PDA

Επιστροφή στο Forum : How To: Windows 2003 SP1 για οικιακή χρήση

Σελίδες : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

dearpru
21-04-04, 15:19
dpetka2001
για να σου εμφανίζει πιο γρήγορα τα tab στα menu

waterprofen
21-04-04, 15:55
Πρέπει να ασχοληθώ και με boot manager ή τα αναγνωρίζουν αυτόματα τα XP?

WAntilles
21-04-04, 22:33
Πρέπει να ασχοληθώ και με boot manager ή τα αναγνωρίζουν αυτόματα τα XP?

Αυτόματα θα βάλουν από πάνω τον δικό τους loader που είναι οπτικά ίδιος με των XP και των 2000 αλλά είναι νεότερη έκδοση.

Θα διατηρηθούν κανονικά όλα τα υπάρχοντα entries στο BOOT.INI

Μπορεί να ξεκινά κανονικά ό,τι και οι παλιότεροι loaders + επιπλέον τα 2003.

Ducklord
22-04-04, 15:30
Wantilles, οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σου:

1. Δεν ήξερα πως διορθώθηκε το πρόβλημα (δεν το έψαξα)μα καλό είναι πριν το προτείνουμε σαν αλλαγή να προειδοποιούμε πως μπορεί να εμφανιστούν και προβλήματα, σωστά; Μην ξεχνάς πως ΔΕΝ έχουν όλοι aDSL και ΔΕΝ αναβαθμίζουν όλοι τους drivers τους κάθε μήνα (αν και προσωπικά δεν υπάγομαι ανάμεσά τους ;-) ). Όχι τίποτε άλλο, μην τους βγάλει το delayed file error που είναι λίγο μπλέξιμο για έναν αρχάριο να διορθωθεί!

2. Το ανέφερα διότι τα ΝΤ4 μόνο user friendly δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Γενικώς, τα NT-Based λειτουργικά ΕΙΝΑΙ δυσκολότερα για τον αρχάριο χρήστη, όσο και αν προσπάθησε η Microsoft να παρουσιάσει `οικιακή` εκδοχή τους (βλέπε XP Home).

3. Μου έχει τύχει επανειλημένως όταν γέμιζε η virtual memory να μου κλείνουν απροειδοποίητα εφαρμογές που έτρεχαν. Αυτό συνέβαινε όταν δεν υπήρχε χώρος στο δίσκο και, ταυτόχρονα, είχε γεμίσει η VMem και, φυσικά, με τα ΝΤ5 class λειτουργικά δεν νομίζω πως αποτελεί πια πρόβλημα.

4. Όσο περίεργο και αν σου φανεί, Photoshop (5, τότε) και Illustrator ταυτόχρονα σε μηχάνημα με 256ΜΒ μνήμης. Δεν έκλεινε σχεδόν ποτέ και λειτουργούσε σερί. Σε φάση που... βαριόμουν να το ανοιγοκλείνω και είχα ένα project, απλώς το `είχα αφήσει να κάθεται` και, τελικά, δεν χρειάστηκε καν restart. Μετά ξεκίνησα και τα χρησιμοποιούσα συνεχώς με αυτή τη λογική. Όταν έπαιζα παιχνίδια μπορεί να ήθελε και 2-20 restart τη μέρα, όταν όμως απλώς είχα φορτωμένες 2-3 εφαρμογές και δεν υπήρχαν σοβαρά leaks κρατούσαν για μέρες!

5. Το `Χρήστες are irrelevant` είναι μεν αποδεκτό σαν αστείο, όχι όμως όταν προσπαθείς να πείσεις κάποιον να αλλάξει λειτουργικό. Και εσύ και εγώ χρήστες είμαστε, μην αποθεώνουμε ένα λειτουργικό για χάρη του λειτουργικού!

6. Το `2 φορές πιο γρήγορα` που λες μπορώ να σου εξηγήσω γιατί λέω πως δεν στέκει. Καταρχάς, δεν νομίζω να διαφωνείς πως είναι πολύ, πολύ πιο απαιτητικά σε μνήμη απο άλλες εκδόσεις των Windows. Στη Server εκδοχή των Windows 2000 αν δεν με γελά η μνήμη μου η Microsoft πρότεινε να υπάρχουν τουλάχιστον 512ΜΒ μνήμης. Όταν λοιπόν έχω και προσωπική επαφή με πολλούς, ΠΟΛΛΟΥΣ χρήστες που έχουν 256 και αρκετοί (ναι, συμβαίνει!) 128, ακόμη και τα λιγότερο απαιτητικά XP home τους πηγαίνουν χελώνα σε ορισμένες φάσεις (ουσιαστικά, τις... περισσότερες ώρες της ημέρας!). Αυτοί, νομίζω, καλά είναι και με τα `απλά` XP, ενώ ίσως είναι και καλύτερα με τα παλαιότερα Win98!
Εντωμεταξύ, ΜΗΝ λες συνέχεια `2χ γρηγορότερα` γιατι είναι εύκολο να παρανοηθεί. Προσωπικά δεν τα έχω δοκιμάσει, μα θα τρέξω να τα εγκαταστήσω αν: α) η συμπίεση σε DivX εκτοξεύεται απο τα 20-40 καρέ ανά δευτερόλεπτο στα 40-80 (που είναι το 2χ που λες), β) τα καρέ του UT2004 απο 50-100 πηγαίνουν στα 100-200, η ταχύτητα μεταφορών μου απο 20-35κ γίνει 40-70κ.... Κατάλαβες τι εννοώ; Εσύ, προφανώς, μιλάς για την απόκριση του λειτουργικού. Η αλήθεια όμως είναι πως το hardware έχει κάποια όρια και, αφού εδώ δεν μιλάμε για Amiga ( :shock: :wink: ) δεν είναι και τόσο εύκολο να τα ξεπεράσεις! Καλός λοιπόν ο ενθουσιασμός, μα μην αφήνεις απο τα μυνήματά σου να εννοείται πως ο άλλος θα έχει διπλάσιες ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ μετά την εγκατάστασή τους!

Και μια απορία μου: γιατί αφού τα NT έχουν τόσο καλή διαχείριση μνήμης, ΚΑΙ σε αυτά ένα restart τα `ισιώνει` μετά απο αρκετές μέρες λειτουργίας; Παρατήρησε τη χρήση εικονικής μνήμης και θα δεις πως το paging file δεν πέφτει συχνά κάτω απο το μισό της πραγματικής σου μνήμης, μετά απο ορισμένες μέρες χρήσεως, ακόμη και αν δεν κάνεις κάτι με τον υπολογιστή σε μια δεδομένη στιγμή. Φυσικά, μιλάω για μεγαλύτερο όγκο μνήμης απο αυτόν που `απαιτεί` το ίδιο το λειτουργικό. Υποψιάζομαι, λοιπόν, πως ΚΑΙ στα ΧΠ (γιατι απο αυτά έχω εμπειρία - δεν ξέρω τι παίζει στα 2003) η MS έχει κάνει μια ψιλο-βλακεία: διατηρεί στη μνήμη δεδομένα τα οποία έχεις πρόσφατα χρησιμοποιήσει ακόμη και αν οι εφαρμογές που τα χρησιμοποιούσαν έχουν κλείσει, για την περίπτωση που θα τις ξανακαλέσεις, μα δίχως να ελέγχεται η συχνότητα με την οποία εκτελείς τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Ελπίζω να το καταλάβατε αυτό διότι είναι λίγο μπλεγμένο! Νομίζω, για να το πω με παράδειγμα, πως κάτι αντίστοιχο με τα `πρόσφατα προγράμματα` του start menu υπάρχει και για τα δεδομένα που αποθηκεύονται στην VMem. Αντίθετα με το start menu όμως, εκεί δεν ελέγχεται το ποια είναι πιο πιθανό να ξαναχρησιμοποιηθούν βάσει συχνότητας κλήσεων, μα μόνο το ποια είναι τα `πιο πρόσφατα`.
Τωρινό και προσωπικό παράδειγμα ιδανικής διαχείρισης: εδώ και 5 μέρες έχω φορτωμένο και τρέχει το Thief. Δεν έχω αξιωθεί, όμως, τις 2 τελευταίες να παίξω λόγω εργασιακών υποχρεώσεων. Τις 3 πρώτες, όμως, έτρεχε όλη μέρα. Για δύο μέρες δουλεύω σε Office, Photoshop, Illustrator και Mozilla, μα περιστασιακά έχω ξαναεμφανίσει και προχωρήσει λίγο το Thief - για καμιά ώρα τη μέρα ας πούμε. Ε, οι τρεις τελευταίες εφαρμογές που είχαν φορτώσει (Mozilla, Illustrator κ Photoshop) θα φορτώσουν άμεσα αν ξανακληθούν, και ας είχαν κληθεί μόνο για 1-2 φορές μέσα στις 3 αυτές μέρες. Το Thief, που έτρεχε για 3 μέρες σερί (και δίχως να κλείνει το μηχάνημα) μα προηγήθηκε αυτών, κάνει 1 λεπτό για να ξαναμφανιστεί στην οθόνη!

Ένυγουεη, μη σας ζαλίζω άλλο γιατι είναι λίγο μπλεγμένο το σκεπτικό..!
Φιλικά
Παπιάρχοντας

A Hellene
23-04-04, 03:00
Φίλτατε Ducklord.

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του WAntilles, όσον αφορά στην εικονική μνήμη.

Η δική μου εμπειρία σχετικά, είναι η εξής: Κάποια (βαρειά) προγράμματα όπως το Protel DXP (CAD-CAM ηλεκτρονικών) ή το AVR Studio (ανάπτυξη-προσομοίωση μικροελεγκτών) και άλλα παρόμοια, ΑΠΑΙΤΟΥΝ την ύπαρξη εικονικής. Τόσο με 512ΜΒ, όσο και με 1GB αργότερα, και με απενεργοποιημένη εντελώς την εικονική μνήμη (=0), μετά από ολιγόωρη χρήση τα WinXP_ΕΝ μου έβγαζαν το (φιλικό) μύνημα πως "αυξάνουν την εικονική μνήμη του συστήματος, επειδή αυτή είναι λίγη"!!!
Άλλες, καθημερινές, μα βαρειές εφαρμογές (IE, Office, CoolEdit PRO, και άλλες), δεν παρουσίασαν το παραμικρό πρόβλημα με την εικονική απενεργοποιημένη. Ίσα-ίσα, το σύστημα αντιδρούσε στις εντολές μου πολύ νευρικότερα, κάτι λογικότατο αφού η RAM είναι σημαντικά ταχύτερη από τον ταχύτερο HD. Και οι δίσκοι μου είναι ταχύτατοι.

