Επιστροφή στο Forum : Υπερχρεωμένος Πλανήτης...
http://www.youtube.com/watch?v=-quUyId2WZ0&feature=player_embedded#!
http://img72.imageshack.us/img72/5464/printhi.jpg
Τι επιλογές έχει κανείς αν υπάρχουν χρέη που δε μπορούν να αποπληρωθούν, αλλά δε θέλει να "πάρει τα όπλα", ανατρέποντας το καπιταλιστικό σύστημα;
Μπορεί να κάνει στάση πληρωμών, να τυπώσει χρήμα ή να επιβάλλει "λιτότητα".
Η άρχουσα τάξη έχει δαιμονοποιήσει την πρώτη επιλογή, παρότι τα χρέη έχουν "φαγωθεί" με εντελώς άνισο τρόπο, και άρα εμπίπτουν άνετα στην κατηγορία των "απεχθών χρεών", τα οποία είναι νόμιμο να ΜΗΝ αποπληρωθούν. Ο λόγος που η άρχουσα τάξη δε θέλει τη στάση πληρωμών, είναι διότι ουσιαστικά θα ρίξει τα βάρη της κρίσης...στην άρχουσα τάξη, και θα αναγκάσουν τις τράπεζες να δεχτούν μεγάλες απώλειες.
Αντίθετα, η άρχουσα τάξη έχει επιλέξει, με διάφορες παραλλαγές, να εφαρμόσει ένα μείγμα "λιτότητας" και εκτύπωσης πληθωριστικού χρηματος. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί όσο οι λαοί δεν ανατρέπουν την άρχουσα τάξη και το σύστημα της, διότι:
* Οι βιομήχανοι επενδύουν τα κεφάλαια τους όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους για αυτούς. Στη σημερινή εποχή, επενδύουν στην Ασία, και δεν πρόκειται να επενδύσουν στη Δύση έως ότου οι εκεί εργάτες "κινεζοποιηθούν" όσο το δυνατόν περισσότερο. Μοναδική εξαίρεση σε ολόκληρη τη Δύση είναι η Γερμανία, που ισοσκελίζει τους "υψηλούς" μισθους της με ανώτερη τεχνογνωσία, καλύτερη ποιότητα παραγωγής, κτλ. Σε όλες τις υπόλοιπες Δυτικές χώρες, αλλού πολύ και αλλού λίγο, επιβάλλονται πολιτικές "λιτότητας" που ναι μεν βραχυπρόθεσμα διογκώνουν την ύφεση, αλλά μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν στρατιές ανέργων, που λόγω απελπισίας θα δέχονται να εργάζονται για ψίχουλα. Το ότι πολλοί θα πεθάνουν από την πείνα, πολλοί θα ξεσπιτωθούν, και πολλοί άλλοι θα επιβιώσουν ζώντας την υπόλοιπη ζωή τους μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια όχι απλά δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά αντίθετα είναι για τους κεφαλαιοκράτες η ΛΥΣΗ στο δικό τους πρόβλημα (το πρόβλημα του κεφαλαιοκράτη είναι το πως θα αυξήσει τα κέρδη του. Από τη στιγμή που αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των μισθών του εργάτη, τη χειροτέρευση των ωραρίων, κτλ, ΑΥΤΟ είναι που "πρέπει" να γίνει).
* Οι τραπεζίτες χρειάζονται επειγόντως χρήμα, για να καλύψουν τις τρύπες των ισολογισμών τους. Εδώ και δεκαετίες οι τράπεζες δάνειζαν σαν τρελές, ώστε ο καπιταλισμός να καλύψει τη φυγή των βιομηχάνων προς την Κίνα, την Ινδία και άλλα τέτοια κάτεργα άλλους τέτοιους "ανταγωνιστικούς" προορισμούς. Από τη στιγμή που τα δάνεια αυτά δε μπορούν να αποπληρωθούν, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι χρεωκοπημένο. Το μοναδικό πράγμα που τις κρατάει στη ζωή είναι τα κρατικά "πακέτα διάσωσης" - αλλιώς όλες οι τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει α λα Λέμαν Μπρόδερς. Έτσι, άρπαξαν ένα σωρό τρισεκατομμύρια, και συνεχίζουν να αρπάζουν, μην αφήνοντας αρκετούς πόρους για αμέτρητους εργάτες που απλά αφήνονται να ψοφήσουν.
