PDA

Επιστροφή στο Forum : Πρόταση αγοράς για Cisco?

stako
06-05-09, 11:00
Καλημέρα σε όλους

Ήθελα να ρωτήσω, ποιό Cisco router θα μου προτείνατε που να παρέχει:

DSL failover
Traffic monitoring and reporting
Content rules
Firewall
Wireless - ΟΧΙ

Να σημειώσω ότι το DSL failover θα ήθελα να είναι με διπλές DSL γραμμές και όχι με ISDN. Δηλαδή όταν πέφτει η μία γραμμή, το router να κατευθύνει τις συνδέσεις στην άλλη DSL γραμμή. Επίσης όταν επανέρχεται η πεσμένη γραμμή να επανέρχεται και το router σε αυτή σαν βασική.

Δεν με ενδιαφέρει να έχει load balancing στις DSL. Αν το έχει έτσι κι αλλιώς οκ, αλλά δεν θέλω να το πληρώσω έξτρα.

Υποθέτω ότι θα πρέπει να μου κάνει κάτι από τις σειρές 870 ή 1800. Αν και νομίζω ότι η 870 δεν προσφέρει δυνατότητα για DSL failover παρά μόνο για ISDN? Στην 1800 μπαίνουν addon κάρτες κτλ, σωστά?

Ρωτάω εδώ και όχι στην Cisco ή σε reseller γιατί θα ήθελα την γνώμη ανθρώπων που τα έχουν χρησιμοποιήσει και γνωρίζουν και δεν τους ενδιαφέρει η πώληση ή το συμφέρον γενικά. Αφήστε που έχω επικοινωνήσει με Cisco τηλεφωνικά και περιμένω δυο μέρες τώρα να με πάρουν πίσω να με ενημερώσουν.....

Ευχαριστώ

PS. Από ότι βλέπω εδώ (http://www.trustedreviews.com/networking/review/2006/05/14/Cisco-877W-Integrated-Services-Router-EXCLUSIVE/p3) υπάρχει και ένα web interface για την σειρά 800. Δεν με νοιάζει για μένα, έχω τον χρόνο και την διάθεση να κάτσω να εκπαιδευτώ και να μάθω και σε CLI κτλ, αλλά κάποιες φορές λείπω από το γραφείο οπότε καλό θα ήταν να μπορεί και ένας χρήστης με μέτριες τεχνικές γνώσεις να μπορεί να βγάλει μια άκρη. Ισχύει λοιπόν το Web Interface για όλα της σειράς 800? Η σειρά 1800 έχει κάτι ανάλογο?

PS2. Μήπως θα ήταν καλύτερα να επιλέξω ένα Cisco router χωρίς DSL πάνω του? Με 2 WAN ports που να συνδέονται σε δύο απλά modem/router και από εκεί και πέρα να γίνεται το failover και ότι άλλο ζητάω? Τι είναι καλύτερο από πλευράς απόδοσης? Σκεφτόμουν την λύση "Cisco για όλα" για να έχω εξασφαλισμένη ποιότητα και στο DSL modem. Σκέφτομαι σωστά? Τι λέτε?

SfH
06-05-09, 11:56
Ανάλογα με το budget σου και τις ανάγκες σου κοιτάς για 1841 η 2811 κι έχεις τις εξής επιλογές :

A) Παίρνεις 2 adsl hwic και καρφώνεις τις dsl κατευθείαν στο router.

B) Παίρνεις 1 hwic-2fe η 1 hwic-1fe (το πρώτο αν πήρες 1841 καθώς έχει μονο ένα FE, το δεύτερο αν πήρες 2811) και 2 dsl routers της επιλογής σου. Βάζεις τα dsl routers σε bridge mode και κανεις pppoe πάνω τους από το cisco router. Οικονομικά πιθανώς να βγαίνει φτηνότερο από την προηγουμενη επιλογή και έχεις ακριβώς το ίδιο flexibility/routing capacity/κτλ. Απλά σιγουρέψου ότι τα dsl routers που θα πάρεις δεν υπερθερμαίνονται/κτλ από συνεχή χρήση.