Παρατηρώντας δε τη συμπεριφορά των WinXP με την εικονική απενεργοποιημένη, δηλώνουν για τα προγράμματα ένα μέρος της φυσικής (RAM) ως εικονική (swap).

Φιλικά,
Γιώργος.

WAntilles
23-04-04, 04:14
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του WAntilles, όσον αφορά στην εικονική μνήμη.

Η δική μου εμπειρία σχετικά, είναι η εξής: Κάποια (βαρειά) προγράμματα όπως το Protel DXP (CAD-CAM ηλεκτρονικών) ή το AVR Studio (ανάπτυξη-προσομοίωση μικροελεγκτών) και άλλα παρόμοια, ΑΠΑΙΤΟΥΝ την ύπαρξη εικονικής. Τόσο με 512ΜΒ, όσο και με 1GB αργότερα, και με απενεργοποιημένη εντελώς την εικονική μνήμη (=0), μετά από ολιγόωρη χρήση τα WinXP_ΕΝ μου έβγαζαν το (φιλικό) μύνημα πως "αυξάνουν την εικονική μνήμη του συστήματος, επειδή αυτή είναι λίγη"!!!

Δεν λέμε λόγια του αέρα Ducklord.

Δηλαδή εσύ μας λες, άμα μας καπνίσει να τρέξουμε ένα Photoshop να υποστούμε ένα restart για να ορίσουμε pagefile. Και όλα αυτά γιατί; Για να γλυτώσουμε 1GB χώρο δίσκου που σήμερα όλοι οι δίσκοι ξεκινούν από 20-40GB και έχουν διαδοθεί αρκετά και πολύ μεγαλύτεροι;

Πολύ ωραίο. Τί να σου πω.

Όχι τίποτε άλλο, μην τους βγάλει το delayed file error που είναι λίγο μπλέξιμο για έναν αρχάριο να διορθωθεί!

Μην τα παραλέμε. Δεν είναι και τόοοοοοσο δύσκολο.

Κάνεις restart και τρέχεις CHKDSK /F σε όλα τα partitions και είσαι εντάξει. Το πολύ να χρειαστείς άλλο ένα restart γιατί θα σου πει για κάποια partitions (σίγουρα αυτό) ότι the volume is in use by another process. Schedule a check on next startup κλπ.

Γενικώς, τα NT-Based λειτουργικά ΕΙΝΑΙ δυσκολότερα για τον αρχάριο χρήστη, όσο και αν προσπάθησε η Microsoft να παρουσιάσει `οικιακή` εκδοχή τους.

Κατ' εμέ, είσαι άξιος της τύχης σου.

Το `Χρήστες are irrelevant` είναι μεν αποδεκτό σαν αστείο.

Δεν αστειεύομαι. Το εννοώ σοβαρά.

μην αποθεώνουμε ένα λειτουργικό για χάρη του λειτουργικού

Ποτέ δεν κάνω κάτι τέτοιο.

Καταρχάς, δεν νομίζω να διαφωνείς πως είναι πολύ, πολύ πιο απαιτητικά σε μνήμη απο άλλες εκδόσεις των Windows

Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αφήνεις να εννοηθεί. Κινδυνολογείς.

Στη Server εκδοχή των Windows 2000 αν δεν με γελά η μνήμη μου η Microsoft πρότεινε να υπάρχουν τουλάχιστον 512ΜΒ μνήμης.

Για οποιουδήποτε είδους χρήση με στοιχειωδώς σοβαρές προοπτικές, ό,τι NT-Class λειτουργικό και να τρέχει κάποιος (2000 ή XP ή 2003), ειδικά με τις τιμές που έχει σήμερα η RAM, όποιος έχει κάτω από 512MB RAM ακόμα και για καθημερινή χρήση, κοροϊδεύει τον εαυτό του και δεν αξιοποιεί παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των δυνατοτήτων του hardware που έχει χρυσοπληρώσει.

Όταν λοιπόν έχω και προσωπική επαφή με πολλούς, ΠΟΛΛΟΥΣ χρήστες που έχουν 256 και αρκετοί (ναι, συμβαίνει!) 128, ακόμη και τα λιγότερο απαιτητικά XP home τους πηγαίνουν χελώνα σε ορισμένες φάσεις (ουσιαστικά, τις... περισσότερες ώρες της ημέρας!).

Όπως εξηγώ και αμέσως παραπάνω, αυτοί είναι άξιοι της τύχης τους.

αν: α) η συμπίεση σε DivX εκτοξεύεται απο τα 20-40 καρέ ανά δευτερόλεπτο στα 40-80 (που είναι το 2χ που λες), β) τα καρέ του UT2004 απο 50-100 πηγαίνουν στα 100-200, η ταχύτητα μεταφορών μου απο 20-35κ γίνει 40-70κ.... Κατάλαβες τι εννοώ;

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Αυτά είναι σχεδόν 100% CPU related tasks. Η CPU θα είναι πάντα το bottleneck σε αυτές.

Εσύ, προφανώς, μιλάς για την απόκριση του λειτουργικού.

Προφανώς γι' αυτήν μιλάω Ducklord.

π.χ. ο χρόνος που μεσολαβεί:

- από το πάτημα του shortcut για να ανοίξει ένας Windows Explorer μέχρι την παρουσίαση του παραθύρου
- από το πάτημα του Del στο πληκτρολόγιο και ενώ είσαι σε έναν Windows Explorer μέχρι την εμφάνιση του παραθύρου επιβεβαίωσης κλπ.

Μιλάω κυρίως για το feel και την ταχύτητα απόκρισης του Desktop και του Shell. Αλλά εάν διάβασες και το αρχικό μου post, θα δεις ότι έχουν και ένα σωρό άλλα σημεία όπου συμπεριφέρονται μακράν καλύτερα (IRQs και sharing αυτών κλπ.).

Αλλά μιλάω και για την αποκρισιμότητα του kernel και πόσο πολύ καλύτερο process scheduling κάνει (και όχι μόνο). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σε όλα πασιφανέστατη διαφορά.

Και μια απορία μου: γιατί αφού τα NT έχουν τόσο καλή διαχείριση μνήμης, ΚΑΙ σε αυτά ένα restart τα `ισιώνει` μετά απο αρκετές μέρες λειτουργίας; Παρατήρησε τη χρήση εικονικής μνήμης και θα δεις πως το paging file δεν πέφτει συχνά κάτω απο το μισό της πραγματικής σου μνήμης, μετά απο ορισμένες μέρες χρήσεως, ακόμη και αν δεν κάνεις κάτι με τον υπολογιστή σε μια δεδομένη στιγμή. Φυσικά, μιλάω για μεγαλύτερο όγκο μνήμης απο αυτόν που `απαιτεί` το ίδιο το λειτουργικό. Υποψιάζομαι, λοιπόν, πως ΚΑΙ στα ΧΠ (γιατι απο αυτά έχω εμπειρία - δεν ξέρω τι παίζει στα 2003) η MS έχει κάνει μια ψιλο-βλακεία: διατηρεί στη μνήμη δεδομένα τα οποία έχεις πρόσφατα χρησιμοποιήσει ακόμη και αν οι εφαρμογές που τα χρησιμοποιούσαν έχουν κλείσει, για την περίπτωση που θα τις ξανακαλέσεις, μα δίχως να ελέγχεται η συχνότητα με την οποία εκτελείς τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Ελπίζω να το καταλάβατε αυτό διότι είναι λίγο μπλεγμένο! Νομίζω, για να το πω με παράδειγμα, πως κάτι αντίστοιχο με τα `πρόσφατα προγράμματα` του start menu υπάρχει και για τα δεδομένα που αποθηκεύονται στην VMem. Αντίθετα με το start menu όμως, εκεί δεν ελέγχεται το ποια είναι πιο πιθανό να ξαναχρησιμοποιηθούν βάσει συχνότητας κλήσεων, μα μόνο το ποια είναι τα `πιο πρόσφατα`.
Τωρινό και προσωπικό παράδειγμα ιδανικής διαχείρισης: εδώ και 5 μέρες έχω φορτωμένο και τρέχει το Thief. Δεν έχω αξιωθεί, όμως, τις 2 τελευταίες να παίξω λόγω εργασιακών υποχρεώσεων. Τις 3 πρώτες, όμως, έτρεχε όλη μέρα. Για δύο μέρες δουλεύω σε Office, Photoshop, Illustrator και Mozilla, μα περιστασιακά έχω ξαναεμφανίσει και προχωρήσει λίγο το Thief - για καμιά ώρα τη μέρα ας πούμε. Ε, οι τρεις τελευταίες εφαρμογές που είχαν φορτώσει (Mozilla, Illustrator κ Photoshop) θα φορτώσουν άμεσα αν ξανακληθούν, και ας είχαν κληθεί μόνο για 1-2 φορές μέσα στις 3 αυτές μέρες. Το Thief, που έτρεχε για 3 μέρες σερί (και δίχως να κλείνει το μηχάνημα) μα προηγήθηκε αυτών, κάνει 1 λεπτό για να ξαναμφανιστεί στην οθόνη!

Υποθέτω ότι μιλάς για το λεγόμενο Application Prefetch που στα XP η Microsoft το έκανε ομολογουμένως υπερβολικά aggressive με αποτέλεσμα τελικά πολλές φορές όπως πολύ σωστά λες, να επιδεικνύει "υπερβάλλοντα ζήλο". Έχει δεχθεί "πυρά" γι' αυτό από πολλές πλευρές η Microsoft.

