PDA

Επιστροφή στο Forum : Ομιλία κ. Παναγή Βουρλούμη: ιδιωτικοποίηση κρατικών μονοπωλίων



aesir
30-03-06, 01:55
Εκδήλωση ΟΤΕAcademy με θέμα «Transforming the Business»

Η ιδιωτικοποίηση ενός κρατικού μονοπωλίου είναι πολιτική απόφαση. Σηματοδοτεί την αρχή μιας διεργασίας που μπορούμε να την ονομάσουμε μετάλλαξη, παραφράζοντας το ξενικό “transformation”.

Η υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, δηλαδή η μετάλλαξη ενός πρώην κρατικού μονοπωλίου σε επιχείρηση ικανή να ανταγωνιστεί με επιτυχία στην ελεύθερη αγορά είναι αρμοδιότητα της Διοίκησης της επιχείρησης.

Ο ΟΤΕ βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας τέτοιας διαδικασίας και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση γιατί ιδιωτικοποιήθηκε μόνο μερικά. Οι βασικές δομές που υπήρχαν όταν ήταν αμιγής κρατική εταιρία έμειναν στην θέση τους και μάλιστα ορισμένες οχυρώθηκαν με νόμους ταυτόχρονα με την μετοχοποίηση.

Έτσι η μετάλλαξη του ΟΤΕ είναι διπλή πρόκληση:
-Αφορά θέματα οργάνωσης και λειτουργίας ώστε η επιχείρηση να γίνει ανταγωνιστική
-Αφορά επίσης την δημιουργία νομικού πλαισίου στις σχέσεις με το κράτος, τους εργαζόμενους και το κοινό, τέτοιου που να επιτρέπει στον ΟΤΕ να λειτουργεί σαν πραγματική ιδιωτική επιχείρηση.

Το δεύτερο είναι προϋπόθεση για να επιτύχει το πρώτο. Δίχως νέο θεσμικό πλαίσιο, ό,τι αλλαγές και να γίνουν μέσα στην Εταιρία χτίζονται στην άμμο.

Υποθέτω ότι αυτά που είπα ως τώρα ισχύουν και σε πολλές άλλες πρώην κρατικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να κουβαλούν τις αγκυλώσεις του πρότερου βίου τους. Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά στην περίπτωση του ΟΤΕ και θα έλεγα επίσης της Ολυμπιακής. Ο ΟΤΕ έχει χάσει το φυσικό του μονοπώλιο. Η τεχνολογία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ανοίξει την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η ανάγκη να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι άμεση. Αν δεν προσαρμοστεί θα καταστραφεί.

Με δεδομένη την πολιτική βούληση να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΤΕ και κάτω από την πίεση σκληρού ανταγωνισμού, προτεραιότητα της Διοίκησης είναι να στρέψει την κύρια προσπάθειά της στην δημιουργία ενός θεσμικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στην επιχείρηση να ανταγωνίζεται επ’ ίσοις όροις.

Για να το κατορθώσει αυτό μια Διοίκηση έχει να παλέψει σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι η νομοθεσία. Τα πρώην κρατικά μονοπώλια και περισσότερο ίσως ο ΟΤΕ είναι πιασμένα σε ένα ιστό αράχνης νόμων και διατάξεων που δημιουργούν εμπόδια κάθε φορά που επιχειρείται κάτι νέο. Οι περισσότερες αυτές ρυθμίσεις προστατεύουν κεκτημένα διαφόρων ομάδων και ανεβάζουν απαγορευτικά το κόστος λειτουργίας. Ανάγονται στην εποχή που η επιχείρηση, σαν κρατικό μονοπώλιο, είχε την στήριξη του προϋπολογισμού.

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά πρώην κρατικά μονοπώλια σε μια χώρα που ο κρατισμός έχει βαθιές ρίζες και οπαδούς σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις είναι πολύ δύσκολο έργο, αλλά η πίεση από την Ε.Ε. από τη μια και η στυγνή πραγματικότητα της αγοράς από την άλλη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αδράνειας. Ήδη με τον νόμο για τις ΔΕΚΟ έγινε ένα θαρραλέο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Πολύ πιο δύσκολη δουλειά είναι το άλλο μέτωπο που αντιμετωπίζει μία Διοίκηση πρώην μονοπωλίου. Η αλλαγή της νοοτροπίας των διαφόρων ομάδων που έρχονται σε επαφή, συναλλάσσονται ή εξαρτώνται από την επιχείρηση. Πολιτικούς, Δημόσιο, πελατεία και κυρίως τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η νομοθεσία είναι απαραίτητη προϋπόθεση αλλά μόνη της δεν αρκεί.

Δίχως την αλλαγή της κουλτούρας των εργαζομένων, στον τρόπο εργασίας τους, την αντιμετώπιση του κοινού, τις σχέσεις τους μεταξύ τους και απέναντι στον εργοδότη τους, είναι μάταιο να περιμένει κανείς ανταγωνιστικότητα σε απελευθερωμένη αγορά.

Εδώ η Διοίκηση πρέπει πρώτα να διαγνώσει τις αιτίες που δημιούργησαν την ιδιόμορφη νοοτροπία. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες πολιτικών και κομματικών παρεμβάσεων, ιδίως σε θέματα προσωπικού, παγίωσαν στρεβλώσεις που κατάργησαν κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας. Η βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός θα έρθει σε αρωγή των ελλειμμάτων εξέθρεψε κλίμα σπατάλης, αδιαφορίας και διαφθοράς. Ο συνδικαλισμός μετατράπηκε σε αντίπαλο της επιχείρησης, υπηρεσίες και στελέχη αυτονομήθηκαν. Όλα αυτά οδήγησαν την μεγάλη μάζα των εργαζομένων να αποσυνδέσει την τύχη της από εκείνη της επιχείρησης. Τα τελευταία δύο χρόνια πολλά άλλαξαν για το καλλίτερο αλλά χρειάζεται καιρός για να περάσουν στον βαθύ ΟΤΕ.

Όσο εύκολη είναι η διάγνωση, τόσο δύσκολη είναι η θεραπεία των αιτιών της αρρωστημένης κουλτούρας των πρώην κρατικών μονοπωλίων και ειδικότερα του ΟΤΕ. Κι εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση στις διοικήσεις τους. Μετάλλαξη – “transformation” δεν γίνεται δίχως να αλλάξει σε βάθος ο τρόπος που ο εργαζόμενος – σε όλα τα επίπεδα – αντιμετωπίζει την επιχείρηση.

Η Διοίκηση που θα δοκιμάσει να αλλάξει τα πράγματα έχει να παλέψει με την πείρα δεκαετιών ότι «τίποτε δεν αλλάζει», «και άλλοι έλεγαν τα ίδια και έφαγαν τα μούτρα τους», κ.λπ.. Επίσης με κατηγορίες ότι προσπαθεί να επιβάλλει αντεργατικές ιδέες και συστήματα. Όμως η επιβίωση μιας οικονομικής μονάδας σε ανταγωνιστικό περιβάλλον απαιτεί την εφαρμογή ορισμένων αρχών όπως:

-Επιλογή άξιων και τίμιων στελεχών
-Κίνητρα στο προσωπικό
-Αυστηρή αξιολόγηση
-Μακροχρόνιο προγραμματισμό
-Χρηστή διαχείριση

Οι αρχές αυτές δεν έχουν τίποτε να κάνουν με ιδεολογίες. Δεν είναι ούτε νεοφιλελευθερισμός, ούτε στυγνός καπιταλισμός. Ισχύουν τόσο για ιδιωτικές όσο και για κρατικές επιχειρήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει αποδειχτεί ότι στις κρατικές επιχειρήσεις οι αρχές αυτές δεν έχουν μπορέσει να εφαρμοστούν με συνέπεια και ιδίως με συνέχεια. Έτσι ο εργαζόμενος δικαιολογημένα αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια με σκεπτικισμό.

Είναι η μεγάλη πρόκληση στην κάθε Διοίκηση να του αποδείξει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Ας δούμε τώρα πώς μια Διοίκηση ιεραρχεί τις ενέργειές της. Μιλώ από προσωπική εμπειρία. Στην αρχή το τιμόνι δεν ακούει. Η μέχρι προσφάτως κρατική επιχείρηση είναι συνήθως ένας αριθμός από αυτονομημένα μαγαζιά που λειτουργούν ασυντόνιστα. Διάφορα κέντρα εξουσίας, πολλά με προσβάσεις και στήριξη έξω από την επιχείρηση.

Η πρώτη φροντίδα λοιπόν της Διοίκησης – αν θέλει να κάνει έργο – είναι να πάρει τον έλεγχο στα χέρια της. Από ποιους;

Θα ξεχωρίσω εδώ τρεις ομάδες.

Κόμματα και πολιτικούς. Το πρόβλημα στον ΟΤΕ έχει περιοριστεί σημαντικά και αυτό αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για μια Διοίκηση που έχει ανάγκη τον πολιτικό κόσμο για να διαμορφώσει κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και για χίλια δυο άλλα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία. Ο περιορισμός εξωτερικών παρεμβάσεων ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία της Διοίκησης απέναντι στο προσωπικό, ότι δεν κομματίζεται και δεν γίνονται ζαβολιές. Δημιουργεί επίσης καλή θέληση σε μερίδα τουλάχιστον του συνδικαλιστικού κινήματος. Ένας από τους στόχους νέου θεσμικού πλαισίου πρέπει να είναι να αποκλείσει την δυνατότητα επιστροφής σε νοσηρές συνήθειες του παρελθόντος.

Οι συνδικαλιστές είναι η δεύτερη ομάδα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει μια νέα διοίκηση. Χρειάζεται υπομονή αλλά η πείρα έχει δείξει ότι κάτω από την πύρινη ρητορική κρύβεται αρκετός πραγματισμός. Επίσης, προερχόμενοι από την ίδια την επιχείρηση έχουν επίγνωση των προβλημάτων και πολύ συχνά γίνονται χρήσιμοι βοηθοί.

Η τρίτη ομάδα που διεκδικεί τον έλεγχο είναι η πιο δύσκολη να εντοπιστεί. Είναι τα στελέχη εκείνα που εργάζονται εναντίον των συμφερόντων της επιχείρησης, είτε γιατί έχουν μάθει να μην πειθαρχούν, είτε, το χειρότερο, γιατί δουλεύουν για ίδιο λογαριασμό, σε συνεργασία με προμηθευτές και άλλους συναλλασσόμενους.