Από τη στιγμή που ο τράπεζες χρειάζονται τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων, τα κράτη τυπώνουν αυτά τα τεράστια ποσά από το πουθενά - εκτός από τη Γερμανία που ναι μεν τυπωνει, αλλά με μια -σχετική- φειδώ. Αυτό συμβαίνει διότι
1) Η Γερμανία αφήνει τους υπόλοιπους "εταίρους" της να "φτάσουν στο αμήν", ώστε να δεχτούν να προτεκτορατοποιηθούν από τη Γερμανία. Μετά όντως θα τυπώσει όπως εχουμε ξαναπεί, προκειμένου να σώσει και τις δικές της τράπεζες (δεν είναι τυχαίο που και η Deutche Bank ζητάει (http://www.zerohedge.com/news/presenting-deutsche-banks-pitchbook-ecb-go-all) να τυπωθούν ευρώ, μιας και είναι και αυτή προβληματική, όπως άλλωστε και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες σε όλο τον κοσμο).
2) H Γερμανία έχει περάσει μια περίοδο υπερπληθωρισμού του μάρκου στο διάστημα μεταξύ του Α' και του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η Γερμανία είχε χάσει τον Α' Παγκόσμιο, και οι νικητές την υποχρέωσαν να τους καταβάλλει τεράστια ποσά ως αποζημιώσεις - ποσά που δε μπορούσε να καταβάλλει η Γερμανία χωρίς να τυπώσει πολύ χρήμα.
Σήμερα η Δύση βρίσκεται σε μια ανάλογη κατάσταση: Δεν έγινε βέβαια μια μεγάλη στρατιωτική σύρραξη όπως ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, ο πόλεμος δεν είναι απαραίτητα στρατιωτικός: Η Δύση έχασε τον "πόλεμο της ανταγωνιστικότητας", καθώς πλέον το κεφάλαιο προτιμά ξεκάθαρα την Ασία και τις συνθήκες μεσαίωνα για να αναπτυχθεί. Η Δύση έχει μείνει με μια αποσαθρωμένη παραγωγική βάση, και με τεράστια χρέη που δε μπορούν να αποπληρωθούν.
Όλοι λοιπόν οι υπέρμαχοι του καπιταλισμού που θέλουν να συνεχιστεί το σύστημα φωνάζουν με ένα στόμα-μια φωνή: "Τυπώστε χρήμα".
Πώς αλλιώς θα σωθούν οι τράπεζες;
Άσε που αν τυπωθεί χρήμα, και υποτιμηθεί έτσι το νόμισμα, τότε θα μειωθεί εμμέσως πλην σαφώς και ο μισθός των εργατών που πληρώνονται σε αυτό το νόμισμα. Χαράς ευαγγέλια για την εργοδοσία δηλαδή.
http://img696.imageshack.us/img696/4776/optimized3646689.jpg
Noμισματικός πόλεμος - για τον κεφαλαιοκράτη, νικητής είναι αυτός που θα υποτιμήσει το νόμισμα του περισσότερο από τους άλλους
Οι ΗΠΑ τυπώνουν χρήμα και υποτιμούν συνεχώς το δολάριο.
Η Κίνα έχει συνδέσει το γουάν με το δολάριο και έτσι υποτιμάται και αυτό.
Η Ιαπωνία πουλάει συστηματικά γεν στις διεθνείς αγορές για να ρίξει την ισοτιμία του.
Η Αγγλία ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τη συναλλαγματική της πολιτική τυπώνοντας χρήμα.
Η Ελβετία πουλάει ελβετικά φράγκα για να περιορίσει την ανατίμηση του νομίσματός της (Η Ελβετία έχει μεγάλα αποθέματα χρυσού, και είναι η "Μέκκα" των τραπεζιτών, οπότε όλοι εμπιστεύονται το ελβετικό φράγκο - οπότε αυτό δεν πέφτει τόσο πολύ όσο τα υπόλοιπα νομίσματα, και γι' αυτό οι Ελβετοί βιομήχανοι έφτασαν στο σημείο να ζητάνε να πληρώνουν τους εργάτες τους σε ευρώ αντί για ελβετικά φράγκα, ώστε να πληρώνουν τους εργάτες σε ένα ακόμα πιο πληθωριζόμενο νόμισμα, και να κλέψουν έτσι παραπάνω τους εργάτες).