Πάντως στα 2003 είναι πολύ πιο balanced αυτό. Άλλο ένα θετικό τους σημείο.

boss
23-04-04, 10:06
Ξέρετε αν υποστηρίζουν τα win2k3 sound card μάρκας soundMax;

waterprofen
23-04-04, 11:03
Έκανα ένα install τα Win2003 και μπήκα και έκανα κανονικά Windows update! Γιατί λέτε ότι δεν γίνεται? (Μιλάω για την έκδοση που υπάρχει στο All Windows DVD I)

WAntilles
23-04-04, 11:22
Ξέρετε αν υποστηρίζουν τα win2k3 sound card μάρκας soundMax;

Αν έχει βγει κανονικός WDM driver για τα XP θα εγκατασταθεί και θα τρέξει κανονικότατα και στα 2003.

Εξάλλου, στο Windows Update Corporate υπάρχουν και drivers (ψάξε πρώτα για 2003 και αν δεν βρεις, ψάξε μετά για XP - θα δουλεύει και αυτός κανονικότατα).

π.χ. Πριν την δώσω σε φίλο, είχα βρει εκεί driver για τα 2003 για μία Aureal Vortex2 (AU8830) που είχα.

psyxakias
23-04-04, 11:32
Έως τώρα, με τα 2003 έχω μείνει super ευχαριστημένος (3η μέρα).

Εντύπωση μου κάνει πως ο WAntilles, δεν έχει postάρει ήδη (ή το έκανε και δεν το είδα; ) εδώ το πως θα κατεβάσετε τα updates τους και πως θα τα κάνετε Install, εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το windowsupdate :mrgreen:

(Θα ήθελα να ενημερώσω ότι δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα παραβίασης δικαιωμάτων, το αν απλά θες να έχεις τα updates στον σκληρό σου κατεβασμένα, επειδή δεν έχεις όρεξη να χρησιμοποιείς το αυτοματοποιημένο windows update :wink:)

Πάντως θελω να τον ευχαριστήσω θερμά που μου είπε πως κατεβάζεις τα updates (είχα ξεχάσει το corporate url του windowsupdate). Κατέβασα & εγκατέστησα 16 από τα 33 (νομίζω τόσα ήταν) updates και όλα περάστηκαν άψογα :)

WAntilles, keep up the good work 8)

WAntilles
23-04-04, 11:44
(Θα ήθελα να ενημερώσω ότι δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα παραβίασης δικαιωμάτων, το αν απλά θες να έχεις τα updates στον σκληρό σου κατεβασμένα, επειδή δεν έχεις όρεξη να χρησιμοποιείς το αυτοματοποιημένο windows update)

Εννοείται. Αφού το δικαίωμα αυτό σου το δίνει η ίδια η Microsoft.

Εντύπωση μου κάνει πως ο WAntilles, δεν έχει postάρει ήδη (ή το έκανε και δεν το είδα; ) εδώ το πως θα κατεβάσετε τα updates τους και πως θα τα κάνετε Install, εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το windowsupdate.

Δεν το έκανα γιατί δεν είναι κάτι το καινούριο ειδικό για τα 2003. Ισχύει από τον καιρό των 2000. Αν το ζητήσουν αρκετοί από εδώ μέσα θα κάνω το post. Αλλά μη με ρωτήσει μετά κάποιος "τί είναι το batch file" ή τα command-line switches, γιατί θα τ' ακούσει.

Έως τώρα, με τα 2003 έχω μείνει super ευχαριστημένος (3η μέρα).

Εντύπωση μου κάνει πως ο WAntilles, δεν έχει postάρει ήδη (ή το έκανε και δεν το είδα; ) εδώ το πως θα κατεβάσετε τα updates τους και πως θα τα κάνετε Install, εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το windowsupdate

(Θα ήθελα να ενημερώσω ότι δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα παραβίασης δικαιωμάτων, το αν απλά θες να έχεις τα updates στον σκληρό σου κατεβασμένα, επειδή δεν έχεις όρεξη να χρησιμοποιείς το αυτοματοποιημένο windows update )

Πάντως θελω να τον ευχαριστήσω θερμά που μου είπε πως κατεβάζεις τα updates (είχα ξεχάσει το corporate url του windowsupdate). Κατέβασα & εγκατέστησα 16 από τα 33 (νομίζω τόσα ήταν) updates και όλα περάστηκαν άψογα

WAntilles, keep up the good work.

Yes. Yes. To psyhakias you listen.

Αποκρίνονται ΑΜΕΣΩΣ !!!

Just like the Force. 8)

psyxakias
23-04-04, 11:47
Α ΟΚ. Και εγώ που έλεγα ότι είμαι ο μπαμπούλας του forum και σκέφτηκα ότι ίσως πίστευες ότι θα το 'έκοβα'... :mrgreen:

Μάλλον λάθος εντύπωση έχω για τον εαυτό μου... :lol:

ΥΣ: Το 'σπιτική' μου θυμίζει σπιτική πίτα.. Το 'οικιακή' δεν είναι σωστότερο; :wink:

WAntilles
23-04-04, 12:13
Α ΟΚ. Και εγώ που έλεγα ότι είμαι ο μπαμπούλας του forum και σκέφτηκα ότι ίσως πίστευες ότι θα το 'έκοβα'...

Μάλλον λάθος εντύπωση έχω για τον εαυτό μου...

Λέω αναλυτικά στο πιο πάνω post με ποιο σκεπτικό δεν το έκανα.

ΥΣ: Το 'σπιτική' μου θυμίζει σπιτική πίτα.. Το 'οικιακή' δεν είναι σωστότερο;

Σωστός.

Αρχικά όπως θα θυμούνται κάποιοι, είχα βάλει τη λέξη "home" η οποία όμως επέφερε τρομερή παρανόηση (κάποιοι ρωτούσαν για έκδοση Win2K3 Home κλπ.) και έτσι μετά από κάποια εργάσιμη μέρα κατά τις 01:00 είπα να το αλλάξω για να μην παρανοηθεί ξανά. Ε, δεν μου ήρθε εκείνη την ώρα το "οικιακή" (δεν έχεις και τη μέγιστη διαύγεια τότε).

Διορθώθηκε.

WAntilles
23-04-04, 12:16
(μην το ξεφτιλίσουμε εντελώς... το thread του WAntilles είναι φοβερό)

Επειδή οι Force-οκατάρες ύστερα από 800+ πείρας πιάνουν αμέσως :wink: να πάτε να "γαβγισο-κράξετε" αλλού.

Μη μου χαλάτε το thread κύριοι.

ΥΓ: Και σύ τέκνον Kadronarxi;

boss
23-04-04, 12:32
Ρε psyxakia σε ρώτησα κ σε προηγούμενο post αλλά δεν μου απάντησες: "Τελικά ποιά edition έβαλες;".
Κωλόπαιδα με βάλατε πάλι στην μπρίζα κ θέλω να ξαναδοκιμάσω τα win2k3. :lol:
WAntilles εσύ ποια edition μου προτίνεις να περάσω;
Θέλω να κάνω ότι έκανα κ με τα XP Pro(τα πάντα) που έχω προς το παρόν.. από games/multi κτλ μέχρι web/ftp servers κτλ αλλά στην ουσία για Home use usr.

kadronarxis
23-04-04, 12:52
Wantilles,
απλά ελπίζω ότι έδωσα μια ευχάριστη διάθεση στο thread.
Δεν κράζω συνέχεια!!! :lol:

άντε γερά.

ΥΓ: τα 2003 είναι πολύ βαριά...
θέλει καλό ΄σύστημα...

blackjim
23-04-04, 12:58
Θέλω να κάνω ότι έκανα κ με τα XP Pro(τα πάντα) που έχω προς το παρόν.. από games/multi κτλ μέχρι web/ftp servers κτλ αλλά στην ουσία για Home use usr.

παντως για games μην εισαι σιγουρος...
δοκιμασα μερικα και η μαυρη οθονη που αντικρισα με απογοητευσε πληρως.

WAntilles
23-04-04, 13:15
δοκιμασα μερικα και η μαυρη οθονη που αντικρισα με απογοητευσε πληρως

Σίγουρα δεν έχεις κάνει κάτι σωστά.

Επαναλαμβάνω κομμάτι του αρχικού post:

- Κανονικότατα 3D Games με DirectX 9.0b και πλήρες 3D acceleration

- Όλοι οι drivers για XP εγκαθίστανται και λειτουργούν κανονικότατα με πλήρη απόδοση στα 2003, για αρκετό hardware δε υπάρχουν και ξεχωριστοί drivers για 2003 (Promise controllers, VIA 4 in 1 drivers κλπ.)

- Εξαιρετικά καλύτερο IRQ handling και sharing (το ξέρω γιατί στο μηχανάκι μου έχω γεμάτα όλα τα slots με κάρτες - 1 AGP και 5 PCI)

- Τρομερή διαφορά στην αποκρισιμότητα (responsiveness) του συστήματος

- Πολύ καλύτερο caching και διαχείριση μνήμης

- Ό,τι τρέχει στα XP τρέχει ανεξαιρέτως κανονικότατα και στα 2003.

Το τελευταίο είναι "χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις". Περιλαμβάνει και όλα τα "βαριά" (και όχι μόνο) DirectX 9.0 (και προγενέστερα) και OpenGL 3D games.

Από τότε που τα λειτουργώ έχω παίξει αρκετές ώρες τα παρακάτω με πλήρες detail, volumetric shadows, full textures κλπ. (πάντα σε 1600x1200 32-bit VSYNC On 85Hz, αρχικά με RADEON 8500 128MB και κατόπιν με RADEON 9700 Pro 128MB):

- Star Trek - Bridge Commander
- Star Trek - Elite Force II
- STAR WARS - Jedi Knight III - Jedi Academy
- STAR WARS - Knights of the Old Republic
- NOLF2
- NFS Underground

Με εγκατεστημένους διαδοχικά, μόλις έβγαιναν, πλήρως και κανονικότατα τους WHQL certified ATI CATALYST drivers για τις RADEON.

Όλα αυτά (με εξαίρεση το πρώτο που είναι DX 8.1) είναι καινούρια "βαριά" DX 9.0 και OpenGL 1.4 παιχνίδια.

How to convert Win2K3 Server to a Workstation:

http://www.msfn.org/win2k3/

Προσέξτε μόνο τα εξής:

Στο τμήμα "Enabling Hardware and DirectX Acceleration":

http://www.msfn.org/win2k3/hardwareacc.htm

Θα πρέπει αυτά τα 2 βήματα να τα κάνετε (εάν χρειάζεται) κάθε φορά που εγκαθιστάτε καινούριο driver για την κάρτα γραφικών σας (μετά το πρώτο restart) οποιαδήποτε κάρτα γραφικών και εάν έχετε.