Εξ ίσου σημαντική προτεραιότητα για μια νέα διοίκηση είναι να βρει στελέχη και να τα κινητοποιήσει. Μια τεράστια επιχείρηση όπως ο ΟΤΕ έχει ανάγκη από έναν μεγάλο αριθμό στελεχών σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και λειτουργίας. Είναι εκπληκτικό πόσο ταλέντο, όρεξη για δουλειά και ήθος, βρίσκονται θαμμένα και περιθωριοποιημένα στον ΟΤΕ και είμαι βέβαιος στις περισσότερες κρατικές επιχειρήσεις. Εναπόκειται στη διοίκηση να τους βρει και να τους προσελκύσει γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

Είναι επίσης απαραίτητο, ιδίως όταν ο οργανισμός βγαίνει από μία μακριά νάρκη κρατικισμού, να εμβολιαστεί με στελέχη από την αγορά. Άλλη μια δύσκολη δουλειά είναι να πετύχει το μίγμα.

Δεν φτάνουν όμως αυτά. Η επιβίωση δεν είναι στόχος που κινητοποιεί. Η διοίκηση οφείλει να θέσει στόχους, να δώσει στα στελέχη και όλο το προσωπικό κάποιο όραμα αλλά και κάποιο μήνυμα ότι το ατομικό τους συμφέρον βρίσκεται στην επιτυχία της επιχείρησης. Η μετάλλαξη δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε τελειώνει ποτέ. Είναι ένας συνεχής αγώνας που για να αξίζει τον κόπο να δοθεί πρέπει να έχει καρπούς, τόσο ηθικής και επαγγελματικής ικανοποίησης όσο και υλικής.

Η μετάλλαξη είναι πολυσύνθετο έργο που απαιτεί την κινητοποίηση ολόκληρου του οργανισμού. Καμιά από τις δραστηριότητες δεν μένει έξω. Οργάνωση, τεχνολογία, εμπόριο, διαδικασίες, χρηματοοικονομικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης και αναβάθμισης του προσωπικού. Στην ΟΤΕ Α.Ε. σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 36 μεγάλα έργα μετάλλαξης – projects. Προχωρούν παράλληλα με την τρέχουσα καθημερινή δουλειά που φροντίζει να λειτουργούν μερικά εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, να τοποθετούνται 50.000 νέες ευρυζωνικές προσβάσεις κάθε μήνα και πολλά άλλα με τα οποία θα ασχοληθούν άλλοι ομιλητές.

Διάλεξα εδώ να μιλήσω για την πτυχή εκείνη της μετάλλαξης που μια Διοίκηση μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα. Την δημιουργία των συνθηκών που είναι απαραίτητες για να επιτύχει η προσπάθεια.

Ο ΟΤΕ βρίσκεται τώρα στην πιο κρίσιμη φάση της μετάλλαξής του. Δίνει κάθε μέρα την μάχη της αξιοπιστίας – τόσο εσωτερικά – προς το προσωπικό του – όσο και προς τα έξω. Η φάση αυτή είναι η πιο άχαρη. Απαιτεί προσπάθειες και θυσίες χωρίς να φαίνεται άμεσο αποτέλεσμα. Αυτό προκαλεί σε μερικούς αμφιβολίες και δισταγμούς. Όμως πρέπει να περάσουμε από εκεί, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

alerasta
30-03-06, 02:38
Προσπαθεί δηλαδή να γίνει ιδιωτικό μονοπώλιο από κρατικό; Ακόμα πιό επικίνδυνο ακούγεται αυτό. Αν σταματήσει να είναι μονοπώλιο και δωθούν άδειες και σε άλλες εταιρίες γιά εγκαταστάσεις γραμμών τότε αυτή η είδηση γίνεται ενδιαφέρουσα, αλλιώς...

Jim Slip
30-03-06, 02:46
Aυτός δεν έδωσε πρόσφατα εξωφρενικές αυξήσεις σε μεγαλοστελέχη;

ggeorgak
30-03-06, 09:09
Προσπαθεί δηλαδή να γίνει ιδιωτικό μονοπώλιο από κρατικό; Ακόμα πιό επικίνδυνο ακούγεται αυτό. Αν σταματήσει να είναι μονοπώλιο και δωθούν άδειες και σε άλλες εταιρίες γιά εγκαταστάσεις γραμμών τότε αυτή η είδηση γίνεται ενδιαφέρουσα, αλλιώς...


Ο ΟΤΕ έχει χάσει το φυσικό του μονοπώλιο. Η τεχνολογία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ανοίξει την αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Βασικά λέει ακριβώς το αντίθετο, ότι το μονοπώλιο του ΟΤΕ έχει χαθεί.

UK_ADSL
30-03-06, 10:21
Καλά να δούμε πόσες φορές θα τα ακούσουμε αυτά. Άμα τότε γίνει και ιδιωτικό το μονοπώλιο από κρατικό θα γίνει το έλα να δεις. Όχι απλώς θα κλείνουν τους διακόπτες στους άλλους ISP άλλα θα τους κλείσουν και οριστικά! :mad:

Tasan
30-03-06, 12:02
Άμα γίνει ο ΟΤΕ κρατικός τότε την έχουμε πατήσει

FFGR
30-03-06, 12:59
Άμα γίνει ο ΟΤΕ κρατικός τότε την έχουμε πατήσει

???

Εσύ που ζούσες ? :p

papdoux
30-03-06, 14:11
Απλα, θελει πληρη ιδιωτικοποιηση για να μπορει να διωξει τους χαραμοφαιδες, να παρει νεο αιμα στην εταιρεια, νεους επιστημονες με γνωση απο νεες τεχνολογιες και να προχωρησει σε πιο ανταγωνιστικο σχημα για να μπορεσει να αντιμετωπισει τις υπολοιπες εταιρειες. Και νομιζω ειναι αυτο που ζηταει ο κοσμος, μια εταιρεια ανταγωνιστικη με σεβασμο στον πελατη.

Δεν καταλαβα απο που βγαινει η ιδεα του ιδιωτικου μονοπωλιου.

chaos
30-03-06, 14:35
Καλο βουρλο ειναι και αυτος ο Βουρλουμης.
Να μην ηταν στην trilateral commission να τον θεωρουσα πιο αξιοπιστο.
Ψαξτε το ονομα vourloumis στο παρακατω κειμενο που περιεχει ολα τα μελη της trilateral για το 2005.
http://www.conspiracyarchive.com/NWO/Trilateral_Members.htm

Εξαλλου ολες αυτες οι αηδιες περι της μεγαλης αναγκης για ιδιωτικοποιησεις, περαν ορισμενων περιπτωσεων οχι απαραιτητως λιγων,δεν καθιστα τις ιδιωτικοποιησεις οντως απαραιτητες παντου ή την πανακεια.
Οι ιδιωτικοποιησεις αυτες κυριως στοχευουν στην αποδυναμωση του λαου και στην απογυμνωση του απο πηγες πλουτου και επιρροης οι οποιες περνούν στα χερια συγκεκριμενων ιδιωτων μετα αντιτιμου αρκετα μικροτερου της αξιας της προς εκποιηση εταιριας του δημοσιου.
Για να ξεκαθαρισω τη θεση μου δεν ειμαι αριστερος ουτε αντικαπιταλιστης .
Για την ακριβεια μου αρεσουν πολλες αποψεις του καπιταλισμου οπως η ευκολη προσβαση στις αγορες συναλλαγματος ή στα ανα το κοσμο χρηματιστηρια οπως και η εννοια του ανταγωνισμου που διεπει τον καπιταλισμο που τοσο λειπει απο την ψωροκωσταινα.

Απλως ειναι δυνατο ,εαν οι κυβερνησεις δεν εξυπηρετουσαν σκοπιμοτητες, ορισμενες νευραλγικες εταιριες του δημοσιου να παραμεινουν ως εχουν με ταυτοχρονη βεβαιως απελευθερωση των εν λογω αγορων.Δηλαδη απλως να καταργηθει το μονοπωλιο και η εταιρια να καταστρωσει ενα business plan που θα ειναι επιθετικο λειτουργωντας ως ιδιωτικη εταιρια.
Βεβαιως αυτο καθισταται αδυνατο εξαιτιας και της ανεγκεφαλης και καθοδηγουμενης στρατιας συνδικαλιστων που αποκλειουν καθε αλλαγη ωστε να επισπευσουν ...την ιδιωτικοποιηση.
Ολα αυτα σε συνδυασμο με την "ατολμη"(επιτηδες φυσικα)πολιτικη των εκαστοτε κυβερνησεων οδηγουν τις δημοσιες επιχειρησεις σε μαρασμο και απαξιωση τοσο σε επιπεδο ανταγωνισμου οσο και στη συνειδηση του κοσμου.

Ας μην ξεχασουμε εξαλλου τα διδαγματα της ιστοριας τα οποια παραλειπουν να αναφερουν οι εμπλεκομενοι σημερα.Ο λογος που δημιουργηθηκε μονοπωλιο του κρατους σε πολλους κλαδους της οικονομιας ηταν για να παυσει η ασυδοσια και η παντελης αυθαιρεσια των ιδιωτων .Τοτε ως η υπερτατη λυση και αγιο δισκοποτηρο ειχε προωθηθει η παρεμβαση του κρατους και οι κρατικοποιησεις.Τωρα το ακριβως αντιθετο!
Η ορθη λυση ειναι να κρατηθουν οι κερδοφορες εταιριες με ταυτοχρονη πιεση για βελτιωση της παραγωγικοτητας αυτων καθως και η απελευθερωση των αγορων.Η απελευθερωση των αγορων εκφραζει το θεμελιωδες δικαιωμα των πολιτων ενος κρατους στη ανεμποδιστη συμμετοχη αυτων στην οικονομικη ζωη.

Ο λογος που σημερα ο κοσμος ωθειται στο να πιστευει οτι οι αποκρατικοποιησεις ειναι "καλο" οφειλεται στην λεπτοφυη,επαγγελματικη και επιστημονικη χειραγωγηση που υφισταται απο τα ΜΜΕ.Η αδιορατη σχεδον προπαγανδα οδηγει στην κοινωνικη αποδοχη τετοιων ενεργειων που αλλοτε θα οδηγουσαν σε λαικη εξεγερση.
Αυτο σημαινει προπαγανδα εξαλλου...
Να μην ξερεις οτι υπαρχει καν και να νομιζεις οτι οι αποψεις σου ειναι δικες σου και οχι καθοδηγουμενες.

