PDA

Επιστροφή στο Forum : Folding!?! Γιατί ?

Σελίδες : [1] 2 3

alexey
24-03-06, 14:46
Μετά απο ώριμο και ενδελεχή σκέψη.. Κατέληξα στο εξής συμπέρασμα!!Γιατί εγω και ο κάθε χρήστης σαν εμένα να καθόμαστε να ρημάζουμε τους με κόπο και μόχθο αποκτημένους υπολογιστές μας.. Ενώ ΠΧ:Η ΙΒΜ και η κάθε ΙΒΜ να κατασκευάζει υπερυπολογιστές μόνο και μόνο για να παίζουν σκάκι με τον Κασπάρωφ!!:mad:
Θα μου πείς..Καλή καρδιά.. Και θα σου πω,πως όταν πάρω τους δισκους μου στα χέρια απο το πολυ foldarισμα.. Κανένα κατάστημα δεν θα μου κάνει έκπτωση καλης καρδιάς:hmm: :down: :hmm:

Ακούω απόψεις.. :)

hedgehog
24-03-06, 15:14
Μα.... τι σχέση έχουν οι δίσκοι με το folding και οποιοδήποτε DC project??? :what:
Η μοναδική διαφορά θεωρώ πως είναι η κάπως αυκημένη κατανάλωση ρεύματος, ειδικά αν αφήνεις το PC ανοιχτό 24/7 (που είναι θέμα επιλογών στο κάτω κάτω)

apok
24-03-06, 15:16
Μετά απο ώριμο και ενδελεχή σκέψη.. Κατέληξα στο εξής συμπέρασμα!!Γιατί εγω και ο κάθε χρήστης σαν εμένα να καθόμαστε να ρημάζουμε τους με κόπο και μόχθο αποκτημένους υπολογιστές μας.. Ενώ ΠΧ:Η ΙΒΜ και η κάθε ΙΒΜ να κατασκευάζει υπερυπολογιστές μόνο και μόνο για να παίζουν σκάκι με τον Κασπάρωφ!!:mad:
Θα μου πείς..Καλή καρδιά.. Και θα σου πω,πως όταν πάρω τους δισκους μου στα χέρια απο το πολυ foldarισμα.. Κανένα κατάστημα δεν θα μου κάνει έκπτωση καλης καρδιάς:hmm: :down: :hmm:

Ακούω απόψεις.. :)

Γιατί απλά κανείς δε σε υποχρέωσε να το κάνεις...
Άλλοι θέλουν, άλλοι όχι..

Τι προσπαθείς να πεις δεν κατάλαβα:what:

euri
24-03-06, 15:37
[ Το θέμα μετακινήθηκε σε πιο "αρμόδιο" υποφόρουμ ]

Νομίζω ότι είναι απλά τα πράγματα:

Θεωρείς ότι αξίζει για οποιονδήποτε λόγο να συμμετάσχεις; Έχει καλώς, ξεκινάς.

Θεωρείς ότι δεν αξίζει για οποιονδήποτε λόγο να συμμετάσχεις; Πάλι έχει καλώς, δεν ξεκινάς.

Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση, καμία επιβολή άνωθεν.

Τεχνικά, καταπόνηση υφίσταται ο επεξεργαστής. Η λειτουργία του σε συνθήκες μεγάλου φορτίου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς και η εκλυόμενη θερμότητα, μειώνουν τη ζωή του. Αλλά για πες μου, σου έχει τύχει πολλές φορές να χαλάσει επεξεργαστής ΠΡΙΝ απαξιωθεί τεχνολογικά; Εμένα προσωπικά όχι.

vagskarm
24-03-06, 15:43
Με γειά σου και χαρά σου, δεν είσαι υποχρεωμένος, άλλωστε.

Chris_Nik
24-03-06, 15:56
Έχεις δίκαιο εν μέρη αλλά άμα θέλεις να το κάνεις και αν όχι μην το κάνεις……;)

kadronarxis
24-03-06, 16:07
Προσωπικά εγώ έκοψα το foldariσμα διότι το mac mini εκεί που είναι πολυ ήσυχο, ξεκινώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αμέσως το ανεμιστηράκι ακούγεται τρομερά και μου χαλάει τον έρωτα.

Από την άλλη μαζεύει και περισσότερη σκόνη, και χρειάζεται πιο συχνά καθάρισμα.

Το έχω σαν μωράκι το mac mini μου βρε!!!:)

Νικαετός
24-03-06, 16:12
Προσωπικά εγώ έκοψα το foldariσμα διότι το mac mini εκεί που είναι πολυ ήσυχο, ξεκινώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αμέσως το ανεμιστηράκι ακούγεται τρομερά και μου χαλάει τον έρωτα.

Από την άλλη μαζεύει και περισσότερη σκόνη, και χρειάζεται πιο συχνά καθάρισμα.

Το έχω σαν μωράκι το mac mini μου βρε!!!:)

Ωχ , δεν μου τα είπες αυτά ! Και εγώ το πήρα για να το ρίξω και αυτό στο φόλντιγκ LOL !!!

Σοβαρά βαβουριάζει ?

