PDA

Επιστροφή στο Forum : XP x86 vs XP x86-64 (Ιδιαίτερη περίπτωση)

kourampies
29-04-09, 08:28
Αγόρασα πριν μερικούς μήνες ένα μεταχειρισμένο laptop Dell XPS M1210. Κατευθείαν του έβαλα 4GB ram και δίσκο, και έκανα format με 64bit XP, μια και εκείνες τις μέρες μετά απο 2 χρόνια καθυστέρησης βγήκαν x64 drivers για το audio interface μου, χωρίς να δω πως πήγαινε πριν. Επίσης ανακάλυψα στην πορεία ότι το chipset του δεν υποστηρίζει πάνω απο 3.25GB RAM.

Πέρα από το ότι απεχθάνομαι τα Vista για αμέτρητους λόγους τα XP είναι μονόδρομος για την συγκεκριμένη χρήση που το θέλω, λόγω του πως αντιμετωπίζουν τις συσκευές ήχου.

Το χρησιμοποιώ για Digital Vinyl, δηλαδή με ένα ειδικό usb audio interface ελέγχω και αναπαράγω αρχεία ήχου με latency 1.5ms. (Συγκεκριμένα Traktor Scratch Pro, για τους μυημένους), Δηλαδή 3-4 ξεχωριστά I/Os πάντα ενεργά.

Στην εγκατάσταση των Windows όλα είναι απενεργοποιημένα, services, συσκευές κτλ, η CPU δεν έχει throttling, και to usage είναι περί το 20%, μόνο απο το Traktor και τίποτα άλλο.

Επίσης τσεκάρωντας με αυτό (http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml) σε real life συνθήκες (ενώ έπαιζα δηλαδή) βρήκα ότι σηκώνει θεωρητικά μέχρι 0.1ms (!)

Παρόλα αυτά έχω κάποια μικρά artifacts στον ήχο, σαν από CPU overload, το οποίο δε συμβαίνει και δεν δικαιολογείται προφανώς με Τ7200 επεξεργαστή.
Με 32bit windows και λιγότερο tweaking σε μικρότερης ισχύως μηχανήματα είχα 1.5ms latency χωρίς artifacts, το οποίο με κάνει να αναρωτιέμαι:

φταίει ο kernel των x64?
φταίνε οι drivers της native instruments?
φταίει το virtualization γιατί η εφαρμογή που τρέχω είναι 32bit?

Έχει κανείς άποψη έστω επί κάποιου παρόμοιου θέματος?

(Παρακαλώ όχι συμβουλές για tweaking των Windows για realtime audio streams, τα ξέρω απέξω εδώ και χρόνια.)

WAntilles
29-04-09, 09:20
φταίει ο kernel των x64?

Σίγουρα όχι γιατί είναι πολύ καλύτερος / πιο προηγμένος από των 32-bit (NT 5.1).

Αυτός είναι NT 5.2 (aka Windows Server 2003).

Candyman
29-04-09, 09:28
EDIT: Άλλαξα γνώμη...

kourampies
29-04-09, 18:05
Σίγουρα όχι γιατί είναι πολύ καλύτερος / πιο προηγμένος από των 32-bit (NT 5.1).

Αυτός είναι NT 5.2 (aka Windows Server 2003).

Γι'αυτό ακριβώς το λόγο έβαλα και εγώ x64. Αλλά κάτι δε πάει καλά :(

Patentman
29-04-09, 18:41
Τι λαθη κανεις:

1. Τα x64 δεν σου χρησιμευουν στο laptop. Μονος σου ειπες οτι δεν εχει memory remapping και δεν βλεπει πανω απο 3.25GB οτι και να γινει.
Και να γινοταν παλι μονο 4 θα εβλεπε.
Που και παλι 2+2 που υποστηριζουν τα XP Pro ειναι πολλα για αυτο που θες.

2. Εμεινες ποτε στα 32μπιτα απο μνημη; Σιγουρα οχι.
Αρα παλι δεν θα ωφελιωσουν με τα 64ρια, ετσι και αλλιως.

3. Το μεγαλυτερο ρολο το παιζει το προγραμμα, οχι το λειτουργικο. Ειτε XP ειναι, ειτε Vista, ειτε 32 ή 64. Απλα σε Vista θα ηθελες +2GB μνημη παραπανω απο XP για να εχεις την ιδια αποδοση, ειτε λεγαμε για 32 ή 64 εκδοσεις αυτων των δυο λειτουργικων.

4. Εκτος απο το προγραμμα στην συγκεκριμενη εργασια παιζει ρολο ο driver.
Η δικη σου συσκευη ειναι USB.
Αρα εκ των πραγματων εχεις μεγαλο latency, θελεις δεν θελεις, σου αρεσει δεν σου αρεσει.
Ακομα και αν η συσκευη αυτη "υποσχεται" ASIO drivers.

5. Το latency ειναι κατι που δεν το αποφευγεις με μεταπηδηση απο 32 σε 64. Αλλου επρεπε να ψαχτεις.

kourampies
29-04-09, 20:04
4. Εκτος απο το προγραμμα στην συγκεκριμενη εργασια παιζει ρολο ο driver.
Η δικη σου συσκευη ειναι USB.
Αρα εκ των πραγματων εχεις μεγαλο latency, θελεις δεν θελεις, σου αρεσει δεν σου αρεσει.
Ακομα και αν η συσκευη αυτη "υποσχεται" ASIO drivers.

