PDA

Επιστροφή στο Forum : Είναι τα βιβλία πολύ ακριβά στην Ελλάδα;Σελίδες : [1] 2 3

dhmk
08-07-06, 17:38
Νομίζω ότι υπάρχει μια περίεργη στρέβλωση στην Ελληνική εκδοτική αγορά. Τα βιβλία τα αγοράζουμε πολύ ακριβότερα από ότι σε χώρες όπως ΗΠΑ και Αγγλία. Αυτό είναι κάτι που με απασχολεί εδώ και καιρό και θα έλεγα με εξοργίζει. Γιατί εμείς πρέπει να πληρώνουμε πιο ακριβά τα βιβλία από ότι στο εξωτερικό; Τρέχουν τα λεφτά από τα πατζάκια μας;

Ιδού μια τελευταία εξοργιστική περίπτωση. Πρόκειται για το βιβλίο "Κατάρευση" του Jared Diamond που κυκλοφορεί σε Ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Κάτοπτρο για... 40 ευρώ. Πού πας ρε... καραμήτροοοοοο!!!!

Μου έρχεται να πάρω αυτό το βιβλίο και να πάω σε αυτόν τον εκδοτικό οίκο να τους το κοπανήσω στο κεφάλι!

Αν και μια αναφορά στις βιβλιοκριτικές του βήματος με έκαναν να γνωρίσω τα βιβλία του Jared Diamond :worthy: επ'ευκαιρία της πρώτης έκδοσης βιβλίου του από το ίδιο εκδοτικό οίκο ("Why is sex fun"), δεν πρόκειται να αγοράσω ουτε ένα βιβλίο από αυτούς, και ακόμη χειρότερα. Και θα εξηγήσω πώς μπορώ να κάνω και το "χειρότερα". Οχι βέβαια να τους μπουγελώσω!!!

Φυσικά ούτε και το "Why is sex fun" το αγόρασα. Το βρήκα στο Internet και το διάβασα στα Αγγλικά. Και αυτή τη στιγμή διαβάζω ένα άλλο πολύ σπουδαίο βιβλίο του, το "Guns Germs and Steel" δια της "ιδίας μεθόδου".

Λοιπόν έχω στο πρόγραμμα να διαβάσω άλλα δυο βιβλία του, το "Collapse" (Κατάρευση) και το "The third chimpanzee". Αυτά τα δυο βιβλία δεν τα εύρισκα εύκολα στο Internet. Επίσης και εξ αιτίας κάποιων αναπόφευκτων προβλημάτων στο OCR με τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί, είπα να τα αγοράσω. Τα αγόρασα από το amazon.uk. Και τα δυο μεγέθους αντίστοιχου της "Κατάρευσης". Πόοοοσο; Κάτι λιγότερο από 30 ευρώ! Και το 1/3 του τελικού κόστους ήταν τα μεταφορικά! Και έφτασαν στο σπίτι μου σε δυο μέρες!

Και θα μπορούσα να είχα γλυτώσει και αυτά τα 30 ευρώ γιατί αν είχα ψάξει λίγο πιο επίμονα θα τα είχα βρει και αυτά στο Internet. Και μάλλον στην ηλεκτρονική τους μορφή θα τα διαβάσω αφού με βολεύει η χρήση του υπολογιστή στην ανάγνωση αγγλικών βιβλίων. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να ακυρώσω την παραγγελία στο amazon!

Γιατί παρακαλώ τέτοια διαφορά τιμής; Βέβαια έχουμε και αυτή τη γελοιότητα της ενιαίας τιμής του βιβλίου όπου κανείς δεν μπορεί να κάνει εκπτωση πάνω από 10% για βιβλία που έχουν εκδοθεί μέχρι και πριν από 2 χρόνια. Μια βλακεία που δεν την καταλαβαίνω και την έχουμε αντιγράψει, από ποιούς άλλους; Από τους Γάλλους! Υπάρχει άλλη χώρα (εκτός Γαλλίας και Ελλάδας) στην οποία να ισχύει αυτή η μαλακία;

Τι φταίει; Το γεγονός ότι πληρώνεται ο μεταφραστής; Σιγά το κόστος. Είναι πάμπλουτοι οι μεταφραστές σε αυτόν τον τόπο! Μήπως η μικρή αγορά της Ελληνικής γλώσσας; Μπορεί. Κάποιο ρόλο θα παίζει αυτό. Μήπως και η απληστία του κάθε εκδοτικού οίκου; Δεν αποκλείεται καθόλου. Νομίζουν ότι πουλούν χρυσάφι! Οτι ο Ελληνας (που ω τι δυστυχία, δεν διαβάζει!!!) άλλο δεν σκέπτεται από το πώς θα κάνει οικονομία για να αγοράσει τα βιβλία τους;

Στο εξωτερικό, μετά από την πρώτη κυκλοφορία, υπάρχουν και οι φθηνές εκδόσεις, οι εκδόσεις τσέπης. Γιατί και τα δυο βιβλία που αγόρασα από το amazon είναι τέτοιες εκδόσεις - αλλά ικανοποιητικής ποιότητας. Και σιγά οι συνήθεις Ελληνικές εκδόσεις με την "πολυτέλειά" τους, που έχουν την ίδια σχεδόν τιμή με βιβλία σε σκληρό εξώφυλλο στο εξωτερικό. Αλλα συγνώμη δηλαδή, γιατί δεν έχει καθιερωθεί και εδώ η λογική των φθηνών εκδόσεων τσέπης; Η μόνη πραγματική προσπάθεια γίνεται από τους εκδότες των Bell που εκδίδουν σχετικά αξιόλογα βιβλία (ψυχαγωγικά) για ένα λογικό τίμημα.

Αλλά ας πάρουμε την περίπτωση του βιβλίου "On writing" του Stephen King. Συνήθως η εκδοτική εταιρία των Bell την πρώτη έκδοση την κάνει πάντα σε βιβλίο τσέπης. Και ήθελα να το αγοράσω αυτό το βιβλίο ώσπου ανακάλυψα, και θύμωσα βεβαίως, ότι το έχουν εκδόσει απευθείας στην "ακριβή τους έκδοση" (έκδοση βιβλιοπωλείου - που λέει ο λόγος). Και πόσο παρακαλώ; 16 ευρώ. Οταν από το amazon μπορώ να το αγοράσω για 10 ευρώ (χωρίς τα μεταφορικά). Και πάλι καλά. Ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος έχει αρκετά καλές τιμές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. Γιατί κύριοι; Σίγουρα χάσατε έναν πελάτη. Δεν το αγόρασα. Το βρήκα στο Internet και δεν πλήρωσα ούτε cent. Και από κει ξεκίνησαν όλα.

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο για μένα να εγκαταλείψω την Ελληνική γλώσσα για την ανάγνωση βιβλίων. Και λεφτά θα γλυτώσω και θα μάθω καλύτερα τα αγγλικά μια και δεν μπορώ να βρω άλλον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Προς το παρόν είμαι εξαρτημένος από τον υπολογιστή μου και το λεξικό που έχω σε αυτόν αλλά όσο πιο πολύ διαβάζω στα αγγλικά τόσο πιο πολύ τα συνηθίζω και τόσο πιο πολύ βελτιώνομαι. Πρόσφατα μετέφερα το λεξικό μου και στο PDA που αγόρασα γιαυτόν ακριβώς τον σκοπό το οποίο όχι απλώς θα το χρησιμοποιώ ως ηλεκτρονικό λεξικό (το καλύτερο που είχα ποτέ) αλλά επίσης, με την χρήση ειδικού προγράμματος viewer που ήδη ετοιμάζομαι να κατασκευάσω, ως μέσο για να διαβάζω σε αυτό απευθείας ηλεκτρονικά βιβλία - οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι.

Και να το πω ευθέως. Ουστ απο δώ Ελληνική γλώσσα με τους εκδοτικούς σου οίκους, τον "λεκτικό σου πλούτο" και όλες αυτές τις αηδίες. Μου έχεις γίνει στενός κορσές και σκοπεύω να απαλλαχθώ από σένα. Ουστ!!!

Το πολύ να διαβάσω κανά Bell ή σε περιπτωσεις που δεν μπορώ να κάνω αλλιώς! Οσο μπορώ... Ουστ!!!

Reef
08-07-06, 18:18
συμφωνω απολυτα μαζι σου, ελληνικα βιβλια αγοραζω το πολυ 1 το χρονο ενω απο amazon παρραγγελνω παραπανω απο 25 (περιπου 3 βιβλια καθε 1-1,5 μηνα)

lampros
08-07-06, 18:23
Ό,τι και να πεις έχεις δίκιο. Σητν Ελλάδα είμασε πρωταθλητες στην ακρίβεια καταναλωτικών αγαθών και στους χαμηλούς μισθούς. Δεν κοιτάς εδώ την Μαριέτα Γιαννάκου που ήθελε να κόψει τα δωρεάν συγγράμματα των φοιτητών...