Τώρα στο θέμα μας . Μια ψήφος και από εμένα , πως το πρόγραμμα είναι εθελοντικό . Όποιος θέλει συμμετέχει ,όποιος δεν θέλει ...κανένα πρόβλημα . Δικοί μου είναι οι σκληροί και το cpu , δικοί μου και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ . :mad::mad:

manoulamou
24-03-06, 17:04
Nikoseagle <<Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό . Όποιος θέλει συμμετέχει ,όποιος δεν θέλει ...κανένα πρόβλημα . Δικοί μου είναι οι σκληροί και το cpu , δικοί μου και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ .>>
Πες τα ρε Νικολαε, εθελοντικο ειναι,
κι αν το δικο μου pc δεν ηταν αρχαιο, σιγουρα θα τοχα ριξει στη μαχη του folding.
Aλλωστε αυτη ειναι η πεμπτουσια του εθελοντισμου: κανεις κατι, γιατι πιστευεις σ αυτο
και χωρις να περιμενεις κανενα ανταλλαγμα, περαν της ηθικης σου ικανοποιησης...:clap: :worthy:

kadronarxis
24-03-06, 17:10
Βαβουριάζει :lol: , όπως το λες και εσύ αλλά όχι σε βαθμό pc.
Εκεί που είναι πεθαμένο 24/7,όταν παίρνει μπρος το folding, ακούγεται λιγάκι.
Αυτό που μου τη δίνει είναι ότι το ανεμιστηράκι το καθαρίζω κάθε 2 βδομάδες, και με το folding θέλει συχνότερο.Οπότε το άφησα.:clap:

Μην το ψάχνεις Νίκο, με τη σκόνη είμαι παλαβός!:lol:

euri
24-03-06, 17:15
Μην το ψάχνεις Νίκο, με τη σκόνη είμαι παλαβός!:lol:
Ε, μην το περιορίζεις τόσο πολύ :p :lol:

pelasgian
24-03-06, 17:33
Η μόνη ένσταση που έχω για το project είναι ότι είναι κλειστού κώδικα, δεν ξέρω τι τρέχω και πλέον με αυτά που έχουν δει τα μάτια και έχουν τρομάξει τα αυτιά μου δεν θέλω να τρέχω ΤΙΠΟΤΑ που δεν είναι ανοικτό για έλεγχο.

Επίσης, διαφωνώ και με το τρόπο που διαχειρίζονται τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Η υπολογιστική ισχύς σας δική μας, αλλά τα αποτελέσματα δικά μας; Me thinks not!

Ήδη υπάρχει πολύ «φήμη» στο underground, ότι ο «εξωγήινος» μάλλον κρυπτογραφία για το echelon έσπαγε, παρά έψαχνε τον E.T.!

Μαζί τους στις υπερσυστοιχίες, αλλά να δούμε το κώδικα που τρέχουν πρώτα!

dantouan
24-03-06, 17:33
Γιατί απλά κανείς δε σε υποχρέωσε να το κάνεις...
Άλλοι θέλουν, άλλοι όχι..

Τι προσπαθείς να πεις δεν κατάλαβα:what:

Πολυ σωστα, οποιος θελει φολνταρει και οποιος δεν θελει δεν το κανει, απλα τα πραγματα...:cool:

apok
24-03-06, 17:38
Aπό ότι βλέπω ο δημιουργός του νήματος δεν μπηκε καν στον κόπο να ανταπαντήσει σε όλα αυτά που γράφτηκαν.. Επίσης δεν βλέπω το λόγο ύπαρξης του θέματος..
Προτείνω να πάει στα :lock: και να αφήσει όσους θέλουνε και μπορούνε να foldάρουν και όσους όχι να ασχοληθούν με αυτό που θέλουν να κάνουν !

macgiorgosgr
24-03-06, 17:54

Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείς G4 για folding. Ο κώδικας δεν έχει γίνει ποτέ optimised, τζάμπα ισχύ δίνεις.

alexey
24-03-06, 20:18
Κάνεις λάθος Apok!!Ο δημιουργός του νήματος είναι εδω και απαντά!!:p
Φυσικά και το Foldaρισμα είναι εθελοντικό και ουδέποτε το κατηγώρησα..Απλά,τόνισα πως όπως λέγαμε και στην ολυμπιάδα.. "Δεν είναι τραγικό να είσαι εθελοντής,την ώρα που χορεύουνε γύρο σου τα Δισ.."!!:) :p :) :rofl:

manoulamou
24-03-06, 21:11
Επειδη ειμαι οπαδος του εθελοντισμου, αλλα ειδικα για athens2004 ειπα ΟΧΙ ευχαριστω
μπορεις να μας εξηγησεις, τι νομιζεις οτι ΔΕΝ ισχυει απο οσα αναφερονται εδω:
http://folding.stanford.edu/faq.html που ξερεις ισως και να με μεταπεισεις.
Πιστευεις οτι δεν συμβαινουν ακριβως ετσι, οπως παρουσιαζονται?

Νικαετός
24-03-06, 21:18
Είπα και εγώ ...:rofl:

Αχ αυτοί οι εθελοντές !

manoulamou
24-03-06, 21:40
Εσεις πως το κοβετε? επαρκες για folding?
AsusA7V266-E AMDxp1600 MP PALOMINO socket A RAM 2X512MB DDRsdram 400mhz cl3 kingston
3d prophet nividia geforce2 hercules ti64 creative SB live! 64 WD 400bb + WD 1600jb
Plextor dvdr 712a + Pioneer dvd106 COOLER Gigabyte 3D RocketPro
nic 3COM etherlink xl 10/100 + USRobotics 9105 adsl HP 5652 WinXPpro sp2
Γιατι εγω δεν το βλεπω...

vagskarm
24-03-06, 21:46
manoulamou επαρκέστατο, κι εγώ τέτοιο έβαλα στην αρχή. Μην κοιτάς που πορώθηκα και το αναβάθμισα σε διπύρηνο γιατί γούσταρα να διπλώνει δύο πρωτεϊνες ταυτόχρονα.

Σημείωσε ότι foldάρουν αρκετά μικρότερα pc, όπως φυσικά και ισχυρότερα

Νικαετός
24-03-06, 22:21
Εσεις πως το κοβετε? επαρκες για folding?
AsusA7V266-E AMDxp1600 MP PALOMINO socket A RAM 2X512MB DDRsdram 400mhz cl3 kingston
3d prophet nividia geforce2 hercules ti64 creative SB live! 64 WD 400bb + WD 1600jb
Plextor dvdr 712a + Pioneer dvd106 COOLER Gigabyte 3D RocketPro
nic 3COM etherlink xl 10/100 + USRobotics 9105 adsl HP 5652 WinXPpro sp2
Γιατι εγω δεν το βλεπω...