Gila1899
30-03-06, 17:50
Tί Παναγής(Βορλούμης), τί Γιωργής(Αλογοσκούφης).Εμένα πολιτική μου φάνηκε η ομιλία...

papdoux
30-03-06, 18:01
Καλο βουρλο ειναι και αυτος ο Βουρλουμης.
Να μην ηταν στην trilateral commission να τον θεωρουσα πιο αξιοπιστο.
Ψαξτε το ονομα vourloumis στο παρακατω κειμενο που περιεχει ολα τα μελη της trilateral για το 2005.
http://www.conspiracyarchive.com/NWO/Trilateral_Members.htm

Εξαλλου ολες αυτες οι αηδιες περι της μεγαλης αναγκης για ιδιωτικοποιησεις, περαν ορισμενων περιπτωσεων οχι απαραιτητως λιγων,δεν καθιστα τις ιδιωτικοποιησεις οντως απαραιτητες παντου ή την πανακεια.
Οι ιδιωτικοποιησεις αυτες κυριως στοχευουν στην αποδυναμωση του λαου και στην απογυμνωση του απο πηγες πλουτου και επιρροης οι οποιες περνούν στα χερια συγκεκριμενων ιδιωτων μετα αντιτιμου αρκετα μικροτερου της αξιας της προς εκποιηση εταιριας του δημοσιου.
Για να ξεκαθαρισω τη θεση μου δεν ειμαι αριστερος ουτε αντικαπιταλιστης .
Για την ακριβεια μου αρεσουν πολλες αποψεις του καπιταλισμου οπως η ευκολη προσβαση στις αγορες συναλλαγματος ή στα ανα το κοσμο χρηματιστηρια οπως και η εννοια του ανταγωνισμου που διεπει τον καπιταλισμο που τοσο λειπει απο την ψωροκωσταινα.

Απλως ειναι δυνατο ,εαν οι κυβερνησεις δεν εξυπηρετουσαν σκοπιμοτητες, ορισμενες νευραλγικες εταιριες του δημοσιου να παραμεινουν ως εχουν με ταυτοχρονη βεβαιως απελευθερωση των εν λογω αγορων.Δηλαδη απλως να καταργηθει το μονοπωλιο και η εταιρια να καταστρωσει ενα business plan που θα ειναι επιθετικο λειτουργωντας ως ιδιωτικη εταιρια.
Βεβαιως αυτο καθισταται αδυνατο εξαιτιας και της ανεγκεφαλης και καθοδηγουμενης στρατιας συνδικαλιστων που αποκλειουν καθε αλλαγη ωστε να επισπευσουν ...την ιδιωτικοποιηση.
Ολα αυτα σε συνδυασμο με την "ατολμη"(επιτηδες φυσικα)πολιτικη των εκαστοτε κυβερνησεων οδηγουν τις δημοσιες επιχειρησεις σε μαρασμο και απαξιωση τοσο σε επιπεδο ανταγωνισμου οσο και στη συνειδηση του κοσμου.

Ας μην ξεχασουμε εξαλλου τα διδαγματα της ιστοριας τα οποια παραλειπουν να αναφερουν οι εμπλεκομενοι σημερα.Ο λογος που δημιουργηθηκε μονοπωλιο του κρατους σε πολλους κλαδους της οικονομιας ηταν για να παυσει η ασυδοσια και η παντελης αυθαιρεσια των ιδιωτων .Τοτε ως η υπερτατη λυση και αγιο δισκοποτηρο ειχε προωθηθει η παρεμβαση του κρατους και οι κρατικοποιησεις.Τωρα το ακριβως αντιθετο!
Η ορθη λυση ειναι να κρατηθουν οι κερδοφορες εταιριες με ταυτοχρονη πιεση για βελτιωση της παραγωγικοτητας αυτων καθως και η απελευθερωση των αγορων.Η απελευθερωση των αγορων εκφραζει το θεμελιωδες δικαιωμα των πολιτων ενος κρατους στη ανεμποδιστη συμμετοχη αυτων στην οικονομικη ζωη.

Ο λογος που σημερα ο κοσμος ωθειται στο να πιστευει οτι οι αποκρατικοποιησεις ειναι "καλο" οφειλεται στην λεπτοφυη,επαγγελματικη και επιστημονικη χειραγωγηση που υφισταται απο τα ΜΜΕ.Η αδιορατη σχεδον προπαγανδα οδηγει στην κοινωνικη αποδοχη τετοιων ενεργειων που αλλοτε θα οδηγουσαν σε λαικη εξεγερση.
Αυτο σημαινει προπαγανδα εξαλλου...
Να μην ξερεις οτι υπαρχει καν και να νομιζεις οτι οι αποψεις σου ειναι δικες σου και οχι καθοδηγουμενες.
Ωραια ολα αυτα και εγω θα συμφωνισω μαζι σου αλλα στην πραγματικοτητα αυτο δε μπορει να γινει για διαφορους λογους που μας εχουν οδηγησει σε αυτη την κατασταση. Εγω δεν εχω προσβαση στον πλουτο αλλα σε μεγαλυτερους φορους για να ταϊζω ολους τους χαραμοφαϊδες που εχει μαζεψει η εκαστοτε κυβερνηση.

yiapap
30-03-06, 18:09
Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια και 7000 (περίπου) μηνύματα θα κάνω crossposting (http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=546312&postcount=152):

Όσο για το αν ο ΟΤΕ είναι Α.Ε. ή ΔΕΚΟ, εγώ θα συμφωνήσω με τον πρόεδρό του. Ο ΟΤΕ είναι "σχεδόν" ΑΕ και πρέπει να μετεξελιχθεί σε πραγματική ΑΕ. Όπως είπε ο κ.Βουρλούμης ο ΟΤΕ έχει όλα τα μειονεκτήματα των ΑΕ και όλα τα μειονεκτήματα των ΔΕΚΟ.

Αυτό που ΔΕΝ είπε ο κ.Βουρλούμης είναι ότι επίσης έχει όλα τα πλεονεκτήματα των ΑΕ (κλείνω διακόπτες επειδή "είναι ο νόμος της αγοράς") και όλα τα πλεονεκτήματα των ΔΕΚΟ (με στηρίζει η κυβέρνηση, προτίθεται να πληρώσει εθελούσιες, παίρνω κρατικά χρήματα χαλαρότατα κτλ.κτλ.κτλ.).

Μόλις λοιπόν μετεξελιχθεί σε πραγματική ΑΕ, τότε ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως θα γίνει και ένας ΝΕΟΣ διαγωνισμός (διεθνής) για τον επόμενο διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας των δικτύων υποδομής των οποίων "διαχειριστής" είναι σήμερα ο ΟΤΕ.

MNP-10
30-03-06, 18:10
Ο ΟΤΕ ηταν & ειναι κερδοφορος και πληρωνει εργαζομενους απ'τον ισολογισμο του - και τα υπολοιπα κερδη παλιοτερα τα επαιρνε το δημοσιο, ενω σημερα οι ιδιωτες. Για να μην τα ξαναγραφω: http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=542706&postcount=57


Τωρα για το θεμα:

Α ρε Βουρλουμη μεγιστοτεραστιε manager.. εχει αρχισει ηδη να δημοσιοποιει προπαγανδα που στο μελλον θα την ξεθαψει σαν τους λογους αποτυχιας του management του.

Μας λεει με λιγα λογια οτι ξερετε, δεν μπορω να κανω σωστα τη δουλεια μου, ουτε να κανω τον οτε ανταγωνιστικο επειδη δουλευει με μισο-δημοσιο τροπο λειτουργιας. Η ιδιοκτησια ειναι de facto κατα 63% σε ιδιωτες, μεσω της μετοχικης συνθεσης - οι οποιοι ειναι μετοχοι και συνιδιοκτητες ΠΑΡΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ - που σημαινει οτι μπηκαν και το αποδεχτηκαν. Το management πρεπει δηλαδη να αποδεχτει την κατασταση και να αποδωσει βαση των συγκεκριμενων συνθηκων - αλλιως μηπως θα ηθελε να του δωσουμε μια εταιρια με 100% client base, απολυτο μονοπωλειο και μηδενικα προβληματα για να μας πει οτι τα "καταφερε" ?

Λεει οτι κοπτεται για την ανταγωνιστικοτητα και οτι το ιδιωτικο-δημοσιο καθεστως αποτελει εμποδιο.. Ναι ε?? Καλη δικαιολογια και αυτη. Γιατι δεν αρχιζουμε απο τα πραγματα που ΔΕΝ εχουν σχεση με το ιδιοκτησιακο καθεστως ωστε να αξιολογησουμε τι κανει η διοικηση σε κεινον τον τομεα - οπου δεν υποκειται σε περιορισμους. Ας δουμε για παραδειγμα, πως χτιζει το μελλον της επιχειρησης μεσω των πρακτικων του και του μαρκετινγκ.

Ας παρουμε για παραδειγμα την ανερχομενη τεχνολογια dsl μιας και οι PSTN/ISDN τα φαγαν τα ψωμια τους. Αυτη τη στιγμη οι εναλλακτικοι μπαινουν μεσα μεσω προσφορων ετσι ωστε να αποκτησουν πελατειακη βαση. Ο ΟΤΕ (&η θυγατρικη του) απ'την αλλη σπαταλαει πακτωλους σε διαφημισεις οι οποιες με την πρωτη εμπειρια του χρηστη (πχ περιορισμος πακετων οπου βλεπει οτι το online παιχνιδι δεν παιζει - οπως απατεωνιστικα διαφημιζοταν) αυτοαναιρειται, δημιουργουντας τεραστιο αρνητικο αντικτυπο στον χρηστη (ψυχολογικη απογοητευση, αισθημα εξαπατησης) κανοντας τον να μην ξαναεπιλεξει την εταιρια στην καλυτερη, και να τη μισησει στη χειροτερη. Και ολα αυτα ο ΟΤΕ τα κανει για να μην χασει βραχυπροθεσμα κερδη απ'το voip. Μιλαμε για μια σαφη μυωπικη τοποθετηση υπερ των παροντων κερδων που θυσιαζουν μια καλη δημοσια εικονα που ειναι αλληλενδετη με την μελλοντικη θεση σε περιβαλλον ανταγωνισμου. Οταν ο ΟΤΕ εχει συνδεθει στο μυαλο του κοσμου σαν πΟΤΕ, ΛΗΣΤΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΨΕΥΤΕΣ και γω δεν ξερω τι αλλο - και αποτελει εταιρια προς αποφυγη με ολα αυτα που κανει τα οποια γινονται για επιτευξη ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ σε καθεστως ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟΥ (το οποίο ειναι καθαρα ΙΔΙΩΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ και ουχί δημοσιο χαρακτηριστικο), τοτε τι περιμενουν οσον αφορα την ανταγωνιστικοτητα?

