PDA

Επιστροφή στο Forum : Έρχονται τα scanner συναισθημάτων...

DeMaitre
27-06-06, 09:45
Χείλη που χαμογελούν, φρύδια που ανασηκώνονται και μάτια που ανοιγοκλείνουν με απορία θα ενημερώνουν σύντομα στους υπολογιστές για τα συναισθήματα του χρήστη, ώστε να τον εξυπηρετούν καλύτερα, ή ακόμα να διαφημίζουν προϊόντα αποτελεσματικότερα.

Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν λογισμικό που αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου του με τη βοήθεια μιας κάμερας.

«Το σύστημα που αναπτύξαμε επιτρέπει την αναγνώριση ενός μεγάλου εύρους νοητικών καταστάσεων απλά με το να στοχεύει κάποιον η κάμερα» δήλωσε στο Reuters ο Πίτερ Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία.

«Φανταστείτε έναν υπολογιστή που θα μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να σας πουλήσει ένα προϊόν, ένα μέλλον όπου τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και οι δικτυακοί τόποι μπορούν να διαβάσουν το μυαλό μας και να αντιδρούν τις διαθέσεις μας» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Ρόμπινσον, ο οποίος συνεργάστηκε στο σχεδιασμό του συστήματος με το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (MIT), μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε μοντέλα της εντός πέντε ετών. Τα αυτοκίνητα θα μπορούν να αντιλαμβάνονται αν ο οδηγός βρίσκεται σε σύγχυση, βαριέται ή νυστάζει.

Προς το παρόν, πάντως, οι επιδόσεις του συστήματος περιορίζονται σε 24 εκφράσεις στα πρόσωπα ηθοποιών. Ωστόσο η τεχνολογία θα παρουσιαστεί στις 3 Ιουλίου σε έκθεση επιστήμης στο Λονδίνο, όπου η συμμετοχή του κοινού ίσως διδάξει στο λογισμικό τις καταστάσεις της πλήξης, του ενδιαφέροντος, της διαφωνίας και της συμφωνίας.

Πηγή: in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=719069&lngDtrID=252)

babality
27-06-06, 10:06
Δεν ξερω αν πρεπει να γελασω ή να κλαψω. μου φαινεται η απολυτη βρωμια αυτο το πραγμα.Τελοσπαντων δεν θελω να εκφερω αποψη. Ενα πραγμα μονο. Ο καιρος γαρ Εγγυς λενε καποιοι.

DeMaitre
27-06-06, 23:10
Η αλήθεια είναι πως αυτό που με χαλάει περισσότερο είναι το γεγονός ότι πλέον οι ερευνητές δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα! Σου πετάει ο επιστήμων την ατάκα "φανταστείτε έναν υπολογιστή που θα μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να σας πουλήσει ένα προϊόν..." στη μάπα και εσύ αναρρωτιέσαι για ποιον σκοπό αναπτύσσονται αυτές οι τεχνολογίες, τι συμφέρονται εξυπηρετούν τα -κατά τα άλλα- ανεξάρτητα ερευνητικά ιδρύματα και ποιοι τελικά χρηματοδοτούν τέτοιου είδους μελέτες... :hmm:

weakwire
27-06-06, 23:50
καλα δε λέει κάτι αυτό.Και τη τηλεόραση κάποιοι τη βλέπουν μόνο σαν μέσο προωθησης προϊόντων.1002 πραγματά είναι αλλα καλά άλλα άσχημα άλλα χειρότερα.