@ manoulamou , το προηγούμενο μήνυμά μου πήγαινε στον δημιουργό του νήματος και στο σχόλιό του για τους εθελοντές . (Ευτυχώς που 150.000 άνθρωποι έγραψαν εκεί που δεν πιάνει μελάνι τις αντίστοιχες εξυπνάδες ...που φυσικά δεν επαναλήφθηκαν στον χορό των δις για τους εξοπλισμούς εκεί ...πάνε για καλό σκοπό τα δις , μη χ...)

Σαφώς και το μηχανάκι σου είναι κατάλληλο για φόλντιγκ ...εγώ πέρυσι είχα βάλει celeron 500 άρηδες ταπεινότατους και δίπλωναν , χωρίς κανένα πρόβλημα .

bedazzled
25-03-06, 01:56
Για τον κλειστό κώδικα δεν έχετε να πείτε τίποτα...? :hmm:
@pelasgian καθόλου απίθανο δεν μου φαίνεται.
Νομίζω τον παρεξηγήσατε τον alexey. To σκεπτικό του ήταν ότι είναι κοροϊδία να συνεισφέρουμε οι απλοί πολίτες από το "υστέρημα" μας (άλλο dual-core, κι άλλο Power5 IBM ServerFarms) και οι εταιρίες να τα κρατάνε για πάρτη τους ενώ έχουν περίσσευμα...
Το ίδιο σκηνικό γίνεται και με τους εράνους/τηλεμαραθώνιους (π.χ. τότε με το τσουνάμι) και επαφίονται στο φιλότιμο μας.
Και στο κάτω-κάτω ποιός μου λέει εμένα ότι στα εργαστήρια δεν έχουν βρει το αντίδοτο για το AIDS και θέλουν για "άλλα πράγματα" το Grid Computing? :whistle:

Hwoarang
25-03-06, 02:01
Δυστηχώς σταμάτησα να φολντάρω και εγώ. Παρατήρησα κολλήματα στο CPU και τρελά λεφτά στην ΔΕΗ αφού ειναι 24/7 ανοιχτό το PC

Συγνώμη παιδια...

Ίσως στο μελλον πάλι:( :(

Νικαετός
25-03-06, 02:01
Kαι εσύ μπαίνεις στην ίδια λογική : Είναι κοροϊδία γενικότερα ο εθελοντισμός .

Άποψή σου , σεβαστή αλλά διαφωνώ .

(Η σοφή γιαγιά μου έλεγε : Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει , δέκα χρόνια κοσκινίζει !)

bedazzled
25-03-06, 02:16
@Hwoarang πρέπει να ρυθμίζεται αυτό, δες στον task manager τι priority έχει το process.

@Nikoseagle
Σεβαστό, είναι θέμα ηθικής. Όπως το βλέπει κανείς.
ΑΛΛΑ, για τον κλειστό κώδικα δεν έχεις να πεις τίποτα..?
(Εμένα η γιαγιά μου μου έλεγε να μην δέχομαι πράγματα από αγνώστους πάντως :shifty:)

hint: άγνωστος == έλλειψη πηγαίου κώδικα και διαφάνειας

Hwoarang
25-03-06, 02:35
Nikoseagle δεν ξέρω αν φταίει αυτό αλλα δεν εχουμε όλοι FX-60 . Έχουμε μικρούς επεξεργαστές που τραβάνε μεγάλο ζόρι στο 100% συνέχεια

Δεν είναι θέμα λογικής , εθελοντισμού κτλ κτλ

Είναι πόσο αντέχει ο κάθε επεξεργαστής και που είναι τα όρια του

Νικαετός
25-03-06, 02:50
Nikoseagle δεν ξέρω αν φταίει αυτό αλλα δεν εχουμε όλοι FX-60 . Έχουμε μικρούς επεξεργαστές που τραβάνε μεγάλο ζόρι στο 100% συνέχεια

Δεν είναι θέμα λογικής , εθελοντισμού κτλ κτλ

Είναι πόσο αντέχει ο κάθε επεξεργαστής και που είναι τα όρια του

Μα δεν αναφέρθηκα στην απόφασή σου . Εϊπαμε οι αποφάσεις είναι προσωπικές .

Άλλωστε το να λέμε δεν θέλω να πληρώνω την ΔΕΗ , είναι απόλυτα λογικό και κατανοητό .

Το να μπαίνουμε στη λογική του γιατί να φολντάρω εγώ την στιγμή που η ΙΒΜ δεν το κάνει και εσείς είστε κορόιδα που φολντάρετε , ενώ εγώ είμαι ο έξυπνος ,που δεν το κάνω , είναι που με βρίσκει αντίθετο 100% .

Νομίζω είμαι σαφέστατος. ;)

Τώρα για τον κλειστό κώδικα ...ισχύουν τα ίδια. Δέχομαι τους όρους και συμμετέχω. Δεν τους δέχομαι ...δεν συμμετέχω . Απλά πράγματα . Σεβαστές οι αποφάσεις του καθενός . Τέλος .

mrsaccess
25-03-06, 02:58
Λοιπόν, ας μιλήσουμε σωστά.

Το f@h δεν είναι πλήρως open source. Πυρήνες όπως ο gromacs και ο tinker (δηλαδή αυτά που καταναλώνουν τη cpu σας) είναι open source. Τα μέρη του προγράμματος τα οποία πχ κάνουν digital sign τα δεδομένα σας πριν τα στείλουν στο Stanford είναι κλειστά για να μην τα κάνει ο οποιοσδήποτε reverse engineer και αρχίσει να στέλνει ψεύτικες WU για να πάρει πόντους.

