PDA

Επιστροφή στο Forum : Θορυβώδες γειτονικό κλιματιστικό

ax8os.arouris
12-06-10, 22:45
Μένω σε διαμέρισμα 5ου ορόφου στην πρόσοψη πολυκατοικίας η οποία βρίσκεται σε στενό, πλάτους το πολύ 10 μέτρων. Η ίδια σχεδόν απόσταση χωρίζει το δικό μου μπαλκόνι από εκείνο της απέναντι πολυκατοικίας το οποίο είναι οροφοδιαμέρισμα. Τον κύριο που ζει εκεί μόνος τον έχω δει σπάνια στα χρόνια που ζω εδώ, 2-3 φορές στο μπαλκόνι να ποτίζει, και η τελευταία φορά ήταν πριν έναν χρόνο! Για την ακρίβεια πάντα νομίζω ότι έχει μετακομίσει ή πεθάνει, αλλά κάθε καλοκαίρι κάνει αισθητή την παρουσία του.

Το μπαλκόνι του είναι γεμάτο ακαθαρσίες πτηνών, βρώμικο και σκουριασμένο. Σε αυτό βρίσκεται η εξωτερική μονάδα ενός πολύ παλιού κλιματιστικού, η οποία είναι εξαιρετικά θορυβώδης. Για να καταλάβετε το μέγεθος του θορύβου, ακούγεται μέχρι και στο δρόμο, αν και όχι με την ίδια ένταση όπως στο σπίτι μου. Ο μόνος τρόπος για να μην ενοχλούμαι είναι να κλείνω όλα τα παράθυρα και τα ρολά, να ανάβω το δικό μου κλιματισμό και να παίζει η τηλεόραση δυνατά. Δυστυχώς, το φαινόμενο διαρκεί αρκετές ώρες της ημέρας και ειδικά μεσημέρι και βράδυ οπότε, και λόγω της ησυχίας στη γειτονία, η ενόχληση γίνεται εντονότερη. Σε ότι αφορά στην απόσταση από την εξωτερική μονάδα, ο πιο κοντινός γείτονας είμαι εγώ, και όταν έχω ανοιχτά τα παράθυρα ο θόρυβος ακούγεται σε όλο το σπίτι μου.

Όπως προανέφερα το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο διότι συμβαίνει κάθε καλοκαίρι τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια. Τον ιδιοκτήτη δεν μπορώ να τον βρω εύκολα διότι είναι κατά κάποιο τρόπο ερημίτης. Δεν μιλά σε κανέναν, σπανίως βγαίνει στο μπαλκόνι, τα παράθυρα είναι συνεχώς κλειστά, τα ρολά κατεβασμένα και δεν ξέρω ούτε καν το παρουσιαστικό του και ασφαλώς ούτε το όνομά του. Προφανώς υφίσταται η επιλογή να προσεγγίσω κάποιον άλλο γείτονα αλλά υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό. Οι περισσότεροι ζουν εδώ αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με μένα, και έχουν αναπτύξει ένα είδος αλληλεγγύης μεταξύ τους. Να φανταστείτε ένας εξ αυτών βγάζει μερικές φορές την τηλεόραση στο μπαλκόνι και ανεβάζει την ένταση στο μέγιστο για να μην ενοχλείται από τις εξατμίσεις, πάντα με την ανοχή των υπολοίπων. Παραπονιούνται συχνά για διάφορα θέματα αλλά μόνο όταν αυτά αφορούν σε γείτονες που δεν ανήκουν σε αυτή την "κλίκα" η οποία απλώνεται σε 3 πολυκατοικίες τουλάχιστον. Ειδικά τον πρώτο χρόνο μετά την μετακόμισή μου, διαμαρτύρονταν για το παραμικρό.

Το είχα ψάξει παλαιότερα και είχα βρει πως κάποιο είδος νομοθεσίας ή κανονισμού προβλέπει το ύψος του θορύβου ο οποίος μπορεί να παράγεται σε μια ιδιωτική κατοικία. Βέβαια, δεν έχω κάνει μετρήσεις για να δω τα ντεσιμπέλ! Αναζητώ παραπλήσιες εμπειρίες και ιδιαιτέρως εκείνες που κατέληξαν αποτελεσματικά!

Leonidas33
13-06-10, 05:15
ψαξε το στην Πολεοδομία (για το κλιματιστικό) ,Δήμο (για την βρωμιά) και δικηγόρο για όλα τα υπόλοιπα

sv2evs
13-06-10, 11:49
και μια γνώμη από τον συνήγορο του Πολίτη (http://www.synigoros.gr/) θα ήταν καλά.

