Επιστροφή στο Forum : «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην πειρατεία λογισμικού
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη της IDC για το 2005, το 35% του λογισμικού που εγκαταστάθηκε πέρυσι σε Η/Υ παγκοσμίως ήταν παράνομο, όπως ανακοίνωσε η Business Software Alliance.
Ωστόσο, θετική πρόοδος παρατηρήθηκε σε ορισμένες οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης και καθώς και στην Αφρική, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία. Η αλλαγή αυτή οφείλεται κυρίως σε ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την καταστολή της πειρατείας.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό πειρατείας ανέρχεται στο 64% σημειώνοντας οικονομικές απώλειες της τάξεως των 125 εκ. Ευρώ ($157 εκ). Κατέχοντας για τρίτη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δεν κατάφερε να μειώσει το ποσοστό πειρατείας, αποτελώντας μαζί με την Ιταλία, τις μόνες δύο χώρες που έχουν περισσότερο από 50% διακίνηση παράνομου λογισμικού.
Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι το αυξημένο κατά δύο μονάδες ποσοστό της Ελλάδας υπερβαίνει κατά πολύ τόσο το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28 ποσοστιαίες μονάδες) όσο και αυτόν των χωρών της Μέσης Ανατολής (7 ποσοστιαίες μονάδες). Το παράδειγμα οικονομικά ασθενέστερων χωρών όπως ενδεικτικά αναφέρεται η Λετονία, η Λιθουανία η Κροατία και η Ουγγαρία που παρουσίασαν μείωση στην πειρατεία, αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν το πρόβλημα μπορούν με τις σωστές ενέργειες να συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη του τεχνολογικού κλάδου.
Από τις 97 χώρες στις οποίες διεξήχθη η μελέτη, οι περισσότερες από τις μισές (51) παρουσίασαν μείωση και 19 μόνο αύξηση των ποσοστών πειρατείας. Ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας παρέμεινε σταθερός από το 2004 στο 2005 καθώς ανεπτυγμένες αγορές όπως η Αμερική, η Δυτική Ευρώπη, η Ιαπωνία και ορισμένα Ασιατικά κράτη εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά λογισμικού με το μεικτό ποσοστό πειρατείας να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο.
Μείωση στην πειρατεία παρατηρήθηκε επίσης σε 19 από τις 26 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής με πτώση 2 ή και περισσότερων ποσοστιαίων μονάδων σε 12 από αυτές. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η πειρατεία λογισμικού μειώθηκε σε 15 από τις 18 χώρες που μελετήθηκαν στην φετινή έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί οτι η Ουκρανία παρουσίασε 6 ποσοστιαίες μονάδες μείωση, δηλαδή από 91% κατέβηκε στο 85%.
Θετικές αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες όπως, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Συγκεκριμένα, η Κίνα και η Ρωσία παρουσίασαν πτώση 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2004, ενώ το ποσοστό πειρατείας της Ινδίας μειώθηκε κατά 2%. Σύμφωνα με τον κ. Holleyman «για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Κίνα σημειώθηκε μείωση στην πειρατεία παρά τη ραγδαία ανάπτυξη στην αγορά των προγραμμάτων λογισμικού».
Οικονομικές απώλειες
Οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζονται σε $34 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των $1,6 δισ. από το 2004. Σε χώρες με μεγάλες αγορές λογισμικού, τα συγκριτικώς χαμηλά ποσοστά πειρατείας μπορεί να αποφέρουν τεράστιες απώλειες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ που κατέχουν το χαμηλότερο ποσοστό πειρατείας (21%) παγκοσμίως, διαπιστώθηκαν απώλειες της τάξεως των $6,9 δισ. Στις χώρες με τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες συγκαταλέγονται η Κίνα με $3,9 δισ., με ποσοστό πειρατείας 86% και η Γαλλία με 47% και απώλειες που εκτιμώνται στα $3,2 δισ.
Σε προηγούμενη έρευνα των IDC/BSA διαπιστώθηκε οτι εάν το παγκόσμιο ποσοστό πειρατείας μειωνόταν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και έφθανε στο 25%, θα προσέφερε 2.4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αποφέροντας $400 δισ. στην ανάπτυξη της οικονομίας και $67 δισ. σε φορολογικά έσοδα. Στην Ελλάδα εκτιμάται οτι η πτώση του δείκτη 10 ποσοστιαίες μονάδες θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας κατά 351 εκ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1300 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα της τοπικής βιομηχανίας πληροφορικής τουλάχιστον κατά 223 εκ. ευρώ.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/23/1190927.htm
Πάντως, είναι πολύ ενδιαφέρον που σε όλα αυτά τα άρθρα, πάντα παρουσιάζεται ως "μεγάλο πρόβλημα" η πειρατεία και τα διαφυγόντα κέρδη των εταιριών(πχ "Οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζονται σε $34 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των $1,6 δισ. από το 2004. Σε χώρες με μεγάλες αγορές λογισμικού, τα συγκριτικώς χαμηλά ποσοστά πειρατείας μπορεί να αποφέρουν τεράστιες απώλειες."), ενώ τίποτα δεν αναφέρεται για τα υπέρογκα και εξωφρενικά κέρδη των εταιριών αυτών...Προφανώς αυτό δεν είναι πρόβλημα...