Τα αποτελέσματα τα παίρνει το Stanford, για την ακρίβεια το Pande group που ανήκει στο χημικό τμήμα του Stanford.
Το Pande group είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Μόλις τελειώσει ένα folding project δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και papers με συμπεράσματα από το συγκεκριμένο project. Αμέσως μετά την δημοσίευση δίνει τα ακατέργαστα (raw) δεδομένα σε όποιον ενδιαφέρεται από τη σελίδα του στο διαδίκτυο.

Τέλος οι υπερυπολογιστές.
Ένας υπερυπολογιστής είναι πανάκριβος και για να τον φτιάξεις και για να τον συντηρείς.
Ένας υπερυπολογιστής αποτελείται από λίγες εκατοντάδες cpu's.
Οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται για βαριές εργασίες με συγκεκριμένα deadline ή μικρής διάρκειας. Πχ για να υπολογίσουν τον αυριανό καιρό (εργασία με deadline) ή για να προσωμειώσουν ένα πείραμα φυσικής (εργασία μικρής διάρκειας).
Το folding@home για να καταλάβετε μεγέθη τρέχει σε περίπου ένα εκατομμύριο υπολογιστές για πολλά χρόνια. Ακόμα και ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής της γης θα χρειαζόταν αιώνες (ίσως και χιλιετίες) για να κάνει την ίδια δουλειά...

Καλό είναι πριν μιλήσουμε να ξοδέψουμε 5 λεπτά στη σελίδα του folding στο Stanford. ;)

alexey
25-03-06, 02:59
Παιδιά,νομίζω πως οι bedazzled&Hwoarang είναι οι μόνοι που με κατάλαβαν πλήρως και δεν σκάλωσαν στον εθελοντισμό!!;) Επίσης,σχετικά με το σχόλιο του Νικοσeagle.. Σ'έναν πόλεμο.. Δεν νομίζω να καθαρίσει το πανεπιστήμιο του Stanford για'μας,οπότε.. Ας πηγαίνει και στα όπλα κανα Δις!!:) :p :)

Με σεβασμό&Πάντα πολιτισμένα:Alexey._

pinkisntwell
25-03-06, 03:13
Παιδιά έχω πληροφορία ότι το FaH στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί την υπολογιστική ισχύ για να φτιάχνει θεωρίες συνομωσίας και όχι για κάτι χρήσιμο.

Hwoarang
25-03-06, 03:17
Δηλαδή τόσα εκατομύρια άτομα που φολντάρουν ουσιαστικά κάνουν έρευνα για οπλα πχ??

Κίτρινος τύπος μου μοιάζει

@alexey

Dont worry mate. Δεν σου μένει το μηχάνημα στα χέρια. Ειδικά ο σκληρός. Καλή ψύξη να έχεις και είσαι οκ. Όταν πάρω ψυκτρα την νέα εβδομάδα για το CPU θα ξαναμπώ στο παιχνίδι

nefthy
25-03-06, 04:43
To number crunching/distributed computing (και μην το μονοπωλείτε φολντεϊστές!) είναι ιδέα... ευγενέστατη θα έλεγα, μια μορφή τoυ αλτρουισμού στο computing. Απλά το κάνεις ή όχι.

Πάντως alexey, το Prime (http://www.mersenne.org/) (μια από τις πρώτες εφαρμογές), είναι πολύ καλή για γενικό έλεγχο της σταθερότητας ενός υπολογιστή.

manoulamou
25-03-06, 11:59
Επειδη ειμαι οπαδος του εθελοντισμου, αλλα ειδικα για athens2004 ειπα ΟΧΙ ευχαριστω
μπορεις να μας εξηγησεις, τι νομιζεις οτι ΔΕΝ ισχυει απο οσα αναφερονται εδω:
http://folding.stanford.edu/faq.html που ξερεις ισως και να με μεταπεισεις.
Πιστευεις οτι δεν συμβαινουν ακριβως ετσι, οπως παρουσιαζονται?

Εμενα θα μου απαντησει καποιος με στοιχεια ή εστω "αποχρωσεις" ενδειξεις,
περαν των γνωστων και συζητησιμων επιχειρηματων οικονομικιστικης βασης κατα του εθελοντισμου
τι, απ ολα οσα εμφανιζονται στην ως ανω σελιδα, πιστευει οτι ειναι σκοπιμα παραποιημενο και δεν ισχυει.

Αυτα τα περι ΔΕΗ ομολογω δεν τα καταλαβα, αφου ετσι κι αλλιως το pc μου ειναι 24/7 ανοιχτο,
εκτος κρισης αϋπνιας, οποτε το κλεινω λογω θορυβου.
Aν το μηχανημα αντεχει το WOW στο full, λετε να μην αντεξει στο foldαρισμα?
Οσο για τα περι κλειστου/ανοικτου κωδικα νομιζω περισσοτερο κινδυνευω απο βοδαφον και εσελον...

pinkisntwell
25-03-06, 13:06
Αυτα τα περι ΔΕΗ ομολογω δεν τα καταλαβα, αφου ετσι κι αλλιως το pc μου ειναι 24/7 ανοιχτο,

O επεξεργαστής καταναλώνει παραπάνω ενέργεια όταν λειτουργεί στο 100%. Βέβαια η διαφορά δεν είναι τεράστια.

