PDA

Επιστροφή στο Forum : O UltraSPARC T1 της Sun υπό GPL άδεια!



wintech2003
03-04-06, 15:23
Πριν λίγες μέρες η εταιρεία Sun διέθεσε στο κοινό όλο το source code που περιγράφει το σχεδιασμό του νέου της επεξεργαστή UltraSPARC T1. Ο νέος επεξεργαστής θυσιάζει την single thread απόδοσή του έτσι ώστε να αυξήσει το throughput. Περιέχει 8 απλούς πυρήνες, ο καθένας από τους οποίους μπορεί να εκτελέσει μέχρι 4 threads ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα ένας επεξεργαστής να μπορεί να εκτελεί 32 threads.

Η Sun έθεσε το νέο επεξεργαστή της υπό GPL άδεια για να κινήσει το ενδιαφέρον τόσο της επιχειρηματικής όσο και της ερευνητικής κοινότητας γύρω από την αρχιτεκτονική των συστημάτων της, αφού το source code είναι ανοιχτό σε όλους και δωρεάν. Με λίγα λόγια μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει να το τροποποιήσει και να βγάλει ένα δικό του σχεδιασμό.

Παρόμοια κίνηση έχει κάνει και η IBM με την αρχιτεκτονική Power σε πολύ πιο εκτεταμένη και ελεύθερη μορφή.

Μπορείτε να κατεβάσετε την HDL περιγραφή (γλώσσα περιγραφής υλικού) του επεξεργαστή και το simulation περιβάλλον για Solaris εδώ (http://www.opensparc.org/).

Πηγή: Sun (http://www.sun.com/)

Anarki
03-04-06, 19:30
Κρίμα που μαθαίνουμε vhdl στη σχολή μου και όχι verilog :p .

weakwire
03-04-06, 21:41
καθώς το διαβάζω αυτό ειμαι με το 3ο βιβλιο του Mano και γραφω σε verilog για ένα project.
Αυτα ειναι ...

mrsaccess
05-04-06, 02:31
LOL! Έστω ότι κατεβάζω το σχέδιο του T1 και του ρίχνω μια - δυο διορθωσούλες στα προβληματικά σημεία του critical path. Όχι τίποτα τρελό, στα πεταχτά, να κερδίσει ένα 5%, έτσι και αλλιώς δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω το απόγευμά μου.

Μετά τι κάνω; Πάω στον Πιπεράκη (τοπικό κατάστημα ηλεκτρονικών υλικών) με το σχέδιο σε CD και του λέω «έχω εδώ ένα σχεδιάκι, για κάνε μια καλή και τύπωσέ το σε τσιπάκι!»;;; :lol: :lol:

Δεν ξέρω, πολύ αστείο σκηνικό μου ακούγεται! Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η αξία του είναι εκπαιδευτική κυρίως.

weakwire
05-04-06, 05:13
ένα ταξιδάκι στη silicon valley σου λείπει....

mrsaccess
05-04-06, 05:23
ένα ταξιδάκι στη silicon valley σου λείπει....
ΝΑΙ!California, Silicon Valley! Αυτό θέλω! Και να είναι όλες οι εκπρόσωποι εκεί: Pamela Anderson, Anne Nicole Smith, Carmen Electra, Victoria Silvstedt κτλ κτλ κτλ :roll: :lol: :p

Τελικά νομίζω πως χάνομαι άδικα εδώ. Στη Silicon είναι η θέση μου! :up:

@ ADSLgr.com All rights reserved.