Είναι απαράδεκτο η ΖΗΛΙΑ προς ανθρώπους που καταφέρνουν να κερδίζουν ΝΟΜΙΜΑ να υπαγορεύει την ερμηνεία του νόμου. Η αντιγραφή προγραμμάτων είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ, το αν και πόσο οι εταιρείες κερδίζουν είναι ΑΣΧΕΤΟ. Εξάλλου, πόσες εταιρείες ΔΕΝ κέρδισαν επειδή τα προγράμματά τους βγήκαν στο internet «τσάμπα» πριν κερδίσουν από αυτά;
Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που ισχυρίζεται πως είναι «καπιταλιστική» όπου το «κερδίζει» θεωρείται αμαρτία, λόγος έκθεσης σε κίνδυνο κλπ. Ίσως γι' αυτό δεν έχουμε και επενδύσεις σε αυτή τη χώρα. Ίσως γι' αυτό να έχουμε τόσο σκληρό καπιταλισμό και τόσο κακές συνθήκες εργασίας. Όταν το να στήσεις κάτι (προφανώς για να κερδίζεις) ο άλλος το βλέπει σαν ανήθικο, δεν έρχεσαι να κάνεις μπίζνα σε χώρα με τέτοιους :rant:
επί της ουσίας νομίζω ότι η χώρα μας είναι συγκριτικά πραγματικά πρωταθλήτρια στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ποσοστό πειρατίας να ξεπερνά το 64 % που αναφέρεται παραπάνω
Δηλαδη ολοι οι ξενοι crackers που βγαζουν τα "σπασιματα" δουλευουν για μας και την Ιταλία. Δεν μας χε.... λεω γω. Αμεσως να μας βγαλουν κλεφτες οι παλιο-απατεωνες..:evil:
globalnoise
23-05-06, 11:20
Είμαστε και πολύ sceners βρε παιδί μου... Αγκίζομε τεν τελεότητα που λέει και η μορφή της αθλητικής δημοσιογραφίας, Παναγιώτης Τόκος.. :rofl:
Να λοιπόν γιατί και το ΑDSL στην Ελλάδα είναι χάλια. Όταν τα μουάρια και τα γαϊδούρια τρέχουν 24 ώρες το 24ωρο τι να κάνεις;
Αυτος που θα βαλει το πειρατικο ειναι αυτος που δεν εχει χρηματα η δεν χρησιμοποιει αρκετα το/τα προγραμμα/τα για να το αγορασει.
Για παραδειγμα ειχα κατεβασει μια φορα και εναν καιρο ενα προγραμμα επεξεργασιας φωτογραφιων το χρησιμοποιησα μια φορα και αυτο ηταν (το trial ειχε καποιους περιορισμους).
Δεν ισχυει παντα αυτο αλλα στις περισσοτερες περιπτωσεις πιστευω οτι ισχυει.
Δεν μας εξηγουν ομως πως βγαζουν αυτα τα ποσοστα? Εχουν ψαξει στα πισι του καθενος μας?
Πολυ φλου μου φαινεται η Μελέτη της IDC.
Δεν νομίζω ότι μιλάει για την οικιακή πειρατεία, αλλιώς το ποσοστό θα ήταν 90% γιατί μόνο τα Windows έχουμε αγοράσει με νέα PC οι περισσότεροι. Όταν στο σπίτι θέλω να δοκιμάσω το άλφα εργαλείο που κάνει 5000Ευρώ... ε δεν θα το αγοράσω. Θα μου πεις γιατί δεν δοκιμάζεις ένα αντίστοιχο open source; Γιατί το εργαλείο των 5000Ευρώ υπάρχει περίπτωση να το αγοράσει η εταιρία που εργάζομαι ενώ το Opensource θα το χρησιμοποιήσουμε μόνο αν μας δείνει την δυνατότητα να κερδίσουμε από αυτό.
Τον Ελληνα τον κωλοπιανουν απο παντου.Οταν συνεχιζει να πληρωνει 30 ευρω παγιο isdn, οι adsl συνδεσεις φτηναινουν αλλα με πολυ αργα βηματα, το γνησιο λογισμικο ειναι ακριβο για την τσεπη του, τι περιμενουν???? Εγω δε θα προτεινα να παιρνουμε γνησια αλλα οχι και πειρατικα. Υπαρχουν πολλες αξιολογες δωρεαν εφαρμογες ανταξιες των επι χρημασι..
Να λοιπόν γιατί και το ΑDSL στην Ελλάδα είναι χάλια. Όταν τα μουάρια και τα γαϊδούρια τρέχουν 24 ώρες το 24ωρο τι να κάνεις;
:oneup: πολύ πιθανή εξήγηση
Συγγνωμη ρε παιδια, αλλα οταν εδω και δεκαετιες πλεον υπαρχουν καταστηματα κανονικα που ζουν, βασιλευουν και θησαυριζουν αποκλειστικα απο την πωληση πειρατικου λογισμικου και που μαλιστα εχουν κανονικοτατα πελατες τους αυτους που θα επρεπε κανονικα να τους κυνηγανε, πως να μην ειναι η πειρατεια σε επιπεδα ρεκορ?? Αλοιμονο δλδ αν το 64% του πειρατικου λογισμικου υπηρχε αποκλειστικα λογω κατεβασματος απο το ιντερνετ σε μια χωρα με την χαμηλοτερη διεισδυση ευρυζωνικου ιντερνετ στην Ευρωπη.
Απλα, ειναι η ευκολη λυση για ολους. Κλωτσαει ο πελατης που θα τον χρεωσω 150 ευρωπουλα για τα παραθυρια στο καινουργιο του PC? "Ενταξει μεγαλε, κανενα προβλημα θα σου το εγκαταστησω εγω απλα δε θα σου δωσω το οριτζιναλ CD, ψηνεσαι?"
Επαναστατει ο πιτσιρικας που δεν εχει να δινει 50ευρα και βαλε καθε τρεις και λιγο για να παιξει το παιχνιδακι του?? Κανεεεενα απολυτως προβλημα, η εταιρια μας με ενα τηλεφωνακι στο παραδιπλα διαμερισμα σας το φερνει σε τιμες κοστους ετοιμο κρακαρισμενο και πατσαρισμενο για την παιχνιδικη σας διασκεδαση (ονοματα δε λεμε, οικογενειες δε θιγουμε)...
