PDA

Επιστροφή στο Forum : ΚτΠ: Σε δημόσια διαβούλευση το έργο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης



nm96027
29-06-10, 00:23
Άνοιξε από τις 24/06 στην ιστοσελίδα της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. η διαδικασία υποβολής σχολίων για την προκήρυξη της Ανάπτυξης και Διαχείρισης Εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρησης και Εκτέλεσης Συνταγών.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 102.000€ (χωρίς ΦΠΑ) που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών με στόχο αυτή να αποτελέσει ένα εργαλείο για τη διάδοση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στους επαγγελματίες του χώρου και τους πολίτες αλλά και πηγή για την καταγραφή και αξιολόγηση χρήσιμων συμπερασμάτων από τη λειτουργία της προκειμένου να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ορθότερα το Κυρίως Έργο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (εννοείται το σύνολο του έργου όπως πχ η προμήθεια του τερματικού εξοπλισμού). Η εφαρμογή θα καλύπτει την καταχώρηση δεδομένων ηλεκτρονικών συνταγών από φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη ροή της διαδικασίας του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με παράλληλη επικαιροποίηση στοιχείων μητρώων ιατρών και φαρμακοποιών / φαρμακείων και συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη ενός λειτουργικού πρωτοτύπου.

Στο κείμενο της προκήρυξης γίνεται εκτενής αναφορά στην υπάρχου κατάσταση ενώ καταγράφει την διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία στον χώρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το περιβάλλον λειτουργίας της εφαρμογής ΗΚΕΣ προβλέπεται στο πλαίσιο του παρόντος έργου να καλύψει κατά μέγιστο:

5.000 Ιατρούς χρήστες του συστήματος.
11.500 Φαρμακεία, που αφορούν το σύνολο των φαρμακείων της χώρας.
50.000 Συνταγές ανά μήνα.


Το σενάριο χρήσης που περιγράφεται στην υπό διαβούλευση προκήρυξη περιλαμβάνει τους εξής εμπλεκόμενους:


Ασθενής που πραγματοποιεί επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο
Ιδιώτης Ιατρός που συνταγογραφεί στο ιδιωτικό του Ιατρείο
Ιδιωτικό Φαρμακείο που εκτελεί συνταγές
Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος δύναται να αντλεί στοιχεία συνταγών από την Εφαρμογή προκειμένου να προβεί σε εκκαθάρισή τους με δικά του μέσα.
Η ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης η οποία συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία και Αναφορές σχετικά με τη Συνταγογράφηση.


Η γνωστή συνταγή γιατρού, στο σενάριο χρήσης, αντικαθίσταται από την Ηλεκτρονική Συνταγή η οποία θα περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:


τα προσωπικά στοιχεία του ιατρού, ή φαρμακοποιού
τα στοιχεία του ασθενούς (περιλαμβάνεται και ο ΦΚΑ στον οποίο είναι ασφαλισμένος),
η διάγνωση ή οι διαγνώσεις,
τα συνταγογραφούμενα φάρμακα με τις τιμές τους,
το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς στη δαπάνη ανά φάρμακο,
η δοσολογία, οι ποσότητες και οι οδηγίες λήψης ανά φάρμακο,
κατηγορία συνταγής,
η ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συνταγής,
το συνολικό κόστος των φαρμάκων και της συμμετοχής του ασφαλισμένου.


Ο μέγιστος χρόνος υλοποίησης του Έργου ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης. Η Φάση της Ανάπτυξης, Εγκατάστασης και Θέσης σε Λειτουργία Υπηρεσίας θα διαρκέσει 3 μήνες, η Φάση των Ελέγχων και της Πιλοτικής Λειτουργίας άλλους 3 μήνες ενώ η Φάση της Παραγωγικής Λειτουργίας 6 μήνες.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο της προκήρυξης εδώ:74401

Η διαβούλευση λήγει στις 30/06.


Πηγή: Kοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (http://www.ktpae.gr/index.php?option=com_ktpconsultations&task=Details&id=77)

mob
29-06-10, 00:55
Από το κείμενο της προκήρυξης:

(...)
A.3.3.4 Τήρηση Εγγυημένου Επιπέδου Υπηρεσιών - Ρήτρες
A.3.3.4.1 Διαθεσιμότητα Συστήματος
Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του συστήματος ΗΚΕΣ, παραθέτουμε τα κάτωθι:
Ορισμοί:
- ΚΩΚ (κανονικές ώρες κάλυψης): Το χρονικό διάστημα 09:00 – 22:00 για τις εργάσιμες ημέρες.
- ΕΩΚ (επιπλέον ώρες κάλυψης): Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.

