PDA

Επιστροφή στο Forum : H κίνηση από το video streaming ξεπέρασε κατά το 2009 την κίνηση από τα p2p



nm96027
27-10-09, 11:55
Έρευνα για το διαδίκτυο δείχνει πως σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνεται μια αλλαγή της συμπεριφοράς των χρηστών: το video streaming παίρνει τα σκήπτρα της κίνησης κατά τις απογευματινές ώρες μεταξύ 7 και 10 (οι ώρες αιχμής για τα δίκτυα) από την παραδοσιακά βαριά χρήση των δικτύων p2p δηλαδή των δικτύων διαμοιρασμού αρχείων. Η έρευνα αυτή αφορά περισσότερα από 20 διαφορετικά δίκτυα παρόχων και 24 εκατομμύρια συνδρομητές σε 5 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη: Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Καραϊβική και Λατινική Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Οι μετρήσεις αφορούν DSL και καλωδιακές συνδέσεις και συλλέχθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί πως η έρευνα ήταν ανώνυμη, δεν καταγράφτηκαν οι διευθύνσεις IP και τα μόνα στοιχεία που μετρήθηκαν είναι bits ανά δευτερόλεπτο ανά πρωτόκολλο. Τέλος την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Sandvine. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά τέτοια έρευνα της εταιρείας από το 2002.

Η αλλαγή αυτή στα πρωτεία της κίνησης -από τα p2p στο video streaming- αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στην κατανάλωση bandwidth και έχει μεγάλες επιπτώσεις στην διαχείριση των δικτύων των παρόχων. Το γεγονός αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην συζήτηση γύρω από την δικτυακή ουδετερότητα (net neutrality) η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Παρόμοιες πρόσφατες έρευνες από την Cisco και την Arbor Networks επιβεβαιώνουν την έρευνα της Sandvine: η κίνηση από το video steaming ολοένα και αυξάνεται. Συγκεκριμένα η κίνηση εφαρμογών ψυχαγωγίας σε πραγματικό χρόνο (live) όπως η μετάδοση βίντεο, η μετάδοση ήχου ή εφαρμογές flash, αποτελεί το 26.6% της συνολικής κίνησης στο διαδίκτυο. Πέρσι η ίδια κίνηση αποτελούσε μόνο το 12.6%. Το μερίδιο αυτό ανεβαίνει στο 32.8% τις ώρες απογευματινές ώρες αιχμής. Στην ίδια κατηγορία εφαρμογών κατατάσσονται και άλλες live εφαρμογές όπως το Voip και το online gaming που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες bandwidth σε σύγκριση με την εικόνα και τον ήχο.

Την ίδια στιγμή η κίνηση των p2p εφαρμογών έπεσε από το 32% του 2008 στο 20% του 2009.


"Ο κόσμος άλλαξε μέσα σε έναν μόνο χρόνο. Η αλλαγή έγινε σταδιακά, κατά την διάρκεια του χρόνου, αλλά μοιάζει εντυπωσιακή αν απλώς δεις τις δυο μετρήσεις (Σεπτέμβριο 2008-Σεπτέμβριο 2009)", δήλωσε ο Dave Caputo, συνιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Sandvine. "Άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο άμεσα. Θέλουν να δουν ένα βίντεο, την αγαπημένη τους εκπομπής και θέλουν να την δουν εκείνη ακριβώς στιγμή. Είναι μία μετακίνηση από το "το κατεβάζω τώρα και το βλέπω αργότερα" στο "το βλέπω τώρα".

Η φράση του Caputo "το κατεβάζω τώρα-το βλέπω αργότερα" αποτελεί ευθεία αναφορά στα δίκτυα p2p και ειδικά στην κίνηση από τα BitTorrent τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί από τους παρόχους για κατανάλωση δυσανάλογου εύρους ζώνης από αυτό που τους αναλογεί στην τεχνολογία dsl. Η έρευνα έδειξε μετατόπιση προς το video streaming όχι μόνο των χρηστών p2p αλλά και ευρύτερα. Για την ακρίβεια οι p2p χρήστες, σύμφωνα με τον Dave Caputo, μετάθεσαν το κατέβασμα αρχείων από p2p σε ώρες μη αιχμής.