Και φυσικα, υπο τετοιες συνθηκες με τι μουτρα να πας τωρα να κυνηγησεις τον πιτσιρικο που επιασε και κατεβασε πχ το kaspersky σπασμενο?
Δεν φταινε ουτε τα μουλαρια, ουτε τα γαιδουρια. Η αληθεια ειναι οτι στην Ελλαδα η πειρατεια ειναι μπιζνα και μεγαλη μαλιστα, ας μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας.
Απο την αλλη, για μενα ναι μεν δεν ειναι ανηθικο να βγαζεις λεφτα απο το αντικειμενο της εργασιας σου (αυτο μας ελειπε κιολας δηλαδη-ηθελα να ηξερα ποσοι απο μας δουλευουν για την ψυχη του Φαραω), αλλα ειναι επισης αληθεια οτι αν δει κανεις τις τιμες στις οποιες πωλουνται καποια προγραμματα, και τι παρομοια προγραμματα προσφερονται δωρεαν, ειναι οντως να απορει (πχ Office και Openoffice, Gimp και Photoshop, Νero και CDburner XP Pro κλπ): αυτο ομως δεν ειναι φταιξιμο των εταιρειων, αλλα των καταναλωτων. Κι εσεις να εισασταν, αν ξερατε οτι ενα προιον σας πουλαει ακομα και αν η τιμη του ειναι πενταπλασια της πραγματικης του αξιας, τοσο θα το δινατε. Ειπαμε, οι επιχειρησεις ειναι κερδοσκοπικα ιδρυματα. ;)
Πρακτικές που συμμετέχει το 64%, το 76%, το 81% ή και το 90 % του πληθυσμού που χρησιμοποιεί υπολογιστές σε μια χώρα, δεν θάπρεπε να ονοματίζονται με τον αρνητικό όρο "πειρατεία" : είναι κοινωνικές τάσεις κατά τη γνώμη μου.
Οι πραγματικοί πειρατές ήταν πάντα μια φούχτα ανθρώπων που ζούσαν εις βάρος του διεθνούς εμπορίου.
Με τέτοια ποσοστά, και 10% σφάλμα να περιέχουν, βρωμάει λάθος τακτική αυτών που κλαίγονται (των λίγων) και όχι του μισού πληθυσμού παγκοσμίως....
Καταρχήν πρέπει να δούμε τι σημαίνουν τα ποσοστά σε πραγματικούς αριθμούς. Ενα 27% στην Γερμανία ξεπερνάει κατα πολύ σε απόλυτους αριθμούς το δικό μας 65%. Αυτο για τον klopier παραπάνω...
Ορίστε και η πλήρης έρευνα για όσους ενδιαφέρει http://www.bsa.org/globalstudy/upload/2005-2006%20Global%20Piracy%20Study.pdf
1)Κατ αρχην η παγκόσμια δήθεν μελέτη προκύπτει από την IDC η οποία αντλεί τα στοιχεία της από τις εταιρίες διανομής software.Εφόσον κάποιος γνωρίζει εκ των έσω πως κρίνουν στατιστικά οι εταιρίες τις απώλειες κέρδους θα κατανοήσει πως αυτού του είδους οι στατιστικές έρευνες είναι απόλυτα αναξιόπιστες επειδή δεν έχουν αντικειμενικά συστήματα μέτρησης.
2)Τώρα το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από τα έσοδα των εταιριών είτε από οικονομική σκοπιά είτε απο πρακτική είναι αστείο...Πριν απο 10 χρόνια μεγάλες εταιρίες software δήλωναν ότι η αύξηση των πωλήσεων θα είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση του κόστους του λογισμικού και την αύξηση των θέσεων εργασίας....
Αντ αυτού οι μαζικές απολύσεις είναι πλέον ο κανόνας στις εταιρίες πληροφορικής και χαρακτηριστικό είναι ότι εταιρίες οι οποίες έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους(σε διάστημα 6 ετών)έως και 10 φορές παραμένουν όχι απλώς ακριβές αλλά έχουν αυξήσει το κόστος αγοράς του προιόντων τους.
3)Δυστυχώς η κατάσταση που διαδραματίζεται είναι τραγική,το υπουργείο οικονομικών και οι υπάλληλοι του οι οποίοι εκτός των άλλων πληρώνονται από τους έλληνες πολίτες έχουν γίνει υπάλληλοι των πολυεθνικών εταιριών πληροφορικής.Δεν θα μιλήσω για το βιοτικό επίπεδο του μέσου έλληνα ούτε για τον βασικό μισθό με το οποίο αγοράζεις στραγάλια(και ένα shareware το μήνα των 9 $).
σε απόλυτους αριθμώς είμαστε αρκετά πισω απο την πρώτη θέση
Μου αρέσει που στον πίνακα αναφέρόμαστε οτι ενω ανέβηκε 2 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό πειρατείας, τα χαμένα έσοδα εκτοξεύθηκαν απο 87 σε 157 εκ. $ :!: :!: :!:
Μηπως υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της BSA?
Να και κατι αλλο αξιολογο between the lines...
In Western Europe, PC shipments in the south — Italy, Spain,
Portugal — outpaced software growth, which translated into a
rise in piracy. In these countries and in France, part of the issue
is the number of small businesses and consumers in the market,
which makes enforcement more difficult.
Κοινως, κλειστε τα μαγαζακια να παιζουνε μονον οι μεγαλες αλυσιδες και οι πολυεθνικες που ειναι του χεριου μας... ;)
Επισης:
1) Η μεθοδολογια τους ειναι τουλαχιστον παιδαριωδης και για γελια,
2) Στους τροπους καταπολεμησης (φυσικα) ολα περιστρεφονται γυρω απο την καταστολη, και πουθενα δεν γινεται καμια μνεια για α) τα υπερβολικα κοστη του οριτζιναλ λογισμικου, β) την πανακεια κατα της πειρατειας: λογισμικο ανοιχτου κωδικα :p:p:p
Ναι αυτός είναι ο λόγος που σέρνεται το brοadband στη Ελλάδα,το βρήκες...Ολοι μέρα αφήνουνε οι χρήστες το e mule ανοιχτο και κατεβάζουν σπασμένα προγράμματα.Οι άθλιες υποδομές και τακτικές του ΟΤΕ περνάνε καθόλου από το μυαλό σου?