Υ.Γ. Ωραία η φωτογραφία σου στο Avatar :oneup:

emav
08-07-06, 18:29
Υπάρχουν αρκετά επιπλέον έξοδα που ανεβάζουν την τιμή ενός βιβλίου. Κατ' αρχήν η φορολογία είναι εξοντωτική. Μπορεί ο ΦΠΑ για τα βιβλία να είναι 4,5% αλλά (απ' όσο ξέρω) για το χαρτί είναι 19%. Έπειτα είναι και τα δικαιώματα έκδοσης ενός βιβλίου που αφορούν μεν μόνο την ελληνική γλώσσα αλλά ισχύουν παγκοσμίως. Μπορεί οι συγγραφείς (όχι όλοι) και οι μεταφραστές να μην πληρώνονται καλά αλλά οι εκδοτικοί οίκοι μεταξύ τους ξέρουν να βγάζουν από τη μύγα ξύγκι. Βάλε επιπλέον το κέρδος του εκδοτικού οίκου και των μεταπωλητών και η τιμή "δικαιολογείται" ωραιότατα (σημειώστε τα εισαγωγικά, παρακαλώ).

Πρέπει, βέβαια, να συνυπολογίσουμε και την ποιότητα κάθε έκδοσης. Παραδείγματος χάριν, πέρυσι αγόρασα την αγγλική έκδοση του Κώδικα ΝταΒίντσι προς 6,99€. Η αντίστοιχη ελληνική έκδοση κόστιζε 20,00€. Φυσικά, η πρώτη ήταν έκδοση τσέπης ενώ η δεύτερη ήταν ο κλασικός τύπος βιβλίου που κυκλοφορή στην ελληνική αγορά (μαλακό εξώφυλλο, χοντρές σελίδες, μεγάλα στοιχεία -- ίσως, αυτός ο τύπος βιβλίου να "δικαιολογεί" περισσότερα έξοδα). Αντίστοιχος τύπος βιβλίου κυκλοφορεί και στην αγγλόφωνη αγορά προς 15,00€ περίπου.

Η διαφορά, λοιπόν, στην τιμή δεν φαντάζει εξωπραγματική αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη επιλογών. Δεν υπάρχουν "φτηνές" και "ακριβές" εκδόσεις ώστε να διαλέξεις ποια αντέχει το πορτοφόλι σου. Και, μεταξύ μας, δεν επρόκειτο να αγοράσω τον Κώδικα ΝταΒίντσι σε "υπερπολυτελή" έκδοση.

dhatz
08-07-06, 18:30
Νομίζω έχει να κάνει με τις οικονομίες κλίμακας (μέγεθος αγοράς), με δυο λόγια με το τιράζ. Υπάρχουν πάγια έξοδα συγκεκριμένα, είτε βγεί σε 2.000 αντίτυπα, είτε σε 50.000.

Οσο για τους μεταφραστές, απ'οσο ακούω στην αγορά, βγάζουν μάλλον φραγκοδίφραγκα (για μεταφράσεις, ακόμα και "τεχνικές" - που απαιτούν ειδικές γνώσεις). Μόνο οι διερμηνείς βγάζουν κάτιτις.

Ούτε πάλι βλέπω τους εκδοτικούς οίκος και τα βιβλιοπωλεία να ανθίζουν ως κλάδοι (τουλάχιστον στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη), μάλλον κλείνουν και περικόπτουν δραστικά έξοδα μετακομίζοντας (βλ. π.χ. Μαλλιάρης, Προμηθέας απο Ερμού & Αγ.Σοφίας στο στενάκι στη Βύρωνος, Παπασωτηρίου απο Εθν.Αμύνης στο στενάκι μεταξύ Τσιμισκή & Π.Μελά μετά τη Διαγώνιο).

Αναλογο συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς, επισκεπτόμενος την ετήσια Εκθεση Βιβλίου, όπου βλέπει ποιά είναι τα ενδιαφέροντα του κοινού (ή έστω του κοινού που προσέρχεται στην έκθεση).

Προσωπικά αγοράζω εδώ και 10+ χρόνια απο Ιντερνετ-ικά βιβλιοπωλεία (κυρίως amazon), πολλές παραγγελίες το χρόνο, συνήθως πάνω απο $500 η καθεμια (για να μειώνεται το κόστος των μεταφορικών ως ποσοστό της αξιας της παραγγελίας). Παντως για κλασσικά / δημοφιλή βιβλία, μπορεί κανείς οπως γράφεις να τα βρεί OCRed στο Ιντερνετ ("παράνομα"), είτε π.χ. στο Gutenberg project.

Reef
08-07-06, 18:31
emav ωραια τα ειπες αλλα ειναι απαραδεκτες οι τιμες και καλα εγω πχ εχω λεφτα και αγοραζω βιβλια αλλα καποιος που ζει με τον βασικο πως θα παρει οποιοδηποτε βιβλιο για το παιδι του? με τι λεφτα?

απλα απαραδεκτο

emav
08-07-06, 18:41
Και πότε ήταν τα βιβλία για τους φτωχούς; Όπως έλεγε και ο Έρασμος πριν καμιά πεντακοσαριά χρόνια:

"Όταν έχω λεφτά, αγοράζω βιβλία. Αν περισσέψει κάτι, αγοράζω φαγητό και ρούχα."

Reef
08-07-06, 18:41
δεν παυει ομως αυτο να ειναι λαθος

dhmk
08-07-06, 18:48
Στις εκθέσεις βιβλίων δεν πηγαίνω πλέον γιατί είναι κοροϊδία. Αμα θέλεις να χάσεις και την εκπτωση του 10%, πήγαινε να αγοράσεις βιβλία στις εκθέσεις. Το 10% είναι προμήθεια του πωλητή στην έκθεση. Με αυτήν πληρώνεται που στέκεται εκεί πέρα. Ετσι δεν ξαναπήγα σε έκθεση όταν αντιλήφθηκα αυτή τη κατάσταση.

Τα βιβλία μου τα αγοράζω από το Carrefour. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Από όσο γνωρίζω ο Λιβάνης είναι η μόνη εκδοτική εταιρία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Αλλά δεν θα αγόραζα ποτέ μετοχές της!

tzanerman
08-07-06, 18:51
Υπάρχουν αρκετά επιπλέον έξοδα που ανεβάζουν την τιμή ενός βιβλίου. Κατ' αρχήν η φορολογία είναι εξοντωτική. Μπορεί ο ΦΠΑ για τα βιβλία να είναι 4,5% αλλά (απ' όσο ξέρω) για το χαρτί είναι 19%. Έπειτα είναι και τα δικαιώματα έκδοσης ενός βιβλίου που αφορούν μεν μόνο την ελληνική γλώσσα αλλά ισχύουν παγκοσμίως. Μπορεί οι συγγραφείς (όχι όλοι) και οι μεταφραστές να μην πληρώνονται καλά αλλά οι εκδοτικοί οίκοι μεταξύ τους ξέρουν να βγάζουν από τη μύγα ξύγκι. Βάλε επιπλέον το κέρδος του εκδοτικού οίκου και των μεταπωλητών και η τιμή "δικαιολογείται" ωραιότατα (σημειώστε τα εισαγωγικά, παρακαλώ).

Πρέπει, βέβαια, να συνυπολογίσουμε και την ποιότητα κάθε έκδοσης. Παραδείγματος χάριν, πέρυσι αγόρασα την αγγλική έκδοση του Κώδικα ΝταΒίντσι προς 6,99€. Η αντίστοιχη ελληνική έκδοση κόστιζε 20,00€. Φυσικά, η πρώτη ήταν έκδοση τσέπης ενώ η δεύτερη ήταν ο κλασικός τύπος βιβλίου που κυκλοφορή στην ελληνική αγορά (μαλακό εξώφυλλο, χοντρές σελίδες, μεγάλα στοιχεία -- ίσως, αυτός ο τύπος βιβλίου να "δικαιολογεί" περισσότερα έξοδα). Αντίστοιχος τύπος βιβλίου κυκλοφορεί και στην αγγλόφωνη αγορά προς 15,00€ περίπου.