Ποτέ εμένα δεν μου χαλούσε το 2ο. Πάντα όμως χαλούσε το 1ο.

Στο τμήμα "How to enable System Restore"

http://www.msfn.org/win2k3/sysrestore.htm

Αγνοήστε το. Ποτέ δεν μου χρειάστηκε στα XP το System Restore. Ανέκαθεν ήταν άχρηστο και επικίνδυνο, και πολύ resource, CPU και κυρίως disk space hungry.

Το Rollback driver είναι υπεραρκετό.

Αυτά.

Βάζω ό,τι στοίχημα θες, ότι όχι μόνο ΔΕΝ κοίταξες και δεν πρόσεξες τα 2 κρίσιμα σημεία που περιγράφω παραπάνω και που σημειωτέον είναι ΠΛΗΡΩΣ απαραίτητα όχι μόνο για 3D αλλά και για 2D επιτάχυνση στο dekstop (λόγω alpha-blending, transparencies κλπ.) αλλά ούτε καν πήγες στο συγκεκριμένο link.

Άμα δηλαδή τώρα πω ένα RTFM θα είμαι κακός;

WAntilles
23-04-04, 13:34
ΥΓ: τα 2003 είναι πολύ βαριά...
θέλει καλό ΄σύστημα...

Μην κινδυνολογούμε.

Αν έχεις Athlon Thunderbird 800MHz και 512 RAM δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.

Αλλά όπως έχω πει, και σε έναν K6-II 400 με 256 RAM είδα αισθητότατη διαφορά (όχι 2x αλλά σίγουρα +30-40%).

boss
23-04-04, 13:53
Από σύστημα είμαι οκ δεν υπάρχει θέμα.
Απλά έχω σκαλώσει στην edition.. κάτι μου λέει "βαλε enterprise, βάλε enterprise...!". :mrgreen:
Αλλά θέλω μια επιβεβαίωση από τα άτομα που υποστηρίζουν ότι η edition που έχουν λειτουργεί άψογα ώστε να δω κ εγώ τι θα κάνω! ;)

psyxakias
23-04-04, 13:55
boss,

τζάμι πάει, αυτήν έχω βάλει και εγώ.

aesir
23-04-04, 15:40
blackjim, Μερικοί drivers, games κλπ πρέπει να τα κάνεις install σε XP compatibility mode, το δοκίμασες αυτό;

Ducklord
23-04-04, 16:43
Wantilles, σόρυ που δεν είδα νωρίτερα το μύνημά σου για να μπορέσω να απαντήσω. Ετοιμάζομαι και εγώ να τα δοκιμάσω - αρκεί να... τελειώσω το Thief (γιατι που να μεταφέρεις saves τώρα... ;-) )

Καταρχάς, να σου πω πως μάλλον κάτι έχεις παρεξηγήσει: ΔΕΝ σου κάνω προσωπική επίθεση, και ΔΕΝ είπα πως λες ``λόγια του αέρα``... Σύνελθε ρε συ, μην κάνεις εσύ επίθεση σε εμένα όταν εγώ απλώς επισημαίνω σημεία που είναι, απλώς, απόψεις μου! Φιλικά μιλάμε!

Πάμε, λοιπόν, ένα προς ένα...

Για το θέμα της Virtual Memory
Εδώ θα... είμαι κακός γιατι με τσάντισες (!)... Στο μύνημα που έστειλα ανέφερα πως αν παίζεις παλιά παιχνίδια στα Windows και δεν κάνεις κάτι άλλο, μπορείς και να ΜΗΝ έχεις εικονική μνήμη. Διαφωνείς; Παρακάτω ανέφερα πως, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, μπορείς αν έχεις περισσότερη πραγματική μνήμη να ΜΗΝ καταφεύγεις και πάλι σε VMem! Και, όσο για το παράδειγμα που ανέφερε ο Γιώργος, πού είδες να αναφέρω κάτι διαφορετικό αγαπητέ; Όταν έχω φορτωμένα 400ΜΒ σε textures σε 3D αντικείμενα του Lightwave, πρέπει να είμαι... ανώμαλος αν περιμένω ακόμη και με 5GB μνήμης να μπορέσει να λειτουργήσει ένα μηχάνημα χωρίς swap file! Για παιχνιδάκια, όμως, γιατί όχι; ;-)

Για το πρόβλημα καθυστερημένης εγγραφής
Μου έτυχε σε άγρια φάση να μην μπορώ να μπω στα Windows και, μετά απο δύο επανεκκινήσεις όπου το σύστημα ``δεν κατάφερε να γράψει στο δίσκο`` να χάσω αρχεία. Μετά απο αυτό η λύση ήταν η επανεγκατάσταση. Για να σου πω το αντίθετο απο ό,τι λες, μην τα υπεραπλουστεύεις όλα!

Για την `γενική κριτική`
Το `είσαι άξιος της τύχης σου` και το `Χρήστες are irrelevant` που όπως λες πραγματικά πιστεύεις, πως θα σου φαινόταν αν στο έλεγαν απο το Helpdesk του OTE για μια σύνδεση aDSL; Το οτι εμείς ξέρουμε κάποια πράγματα παραπάνω δεν θα πει πως όλοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα - και μην θεωρείς πως όλοι γεννιούνται... hackers! Για αυτό, εξάλλου, δεν έφτιαξες και αυτό το θρέντ; Για να βοηθήσεις τους άλλους να βάλουν τα 2003; Γιατί το έκανες, αφού `χρήστες are irrelevant` και είμαστε όλοι `άξιοι της τύχης μας`;;; Και, μεταξύ μας και αφού αμφότεροι το παίζουμε advanced χρήστες, και εσύ, και εγώ είμαστε άξιοι της τύχης μας που ακόμη παίζουμε σε Windows και όχι σε Linux. Καλό, έτσι; ΜΗΝ κατακρίνεις αυτόν που θέλει απλά να κάνει τη δουλειά του σε έναν υπολογιστή και δεν θέλει να ξέρει κάτι παραπάνω απο το οτι `έτσι γράφεις`. Και εγώ τσαντίζομαι μαζί τους, μα αν το απαιτεί η εργασία τους, τι άλλη επιλογή έχουν; Εσύ, έχεις δοκιμάσει να ασχοληθείς με την... πυρηνική φυσική στον ελεύθερο χρόνο σου; Αυτοί, γιατί να πρέπει να μάθουν τη `δική μας`... πυρηνική φυσική;!

Για το οτι δεν αποθεώνεις λειτουργικά...
Ω, ναι, το κάνεις. Όταν λες πως `δεν έχουν σημασία οι χρήστες αν δεν έχουν αυτό το λειτουργικό` δεν είσαι με την πλευρά των χρηστών, μα του λειτουργικού. Είναι κάτι που μαθαίνουν αργά μα σταθερά και οι Λινουξάδες! `Ο πελάτης`, αγαπητέ, `έχει πάντα δίκιο` !!! (ό,τι λειτουργικό και αν έχει!)

Για τις απαιτήσεις μνήμης
Συμφωνώ. Ίσως έχω παρερμηνεύσει την έννοια της λέξεως "server"..! Υπέθετα πως, ένα τέτοιο λειτουργικό θέλει τουλάχιστον διπλάσια μνήμη για να "κινείται άνετα" σε σχέση με τα καταναλωτικά.

Σχετικά με το 2χ (όχι τον... 100χ)
Κατανοητό, μα για αυτό και όταν διαβάσεις κάποιο έντυπο θα δεις πως μιλούν για χρόνο απόκρισης ή για `σχέση λειτουργικών` και όχι για γενικότερη διαφορά επιδόσεων. Για να σου δώσω σχετικό παράδειγμα, είναι σαν να λες πως `το νέο μου αμάξι στρίβει δύο φορές πιο γρήγορα απο το προηγούμενο` και να μην μιλάς για τη συνολική του ταχύτητα μα για το... πως γυρίζει το τιμόνι! Και τα δύο είναι μεν σωστά, μα... Κατάλαβες τι εννοώ, έτσι; :-)

Και, για τους τίτλους που ανέφερες παρακάτω (τα παιχνίδια)...
Βρε συ, σχεδόν κανένα απο αυτά δεν είναι DirectX 9 απο όσο γνωρίζω και, σίγουρα, δεν είναι βαριά παιχνίδια! Ειδικά τα δύο - τρία απο αυτά είναι βασισμένα στην μηχανή του Quake 3 (που πολλοί δεν βάζουν καν στα benchmarks τους πια!) και το NOLF2 τρέχει στην `παλιά` Monolith!
Μπορείς μήπως, αν τα έχεις πρόχειρα, να ποστάρεις benchmarks απο τα νεώτερα UT2003-2004 και Halo; Για να μη σου πω και κανένα... Painkiller που μόλις τσίμπησα (μπαμ-μπαμ..! Καλό..!)

Φιλικά
Παπιάρχοντας

lazar
23-04-04, 18:59
Όχι, όχι ducklord!!

Δεν μπορείς να μηδενίσεις την virtual memory. Μην το κάνεις αυτό. Τα OSes είναι φτιαγμένα για να έχουν περισσότερη εικονική μνήμη από φυσική. Και το linux έχει μεγαλύτερο swap από ram.

Βέβαια, αν θέλεις, κάντο και πες μας το αποτέλεσμα...

WAntilles
23-04-04, 20:59
Ducklord, ό,τι θες, να το συζητήσουμε αλλά όχι εδώ. Σε άλλο thread.

Μοναδικός σκοπός αυτού του thread είναι να επωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι χρήστες από τα πλεονεκτήματα των 2003.

Γι' αυτό και οι πληροφορίες και συστάσεις που δίνω προσπαθώ τα μέγιστα να είναι σωστές και έγκυρες.

βαλε enterprise, βάλε enterprise

Αυτήν χρησιμοποιώ και εγώ εξαρχής (αυτήν εξάλλου προσφέρει και ως evaluation η Microsoft).

Δώστε προσοχή στο εξής.