Στην Ελλάδα εκτιμάται οτι η πτώση του δείκτη 10 ποσοστιαίες μονάδες θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας κατά 351 εκ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1300 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα της τοπικής βιομηχανίας πληροφορικής τουλάχιστον κατά 223 εκ. ευρώ.
Ναι,τωρα θα μας πουν οτι φταίει η πειρατία για τα χάλια της οικονομίας μας και για την υψηλή ανεργία,μάλλον αλλού θα πρέπει να ψάξουμε...Αυτό μου θύμησε τις δηλώσεις του Κυριακόπουλου του ΣΕΒ : Αν δέχονταν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με 300 ευρώ τοτε ο δείκτης ανεργίας θα ηταν 0%!
ή ακόμα καλύτερα τους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, που είχαν τα μούτρα να ζητήσουν από τον ίδιο τον Υπουγό εργασίας να φέρουν εργάτες απο γειτονικές χώρες με 300 ευρώ μηνιάτικο, διαφορετικά θα εκλειναν τις επιχειρήσεις τους...τον απειλούσαν κιόλας:worthy:
...θα δημιουργήσει 1300 νέες θέσεις εργασίας....
Ενώ θα μείνουν άνεργοι όλοι αυτοι που ασχολούνται (επαγγελματικά) με την πειρατεία, οπότε εργασιακά έρχεται στα ίσα του, χωρις να μιλάω για τα ποσά συναλλάγματος που θα φεύγουν απο την χώρα, μιας και η αγορά εγχώριου λογισμικού που πλήττεται κυρίως απο την πειρατεία είναι η εισαγώμενη. Αμα είχαμε 5-6 σοβαρές εγχώριες εταιρίες παραγωγής για το κοινό τα ξαναλέμε...
Δεν επικροτώ την πειρατεία, να προλάβω μερικούς. Απλά σημειώνω οτι σαν επιχείρημα οι νέες θέσεις εργασίας δεν στέκουν.
(μάλλον θα φάω flame αλλά τέσπα)
ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι αναμάρτητος σε αυτό το θέμα.
Φταίω εγώ που κατεβάζω παράνομα.
Φταις εσύ που δεν προσπαθείς να με βάλεις στον "ίσιο" δρόμο.
Φταίει η εταιρία που υπερχρεώνει πολλές φορές το προιόν της.
Φταίει το κράτος που δεν εφαρμόζει τους κανόνες.
Και ο μικρός ο Μήτσος φταίει.
ΟΛΟΙ συμβάλουμε είτε το θέλουμε είτε όχι.
Δεν είσαι ενημερωμένος ? Και ΕΣΥ φταις.
Γιατί ? Επειδή δεν φροντίζεις να ενημερωθείς σωστά.
Δεν υπάρχει αθώος ή ένοχος, όλοι μέσα στο ίδιο καζάνι βράζουμε.
FFGR, σωστός είσαι, αλλά είναι καλό όταν η μια πλευρά αναφέρει μόνο τα δικά της επιχειρήματα, να δίνεται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ακόμα κι αν χρειαστεί κανεις να κανει το δικηγόρο του διαβόλου.
το mule πάντως είναι γεγονός ότι κατεβάζει εικοσιτετράωρα ολόκληρα.
Δεν περίμενα πως θα αισθανόμουνα περήφανος που είμαι 'Ελληνας. Είναι ίσως η πρώτη φορά. Μπράβο παιδιά, συνεχίστε έτσι.
Α και κάτι άλλο, λέει η έρευνα πως στη Μέση Ανατολή έχουν 7% πειρατεία. Καταπληκτικό. Κρίμα όμως που δεν έχουν πολλοί υπολογιστή στο Ιράκ, στο Τουρκμενιστάν, στο Αζερμπαητζάν κλπ. Μα τι άλλο θ'ακούσουμε.
Ο θεσμος του "κλεφτη" και του "αστυνομου" νομιζω ειναι τοσο πολυ παλαιος που ισως εχουμε ξεχασει ακομα και τις ριζες του.
Ουδεποτε θα παυσει να υπαρχει η "παρανομη" χρηση αλλα και ουδεποτε θα σταματησουν τα αντιμετρα αλλα και οι αντιλυσεις.
Ειναι ακριβως μια μεγαλη τραμπαλα που μια γερνει απο την μια και μια απο την αλλη.
Επιτρεψτε μου να καταθεσω την προσωπικη μου πειρα οτι προς το παρον η τραμπαλα γερνει προς την μερια των εταιρειων και οσο οι εταιρειες βρισκονται πισω απο το πεπλο της νομιμοτητας, τοσο θα υποστηριζονται και περισσοτερο απι τις "διωκτικες" αρχες.
Βεβαια ο "μυθος" του ελευθερου διαδικτυου εχει εκκλειψει απο πολυ καιρο τωρα, απλα εμεις ακομα θελουμε να πιστευουμε οτι καποιοι "επαναστατες" ισως τελικα κερδισουν καποιες μαχες εστω στο μελλον.