Εδω μιλαμε για απανωτα "σφαλματα" πολιτικης και διαχειρισης οσον αφορα την ιεραρχηση στοχων, το marketing και το μακροχρονιο σχεδιασμο. Αλλα σου λεει ΖΩΑ ειναι.. μολις τελειωσουμε την απομυζηση κερδων (plunder / bleed them dry - για οσους εχουν παξει centurion), θα πουμε οτι φταιει το ιδιωτικο-δημοσιο καθεστως για την αποτυχια μας, και θα καθαρισουμε. Και παιζει να χουν και δικιο γιατι ο κοσμος δεν πολυκαταλαβαινει. Θα του πουν 10 φορες την προπαγανδα θα χαψει. Οσοι βεβαια εχουν προσωπικη εμπειρια (οπως εμεις οι χρηστες dsl) ξερουν καλυτερα την συνειδητη ιεραρχηση στοχων υπερ βραχυπροθεσμων κερδων με παραλληλη χρηση τακτικων ψευτιας και υποκρισιας θυσιαζοντας ετσι το μελλοντικο πελατολογιο, δηλ. την ανταγωνιστικοτητα.

yiapap
30-03-06, 18:19
MNP-10,
Για να κάνω όμως λίγο το συνήγορο του διαβόλου, ο εκάστοτε ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ πρόεδρος του ΟΤΕ, δέχεται συνέχεια & ασταμάτητα, αφόρητες πιέσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι μόνο.
Με μια... υποκειμενική ματιά οι σπόντες είναι πεντακάθαρες.

Από την άλλη βέβαια (εντάξει, τέλος υποεράσπισης ΟΤΕ και πολύ κράτησε!)... Αν ισχύει το παραπάνω... να παραιτηθεί δημοσιοποιώντας τους λόγους!!! Είναι ωραία η καρέκλα του προέδρου, δε μας αρέσουν οι παρεμβάσει αλλά τις υπομένουμε... Ε... συγγνώμη δηλαδή αλλά αυτό εμένα για ΑΕ... ΔΕΝ μου ακούγεται!

InVADeR
30-03-06, 19:10
Σημερα στο mega στο κεντρικο δελτιο ειδήσεων εχει ενα θεμα που ελεγε, θυελα οι δηλωσεις του Βουρλουμη για ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ!!

Για να δούμε τι θα πούνε και τα ΜΜΕ

yiapap
30-03-06, 19:20
Σημερα στο mega στο κεντρικο δελτιο ειδήσεων εχει ενα θεμα που ελεγε, θυελα οι δηλωσεις του Βουρλουμη για ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ!!

Για να δούμε τι θα πούνε και τα ΜΜΕ
Τίποτε σοβαρό/ουσιαστικό. Η "θύελλα" είναι οι συνδικαλιστές που όποτε ακούνε για ΑΕ, ιδιωτικοποίηση κτλ.κτλ. τους σηκώνεται η τρίχα κάγκελο.

nik0span
30-03-06, 20:33
@yiapap Με συγχωρείς αλλά από που κι ως που σε ξενίζουν οι παρεμβάσεις στον προεδρο μιάς οποιαδήποτε ΑΕ από τον μεγαλομέτοχο; Υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό, αναρωτιέμαι; Αντί να πούμε ότι είναι υποκρισία το ότι δεν παραδέχονται ξεκάθαρα τις παρεμβάσεις, μας πειράζει το ότι γίνονται! Δηλαδή τι περιμένεις να χαριστεί στο Βουρλούμη ο ΟΤΕ προκειμένου να μη του λέει κανεις κουβεντα;

R1DD1CK
30-03-06, 21:19
Eγώ ξέρετε τι συγκράτησα από όλο αυτό το μακροσκελές χωρίς ιδιαίτερη σημασία κείμενο???

"Αν δεν προσαρμοστεί θα καταστραφεί." Και λέω εγώ τώρα .....

ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ!!! Μαζί με όλους αυτούς τους χαραμοφάηδες εργαζόμενους που έχει που φοβούνται μήπως χάσουν την "δουλειά " τους να τρώνε σάντουιτς και να πίνουν καφεδάκια και να δούνε πώς είναι η πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας και θα είναι αναγκασμένοι να ψάξουν για κανονική δουλειά που δεν πρόκειται ποτέ να βρούν όχι μόνο λόγω ηλικίας αλλά και επειδή έχουν συνηθίσει να κοπροσκυλιάζουν....Ο έχων τη μύγα μυγιάζεται γιατί ξέρω ποιοι θα απαντήσουν και πώς .... :p έχει κ την πλάκα του πάντως το θέμα....

Gila1899
30-03-06, 21:20
Δηλαδή τι περιμένεις να χαριστεί στο Βουρλούμη ο ΟΤΕ προκειμένου να μη του λέει κανεις κουβεντα;
O Παναγής πάντως πολύ θα το ήθελε.Να συνεχίσει και απερίσπαστος το...μεταρρυθμιστικό του έργο.

ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ!!! Μαζί με όλους αυτούς τους χαραμοφάηδες εργαζόμενους που έχει που φοβούνται μήπως χάσουν την "δουλειά " τους να τρώνε σάντουιτς και να πίνουν καφεδάκια και να δούνε πώς είναι η πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας και θα είναι αναγκασμένοι να ψάξουν για κανονική δουλειά που δεν πρόκειται ποτέ να βρούν όχι μόνο λόγω ηλικίας αλλά και επειδή έχουν συνηθίσει να κοπροσκυλιάζουν
Το να κάνεις πάρτυ απ' τη χαρά σου που θα χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους;Τρελλή πλάκα.Πολύ γέλιο μιλάμε...:p

dimig33
31-03-06, 10:47
Απλα, θελει πληρη ιδιωτικοποιηση για να μπορει να διωξει τους χαραμοφαιδες, να παρει νεο αιμα στην εταιρεια, νεους επιστημονες με γνωση απο νεες τεχνολογιες και να προχωρησει σε πιο ανταγωνιστικο σχημα για να μπορεσει να αντιμετωπισει τις υπολοιπες εταιρειες. Και νομιζω ειναι αυτο που ζηταει ο κοσμος, μια εταιρεια ανταγωνιστικη με σεβασμο στον πελατη.

Από που προκύπτει ότι είναι άσχετοι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ; Την υποδομή για την Ολυμπιάδα ποιος την έφτιαξε; (οι εργολάβοι που προσλαμβάνουν ένα τη μια μέρα και πριν προλάβει να μάθει τι είναι πένσα τον αλλάζουν με άλλον "απασχολήσιμο"?) Και ποιος τον εμποδίζει να προσλάβει νέους επιστήμονες τον "κύριο" Βουρλούμη, αλλά γιατί πρέπει να τους προσλάβει χωρίς εργασιακά δικαιώματα?

Τέλος ένα γενικό σχόλιο για τους "μόνιμους του ΟΤΕ (και του δημοσίου γενικότερα) που κάθονται". Οι Γάλλοι εργαζόμενοι κατά μέσο όρο έχουν την υψηλότερη παραγωγικότητα ανα ώρα εργασίας στον κόσμο (ή από τις πρώτες) και δουλεύουν 1100 -1200 ώρες το χρόνο (λιγότερο από 40 τη βδομάδακαι με μεγάλα διαστήματα άδειας). Οι αμερικάνοι είναι μακράν πίσω σε παραγωγικότητα ανα ώρα αλλά σε ετήσια βάση επειδή δουλεύουν 2000 και περα ώρες το χρόνο είναι παραγωγικότεροι αν η μέτρηση είναι το προϊόν κατά άτομο σε ετήσια βάση. Πάντως το "χαλαρά" δεν είναι ταυτόσημο με την τεμπελιά, όχι μόνο με μαρξιστικά κριτήρια αλλά και με τακτικές "μάνατζμεντ" με απολύτως καπιταλιστικά κριτήρια. Το ίδιο και με τη μονιμότητα. Το ιαπωνικό μεταπολεμικό θαύμα στηρίχτηκε όχι απλά στη μονιμότητα των εργαζόμενων αλλά και στην μονιμότητα των παιδιών τους στην (ιδιωτικότατη) επιχείρηση που δούλευαν! Ετσι γιατί το αναμάσημα της νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας δεν είναι και ότι το καλύτερο για όποιον θέλει (ή παριστάνει) τον ρεαλιστή (εκτός αν έχει άμεσο συμφέρον δηλαδή).

yiapap
31-03-06, 11:27
@yiapap Με συγχωρείς αλλά από που κι ως που σε ξενίζουν οι παρεμβάσεις στον προεδρο μιάς οποιαδήποτε ΑΕ από τον μεγαλομέτοχο; Υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό, αναρωτιέμαι; Αντί να πούμε ότι είναι υποκρισία το ότι δεν παραδέχονται ξεκάθαρα τις παρεμβάσεις, μας πειράζει το ότι γίνονται! Δηλαδή τι περιμένεις να χαριστεί στο Βουρλούμη ο ΟΤΕ προκειμένου να μη του λέει κανεις κουβεντα;
ΦΥΣΙΚΑ!
Σε καμμιά (κανονική) ΑΕ δεν παρεμβαίνει ο μεγαλομέτοχος στη λειτουργία της! Γι αυτό ακριβώς το σκοπό υπάρχει το διοικητικό συμβούλιο! Αλίμονο αν για κάθε απόφαση προμήθειας σε κάθε ΑΕ ερχόταν ο μέτοχος και έλεγε "δώσε την προμήθεια στον Τάδε", "κάνε επένδυση στην Τάδε χώρα", "κράτα 1.000 καρέκλες ζεστές".
Αν υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις, τότε ΣΙΓΟΥΡΑ δε βγαίνει ο Πρόεδρος να ρίξει μπηχτές για αυτές τις ενέργειες. Απλά, λέει "κύριοι αφήστε με να κάνω τη δουλειά για την οποία με εκλέξατε, τέρμα οι παρεμβάσεις!". Αν οι παρεμβάσεις συνεχίζονται... ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ!