"Σε απόλυτους αριθμούς η p2p κίνηση, δηλαδή η κίνηση από εφαρμογές διαμοιρασμού και ανταλλαγής αρχείων, συνεχίζει και ανεβαίνει" σημειώνει ο Dave Caputo και συνεχίζει: "Με την μελλοντική ευρεία χρήση εφαρμογών όπως το Hulu.com, πλέον όλοι θα είμαστε καταναλωτές μεγάλων ποσοτήτων bandwidth και όχι μόνο οι p2p χρήστες".

Τα νέα ίσως να μην είναι τόσο ευχάριστα για τους παρόχους όσο πιθανόν να νομίζει κάποιος, αφού η κίνηση από εφαρμογές όπως το βίντεο και το voip είναι πολύ πιο ευαίσθητη σε αντίθεση με την κίνηση από p2p εφαρμογές όπου στην χειρότερη περίπτωση ο χρήστης περίμενε λίγο περισσότερο για να κατέβει το αρχείο.


"Θα είναι όλο και περισσότερο σημαντικό για τον πάροχο ευρυζωνικών υπηρεσιών να προσφέρει υπηρεσίες κατάλληλα διαμορφωμένες στις ανάγκες του πελάτη. Δηλαδή ο πελάτης να μπορεί να ορίζει ανάλογα με την ώρα ποια εφαρμογή έχει προτεραιότητα για αυτόν", δήλωσε ο D. Caputo.

Πιστεύω πως αρκετοί καταναλωτές θα προτιμήσουν να δώσουν προτεραιότητα στις μετρήσεις του latency και του jitter. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της εποχής στην ευρυζωνικότητα του τύπου "κατανάλωσε όσο εύρος ζώνης μπορείς."

Η περίληψη της έρευνας είναι διαθέσιμη στο site της εταιρείας και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ (http://sandvine.com/news/pr_detail.asp?ID=231).

Ολόκληρη η έρευνα είναι διαθέσιμη σε μορφή pdf εδώ: 63478

Πηγή: Telephonyonline (http://telephonyonline.com/residential_services/news/real-time-video-p2p-1026/)

CamClone
27-10-09, 12:16
Αααααααααα ..πολυ οραια! ....καιρος να αρχισουν οι ISPs να κοβουν και το youtube δηλαδη ετσι?
Μεχρι τωρα εβαζαν "κρυφα" QoS rules...στα P2P και οχι μονο..
Τον τελευταιο καιρο με 24αρα συνδεση που συγχρονιζει στα 23 MBps δεν μπορεις να δεις ουτε ενα youtube video ..οποτε αρχισαμε να κανουμε traffic shaping και στο youtube..

ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ πιστευω να φταινε τα Terrabit peerings του Google που σερνεται το youtube στην Ελλαδα σε ολους τους ISPs εκτος της OTENet...

crypter
27-10-09, 12:17
"Άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο άμεσα. Θέλουν να δουν ένα βίντεο, την αγαπημένη τους εκπομπής και θέλουν να την δουν εκείνη ακριβώς στιγμή. Είναι μία μετακίνηση από το "το κατεβάζω τώρα" και "το βλέπω αργότερα" στο "το βλέπω τώρα".
Aυτο ειναι και το ζουμι. Ελπιζω να μην το χρησιμοποιησουν ως προφαση για να αυξησουν τον περιορισμο των p2p εφοσον στατιστικα "δεν προηγουνται" εναντι αλλων υπηρεσιων.

emeliss
27-10-09, 14:35
Καλώς γίνονται μετρήσεις και έρευνες αλλιώς μια μέρα θα βρεθούμε σε αδιέξοδο.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αφού πλέον έχουμε και live επίσημες μεταδόσεις, όπως προχθές με την συναυλία των U2 (http://www.youtube.com/u2#p/u). Σίγουρα παρουσιάζει μία πραγματικότητα που θα πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν.