Τύπος υπολογισμού ποσοστού διαθεσιμότητας (Δ)
100 * (Απαιτούμενος χρόνος λειτουργίας - Χρόνος δυσλειτουργίας)
Απαιτούμενος χρόνος λειτουργίας
όπου:
- Απαιτούμενος χρόνος λειτουργίας είναι το άθροισμα των απαιτούμενων ωρών καλής λειτουργίας στο χρονικό διάστημα αναφοράς.
- Χρόνος δυσλειτουργίας είναι το χρονικό διάστημα από την εμφάνιση της δυσλειτουργίας μέχρι την αποκατάστασή της.

Χρόνος ανταπόκρισης
Η ανταπόκριση του Αναδόχου σε περίπτωση δυσλειτουργίας θα πρέπει να είναι :
- τέσσερις (4) ώρες από τη στιγμή της εμφάνισης της δυσλειτουργίας εφόσον το πρόβλημα ανακοινώθηκε από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή στο διάστημα από 06:00 μέχρι 18:00
- για τις λοιπές ώρες ανακοίνωσης προβλήματος δυσλειτουργίας, οι τέσσερις (4) ώρες του χρόνου απόκρισης προσμετρούνται από τις 06.00 το επόμενο πρωί. ύ


Η ανταπόκριση του Αναδόχου για την επίλυση προβλημάτων δυσλειτουργίας αφορά είτε σε απομακρυσμένη πρόσβαση είτε σε επιτόπου επέμβαση τεχνικού του Αναδόχου στις εγκαταστάσεις της Εφαρμογής ΗΚΕΣ, εφόσον δεν μπορεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα εξ αποστάσεως.

Ανεκτό Ποσοστό Διαθεσιμότητας
- Για τις ΚΩΚ, το ανεκτό ποσοστό διαθεσιμότητας ορίζεται σε ετήσια βάση σε 95%.
- Για τις ΕΩΚ, το ανεκτό ποσοστό διαθεσιμότητας ορίζεται σε ετήσια βάση σε 90%
(...)

Πολύ αυστηρές προδιαγραφές ... πόσο καιρό το μελετούσαν το κείμενο, άραγε :lol:

και έχει και ακόμα ποιο αυστηρές παρακάτω ...

(...)
A.3.3.4.2 Απόδοση Συστήματος (performance)

Οι ελάχιστες απαιτήσεις απόδοσης του συστήματος κατά τη Φάση Διαχείρισης Παραγωγικής Λειτουργίας αφορούν στις κάτωθι βασικές λειτουργικές διαδικασίες του συστήματος:
- Καταχώρηση συνταγής.
- Αναζήτηση καταχωρημένης συνταγής.
- Ανάκτηση καταχωρημένης συνταγής.
- Αναζήτηση Φαρμάκων, δηλαδή εμφάνιση των φαρμάκων που κατά την πληκτρολόγηση ενός προκαθορισμένου πλήθους αρχικών χαρακτήρων στα πεδία της εμπορικής ονομασίας ή της δραστικής ουσίας των φαρμάκων (κατ’ ελάχιστον 1 χαρακτήρα), ταιριάζουν στη δοθείσα συμβολοσειρά.
Οι χρόνοι (σε seconds) που πρέπει κατ’ ελάχιστον να ικανοποιούνται για κάθε μία από τις ανωτέρω διαδικασίες και θα είναι δεσμευτικοί για την ορθή υλοποίηση του έργου, είναι:

% (του δείγματος που θα μετρηθεί) 90
Min αδιάφορο
Max 8
Mean 4
Median 3
Std Dev 1,8
(...)

Τα παραπάνω τα παραθέτω μόνο ενδεικτικά, σε συνδυασμό με τον τεράστιο προϋπολογισμό και τις λοιπές αναλυτικές και αυστηρότατες τεχνικές προδιαγραφές η σοβαρότητα της υλοποίησης θα είναι εγγυημένη, ήμαρτον.

aragorn
29-06-10, 08:35
Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι πως θα γίνεται η καταχώρηση της συνταγής: από τους γιατρούς μέσω τερματικού και ο ασθενής θα πηγαίνει στο φαρμακείο όπου με τον ΑΜΚΑ του ή κάποιον άλλον κωδικό θα εκτελεί τη συνταγή χωρίς να φέρει μαζί του το παραδοσιακό "χαρτάκι", ή μιλάνε για σκανάρισμα της συνταγής και καταχώρηση των δεδομένων της σε δεύτερο χρόνο;

Xouzouris
29-06-10, 09:38
Το πρωτο που ειπες, opos ameriki.