C) Παίρνεις ότι πιο φτηνό cisco μπορείς που έχει τουλάχιστον ένα ethernet και κανεις ip routing προς 2 dsl routers που λειτουργούν σε routed mode. Λογικά μπορείς να στήσεις το failover με ip sla και tracks (αν και δε θυμάμαι ακριβώς ποίες featureset εκδόσεις ιός υποστηρίζουν το πρώτο). Χάνεις αρκετά από το flexibility του cisco βεβαια, bottleneck σε θέμα απόδοσης θα είναι τα dsl routers και, δεν ξέρω κατά ποσο θα άξιζε καν κάτι τέτοιο setup σε σχέση με κάποιον πιο low-grade multi-wan router.

stako
06-05-09, 12:24
Ανάλογα με το budget σου και τις ανάγκες σου κοιτάς για 1841 η 2811 κι έχεις τις εξής επιλογές :

A) Παίρνεις 2 adsl hwic και καρφώνεις τις dsl κατευθείαν στο router.

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Λογικά θα πάω στην λύση Α καθώς προτιμώ μια καθαρή και χωρίς προβλήματα λύση. Η λύση με τα "οτι να 'ναι" router δεν μου πολυαρέσει. Το κόστος δεν είναι πρόβλημα για την περίπτωση του DSL γιατί αν λειτουργήσει σωστά το σύστημα θα μου λύσει τα χέρια. Έχω δοκιμάσει με φτηνότερα (όχι και εντελώς φτηνά) λύσεις με failover και δεν έπαιξαν 100% σωστά.

Από ότι καταλαβαίνω πάντως η σειρά 800 δεν παρέχει με κανένα τρόπο failover με 2 DSL...

Πάω να δω τώρα τι λένε τα 1841 και 2811.

d.stathopoulos
06-05-09, 12:29
έχω ένα 1841... πάρτο αβλεπί με 2 ADSL 2+ HWIC interfaces...

stako
06-05-09, 15:42
έχω ένα 1841... πάρτο αβλεπί με 2 ADSL 2+ HWIC interfaces...

Από ότι κατάλαβα είσαι ευχαριστημένος...:) Το χρησιμοποιείς με failover? Λειτουργεί οκ?

Με βλέπω να καταλήγω στο 2811 γιατί έχει 4 θέσεις για κάρτες και μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον. Δεν θα ήταν κακή και μια τρίτη γραμμή πχ για failover που θα έρχεται από κάπου αλλού.

Το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα όμως είναι ότι ΑΔΥΝΑΤΩ να βρω μεταπωλητές στην Ελλάδα! Η σελίδα της Cisco δεν έχει μια απλή λίστα, σε υποχρεώνει να "ψάξει" μόνη της να σου βγάλει τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν λέω, καλή ιδέα αλλά δεν δουλεύει! Ότι και να κάνω δεν βγάζει αποτελέσματα... Μπορεί να φταίω κι εγώ, τι να πω, αλλά μήπως έχει εύχερο κανείς ένα τηλέφωνο από κάποιον ή κάποιους μεταπωλητές που να γνωρίζουν το αντικείμενο???

Ευχαριστώ και πάλι.....

SfH
06-05-09, 16:27
Αν πας στο skroutz και ψάξεις για αυτά που θες, όλο και κάτι θα βρείς. Συνήθως όσοι φέρνουνε γενικά προϊόντα cisco, μπορούν να κάνουν παραγγελια για κάτι εξεζητημένο αν τους το ζητήσεις. Μπορείς βεβαια να απευθυνθείς και απευθείας στην αντιπροσωπεία. Απλά να ξέρεις ότι αν δεν υπάρχει κάτι σε stock, κάνει τουλάχιστον ένα μηνα μέχρι να έρθει.

cprotopapas
07-05-09, 10:22
Από ότι κατάλαβα είσαι ευχαριστημένος...:) Το χρησιμοποιείς με failover? Λειτουργεί οκ?