Manolis_karas
13-06-10, 13:34
Την αρμοδιότητα για θέματα θορύβου την έχει το υγειονομικό και η αστυνομία.

ax8os.arouris
21-06-10, 11:30
Την αρμοδιότητα για θέματα θορύβου την έχει το υγειονομικό και η αστυνομία.
Έψαξα το θέμα στο διαδίκτυο και βρήκα πως όντως έτσι είναι. Ειδικότερα, αν και τα θέματα θορύβου κλιματιστικών είναι στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ), κατ' εξαίρεση για τα οικιακά κλιματιστικά αρμόδιες είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των κατά τόπους νομαρχιών. (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=451)

Επικοινώνησα, λοιπόν, με το υγειονομικό της περιοχής μου με σκοπό να κάνω μια ανώνυμη καταγγελία, όμως με ενημέρωσαν πως ο "νόμος" απαιτεί η καταγγελία να είναι επώνυμη καθώς και προσκόμιση ταυτότητας. Στην ερώτησή μου ποιος νόμος είναι αυτός δεν πήρα απάντηση, και επιφυλάχτηκα να επικοινωνήσω ξανά.

Το θέμα είναι πως δεν θέλω να προβώ κατευθείαν σε επώνυμη καταγγελία καθώς αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος θα επιδιώξω πρώτα να έρθω σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του κλιματιστικού μήπως και υπάρξει σύνεση.

Γνωρίζει κανείς αν τέτοιες καταγγελίες γίνονται μόνο επώνυμα;
Βρήκα στην ιστοσελίδα του υπουργείου το ΦΕΚ και την Υπουργική Απόφαση που αφορούν στα οικιακά κλιματιστικά (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=454), αλλά δεν έχω πρόσβαση σε αυτά.

29gk
21-06-10, 11:49
Γιατι δεν ξεκινας πρωτα απο τον διαχειριστη της απεναντι πολυκατοικιας και μετα με τον ιδιο τον γειτονα ο οποιος σε ενοχλει ?

no_logo
21-06-10, 12:00
Επικοινώνησα, λοιπόν, με το υγειονομικό της περιοχής μου με σκοπό να κάνω μια ανώνυμη καταγγελία, όμως με ενημέρωσαν πως ο "νόμος" απαιτεί η καταγγελία να είναι επώνυμη καθώς και προσκόμιση ταυτότητας. Στην ερώτησή μου ποιος νόμος είναι αυτός δεν πήρα απάντηση, και επιφυλάχτηκα να επικοινωνήσω ξανά.

Το θέμα είναι πως δεν θέλω να προβώ κατευθείαν σε επώνυμη καταγγελία καθώς αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος θα επιδιώξω πρώτα να έρθω σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του κλιματιστικού μήπως και υπάρξει σύνεση.

πάντα οι καταγγελίες είναι επώνυμα, είτε μιλάμε για την πολεοδομία, είτε για το υγειονομικό.
Αν είναι δυνατόν να υπήρχαν νόμιμες ανώνυμες καταγγελίες :shock:

yyy
21-06-10, 12:16
Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να πας να βρεις τον ίδιο και να του μιλήσεις. Μην περιμένεις να τον πετύχεις στο μπαλκόνι, πήγαινε και χτύπησε του την πόρτα κατευθείαν. Αν δεν βγάλεις άκρη πες του ότι θα προβείς στις κατάλληλες νόμιμες ενέργειες. Μετά ενημέρωσε και τον διαχειριστή της πολυκατοικίας του. Αν δεν γίνει τίποτα, μπορείς να πας και στο ΑΤ της γειτονιάς σου και να κάνεις παράπονα για ενόχληση. Μπορεί ακόμα και να τον καλέσουν να δώσει εξηγήσεις ή θα σου πουν και εκεί τι άλλο να κάνεις. Ακόμα πιο αποτελεσματικό θα ήταν να πας σε εισαγγελαία και να σου δώσει αυτός σημείωμα για το ΑΤ να τον καλέσουν. Αλλά μάλλον η καταγγελία που αναφέρες είναι λιγότερη ταλαιπωρία.

Και φυσικά όλα αυτά, θα γίνουν επώνυμα, συπληρώνοντας κάποια αίτηση...

ax8os.arouris
21-06-10, 20:05
Αρχικά να πω πως δε γνωρίζω τη διαδικασία των καταγγελιών είτε αυτές αφορούν σε ιδιωτικές κατοικίες, είτε σε επιχειρήσεις γιατί δεν έχω φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο. Αν και για μένα θα ήταν απλή λύση η ανωνυμία, κατανοώ τον λόγο για τον οποίο πρέπει να είναι επώνυμες οι καταγγελίες.
Κάποιος γνωστός μου, στον οποίο είχα αναφέρει το θέμα, μίλησε τυχαία με κύριο της απέναντι πολυκατοικίας και εκείνος του είπε πως όλοι οι εκεί ένοικοι έχουν πρόβλημα με τον συγκεκριμένο και έχουν προσπαθήσει να τον προσεγγίσουν αλλά δεν είναι συνεννοήσιμος. Επίσης μίλησα με κάποιους ανθρώπους που μένουν στην πολυκατοικία μου και συμμερίζονται τη δυσφορία μου, αλλά ούτε καν συζητούσαν μια καταγγελία.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

evantigger
21-06-10, 20:49
Ο από κάτω σου δεν ενοχλείται; Μίλα πρώτα με αυτόν/-ήν και μετά πηγαίντε μαζί στον απέναντι.