alexey
25-03-06, 16:27
Για φανταστείτε πόσο ρεύμα καταναλώνει ένας δυνατός υπολογιστής σε συνθήκες φολνταρίσματος!!Ένας Pentium 4 με πυρήνα Prescott καταναλώνει περι τα 100W,δηλαδή,ο διπύρηνος 200W!+40W ο κάθε σκληρός+30-50W η μητρική+10W περίπου το κάθε ανεμηστηράκι.. Δηλαδή,σαν ν'αφήνεις μια λάμπα των 300-400W να καίει 24/7..
Τελικά.. Είναι λιγο ακριβός ο εθελοντισμός.. ;)

nefthy
25-03-06, 16:32
Μη βγεις έξω μια φορά (συντηρητικά ~40€), ορίστε! Επιλογές, τίποτε άλλο παρά επιλογές...

pinkisntwell
25-03-06, 16:56
Για φανταστείτε πόσο ρεύμα καταναλώνει ένας δυνατός υπολογιστής σε συνθήκες φολνταρίσματος!!Ένας Pentium 4 με πυρήνα Prescott καταναλώνει περι τα 100W,δηλαδή,ο διπύρηνος 200W!+40W ο κάθε σκληρός+30-50W η μητρική+10W περίπου το κάθε ανεμηστηράκι.. Δηλαδή,σαν ν'αφήνεις μια λάμπα των 300-400W να καίει 24/7..

E; Δε μετράς και τόσο καλά. H ιδέα του foldαρισματος και του distributed computing γενικά είναι να τρέχουν τα προγράμματα αυτά παράλληλα με την κανονική χρήση του υπολογιστή.

Αυτό σημαίνει ότι στο λογαριασμό της ΔΕΗ θα προσθέσουν μόνο τη διαφορά σε κατανάλωση του επεξεργαστή. Αν αυτή η διαφορά είναι π.χ. 50 W και έχεις ανοιχτό τον υπολογιστή 15 ώρες τη μέρα τότε:

50*15*30=22500Wh ή 22,5 KWh

Με τιμή 0,10 ευρώ / KWh κοστίζει 2,25 ευρώ το μήνα. Πιστεύω ότι αυτά τα 2,25 ευρώ το μήνα μπορούμε να τα δούμε σα δωρεά, και μάλιστα πολύ μικρή (σε ευρώ) αλλά πολύ μεγάλη (σε ενδεχόμενη χρησιμότητα).

Για να γινόταν η αντίστοιχη έρευνα σε άλλο υπολογιστή που θα είχε στηθεί επί τούτου, το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Γι' αυτό γεννήθηκε η ιδέα του distributed computing, για να μειωθεί δραματικά το κόστος επεξεργασίας μεγάλων όγκων δεδομένων.

mrsaccess
25-03-06, 16:56
Βρε alexey αφού δεν γνωρίζεις γιατί λες τέτοια πράγματα και τρομάζεις τον κόσμο;;;;

Τυπικές καταναλώσεις:
Μητρική 20 - 25 Watt
Σκληρός 8 - 13 Watt (ανάλογα αν διαβαζογράφεται ή απλά περιστρέφεται)
Ανεμιστηράκι 0.8 - 3.6 Watt ανάλογα με την ταχύτητα περιστροφής. [Αν είναι σχετικά αθόρυβο < 2 Watt].
Επεξεργαστής 35 - 110 Watt.
Γενικότερα ένας μέσος επεξεργαστής καίει 55 - 70 Watt σε πλήρη ισχύ, άντε μέχρι 85 αν είναι dual core.
Αν πήρατε high - end μοντέλο (πάνω από 500€) τότε μπορεί να καίει μέχρι 110 (130 σε 1 - 2 περιπτώσεις).
Αν πήρατε low - end μοντέλο μπορεί να καίει από 30 - 70 Watt.
Ανάλογα με το τροφοδοτικό σας χρειάζεται να πολλαπλασιάσετε ότι προκύπτει με 1,17 - 1,23 για να δείτε τι τραβάτε από την ΔΕΗ.

Όταν foldάρετε το μόνο που αλλάζει είναι η CPU που μπορεί να πιάνει το μέγιστό της. Τα άλλα όμως (σκληροί, κάρτα γραφικών, οθόνη) πιάνουν το ελάχιστό τους.

Γενικά το ρεύμα δεν το ανεβάζει τόσο το ίδιο το folding αλλά το ότι έχετε τον υπολογιστή ανοιχτό 24/7.

Κανείς όμως δεν σας υποχρεώνει να τον έχετε ανοιχτό συνέχεια. Το Stanford προτείνει να έχετε folding μόνο όταν είναι ανοιχτός ο υπολογιστής σας και έχει screensaver!

Οι κονσόλες κτλ είναι για αυτούς που θέλουν να προσφέρουν περισσότερο!

Navigator
25-03-06, 17:10
Η μόνη ένσταση που έχω για το project είναι ότι είναι κλειστού κώδικα, δεν ξέρω τι τρέχω και πλέον με αυτά που έχουν δει τα μάτια και έχουν τρομάξει τα αυτιά μου δεν θέλω να τρέχω ΤΙΠΟΤΑ που δεν είναι ανοικτό για έλεγχο.

Επίσης, διαφωνώ και με το τρόπο που διαχειρίζονται τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Η υπολογιστική ισχύς σας δική μας, αλλά τα αποτελέσματα δικά μας; Me thinks not!

Ήδη υπάρχει πολύ «φήμη» στο underground, ότι ο «εξωγήινος» μάλλον κρυπτογραφία για το echelon έσπαγε, παρά έψαχνε τον E.T.!

Μαζί τους στις υπερσυστοιχίες, αλλά να δούμε το κώδικα που τρέχουν πρώτα!

Σωστός !
Και εγώ θα ελεγα για ανοικτο κώδικα αλλά το κλίμα ήταν μαυρο σε προηγούμενο topic.
Eιπα οτι το όλο project θα επρεπε να ηταν στο ΟΗΕ και στο παγκόσμιο οργανισμο υγείας
για να δωθούν ¨σωστά" τα αποτελέσματα σε όλους.
Αν και πάλι δεν ειναι βεβαιο οτι οι πολυεθνικές δεν θα κερδοσκοπίσουν πάνω στη εθελοντική
προσφορά σου.
Η βρώμικη ιστορία με το δήθεν σωτήριο tamilflu κατά του υιού των πτηνών λέει πολλά...

dhatz
25-03-06, 23:23
καλά, ε, δεν παιζόμαστε εδώ...