Με βλέπω να καταλήγω στο 2811 γιατί έχει 4 θέσεις για κάρτες και μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον. Δεν θα ήταν κακή και μια τρίτη γραμμή πχ για failover που θα έρχεται από κάπου αλλού.

Το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα όμως είναι ότι ΑΔΥΝΑΤΩ να βρω μεταπωλητές στην Ελλάδα! Η σελίδα της Cisco δεν έχει μια απλή λίστα, σε υποχρεώνει να "ψάξει" μόνη της να σου βγάλει τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν λέω, καλή ιδέα αλλά δεν δουλεύει! Ότι και να κάνω δεν βγάζει αποτελέσματα... Μπορεί να φταίω κι εγώ, τι να πω, αλλά μήπως έχει εύχερο κανείς ένα τηλέφωνο από κάποιον ή κάποιους μεταπωλητές που να γνωρίζουν το αντικείμενο???

Ευχαριστώ και πάλι.....
1) Να έχεις υπόψιν ότι η τιμή του 2811 είναι αρκετά υψηλή.
2) PM να σου πω για μεταπωλητές.

stako
07-05-09, 10:27
1) Να έχεις υπόψιν ότι η τιμή του 2811 είναι αρκετά υψηλή.
2) PM να σου πω για μεταπωλητές.

Στα 1600€ το βλέπω να είναι στο eshop, λογική μου φαίνεται η τιμή... Χωρίς τις έξτρα κάρτες βέβαια...

Και μια και δεν θέλω υποστήριξη από τον πωλητή οκ μου ακούγεται το eshop σαν προμηθευτής.

Αλλά αν θες στείλε μου μεταπωλητές σε ΠΜ να δω τι έχουν να προσφέρουν κι αυτοί αλλά και να δω και για τις κάρτες.

:oneup:

stako
07-05-09, 17:09
Μια ερώτηση ακόμα, βλέπω το μηχάνημα έχει 2 LAN ports στάνταρ και τα HWIC μπαίνουν έξτρα. Η σκέψη είναι να πάρω πρώτα σκέτο το μηχάνημα, να συνδέσω στις δύο πόρτες LAN δύο απλά ρουτεράκια, να δούμε πως λειτουργεί το σύστημα και μετά αποφασίζουμε για το αν είναι αναγκαίες και οι 2 ADSL HWIC. Η ερώτηση είναι αν πράγματι γίνεται αυτό με τα συγκεκριμένα ports, δλδ αν θα μπορώ να σετάρω failover, firewall κτλ με βάση τα ενσωματωμένα LAN ports ή όχι.

Συγχωρήστε με αν ρωτάω κάτι πολύ απλό ή που ουσιαστικά εννοείται ότι γίνεται αλλά είμαι νέος στο θέμα Cisco και τους πωλητές συνεχίζω να μην τους εμπιστεύομαι. Πριν λίγο ένας μου είπε ότι το μηχάνημα δίνεται όπως φαίνεται στην σελίδα της Cisco (στην οποία έχει κατηλειμένα ΟΛΑ τα slots!!!)........

SfH
07-05-09, 18:41
Τα ενσωματωμένα FE σε 1841/2811 είναι κανονικά routed-ports και δεν έχουν κάποιο περιορισμό σε features. Να θυμάσαι βεβαια ότι τα features του ios δεν είναι τόσο straightforward ενώ συνήθως υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχεις κάτι. Οροι όπως "failover" και "firewall" είναι αρκετά γενικοί. Καλο είναι να μάθεις και να ξέρεις από πριν ακριβώς τι features θες από το ίδιο το ios, για να ξέρεις και τι έκδοση σου χρειάζεται. Βεβαια, αν χρησιμοποιήσεις και τα 2 ports για dsl (bridged pppoe υποθέτω), το lan σου πως θα το συνδέσεις ?