pelasgian
22-06-10, 02:00
Γιατί δεν ψάχνεις να βρεις τον ιδιοκτήτη και να του δηλώσεις τη πρόθεσή σου να του πληρώσεις ένα καινούργιο κλιματιστικό, μιας και το παλιό του δεν είναι της αρεσκείας σου; Στη τελική, η ενόχλησή σου είναι της τάξης των 300 ευρώ που κάνει το κλιματιστικό;

Μακάρι να το δεχόταν ο γείτονας με το σκύλο, να του πάρω έναν μουγκό. (Οπότε επειδή δεν έπιασε η αστυνομία, έπιασε η εισαγγελική παραγγελία.) Εξυπακούεται ότι του μίλησα ίσα με 3 φορές πιο πριν. Με κάνουν πολύ χαρούμενο όταν διαφωνούν... :whistle: Κρίμα που έπιασε ο εισαγγελέας, ήθελα να δοκιμάσω την 5x20 στο αεροβόλο CO2 :)

(αναρωτιέμαι πάντως, ΠΟΣΟ θόρυβο μπορεί να κάνει ένα κλιματιστικό που δεν έχει καταστραφεί ακόμα; )

harris
22-06-10, 02:33
Στη τελική, η ενόχλησή σου είναι της τάξης των 300 ευρώ που κάνει το κλιματιστικό;

Ώπα! Να τος ο λαρτζ ο πατριώτης που καίει τα 300άευρα για την πλάκα του! :worthy:

Δε με λες ρε πατριώτ'; Μου λείπει κι εμένα ένα κλιματιστικό και ιδρώνουν τα παιδιά κι η γυναίκα και ενοχλώ τον γείτονα (μπορεί να ήσουν εσύ αυτός!) που κάθομαι τόσο αργά στο μπαλκόνι! Να δώσουμε ένα ραντεβού σε κάποιο μαγαζί να μου αγοράσεις ένα κλιματιστικό, εκεί στα 300 ευρώ ίσως και φθηνότερα, που δεν μπορώ εγώ; :respekt::worthy:

potis21
22-06-10, 03:01
Πυροβόλησε το.... εγω πάντως αυτό θα εκανα.

Μια μπαλωθιά με 12ρια με το δίκανο θα το εβγαζε off αμέσως.

Amateur
15-08-24, 17:59
[/LIST]

Πάντως, επειδή η επώνυμη καταγγελία μπορεί να οδηγήσει σε εκφοβισμό από τον θύτη ενάντια στο θύμα, δεν είναι ιδιαίτερα παράλογο να γίνεται και ανώνυμη καταγγελία.
Τουλάχιστον εκεί αποδίδω το γεγονός ότι η περιφέρεια Αττικής κινητοποιήθηκε το 2023 από ανώνυμη καταγγελία κατοίκου για να προβεί σε ηχομέτρηση επιχείρησης που ηχορύπαινε.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνία με την
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (ή την περιφέρεια της περιοχής σου),
- ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ,
- Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ,
- ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ & ΥΔΡΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

netblues
16-08-24, 08:48
Ώπα! Να τος ο λαρτζ ο πατριώτης που καίει τα 300άευρα για την πλάκα του! :worthy:

Δε με λες ρε πατριώτ'; Μου λείπει κι εμένα ένα κλιματιστικό και ιδρώνουν τα παιδιά κι η γυναίκα και ενοχλώ τον γείτονα (μπορεί να ήσουν εσύ αυτός!) που κάθομαι τόσο αργά στο μπαλκόνι! Να δώσουμε ένα ραντεβού σε κάποιο μαγαζί να μου αγοράσεις ένα κλιματιστικό, εκεί στα 300 ευρώ ίσως και φθηνότερα, που δεν μπορώ εγώ; :respekt::worthy:

Δεν τα καιει για την πλακα του ομως. Εαν καταληξει να κανει καταγγελια και να πληρωσει δικηγορο, πιθανοτατα να του κοστισει περισσοτερο. Οποτε με απλους οικονομικους ορους, αν δεν πιασουν τα παρακαλια ειναι το επομενο.
Βεβαια μαζι με την εγκατασταση θα παει 400+ αλλα και παλι.

WAntilles
17-08-24, 17:36
Πείτε ένα γεια στον Αρχιμήδη από μένα, αφήστε του το Dial, κι επιστρέψτε πίσω.

@ ADSLgr.com All rights reserved.