Ας μην ξεχναμε οτι η Ελληνικη εκδοση βγαινει σε λιγοτερα αντιτυπα απο αυτες της Αγγλικης γλωσσας, καθως και σε μεγαλυτερο μεγεθος και με καλυτερο χαρτι και εξωφυλλο. Προσθεστε και τα κοστη που αναφερει ο φιλος emav παραπανω και εχετε μερικους απο τους λογους που τα βιβλια ειναι ακριβοτερα στην Ελλαδα. Περα ομως απο αυτο, δεν υπαρχει καποιος ιδιωτης (ειτε αυτος ειναι το βιβλιοπωλειο της γειτονιας, ειτε ειναι η Πρωτοπορεια, ή ο Παπασωτηριου) ο οποιος να μπορει να αγορασει τις ποσοτητες που αγοραζει το Αμαζον, ή το Play.com ουτως ωστε να μπορεσει να ριξει αρκετα τις τιμες... Εδω το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να ψαξεις να βρεις τα φθηνοτερα βιβλιοπωλεια - ξερω δυο φθηνοτερα απο την Πρωτοπορεια στην Αθηνα αυτη τη στιγμη.

emav ωραια τα ειπες αλλα ειναι απαραδεκτες οι τιμες και καλα εγω πχ εχω λεφτα και αγοραζω βιβλια αλλα καποιος που ζει με τον βασικο πως θα παρει οποιοδηποτε βιβλιο για το παιδι του? με τι λεφτα?

απλα απαραδεκτο
Για τους παραπανω λογους πιστευω οτι οι τιμες δεν ειναι απαραδεκτες. Αλλα δυστυχως για τα υπολοιπα δεν μπορω να σου δωσω ικανοποιητικη απαντηση.

dhmk
08-07-06, 19:01
Εδω το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να ψαξεις να βρεις τα φθηνοτερα βιβλιοπωλεια - ξερω δυο φθηνοτερα απο την Πρωτοπορεια στην Αθηνα αυτη τη στιγμη.

Την ενιαία τιμή του βιβλίου που την βάζεις; Που σημαίνει ότι αν κάποιος κάνει έκπτωση πάνω από 10% κινδυνεύει να πληρώσει χονδρό πρόστιμο; Που υποτίθεται ότι είναι για την "προστασία" του βιβλίου - όταν είναι δεδομένο ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια έκπτωσης.

Από την άλλη, όποιοι κι αν είναι οι "λόγοι", το γεγονός ότι έχουμε πέσει σε ένα είδος παγίδας που λέγεται "Ελληνική γλώσσα", δεν αναιρείται. Αλλά ευτυχώς η παγκοσμιοποίηση και το Internet να είναι καλά για να μην μας τα πρίζει ο κάθε τοπικός μπακάλης με την "μικρή του αγορά".

Ή θα το πάρουμε το ζήτημα... πατριωτικά, σε βάρος και της μόρφωσής/πληροφόρησής μας και της τσέπης μας;

HIK248
08-07-06, 19:02
Εδω το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να ψαξεις να βρεις τα φθηνοτερα βιβλιοπωλεια - ξερω δυο φθηνοτερα απο την Πρωτοπορεια στην Αθηνα αυτη τη στιγμη.


Ποια λες ;εγω ξέρω μόνο την Πολιτεία που είναι πιο φτήνη

Reef
08-07-06, 19:05
Την ενιαία τιμή του βιβλίου που την βάζεις; Που σημαίνει ότι αν κάποιος κάνει έκπτωση πάνω από 10% κινδυνεύει να πληρώσει χονδρό πρόστιμο;

τι ειναι αυτα? εδω εχουν απελευθερωσει τις τιμες στα παντα και σε ενα πραγμα που ειναι κατι παραπανω απο απλο προϊον , ενα δημοσιο αγαθο, ισχυουν τετοιοι αθλιοι προστατευτικοι νομοι? ΑΙΣΧΟΣΓια τους παραπανω λογους πιστευω οτι οι τιμες δεν ειναι απαραδεκτες. Αλλα δυστυχως για τα υπολοιπα δεν μπορω να σου δωσω ικανοποιητικη απαντηση.

ειναι θεμα συστηματος

JMK1234
08-07-06, 19:05
<<Μου έρχεται να πάρω αυτό το βιβλίο και να πάω σε αυτόν τον εκδοτικό οίκο να τους το κοπανήσω στο κεφάλι!>>

<< η Ελληνικη εκδοση βγαινει σε λιγοτερα αντιτυπα απο αυτες της Αγγλικης γλωσσας>>

ΦΙΛΟΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΟΡΗΓΕΙ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΑΠΟ 20-40%.

manoulamou
08-07-06, 19:13
Πειτε μου τι δεν ειναι στην Ελλαδα, ακριβοτερο απο τις χωρες της ΕΕ ή την Αμερικη,
και με μισθους σαφως χαμηλοτερους. Το βιβλιο γιατι να αποτελεσει εξαιρεση?
Αστε που μπαινουν πολλοι παραγοντες που στρεβλωνουν την τελικη τιμη.
Ακομα και τα καθαρα ελληνικα βιβλια επιβαρρυνονται απο ανοητους φορους
λες και αποτελουν ειδος πολυτελειας: κατι σαν τα κρανη για τις μοτοσυκλετες δλδ.
Οσο για την πολιτικη προωθησης του ελληνικου βιβλιου και στο εσωτερικο
ιδιως ομως προς στο εξωτερικο απο το Υπουργειο Πολιτισμου επιεικως ανυπαρκτη!

tzanerman
08-07-06, 19:20
τι ειναι αυτα? εδω εχουν απελευθερωσει τις τιμες στα παντα και σε ενα πραγμα που ειναι κατι παραπανω απο απλο προϊον , ενα δημοσιο αγαθο, ισχυουν τετοιοι αθλιοι προστατευτικοι νομοι? ΑΙΣΧΟΣειναι θεμα συστηματος
Εξαρταται πως το εννοεις το συστημα. Οι εκδοτες δεν μπορουν να κανουν και πολλα πραγματα για την φορολογια του χαρτιου, ή για την αξια του. Το μονο που μπορουν να κανουν ειναι να βρουν καποιον φθηνοτερο εκτυπωτη/βιβλιοδετη και να περιορισουν τα λειτουργικα τους εξοδα - δεν ειμαι του "κυκλωματος" οποτε και δεν μπορω να πω τι αλλο παιζει μεσα. Και βεβαια δεν μπορουν να κανουν τιποτα για την οποιαδηποτε φορολογια σκεφτει να τους (μας) μπηξει το ελληνικο κρατος...

Reef
08-07-06, 19:24
Εξαρταται πως το εννοεις το συστημα. Οι εκδοτες δεν μπορουν να κανουν και πολλα πραγματα για την φορολογια του χαρτιου, ή για την αξια του. Το μονο που μπορουν να κανουν ειναι να βρουν καποιον φθηνοτερο εκτυπωτη/βιβλιοδετη και να περιορισουν τα λειτουργικα τους εξοδα - δεν ειμαι του "κυκλωματος" οποτε και δεν μπορω να πω τι αλλο παιζει μεσα. Και βεβαια δεν μπορουν να κανουν τιποτα για την οποιαδηποτε φορολογια σκεφτει να τους (μας) μπηξει το ελληνικο κρατος...

εννοω οτι ειναι απαραδεκτι να υπαρχουν τοσο βαριες φορολογιες και ελεγχος τιμων σε ενα τετοιο ειδος και οτι αυτο εχει να κανει με τον τροπο που αντιμετωπιζει η κυβερνηση το βιβλιο, αντι να κοιταξει πως να ριξουν τις τιμες βαραει αλυπητα

dhmk
08-07-06, 19:25
Και κάτι ακόμη. Στην (φτωχή) Αγγλία ο ΦΠΑ για τα βιβλία είναι 0%. Ετσι λοιπόν ότι βιβλία αγόραζα από κει δεν είχαν ΦΠΑ. Αλλά στην τελευταία μου αγορά απόκτησαν ΦΠΑ 4.5%. Και αυτό όχι γιατί κάτι άλλαξε εκεί με τον ΦΠΑ αλλά γιατί άλλαξε κάποιος κανονισμός της ΕΕ και χρεώνεται ο ΦΠΑ της χώρας προορισμού, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας. Ελπίζω, τουλάχιστον, ο ΦΠΑ να έρθει τελικά εδώ και να μην τον... φάνε οι Βρετανοί!

dhatz
08-07-06, 19:33
Με τα σημερινά δεδομένα, η καλύτερη λύση είναι ΚΑΛΗ γνώση Αγγλικών και σύνδεση Ιντερνετ. Αλλωστε σήμερα η τεχνολογία των LCD κανει πολυ ανετη την ανάγνωση απο την οθόνη, όχι σαν τις CRT που είχαμε παλια. Τώρα βέβαια, αν ο άλλος έχει φετιχ με το χαρτί, να το νιώθει και να το μυρίζει (το'χω ακούσει κι αυτό απο βιβλιοφιλους)...

Τόσο για κλασσική λογοτεχνία κλπ που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς ΤΑ ΠΑΝΤΑ π.χ. στο Gutenberg project, όσο και για πιο εξεζητημένα. Προσωπικά μου κάνει μια χαρά τη δουλειά, αν είμαι στο γραφείο και θέλω να ανατρέξω σε κάποιο βιβλίο που έχω σπίτι, απλά το τσιμπάω απο το Ιντερνετ, πάντα στο πρωτότυπο.