bedazzled
28-06-06, 02:14
Δεν ξερω αν πρεπει να γελασω ή να κλαψω. μου φαινεται η απολυτη βρωμια αυτο το πραγμα.Τελοσπαντων δεν θελω να εκφερω αποψη. Ενα πραγμα μονο. Ο καιρος γαρ Εγγυς λενε καποιοι.
Η απόλυτη βρωμιά είναι η καθημερινότητα που διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι.
Μπαίνεις σε ένα λεωφορείο και έχουν όλοι ένα βλέμμα σαν ανάποδο γαμώτο! :down:
Όταν έχει εκλείψει το χαμόγελο και τα συναισθήματα από τους ανθρώπους, τι περιμένεις... θα μας "χαμογελάει" το PC μας μπας και "χαιρόμαστε". :hmm:

babality
29-06-06, 09:14
Η απόλυτη βρωμιά είναι η καθημερινότητα που διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι.
Μπαίνεις σε ένα λεωφορείο και έχουν όλοι ένα βλέμμα σαν ανάποδο γαμώτο! :down:
Όταν έχει εκλείψει το χαμόγελο και τα συναισθήματα από τους ανθρώπους, τι περιμένεις... θα μας "χαμογελάει" το PC μας μπας και "χαιρόμαστε". :hmm:
Νταξει αυτο δε σημαινει οτι ολοι βραζουν στο ιδιο καζανι. Ξερω τα βλεμματα που λες και μου τη δινουν κι εμενα αλλα ειναι τελειως ασχετο με το θεμα. Σημασια εχει οτι δεν γουστερνω να μου κανουν ανακριση για την εκαστοτε διαθεση μου και να με εκμεταλευοντε. Αυτο ειναι σαπιο.

bedazzled
29-06-06, 18:35
ειναι τελειως ασχετο με το θεμα
Δεν είναι καθόλου άσχετο με το θέμα...
Τα "τεχνητά" χαμόγελα/συναισθήματα θα έρθουν σαν ανάγκη της αγοράς, γιατί έχουν εκλείψει τα original.

insane_kmfdm
29-06-06, 21:16
Το θέμα είναι να μην το δεχτούν οι κοινοί χρήστες έτσι ώστε η συγκεκριμένη και άλλες παρεμφερείς τεχνολογίες να πάνε στράφι !!!!

Gordito
29-06-06, 21:34
ρε τι ειναι αυτα που λετε? τι σαπια συναισθηματα και λοιπα?? Εγω ειδα ενα βιντεο με ενα ταριφα που τον πηρε ο υπνος και πηγε και στουκαρε και βρεθηκε στα πισω καθισματα.αντε πες του αυτου οτι δεν σου αρεσει να εχεις μια καμερα να παρακολουθει τα συναισθηματα σου.Υπαρχουν 1500 αλλα πραματα χειροτερα

DeMaitre
30-06-06, 04:45
ρε τι ειναι αυτα που λετε? τι σαπια συναισθηματα και λοιπα?? Εγω ειδα ενα βιντεο με ενα ταριφα που τον πηρε ο υπνος και πηγε και στουκαρε και βρεθηκε στα πισω καθισματα.αντε πες του αυτου οτι δεν σου αρεσει να εχεις μια καμερα να παρακολουθει τα συναισθηματα σου.Υπαρχουν 1500 αλλα πραματα χειροτερα
Φϊλε nikchris, νομίζω ότι οι προλαλήσαντες δεν επικρίνουν τη χρήση αυτών των τεχνολογιών σε επίπεδο πρόληψης ατυχημάτων (άλλωστε είναι γνωστό ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και χρόνια επενδύουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αντιλαμβάνονται σε τι κατάσταση βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ο οδηγός του αυτοκινήτου προκειμένου να προλαμβάνουν τα χειρότερα που περιγράφεις, είτε με την παρακολούθηση του προσώπου μέσω κάμερας, είτε με την παρακολούθηση των καρδιακών παλμών ή της αναπνευστικής ακολουθίας κ.ο.κ.).

Νομίζω ότι τα περισσότερα σχόλια αναφέρονται σε αυτό που έχω επισημάνει και σε προηγούμενο post μου, ότι δηλαδή μέσα από την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες αποσκοπούν στη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών στοχευμένης πώλησης καταναλωτικών αγαθών, που θα μπορούν να εκμεταλεύονται την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε για να μας πλασάρουν το κατάλληλο προϊόν την κατάλληλη στιγμή...