Εάν ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα (ή driver) θέλει να ελέγξει εάν έχετε XP ο σωστός τρόπος για να το κάνει είναι ο εξής:

if buildnumber >= 5.1.2600 then -> XP

Δυστυχώς κάποιοι developers έκαναν την παράλειψη και αντί για τον παραπάνω σωστό έλεγχο κάνουν τον παρακάτω που είναι ελλιπής:

if buildnumber = 5.1.2600 then -> XP

Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μία λεπτή αλλά σημαντικότατη ταυτόχρονα διαφορά.

Επομένως για το αποτέλεσμα να μην εγκαθίσταται κάτι, είναι προφανές ότι ΔΕΝ φταίει το λειτουργικό (τα 2003) αλλά αυτοί που έφτιαξαν το συγκεκριμένο κομμάτι software.

Αυτό συμβαίνει στα παρακάτω:

- Microsoft IntelliPoint 5.0
- Microsoft IntelliType Pro 5.0
- Rage3DTweak 3.9b
- 4.0 =< ATI CATALYST =< 4.3 (στους 4.4 διορθώθηκε)
- PowerToys των XP (όχι το TweakUI XP 2.10 αυτό εγκαθίσταται κανονικά)

Όσοι έχουν πρόβλημα με τα παραπάνω και δεν μπορέσουν να βρουν τη λύση (με λίγο σκάλισμα είναι εύκολο) ας ρωτήσουν εδώ.

blackjim, Μερικοί drivers, games κλπ πρέπει να τα κάνεις install σε XP compatibility mode, το δοκίμασες αυτό

Αυτό μου χρειάστηκε και εμένα σε μια περίπτωση με παλιότερο ATI CATALYST (βλέπε παραπάνω για σωστό έλεγχο του buildnumber).

Τί κάρτα γραφικών έχεις blackjim και ποιόν driver πας να εγκαταστήσεις;

Εγκατέστησες τα DirectX 9.0b;

Δεν μπορείς να μηδενίσεις την virtual memory. Μην το κάνεις αυτό. Τα OSes είναι φτιαγμένα για να έχουν περισσότερη εικονική μνήμη από φυσική.

Άλλο ένα πολύ σωστό που είπε ο lazar ο οποίος δείχνει (και από άλλα post του) να κατέχει αρκετά πράματα σε βάθος.

!!! ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ DUCKLORD !!!

Εγώ πάντως σε προειδοποίησα (βλέπε και παραπάνω που λέω για εγκυρότητα πληροφοριών σε αυτό το thread).

DiM
23-04-04, 21:36
ΕΓΩ ΒΑΣΙΚΑ ΕΧΩ ΣΕ CD ΤΑ WINDOWS 2003 CORPORATE ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΑCTIVATION ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΠΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΕVALUATION ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ CORPO ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΤΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ CORPO :P

lazar
23-04-04, 21:37
Μπορούμε να έχουμε και μία σύγκριση 2003 με 2000 SP4; Αντίστοιχο του 'ταχύτητα 2x' ως προς τα XP.

Ή θεωρούμε ότι τα XP είναι πιο γρήγορα από τα 2000;

aesir
23-04-04, 22:38
DiM, Αν σου τρέχει το windows update είναι οκ.

DiM
23-04-04, 22:45
DiM, Αν σου τρέχει το windows update είναι οκ.

ΕΝΟΙΤΕ ΠΩΣ ΤΡΕΧΕΙ :D

Ducklord
23-04-04, 23:25
Wantilles, βαρέθηκα, δεν θα κάτσω να ασχοληθώ μαζί σου. Και φαντάσου πως λέγαμε στόκο τον 100χ...

Αν ΔΕΝ ήθελες να μου απαντήσεις στο μύνημά μου, που νομίζω πως ήταν φιλικό, γιατί σε αμέσως παρακάτω μύνημα προσπαθείς και καλά να με γελοιοποιήσεις; Σου λέω απλά και μπροστά σε όλους πως ή είσαι στόκος και δεν καταλαβαίνεις τι λέω, είτε χαζό παιδάκι που θέλει να κοροϊδέψει τον άλλο. Να το κάνω λιανά το τι είπα;

ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ 5-10ΜΒ ΜΝΗΜΗΣ, ΑΝ ΕΧΕΙΣ 256-512 ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗ. Το κατάλαβες τώρα που το μάσησα και στο έφτυσα γιατι μόνος σου δεν μπορούσες;

Και τώρα, παρακαλώ να συνεχίσουμε σε ΠΜ γιατι δεν είναι ανάγκη να βλέπουν όλοι μια συζήτηση που έσπρωξες σε όρια διαμάχης. Θα αγνοήσω το ειρωνικό `Χα-Χα` σου, όπως αγνόησα και το οτι σταμάτησες να υποστηρίζεις με σθένος το οτι `όλα πρέπει να τα γράφετε σε DVD+` σε άλλο θρέντ.

Υ.Γ.: Η ειρωνία δεν με πειράζει, όπως έχω πει και αλλού. Καλή είναι, όμως, αν έχεις και επιχειρήματα. Το να λες `δεν σου απαντάω, αν θες τα λέμε αλλού` και μετά στο αμέσως επόμενο μύνημα να λες το αντίστοιχο του `χά-χα, τι χαζός που είσαι` μου θυμίζει ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ τη συμπεριφορά του 100χ. Για δες τι σχόλια κάναμε όλοι για εκείνον..!

lazar
23-04-04, 23:48
Επί της ουσίας (και όχι επί της διαμάχης), παρατηρώ ότι μιλάτε για δύο διαφορετικά πράγματα.

Άλλο μηδενίζω τη virtual memory του λειτουργικού και άλλο ότι ένα πρόγραμμα δεν θα κάνει καθόλου χρήση της εικονικής μνήμης, δηλ. δεν θα έχω αυξομείωση της, όσο αυτό θα τρέχει.

Το πρώτο, κατά τη γνώμη μου, δεν ενδείκνυται, για λόγους κατασκευής του λειτουργικού. Το δεύτερο συμβαίνει στα windows 98, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα συγκεκαλυμμένο DOS, με φτωχότερη διαχείριση μνήμης.

WAntilles
23-04-04, 23:49
Μπορούμε να έχουμε και μία σύγκριση 2003 με 2000 SP4; Αντίστοιχο του 'ταχύτητα 2x' ως προς τα XP.

Ή θεωρούμε ότι τα XP είναι πιο γρήγορα από τα 2000;

Lazar δεν μπορώ να συγκρίνω εύκολα γιατί η σειρά λειτουργικών ήταν για μένα 2000 -> XP -> 2003. Η διαίσθησή μου πάντως μου λέει ότι τα XP είναι λίγο πιο αποκρίσιμα από τα 2000.

Αν ΔΕΝ ήθελες να μου απαντήσεις στο μύνημά μου, που νομίζω πως ήταν φιλικό, γιατί σε αμέσως παρακάτω μύνημα προσπαθείς και καλά να με γελοιοποιήσεις; Σου λέω απλά και μπροστά σε όλους πως ή είσαι στόκος και δεν καταλαβαίνεις τι λέω, είτε χαζό παιδάκι που θέλει να κοροϊδέψει τον άλλο

και μετά στο αμέσως επόμενο μύνημα να λες το αντίστοιχο του `χά-χα, τι χαζός που είσαι

Όπως είπα και παραπάνω, πρώτιστό μου μέλημα είναι η ακρίβεια, η ορθότητα και η εγκυρότητα των πληροφοριών που δίνω σε αυτό το thread.

Το αν αρέσουν σε σένα ή σε οποιονδήποτε άλλον, είναι δευτερεύον.

Και επειδή είμαι δίκαιος, εγώ θα το σβήσω τώρα κιόλας το "goat".

Έχεις το απαιτούμενο ψυχικό σθένος για να μου ζητήσεις δημόσια συγνώμη γιατί με έβρισες δις;

Έχεις επίσης το απαιτούμενο ψυχικό σθένος να σβήσεις το εκτός θέματος post;

Αλλά σε παρακαλώ πολύ, μην ξαναγράψεις σε αυτό το thread εκτός θέματος.

WAntilles
23-04-04, 23:54
Το πρώτο, κατά τη γνώμη μου, δεν ενδείκνυται, για λόγους κατασκευής του λειτουργικού. Το δεύτερο συμβαίνει στα windows 98, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα συγκεκαλυμμένο DOS, με φτωχότερη διαχείριση μνήμης.

Πάλι είπες lazar πολύ σωστά πράγματα. Αλλά ο Ducklord ακόμα να καταλάβει ότι δεν μιλάμε για τα 9x αλλά για NT-Class συστήματα.

Εγώ περιμένω τη συγνώμη ακόμα.

Να δούμε εάν έχει τελικά το θάρρος και την ευθύνη των λεγόμενών του.

Εάν βέβαια δεν το κάνει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το "κατσίκι" θα επανέλθει.

lazar
24-04-04, 00:17
Μπορεί ωστόσο να ισχύει και στα NT-class αυτό. Μπορεί μια σχετικά απλή εφαρμογή, χωρίς πολλά threads να μην 'ασχολείται' με swapping και να μην επηρεάζει. Δύσκολο μου φαίνεται αλλά δεν το ξέρω με σιγουριά.

sdikr
24-04-04, 01:29

Πάλι είπες lazar πολύ σωστά πράγματα. Αλλά ο Ducklord ακόμα να καταλάβει ότι δεν μιλάμε για τα 9x αλλά για NT-Class συστήματα.

Εγώ περιμένω τη συγνώμη ακόμα.

Να δούμε εάν έχει τελικά το θάρρος και την ευθύνη των λεγόμενών του.

ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
Αγαπητέ wantilles,
έχεις δίξει οτι και καλά τα ξέρεις ολά το οποίο είναι λάθος, (οχι w9x πχ) επειδή αυτό πιστέυεις εσυ. Ερχεσέ λοιπόν να ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ την γνώμη σου και όχι να προτίνεις
Οταν κάποιος συμφωνεί μαζί σου μπορεί να μπεί στο jedi counsil, αν όχι μαυρο φίδι που τον έφαγε

Αν κάποιος πρέπει να μάθει να ζητάει συγνώμη δεν είναι ο ducklord αλλά εσυ.