Icyreloaded
27-10-09, 14:35
Τουλαχιστον στο P2P οι ISP ειχαν την δικαιολογια οτι ειναι παρανομο και δεν εκαναν αναβαθμιση στο δικτυο τους και προτιμουσαν το traffic shaping ή απλα να το αφηνουν ως εχει αλα Forthnet. Τωρα τι δικαιολογια θα βρουν? Ο λογος που εφυγα απο την Forthnet δεν ηταν επειδη δεν μπορουσα να κατεβασω, το εκανα και το βραδυ αν ηθελα. Το να μην μπορεις να δεις streaming video, να μιλησεις σε voice ή να παιξεις παιχνιδια ολη την διαρκεια της ημερας ομως ειναι απαραδεκτο. Μαλλον ηρθε η ωρα να αρχισουν να ξοδευουν γιατι traffic shaping σε streaming video θα ειναι η καταδικη οποιουδηποτε ISP.

Μεσσήνιος
27-10-09, 14:57
Το θέμα είναι οτι δεν θέλουν να ξοδέψουν
τίποτα για να μεγαλώσουν το bandwith.


Aλλά μήπως το γεγονός οτι έπεσε το ποσοστό χρήσης Ρ2Ρ ειναι
συνέπεια του κυνηγιού που έχει αρχίσει στον κόσμο όλο
για το παρανομο κατέβασμα;;;

np1
27-10-09, 15:05
Να δω αυτοί που σκούζουν όπου βρεθούν στο φόρουμ ότι τα p2p τους τρώνε το bandwidth τι θα λένε τώρα...

Icyreloaded
27-10-09, 15:16
Aλλά μήπως το γεγονός οτι έπεσε το ποσοστό χρήσης Ρ2Ρ ειναι
συνέπεια του κυνηγιού που έχει αρχίσει στον κόσμο όλο
για το παρανομο κατέβασμα;;;

Δεν νομιζω αφου το αρθρο λεει οτι:

"Σε απόλυτους αριθμούς η p2p κίνηση, δηλαδή η κίνηση από εφαρμογές διαμοιρασμού και ανταλλαγής αρχείων, συνεχίζει και ανεβαίνει"

SirAggelos
27-10-09, 16:18
Video streaming ROX,λεμε

ST2008
27-10-09, 16:45
καταλαβαίνω σωστά ότι δεν διαχωρίζεται η τερματική συσκευή και άρα περιλαμβάνει και την IP tv που πλέον προσφέρεται από τους ίδιους τους παρόχους;

emeliss
27-10-09, 16:55
Η iptv στην ουσία δεν είναι κίνηση του διαδικτύου. Είναι κίνηση ενός κλειστού δικτύου του isp, άρα μάλλον όχι, δεν την περιλαμβάνει.

skyliner34
27-10-09, 18:30
Άρα ο p2p χρήστης αποδεικνύεται ποιο βολικός γιατί αν αργήσει και λίγο το αρχείο η ενόχληση που δημιουργείται είναι τάξεις μεγέθους μικρότερη μπροστά στην ενόχληση που δημιουργείται αν αρχίσει και κολλάει ή χάνει frames το video.
Μετά τις σελίδες με το free/open source software που σου λένε "μπορείς να το κατεβάσεις από torrent αν θες" τώρα θα έχουμε και τους ISP να μας δίνουν τέτοιο option για να μη φαίνονται τα χάλια τους;:p

tiatrou
27-10-09, 20:39
Το συμπέρασμα είναι ότι μέσα στα επόμενα 2 με 5 χρόνια, η κίνηση από p2p θα είναι σαν ποσοστό αμεληταία σε σχέση με αυτή του streaming. Συνεπώς:
1. Δεν θα έχει κανένα νόημα ο περιορισμός της κίνησης στα p2p, καθώς οι πάροχοι δε θα κερδίζουν τίποτα από αυτή τη κίνηση, καθώς μόνο κακό στη φήμη τους θα κάνουν και
2. Θα πρέπει σύντομα να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους, γιατί θα βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς περιορισμός της κίνησης στο streaming, θα σημαίνει διακοπτόμενο video, άρα και αλλαγή του χρήστη σε άλλο πάροχο με καλύτερο δίκτυο.