babality
30-06-06, 09:58
Δεν είναι καθόλου άσχετο με το θέμα...
Τα "τεχνητά" χαμόγελα/συναισθήματα θα έρθουν σαν ανάγκη της αγοράς, γιατί έχουν εκλείψει τα original.
Κατσε γιατι παιζει να εχασα πραγματικα τη μπαλα.
Οι μηχανες αδερφε δεν πουλανε συναισθημα. Αναγνωριζουν συναισθημα και αναλογως δρουν. Αν καταλαβα καλα το κειμενο ε?;)

Hwoarang
30-06-06, 10:03
Αυτο ειναι εν μερη καλο. Διότι βλέπεις πχ μια κοπελα να σου χαμογελάει...
Ωραία , βγάζεις έξω το σκάνερ , την περνας ένα σκανάρισμα και βλέπεις τι απο τα δυο σημαίνει το χαμογελο της :

- Γιατι με κοιτάει ο μ@λ@κ@ς

- Τι ωραιο αγόρι ειναι αυτό

Αυτα τα σκάνερ επιβάλεται να τα έχουμε

Θα παραγγείλω 2-3 να υπάρχουν:p

bedazzled
30-06-06, 12:52
Κατσε γιατι παιζει να εχασα πραγματικα τη μπαλα.
Οι μηχανες αδερφε δεν πουλανε συναισθημα. Αναγνωριζουν συναισθημα και αναλογως δρουν. Αν καταλαβα καλα το κειμενο ε?;)
Μόλις αποκτήσουν Τεχνητή/Συναισθηματική Νοημοσύνη(IQ/EQ), θα πουλάνε και συναίσθημα. ;)

Kiwi
30-06-06, 12:58
Ωραία , βγάζεις έξω το σκάνερ , την περνας ένα σκανάρισμα και βλέπεις τι απο τα δυο σημαίνει το χαμογελο της :

Τρία μπιζ για την ιδέα του Hwoarang :oneup: :clap: :clap:

babality
30-06-06, 17:57
Μόλις αποκτήσουν Τεχνητή/Συναισθηματική Νοημοσύνη(IQ/EQ), θα πουλάνε και συναίσθημα. ;)
Αααα στο ετσι το πηγες εσυ ε? Ναι αυτο ειναι πιοοο μετα κατα τη γνωμη μου. Τωρα ειναι πιο χαλαρα τα πραματα. Εσυ παραπεμπεις στο πιο εφιαλτικο μελλον. Γνωστος φοβος πολλων ανθρωπων. Και δικος μου.....:oneup:

Θα παραγγείλω 2-3 να υπάρχουν:p

Τελος. Αναιρω τα παντα τωρα καταλαβα τι παιζει.:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

mafiaboy
30-06-06, 18:14
κοιταχτε η αληθεια ειναι οτι στο αυτοκινητο θα ηταν πολυ χρησιμο.αν αποκοιμηθεις αυτο θα μπορουσε να σε ξυπνησει ¨!! η αν δει οτι δεν την παλευεις ...να σου πει να σταματησεις...
τωρα δεν μπορω να δω καποια αλλη χρησιμοτητα...

RagSoul
30-06-06, 19:45
Μάλλον το έχουμε πάρει απόφαση.. θέλουμε να ζούμε πίσω από έναν h/y.

mafiaboy
30-06-06, 22:17
οταν λες πισω απο το pc? ηδη ετσι ζουμε...αν οχι σε pc
οι περισσοτεροι μπροστα σε μια τηλεοραση...
δεν λεω οτι ειναι καλο αυτο...αλλα ετσι ειναι η εξελιξη... τι να κανουμε!
σιγουρα ομως η εξελιξη δεν ειναι να βλεπεις καποιον να καθετε 15 ωρες να παιζει wow
AYTO EINAI KATANTIA

ypopto_mpifteki
03-07-06, 19:42
Φανταστείτε On demand κανάλια με on demand διαφημίσεις που θα "παίζουν" κατ αποκλειστηκότητα στο κάθε χρήστη με input της κρυφής κάμερας που θα τον παρακολουθεί απο την συσκευή τηλεόρασης του. Ευχαριστώ δεν θα πάρω.
Τελικά αυτά τα On demand θα λειτουργούν bοth ways? Αν είναι έτσι δε μας βλέπω καλά!