Το να πολεμας ειναι τιμη το να καταθετεις τα οπλα ειναι δειλια, εκτος πια και εαν ολες οι εταιρειες λογισμικου αποφασισουν οτι το διαδικτυο δεν ανηκει στους εχοντες και κατεχοντες αλλα σε ολο τον κοσμο και δυστυχως τα ποσοστα των φτωχων του πλανητη ειναι τραγικα υπερογκα, αρα καποια στιγμη ο μονος τροπος να εξαλειψουν το φαινομενο της παρανομιας ειναι να προσαρμοσουν τις τιμες των λογισμικων τους στα ορια της κυριαρχης αριθμητικα μαζας αυτου του πλανητη, δηλαδη στους φτωχους.
gastone_21
23-05-06, 14:14
χμμμ ! , για να το σκεφτούμε λιγάκι
(thinking ... Flight Simulator 2004 συσκευασία box, 4 οπτικοί δίσκοι, χοντρότατο manual του στυλ "διάβασε με και στο κρεβάτι", συμπέρασμα: αγορά "με απόδειξη", τοποθέτηση του box στη νέα βιβλιοθήκη .
Flight Simulator a century of flight, συσκευασία dvd(!), 4 οπτικοί δίσκοι, manual σε ένα cd, ίδια τιμή με το FS04, συμπέρασμα: αγορά "χωρίς απόδειξη", τοποθέτηση σε χαρτάκια γραμμένα με μαρκαδόρο ... end of thinking)
Τα παραπάνω είναι μόνο ένα παράδειγμα. Σίγουρα οι απόψεις σας είναι σεβαστές αλλά για εμένα προσωπικά εάν το όλο "πακέτο" δεν έχει κάτι να μου προσφέρει πέρα από το ίδιο το software δεν πρόκειται να το αγοράσω ποτέ αυθεντικό.
γαστονε, η λογική σου πάει στραβα, γιατι είναι σαν να λες οτι 'Θα το πάρω αυθεντικό μόνο αμα δεν μπορώ να το αντιγράψω.'
Εγώ έχω και την άλλη άποψη
1996 :
Παιχνίδι σε χοντρό χαρτόκουτο με manual τουλάχιστον 200 σελίδων, μαζί με έξτρα (ποια είναι τα shortcut για το παιχνίδι, μουσική κτλ).
2006 :
Πλαστικές συσκευασίες DVD με manual που ποτέ σχεδόν δεν ξεπερνάνε τις 50 σελίδες (έχω αγοράσει παιχνίδι που είχε το φοβερό manual των 25 σελίδων !).
Η πειρατεία φταίει ή το ότι δεν προσέχουν πλεόν πως βγάζουν το προιόν ?
Ευτηχώς που υπάρχουν ακόμη κάποιες εταιρίες σαν την Blizzard π.χ. , που βγάζουν κάπως πιο ποιοτικές συσκευασίες.
Επίσης το ξέρουν μερικοί ότι υπάρχουν διαφορές στις ευρωπαικές και τις αμερικάνικες εκδόσεις πολλές φορές στο κουτί και στα έξτρα ? (πολύ μικρότερο κόστος παραγωγής)
cprotopapas
23-05-06, 14:25
Δεν περίμενα πως θα αισθανόμουνα περήφανος που είμαι 'Ελληνας. Είναι ίσως η πρώτη φορά. Μπράβο παιδιά, συνεχίστε έτσι.
Α και κάτι άλλο, λέει η έρευνα πως στη Μέση Ανατολή έχουν 7% πειρατεία. Καταπληκτικό. Κρίμα όμως που δεν έχουν πολλοί υπολογιστή στο Ιράκ, στο Τουρκμενιστάν, στο Αζερμπαητζάν κλπ. Μα τι άλλο θ'ακούσουμε.
Και μετά λέμε η Ελλάδα τελευταία στις υψηλες τεχνολογίες...αυτό αξίζουμε με νοοτροπίες σαν τις παραπάνω.:evil: :evil:
gastone_21
23-05-06, 14:47
γαστονε, η λογική σου πάει στραβα, γιατι είναι σαν να λες οτι 'Θα το πάρω αυθεντικό μόνο αμα δεν μπορώ να το αντιγράψω.'
Είπα κάτι τέτοιο μοδερατόρ ? ... μπαααά ! , για ξαναδιάβασε το λεξούλα-λεξούλα ;)
Μα το διάβασα.
Ειπες ή δεν είπες οτι αμα δεν έχει added value το πακέτο δεν θα το αγοράσεις αυθεντικό? Αμα δεν το παρεις αυθεντικό θα το πάρεις κλεψίτυπο ( η δεν θα το πάρεις καθόλου, αλλα αν ισχυε αυτό δεν θα διευκρίνιζες το 'αυθεντικό' )
Αν έλεγες
Flight Simulator a century of flight, συσκευασία dvd(!), 4 οπτικοί δίσκοι, manual σε ένα cd, ίδια τιμή με το FS04, συμπέρασμα: Αγορά άλλου παιγνίου που να έχει added value ... end of thinking)
Θα ήμουν μαζί σου!
gastone_21
23-05-06, 15:15
Το να είναι κάποιος μαζί μου ή όχι δεν με ενδιαφέρει καθόλου μοδερατόρ , αλλά μια που έχεις όρεξη για κουβεντούλα θα σου πω ότι αυτό που λεω στο ποστ μου είναι ότι από χρόνο σε χρόνο το "όλο πακέτο" ενως software (όπως για παράδειγμα το fs που αναφέρω) φτωχαίνει ενώ αντίθετα η τιμή ακριβαίνει . Γιατί λοιπόν να κάνω (πχ) την ΕΑ πλούσια όταν μου δίνει για το φετινό fifa ένα dvd box με manual 12 σελίδων και στην ουσία ένα game το οποίο είναι ίδιο με το περσινό που είχα αγοράσει αυθεντικό ?
Στην αντίθετη περίπτωση όλες οι αλλαγές που έχω κάνει στο λειτουργικό μου είναι αυθεντικές και αγορασμένες , διότι στη προκειμένη περίπτωση γνωρίζω ότι μέσα στη τιμή αγοράς του λειτουργικού υπάρχει και η δυνατότητα να κατεβάσω και τα απαραίτητα updates , το ίδιο ισχύει με το antivirus και το firewall που έχω κ.α. .