MNP-10
27-10-09, 21:43
Παντως αν προστεθουν τα ποσοστα p2p-content που ειναι video και video streaming, τοτε πρεπει το video content (ειτε ως stream, ειτε ως p2p) να ξεπερναει αυτη τη στιγμη το 35-40%..

np1
27-10-09, 22:53
2. Θα πρέπει σύντομα να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους, γιατί θα βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς περιορισμός της κίνησης στο streaming, θα σημαίνει διακοπτόμενο video, άρα και αλλαγή του χρήστη σε άλλο πάροχο με καλύτερο δίκτυο.

Το χειρότερο είναι ότι μπορούν να βάλουν caps, πάντως να πουν ότι είναι παράνομα τα περισσότερα κι άλλες τέτοιες βλακείες δε θα μπορούν, κι επειδή τα streaming δεν τα βλέπουν μόνο οι ψαγμένοι torrentaδες αλλά πολύς κόσμος, δε θα μπορεί ο καθένας να τα ρίχνει στα p2p και στους απαίσιους που μας τρώνε το bandwidth κατεβάζοντας το internet.

karavagos
27-10-09, 23:00
Εγώ κρατάω τα παρακάτω:


Traffic during peak time is driven more by an increase in per-subscriber bandwidth utilization than by the sheer number of subscribers coming online.

In an average month, the top 1% of subscribers account for 25% of total Internet traffic

In the upstream direction, the top 1% of subscribers account for 40% of total traffic

A heavy user is responsible for more than 200 times the total bytes of an average subscriber

Top subscribers still rely heavily on bulk download applications like P2P Filesharing, Storage and Back-Up Services, and News Groups – applications that are responsible for massive amounts of traffic with very little user involvement.

petasis
27-10-09, 23:06
Αναβάθμιση του δικτύου των παρόχων (που αρκετοί ζητούν) δεν συνεπάγεται και αύξηση κόστους της συνδρομής;

crypter
27-10-09, 23:12
Εγώ κρατάω τα παρακάτω:

Απο την δικη τους ματια μια λυση μηπως σε αυτο το "προβλημα" του οτι η μειονοτητα καταλαμβανει μεγαλο ποσοστο του bandwidth θα ηταν να πουλουσαν μηπως το bandwidth σε πακετα χωρητικοτητας (των 50-100GB κτλ) ;

SfH
27-10-09, 23:20
In an average month, the top 1% of subscribers account for 25% of total Internet traffic

In the upstream direction, the top 1% of subscribers account for 40% of total traffic


Δηλαδή ο μέσος top 1% (ακούστηκε λίγο περίεργα αυτό) συνδρομητής μιας υπηρεσίας με ιδιαιτερα ασύμμετρους ρυθμούς κατεβάσματος/ανεβάσματος , καταφέρνει να ανεβάζει πολύ περισσότερο από όσο κατεβάζει ? :hmm:


Απο την δικη τους ματια μια λυση μηπως σε αυτο το "προβλημα" του οτι η μειονοτητα καταλαμβανει μεγαλο ποσοστο του bandwidth θα ηταν να πουλουσαν μηπως το bandwidth σε πακετα χωρητικοτητας (των 50-100GB κτλ) ;

Υποθέτοντας αναλογική χρέωση, σύμφωνα με την ερευνα, οι heavy users θα έπρεπε να πληρώνουν...200πλασιο ποσο :scared:

Ingenius
27-10-09, 23:38
Ερε cap που έρχεται κι εδώ (αν και κανεις σταθερός δεν θα τολμήσει να το κάνει προς το παρόν) :rolleyes:
Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι τρεις ασύρματοι μεγάλοι (εκεί τουλάχιστον κοστίζει πραγματικά πολλά) :whistle:

karavagos
27-10-09, 23:46
Δηλαδή ο μέσος top 1% (ακούστηκε λίγο περίεργα αυτό) συνδρομητής μιας υπηρεσίας με ιδιαιτερα ασύμμετρους ρυθμούς κατεβάσματος/ανεβάσματος , καταφέρνει να ανεβάζει πολύ περισσότερο από όσο κατεβάζει ? :hmm:

Αναφέρεται σε ποσοστά, οπότε π.χ. για ADSL το 40% του 1024 είναι σαφώς μικρότερο του 25% του 24000.

ironfist
27-10-09, 23:54
Μήπως αυτή η αλλαγή στην χρήση του διαδικτύου θα κάνει τους παρόχους να φορέσουν μαύρες πλερέζες... ; Λέω εγώ τώρα....

tiatrou
28-10-09, 00:19
Εγώ κρατάω τα παρακάτω:

Traffic during peak time is driven more by an increase in per-subscriber bandwidth utilization than by the sheer number of subscribers coming online.