Bluetiger
06-07-06, 11:02
Χείλη που χαμογελούν, φρύδια που ανασηκώνονται και μάτια που ανοιγοκλείνουν με απορία θα ενημερώνουν σύντομα στους υπολογιστές για τα συναισθήματα του χρήστη, ώστε να τον εξυπηρετούν καλύτερα, ή ακόμα να διαφημίζουν προϊόντα αποτελεσματικότερα.

Αν ο ΟΤΕ και Υιοί χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο σύστημα θα καταλάβουν επιτέλους ότι οι υπηρεσίες τους είναι (σε πολλές πολλές περιπτώσεις) ελεεινές? : Αναμονή για ADSL σύνδεση από 25 Μαϊου!

Πέρα από την πλάκα, θυμίζει έντονα "The Island" , "Minority Report" και άλλα Οργουελικά... μπρρρρρ.....:hmm: :sorry:

babality
06-07-06, 12:41
Πέρα από την πλάκα, θυμίζει έντονα "The Island" , "Minority Report" και άλλα Οργουελικά... μπρρρρρ.....:hmm: :sorry:
Αμ εγω τι ειπα πιο πισω? Να κοιτα τι ειπα...οντως μπρρρρρρ:(

Αααα στο ετσι το πηγες εσυ ε? Ναι αυτο ειναι πιοοο μετα κατα τη γνωμη μου. Τωρα ειναι πιο χαλαρα τα πραματα. Εσυ παραπεμπεις στο πιο εφιαλτικο μελλον.

melontas
06-07-06, 14:11
Αντί να βάζουν χιλια δυο περιφεριακά να μας παρακολουθούν, γιατι δεν βάζουν απευθείας μια motherboard - cpu πανω στο σώμα... να συμδέσουμε όλες τις λειτουργίες μας με αυτό το σύστημα και να αλλάξουμε τους αριθμούς ταυτότητας μας σε κάτι όπως 192.251.234.34

bedazzled
06-07-06, 21:30
Αντί να βάζουν χιλια δυο περιφεριακά να μας παρακολουθούν, γιατι δεν βάζουν απευθείας μια motherboard - cpu πανω στο σώμα... να συμδέσουμε όλες τις λειτουργίες μας με αυτό το σύστημα και να αλλάξουμε τους αριθμούς ταυτότητας μας σε κάτι όπως 192.251.234.34
Δεν μας φτάνει το IPv4, χρειαζόμαστε IPv6 για να καλωδιωθεί όλη η ανθρωπότητα! :p :lol:

Χωρίς πλάκα τώρα, έχουν γίνει πειράματα σύνδεσης υπολογιστών <-> beta-testers... εεεχμ, χιμπατζήδων.:whistle:
Δεν θα αργήσουν να μας τον φορέσουν κι εμάς. :hmm:

babality
07-07-06, 09:49
Χωρίς πλάκα τώρα, έχουν γίνει πειράματα σύνδεσης υπολογιστών <-> beta-testers... εεεχμ, χιμπατζήδων.:whistle:
Δεν θα αργήσουν να μας τον φορέσουν κι εμάς. :hmm:
Εχεις κανα λινκ ή εσυ να πεις κατι για το πειραμα?

CyberWalker
14-07-06, 09:07
Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι αμέτρητες και περιορίζονται μόνο από την ανθρώπινη φαντασία. Αυτό φυσικά ισχύει όχι μόνο για την παρούσα εφεύρεση αλλά και για κάθε άλλο τεχνολογικό δημιούργημα. Και σε ότι αφορά τα τελευταία, θεωρώ δεδομένη τη σωστή χρήση τους (και ξέρετε τι εννοώ με τον όρο 'σωστή', σωστή εννοώ την δέουσα, ηθική και εύστοχη).

Δεν είμαι από εκείνους που θα ξεκινήσουν να κινδυνολογούν, δογματικά απορρίπτωντας ότιδήποτε νεόφερτο και καινούργιο ίσως επειδή με συνεπαίρνει ο φόβος του αγνώστου. Επιλέγω να τηρώ μια πιο ορθολογιστική και ενδεχομένως πιο αισιόδοξη στάση.