Γενικά πάντως για οτιδήποτε απορίες είναι καλύτερο να συμβουλεύεσαι το site της cisco που είναι πλήρες και αναλυτικότατο παρα κάποιον πωλητή, ειδικά εάν τα δικτυακά δεν είναι το μονο εμπόρευμα του.

johnvam
08-05-09, 07:01
Κοίτα και εδώ :

http://www.skroutz.gr/c/125/network_routers.html?keyphrase=rv042

το έχω δουλέψει και είναι πραγματικά πολύ αξιόπιστο!!!

stako
08-05-09, 09:28
Τα ενσωματωμένα FE σε 1841/2811 είναι κανονικά routed-ports και δεν έχουν κάποιο περιορισμό σε features. Να θυμάσαι βεβαια ότι τα features του ios δεν είναι τόσο straightforward ενώ συνήθως υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχεις κάτι. Οροι όπως "failover" και "firewall" είναι αρκετά γενικοί. Καλο είναι να μάθεις και να ξέρεις από πριν ακριβώς τι features θες από το ίδιο το ios, για να ξέρεις και τι έκδοση σου χρειάζεται. Βεβαια, αν χρησιμοποιήσεις και τα 2 ports για dsl (bridged pppoe υποθέτω), το lan σου πως θα το συνδέσεις ?

Γενικά πάντως για οτιδήποτε απορίες είναι καλύτερο να συμβουλεύεσαι το site της cisco που είναι πλήρες και αναλυτικότατο παρα κάποιον πωλητή, ειδικά εάν τα δικτυακά δεν είναι το μονο εμπόρευμα του.

Χρησιμοποιώ αυτούς τους όρους ώστε να καταλάβουν οι πωλητές τι θέλουμε να κάνουμε. Και επίσης εδώ για να με καταλάβετε κι εσείς...:) Το βασικό προς το παρόν είναι να καταλήξουμε στον router και αυτό έχει γίνει με την βοήθεια σας, μόλις τον έχω στα χέρια μου ξεκινάει το διάβασμα και βλέπουμε. Αν τυχόν δεν τα καταφέρω θα το κάνει κάποιος τεχνικός... Αλλά μιας και δεν υπάρχει πίεση χρόνου, τις δοκιμές θα τις κάνω σπίτι και μετά θα μπει σε κανονική χρήση, αφού όλα δουλεύουν τέλεια.

Προς το παρόν θα το πάρω έτσι όπως είναι, θα βάλω πάνω ένα modem/router στην μία πόρτα, στην άλλη θα το συνδέσω με το δίκτυο (έχεις απόλυτο δίκιο, δεν το σκέφτηκα πως θα μπει στο LAN και με τις δυο πόρτες πιασμένες από τα router), θα το σετάρω έτσι και μετά βλέπουμε. Ίσως στην αρχή να μπει μόνο μία κάρτα dsl στο ένα port ώστε να δουλεύει η βασική γραμμή εκεί και να μπει η backup με εξωτερικό router.

Το site της Cisco είναι πλήρες μεν αλλά πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις για να βγάλεις άκρη. Τώρα νομίζω ότι τα βρίσκω σιγά σιγά αυτά που θέλω.

Πάντως είναι κρίμα να μην μπορείς να βρεις έναν άνθρωπο που να σε κάνει να τον εμπιστευτείς και να μπορέσει να βοηθήσει σε αυτά τα θέματα (με πληρωμή φυσικά εννοώ). Ή πετυχαίνεις κάποιον που απλά δεν ξέρει ή κάποιον που είναι απλά υπάλληλος και διεκπεραιώνει χωρίς κανένα ενδιαφέρον οπότε και χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Κοίτα και εδώ :

http://www.skroutz.gr/c/125/network_routers.html?keyphrase=rv042

το έχω δουλέψει και είναι πραγματικά πολύ αξιόπιστο!!!