Ειναι τεραστια απλουστευση της διαδικασιας, ειδικα για τους ασθενεις με χρονιες παθησεις οπου θα μπορει ο γιατρος (ή η γραμματεας του) να ανανεωνει τις συνταγες απο μηνα σε μηνα χωρις να χρειαζεται η φυσικη παρουσια του ασθενους στο ιατρειο, μονο με ενα τηλεφωνημα: ο ασθενης ειδοποιει οτι τελειωνουν τα φαρμακα του, ο γιατρος εχει τροπο να δει ποτε ηταν η τελευταια συνταγη, αρα οτι αυτο αληθευει, και αυτοματα και ηλεκτρονικα την ανανεωνει μεσω του συστηματος. Ετσι ο ασθενης (ή καποιος εξουσιοδοτημενος αντ'αυτου) μπορει σε πραγματικο χρονο να παει στο φαρμακειο και να παρει τα φαρμακα του.

Σε συνδυασμο δε με την συνταγογραφηση δραστικης ουσιας και την καταργηση των συσκευασιων με την χορηγηση "χυμα" δισκιων σε αριθμο αναλογο με την διαρκεια της θεραπειας, προσφερει και σημαντικο οικονομικο οφελος.

Σημερα, υπαρχουν πολλα φαρμακα που εχουν στην συσκευασια τους λιγοτερα χαπια απ'οσα χρειαζεται κανεις για να βγαλει τον μηνα, πχ 28 χαπια για ενα φαρμακο που χορηγειται μια φορα την ημερα. Ετσι, στην συνταγη μηνος γραφεις δυο κουτια, τα παππουδια δεν καθονται να ασχοληθουν με τους λογαριασμους του στυλ "καθε ποσους μηνες μπορω να την βγαζω με τα χαπια που μου περισσευουν" και ετσι απλα συσσωρευουν περισσευουμενα φαρμακα. Επιπλεον, αν θες να γραψεις σε καποιον μια βραχυπροθεσμη θεραπεια, πχ για δεκα μερες παλι πρεπει να δωσεις κατ'ελαχιστον ενα κουτι που μπορει να εχει μεσα χαπια για ενα μηνα, που πανε χαμενα (αλλα εχουν πληρωθει).

Tελος, η "χυμα" χορηγηση επιτρεπει την χρηση συστηματων σαν αυτο (http://www.pillboxuk.com/free_sample.php) που αυξανουν κατακορυφα την ευκολια και την συμμορφωση των ασθενων, ιδιως των ηλικιωμενων.

pzogr
29-06-10, 11:42
Πάντως χωρίς τη φυσική παρουσία του ασθενούς (ή έστω της ταυτότητάς του) μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα θέματα όπως πχ της συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων σε νεκρούς ή της αμοιβής του ιατρού...

hellasyoda
29-06-10, 12:13
Ακριβό δεν είναι 102.000€ (χωρίς ΦΠΑ) ?

aroutis
29-06-10, 12:54
Δεν πρόκειται για το κύριο έργο.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ο Ανάδοχος του παρόντος Έργου δεν θα μπορεί λόγω ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος να συμμετάσχει με οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας (πχ. υποψήφιος Ανάδοχος / μέλος Ένωσης / Υπεργολάβος) στις διαγωνιστικές διαδικασίες του Κυρίως Έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.Πρόκειται για τη πρώτη φάση.

mob
29-06-10, 12:55
Ακριβό δεν είναι 102.000€ (χωρίς ΦΠΑ) ?

Ακριβό ... αυτό είναι τσάμπα ;)

SfH
29-06-10, 13:23
Ακριβό δεν είναι 102.000€ (χωρίς ΦΠΑ) ?
Για να κατατοπιστείς λίγο στα νούμερα του δημοσίου, το site της βουλής που είναι και μικρό έργο μπροστά σε αυτό, κόστισε μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ και κάτι ψιλά :p

nm96027
29-06-10, 16:28
Noμίζω πως η αμοιβή των 102.000 αν την επιμερίσουμε στους 12 μήνες εργασίας (τόσο διαρκεί το έργο) είναι λογική.

agmarios
29-06-10, 16:52
Noμίζω πως η αμοιβή των 102.000 αν την επιμερίσουμε στους 12 μήνες εργασίας (τόσο διαρκεί το έργο) είναι λογική.

Και συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του λογισμικού μέσα στην τιμή, όπως λειτουργικό και βάση δεδομένων

Xouzouris
29-06-10, 17:06
Πάντως χωρίς τη φυσική παρουσία του ασθενούς (ή έστω της ταυτότητάς του) μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα θέματα όπως πχ της συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων σε νεκρούς ή της αμοιβής του ιατρού...

Μα και τωρα πολυ συχνα δεν παει ο ιδιος ο αρρωστος στο ιατρειο. Αν πχ ειναι δυο συζυγοι παει μονο ο ενας, αν ειναι καποιος κατακοιτος παει καποιος αλλος αντ'αυτου κλπ.

Ομως βλεπεις πχ ανθρωπους να γυρνανε στην Αθηνα απο τον τοπο που παραθεριζουν για να πανε στο γιατρο να τους γραψει φαρμακα, ασκοπη ταλαιπωρια.

