις στα σχολικά χρόνια.....μετά βίας τελείωσα το λύκειο.......κι αυτό επειδή πίστευα πως μια καλή θέση με περίμενε κι έμενα....χωρίς σπουδές κτλ....αλλά τα κονέ τα τότε ηταν για τα μπάζα.....Ευτυχώς ομως δεν είμαι αχάριστη τη δουλειά μου την λατρεύω κι αυτό με ανακουφίζει και δε με κάνει να λυπάμαι που δε σπούδασα :p:p
Σίγουρα στη δουλειά όλοι δίνουμε το 100% του εαυτού μας κατ επέκταση και της δόλιας μνήμης μας...(αν το απαιτεί)..αλλά δε ξέρω θυμάμαι ακόμη και συζητήσεις με φίλες που μετά απο καιρό αναφέρω και πάντα μου λένε...καλά ρε που το θυμήθηκες αυτό.......Καλός η κακός αν κάποιος/α φίλη που ζω και ξερω μου πει ψέμματα και μετά τα ξεχάσει....την εχω κάνει ρόμπα σε χρόνο ντε τε......:whistle: :rofl::rofl::rofl:
άλλωστε χάριν στην καλή μου μνήμη χάλασα και μια φιλία δύο ετών....μιας και το ενα δεν έδενε με το άλλο απο ένα διάστημα και μετά......που παραγνωριστήκαμε θα λεγα........:lol::lol:
Αρα η μνήμη μου είναι καλή (Kingstom 4GB) :rofl::rofl: και αυτο με χαροποιεί.........

@ ADSLgr.com All rights reserved.