Μια ακόμα εφαρμογή που σκέφτηκα είναι για χρήση σε δημόσιους χώρους με στόχο την πάταξη επικείμενων επεισοδίων ή εγκλημάτων. Πχ. σε κάμερες ασφαλείας τραπεζών, σε ανιχνευτές ψεύδους, σε αντικλεπτικά συστήματα συσκευών ή καταστημάτων...

Ανάλογα με την διακριτική ικανότητα του συγκεκριμένου 'αυτόματου' θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει και ως σύμβουλος πχ. στο κατα πόσο το 'ουδέτερο/ανέκφραστο ύφος' που τηρεί κάποιος στην προσπάθειά του να βγάλει μια φωτογραφία για ταυτότητα είναι όντως το ζητούμενο ή όχι...

Όπως προείπα, φαντασία να έχει κανείς και εφαρμογές υπάρχουν άπειρες! :)

ΥΓ : Και μια τελευταία προτροπή / συμβουλή! Μη μασάτε από τον τρόπο που κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία σας προωθούν μια είδηση! Φιλτράρετε τι διαβάσετε και αποβάλλετε την υποκειμενικότητα του συντάκτη της! Η είδηση φέρει πάνω της παραδείγματα αθέμιτου marketing γιατί αυτός που την επεξεργάστηκε έτσι την ερμήνευσε και αυτή την απόχρωση της πρόσδωσε...

DeMaitre
14-07-06, 11:57
Μια ακόμα εφαρμογή που σκέφτηκα είναι για χρήση σε δημόσιους χώρους με στόχο την πάταξη επικείμενων επεισοδίων ή εγκλημάτων. Πχ. σε κάμερες ασφαλείας τραπεζών, σε ανιχνευτές ψεύδους, σε αντικλεπτικά συστήματα συσκευών ή καταστημάτων...

Big Brother next door... :down:

ΥΓ : Και μια τελευταία προτροπή / συμβουλή! Μη μασάτε από τον τρόπο που κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία σας προωθούν μια είδηση! Φιλτράρετε τι διαβάσετε και αποβάλλετε την υποκειμενικότητα του συντάκτη της! Η είδηση φέρει πάνω της παραδείγματα αθέμιτου marketing γιατί αυτός που την επεξεργάστηκε έτσι την ερμήνευσε και αυτή την απόχρωση της πρόσδωσε...

Αν πάλι ήμουν εγώ στη θέση αυτού που την επεξεργάστηκε και την ερμήνευσε θα έκανα λόγο για "ρουφιάνους συναισθημάτων" (εξαιρουμένου του πεδίου της πρόληψης ατυχημάτων το οποίο επικροτώ και παραπάνω), δεδομένου ότι ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες κάνουν λόγο για εμπορική εκμετάλευση του συγκεκριμένου λογισμικού. (Κρίμα που δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα "επεξεργασίας" να αλλάξω τον τίτλο του post)... :rolleyes:

Κοινώς, δε γουστάρω την ώρα που κάθομαι στον καναπέ με την κοπέλα μου, βλέπουμε DVD και "φασωνόμαστε" να μου λέει η τηλεόραση: "Βλέπω ότι σου σηκώθηκε! Καιρός να βάλεις το τάδε προφυλακτικό για να συνεχίσεις". Ή όταν είμαι σκ@τ@ και κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή, γράφω τον πόνο μου στο ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο και ακούω κοψοφλέβικα τραγούδια στη διαπασών να μου λέει το μηχάνημα: "Μήπως βαρέθηκες τη ζωή σου; Μήπως σκοπεύεις ν' αυτοκτονήσεις; Ξυραφάκια με τριπλή λεπίδα και προστατευτικό κάλυμα για να μη λερώσεις με αίματα τους τοίχους και τη 19άρα TFT οθόνη σου. Μια κοινωνική προσφορά της Gillete"!!!

:protest: :nono:

@ ADSLgr.com All rights reserved.