Οι ελεγχοι μπορει να γινονται επισης ηλεκτρονικα μεσω του ΑΜΚΑ ή του ΑΦΜ του ασθενους (πχ ΑΜΚΑ που ακυρωνεται με τον θανατο ουτως ωστε το συστημα να μην επιτρεπει συνταγογραφηση).

Αν το παμε ακομη λιγο πιο μακρια, με την χρηση του ICD (http://www.who.int/classifications/icd/en/) μπορει δειγματοληπτικα να ελεγχεται η συνοχη μεταξυ των παθησεων του ασθενους και της αγωγης που λαμβανει για τυχον "παρατραγουδα". ;)

aroutis
29-06-10, 17:43
Πάντως χωρίς τη φυσική παρουσία του ασθενούς (ή έστω της ταυτότητάς του) μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα θέματα όπως πχ της συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων σε νεκρούς ή της αμοιβής του ιατρού... Για τα φάρμακά μου πηγαίνει η μάνα μου (αλλιώς θα ήμουν υποχρεωμένος μια φορά τους 2 μηνες να λειπω μια ημέρα από τη δουλειά).

Δεν ειναι κάτι παράξενο το να πηγαίνει άλλος στη θέση του ασθενή. Το ίδιο γίνεται για κατάκοιτους κλπ.



Αν το παμε ακομη λιγο πιο μακρια, με την χρηση του ICD μπορει δειγματοληπτικα να ελεγχεται η συνοχη μεταξυ των παθησεων του ασθενους και της αγωγης που λαμβανει για τυχον "παρατραγουδα".Ετσι, αλλα πιο βασικό από ολα ειναι η αυτόματη συμπλήρωση του ποσοστού συμμετοχής του ασφαλισμένου στο φάρμακο όπως επίσης και του επιτρεπόμενου ορίου αριθμού σκευασμάτων με βαση την ασθένεια (δλδ. δεν ειναι πχ λογικό να διδονται 3 πακέτα lonarid σε κάποιον αν δεν έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα , για παράδειγμα χρόνιες ημικρανιες).

........Auto merged post: aroutis πρόσθεσε 1 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα αργότερα ........


Και συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του λογισμικού μέσα στην τιμή, όπως λειτουργικό και βάση δεδομένων
Βασικά μάλλον προς το ξεφτίλα ειναι, αν σκεφτεί κανεις και το ότι ο αναδοχος πρέπει να δώσει το κόστος του s/w λειτουργικού και db, αλλά και ότι από αυτό θα πρέπει να πληρώσει μισθούς.

blkik
29-06-10, 20:00
Άντε επιτέλους. Χθες σε μια εκπομπή αναφέρθηκε ότι ανακοινώθηκε πρωτη φορά το 1992 και αφορούσε μόνο το ΙΚΑ

Το ποσό το βρίσκω μάλλον μικρό. Δεν ξέρω αν αργότερα στην πορεία 10πλασιαστεί όπως γινότανε συνήθως μέχρι τώρα

billys
29-06-10, 20:55
να πως πέφτουν οι μισθοί όμορφα και ωραία.... προφανώς η εταιρία που θα το αναλάβει θα έχει προγραμματιστές που θα πληρώνονται με κουπόνια κοινωνικού τουρισμού από το κράτος.....αφού τα 102 χιλιάρικα δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά....
εύγε για μια ακόμη φορά στην καταπληκτική κυβέρνηση.......

teodor_ch
30-06-10, 08:35
μία εύκολη λύση θα ήταν να αντιγράφαμε σε μερικούς τομείς το ασφαλιστικό άλλων χωρών (πχ NHS)

όπως και να έχει, εάν και όποτε υλοποιηθεί μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει αρκετά

konenas
30-06-10, 09:14
Σωστά. Μπορούμε να αντιγράψουμε το Γερμανικό.




Και συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του λογισμικού μέσα στην τιμή, όπως λειτουργικό και βάση δεδομένων

Ρώτα τον Στάλμαν

aragorn
30-06-10, 11:30
Πάντως αυτό που σήμερα ονομάζουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ είναι το εξής: Οι γιατροί έχουν πάρει νέου τύπου συνταγολόγια με πολλά κουτάκια, στα οποία τικάρουν αριθμό κουτιών, συμμετοχές, ΕΚΑΣ, μηνιαία ή διμηνιαία θεραπεία κτλ.
Αυτές οι συνταγές σκανάρονται κεντρικά και καταχωρούνται απ' ευθείας σε μια βάση δεδομένων, ώστε να ξέρει το ΙΚΑ τι γράφει ο κάθε γιατρός και τι κόστος έχει για το ΙΚΑ η συνταγογράφησή του. Όλα αυτά απέχουν παρασάγγας από τα αυτονόητα που έχει σχολιάσει ο xouzouris....

@ ADSLgr.com All rights reserved.