Για να μην αναφερθώ στο ότι η ποιότητα των μεταφράσεων έχει πέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τα τελευταία χρόνια.

dhmk
08-07-06, 19:51
Μια χαρακτηριστική περίπτωση κερδοσκοπίας που είχα γίνει μάρτυρας το 1998. Είχα αγοράσει ένα βιβλίο (σε μετάφραση) που είχε γίνει μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Το είχα αγοράσει 3.500δρχ. Λοιπόν το βιβλίο, βοηθούντως και κάποιων δημοσιεύσεων στον τύπο, έγινε σημαντική επιτυχία και στην Ελλάδα.

Μετά από ένα χρόνο κυκλοφόρησε και δεύτερο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα αντίστοιχου μεγέθους. Λοιπόν το αγόρασα για 7.000δρχ.

Και επίσης το ίδιο βιβλίο που αγόρασα 3.500δρχ βαθμιαία άρχισε να πλησιάζει στην τιμή του δεύτερου. Σήμερα είμαι σίγουρος ότι θα έχουν την ίδια τιμή. Το τσέκαρα, 19.80 & 20.88 αντίστοιχα σε τιμές του greekbooks.gr. Μυστηριωδώς... έχουν μείνει στις ίδιες τιμές έκτοτε.

Ποιά ήταν η εξήγηση όλων αυτών των μεταλλάξεων στην τιμή;

Εσείς πείτε μου!

tzanerman
08-07-06, 19:57
Τώρα βέβαια, αν ο άλλος έχει φετιχ με το χαρτί, να το νιώθει και να το μυρίζει (το'χω ακούσει κι αυτό απο βιβλιοφιλους)...
Το γυαλιστερο χαρτι μυριζει καλυτερα απο το απλο, οπως και η κολλα που χρησιμοποιουν σε γυαλιστερο χαρτι ειναι καλυτερη απο αυτη του απλου. :rofl:


Για να μην αναφερθώ στο ότι η ποιότητα των μεταφράσεων έχει πέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τα τελευταία χρόνια.
Εγω παλι θα ελεγα το αντιθετο. Εχει ανεβει πολυ η ποιοτητα των μεταφρασεων, εχω σαν μετρο συγκρισης παλαιοτερες "φθηνες" μεταφρασεις βιβλιων εκδοσεων Μπελ σε σχεση με νεες. Και φυσικα δεν συμφερει εναν εκδοτη οπως, πχ, ο Λιβανης να βγαλει βιβλια χωρις αξιοπρεπη μεταφραση, θα χασει δουλεια...

veli
08-07-06, 20:01
Παιδιά νομίζω ότι σας διαφεύγει κάτι... Δεν είναι μόνο τα βιβλία ακριβά στην Ελλάδα αλλά τα πάντα... Και κυρίως ότι έχει να κάνει με πολιτισμό και διασκέδαση... Το μόνο κακό είναι ότι στα βιβλία ειδικά δεν μπορείς εύκολα να τα "κλέψεις" μέσω διαδικτύου (όπως ταινίες μουσική κτλ) γιατί δεν είναι και το πλέον πρακτικό να διαβάζεις από οθόνη ούτε και συμφέρει η εκτύπωση... Το μόνο καλό είναι ότι οι Έλληνες έτσι κι αλλιώς δε διαβάζουν και καθόλου οπότε μικρό ρόλο παίζει στον πληθωρισμό η άνοδος της τιμής τους.
Νομίζω ότι η τιμή των βιβλίων είναι ανάλογη της απαράδεκτης κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία μας, με όλες τις τιμές να ανεβαίνουν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα εισοδήματα μας να βρίσκονται πάντα στην τελευταία θέση!

Η λύση που υπάρχει είναι απλή: Τα βιβλία δανείζονται πολύ εύκολα!
Υπάρχουν βιβλιοθήκες για δανεισμό αλλά επίσης υπάρχουν και φίλοι - γνωστοί πρόθυμοι να μας δανείσουν βιβλία και εμείς να δανείσουμε άλλους. Επίσης αν έχετε κολλητούς τα αγοράζετε μαζί και τα μοιράζεστε μετά.. Το ίδιο και με τα cd,dvd κτλ τα οποία τα κατεβάζετε από το διαδίκτυο (όσο μπορείτε ακόμα) και δεν πληρώνετε φράγκο! Πειρατεία κτλ ξέρετε...
Όταν οι νόμοι δεν σέβονται τους πολίτες γιατί οι πολίτες να σέβονται τους νόμους;

emav
08-07-06, 20:07
Τώρα βέβαια, αν ο άλλος έχει φετιχ με το χαρτί, να το νιώθει και να το μυρίζει (το'χω ακούσει κι αυτό απο βιβλιοφιλους)...

Η καλύτερή μου μέρα ήταν η 12 Σεπτεμβρίου που παίρναμε τα καινούρια βιβλία από το σχολείο. Είχα μάλιστα αυτοματοποιήσει τη διαδικασία. Σνιφάριζα τέσσερις φορές το κάθε βιβλίο (σε διαφορετικές σελίδες, βέβαια). Υπολόγισε γύρω στα 15 βιβλία κάθε χρονιά... Πήγαινα μαστουρωμένος στο σχολείο για το υπόλοιπο της χρονιάς! :stoned:

Reef
08-07-06, 20:50
Η καλύτερή μου μέρα ήταν η 12 Σεπτεμβρίου που παίρναμε τα καινούρια βιβλία από το σχολείο. Είχα μάλιστα αυτοματοποιήσει τη διαδικασία. Σνιφάριζα τέσσερις φορές το κάθε βιβλίο (σε διαφορετικές σελίδες, βέβαια). Υπολόγισε γύρω στα 15 βιβλία κάθε χρονιά... Πήγαινα μαστουρωμένος στο σχολείο για το υπόλοιπο της χρονιάς! :stoned:

εγω παλι προτιμουσα να τα καιω στο τελος της χρονιας και να φτιαχνομαι μυριζοντας τον καπνο! :oneup:

tzanerman
08-07-06, 20:55
Η λύση που υπάρχει είναι απλή: Τα βιβλία δανείζονται πολύ εύκολα!
Υπάρχουν βιβλιοθήκες για δανεισμό αλλά επίσης υπάρχουν και φίλοι - γνωστοί πρόθυμοι να μας δανείσουν βιβλία και εμείς να δανείσουμε άλλους. Επίσης αν έχετε κολλητούς τα αγοράζετε μαζί και τα μοιράζεστε μετά.. Το ίδιο και με τα cd,dvd κτλ τα οποία τα κατεβάζετε από το διαδίκτυο (όσο μπορείτε ακόμα) και δεν πληρώνετε φράγκο! Πειρατεία κτλ ξέρετε...
Όταν οι νόμοι δεν σέβονται τους πολίτες γιατί οι πολίτες να σέβονται τους νόμους;
Με αυτη τη λογικη, επειδη ο νομος δεν με σεβεται που θελω να παω με 160 στην Αττικη οδο εγω δεν πρεπει να υπακουσω αλλα να παω με το αμαξι μου ως εκει που μπορω... Ε δεν δουλευει ετσι το πραγμα... Εκτος και αν το ποστ σου εχει ειρωνικη διαθεση και δεν το καταλαβα.

dhatz
08-07-06, 20:58
εγω παλι προτιμουσα να τα καιω στο τελος της χρονιας και να φτιαχνομαι μυριζοντας τον καπνο! :oneup:

Ποτέ δεν έκαψα βιβλίο, ούτε σχολικό, εκτός ενός μόνο μαθήματος (στο οποίο είχα και τον χειρότερο βαθμό γιατί δεν άντεχα να διαβάζω τις αρλούμπες). Ο νοών νοείτο.

dhatz
08-07-06, 21:21
Εγω παλι θα ελεγα το αντιθετο. Εχει ανεβει πολυ η ποιοτητα των μεταφρασεων, εχω σαν μετρο συγκρισης παλαιοτερες "φθηνες" μεταφρασεις βιβλιων εκδοσεων Μπελ σε σχεση με νεες. Και φυσικα δεν συμφερει εναν εκδοτη οπως, πχ, ο Λιβανης να βγαλει βιβλια χωρις αξιοπρεπη μεταφραση, θα χασει δουλεια...

Σίγουρα είναι και θέμα δείγματος.

Συχνά έχω ξεφυλλίσει π.χ. στην έκθεση βιβλίου διάφορα ξένα "κλασσικά" βιβλία (που είχα τα original πρόχειρα στο νου μου) σε ελληνική μετάφραση και δεν έμεινα και πολύ ικανοποιημένος.