<edit>Και τώρα που το ξανασκέφτομαι... εκτός από αντιδεοντολογικές είναι ΚΑΙ παράνομες τέτοιες παρεμβάσεις όταν ο μεγαλομέτοχος δεν έχει ούτε καν την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών.
Εξηγούμαι:
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. εκλέγονται στη Γ.Σ. στην οποία μετέχει (θεωρητικά) το 100% των μετόχων. Η Γ.Σ. δλδ ΟΛΟΙ οι μέτοχοι εκλέγουν τον εκάστοτε πρόεδρο και το εκάστοτε Δ.Σ. ώστε να λειτουργούν την Α.Ε.
Οποιαδήποτε παρέμβαση στο εκλεγμένο Δ.Σ. από οποιονδήποτε μέτοχο είναι παράνομη αφού ο μέτοχος σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το εκλεγμένο (από τη Γ.Σ.) όργανο!!!

yiapap
31-03-06, 12:33
Τέλος ένα γενικό σχόλιο για τους "μόνιμους του ΟΤΕ (και του δημοσίου γενικότερα) που κάθονται". Οι Γάλλοι εργαζόμενοι κατά μέσο όρο έχουν την υψηλότερη παραγωγικότητα ανα ώρα εργασίας στον κόσμο (ή από τις πρώτες) και δουλεύουν 1100 -1200 ώρες το χρόνο (λιγότερο από 40 τη βδομάδακαι με μεγάλα διαστήματα άδειας). Οι αμερικάνοι είναι μακράν πίσω σε παραγωγικότητα ανα ώρα αλλά σε ετήσια βάση επειδή δουλεύουν 2000 και περα ώρες το χρόνο είναι παραγωγικότεροι αν η μέτρηση είναι το προϊόν κατά άτομο σε ετήσια βάση. Πάντως το "χαλαρά" δεν είναι ταυτόσημο με την τεμπελιά, όχι μόνο με μαρξιστικά κριτήρια αλλά και με τακτικές "μάνατζμεντ" με απολύτως καπιταλιστικά κριτήρια. Το ίδιο και με τη μονιμότητα. Το ιαπωνικό μεταπολεμικό θαύμα στηρίχτηκε όχι απλά στη μονιμότητα των εργαζόμενων αλλά και στην μονιμότητα των παιδιών τους στην (ιδιωτικότατη) επιχείρηση που δούλευαν! Ετσι γιατί το αναμάσημα της νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας δεν είναι και ότι το καλύτερο για όποιον θέλει (ή παριστάνει) τον ρεαλιστή (εκτός αν έχει άμεσο συμφέρον δηλαδή).
Εδώ θα συμφωνήσω με τον dimig33.
Προσωπικά είμαι κατά της μονιμότητας (shoot me), αλλά το να ρίχνουμε όλα τα κακά τη ευρύτερου δημόσιου σε αυτή την πρακτική δεν είναι σωστό.

Το ότι η παραγωγικότητα των Δημ. Υπαλλήλων είναι χαμηλή, δεν είναι κάτι που μπορεί να αμφισβητηθεί. Πολλοί λένε ότι αυτό οφείλεται στη μονιμότητα. Όμως τα πράγματα δεν είναι *ακριβώς* έτσι. Αν λειτουργούσε το δημόσιο αξιοκρατικά τότε θα μπορούσε να πριμοδοτήσει τους παραγωγικούς υπαλλήλους και να τιμωρήσει τους "τεμπέληδες". Η απειλή της απόλυσης είναι η "έσχατη των ποινών" και θεωρητικά ακόμη και σήμερα μπορεί να εφαρμοστεί.

Όσοι σκέφτονται πως η άρση της μονιμοποίησης θα λύσει όλα τα προβλήματα μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Η δική μου θέση υπέρ της άρσης είναι επειδή θεωρώ ότι είναι αναγκαίο κακό γιατί σε καμμιά περίπτωση δε βλέπω το δημόσιο να λειτουργεί αξιοκρατικά. Συνεπώς αν και η άρση δεν είναι αναγκαία συνθήκη, είναι ικανή. Με την άρση, ένας εξωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να παρεμβαίνει σε μια άθλια υπηρεσία και να "κόβει Κ@λους" που εσωτερικά η υπηρεσία δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει.

dimig33
31-03-06, 14:12
Με την άρση, ένας εξωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να παρεμβαίνει σε μια άθλια υπηρεσία και να "κόβει Κ@λους" που εσωτερικά η υπηρεσία δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει.

Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αυτά τα ζητήματα. Ένα μικρό σχόλιο στα λεγόμενά σου είναι ότι θεωρείς ότι υπάρχει τρόπος ο καπιταλισμός να λειτουργεί ορθολογιστικά (η λέξη "αξιοκρατία" σηκώνει πολύ κουβέντα και είναι παραπλανητική)

Εκεί που νοιώθει ευχαριστημένος ο εργαζόμενος παράγει περισσότερο εκεί που απειλείται και ζορίζεται υπάρχει (εκτός από τις απεργίες και την συλλογική αντίσταση) και η ατομική αντίσταση στην εκμετάλευση και στην αλλοτροίωση (κοινώς λούφα - οι πιεσμένοι αμερικανοί εργάτες είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και ας μην είναι οργανωμένοι τόσο καλά σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα). Και κάθε "εξωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός" δεν θα είναι απαλαγμένος από τον παραλογισμό του καπιταλισμού (άκουσες τίποτα για την μεγάλη απάτη της AGB στην τηλεθέαση?)

Το ζήτημα είναι ότι υπήρχε μια εποχή (η πιο πρόσφατη ήταν μεταπολεμικά) που η κάθε π.χ. General Motors έβγαζε κέρδη κυρίως χτίζοντας νέα εργοστάσια και όχι τόσο ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους μέχρι την τελευταία ρανίδα. Σήμερα είναι μια εποχή που οι επιχειρήσεις βγάζουν κέρδη όχι με την επέκταση αλλά με την εντατικοποίσηση της εκμετάλευσης. Στην παλιά εποχή το σύστημα υποσχόταν στους εργαζόμενους ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα ισχύει το ανάποδο. Η φάση ακμής του συστήματος σημαδεύεται από τεράστια επέκταση της εργατικής τάξης παγκόσμια. Αυτή είναι η ουσία του νεοφιλελευθερισμού: επειδή το σύστημα έχει μπει σε παρακμή, τα κέρδη έχουν σαν μόνη πηγή την ένταση της εκμετάλλευσης των ήδη εργαζομένων και το λιγόστεμά τους (απολύσεις) (μη μου πεις για την Κίνα τα ίδια θα συμβουν και κει)

papdoux
31-03-06, 15:17
Από που προκύπτει ότι είναι άσχετοι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ; Την υποδομή για την Ολυμπιάδα ποιος την έφτιαξε; (οι εργολάβοι που προσλαμβάνουν ένα τη μια μέρα και πριν προλάβει να μάθει τι είναι πένσα τον αλλάζουν με άλλον "απασχολήσιμο"?) Και ποιος τον εμποδίζει να προσλάβει νέους επιστήμονες τον "κύριο" Βουρλούμη, αλλά γιατί πρέπει να τους προσλάβει χωρίς εργασιακά δικαιώματα?

Τέλος ένα γενικό σχόλιο για τους "μόνιμους του ΟΤΕ (και του δημοσίου γενικότερα) που κάθονται". Οι Γάλλοι εργαζόμενοι κατά μέσο όρο έχουν την υψηλότερη παραγωγικότητα ανα ώρα εργασίας στον κόσμο (ή από τις πρώτες) και δουλεύουν 1100 -1200 ώρες το χρόνο (λιγότερο από 40 τη βδομάδακαι με μεγάλα διαστήματα άδειας). Οι αμερικάνοι είναι μακράν πίσω σε παραγωγικότητα ανα ώρα αλλά σε ετήσια βάση επειδή δουλεύουν 2000 και περα ώρες το χρόνο είναι παραγωγικότεροι αν η μέτρηση είναι το προϊόν κατά άτομο σε ετήσια βάση. Πάντως το "χαλαρά" δεν είναι ταυτόσημο με την τεμπελιά, όχι μόνο με μαρξιστικά κριτήρια αλλά και με τακτικές "μάνατζμεντ" με απολύτως καπιταλιστικά κριτήρια. Το ίδιο και με τη μονιμότητα. Το ιαπωνικό μεταπολεμικό θαύμα στηρίχτηκε όχι απλά στη μονιμότητα των εργαζόμενων αλλά και στην μονιμότητα των παιδιών τους στην (ιδιωτικότατη) επιχείρηση που δούλευαν! Ετσι γιατί το αναμάσημα της νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας δεν είναι και ότι το καλύτερο για όποιον θέλει (ή παριστάνει) τον ρεαλιστή (εκτός αν έχει άμεσο συμφέρον δηλαδή).
Ποσους εργαζομενους εχει ο ΟΤΕ και ποσοι απο αυτους ειναι σχετικοι με το αντικειμενο; Επειδη ξερω την κατασταση πολυ καλα, γι'αυτο το λεω. Μεγαλη πλειοψηφια τεχνικων ειναι απο την εποχη των περιστεριων και δεν κατεχουν τιποτα απο ψηφιακα κεντρα, adsl και γενικοτερα νεες τεχνολογιες. Ο ΟΤΕ επισης, δε μπορει να προσλαβει (υπαρχει νομικο προβλημα) και προσπαθει να λυσει το προβλημα μεσω τριτων εταιρειων του ομιλου οπου ειναι καθαρα ιδιωτικες. Ετσι ομως δημιουργηται ενα καθεστως δυο ταχυτητων (ή πολλων μπορω να πω) οπου δημοσιο και ιδιωτικος τομεας προσπαθει να συνυπαρχει.
Την υποδομη για την Ολυμπιαδα μπορει να την εφτιαξαν αυτοι που ξερουν αλλα ποσοι ειναι αυτοι;

Gila1899
31-03-06, 15:30
Την υποδομη για την Ολυμπιαδα μπορει να την εφτιαξαν αυτοι που ξερουν αλλα ποσοι ειναι αυτοι;
Eπειδή όταν μιλάμε για Ολυμπιάδα όλοι γνωρίζουμε το μέγεθος του εγχειρήματος, σίγουρα δεν μιλάμε για μια ελάχιστη μειοψηφία, αλλά για πολλούς περισσότερους.Και είναι γνωστή η σημασία των τηλεπικοινωνιών σε μία Ολυμπιάδα.