WAntilles
24-04-04, 01:39
ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
Αγαπητέ wantilles,
έχεις δίξει οτι και καλά τα ξέρεις ολά

(οχι w9x πχ)

Έχω το MS-DOS 3.2 και τα Windows 1.1 σε κάτι δισκέτες 5.25 360KB; Τα θες;

Ερχεσέ λοιπόν να ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ την γνώμη σου και όχι να προτίνεις

Αυτό το thread ΜΟΝΟ προτείνει. Δεν κάνει τίποτα άλλο.

Όποιος δεν συμφωνεί με αυτό, πολύ απλά το αγνοεί και δεν το διαβάζει.

Οταν κάποιος συμφωνεί μαζί σου μπορεί να μπεί στο jedi counsil, αν όχι μαυρο φίδι που τον έφαγε

Σημασία δεν έχει αν κάποιος συμφωνεί μαζί μου ή όχι, αλλά εάν στηρίζει αυτά που λέει με λογικά επιχειρήματα.

Αν κάποιος πρέπει να μάθει να ζητάει συγνώμη δεν είναι ο ducklord αλλά εσυ

Αν σου αραδιάσω καμιά 10αριά άρθρα του MS Knowledge Base σχετικά με το θέμα τότε τί θα πεις;

sdikr
24-04-04, 01:47
Αν σου αραδιάσω καμιά 10αριά άρθρα του MS Knowledge Base σχετικά με το θέμα τότε τί θα πεις;

δεν ήξερα οτι η microsoft κάνει behavior lessons

Ducklord
24-04-04, 04:23
Κοίτα, Wantilles, την `σπρώχνεις` πολύ την κατάσταση. ΔΕΝ θα ξεκινήσω και αυτό το μύνημά μου λέγοντας πως `παρεξηγείς τα λεγόμενά μου`. Σε έβρισα γιατι με τσίγκλησες. Θες σοβαρή συζήτηση σχετική με το θρέντ; Γύρνα στο μύνημά μου που αγνόησες, διάβασέ το και απάντησε. Και κόψε τις ειρωνείες.

Και μια και μιλάς για `αντικειμενικές πληροφορίες` και πως `πάνω απο όλα θέλεις όσα αναφέρεις να είναι σωστά`...

Μέχρι τώρα, έχεις εγγυηθεί σε όλους πως `τα Windows 2003 Server λειτουργούν βάσει των δοκιμών σου μια χαρά, ακόμη και με τελευταίας τεχνολογίας και απαιτητικά DirectX9 παιχνίδια`. Επειδή ειδικά αυτό με τσάντισε, σε σχέση με τα λεγόμενά σου, για πές μου ΠΟΣΑ απο αυτά που λες εκμεταλλεύονται DirectX 9; Σε ρώτησα και στο μύνημα που αγνόησες και σε ξαναρωτάω εδώ για να μην μου πεις πως σου ξέφυγε το μύνημα.

Και, μεταξύ μας, αφού όπως λες αν βάλει κανείς τα Windows 2003 Server ΔΕΝ θα δει βελτίωση στις ταχύτητες συμπίεσης video, στις επιδόσεις παιχνιδιών, μα μόνο στην `απόκριση του συστήματος` (δηλαδή όταν ανοίγουν παράθυρα) και τα παιχνίδια που παραθέτεις είναι DirectX 7-8 ή πρώτη γενιά των 9 (σχεδόν μηδενική υποστήριξη shaders κ.τ.ρ.), πως υποστηρίζεις πως όλοι πρέπει να βάλουν το συγκεκριμένο λειτουργικό; Σου είπα, ΚΑΙ εγώ ενδιαφέρομαι για τα server, μα άμα θες πραγματικά να μας βοηθήσεις περισσότερο σε αυτό το θρέντ, κάνε μπέντσμαρκ σε κανένα, πρόσεξε,
ΠΡΟΣΦΑΤΟ
ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ
...

Για να σε βοηθήσω, www.gamespy.com και www.gamespot.com, και το έτος είναι 2004. (Αυτό για να δεις πως και εμείς μπορούμε να γράψουμε ειρωνικά :wink: )

Να στα πω και απο χρηστικής απόψεως...

Έστω πως με πείθεις να εγκαταστήσω τα Windows 2003 Server. Θα ξοδέψω ένα κομμάτι του χρόνου μου στην εγκατάσταση, θα εφαρμόσω τα tweaks που λες, θα κατεβάσω νέα updates και drivers και μετά απο κάποιες άλφα ώρες, ΠΟΙΟ θα είναι το πραγματικό κέρδος αν:

1. Δεν κατεβάζω γρηγορότερα
2. Δεν έχω ένα πιο ασφαλές σύστημα
3. Δεν έχω καλύτερες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ επιδόσεις σε παιχνίδια και εφαρμογές

;;;
Το οτι απλά θα έχω την τελευταία έκδοση των Windows;

Και, κλείνω με τα ακόλουθα:

1: Μην είσαι απόλυτος στις απόψεις σου και δεν δέχεσαι συζήτηση. `Χτυπάει` άσχημα, και αν κοιτάξεις το θρέντ μέχρι τώρα, σε όλες τις απαντήσεις σου είσαι λίγο απότομος. Κατάλαβα πως δεν φταίς, δεν το κάνεις επίτηδες μα `σου βγαίνει`. Λίγο πιο χαλαρά δεν κάνει κακό!

2: Έστω πως έχεις ένα λειτουργικό που απαιτεί 100ΜΒ μνήμης, ένα παιχνίδι που απαιτεί 20ΜΒ και έναν υπολογιστή με 512. Αφού ΔΕΝ θα χρειαστούν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ μνήμη απο αυτήν που έχει εγκατεστημένη, ΓΙΑΤΙ να υπάρχει VMem; Κατάλαβες τι ανέφερα παραπάνω;

3 (Ανάλυση):
Για να βλέπεις `γιατί σε προσέβαλα`:

Α:
``
Δεν λέμε λόγια του αέρα Ducklord.
Δηλαδή εσύ μας λες, άμα μας καπνίσει να τρέξουμε ένα Photoshop να υποστούμε ένα restart για να ορίσουμε pagefile. Και όλα αυτά γιατί; Για να γλυτώσουμε 1GB χώρο δίσκου που σήμερα όλοι οι δίσκοι ξεκινούν από 20-40GB και έχουν διαδοθεί αρκετά και πολύ μεγαλύτεροι;
Πολύ ωραίο. Τί να σου πω.
``

Δεν έλεγα αυτό. Ούτε καν διάβασες το τι είπα, και αν το διάβασες δεν το κατάλαβες. Με κατηγόρησες, όμως, πως έλεγα `λόγια του αέρα`. Και εσύ, με την απεριόριστη σοφία που σε διακατέχει, προτείνεις σε κάποιον που μπορεί να ΜΗΝ το χρειάζεται να έχει το σύστημά του να γράφει-σβήνει συνεχώς σε ένα σταθερό αρχείο μεγέθους (ταρατατάααα) 1.5ΓΒ. Δεν είναι απλώς θέμα χώρου, είναι και θέμα επιδόσεων ξέρεις... Ή μήπως όχι;

Β:

``
Παράθεση:
(εγώ:)
Όχι τίποτε άλλο, μην τους βγάλει το delayed file error που είναι λίγο μπλέξιμο για έναν αρχάριο να διορθωθεί!

(εσύ:)
Μην τα παραλέμε. Δεν είναι και τόοοοοοσο δύσκολο.
Κάνεις restart και τρέχεις CHKDSK /F [...]

``

Στην οποία άνωθεν φάση σου επισημαίνω πως αν ένα tweak είναι επικίνδυνο καλό είναι να προειδοποιείς γιατι μπορεί να εμφανιστεί πρόβλημα και κάποιοι να μην ξέρουν πως να το φτιάξουν και εσύ μου λές `έλα μωρέ, δεν είναι δύσκολο`. Απο το να προειδοποιήσεις, δηλαδή, και να μην τύχει σε κάποιον, προτιμάς να τον... στείλεις σε νετ καφέ να ποστάρει εδώ και να σημειώνει σε χαρτάκια για να βρει λύση. Δεν λέω, είναι μια προσέγγιση και αυτή. Σαδιστική μεν, προσέγγιση δε...

Και, έτσι για να κλείσουμε με λίγο... χούμορ..!

Είπες:
``
Άλλο ένα πολύ σωστό που είπε ο lazar ο οποίος δείχνει (και από άλλα post του) να κατέχει αρκετά πράματα σε βάθος.

!!! ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ DUCKLORD !!!

Εγώ πάντως σε προειδοποίησα (βλέπε και παραπάνω που λέω για εγκυρότητα πληροφοριών σε αυτό το thread)
``

...και θα σου πω και εγώ ένα μυστικό: και εγώ κατέχω αρκετά πράγματα σε βάθος!

!!! ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ 6-7 ΧΡΟΝΑΚΙΑ! ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΔΕΛΦΙΑ !!!

Φιλικά
Παπιάρχοντας
Υ.Γ.: Να σου θυμίσω να κάνεις ΠΑΝΤΑ μπακάπ σε Διβιδι+... Τα `-` έχουν... ημερομηνία λήξης!

lazar
24-04-04, 11:35
Προσπάθησα να το αποφύγω χθες, αλλά τελικά νοιώθω έμμεσα μπλεγμένος (από τα quote που έγιναν σε φράσεις μου).

WAntilles: Μην είσαι απόλυτος. Ακριβώς όπως το ξεκινάει ο Ducklord, αλλά πίστεψε με, έτσι θα ξεκινούσα εάν τα έγραφα εχθές. Το ότι διαβάζεις, γνωρίζεις σε βάθος πράγματα και το μυαλό σου κόβει προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο τα περιγράφεις και από τις λεπτομέρειες που δίνεις. Σεβάσου όμως και τη γνώμη κάποιου, ο οποίος μπορεί να έχει εμπειρίες άγνωστες σε εσένα, γιατί πολύ απλά δουλεύει προγράμματα με τα οποία εσύ δεν ασχολείσαι. Και πολύ περισσότερο, λάβε την υπ' όψη σου, γιατί μπορεί να σου είναι χρήσιμη στο μέλλον, αφού ποτέ δεν τα ξέρουμε όλα (βλ. 2ο συμπέρασμα παρακάτω).