Ισως ομως να έχεις δίκιο για τα βιβλία εν γένει και να είμαι περισσότερο αρνητικά επηρεασμένος από τις "μεταφράσεις" σε ΜΜΕ (ειδικά σε οικονομική ειδησεογραφία που παρακολουθώ συνεχώς και συχνά τυχαίνει να διαβάσω κάτι στο Reuters ή bloomberg και λιγες ωρες μετά το ίδιο θέμα σε ελληνικό ΜΜΕ, οπως προκύπτει από το "παιχνίδι σπασμένου τηλεφώνου" που αλλοιώνει εντελώς το νόημα).

Και ουτε λόγος για τις ταινίες στην τηλεόραση.

manoulamou
08-07-06, 21:41
Γραφτειτε μελη εδω: http://www.bookcrossing.com/ ;)
Μαθετε περισσοτερα:http://en.wikipedia.org/wiki/Bookcrossing
Λεπτομερειες: http://www.bookcrossing.com/faqs
:respekt: :respekt: :respekt:

no_logo
08-07-06, 22:09
για τις τιμές των βιβλίων νομίζω πως μεγάλο ρόλο έχει και η αγορά στην οποία απευθύνονται. Έτσι λοιπόν η ελλάδα είναι μία πολύ μικρή χώρα και επιπλέον οι έλληνες διαβάζουν ελάχιστα. Πρόσφατα βγήκαν κάποιες μετρήσεις που αποδεικνύουν πως η αγορά και η ανάγνωση βιβλίων έχει μειωθεί σημαντικά στην ελλάδα.
Πάντως παλιότερα υπήρχαν δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες αλλά και αυτές με το καιρό έχουν εξαφανισθεί, ήταν μία διέξοδος

tzanerman
08-07-06, 22:21
Και βεβαια τα παντα γινονται αναποδα στο μπουρδελο-wannabe που ζουμε... Οταν κατι δεν εχει ζητηση, μειωνεται η τιμη του, δεν αυξανεται...

veli
08-07-06, 23:36
Με αυτη τη λογικη, επειδη ο νομος δεν με σεβεται που θελω να παω με 160 στην Αττικη οδο εγω δεν πρεπει να υπακουσω αλλα να παω με το αμαξι μου ως εκει που μπορω... Ε δεν δουλευει ετσι το πραγμα... Εκτος και αν το ποστ σου εχει ειρωνικη διαθεση και δεν το καταλαβα.

Ε όχι κι έτσι! Δεν είπα ότι ισχύει για όλους τους νόμους... Καλά κάνει και υπάρχει νόμος να πας με 120 και φυσικά σωστό είναι να τον σέβεσαι... Αν όμως ο "νόμος" σου έλεγε να πας με 30 ας πούμε στην Αττική οδό τότε θα ήσουν θύμα αν τον σεβόσουν και έχανες κάθε μέρα 1 ώρα από την ζωή σου εξ'αιτίας του! Με αυτή πάντα τη λογική θεωρώ και θύμα κάποιον που θα σκάσει 25 ευρώ να αγοράσει ένα cd για να ακούσει λίγο μουσική τη στιγμή που τα 25 ευρώ θα δουλεύει μια ολόκληρη μέρα και βάλε για να τα βγάλει! Και ακόμα περισσότερο γιατί ο σκοπός του νόμου περι πνευματικής ιδιοκτησίας έχει καταντήσει να προστατεύει την απόλυτη αισχροκέρδια των "πνευματικών επιχειρήσεων¨...

tzanerman
09-07-06, 00:17
Ναι, αλλα αλλο η μουσικη, οπου ενα σιντι ευρειας καταναλωσης θα βγει σε 10000+ αντιτυπα, και αλλο η εκδοση ενος βιβλιου, του οποιου το ελαχιστο τιραζ ειναι 2000 και με ασυγκριτως πιο ακριβα υλικα κατασκευης.

veli
09-07-06, 00:41
Ναι, αλλα αλλο η μουσικη, οπου ενα σιντι ευρειας καταναλωσης θα βγει σε 10000+ αντιτυπα, και αλλο η εκδοση ενος βιβλιου, του οποιου το ελαχιστο τιραζ ειναι 2000 και με ασυγκριτως πιο ακριβα υλικα κατασκευης.

2000 αντίτυπα; Μα όλα τα βιβλία είναι πανάκριβα και συνήθως αυτά που είναι "ευρείας κατανάλωσης" ακόμα περισσότερο... Ο Κώδικας Ντα Βίντσι ας πούμε (που το κάθε καρακατιναριό τον αγόρασε) που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα στον κόσμο έχει τιμή γύρω στα 20-22 ευρώ το κομμάτι... Εντάξει έχει πολλά φύλλα (πως τα γεμίζει ο Νταν Μπράουν ήθελα να ξερα) αλλά τόσα λεφτά ένα βιβλίο δεν είναι πολλά για τα Ελληνικά δεδομένα; Με 500Ε βασικό και 22 ευρώ ένα βιβλίο είναι λογικό; 23 βιβλία το μήνα μισθό; Και πόσο κάνει ο "κωδικας ντα βίντσι" ας πούμε στην Αγγλία ή στη Γερμανία που έχουν διπλό μισθό (ίσως και παραπάνω)... Νομίζω τα ίδια ή και λιγότερο...
Άρα ποιό το συμπέρασμα;
Οι μισθοί μας χαμηλοί, το μορφωτικό μας επίπεδο χαμηλό και το κράτος δεν κάνει τίποτα για να ανεβάσει ένα από τα δύο!

maik
09-07-06, 01:19
Σχετικα με την ενιαια τιμη των βιβλιων ειναι κατι που ζητηθηκε απο τα μικρα βιβλιοπολεια για να αντεξουν τον ανταγωνισμο των μεγαλων που μπορουσαν να κανουν εκπτωσεις μεχρι και 50%.
Τωρα βεβαια εχουμε το εξης παραδοξο.

Το κοστος εκτυπωσης-βιβλιοδετησης για ενα αξιοπρεπες βιβλιο γυρω στις 200 σελιδες ειναι 2 €.

Τωρα πως φτανει αυτο να πουλιεται 30+ € μονο οι εκδοτικοι οικοι μπορουν να μας το πουν.

emav
09-07-06, 01:25
Οι μισθοί μας χαμηλοί, το μορφωτικό μας επίπεδο χαμηλό και το κράτος δεν κάνει τίποτα για να ανεβάσει ένα από τα δύο!

Ε, καλά! Αν περιμέναμε τα μυθιστορήματα του Νταν Μπράουν για να ανεβάσουμε το μορφωτικό μας επίπεδο, σωθήκαμε! Αυτά ανέβασαν μόνο τα νούμερα τηλεθέασης του Χαρδαβέλλα. :p

veli
09-07-06, 01:53
Ε, καλά! Αν περιμέναμε τα μυθιστορήματα του Νταν Μπράουν για να ανεβάσουμε το μορφωτικό μας επίπεδο, σωθήκαμε! Αυτά ανέβασαν μόνο τα νούμερα τηλεθέασης του Χαρδαβέλλα. :p
Εννοείται... Αυτό το χρησιμοποιώ σαν παράδειγμα γιατί είναι ένα ευρέως διαδεδομένο ανάγνωσμα που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα... Και έχει βγάλει και εκατομμύρια ευρώ...

dhmk
09-07-06, 07:09
Σχετικά με το κόστος του χαρτιού εγώ έχω σχηματίσει μια διαφορετική εντύπωση. Και ας με διαψεύσουν οι εμπλεκόμενοι στο χώρο. Π.χ. το βιβλίο “On writing” του Stephen King. Πρόκειται για ένα αρκετά μικρό βιβλίο που αν είχε εκδοθεί σε βιβλίο τσέπης δεν θα εντυπωσίαζε καθόλου για το μέγεθός του. Και τι παρατηρούμε στην συγκεκριμένη έκδοση «βιβλιοπωλείου», σε αυτό αλλά και σε άλλα βιβλία άλλων εκδοτικών οίκων; Τεράστια περιθώρια, πάρα πολύ λευκό, αναξιοποίητο χαρτί. Αυτή είναι η γενικότερη αντίληψή μου από πολλά βιβλία Ελληνικών εκδοτικών οίκων. Και εκείνο που πιστεύω είναι ότι ο όγκος του βιβλίου δεν καθορίζει αντικειμενικά το κόστος του και άρα την τελική του τιμή προς το κοινό αλλά είναι μια μέθοδος για να καθορίζεται η επιθυμητή τελική τιμή του με βάζει τις προβλέψεις για την όποια επιτυχία του. Ο όγκος ενός βιβλίου αυξομειώνεται με βάση την επιθυμητή τελική αξία και όχι μόνο από το μέγεθος του περιεχομένου. Αν είναι πιο χονδρό μπορώ να το πουλήσω «δικαιολογημένα» και πιο ακριβά.