Ο βασικός λόγος που έχουμε υψηλό ποσοστό πειρατείας ειναι το υψηλό κόστος του λογισμικού. Όταν θα αποφασίσουν οι εταιρίες να ρίξουν αισθητά τις τιμές τότε θα δούμε και μείωση της πειρατείας. Τελεία και παύλα.
Και οι Αυστραλοι ειναι αρκετα Θεοι στο θεμα πειρατειας. Οι κρακερς απο την αλλη ειναι θεμα ιδεολογιας το γιατι δουλευουν πανω στα σπασιματα. Παντου λενε...
"if you like it buy it";)
Το να είναι κάποιος μαζί μου ή όχι δεν με ενδιαφέρει καθόλου μοδερατόρ , αλλά μια που έχεις όρεξη για κουβεντούλα θα σου πω ότι αυτό που λεω στο ποστ μου είναι ότι από χρόνο σε χρόνο το "όλο πακέτο" ενως software (όπως για παράδειγμα το fs που αναφέρω) φτωχαίνει ενώ αντίθετα η τιμή ακριβαίνει . Γιατί λοιπόν να κάνω (πχ) την ΕΑ πλούσια όταν μου δίνει για το φετινό fifa ένα dvd box με manual 12 σελίδων και στην ουσία ένα game το οποίο είναι ίδιο με το περσινό που είχα αγοράσει αυθεντικό ?
Το κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς, δεν ζω σε άλλο κόσμο. Ε λοιπόν να ΜΗΝ κάνεις την ΕΑ πλούσια, να της προκαλέσεις ζημιά που δεν θα πάρει τα 50 ευρώ σου, κάντης και δυσφήμηση για τις πρακτικές της. Μην κάνεις όμως boycott στα φανερά με την κόπια στη τσέπη. Ηδη το έχσουν σχοινι κορδόνι και δικαιολογούν τις κακές πωλήσεις όχι με τις ελλείψεις που έχουν τα παιχνίδια αλλά με την πειρατεία. Και στην τελική αμα το παιχνίδι είναι το ίδιο με αυτό που αγόρασες πέρσι αυθεντικό, τότε για ποιό λόγο να πληρώσεις, πόσο μάλλον να αντιγράψεις το καινούργιο???
το mule πάντως είναι γεγονός ότι κατεβάζει εικοσιτετράωρα ολόκληρα.
Δεν διαφώνώ σε αυτό. Διαφωνώ με το σκεπτικό οτι αυτό φταίει για τα χάλια του dsl στην Ελλάδα.;)
Να μην ξεχνιόμαστε κιόλας ...
Το ότι δεν θα το αγοράσεις δεν σημαίνει ότι είναι OK να το κατεβάσεις και να το παίξεις.
Η δεν θα το έχεις καθόλου ή θα το αγοράσεις, δεν υπάρχει δικαιολογία "μου αρέσει το παιχνίδι, αλλά θα το πάρω πειρατικό γιατί η εταιρία έχει κακές πρακτικές".
(αυτό πάει γενικώς και όχι σε εσένα συγκεκριμένα gastone, μιας και έχω δει άτομα που κάνουν το πάνω)
Είναι απαράδεκτο η ΖΗΛΙΑ προς ανθρώπους που καταφέρνουν να κερδίζουν ΝΟΜΙΜΑ να υπαγορεύει την ερμηνεία του νόμου. Η αντιγραφή προγραμμάτων είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ, το αν και πόσο οι εταιρείες κερδίζουν είναι ΑΣΧΕΤΟ. Εξάλλου, πόσες εταιρείες ΔΕΝ κέρδισαν επειδή τα προγράμματά τους βγήκαν στο internet «τσάμπα» πριν κερδίσουν από αυτά;
Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που ισχυρίζεται πως είναι «καπιταλιστική» όπου το «κερδίζει» θεωρείται αμαρτία, λόγος έκθεσης σε κίνδυνο κλπ. Ίσως γι' αυτό δεν έχουμε και επενδύσεις σε αυτή τη χώρα. Ίσως γι' αυτό να έχουμε τόσο σκληρό καπιταλισμό και τόσο κακές συνθήκες εργασίας. Όταν το να στήσεις κάτι (προφανώς για να κερδίζεις) ο άλλος το βλέπει σαν ανήθικο, δεν έρχεσαι να κάνεις μπίζνα σε χώρα με τέτοιους :rant:
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περαιτέρω. :hmm:
γενικα παντως καλο ειναι να μην λεμε οτι το γρηγορο ιντερνετ το εχουμε μονο για σερφαρισμα ή κατι αλλο και δεν το χρησιμοποιηουμε για να κατεβαζουμε διαφορα ειτε νομιμα ειτε παρανομα γιατι δεν πειθουμε κανεναν ετσι οτι ειμαστε αμεμτου ηθικης και δεν κανουμε αυτα που κανουν αλλοι διοτι ολοι μας το εχουμε κανει αυτο σε οποιαδηποτε μορφη και ακομα και την εποχη που δεν υπηρχε το γρηγορο ιντερνετ και το λεω θετοντας τον εαυτο μου και τους φιλους μου ως παραδειγμα.
και η καταπολεμηση της πειρατειας οπως εχω πει ειναι ευκολο πραγμα αν καποιοι το θελουν.
για να βαλουν τα μουσικα δισκακια 5-10 ευρω και θα σου πω εγω αν υπαρχουν πειρατικα.
για να βαλουν τις ταινιες 10-20 ευρω και θα σου πω εγω αν υπαρχουν πειρατικα.
για να βαλουν τα παιχνιδια 10-20 ευρω καλη συσκευασια , καλες οδηγιες και θα σου πω εγω αν υπαρχουν πειρατικα.
αλλα επειδη καποιοι δεν το θελουν για αυτο υπαρχει πειρατεια για να δικαιολογουν καποια πραγματα.