Έρχεται ο κάθε τυχαίος αμαθής (ούτε καν ημιμαθής, σαν τον άλλο με το βιβλίο του Tannenbaum και τον "σπεσιαλίστα" των Cisco από το pathfinder βλ. post (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=33426)) και γράφει "Μετά απο ώριμο και ενδελεχή σκέψη" (sic) κατέληξε ότι "δεν θα πάρει" και τόσοι πολλοί ψαρώνουν.

Το διάβασα χτές και είπα, πριν τα χώσω χοντρά και με κόψουν για προσβολή της δημοσίας αιδούς γιατι το adslgr φορουμ είναι G-rated, ας να περιμένω να κουλάρω λίγο. Από που ν'αρχίσω και που να τελειώσω δεν ξέρω πλέον. Θα τα χώσω όμως και σε σας τους υπόλοιπους, που ασχολούμενοι με το σκορ, αφήνετε στην άκρη την ουσία.

Ανέφερε ο "alexey" την IBM που δίνει και καλά λεφτά για να φτιάξει computers για σκάκι (Deep Blue)

Αρχίζω από τα links που έχω στο document μου http://www.hyper.net/dc-howto.html για τα κοινωφελή DC projects.

1/ Gene Machine (http://www.wired.com/wired/archive/9.07/blue.html?pg=1) απο το WIRED Magazine, Jul-2001

Gene Machine

IBM took a dare: Build a supercomputer that predicts the invisible process of protein folding. Spend $100 million, increase processing speed 100-fold, and revolutionize the field. Then convince the biologists it matters.

Τα τελευταία 4 χρόνια, η IBM έχει κατασκευάσει τους #1 και #2 ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο, τον Blue Gene (#2) και Blue Gene/L (#1, μόλις τέλειωσε, τον Οκτ-2005) με σκοπό την έρευνα για το folding πρωτεϊνών.

Επίσης, η IBM χρηματοδοτεί (hardware, networking κλπ) το World Community Grid (http://www.worldcommunitygrid.org/) (WCG), πάνω στο οποίο "τρέχουν" αυτή τη στιγμή 2 εφαρμογές, το "Human Proteome Folding" και το FightAIDS, στα οποία μάλιστα συμμετέχουν κάποιο απο δω. Χρησιμοποιεί δυο επιμέρους grid software, το BOINC και της UnitedDevices (που είναι εμπορικό). Τα projects που τρέχουν είναι κοινωφελη, απο μη-κερδοσκοπικους οργανισμους και τα αποτελέσματα ειναι στο Public-domain. Η επιλογή γίνεται απο επιτροπή advisory board (http://www.worldcommunitygrid.org/about_us/viewAdvisoryBoard.do) (εδω θα βρειτε και ΟΗΕ, και Παγκοσμιο Οργ. Υγείας, -που ζήτησε ο Navigator- και Οξφόρδη και Mayo Clinic και US National Cancer Institute κλπ)

Επίσης, πολλά PCs στα γραφεία της ΙΒΜ ανα τον κόσμο, οπως και συνδεδεμένων οργανισμών, τρέχουν WCG (τους το εγκαθιστά αυτόματα).

Η ΙΒΜ βάζει μπροστά το όνομά της και τη φήμη της ως #1 εταιρία πληροφορικής στον κόσμο για να κάνει το WCG αποδεκτό σε corporate environment (αντίθτεα με μας, που η υπαρξη "εταιρίας" στο σχήμα μπορεί να είναι ως και αντικίνητρο, σε εταιρικό περιβάλλον και για το υψηλό μανατζμεντ ισχύει το αντίθετο), μπορεί και δημοσιεύει δελτία τυπου σχετικα κλπ.

Δεν πλέκω το εγκώμιο συγκεκριμένα της ΙΒΜ, αλλά βλέπουμε ότι κάνει πράξη την "εταιρική κοινωνκή ευθύνη", είτε γιατί το μανατζμεντ πιστευει πραγματικά σ'αυτή είτε για λόγους δημοσίων σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Δεν είναι η μόνη εταιρία, ανάλογα πραττουν και διάφορες άλλες.

Πόση απήχηση νομίζετε θα είχε το Folding@home του Stanford, αν όταν ξεκίναγε δεν το είχαν υποστηρίξει η Intel και η Google?

Για την υποτιθέμενη "φθορά" των PCs, πολύ μεγαλύτερη καταπόνηση υφίστανται με το καθημερινό ανοιξε-κλείσε, παρά με την 24ωρη λειτουργία.

Κι ένας λόγος που δεν μπορώ να προσφέρω περισσότερα στα DC projects, είναι γιατί απο τα 7 PCs μου, τα 4 PCs είναι 6+ ετών και δουλεύουν ακόμα μια χαρα (το παρόν post το γράφω μ'ενα απλό P-II/96MB RAM). Ολα τα PCs μου τα 15 τελευταία χρόνια, πάντα δουλευαν 24/7. Σχεδον όλα απαξιωθηκαν τεχνολογικά πολύ πριν χαλάσουν.

Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, η ουσία είναι ότι πάντα θα βρεθούν αμαθείς ή κακοπροαίρετοι που θα επικαλεστούν διάφορα "επιχειρήματα" κατά της συμμετοχής σε κοινωφελή DC projects. Φαντάζομαι πως οι ίδιοι άνθρωποι θα πουν το ίδιο και κατά του αντικαρκινικού εράνου κλπ.