Προφανώς τα βιβλία τσέπης δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Βέβαια θέλω να πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, και για να μην γίνομαι άδικος, η επιλογή μπορεί να έγινε με το σκεπτικό ότι αυτό το βιβλίο του King μπορεί να ενδιέφερε ένα πιο περιορισμένο και απαιτητικό κοινό από ότι συνήθως τα «κανονικά» βιβλία του. Εξ ου και μια πιο «περιποιημένη» έκδοση. Αλλά από την δική μου πλευρά, θα έλεγα ότι αν είναι έτσι, είναι λάθος σκέψη. Γιατί θα έπρεπε δηλαδή να το αγοράσω στη διπλή τιμή; Πώς αυτό μπορεί να ικανοποιεί εμένα;Σχετικα με την ενιαια τιμη των βιβλιων ειναι κατι που ζητηθηκε απο τα μικρα βιβλιοπολεια για να αντεξουν τον ανταγωνισμο των μεγαλων που μπορουσαν να κανουν εκπτωσεις μεχρι και 50%.

Ναι, αυτό το ήξερα, αλλά για πιο λόγο να πληρώνω εγώ περισσότερα για να επιβιώσουν μερικοί μικροεπαγγελματίες; Σε τι με βοηθάει εμένα αυτό; Να κάνουν άλλη δουλειά. Να ανοίξουν σουβλατζίδικο!

Παρόλα αυτά δοκίμασε να περάσεις από Ελευθερουδάκη. Εκεί είναι που δεν κάνουν καμιά απολύτως έκπτωση. Αν θέλεις μαζοχιστικά να πληρώσεις την ανώτερη δυνατή τιμή για Ελληνικό ή ξένο βιβλίο, πήγαινε στου Ελευθερουδάκη! Ακόμη και βιβλία που θα σου έρθουν σε δυο μέρες από amazon.uk ακόμη και στη μισή τιμή. Μακρυάααααα!!!


Και πόσο κάνει ο "κωδικας ντα βίντσι" ας πούμε στην Αγγλία ή στη Γερμανία που έχουν διπλό μισθό (ίσως και παραπάνω)... Νομίζω τα ίδια ή και λιγότερο...

Εμ, δεν έριξες και μια ματιά στο amazon.uk. Η έκδοση με το μαλακό εξώφυλλο έχει 5.77 ευρώ και αυτή με το σκληρό εξώφυλλο (εικονογραφημένη) έχει 14.44. Και όχι το βιβλίο αυτό, ως κείμενο δεν είναι ογκώδες (560 σελίδες το χαρτόδετο, μεσαίου μεγέθους). Εδώ στην Ελλάδα το έχουν "φουσκώσει" για να φουσκώσουν ανάλογα και την τιμή.


Και μου έχουν κοψει το ADSL και είμαι αυτή τη στιγμή με dial-up. Ελπίζω αυτό να είναι για καλό σκοπό. Δηλαδή διπλασιασμό ταχύτητας και όχι μια από τις συνήθεις διακοπές που βιώνω κάθε ένα-δύο μήνες.

tzanerman
09-07-06, 08:22
2000 αντίτυπα; Μα όλα τα βιβλία είναι πανάκριβα και συνήθως αυτά που είναι "ευρείας κατανάλωσης" ακόμα περισσότερο... Ο Κώδικας Ντα Βίντσι ας πούμε (που το κάθε καρακατιναριό τον αγόρασε) που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα στον κόσμο έχει τιμή γύρω στα 20-22 ευρώ το κομμάτι... Με 500Ε βασικό και 22 ευρώ ένα βιβλίο είναι λογικό; 23 βιβλία το μήνα μισθό; Και πόσο κάνει ο "κωδικας ντα βίντσι" ας πούμε στην Αγγλία ή στη Γερμανία που έχουν διπλό μισθό (ίσως και παραπάνω)... Νομίζω τα ίδια ή και λιγότερο...
Άρα ποιό το συμπέρασμα;

Συιγκρινεις ανομοια πραγματα. Οπως εγραψα σε δυο μου ποστ στη πρωτη σελιδα, και οπως εγραψε και ο emav, εδω τα βιβλια τυπωνονται σε καλυτερης ποιοτητας χαρτι, εχουν καλυτερα εξωφυλλα, εχουν μεγαλυτερο μεγεθος, καλυτερη εκτυπωση, πρεπει να πληρωσουμε δικαιωματα και μεταφραστη (στη περιπτωση των μεταφρασμενων βιβλιων) και βγαινουν σε μικροτερο αριθμο αντιτυπων. Βαλε στα παραπανω και την φορολογια, το κυκλωμα διακινησης των βιβλιων (μεσαζοντες, βιβλιοπωλεια κτλ) και φτανουμε στη τιμη που εχουν τα βιβλια στην Ελλαδα. Η οποια και μπορει να ειναι πιο ακριβη απ'οτι θα μπορουσε, δε λεω, αλλα οχι πολυ περισσοτερο.

Τις Αγγλικες paperback τσεπης εκδοσεις μπορεις να τις συγκρινεις μονο με εκδοσεις τυπου Μπελ (Στηβεν Κινγκ, Τζον Κοννολυ, Στηβεν Κονελυ, Ντην Κοοντζ, κα που δεν θυμαμαι), οπου και η τιμη ειναι αναλογη, 6-8 ευρω αναλογα με τις σελιδες του βιβλιου. Και τα ελληνικα εχουν πλαστικοποιημενο εξωφυλλο (τουλαχιστον των εκδοσεων μπελλ).

dhmk
09-07-06, 09:18
Συιγκρινεις ανομοια πραγματα. Οπως εγραψα σε δυο μου ποστ στη πρωτη σελιδα, και οπως εγραψε και ο emav, εδω τα βιβλια τυπωνονται σε καλυτερης ποιοτητας χαρτι, εχουν καλυτερα εξωφυλλα, εχουν μεγαλυτερο μεγεθος, καλυτερη εκτυπωση, πρεπει να πληρωσουμε δικαιωματα και μεταφραστη (στη περιπτωση των μεταφρασμενων βιβλιων) και βγαινουν σε μικροτερο αριθμο αντιτυπων. Βαλε στα παραπανω και την φορολογια, το κυκλωμα διακινησης των βιβλιων (μεσαζοντες, βιβλιοπωλεια κτλ) και φτανουμε στη τιμη που εχουν τα βιβλια στην Ελλαδα. Η οποια και μπορει να ειναι πιο ακριβη απ'οτι θα μπορουσε, δε λεω, αλλα οχι πολυ περισσοτερο.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Και ανάφερα την περίπτωση των βιβλίων που αγόρασα το 1998. Τα οποία, να μην το κρύψουμε, ήταν "Η συναισθηματική νοημοσύνη" και η "Συναισθηματική νοημοσύνη στην εργασία" του Ντάνιελ Γκόλεμαν, ο οποίος, από ότι φαίνεται δεν είναι πλέον στη μόδα.

Επίσης ο νόμος "ενιαίας τιμής του βιβλίου" έγινε για να προστατευθούν οι μικροί που δεν μπορούσαν να κάνουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις για τους όποιους λόγους. Που σημαίνει ότι περιθώρια εκπτώσεων υπήρχαν και υπάρχουν.

Αλλωστε από παλιά άκουγα στα βιβλιοπωλεία την έκφραση, στα Ελληνικά βιβλία μπορώ να κάνω σημαντικές εκπτώσεις ενώ στα ξενόγλωσσα όχι. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη γιατί δεν τα επισκέπτομαι πλέον. Πάω σε αυτούς μόνο που ειναι καθιερωμένο να μου κάνουν εκπτώσεις.

Από την άλλη γιατί δεν γίνονται εκδόσεις αντίστοιχες με των βιβλίων τσέπης του εξωτερικού και εδώ - και μάλιστα παράλληλα με τις "πολυτελείς"; Και να είναι το ίδιο φθηνές; Ή επειδή την έχουμε πάρει την "κουλτούρα" παρά πολύ ψηλά δεν θέλουμε να το κάνουμε για να μην την... προσβάλλουμε;

tzanerman
09-07-06, 09:26
Τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Και ανάφερα την περίπτωση των βιβλίων που αγόρασα το 1998. Τα οποία, να μην το κρύψουμε, ήταν "Η συναισθηματική νοημοσύνη" και η "Συναισθηματική νοημοσύνη στην εργασία" του Ντάνιελ Γκόλεμαν, ο οποίος, από ότι φαίνεται δεν είναι πλέον στη μόδα.

Επίσης ο νόμος "ενιαίας τιμής του βιβλίου" έγινε για να προστατευθούν οι μικροί που δεν μπορούσαν να κάνουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις για τους όποιους λόγους. Που σημαίνει ότι περιθώρια εκπτώσεων υπήρχαν και υπάρχουν.