Το έχω αλλά δυστυχώς όσο και να προσπάθησα έχει πρόβλημα με την επαναφορά της βασικής γραμμής όταν επανέρχεται σε λειτουργία η βασική. Και επίσης δεν έχει κάποιο τρόπο να σε ειδοποιεί τι γίνεται (αν θυμάμαι καλά).

Α και επίσης ή θα έχεις failover ή θα έχεις load balance. Δεν μπορείς να έχεις και τα δύο ταυτόχρονα. Κάτι που στο βάθος του μυαλού μου ελπίζω ότι θα γίνεται με το Cisco.....

anathemas
09-05-09, 23:09
Καλημέρα σε όλους

Ήθελα να ρωτήσω, ποιό Cisco router θα μου προτείνατε που να παρέχει:

DSL failover
Traffic monitoring and reporting
Content rules
Firewall
Wireless - ΟΧΙ

Να σημειώσω ότι το DSL failover θα ήθελα να είναι με διπλές DSL γραμμές και όχι με ISDN. Δηλαδή όταν πέφτει η μία γραμμή, το router να κατευθύνει τις συνδέσεις στην άλλη DSL γραμμή. Επίσης όταν επανέρχεται η πεσμένη γραμμή να επανέρχεται και το router σε αυτή σαν βασική.

Δεν με ενδιαφέρει να έχει load balancing στις DSL. Αν το έχει έτσι κι αλλιώς οκ, αλλά δεν θέλω να το πληρώσω έξτρα.

Υποθέτω ότι θα πρέπει να μου κάνει κάτι από τις σειρές 870 ή 1800. Αν και νομίζω ότι η 870 δεν προσφέρει δυνατότητα για DSL failover παρά μόνο για ISDN? Στην 1800 μπαίνουν addon κάρτες κτλ, σωστά?

Ρωτάω εδώ και όχι στην Cisco ή σε reseller γιατί θα ήθελα την γνώμη ανθρώπων που τα έχουν χρησιμοποιήσει και γνωρίζουν και δεν τους ενδιαφέρει η πώληση ή το συμφέρον γενικά. Αφήστε που έχω επικοινωνήσει με Cisco τηλεφωνικά και περιμένω δυο μέρες τώρα να με πάρουν πίσω να με ενημερώσουν.....

Ευχαριστώ

PS. Από ότι βλέπω εδώ (http://www.trustedreviews.com/networking/review/2006/05/14/Cisco-877W-Integrated-Services-Router-EXCLUSIVE/p3) υπάρχει και ένα web interface για την σειρά 800. Δεν με νοιάζει για μένα, έχω τον χρόνο και την διάθεση να κάτσω να εκπαιδευτώ και να μάθω και σε CLI κτλ, αλλά κάποιες φορές λείπω από το γραφείο οπότε καλό θα ήταν να μπορεί και ένας χρήστης με μέτριες τεχνικές γνώσεις να μπορεί να βγάλει μια άκρη. Ισχύει λοιπόν το Web Interface για όλα της σειράς 800? Η σειρά 1800 έχει κάτι ανάλογο?

PS2. Μήπως θα ήταν καλύτερα να επιλέξω ένα Cisco router χωρίς DSL πάνω του? Με 2 WAN ports που να συνδέονται σε δύο απλά modem/router και από εκεί και πέρα να γίνεται το failover και ότι άλλο ζητάω? Τι είναι καλύτερο από πλευράς απόδοσης? Σκεφτόμουν την λύση "Cisco για όλα" για να έχω εξασφαλισμένη ποιότητα και στο DSL modem. Σκέφτομαι σωστά? Τι λέτε?