In an average month, the top 1% of subscribers account for 25% of total Internet traffic

In the upstream direction, the top 1% of subscribers account for 40% of total traffic

A heavy user is responsible for more than 200 times the total bytes of an average subscriber

Top subscribers still rely heavily on bulk download applications like P2P Filesharing, Storage and Back-Up Services, and News Groups – applications that are responsible for massive amounts of traffic with very little user involvement.



Δηλαδή αν οι ISP εμποδίσουν μόλις το 1% των χρηστών που κάνουν βαριά χρήση του Internet, θα υπάρχει δυνατότητα να εξυπηρετήσουν 33% περισσότερους χρήστες στο download και 67% περισσότερους χρήστες στο upload, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν σχεδόν καμία απολύτως αναβάθμιση στα συστήματά τους. Εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το στοιχείο, το οποίο και δεν γνώριζα.
Γι' αυτό και δεν έχουν πρόβλημα αν με τη συμπεριφορά τους διώξουν αυτούς τους χρήστες. Αντίθετα είμαι σίγουρος ότι οι ίδιοι οι ISP θα τους πλήρωναν δωρεάν διπλή ή και τριπλή συνδρομή για να πάνε σε άλλο ISP και να τους ξεφορτωθούν, καθώς τέτοιοι χρήστες τους στοιχίζουν 50 έως 200 φορές πιο ακριβά σε σχέση με ένα μέσο χρήστη.

trisalon
28-10-09, 03:11
Netflix Coming Soon to PlayStation 3


http://blog.us.playstation.com/2009/10/netflix-coming-soon-to-playstation-3/

aiolos.01
28-10-09, 04:41
Οπότε μια χαρά θα το χρησιμοποιήσουν αυτό οι ISP για να δικαιολογήσουν την κατάργηση του net neutrality. Θες video σε real time; Πλήρωνε....

pelasgian
28-10-09, 10:01
Τίποτ'απ'όλα αυτά δεν γίνει.

Απλά στο μέλλον θα αγοράζουμε με βάση το μέσο latency (όπως θα έπρεπε και τώρα, εγώ έτσι επέλεξα σχήμα) και όχι την μέγιστη απίθανη «ταχύτητα» (στη πραγματικότητα χωρητικότητα οχήματος μεταφοράς.)

Δηλαδή, θα ρωτάμε πόσα πακέτα το δευτερόλεπτο περνάει και με τι εγγυήσεις.

Υπόψιν, όταν λένε ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» εννοούν ότι στατιστικά δεν υπάρχουν βεβαιότητες, όχι ότι δεν οφείλουν να παρέχουν μία υπηρεσία με κάποιες έστω και μεταβαλλόμενες στατιστικές μέσες τιμές και κάποιες τυπικές απόκλισεις από αυτές.

Απλά στο μέλλον ο καταναλωτής θα απαιτήσει να τις δημοσιεύσουν αυτές και να τους κρίνει στη βάση αυτών.

emeliss
28-10-09, 11:06
Οι εγγυήσεις, δηλαδή το worst case scenario που θα έλεγε κάποιος στα ελληνικά, είναι τόσο κακό στο μάτι για τα οικιακά πακέτα που δεν θα το πει ποτέ κανένας.

SLA, όπως επίσης λέμε στα ελληνικά δεν θέλει κανένας οικιακός πελάτης γιατί θα δει την τιμή να εκτοξεύεται.

Αυτό που θα δούμε είναι πράγματα στην πορεία που έχουν χαράξει οι δείκτες ποιότητας.

@ ADSLgr.com All rights reserved.