Προσωπικά μπορώ να δεχτώ 3 λογους ως θεμιτα επιχειρηματα κατά της συμμετοχής: την ασφάλεια των data και τα πιθανά vulnerabilities (που για μένα που είμαι πιο σχετικός είναι ξεκάθαρο το θέμα, αλλά για κάποιον απλό user-ακο που έχει τρομοκρατηθεί με τον καθημερινό "βομβαρδισμό" ενημέρωσης για ιους είναι σαν leap-of-faith) το κόστος (είναι λίγα ευρώ/μήνα/PC, άρα για έναν άνεργο φοιτητή που ζει με χαρτζηλίκι δεν είναι μηδέν) και την κατάχρηση (π.χ. εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων για μη ειρηνικούς σκοπούς). Και φυσικά, όταν κάποιος δεν έχει P4 ή aDSL (αυτο εξαρτάται κι από το project).

Τωρα βέβαια, ο καθε ιδιόρρυθμος μπορεί να σκαρφιστεί κάθε είδους πραγματικό ή φανταστικό λόγο για να μη συμμετάσχει. Οπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας "οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει".

Απλά, αν ποτέ του "κάτσει το λαχείο" του κάθε alexey σ'αυτο τον κόσμο, ελπίζω τότε να νιώσει τουλάχιστον ευγνωμοσύνη για καποιους από μας, που είτε απο το περίσσευμα είτε από το υστέρημά μας, προσφέραμε ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ στην επιστημονική/ιατρική έρευνα, ώστε να μην πάει σαν το σκυλί στ'αμπέλι όπως χιλιάδες άλλοι στο παρελθον, που η μόνη τους επιλογή ήταν να πίνουν κεζάπι και να ανάβουν λαμπάδες σε θεους.

dipa57
26-03-06, 00:03
Ακόμη και να συντρέχουν ΟΛΟΙ οι λόγοι, που προαναφέρθηκαν (κόστος ρεύματος - ασφάλεια δεδομένων - κακή χρήση των συμπερασμάτων της έρευνας - φθορά του PC - κ.τ.λ.) θα συνεχίσω να διπλώνω εγώ και όσοι μπορώ να επηρεάσω. Έστω και ένας άνθρωπος να σωθεί από την έρευνα, αξίζει να προσπαθήσω. Σκεφτείτε ότι αυτός ο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να είναι το παιδί, ο αδελφός ή ο γονιός μας ή ακόμα κάποιο παιδί, κάποιος αδελφός, κάποιος γονιός.

vagskarm
26-03-06, 01:02
Έστω και ένας άνθρωπος να σωθεί από την έρευνα, αξίζει να προσπαθήσω.

Αυτή η φράση είναι όλα τα "λεφτά" για μένα.

opimis
26-03-06, 14:06
Για να μην είμαι εθελοντής γενικά, μπορώ να βρω ένα σορό δικαιολογίες, το να είμαι πολέμιος του εθελοντισμού, αυτό δεν το καταλαβαίνω!
Εδώ πολέμιους έχει η εθελοντική αιμοδοσία, που δεν έχει κλειδωμένο κώδικα, το folding δεν θα είχε;;;

Μιας που ανάφερα την αιμοδοσία (κι επειδή είδα ότι δεν έχει πολλές εμφανίσεις το συγκεκριμένο θέμα), ρίξτε μια ματιά κι ΕΔΩ (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=35180). Ίσως βρεθεί κανένα «κορόιδο» εθελοντής να βοηθήσει τον μικρούλη μόλις 3,5 ετών, που πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Από το να είστε πολέμιοι, καλύτερα μείνετε αδιάφοροι απέναντι στον εθελοντισμό, θα κάνετε μεγαλύτερο καλό έτσι!

manoulamou
26-03-06, 14:41
Μερικοι ειναι οχι λογω ωχαδερφισμου, αλλα λογω ιδεολογιας κατα του εθελοντισμου
γιατι θεωρουν οτι οι κατεχοντες πιανουν μ@λ@κες τους μη εχοντες ιδιως οι αν-ηθικες πολυεθνικες,
που ενω και τους περισσευουν και μπορουν, δεν δινουν εκει που πρεπει
αλλα μονο για φορολογικους λογους κανουν κατι δωρεες ή/και ιδρυματα.
Σημασια εχει τι κανουμε εμεις και πιστευω οτι αν καθενας μας εκανε αυτο που επρεπε,
ολα θα πηγαιναν λιγο καλυτερα.
Κατι που θαθελα να μαθω ειναι ΑΝ υπαρχει καποιο project σε εξελιξη οχι απαραιτητα μονο folding
για ενα θεμα που μ ενδιαφερει και προσωπικα, τη Σκληρυνση Κατα πλακας

alexey
26-03-06, 15:10
Σ'αυτό το σημείο,θα ήθελα να επαναλάβω πως ουδέποτε θέλησα ή προσπάθησα να κάνω κανένα να ασπαστεί την άποψή μου,απλά.. Ήθελα και την έθεσα!!Ούτως ή άλλως,απλά μια συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων κανουμε!!Δεν υπάρχει λόγος για εχθρότητες και λανθασμένους τόνους!!--------(Όσον αφορά το παραπάνω post με τις καταναλώσεις..Τα στοιχεία +-10W τα πηρα απο τον πίνακα της Intel που μας έχει δώσει ως ΟΕΜ)

Φιλικά Alexey

manoulamou
26-03-06, 15:23
:offtopic: αληθεια alexey τι εγινε με το γατουλινι σου:redface:

lemonidas
26-03-06, 15:33
Ε εντάξει, και εγώ ήμουν και είμαι κατά του εθελοντισμού. Αλλά εννοώντας οτι δεν θα κουνήσω ούτε το μικρό μου δαχτυλάκι για να τσεπώσει η Γιάννα και να έρθουν οι υπερντοπαρισμένοι, πάμπλουτοι αθλητές με τους πάμπλουτους χορηγούς τους να τρέξουν 1-2 ώρες για να ανασυνταχθεί η εθνική μας υπερηφάνεια. Αλλά αυτό από τη βοήθεια για έναν κοινωφελή σκοπό έχει τεράστια διαφορά!