Για να δώσω μια σωστή απάντηση στο ερώτημα σου, θα ρωτούσα πρώτα ποια είναι η εφαρμογή που θες να υλοποιήσεις;
Μπορείς και να συνδέσεις τις δύο dsl γραμμές στον router σε αντίστοιχα dsl interfaces (HWIC) ή να κάνεις αυτό που λες με δύο router απλούς και να τους συνδέσεις σε αντίστοιχες Ethernet πόρτες του 1841. (ο 2811 είναι too much). Ο 1841 θα πρέπει να κάνει track το interface του απλού router (μάλλον με ping) και σε περίπτωση που πέσει θα αλλάζει το routing στον άλλο ISP.

wasntme
10-05-09, 02:53
2811 ή 1841 (προτινω 2811) 2 x HWIC-1ADSL και BGP routing ειναι η μονη λυση.

SfH
10-05-09, 06:25
2811 ή 1841 (προτινω 2811) 2 x HWIC-1ADSL και BGP routing ειναι η μονη λυση.
Η μονη λύση σίγουρα δεν είναι αλλα...γνωρίζεις κάποιον isp που δέχεται bgp πάνω από adsl ?

wasntme
10-05-09, 11:26
ISP: Verizon
Γα το bgp ηθελα να πω πως ειναι η μονη σιγουρη λυση, θα μπορουσε να γινει και με track state apo dialers κ route-map.

anon
10-05-09, 12:47
Αντί για 2811 και DSL μέσω ethernet κλπ κλπ, μπορείς να κάνεις το ίδιο με ένα Vyatta και με πολυ πολύ μικρότερο κόστος.
http://www.vyatta.com/

stako
11-05-09, 12:51
Για να δώσω μια σωστή απάντηση στο ερώτημα σου, θα ρωτούσα πρώτα ποια είναι η εφαρμογή που θες να υλοποιήσεις;
Μπορείς και να συνδέσεις τις δύο dsl γραμμές στον router σε αντίστοιχα dsl interfaces (HWIC) ή να κάνεις αυτό που λες με δύο router απλούς και να τους συνδέσεις σε αντίστοιχες Ethernet πόρτες του 1841. (ο 2811 είναι too much). Ο 1841 θα πρέπει να κάνει track το interface του απλού router (μάλλον με ping) και σε περίπτωση που πέσει θα αλλάζει το routing στον άλλο ISP.

ISP: Verizon
Γα το bgp ηθελα να πω πως ειναι η μονη σιγουρη λυση, θα μπορουσε να γινει και με track state apo dialers κ route-map.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, θα δω πως θα το υλοποιήσω όταν θα έχω το μηχάνημα.

Αντί για 2811 και DSL μέσω ethernet κλπ κλπ, μπορείς να κάνεις το ίδιο με ένα Vyatta και με πολυ πολύ μικρότερο κόστος.
http://www.vyatta.com/

Δεν το βλέπω και πολύ μικρότερο το κόστος... Το μικρότερο μοντέλο τους που μπαίνει σε rack κοστίζει 2347$ τον χρόνο...

anon
11-05-09, 13:10
το vyatta είναι το λογισμικό. Το hardware είναι pc based. μπορείς να βάλεις οτιδήποτε, απο ένα απλο pc ως ένα high end racked μηχάνημα(*). Οπότε για μικρή λύση μπορείς να βάλεις ένα πισι. Το λογισμικό Vyatta (που βασίζεται στο linux), κάνει έναν pc να είναι σαν cisco, με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο configuration. Και για ίδια specs είναι πολύ πολύ φθηνότερο. Οσο για το λογισμικό, εαν θέλεις παίρνεις support, που σημαίνει δυνατότητα να επικοινωνήσεις με τεχνικούς για κάποιο πρόβλημα κλπ κλπ. Εαν δεν το χρειάζεσαι, δεν πληρώνεις τίποτα, ούτε για αναβαθμίσεις λογισμικού.