papdoux
31-03-06, 15:31
Eπειδή όταν μιλάμε για Ολυμπιάδα όλοι γνωρίζουμε το μέγεθος του εγχειρήματος, σίγουρα δεν μιλάμε για μια ελάχιστη μειοψηφία, αλλά για πολλούς περισσότερους.Και είναι γνωστή η σημασία των τηλεπικοινωνιών σε μία Ολυμπιάδα.
Αλλα σκεψου οτι εκτος του ΟΤΕ υπαρχουν και αλλες εταιρειες που πουλανε τηλεπικοινωνιακο υλικο και στηνουν δικτυα, π.χ. Ιντρακομ

R1DD1CK
31-03-06, 15:49
Δηλαδή στην Ολύμπιάδα μόνο ο ΟΤΕ ήταν υπεύθυνος για τις επικοινωνίες?Αν ήταν τότε παίρνει μεγάλο μπράβο.Αλλά οι Ολυμπιακοί μία φορά έγιναν και μετά απο κει το χάος.....Εγώ θέτω ως παράδειγμα το οτι μια φορα=καμία.Δηλαδή πως στην κινητή τηλεφωνιά έγινε τόσο μεγάλη πρόοδος για λίγο πολύ απολύτως άχρηστες υπηρεσίες...Τι να κάνουμε όμως, το DSL δεν μπορείς να το βγάλεις απο την τσέπη στο τραπέζι για μόστρα...Και χώρις πλάκα πόσοι Έλληνες στους δέκα ξέρουν τι έιναι το DSL?Εγώ επιεικώς θα πω 4/10.Πόσοι όμως ξέρουν τι είναι κινητό?14 /10 .Το θέμα είναι τι πουλάει και όχι τι είναι χρήσιμο.Αν δεν βρεθεί τρόπος να θέλει ΟΛΟΣ ο κόσμος να αγοράζει DSL δεν πρόκειται πΟΤΕ να δούμε πρόοδο.Εγώ πάντως ακόμα και το 2008 που λένε ότι θα αλλαξει το μονοπώλιο του ΟΤΕ εγώ πιστέυω θα έιμαστε τα ίδια και χειρότερα.Πάντα φιλικά.

Gila1899
31-03-06, 16:14
Αλλα σκεψου οτι εκτος του ΟΤΕ υπαρχουν και αλλες εταιρειες που πουλανε τηλεπικοινωνιακο υλικο και στηνουν δικτυα, π.χ. Ιντρακομ
Σίγουρα, αλλά πιστεύω οτι ο Ο.Τ.Ε έπαιξε καθοριστικό ρόλο.Αν ξέρει κάποιος κάτι διαφορετικό ας με διορθώσει.

Επίσης μην ξεχνάμε οτι οι τεχνικοί του Ο.Τ.Ε είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση του δικτύου που καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.Και κοίτα τα χάλια μας θα μου πείς.Γι αυτά όμως δεν πιστεύω οτι φταίνε οι τεχνικοί του Ο.Τ.Ε, άλλωστε η πατέντα του Ο.Τ.Ε με τα πακέτα σίγουρα εφαρμόστηκε με άνωθεν εντολή και δεν ήταν ιδέα των τεχνικών.


Το θέμα είναι τι πουλάει και όχι τι είναι χρήσιμο.Αν δεν βρεθεί τρόπος να θέλει ΟΛΟΣ ο κόσμος να αγοράζει DSL δεν πρόκειται πΟΤΕ να δούμε πρόοδο.
Συμφωνώ απόλυτα.Η ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τιμή, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία.Με την ραγδαία πτώση τιμή, λόγω παρόχων και οχι λόγω ΟΤΕ, τον τελευταίο καιρό αυξήθηκε κατακόρυφα και ο αριθμός των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων.Κατα συνέπεια η μείωση τιμών προκαλεί την αύξηση της ζήτησης και οχι το αντίστροφο, όπως ισχυρίζονταν τα διευθυντικά στελέχη του Ο.Τ.Ε.

Οσο θα μειώνεται το κόστος, τόσο θα αυξάνει το ενδιαφέρον για το adsl.Και πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ο.Τ.Ε.Ας αφήσει λοιπόν τις προσφορές για το conn-x, και ας ρίξει τις τιμές στα πάγια.Και ας συνειδητοποιήσουν τα στελέχη του οτι με βλαχομαγκιές τύπου περιορισμού πακέτων βλάπτουν τα συμφέροντα του Οργανισμού και δεν τα διαφυλάσσουν.

yiapap
31-03-06, 17:20
Συμφωνώ απόλυτα.Η ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τιμή, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία.Με την ραγδαία πτώση τιμή, λόγω παρόχων και οχι λόγω ΟΤΕ, τον τελευταίο καιρό αυξήθηκε κατακόρυφα και ο αριθμός των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων.Κατα συνέπεια η μείωση τιμών προκαλεί την αύξηση της ζήτησης και οχι το αντίστροφο, όπως ισχυρίζονταν τα διευθυντικά στελέχη του Ο.Τ.Ε.Όταν τα λέγαμε στη Διαμαρτυρία με τον PopManiac, τον Blend, τον Tormendor και όλους τους υπόλοιπους μας βγάζανε τρελλούς. ΜΙΑ κίνηση μείωσης κάνανε και έγινε της κακομοίρας!
Η παραλία του PopManiac απέκτησε 1-2 facilities... και ο κόσμος άρχησε να εισρέει!

Ελπίζω να τους έχει γίνει μάθημα... και όταν αρχίσει η μείωση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης να προχωρήσουν στην επόμενη γενναία μείωση.

pelasgian
31-03-06, 17:30
Το πρόβλημα με τον ΟΤΕ δεν ήταν ποτέ ότι ήταν κρατικός ή ιδιωτικός.
Και τα δύο μοντέλα ΣΩΣΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ έχουν εφαρμογές αναλόγως των περιστάσεων.

Το πρόβλημα ΕΙΝΑΙ ότι είναι μονοπώλιο που δουλεύει σε συνθήκες trust και pool με τους άλλους «ρεμπεσκέδες» που αυτοαποκαλούνται «εναλλακτικοί».

Τα μονοπώλια ΠΟΤΕ δεν είναι καλά. Είτε αριστερά, είτε δεξιά, είτε κομμουνιστικά, είτε καπιταλιστικά, είτε ανθρώπινα είτε θεϊκά.

yiapap
31-03-06, 17:31
Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αυτά τα ζητήματα. Ένα μικρό σχόλιο στα λεγόμενά σου είναι ότι θεωρείς ότι υπάρχει τρόπος ο καπιταλισμός να λειτουργεί ορθολογιστικά (η λέξη "αξιοκρατία" σηκώνει πολύ κουβέντα και είναι παραπλανητική)

Εκεί που νοιώθει ευχαριστημένος ο εργαζόμενος παράγει περισσότερο εκεί που απειλείται και ζορίζεται υπάρχει (εκτός από τις απεργίες και την συλλογική αντίσταση) και η ατομική αντίσταση στην εκμετάλευση και στην αλλοτροίωση (κοινώς λούφα - οι πιεσμένοι αμερικανοί εργάτες είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και ας μην είναι οργανωμένοι τόσο καλά σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα). Και κάθε "εξωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός" δεν θα είναι απαλαγμένος από τον παραλογισμό του καπιταλισμού (άκουσες τίποτα για την μεγάλη απάτη της AGB στην τηλεθέαση?)
Ναι, αυτό θεωρώ. Ότι ο καπιταλισμός σε κάποιες χώρες, σε κάποιες εποχές (π.χ. Σκανδιναβία '70-'90) πέτυχε.

Στη 2η παράγραφο, διαφωνώ εν μέρει. Θα τα πω εν συντομία γιατί είναι ψιλό-offtopic:
Συμφωνώ ότι ο εργαζόμενος παράγει περισσότερο υπό καλές εργασιακές συνθήκες. Όμως στο Ελληνικό Δημόσιο, ο σημερινός εργαζόμενος και υπεραμοίβεται και υπολειτουργεί. Θεωρητικά είναι (σύμφωνα με το μη καπιταλιστικό μοντέλο), σε ΙΔΑΝΙΚΟ περιβάλλον.
Κι όμως ο ίδιος εργαζόμενος τρώγεται με τα ρούχα του! Ο ίδιος εργαζόμενος, αν δε λαδωθεί δεν κάνει τη δουλειά για την οποία τον πληρώνουμε. Ο ίδιος εργαζόμενος έχει διπλασιάσει τις επίσημες αργίες και παράλληλα έχει επίσης διπλασιάσει τις επίσημες αποδοχές του. Ο ίδιος εργαζόμενος έχει κολλητούς τους συναδέλφους του ίδιου χρώματος και όχι της ίδιας αξίας/παραγωγικότητας.
Υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες όποιος κι αν είναι κυβέρνηση αν δεν πάρει... σφυρί και δρεπάνι να καθαρίσει το σύμπαν, αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει. Μια ελπίδα (μικρή) που υπήρχε με τη ΝΔ, χάθηκε ανεπιστρεπτί.
Συνεπώς η κατάσταση θα παραμείνει ίδια: Σάπια, αναξιοκρατική, κομματοβαμμένη, τεμπελχανάδική.

Σαφώς και ο εξωτερικός "μηχανισμός" δε θα είναι αδιάβλητος. Αν όμως αυτός είναι ο ρόλος του, τουλάχιστον θα αγχώσει μερικους.
Παράδειγμα: Δεν υπάρχει στο δημόσιο ούτε ένας* προϊστάμενος/διευθυντής που να δρα αξιοκρατικά. Βολεύει τους ημέτερους και δε βάζει χέρι στους υμέτερους (όχι δεν έχω λάθος στην προηγούμενη πρόταση, ούτε γραμματικό, ούτε νοηματικό). Αν αυτός έχει το φόβο ότι θα ελεγχθεί και ο ημέτερος θα απολυθεί, ενώ ο ίδιος... θα χάσει τη θέση του, μπορεί και να δρα αλλιώς.