λυσεις υπαρχουν απειρες φιλοι μου και οι εταιρειες στις πωλησεις εχουνε μυαλο να ειστε σιγουροι απλα θελουνε να εχουν δικαιολογιες για τις τιμες η και εγω δεν ξερω τι και για αυτο κανουν οτι κανουν μεχρι σημερα τιποτα δηλαδη οι "μαυροι" και τα "παρανομα" μαγαζακια να θησαυριζουν εις βαρον αλλων (και των αθωων πελατων τους) γιατι αυτο που μισω ειναι οτι αυτοι που τα κατεβαζουν απο οπου τα κατεβαζουν τα παιρνουν ΤΣΑΜΠΑ και μετα τα ΠΟΥΛΑΝΕ λες και εδωσαν ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ και παραδειγματα εχω πολλα αν και τα ξερετε οι περισσοτεροι ποιους λεω.
H εταιριές μπορούν να κερδίσουν τα χρηματα τους και σε ποσότητα.
Αν φυσικά κατεβάσουν τις τιμές!
Πχ. Ενα CD κοστιζει γυρω στα 20 ευρώ αν το βάλουν στα 12 ευρώ θα τα κερδίσουν σε ποσότητα.
Πουλήσει 10 CD των 20 ευρώ= 200 ευρώ πουλήσεις 50 των 12=600 ευρώ!
Αλλα δεν έχουν και πολύ σοφό μυαλό!:p
gastone_21
23-05-06, 16:14
και η καταπολεμηση της πειρατειας οπως εχω πει ειναι ευκολο πραγμα αν καποιοι το θελουν.
για να βαλουν τα μουσικα δισκακια 5-10 ευρω και θα σου πω εγω αν υπαρχουν πειρατικα.
για να βαλουν τις ταινιες 10-20 ευρω και θα σου πω εγω αν υπαρχουν πειρατικα.
για να βαλουν τα παιχνιδια 10-20 ευρω καλη συσκευασια , καλες οδηγιες και θα σου πω εγω αν υπαρχουν πειρατικα.
αλλα επειδη καποιοι δεν το θελουν για αυτο υπαρχει πειρατεια για να δικαιολογουν καποια πραγματα.
Έτσι ακριβώς είναι. Προσθέτω ότι στα games η τελευταια "μόδα" είναι το "collectors edition" τα οποία περιέχουν ότι πάνω-κάτω είχαν τα παλαιά καλά game boxes αλλα με σχεδόν τη διπλάσια τιμή απο το game σε dvd ... κουτοπονηρίες του marketing δλδ , συγνώμη αλλά γέρασα πια και τέτοιους φραγμούς δεν έχω :nono:
Όσο υπάρχουν fanboys δεν τους ενδιαφέρουν στα CD το πόσο ακριβά είναι διότι το ξέρουν ότι θα αγοραστούν τουλάχιστον τόσα όσα είναι τα fanboy.
H εταιριές μπορούν να κερδίσουν τα χρηματα τους και σε ποσότητα.
Αν φυσικά κατεβάσουν τις τιμές!
Πχ. Ενα CD κοστιζει γυρω στα 20 ευρώ αν το βάλουν στα 12 ευρώ θα τα κερδίσουν σε ποσότητα.
Πουλήσει 10 CD των 20 ευρώ= 200 ευρώ πουλήσεις 50 των 12=600 ευρώ!
Αλλα δεν έχουν και πολύ σοφό μυαλό!:p
Αυτο ειναι θεμα τιμολογιακης πολιτικης και δεν ειναι τοσο ευκολα τα πραγματα, γιατι αν εγω δω 2 CD με 10 ευρω το ενα και 20 ευρω το αλλο, τοτε μπορει να παρω αυτο με 20 γιατι θα νομιζω υποσυνειδητα οτι ειναι ποιοτικοτερο! Και αυτο ειναι ενα πολυ απλο παραδειγμα;)
Παιδια μην τρελαθούμε, ο Ελληνας αυτη την στιγμη εχει το χαμηλοτερο βιοτικο επίπεδο ζωης στην Ευρωπαικη ενωση (βαλε μισθους, κοστος ζωης, ποιοτητα υπηρεσιων).
Δεν μπορει η τιμη ενος cd μουσικης η dvd game να φτάνει σε τετοια ύψη. Δηλ δεν κοιταμε το πως θα αντιστρεψουμε το κλιμα αλλα το πως θα συμβαλουμε να αυξηθουν τα υπερκερδοι των πολυεθνικων!!
Δεν με ξαφνιαζει καθολου η ανακοινωση που βγαλανε, θελουν απλως να προασπισουν τα οικονομικα συμφεροντα των εταιριων, με οποιο τροπο κι αν τα καταφερουν.
gastone_21
23-05-06, 17:09
Παιδια μην τρελαθούμε, ο Ελληνας αυτη την στιγμη εχει το χαμηλοτερο βιοτικο επίπεδο ζωης στην Ευρωπαικη ενωση (βαλε μισθους, κοστος ζωης, ποιοτητα υπηρεσιων).
Δεν μπορει η τιμη ενος cd μουσικης η dvd game να φτάνει σε τετοια ύψη. Δηλ δεν κοιταμε το πως θα αντιστρεψουμε το κλιμα αλλα το πως θα συμβαλουμε να αυξηθουν τα υπερκερδοι των πολυεθνικων!!
Δεν με ξαφνιαζει καθολου η ανακοινωση που βγαλανε, θελουν απλως να προασπισουν τα οικονομικα συμφεροντα των εταιριων, με οποιο τροπο κι αν τα καταφερουν.
:oneup: :oneup:
Το τι βγάζουν οι εταιρείες, το πόσα παίρνει ο Μπίλης, το αν προστατεύουμε τις θέσεις ... εργασίας των πειρατών, το αν θα δημιουργούντουσαν ΝΕΕΣ θέσεις εργασία πουλώντας ξένο λογισμικό είναι όλα ΑΣΧΕΤΑ με το θέμα της πειρατείας.