Patentman
26-03-06, 15:50
Να πω και γω την γνωμη μου.

Πριν αποφασισω (πολλα χρονια πριν) το αν θα συμμετεχω ή οχι ειχα διαβασει, ενημερωθει, σχεδον κατανοησει τι ακριβως προσφερω. Τα βρηκα θετικα και η επομενη κινηση μου ηταν να κρινω το αν μπορω ή οχι. Δεν χωραει το θελω ή δεν θελω και αποφασιζω με δικαιολογιες που με βολευουν, εδω χρειαζεται ρεαλισμος.

Δεν συμμετεχω για τους εξης λογους.

1. Τρεχω overclocked συστηματα. Δεν θεωρω οτι γινεται δουλεια σε εναν υπερχρονισμενο υπολογιστη. Οσο και σταθερος να ειναι (που ειναι σταθεροτατος) δεν κανει να τρωει ζορι αφου ηδη ειναι επιβαρυμενος σε μειωμενη διαρκεια ζωης και επισης δεν ειχα κατανοησει το αν καπου πεταξει λαθος αν το αποτελεσμα θα ειναι σωστο.
2. Οι εφαρμογες που ετρεχα δεν μου επετρεπαν να κανω παραλληλη χρηση φολνταρισματος. Πλεον η χρηση του υπολογιστη που σερφαρω ειναι μικρη αλλά παμε στο παρακατω.
3. Πληρωνω ηδη ΔΕΗ 250-300€ χωρις να ειναι 24/7, στην πραξη ειναι οσο σερφαρω. Και το σερφαρισμα προσπαθω να το ψιλοκοψω. Κατι καιει πολυ ρευμα εδω και δεν ειναι ο υπολογιστης, αυτο ειναι σιγουρο, και οταν δεν τον χρησιμοποιω παλι εκει κοντα ειμαι. Ολες οι λαμπες ειναι οικονομιας, αλλά το ψυγειο ειναι της συμφορας!!! Προσπαθω να κοψω απο παντου ρευμα εκει που εχω καταντησει.
4. 24/7 το ξεχναω για οποιαδηποτε χρηση ->ρευμα+φθορα.
5. Η πραγματικη δυναμη ειναι στα 24/7 συστηματα ή σε ολα μαζι οσα απλα σερφαρουν (που εχουν και περισσοτερη συνολικη δυναμη) αλλά δεν συμμετεχουν, ετσι ειναι πολυ μικρη η συνεισφορα και αμελητεα. Πρωτεϊνες που εχουν deadline δεν μπορει ενα μηχανημα που σερφαρει να τις αποδωσει, μονο καποιες αλλες (και αν καταλαβα καλα οχι τοσο σημαντικες -και εκτος αυτου τις φολνταρουν ηδη πολλα μηχανηματα).

Οσο και να ηθελα να συμμετεχω το παρατησα λοιπον.
Αν δεν εχετε κανενα εμποδιο να σας περιοριζει τοτε φολνταρετε!

Hwoarang
26-03-06, 16:02
Δεν νομίζω ότι τρώει μεγάλο ζόρι όλο το σύστημα παρα μόνο ο επεξεργατής, ο δικός μου amd64 2800+ είναι εδώ και ένα χρόνο 24/7 αλλα μόνο τελευταία παρατήρησα κολλήματα. Πόσο μάλλον κάτι Prescott και dual core οι οποίοι δεν θα καταλαβαίνουν τίποτα. Δεν ειναι λογικό για εμενα καινούργια μηχανίματα να μην αντέχουν 24/7 στο 100%. Αν δεν αντέχουν τότε έχετε κάνει λάθος επιλογές στα parts. Και κάτι άλλο τώρα για την διάρκεια ζωής. Δηλαδη ρε παιδια το μηχάνημα σας έχετε σκοπο να το κρατήσετε 20 χρόνια και φοβάστε μην αντέχει μόνο 15? Δεν πιστεύω οτι κάποιος απο εμας έχει πρόβλημα με την διάρκεια ζωής αφου τα μηχανίματα τα κανουμε upgrade πριν συμπληρώσουν την μισή ζωή τους

dantouan
26-03-06, 16:09
Δεν νομίζω ότι τρώει μεγάλο ζόρι όλο το σύστημα παρα μόνο ο επεξεργατής, ο δικός μου amd64 2800+ είναι εδώ και ένα χρόνο 24/7 αλλα μόνο τελευταία παρατήρησα κολλήματα. Πόσο μάλλον κάτι Prescott και dual core οι οποίοι δεν θα καταλαβαίνουν τίποτα. Δεν ειναι λογικό για εμενα καινούργια μηχανίματα να μην αντέχουν 24/7 στο 100%. Αν δεν αντέχουν τότε έχετε κάνει λάθος επιλογές στα parts. Και κάτι άλλο τώρα για την διάρκεια ζωής. Δηλαδη ρε παιδια το μηχάνημα σας έχετε σκοπο να το κρατήσετε 20 χρόνια και φοβάστε μην αντέχει μόνο 15? Δεν πιστεύω οτι κάποιος απο εμας έχει πρόβλημα με την διάρκεια ζωής αφου τα μηχανίματα τα κανουμε upgrade πριν συμπληρώσουν την μισή ζωή τους

Πολυ σωστη παρατηρηση, οι περισσοτεροι απο εμας καθε 2 χρονια το πολυ αλλαζουμε μηχανημα...:cool:

@ ADSLgr.com All rights reserved.