Μπορεί... ίσως... να υπάρχει και κάτι άλλο... Αν εσύ βλέπεις άλλο τρόπο, ας ανοίξουμε ένα νήμα με τίτλο "How To: Παραγωγικό Ελληνικό Δημόσιο"

*Ούτε ένας. ΚΑΝΕΝΑΣ. Επαναλαμβάνω ότι βαρέθηκα αυτά πέρι "μηδενισμών". Στο κάτω-κάτω εμένα το κράτος με κρίνει ένοχο μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ε λοιπόν έτσι τους κρίνω κι εγώ όλους. Αν κάποιος δεν είναι ένοχος, θέλω Αποδείξεις!

yiapap
31-03-06, 17:38
Το πρόβλημα με τον ΟΤΕ δεν ήταν ποτέ ότι ήταν κρατικός ή ιδιωτικός.
Το πρόβλημα με τον ΟΤΕ είναι ένα και είναι τόσο απλό που περιγράφεται σε μια πρόταση:
"Ο ΟΤΕ είναι μονοπώλιο με την υποστήριξη και τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης"

The End

pelasgian
31-03-06, 17:39
Δηλαδή θα βάλεις Linux τώρα; :p

yiapap
31-03-06, 17:47
Δηλαδή θα βάλεις Linux τώρα; :p
Μα έχω Linux... Και τραβάω τα... τέσπα... κάθε τρεις και λίγο! Στο workstation δε θα βάλω για πολύ καιρό γιατί, όπως ξέρεις, ασχολούμαι επαγγελματικά με πακέτα MS. Επίσης γιατί... είμαι παιχνιδάς.
Τέλος γιατί είμαι πολύ πιο παραγωγικός as is.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω την αξία του Linux και δε συνεχίζω να κατακρίνω την απολυτότητα των μονοπωλίων όπου και αν υπάρχουν...

Μου φαίνεται με έχεις παρεξηγήσει... Ίσως μια μπουγάτσα με τυρί να σε στρώσει... Βάλε πρόγραμμα και ανέβα... να κάνουμε τιμής ενεκεν συνάντηση :)

(συγγνώμη από τους υπολοίπους γι αυτό το τελείως offtopic :redface: )

BlindG
31-03-06, 17:47
Δηλαδή θα βάλεις Linux τώρα; :p
Είπαμε να σκοτώσουμε τον ΟΤΕ, όχι τους εαυτούς μας :p
(καλά καλά, μη βαράτε, και εγώ ψάχνομαι ελαφρώς με αυτό το λινούξι)

MNP-10
31-03-06, 19:17
Τα μονοπώλια ΠΟΤΕ δεν είναι καλά. Είτε αριστερά, είτε δεξιά, είτε κομμουνιστικά, είτε καπιταλιστικά, είτε ανθρώπινα είτε θεϊκά.


Εχει και συν, εχει και πλην. Το συν ειναι οτι δεν παραλληλιζονται εργασιες που πολλαπλασιαζει το κοστος και την τελικη τιμη.

Δηλαδη αν ο ΟΤΕ πρεπει να καλυψει ολη τη χωρα με οπτικες, χαλκο, dslam, κεντρα, γραφεια κτλ και ολο αυτο του κοστιζει (εικονικα νουμερα) 5δις ευρω και 500εκ ευρω/ετος η συντηρηση, με συνολικη αγορα 5εκ ατομων τοτε σκεψου οτι για να βγουν αλλοι 3 εναλλακτικοι πρεπει και αυτοι να δωσουν τα 5 δις ευρω για να βαλουν δικες τους οπτικες, δικο τους χαλκο, δικα τους dslam, δικα τους κεντρα, δικα τους γραφεια κτλ. Επιπλεον θα εχουν και τα κοστη ανταγωνισμου (πχ διαφημισεις κτλ).

Οποτε αν η αγορα σπασει σε 4 παροχους αντι για εναν, τοτε το κοστος υποδομων απο

5δις ευρω / 5εκ ελληνες => 1000Ε/καταναλωτη (αυτο θα απλωθει σε βαθος χρονου)
και εξοδα συντηρησης-παγια 500εκ ευρω / 5εκ καταναλωτες => 100ε/χρονο

.. θα παει

στον καθενα απο τους ISP 5δις ευρω / 1.25εκ καταναλωτες => 4000Ε/καταναλωτη
εξοδα συντηρησης-παγια 400εκ ευρω* /1.25εκ καταναλωτες =>320Ε/χρονο.


* Ενω σε γραμμες/dslam/εργαζομενους κτλ θα υπαρχουν λιγοτερα εξοδα λογω υποστηριξης του ενος τεταρτου καταναλωτων αντι για το συνολο, υπαρχουν ανελαστικα παγια παραλληλισμου οπως backbones, κτηρια, pops, κεντρα, γραφεια τα οποια ειναι ιδια. Επιπλεον υπαρχει και επιβαρυνση απο εξοδα ανταγωνισμου.

Με λιγα λογια ο παραλληλισμος ειναι αντιορθολογικος και πανακριβος.

yiapap
31-03-06, 19:30
Εχει και συν, εχει και πλην. Το συν ειναι οτι δεν παραλληλιζονται εργασιες που πολλαπλασιαζει το κοστος και την τελικη τιμη.
....
Γι αυτό και τα δίκτυα υποδομής ήταν και είναι (ή οφείλουν να είναι) ΔΗΜΟΣΙΑ!
Τα (σοβαρά) λιμάνια είναι δημόσια (οι υπηρεσίες είναι διοτικές)
Τα (σοβαρά) αεροδρόμια δημόσια (υπηρεσίες ιδιωτικές)
Τα (σοβαρά) δίκτυα δεδομένων δημόσια (...)

Get the picture? ;)

MNP-10
31-03-06, 19:49
Sure thing :)

Gila1899
31-03-06, 19:58
Όταν τα λέγαμε στη Διαμαρτυρία με τον PopManiac, τον Blend, τον Tormendor και όλους τους υπόλοιπους μας βγάζανε τρελλούς. ΜΙΑ κίνηση μείωσης κάνανε και έγινε της κακομοίρας!
Η παραλία του PopManiac απέκτησε 1-2 facilities... και ο κόσμος άρχησε να εισρέει!

Ελπίζω να τους έχει γίνει μάθημα... και όταν αρχίσει η μείωση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης να προχωρήσουν στην επόμενη γενναία μείωση.
Δυστυχώς όμως οι πάροχοι έχουν επωμιστεί το κόστος μόνοι τους και ο Ο.Τ.Ε απλά εισπράττει.Οσο θα μένεται ο πόλεμος με τα πακέτα δύσκολα θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης.

Οταν με την αποδεσμοποίηση και την ανάπτυξη ιδιόκτητων δικτύων απο τους παρόχους πάψει ο ΟΤΕ να γεύεται τους καρπούς των προσπαθειών άλλων, τότε θα αναγκαστεί και αυτός να μπεί στη μάχη και να λειτουργήσει σε πραγματικό καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού.

Αυτή θα είναι και η "χρυσή εποχή" του adsl στην Ελλάδα όταν θα ξεσπάσει και ο πραγματικός πόλεμος τιμών, και η σημερινή κατάσταση θα θυμίζει περιορισμένης κλίμακας εχθροπραξίες.

Οσο οι πάροχοι συνεχίζουν να εκπλήσουν(βλ. vivodi και 20ευρώ/512 στο dsl cube) δύσκολα ο Ο.Τ.Ε θα συνηδειτοποιήσει οτι χρειάζεται να βοηθήσει και αυτός απο την πλευρά του στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.Και οχι βέβαια κάνοντας ειδικές προσφορές μόνο προς τους νέους πελάτες της θυγατρικής του μέσω του conn-x.

yiapap
31-03-06, 20:06
Δυστυχώς όμως οι πάροχοι έχουν επωμιστεί το κόστος μόνοι τους και ο Ο.Τ.Ε απλά εισπράττει.Οσο θα μένεται ο πόλεμος με τα πακέτα δύσκολα θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης.
...
Οσο οι πάροχοι συνεχίζουν να εκπλήσουν(βλ. vivodi και 20ευρώ/512 στο dsl cube) δύσκολα ο Ο.Τ.Ε θα συνηδειτοποιήσει οτι χρειάζεται να βοηθήσει και αυτός απο την πλευρά του στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.Και οχι βέβαια κάνοντας ειδικές προσφορές μόνο προς τους νέους πελάτες της θυγατρικής του μέσω του conn-x.
Έτσι νόμιζα κι εγώ...
Μέχρι που ο chatasos έδωσε μια σοβαρή απάντηση την οποία διαστάυρωσα εκ των υστέρων.
Τα "in-a-box" και οι σχετικές προσφορές έχουν ως στόχο να τραβήξουν εσένα τον ΝΕΟ καταναλωτή.
10, 100, 1000, 10000 νέοι καταναλωτές, οκ.

Μια ωραία μέρα... όλοι αυτοί που το σκεφτόταν είτε παρασυρμένοι από τις διαφημίσεις είτε λόγω του ότι τους συμφέρει θα έχουν βάλει ADSL.
Και μετά;

Μετά έρχονται οι υπόλοιποι! Αυτοί που τώρα δεν τους συμφέρει, αυτοί που δεν το γνωρίζουν κτλ.κτλ. κτλ.
Μια ωραία μέρα λοιπόν, ΜΕΣΑ στο 2006 (αν δεν έχει ΗΔΗ γίνει) ο ρυθμός αύξησης των νέων συνδρομών ADSL θα αρχίσει να πέφτει και σε λίγο οι νέοι συνδρομητές ανά μήνα θα αρχίσουν να μειώνονται. Όπως ακριβώς ήταν από πέρισυ την άνοιξη.

Ο ΟΤΕ δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσει απολύτως τίποτε. Αν ο ΟΤΕ ήταν ανθρώπινος οργανισμός, στο θέμα της ευρυζωνικότητας θα ήταν σε κώμα. Από το 2000, μέχρι σήμερα :wall:

Gila1899
31-03-06, 20:17
Έτσι νόμιζα κι εγώ...
Μέχρι που ο chatasos έδωσε μια σοβαρή απάντηση την οποία διαστάυρωσα εκ των υστέρων.
Τα "in-a-box" και οι προσφορές έχουν ως στόχο να τραβήξουν εσένα τον ΝΕΟ καταναλωτή.
10, 100, 1000, 10000 νέοι καταναλωτές, οκ.

Μια ωραία μέρα... όλοι αυτοί που το σκεφτόταν είτε παρασυρμένοι από τις διαφημίσεις είτε λόγω του ότι τους συμφέρει θα έχουν βάλει ADSL.
Και μετά;

Μετά έρχονται οι υπόλοιποι! Αυτοί που τώρα δεν τους συμφέρει, αυτοί που δεν το γνωρίζουν κτλ.κτλ. κτλ.
Μια ωραία μέρα λοιπόν, ΜΕΣΑ στο 2006 (αν δεν έχει ΗΔΗ γίνει) ο ρυθμός αύξησης των νέων συνδρομών ADSL θα αρχίσει να πέφτει και σε λίγο οι νέοι συνδρομητές ανά μήνα θα αρχίσουν να μειώνονται. Όπως ακριβώς ήταν από πέρισυ την άνοιξη.