Αλλωστε από παλιά άκουγα στα βιβλιοπωλεία την έκφραση, στα Ελληνικά βιβλία μπορώ να κάνω σημαντικές εκπτώσεις ενώ στα ξενόγλωσσα όχι. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη γιατί δεν τα επισκέπτομαι πλέον. Πάω σε αυτούς μόνο που ειναι καθιερωμένο να μου κάνουν εκπτώσεις.

Από την άλλη γιατί δεν γίνονται εκδόσεις αντίστοιχες με των βιβλίων τσέπης του εξωτερικού και εδώ - και μάλιστα παράλληλα με τις "πολυτελείς"; Και να είναι το ίδιο φθηνές; Ή επειδή την έχουμε πάρει την "κουλτούρα" παρά πολύ ψηλά δεν θέλουμε να το κάνουμε για να μην την... προσβάλλουμε;
Ποια στοιχεια;
Με την ιδια λογικη θα επρεπε ο Κωδικας Ντα Βιντσι να πουλιεται 30 ευρω, αλλα δεν συμβαινει αυτο...
Περιθωριο εκπτωσεων υπαρχει παντα και παντου. Αλλα εξαρταται απο τον καταστηματαρχη, τι ποσοστο θελει να βγαλει, τι εξοδα εχει, κτλ.
Εκδοσεις αντιστοιχες των βιβλιων τσεπης γινονται (ανεφερα τις εκδοσεις Μπελ), αλλα οχι σε ολους τους τιτλους και οχι απο τους περισσοτερους εκδοτες... Το γιατι δεν μπορω να το απαντησω.

manoulamou
09-07-06, 09:31
Μα καλα ολοι γλωσσομαθεις και εξωστρεφεις ειμαστε?
Δεν υπαρχει καποιος που να διαβαζει εντελως ελληνικα βιβλια απο ελληνες συγγραφεις?
Οχι οτι αυτα ειναι φτηνοτερα!
Α και κατι αλλο, προσεξα κατι επειδη ψωνιζω πολυ (οn-line) απο την Πρωτοπορια:
Yπαρχουν απιστευτες τιμες σε καθαρα ξενογλωσσα πολυτελεστατα καλιτεχνικα λευκωματα του εκδοτικου οικου Taschen (τα λεγομενα και coffee-table)
καθως επισης και σε best sellers προηγουμενων ετων εως και 70% κατω!!!
Αυτο πως μπορει καποιος να το αιτιολογησει με λογικα επιχειρηματα βασισμενα σε οικονομικους ορους?

dhmk
09-07-06, 09:39
Σου ανέφερα συγκεκριμένη περίπτωση. Βιβλίου του οποίου η αξία διπλασιάστηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο όταν σημειώθηκε σχετική επιτυχία.

Τα περιθώρια εκπτώσεων που "υπάρχουν πάντα", είναι αυτο ακριβώς για το οποίο συζητάμε.

Εκτός από τα Bell άλλη σοβαρή εταιρία που να παράγει αξιόλογα βιβλία του είδους αυτού δεν υπάρχει. Αλλά αυτό το έχω ήδη αναφέρει και εγώ αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις προηγούμενα ποστ μου.

Το ότι μόνο μια εταιρία βγάζει αξιόλογα βιβλία τέτοιου είδους, αυτό μπορεί να είναι ένα στοιχείο που κάτι να λέει. Δηλαδή ένα "πολυτελές" βιβλίο με πάνω από το διπλάσιο τιμή, από το τσέπης, πουλάει καλύτερα στην Ελλάδα; Ή μήπως το "πολυτελές" είναι μια δικαιολογία για μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους και του στιλ "πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες";

Δεν είναι "δεν ξέρεις". Μπορείς να σκεφθείς.

Οσο για το πώς διαμορφώνεται ακριβώς το κόστος ενός βιβλίου, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το υπόθέσουμε αλλά μόνο οι λογιστές των εκδοτικών οίκων είναι σε θέση να μας πουν με ακρίβεια αν θέλουν να είναι πραγματικά ειλικρινείς.

Ισως αν κοιτάγαμε τα στοιχεία της Λιβάνης που είναι εισηγμένη και είναι αναγκασμένη κάποια πράγματα να τα δημοσιεύει.

dhmk
09-07-06, 09:44
καθως επισης και σε best sellers προηγουμενων ετων εως και 70% κατω!!!
Αυτο πως μπορει καποιος να το αιτιολογησει με λογικα επιχειρηματα βασισμενα σε οικονομικους ορους?

Ενδεχομένως πρόκειται ακριβώς γιαυτό, για βιβλία που ήταν best sellers προηγούμενα έτη και δεν είναι πλέον, έτσι ανήκουν στην κατηγορία των "αδιάθετων". Ετσι τα σκοτώνουν στην όποια τιμή για να τα ξεφορτωθούν.

Τα αδιάθετα βιβλία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι εκδοτικοί οίκοι, σύμφωνα με μια μελέτη που είχα διαβάσει για την Ελληνική αγορά βιβλίου.

tzanerman
09-07-06, 10:02
Σου ανέφερα συγκεκριμένη περίπτωση. Βιβλίου του οποίου η αξία διπλασιάστηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο όταν σημειώθηκε σχετική επιτυχία.

Εκτός από τα Bell άλλη σοβαρή εταιρία που να παράγει αξιόλογα του είδους αυτού δεν υπάρχει. Αλλά αυτό το έχω ήδη αναφέρει και εγώ αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις προηγούμενα ποστ μου.

Το ότι μόνο μια εταιρία βγάζει αξιόλογα βιβλία τέτοιου είδους, αυτό μπορεί να είναι ένα στοιχείο που κάτι να λέει. Δηλαδή ένα "πολυτελές" βιβλίο με πάνω από το διπλάσιο τιμή, από το τσέπης, πουλάει καλύτερα στην Ελλάδα; Ή μήπως το "πολυτελές" είναι μια δικαιολογία για μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους και του στιλ "πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες";

Δεν είναι "δεν ξέρεις". Μπορείς να σκεφθείς.

Οσο για το πώς διαμορφώνεται ακριβώς το κόστος ενός βιβλίου, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το υπόθέσουμε αλλά μόνο οι λογιστές των εκδοτικών οίκων μπορούν να μας πουν κάτι ακριβές αν θέλουν να είναι πραγματικά ειλικρινείς.

Παντα κανω τον κοπο να διαβασω τ απροηγουμενα ποστ. Αναφερεις τις Μπελ, αλλα οχι σαν την μοναδικη εταιρεια που βγαζει ποιοτικα βιβλια τσεπης.
Ακριβως επειδη σκεφτομαι γραφω ''δεν ξερω''. Δεν ειμαι κομματι του κυκλωματος, ουτε εχω συγγενη με εκδοτικο οικο για να ξερω ποια ακριβως ειναι τα εξοδα εκδοσης ενος βιβλιου, οποιασδηποτε μορφης.
Μου ανεφερες μονο ενα βιβλιο στο οποιο εγινε ανατιμηση λογω εμπορικοτητας. Μπορεις να αναφερεις αλλο; Αυτο το ενα ειναι στοιχειο, οχι στοιχεια... Και προσεξε, δεν λεω οτι δεν εγινε για τους λογους που αναφερεις, απλα δεν μπορουμε να ειμαστε σιγουροι οτι το φαινομενο ειναι γενικο.

Προσεξε τωρα κατι: η suggested retail price για ενα paperback τσεπης ειναι περιπου 6-8 ή 9 ευρω στο εξωτερικο. Το ιδιο βιβλιο με μεγεθος Λιβανη και paperback παει περιπου 12-15 ευρω. Σε hardback παει 20+. Και αυτα παντα σε παραπανω το 5000+ αντιτυπων. Αρα με τη ιδια λογικη που χρησιμοποιεις, οι εκδοτικοι οικοι του εξωτερικου αισχροκερδουν... Επισης δεν μπορουμε να συγκρινουμε καταστηματα οπως το Αμαζον που θα αγορασει 1000-2000 αντιτυπα απο τον εκδοτικο οικο με τον Ελευθερουδακη που θα αγορασει 50 και εχει περισσοτερα λειτουργικα εξοδα...

Δεν ειναι τα παντα αισχροκερδεια...

dhmk
09-07-06, 10:09
Εκτός από το "Τάνγκο του Τσε" του Μίμη Ανδρουλάκη, και το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο "Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών" του Γιώργου Κύρτσου (που πάντα ήθελα να διαβάσω ένα βιβλίο σαν αυτό), έχω "δεκαετίες" να διαβάσω καθαρά Ελληνικά βιβλία.