Στο θέμα μας: Τα Win9x είναι όντως ένα ψευτολειτουργικό, ένα κέλυφος πάνω στο DOS (command.com κλπ.), με προσθήκη WIN32 API και το TCP/IP φορεμένο πάνω από το LAN των Windows 3.11 (γι' αυτό και οι τρύπες).

Και αφού 'έφτυσα' τα Win 9x, να πω ότι σε υπολογιστή δίπλα από αυτόν που γράφω τώρα έχω Win98, γιατί η παλιά, καλή Miro PCTV έχει πολύ καλύτερη εικόνα απ' ότι σε 2000/XP. Και για 1+1/2 χρόνο τα Win2000 κολλούσαν και έβγαζαν μπλε οθόνη (εντάξει, ...λίγο διαφορετικό μπλε από αυτό των 98 ), όταν έκανα δεξί κλικ πάνω στο παράθυρο της τηλεόρασης. Μέχρι που, στο ...23ο φορμάτ μπήκε ο driver των Windows για την κάρτα οθόνης, επειδή ξέχασα να βάλω αυτόν της NVidia. Έγινε θαύμα και το πρόβλημα λύθηκε. Δεν πήγαινε βλέπεις το μυαλό μου στο ότι μπορεί να φταίει ο driver της κάρτας γραφικών και όχι της κάρτας τηλεόρασης.

Συμπέρασμα 1ο: οποιοδήποτε λειτουργικό, ακόμα και τα NT-class, εάν δεν του κάτσει ο driver 'την έχει βάψει'. Για να ειρωνευτώ κι εγώ με τη σειρά μου τα Windows (και όχι κάποιο πρόσωπο), το plug-n-play των 2000 δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από αυτό των 98. Το μόνο σύστημα που δεν κολλάει με αυτά τα προβλήματα είναι το Linux, αλλά κι αυτό κάνει τα δικά του, μια δουλεύει η παραπάνω τηλεόραση και μια το λειτουργικό ...σφυρίζει αδιάφορα.

Συμπέρασμα 2ο: 'Άβυσσος η ψυχή των υπολογιστών'. Εάν τα πράγματα ήταν απόλυτα, τότε το Linux θα έβλεπε πάντα ή ποτέ την τηλεόραση και όχι ...εναλλάξ. Άλλο παράδειγμα: ξεκινάς ένα ωραίο πρωί τη δουλειά σου, ανοίγεις το μηχάνημα και αντί για το desktop καταλήγεις σε μία ωραιότατη BSOD. Κάνεις reset και αντί να ξαναδείς το όμορφο γαλάζιο χρώμα, βλέπεις το desktop. Γιατί; Αφού και τις δύο φορές έκανα την ίδια, απλή κίνηση, να δώσω ρεύμα στο μηχάνημα! Δική μου απάντηση: Γιατί κάποιο ηλεκτρόνιο πήρε λάθος δρόμο. Ένα συγκεκριμένο σε λάθος θέση αρκεί. Με δυό λόγια ...τρέχα γύρευε...

Έρώτηση σε όλα αυτά: Ποιό είναι καλύτερο;
Απάντηση, βάσει του κανόνα της χρυσής τομής: Εξαρτάται από τις ανάγκες σου. Όχι τόσο από το hardware. Περισσότερο από τη χρήση για την οποία προορίζεται το μηχάνημα. Εάν θέλεις να γράφεις στο Word, όπως οι περισσότεροι κάτοχοι Η/Υ, τότε 'μια χαρά' είναι τα 98.

Γι αυτό WAntilles, όταν κάποιος ρωτάει στο forum, έχω το τάδε πρόβλημα και έχω Win9x, η απάντηση 'βάλε NT-class' δεν τον βοηθά, γιατί εάν το κάνει, θα έρθει αντιμέτωπος με πολλά καινούρια και άγνωστα γι' αυτόν προβλήματα. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος να τον πάρεις από το χεράκι και να τον καθοδηγήσεις step by step, πράγμα αδύνατο να γίνει μέσα από ένα forum.

Τέλος, virtual memory: Η vm και η φυσική μνήμη ουσιαστικά λειτουργούν ως δύο παράλληες μνήμες. Γι' αυτό και εγώ δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που σας απασχολεί και τι ακριβώς ρωτάς Ducklord. Δεν ισχύει ότι η vm ξεκινά εκεί που τελειώνει η ram. Στα Win9x μπορείς να σβήσεις το swap file, πρέπει όμως να ξέρεις πολύ καλά πόση μνήμη ζητάει το πρόγραμμα που θα τρέξεις. Και δεν είναι μόνο του το πρόγραμμα. Κουβαλάει ένα σωρό βιβλιοθήκες που θα πρέπει να φορτωθούν στη μνήμη με τον τρόπο που η μαμά Microsoft τις έχει μάθει να κάνουν (εάν πρόκειται για βιβλιοθήκες συστήματος). Εάν, λοιπόν, υπολογίσεις λάθος στην καλύτερη περίπτωση θα έχεις GPF.

Κλείνω, ...ανταποδίδοντας ξανά τα κομπλιμέντα στον WAntilles. Δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί το ψάξιμο που κάνεις, το χρόνο που αφιερώνεις, την εμπειρία που έχεις αποκτήσει και τη διάθεση σου να βοηθήσεις. Το πρόβλημα είναι στο πώς γίνεται αυτό. Όσο για τα offtopic, εάν θέλετε σβήστε τα, εγώ νομίζω ότι δεν βλάπτουν, στο κάτω-κάτω forum είναι, συζητήσεις γίνονται, μια παρέα είμαστε με τα ωραία μας και τις κόντρες μας. Το παν είναι να μην υπάρχει κακεντρέχεια και κάτι τέτοιο δεν υπήρξε, κατά τη γνώμη μου, στο συγκεκριμένο σημείο από κανέναν.

Αυτό που λένε 'παραξήγησις'.

Ελπίζω να βοήθησα... (πρωινό Σαββάτου και ακόμα είμαι στον καφέ)

dearpru
24-04-04, 16:18
δε κατάφερα να κάνω εγκατάσταση τους drivers της nvidia, λολ!
εμπρός λοιπόν καλά μου XP :D

Salvador
24-04-04, 16:45
σκατα!παλι εχω προβληματα με το page file.εχω βαλει vm 1024-1024 και ενω δουλεβε αψογα σημερα του την βαρεσε και ξαφνικα τίγκαρε στο 980MB ουτε δεξι κλικ δεν εκανε..τα processes μου ειναι 27 και μαλιστα εχω πεταξει τον Νορτονα ,εβαλα Pc-cillin και ειναι πολυ αεράτο ..μου φαινετε θα απενεργοποιησω παλι το Page file :roll:

EvilHawk
24-04-04, 17:27
έχω Win98, γιατί η παλιά, καλή Miro PCTV έχει πολύ καλύτερη εικόνα απ' ότι σε 2000/XP.

lazar, για την Miro PCTV κατέβασε απο εδώτο chris TV (http://www.chris-tv.com/download.html) & τους BTwincap WDM Drivers (http://btwincap.sourceforge.net/), καλύτερη εικόνα και πολλά έξτρα ακόμα & σε XP! Ακόμα & η freeware έκδοση τρέχει καλύτερα παρόλο που χρειάζεται να την τρέχω σε Win98 compatibility mod λόγω Ηyperthreading ! (θα χρειαστεί να κάνεις απεγκατάσταση τους απαράδεκτους drivers & το πρόγραμμα της Pinnacle)

moralas
24-04-04, 17:45
τελικα να βαλω windows 2003 η οχι ? δεν καταλαβα τιποτα αποα αυτα που λετε , απλα θελω μια αλλαγη λειτουργικου ετσι για πλακα , απο linux ειμαι ασχετος οποτε , η xp η 2003. xp εχω , αρα μονο 2003 μπορω να βαλω , οποτε πειτε μου καποιος , αξιζει μια αλλαγη , η θα μετανοιωσω την ωρα και τη στιγμη ?

το συστημα μου:
athlon xp 2600+ 512ddr , asus kt600 , radeon 9700pro, sb audigy platinum ext. , scsi adaptec 2940 , 1σκληρος: scsi wd 18.3 ultra 2 scsi , 2σκληρος: wd 400jb .
επισησ εχω συνδεμενα καμερα, εκτυπωτη , scanner , zip-drive , dsl modem , και λοιπα περιφεριακα που ολοι εμεις εδω εχουμε..

ALiTiS
24-04-04, 17:55
βάλε 2003 8)

moralas
24-04-04, 18:11
thanx. και πια εκδοση αν επιτρεπεται ?

WAntilles
24-04-04, 18:17
lazar, μήπως ανήκεις στο διπλωματικό σώμα (και δεν το λέω ειρωνικά);

Για τους BTWincap drivers συνηγορώ και εγώ. Τους τρέχω εδώ και 12 μήνες με την Hauppauge WinTV Theater που έχω. Άψογοι. Αρκετά DVD έχω φτιάξει με video capture με αυτούς.

δε κατάφερα να κάνω εγκατάσταση τους drivers της nvidia, λολ!
εμπρός λοιπόν καλά μου XP

Ποιούς drivers της nVidia;

Γιατί οι τελευταίοι WHQL (56.72) που κατεβάζεις αυτή τη στιγμή από το site της (αλλά και 3-4 εκδόσεις πριν) δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Για beta εκδόσεις δεν ξέρω.

Είμαι σίγουρος ότι όπως και κάποιος άλλος προηγουμένως δεν πρόσεξες το παρακάτω:

How to convert Win2K3 Server to a Workstation:

http://www.msfn.org/win2k3/

Προσέξτε μόνο τα εξής:

Στο τμήμα "Enabling Hardware and DirectX Acceleration":

http://www.msfn.org/win2k3/hardwareacc.htm

Θα πρέπει αυτά τα 2 βήματα να τα κάνετε (εάν χρειάζεται) κάθε φορά που εγκαθιστάτε καινούριο driver για την κάρτα γραφικών σας (μετά το πρώτο restart) οποιαδήποτε κάρτα γραφικών και εάν έχετε.

Ποτέ εμένα δεν μου χαλούσε το 2ο. Πάντα όμως χαλούσε το 1ο.