Πχ για την περίπτωση του φίλου μας, ενα καλό pc με καλά αξιόπιστα components, και δυο δίσκους (raid-1) θα του βγεί το πολύ 500 ευρώ (και πολλά λέω). + δυο adsl router/modems. Με το cisco πόσο θα του βγεί εαν βάλει μια διπλή ADSL κάρτα ή νάχει τρείς πόρτες ethernet, και κάνει τις δύο PPPoE μέσω επίσης adsl modem/routers;

Επίσης πόσο θα πρέπει να πληρώνει σε συμβολαιο;Στο pc δεν πληρώνεις τίποτα, χάλασε, τρέχεις αγοράζεις components και απο το περίπτερο που λέμε, άμεσα διαθέσιμα τα πάντα, και το επισκευάζεις στο πι και φι.

(*) H vyatta πουλά και έτοιμα, hardware, δικά της συστήματα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να αγοράσεις σιδερικο απο αυτήν. Εαν θες επώνυμο, πάρε ένα IBM, ένα HP, ένα DELL και σε καλή τιμή. Επίσης το Professional που το πληρώνεις με συνδρομή είναι κατα πολύ φθηνότερο απο το αντίστοιχο Cisco, επίσης συνδρομή για support/updates κλπ. Τώρα εαν παίρνεις cisco σιδερικό, και φορτώνεις πειρατικά το IOS με τα όποια components (κάθε extra θέλει και εξτρα λεφτά), και τα updates, ναι τότε δεν φαίνεται διαφορά σε κόστος.

stako
11-05-09, 13:17
το vyatta είναι το λογισμικό. Το hardware είναι pc based. μπορείς να βάλεις οτιδήποτε, απο ένα απλο pc ως ένα high end racked μηχάνημα(*). Οπότε για μικρή λύση μπορείς να βάλεις ένα πισι. Το λογισμικό Vyatta (που βασίζεται στο linux), κάνει έναν pc να είναι σαν cisco, με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο configuration. Και για ίδια specs είναι πολύ πολύ φθηνότερο. Οσο για το λογισμικό, εαν θέλεις παίρνεις support, που σημαίνει δυνατότητα να επικοινωνήσεις με τεχνικούς για κάποιο πρόβλημα κλπ κλπ. Εαν δεν το χρειάζεσαι, δεν πληρώνεις τίποτα, ούτε για αναβαθμίσεις λογισμικού.

Πχ για την περίπτωση του φίλου μας, ενα καλό pc με καλά αξιόπιστα components, και δυο δίσκους (raid-1) θα του βγεί το πολύ 500 ευρώ (και πολλά λέω). + δυο adsl router/modems. Με το cisco πόσο θα του βγεί εαν βάλει μια διπλή ADSL κάρτα ή νάχει τρείς πόρτες ethernet, και κάνει τις δύο PPPoE μέσω επίσης adsl modem/routers;

Επίσης πόσο θα πρέπει να πληρώνει σε συμβολαιο;Στο pc δεν πληρώνεις τίποτα, χάλασε, τρέχεις αγοράζεις components και απο το περίπτερο που λέμε, άμεσα διαθέσιμα τα πάντα, και το επισκευάζεις στο πι και φι.

(*) H vyatta πουλά και έτοιμα, hardware, δικά της συστήματα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να αγοράσεις σιδερικο απο αυτήν. Εαν θες επώνυμο, πάρε ένα IBM, ένα HP, ένα DELL και σε καλή τιμή.

Δεκτά όλα αυτά αλλά η τιμή που βγάζεις είναι για απλό PC και όχι server μηχάνημα σε rack. Ένα μέτριο μηχανάκι για rack κοστίζει τουλάχιστον 1500€ (και πολύ λίγα λέω καθώς μόνο δύο δίσκοι SAS κοστίζουν 500€ τουλάχιστον). Και η απαίτηση είναι να μπει το μηχάνημα σε rack, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για tower κτλ...

cprotopapas
11-05-09, 13:18
Τι traffic υπολογίζεις ότι θα έχεις;

stako
11-05-09, 13:21
Τι traffic υπολογίζεις ότι θα έχεις;

Όχι ιδιαίτερα μεγάλο, υπολόγισε καμιά 25ρια μηχανήματα ότι είναι από πίσω...