5. Το latency ειναι κατι που δεν το αποφευγεις με μεταπηδηση απο 32 σε 64. Αλλου επρεπε να ψαχτεις.
To audio latency είναι 1ms, + άλλα 2 το usb latency. Αυτό δουλεύω και στο άλλα 2 μου laptop με 32bit XP, με Τ9300 και Τ8400 χωρίς καθόλου artifacts...

Έχω δουλέψει με το ίδιο latency και σε T3200 χωρίς πρόβλημα, άρα η cpu προφανώς είναι αρκετή...

XPHSTOS29
29-04-09, 20:21
Απο θερμοκρασιες εχεις αντιληφθει τιποτα ;
Δοκιμασε να κανεις και ενα disable το ασυρματο.

kourampies
29-04-09, 20:45
Απο θερμοκρασιες εχεις αντιληφθει τιποτα ;
Δοκιμασε να κανεις και ενα disable το ασυρματο.
To ασύρματο είναι απενεργοποιημένο απο device manager και hardware switch (χρυσός κανόνας για realtime audio)
Από θερμοκρασίες είναι αρκετά ζεστό, αλλά μου φαίνεται λογικό όταν έχεις τέτοιο hardware σε 12". + ένα fujitsu siemens που είχα παλιότερα έπιανε 80αρες τα καλοκαίρια και έπαιζε κανονικά...

edit: υπάρχει περίπτωση να κάνει κάποιο thermal throttling από bios που δε φαίνεται στα windows?

XPHSTOS29
29-04-09, 21:02
Εμενα παει το μυαλο μου μηπως ζεσταινεται το chipset και σου κανει τα προβληματα ...
Δοκιμασε να βαλεις καποιον ανεμιστηρα (πιστολακι-αεροθερμο στο κρυο παντα οτι εχεις ευκαιρο) να το
χτυπαει να δεις πως θα τα παει ...

Patentman
30-04-09, 00:29
To audio latency είναι 1ms, + άλλα 2 το usb latency. Αυτό δουλεύω και στο άλλα 2 μου laptop με 32bit XP, με Τ9300 και Τ8400 χωρίς καθόλου artifacts...

Έχω δουλέψει με το ίδιο latency και σε T3200 χωρίς πρόβλημα, άρα η cpu προφανώς είναι αρκετή...

Μην το υπολογιζεις ετσι.
Αλλο αν στα 32-bit μπορουσε να αποδωσει και αλλο αν θα αποδιδει σε ενα αλλο λειτουργικο.
Και οχι λογω του λειτουργικου αλλά των drivers που φερει αυτο.

Ακομα και καποιος αλλος driver να εχει μεγαλυτερο latency θα επηρεαζει τον driver της συσκευης που σε νοιαζει, ειδικα αν οι δυο αυτες συσκευες ειναι αλληλοεξαρτωμενες ή αν γινεται χρηση και των δυο ταυτοχρονα.

kourampies
30-04-09, 06:16
Υποτίθεται το προγραμματάκι με το οποίο διαπίστωσα ότι "σηκώνει" 0.1ms τσεκάρει τους drivers γιαυτό που λες. Συσκευές USB ήταν πάντα οι ίδιες σε όλα τα pc: ποντίκι, midi controller και εξωτερικός δίσκος όποιου άλλου παίζει μαζί μου. Και χωρίς δίσκο usb και controller τα artifacts παραμένουν, χωρίς ποντίκι δεν δοκίμασα :p

Επειδή δεν βλέπω να βρίσκω τι φταίει, μόλις βρω χρόνο θα βάλω 32αρια XP και θα το δοκιμάσω στην πράξη.

Patentman
30-04-09, 18:39
Μπορει να ειναι και οι drivers για το chipset ή ακομα και ενα hotfix.

Δεν ξερω αν σου εχει τυχει να καταβασεις ενα hotfix και ο υπολογιστης να σερνεται.

Αυτος ειναι και ο λογος που στο κυριως μηχανημα δεν εχω κανενα update, μα κανενα, πλην του SP2.
Φυσικα ο υπολογιστης αυτος δεν βλεπει ουτε βλεπεται απο το ιντερνετ, και φυσικα δεν εχει κανενα αντιικο.
Τα updates ειναι εντελως αχρηστα σε εναν υπολογιστη που δεν εχει ιντερνετ.

kourampies
30-04-09, 19:19
Μπορει να ειναι και οι drivers για το chipset ή ακομα και ενα hotfix.

Δεν ξερω αν σου εχει τυχει να καταβασεις ενα hotfix και ο υπολογιστης να σερνεται.

Αυτος ειναι και ο λογος που στο κυριως μηχανημα δεν εχω κανενα update, μα κανενα, πλην του SP2.
Φυσικα ο υπολογιστης αυτος δεν βλεπει ουτε βλεπεται απο το ιντερνετ, και φυσικα δεν εχει κανενα αντιικο.
Τα updates ειναι εντελως αχρηστα σε εναν υπολογιστη που δεν εχει ιντερνετ.
Μου έχει τύχει αυτό που λες, αλλά το service του (nvidia) driver έβγαζε συνέχεια 20% usage, τώρα δεν μπορώ να εντοπίσω κάτι...

@ ADSLgr.com All rights reserved.