Η πειρατεία είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Το να αντιγράφεις ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΑΝΗΘΙΚΟ και ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟ.
Αν ΔΕΝ έχεις λεφτά, μην το πάρεις. Δεν υπάρχει, «το θέλω», «το χρειάζομαι», άρα το κλέβω και μετά η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ του «πληρώνω 100€ για internet το δίμηνο, αλλά δεν μπορώ να αγοράσω προγράμματα επειδή ο μισθός μου είναι ... μικρός και τι θα ... κάνω το internet αν δεν κατεβάζω.»
ΕΛΕΟC δηλαδή, τα μαλλιά μας με αυτά που ακούμε εδώ πέρα.
Στα @@ μας αν είναι μικρός ο μισθός σου, ας είναι μικρό και το π...ί σου, θέλεις/χρειάζεσαι πρόγραμμα; να το αγοράσεις αν πουλιέται, ή να πάρεις τα δωρεάν (εάν είναι νομίμως δωρεάν.)
Εγώ δεν έχω λεφτά, είμαι με ένα μισθό της $%&*, το πισί μου είναι ένα 7 ετών, αλλά κλέφτης δε καταδέχομαι να γίνω. Αν αναγκαζόμουν να γίνω, δεν θα το είχα και καμάρι μου, και αν με πιάναν, δεν θα έβρισκα όλες αυτές τις κλαψοτέτοιες δικαιολογίες.
Επίσης, αν σαν γονιός είχα παιδί που μου έλεγε ότι «έκλεψα το τάδε παιχνίδι για να παίξω», θα τον/την είχα περάσει μέσα από όλους τους τοίχους του σπιτιού. Δεν έχεις; δούλεψε και βρες! Αυτός που έφτιαξε το πρόγραμμα δούλεψε για να το κάνει. Η σειρά σου!
Αυτά που διάβασα σε αυτό το νήμα είναι η απόλυτη παρακμή, η νοοτροπία του ελληναρά σε όλο της το μεγαλείο και γενικά φάσεις για γιαούρτωμα. Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως δεν ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ορισμένοι!
Η εξέλιξη του έλληνα σε 200 χρόνια: από κλεφτοκοτάς σε lamer κλεπταποδόχο. Από γκιαούρ ραγιά σε μαυραγορίτη. Και να σου πω και κάτι ρε φίλε; εντάξει, ΚΛΕΒΕΙΣ που ΚΛΕΒΕΙΣ, τουλάχιστον μη βγάλεις και τη ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ να το πεις και σ'όλο το κόσμο.
"Η πειρατεία είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Το να αντιγράφεις ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΑΝΗΘΙΚΟ και ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟ."
Οταν 65% του κοσμου ειναι υπερ του sharing και πιθανοτατα αλλο ενα (τουλαχιστον) 10% το οποιο απλα χρησιμοποιει τα εμπορικα γιατι φοβαται, τοτε εχουμε ενα 75% υπερ.
Ανηθικο και κατακριτεο ειναι που ο νομος ειναι γραμμενος υπερ των λιγων και οχι υπερ των πολλων, ουσιαστικα αποκομμενος / αποσυγχρονισμενος απ'τη λαϊκη βουληση.
δεν νομιζω οτι εχουμε καταλαβει τι συζηταμε.
καταρχην δεν νομιζω εδω μεσα κανενας να επιβραβευσε τους κλεφτες,
αλλα για μενα ειναι πιο συνετο να εξεταζουμε και λιγο τις συνθηκες παρακμης της κοινωνιας μας.
τωρα απο οτι καταλαβα μπαινεις στη λογικη και δεν θα συμφωνισω ετσι υπεραπλουστευμενα το τι ειναι ανηθικο κ το τι δεν ειναι. Μπορουμε αν θελεις να το συζητησουμε απο που πηγαζει η ηθικη ατομικα κ συνολικα.
παντως το να δουλευεις 10 ωρες την ημερα κ να εχεις κ ανεργο γονεα λιγα περιθωρια σου αφηνουν απ το να ζησεις αξιοπρεπως. Δεν νομιζω οτι ο ελληνας εργαζομενος μπορει να κατηγορηθει σαν κλεφτης, κ οχι ο θυτης στην ουσια.
Οταν 65% του κοσμου ειναι υπερ του sharing και πιθανοτατα αλλο ενα (τουλαχιστον) 10% το οποιο απλα χρησιμοποιει τα εμπορικα γιατι φοβαται, τοτε εχουμε ενα 75% υπερ.
Ανηθικο και κατακριτεο ειναι που ο νομος ειναι γραμμενος υπερ των λιγων και οχι υπερ των πολλων, ουσιαστικα αποκομμενος / αποσυγχρονισμενος απ'τη λαϊκη βουληση.
Eάν το 75% διέθετε και την δική του δουλειά δωρεάν, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
Δυστυχώς η λαική βούληση είναι "εμείς να κονομήσουμε, και για την δουλειά των άλλων σιγά μη δώσουμε φράγκο".
Είπαμε.Το τζάμπα είναι πάντα πιό γλυκό, και όταν κατεβάζουμε πειρατικό πρόγραμμα το κάνουμε με ιδιοτέλεια, για να εξυπηρετήσουμε το προσωπικό μας συμφέρον και όχι για ιδεολογικούς λόγους.Το παραμύθι για τις εταιρείες που θησαυρίζουν εις βάρος του κοσμάκη, όταν ο κοσμάκης έχει δωρεάν εναλλακτικές επιλογές τις οποίες δεν προτιμά, ακολουθεί απλά για να δικαιολογήσει την πράξη και δεν αποτελεί το κίνητρο αυτής.
@ ADSLgr.com All rights reserved.