Παιδιά οι απαιτήσεις δεν είναι μεγάλες, απλά πρέπει να διασφαλιστεί ότι το failover είτε έτσι είτε αλλιώς θα λειτουργεί. Και επίσης η άλλη απαίτηση που ανέφερα πριν λίγο είναι ότι μιλάμε για κάτι που να μπαίνει σε rack. Είναι κρίμα να μην είναι όλα συγκεντρωμένα εφόσον γίνεται...

stako
24-09-09, 10:34
Επανέρχομαι στο θέμα για να ρωτήσω κάτι ακόμα...

Υπάρχει δυνατότητα να κάνεις load balance VPN συνδέσεις σε 2 ή περισσότερες γραμμές?

Από ότι βλέπω εδώ (http://www.peplink.com/solutions/vpn-load-balancing-and-failover/) είναι εφικτό μεταξύ offices. Αλλά είναι εφικτό και μεταξύ

office <--> μεμονωμένου VPN client (software)

Ίσως αν το software επικοινωνούσε πρώτα με το router, έπαιρνε μια απάντηση για το ποιά γραμμή να χρησιμοποιήσει (ανάλογα με τον φόρτο) να ήταν εφικτό κάτι τέτοιο. Αλλά υπάρχει τέτοια λύση?

Ρωτάω όλα αυτά γιατί εντός των ημερών πρέπει να αποφασίσω ανάμεσα σε 1841 ή 2811 και οι δύο μόνο κάρτες του 1841 ίσως να είναι πρόβλημα σε σχέση με τις 4 του 2811 που τέλος πάντων μπορείς να μοιράσεις καλύτερα τους ρόλους ανα γραμμή...

........Auto merged post: stako πρόσθεσε 4 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Επίσης είναι κάτι τέτοιο (http://www.peplink.com/solutions/inbound-load-balancing-host-servers/) εφικτό με τον 2811 ή/και τον 1841?

:hmm:

SfH
24-09-09, 11:04
Αν καταλαβαίνω καλά, το συγκεκριμένο μηχάνημα απλά απαντάει σε dns requests για το server ποτε με την ip από τον isp1 και ποτε με την ip από τον isp2 ενώ παρέχει και failover. Το failover ίσως χρειαστεί κάποιο custom σκριπτάκι, αλλα το dns round robin υποστηρίζεται σχεδόν από όλους τους dns servers. Σημειωτών ότι δεν είναι και η καλύτερη μέθοδος load-balancing και, σε αντίθεση με το balancing που μπορεί να γίνει σε site-το-site vpn, δε μπορείς να εκμεταλλευτείς όλες τις γραμμές με 1 connection.

stako
24-09-09, 11:10
Βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον που νομίζω λύνει και τα δύο προβλήματα...

http://www.peplink.com/document/Peplink_howto-DNS_Server.pdf

Από ότι φαίνεται το Peplink χρησιμοποιεί ενσωματωμένο DNS server και έτσι μπορεί και απαντάει κατάλληλα στις εξωτερικές αιτήσεις ανάλογα με τον φόρτο, το downtime κτλ.

Το θέμα είναι πως γίνεται με τα Cisco? (αποκλείεται να μην γίνεται φαντάζομαι...)

........Auto merged post: stako πρόσθεσε 5 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Σημειωτών ότι δεν είναι και η καλύτερη μέθοδος load-balancing

Κι εμένα δεν μου φαίνεται ότι καλύτερο (πχ σε περιπτώσεις που κάποιος κάνει cache τις DNS τότε δεν έχει load balance ή ακόμα φαίνεσαι ότι είσαι και κάτω)...

Αλλά ποιά άλλη μέθοδος υπάρχει???

@ ADSLgr.com All rights reserved.