Στο τμήμα "How to enable System Restore"

http://www.msfn.org/win2k3/sysrestore.htm

Αγνοήστε το. Ποτέ δεν μου χρειάστηκε στα XP το System Restore. Ανέκαθεν ήταν άχρηστο και επικίνδυνο, και πολύ resource, CPU και κυρίως disk space hungry.

Το Rollback driver είναι υπεραρκετό.

Αυτά.

Σχετικά με gaming benchmarks:

π.χ. ο χρόνος που μεσολαβεί:

- από το πάτημα του shortcut για να ανοίξει ένας Windows Explorer μέχρι την παρουσίαση του παραθύρου
- από το πάτημα του Del στο πληκτρολόγιο και ενώ είσαι σε έναν Windows Explorer μέχρι την εμφάνιση του παραθύρου επιβεβαίωσης κλπ.

Μιλάω κυρίως για το feel και την ταχύτητα απόκρισης του Desktop και του Shell. Αλλά εάν διάβασες και το αρχικό μου post, θα δεις ότι έχουν και ένα σωρό άλλα σημεία όπου συμπεριφέρονται μακράν καλύτερα (IRQs και sharing αυτών κλπ.).

Αλλά μιλάω και για την αποκρισιμότητα του kernel και πόσο πολύ καλύτερο process scheduling κάνει (και όχι μόνο). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σε όλα πασιφανέστατη διαφορά.

- Τεράστιο optimization του κώδικα και "πέταμα" πολλών περιττών ελέγχων

- Εξαιρετικά καλύτερο IRQ handling και sharing (το ξέρω γιατί στο μηχανάκι μου έχω γεμάτα όλα τα slots με κάρτες - 1 AGP και 5 PCI)

- Τρομερή διαφορά στην αποκρισιμότητα (responsiveness) του συστήματος

- Πολύ καλύτερο caching και διαχείριση μνήμης

- Πολύ καλύτερο multitasking (αυτό έχει άμεση σχέση και με την αυξημένη αποκρισιμότητα (responsiveness) που αναφέρω στο αρχικό post)

- Οι κακώς συμπεριφερόμενες processes "ξεκουμπίζονται" ακόμα ταχύτερα από τον Task Manager

- Λιγότερα default ενεργοποιημένα services (όσο και αν σας φαίνεται περίεργο)

- Services των XP που ήταν διαβόητα security holes και δεν είχαν ούτως ή άλλως καμμία χρησιμότητα, όχι απλά δεν ενεργοποιούνται, αλλά δεν υπάρχουν καν (π.χ. Universal Plug & Play service).

Επίσης κάτι που έχω ξεχάσει να αναφέρω από την αρχή αυτού του thread:

- Σε σχέση με τα XP, εάν έχετε auto-login, ο χρόνος που μεσολαβεί από το enter στο μενού του loader, μέχρι να σας παραδοθεί desktop έτοιμο προς χρήση (εννοείται με όλα τα άλλα στοιχεία ίδια) είναι γύρω στο 60%.

Με όλα τα παραπάνω, ο αμετανότητος (και υβρίζων ταυτόχρονα) που τυφλά ζητά benchmarks, δεν καταλαβαίνει τα εξής:

- Τα benchmarks έχουν νόημα μόνο εάν γίνουν με τη λογική του πριν <-> μετά (XP <-> 2003), στο ίδιο hardware, με τους ίδιους drivers, και με τα ίδια services και processes να τρέχουν στο background.

- Ακόμα και κάποιος να μην δει διαφορά επιδόσεων (που εγώ πιστεύω ένα 3-5% θα δει σε frame rates λόγω καλύτερου process scheduling και multitasking διότι ακόμα και να τα κλείσετε όλα, δεν θα είναι όλα κλειστά αλλά ΣΧΕΔΟΝ όλα κλειστά (π.χ. 1 explorer.exe θα τρέχει οπωσδήποτε, 5-10 svchost.exe επίσης, κάποια services κλπ.) και λόγω καλύτερου IRQ handling και sharing) το γεγονός ότι λόγω όλων των παραπάνω βελτιστοποιήσεων ο χρόνος που θα πάρει στο χρήστη από το κλικ στο shortcut του παιχνιδιού μέχρι να φορτωθεί το παιχνίδι (ταχύτερη απόκριση του shell), να διαβεί τα μενού, να φορτωθούν από το δίσκο τα πάμπολλα textures (caching, disk subsystems κλπ.) μειωθεί κατά 30% ή 40%, αυτό είναι αμελητέο;

Ducklord
24-04-04, 19:11
Moralas
Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι με λειτουργικά, βάλε τα 2003. Ο Wantilles λέει πως είναι καλά και δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε. Αν, όμως, είσαι ικανοποιημένος απο το τωρινό σου σύστημα, στην πράξη δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις πέρα απο την αλλαγή. Πάλι εικονίδια και παραθυράκια θα βλέπεις, πάλι ό,τι κάνεις θα κάνεις - μα, απο ό,τι αναφέρθηκε, με λίγο καλύτερη ταχύτητα. Όπως και με κάθε αναβάθμιση, όμως, είναι πιθανότατο έως σίγουρο πως θα συναντήσεις και κάποια προβλήματα που θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να λύσεις.

Προσωπικά θα σου πρότεινα:
1. Αν είσαι ικανοποιημένος απο το σύστημά σου μα θέλεις κάτι με καλύτερη απόκριση ή, απλά, σε... τρώει η περιέργεια, να βάλεις τα 2003 που προτείνει ο Wantilles.

2. Αν είσαι ικανοποιημένος απο το σύστημά σου και θέλεις κάτι πραγματικά, επαναστατικά καλύτερο, να... κάνεις αναβάθμιση!

3. Αν είσαι ικανοποιημένος, δεν θα σε χάλαγε να έχεις κάτι καλύτερο μα δε σε ενοχλεί και αυτό που έχεις, μείνε όπως είσαι και `παίξε` με ρυθμίσεις συστήματος.

4. Αν απλώς `είσαι περίεργος`, κάτσε όπως είσαι και... πείσε ένα φίλο σου να βάλει ένα άλλο σύστημα ;-)

5. Αν θέλεις κάτι δραστικά διαφορετικό, να `ζήσεις την περιπέτεια` ή δεν σε χαλάει η ανάγνωση ΠΟΛΛΩΝ οδηγιών, να βάλεις λίνουξ. Ξεκίνα απο Μάντρεηκ, συνέχισε με Ρέντ Χατ Φεντόρα, πήδα σε Σλάκγουερ και κατέληξε σε Ντέμπιαν ή Τζέντου - με αυτή τη σειρά.

Φιλικά
Παπιάρχοντας

lazar
24-04-04, 21:23
EvilHawk: Σ' ευχαριστώ για τα links. Οι drivers 'έκατσαν' πιο εύκολα απ' ότι περίμενα. Έβαλα το chris pro, γιατί φοβήθηκα αυτό που γράφεις. Σε 30 μέρες που θα λήξει, ...βλέπουμε.

WAntilles: Διπλωματικό σώμα; Προφανώς με είδες στις συνομιλίες για το κυπριακό.

Σοβαρά, όμως, αυτό πώς να το εκλάβω; Ως έεεενα ακόμη κομπλιμέντο ή ως κάτι ...κακό;

WAntilles
24-04-04, 21:54
Ως έεεενα ακόμη κομπλιμέντο ή ως κάτι ...κακό;

Πεντακάθαρο, καλώς εννοούμενο, κοπλιμέντο είναι.

Ducklord
25-04-04, 07:36
Wantiles:
Σε ευχαριστώ για τις έγκυρες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις που έδωσες σε όλα τα ερωτήματά μου. Κατόπιν του σχολίου σου:

``Με όλα τα παραπάνω, ο αμετανότητος (και υβρίζων ταυτόχρονα) που τυφλά ζητά benchmarks, δεν καταλαβαίνει τα εξής``

...μπορώ να σου πω πως, α) αγνοείς για πολλοστή φορά ερωτήσεις μου και απαντάς εμμέσως, β) συνεχίζεις να με κατηγορείς πως σε βρίζω ενώ έχω φάει την ειρωνεία σου στη μάπα επανειλημένως και γ) οι `έγκυρες` απόψεις και οδηγίες σου είναι για να πανηγύρια, αφού όποτε έθιξα κάποια απο αυτές με έγραψες κανονικά. Είσαι και επικίνδυνος. Έδωσες συμβουλή που μπορεί να καταστρέψει το σύστημα ενός αρχάριου και φόρτωσες το πρόβλημα στην άγνοιά του, δήλωσες πως τα 2003 τα πηγαίνουν άψογα ακόμη και σε παιχνίδια με DirectX 9 παραθέτωντας παιχνίδια DirectX 8 και OpenGL, συμβούλεψες να έχουν ένα αρχείο 1.5GB να χρησιμοποιείται συνεχώς (κάτι που οδηγεί και σε ΜΕΙΩΣΗ επιδόσεων - σκέψου το λογικά) και ΟΧΙ `όσο χρειάζονται` ή το 1,5 - 3χ της μνήμης που, αν δεν πιστεύεις εμένα, προτείνουν και όλοι οι άλλοι στο χώρο των υπολογιστών.

Και το τραγικό είναι πως σε όλα τα μυνήματά μου, ακόμη και όταν με έφτασες στα άκρα γράφοντάς με και συνεχίζοντας τις ειρωνείες και τις κατηγορίες, εξακολουθούσα να συμπεριφέρομαι φιλικά. Για να μείνουν λοιπόν οι τόνοι σε φυσιολογικά πλαίσια, ΑΠΑΙΤΩ: 1) Να σταματήσεις να αναφέρεσαι ειρωνικά προς εμένα, 2) Να ΜΗΝ ξαναδόσεις `επικίνδυνη` συμβουλή χωρίς σχετική προειδοποίηση, 3) Αν έχεις πρόβλημα μαζί μου να μου στείλεις σχετικό ΠΜ και ΟΧΙ δημόσιο εξυπναδίστικο σχόλιο, όπως σε όλα τα προηγούμενα μυνήματά σου. Θένκς.

Παπιάρχοντας

@ ADSLgr.com All rights reserved.