Ο ΟΤΕ δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσει απολύτως τίποτε. Αν ο ΟΤΕ ήταν ανθρώπινος οργανισμός, στο θέμα της ευρυζωνικότητας θα ήταν σε κώμα. Από το 2000, μέχρι σήμερα :wall:
Αυτό προυποθέτει όμως και κάποιοι απο τους υπάρχοντες πελάτες, όταν λήξει το πακέτο και συνηδειτοποιήσουν οτι δεν τους συμφέρει να εξακολουθούν να έχουν adsl με τιμές συνδέσεων αορίστου, να αρχίσουν να φεύγουν και να επιστρέφουν στην pstn.Ισχύει κάτι τέτοιο;Δύσκολα.

Σε διαφορετική περίπτωση αν ο πελάτης αγοράσει νέο πακέτο ή ενεργοποιήσει νέο κύκλωμα απευθείας απο τον Ο.Τ.Ε τότε ο Οργανισμός συνεχίζει να εισπράττει.Δηλαδή θα πρέπει ο Ο.Τ.Ε να έχει κίνητρο ώστε να κρατήσει τους νέους πελάτες.Αν η παραμονή τους θεωρείται δεδομένη, δεν έχει λόγο να κάνει κάτι τέτοιο.Τουλάχιστον σήμερα που αν θέλεις adsl κατα 90%+ η πρόσβαση θα είναι απο τον Ο.Τ.Ε.

yiapap
31-03-06, 20:25
Αυτό προυποθέτει όμως και κάποιοι απο τους υπάρχοντες πελάτες, όταν λήξει το πακέτο και συνηδειτοποιήσουν οτι δεν τους συμφέρει να εξακολουθούν να έχουν adsl με τιμές συνδέσεων αορίστου, να αρχίσουν να φεύγουν και να επιστρέφουν στην pstn.Ισχύει κάτι τέτοιο;Δύσκολα.

Σε διαφορετική περίπτωση αν ο πελάτης αγοράσει νέο πακέτο ή ενεργοποιήσει νέο κύκλωμα απευθείας απο τον Ο.Τ.Ε τότε ο Οργανισμός συνεχίζει να εισπράττει.Δηλαδή θα πρέπει ο Ο.Τ.Ε να έχει κίνητρο ώστε να κρατήσει τους νέους πελάτες.Αν η παραμονή τους θεωρείται δεδομένη, δεν έχει λόγο να κάνει κάτι τέτοιο.Τουλάχιστον σήμερα που αν θέλεις adsl κατα 90%+ η πρόσβαση θα είναι απο τον Ο.Τ.Ε.
Δεν κατάλαβες... Οι προσφορές δε γίνονται από τον ΟΤΕ... από τους Παρόχους γίνονται! Ο ΟΤΕ, ΜΙΑ μείωση δήλωσε πριν από μισό χρόνο και ακόμα οι Πάροχοι παλεύουν να πάρουν τους νέους πελάτες που προκύπτουν από αυτή τη μείωση! Ήδη έχουμε φτάσει στο παράλογοοοο (Λαζόπουλος) ο ΟΤΕ να είναι πάνω από το 60-70% του μηνιαίου μισθίου!
Σκέψου ότι ο οτε σε πάει από την Α.Ραχούλα στην Αθήνα (στη χειρότερη!) και ο Πάροχος σε πάει... σε όλο τον κόσμο!

<edit>Δε μίλησα για μείωση των συνδέσεων. Μίλησα για μείωση του ρυθμού αύξησης. Please δίνε λίγο μεγαλύτερη προσοχή...

PopManiac
31-03-06, 20:46
Κατ'αρχήν επειδή έχω βαρεθεί να διαβάζω την ίδια λέξη παντού και σε 3 γλώσσες:
Νεοφιλελευθερισμός

I have news for you απανταχού χρήστες: Υπεύθυνα και κατηγορηματικά ΔΕΝ υπάρχει σήμερα οικονομία οργανωμένη σε νεοφιλελεύθερα πρότυπα πουθενά! (Ίσως υπήρξε στο ΗΒ μέχρι το 19ο αιώνα). Στον ίδιο βαθμό ίσως, όπου ΔΕΝ υπήρξε ποτέ οικονομία οργανωμένη σε μαρξιστικά (βλ. μανιφέστο) πρότυπα!

Όλες οι οικονομίες σήμερα είναι ΜΙΚΤΕΣ! Θέλετε απόδειξη; Απλά, διαβάστε τη συμμετοχή του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα οποιασδήποτε χώρας! Αν δείτε πουθενά να βρίσκεται κοντά στο 0% σφυρίξτε μου! Γιατί κάπως έτσι είναι ένα νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα.

Στην οικονομική, ο νεοφιλελευθερισμός είναι συνυφασμένος με τη Σχολή του Σικάγο και κύριος θεμελιωτής της ήταν ο Hayek (ο οποίος παρεμπιπτόντως ΔΕΝ ξεκίνησε ως οικονομολόγος, ούτε ο Μαρξ ή ο Άνταμ Σμιθ. Ίσως κάτι να κρύβει αυτό για τους οικονομολόγους!;))
Κλείνω το :offtopic: και συνεχίζω:

Στα περί ΟΤΕ τώρα: Ο ΟΤΕ ήταν - και θα παραμείνει - ένας δύσκαμπτος μονολιθικός quasi-ιδιωτικοποιημένος a la Grece οργανισμός. Τους λόγους τους προανάφερε ο Yiapap.

Το τρένο δυστυχώς έχει χαθεί για τον ΟΤΕ, φανταστείτε σε μια 5ετία τι θα γίνει όταν - θέλοντας και μη - θα επκρατεί παντού το σχήμα VOIP! Και αναλογιστείτε τα έσοδα από πάγια του ΟΤΕ. Επίσης, εντός της ίδιας περιόδου σίγουρα θα προκύψουν ιδιώτες με full LLU ευρυζωνικό δίκτυο με πανελλαδική κάλυψη.

Τουτέστιν απώλεια και από εκεί; Πώς θα επιβιώσει λοιπόν;;;;;

Gila1899
31-03-06, 23:00
Δεν κατάλαβες... Οι προσφορές δε γίνονται από τον ΟΤΕ... από τους Παρόχους γίνονται! Ο ΟΤΕ, ΜΙΑ μείωση δήλωσε πριν από μισό χρόνο και ακόμα οι Πάροχοι παλεύουν να πάρουν τους νέους πελάτες που προκύπτουν από αυτή τη μείωση! Ήδη έχουμε φτάσει στο παράλογοοοο (Λαζόπουλος) ο ΟΤΕ να είναι πάνω από το 60-70% του μηνιαίου μισθίου!
Σκέψου ότι ο οτε σε πάει από την Α.Ραχούλα στην Αθήνα (στη χειρότερη!) και ο Πάροχος σε πάει... σε όλο τον κόσμο!

<edit>Δε μίλησα για μείωση των συνδέσεων. Μίλησα για μείωση του ρυθμού αύξησης. Please δίνε λίγο μεγαλύτερη προσοχή...
Εννοείς ο ΟΤΕ με μία νέα μείωση τιμών να οδηγήσει όλο και μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού να βάλoyn adsl.Δηλαδή ακόμα και οι πιο light χρήστες να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την dial-up.

Οπως ανέφερα όμως εκεί που θεωρεί κανείς οτι οι πάροχοι έχουν φτάσει στα όρια τους, αυτοί προχωρούν ένα βήμα παραπάνω.Η vivodi δίνει την 512 στην λιανική τιμή πρόσβασης και η HOL δίνει την 384 στο φοιτητικό 3 ευρώ κάτω του κόστους.Δηλαδή απο κάθε νέα σύνδεση χάνει και 3 ευρώ το μήνα!!!

Προφανώς ο ΟΤΕ θα περιμένει μέχρι να αρχίσουν οι πάροχοι να δίνουν τις νέες συνδέσεις σε τιμές κόστους και μετά θα προχωρήσει σε νέα μείωση.Αρα κοντά είμαστε.

dimig33
01-04-06, 17:02
Ποσους εργαζομενους εχει ο ΟΤΕ και ποσοι απο αυτους ειναι σχετικοι με το αντικειμενο; Επειδη ξερω την κατασταση πολυ καλα, γι'αυτο το λεω. Μεγαλη πλειοψηφια τεχνικων ειναι απο την εποχη των περιστεριων και δεν κατεχουν τιποτα απο ψηφιακα κεντρα, adsl και γενικοτερα νεες τεχνολογιες. Ο ΟΤΕ επισης, δε μπορει να προσλαβει (υπαρχει νομικο προβλημα) και προσπαθει να λυσει το προβλημα μεσω τριτων εταιρειων του ομιλου οπου ειναι καθαρα ιδιωτικες.

1. Ακόμα και έτσι να ήταν για τους παλιούς (το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά παρά μόνο από την "προσωπική σου γνώση") ας δώσει λεφτά να τους επιμορφώσει
2. Δεν υπάρχει κανένα νομικό κόλυμα (ισως υποχρεούται να προσλάβει μέσω αντικειμεκκών κριτηρίων του ΑΣΕΠ αλλά και γι' αυτό αμφιβάλω). Υπάρχει πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, των καπιταλιστών δηλ της άρχουσας τάξης συνολικά (έβγαλες ήδη σπυράκια και συγνώμη) να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων γι' αυτό και δεν προσλαμβάνουν πριν εξασφαλίσουν ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι έρμαια της εργοδοσίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

ΥΓ. Στα νοσοκομεία γιατί δεν προσλαμβάνουν νοσοκόμους-ες? Γιατί είναι πολλοί-ές οι παλιοί-ές που δεν ξέρουν τις σύγχρονες τεχνολογίες στο πως να ...αλλάζουν την πάπια για τα κάτουρα? Άσε αυτή τη ρημάδα την τεχνολογία της σύγχρονης σκουπιδιάρας (αυτή που μεταφέρει μέσω ιντερνετ τα σκουπίδια στη χωματερή εννοώ) και έχει γεμίσει το δημόσιο από σκουπιδιάρηδες που κάθονται γιατί δεν ξέρουν να την αξιοποιήσουν...

@ ADSLgr.com All rights reserved.