Νομίζω ότι το τελευταίο καθαρά Ελληνικό βιβλίο ήταν ένα βιβλίο του Καζατζάκη, εκεί στο 1982 (το "Αναφορα στο Γκρέκο") και ένα βιβλίο πάλι δημοσιογράφου για τα πράγματα του τύπου (του Λυκούργου Κομίνη - η "Κρίση του Ελληνικού τύπου") κάπου τότε. Εκτοτε δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει άλλα καθαρά Ελληνικά βιβλία. Είχε, άλλωστε αρχίσει η επαγγελματική μου καριέρα στον καινούργιο κόσμο των υπολογιστών που με απορόφησε για πολλά χρόνια που ακολούθησαν.

Πάντως, αν λάβουμε υπόψη τους τίτλους που δίνουν οι νέοι Ελληνες συγγραφείς στα βιβλία τους, και μου θυμίζουν κιτσαρία ή προεφηβικό συναισθηματισμό ή πρόκληση εύκολου εντυπωσιασμού ή ψώνια, προτιμώ να στρίψω στη γωνιά και να... φύγω.

vasper
09-07-06, 10:54
Δυστηχώς, ακόμα και η μεταπώληση βιβλίων στην Ελλάδα τα καθιστά ακριβά. πχ ο Παπασωτηρίου, βιβλία που μπορείτε να βρείτε στο Amazon με 40 δολλάρια, τα πουλάει 60Ευρώ. Όχι την Ελληνική έκδοση... την Αγγλική. Δηλαδή την ίδια που έφερε απ'εξω χονδρικής. Βέβαια ο Παπασωτηρίου δουλεύει με 100% κέρδος.....!!!!

dhmk
09-07-06, 10:58
Οταν ένα βιβλίο (έστω και μόνο ένα - αν και όλα όσα ανέφερα είναι επίσης στοιχεία που δείχνουν σε μια κατεύθυνση) μπορεί να πουληθεί τη μια μέρα με κέρδος στις 3500 δρχ και μετά από λίγους μήνες ένα αντίστοιχό του (και μετά και το ίδιο) να πωλείται στις 7000, αυτό, με απλά οικονομικά, κάτι λέει. Δεν είναι "μια περίπτωση" αλλά μια περίπτωση που δείχνει κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Εκτός αν η συγκεκριμένη εταιρία είχε κάποια προνόμια που οι άλλοι δεν είχαν και αγόραζε σε ειδικές τιμές ή πλήρωνε τους υπαλλήλους της στο μισό κόστος των άλλων.

Το γιατί τελικά αποφάσισε να διπλασιάσει το κέρδος αυτό είναι άλλο θέμα στο οποίο δεν θα επικεντρωνόμουν αποκλειστικά.

Ανέφερα το παράδειγμα του "Κώδικα Ντα Βίντσι" παραπάνω. Εκεί φαίνεται ότι η έκδοση με το σκληρό εξώφυλλο και εικονογραφημένη είναι φθηνότερη κατά 5+ ευρώ από του Λιβάνη. Φυσικά παραδέχομαι ότι ο Λιβάνης θα μπορούσε να το χρεώσει άνετα και στα 30 ευρώ αν ήθελε. Δεν το έκανε και προς χάριν των αναγνωστών αυτού του βιβλίου.

Αλλά φυσικά στο εξωτερικό, από ότι εχω δει, μπορείς να βρεις το ίδιο βιβλίο σε πάνω από έναν εκδοτικούς οίκους και σε διάφορες τιμές και ποιότητες. Αλλωστε ποιός είπε ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδια στο εξωτερικό; Εμείς την ανακαλύψαμε; Φυσικά και υπάρχει και το θεμα είναι πάντα πως να μην γίνεσαι θύμα της. Αλλά εκεί λειτουργεί ο ανταγωνισμός, όπως στα περισσότερα πράγματα, καλύτερα από εδώ όπου είναι κανόνας η νοοτροπία της "εύκολης αναδιανομής του πλούτου" - και ενδεχομένως κοντόφθαλμης. Το λεγόμενο "μεσογειακό μοντέλο".

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν τα προβλήματα του κάθε Ελευθερουδάκη ή αν αγοράζει 50 η 10000 αντίτυπα. Ούτε που ξέρω τι κάνει. Εμένα με ενδιαφέρει να πάω σε αυτόν που πουλάει φθηνότερα με όποιο τρόπο κι αν το καταφέρνει. Και ένα βιβλιοπωλείο, όπου ο υπάλληλος δήλωσε ευθαρσώς "ξέρουμε ότι άλλοι κάνουν εκπτώσεις αλλά εμείς δεν κάνουμε", δεν αποτελεί για μένα καλή επιλογή για να ψωνίζω από εκεί παρόλο που το άκουσα αυτό να λέγεται με ένα ύφος λες και έχουν κάποια άλλα κρυφά "πλεωνεκτήματα" και δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Δηλαδή όποιος μου λέει ότι έχει "κόστη" και γιαυτό "πουλάει ακριβά", αυτό πρέπει να με κάνει εμένα να αγοράζω από αυτόν; Εγώ είμαι με το μέρος της δικής μου τσέπης. Οχι της δικής του.

Δεν θα ήθελα να πω ότι μιλάμε ακριβώς για αισχροκέρδια εδώ αλλά για μια κατάσταση που δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένη στην Ελληνική πραγματικότητα και μάλλον λιμνάζει ή αιθεροβατεί. Και τα πράγματα που ισχύουν σήμερα δεν είναι αυτά που ίσχυαν π.χ. το 1995. Τότε τα Ελληνικά βιβλία ήταν σημαντικά φθηνότερα (όπως θυμάμαι και επίσης διάβασα και σε μια μελέτη) από τα ξενόγλωσσα ενώ τώρα πια έχουν φθάσει είτε στην ίδια τιμή είτε είναι και ακριβότερα.

Και σε μια εποχή που χάρη στο Internet μπορείς ακόμη και να παρακάμψεις εντελώς το όποιο κόστος - αν θέλεις.

Ακόμη και αν ο όποιος Ελευθερουδάκης δεν μπορεί να κάνει τίποτα... εγώ όμως τελικά μπορώ να λάβω τα μέτρα μου και θα το κάνω. Αυτό ανέφερα ήδη από το αρχικό ποστ.

WAntilles
09-07-06, 11:00
Δυστηχώς, ακόμα και η μεταπώληση βιβλίων στην Ελλάδα τα καθιστά ακριβά. πχ ο Παπασωτηρίου, βιβλία που μπορείτε να βρείτε στο Amazon με 40 δολλάρια, τα πουλάει 60Ευρώ. Όχι την Ελληνική έκδοση... την Αγγλική. Δηλαδή την ίδια που έφερε απ'εξω χονδρικής. Βέβαια ο Παπασωτηρίου δουλεύει με 100% κέρδος.....!!!!

Επειδή με τον "μεσαίο χώρο" η αγορά δήθεν "φιλελευθέρως" "αυτορυθμίζεται", δήθεν "λειτουργεί ο ανταγωνισμός", και δήθεν "οι τιμές συγκρατώνται".

Αντί να έχουμε αστυνόμευση και πλαφόν στο κέρδος και τις τιμές, όπως θά 'πρεπε.

tzanerman
09-07-06, 11:11
Επειδή με τον "μεσαίο χώρο" η αγορά δήθεν "φιλελευθέρως" "αυτορυθμίζεται", δήθεν "λειτουργεί ο ανταγωνισμός", και δήθεν "οι τιμές συγκρατώνται".

Αντί να έχουμε αστυνόμευση και πλαφόν στο κέρδος και τις τιμές, όπως θά 'πρεπε.
Αυτο δυστυχως δεν γινεται σε ενα καθεστως ελευθερης αγορας... Και ας μην ξεχναμε ποιο κομμα το ξεκινησε αυτο...

tzanerman
09-07-06, 11:17
Ακόμη και αν ο όποιος Ελευθερουδάκης δεν μπορεί να κάνει τίποτα... εγώ όμως τελικά μπορώ να λάβω τα μέτρα μου και θα το κάνω. Αυτό ανέφερα ήδη από το αρχικό ποστ.
Και εγω μαζι σου. Αλλωστε δεν μου αρεσει να διαβαζω μεταφρασμενα τα βιβλια που εχουν γραφει στην Αγγλικη... Τωρα για Ουμπερτο Εκο, ή για Παουλο Κοελο, για παραδειγμα, αναγκαστικα θα πρεπει να διαλεξω αναμεσα σε Αγγλικη και Ελληνικη εκδοση, και εδω μπαινουν διαφοροι παραγοντες επιλογης.
Με τα παραπανω ποστ δεν θελω να υποστηριξω τους Ελληνες εκδοτες, απλα προσφερω μια αλλη αποψη για τα αιτια των υψηλοτερων τιμων των ελληνικων βιβλιων.

Copyright © Keen Notion Co (2002-2017) Copyright Keen Notion Co.