Εδώ και τα σχετικά διαγράμματα με την εκτύπωση χρήματος παγκοσμίως:
http://2.bp.blogspot.com/-0L5E3Bnvafg/TWbViEQW-rI/AAAAAAAADT0/TjN3LZqo2lU/s1600/Chart1.png
ΗΠΑ
http://2.bp.blogspot.com/-AhpxdYWwWQY/TWbVmc6xtkI/AAAAAAAADT4/YJpWAfaJJ38/s1600/Chart2.png
Αγγλία
http://2.bp.blogspot.com/-VU9cmWfobqw/TWbVx7cjWoI/AAAAAAAADUE/7cyXebpx1xM/s1600/Chart5.png
Κίνα
http://1.bp.blogspot.com/-I0vZJ_tT9hw/TWbV2AiQ36I/AAAAAAAADUI/Bh0bxX9jHzA/s1600/Chart6.png
Ινδία
http://4.bp.blogspot.com/-J0s_TXxjfN4/TWbVuup4JNI/AAAAAAAADUA/IPH67r7Cics/s1600/Chart4.png
Ιαπωνία
Και τώρα, η ευρωζώνη:
http://4.bp.blogspot.com/-t5pNfG7wuOM/TWbVrFN_WlI/AAAAAAAADT8/6ISGbj089yg/s1600/Chart3.png
Ναι, καλά βλέπετε, και η ευρωζώνη τυπώνει. Απλά όχι τόσο πολύ όσο οι άλλοι, ή όχι τόσο πολύ όσο θα ήθελαν τα περισσότερα κράτη-μέλη της. Τελικά βέβαια θα τυπώσει και αυτή - και θα τυπώσει ωκεανούς πληθωριστικών ευρώ, όπως και οι άλλοι. Όλα τα νομίσματα "πρέπει" να πληθωριστούν όπως ήδη εξηγήσαμε. Το μοναδικό πράγμα που θα μείνει όρθιο (σταθερό) είναι ο χρυσός, όπως επίσης έχουμε εξηγήσει σε παλιότερα άρθρα.
Επειδή όλοι τυπώνουν μέχρι τέλους (τα τρισεκατομμύρια που απαιτούνται ξεπερνούν κατά πολύ το παγκόσμιο ΑΕΠ), τα νομίσματα θα χάσουν την αξία τους, καθώς κανένας δε θα θέλει διαρκώς πληθωριζόμενα νομίσματα. Μάλιστα, ο βασικός λόγος που τα νομίσματα έχουν πέσει σχετικά λίγο είναι ότι ακόμα υπάρχουν πολλοί που τα εμπιστεύονται (για παράδειγμα, πολλοί λένε "το δολάριο αξίζει", "το ευρώ αξίζει", κτλ).
Όσο όμως τυπώνουν χρήμα για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες των τραπεζών, που όλο ρουφάνε αλλά ποτέ δε χορταίνουν, τόσο ο κόσμος θα χάνει την εμπιστοσύνη του σε αυτά τα νομίσματα. Σας φαίνεται απίστευτο; Στην πραγματικότητα, είναι τόσο απίστευτο όσο ήταν το 2008 ότι θα ξεσπάσει μια μεγάλη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.
Ο κόσμος ζητά να συνεχιστεί ο καπιταλισμός - αλλά λίγοι καταλαβαίνουν το τίμημα. Έχουν ξεχάσει ακόμα και το Μεγάλο Κραχ, των 10 ετών ύφεσης, που δεν τελείωσε έως ότου έγινε ο Β' Παγκόσμιος. Μερικοί που [νομίζουν ότι] έχουν μια δουλίτσα και θα τα "κουτσοβολέψουν" δε σκέφτονται καν το ενδεχόμενο μιας νομισμαρικής κατάρρευσης. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί υποστηρίζουν στην Ελλαδα το ευρώ, και λένε ότι"αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η δραχμή θα υπερπληθωριστεί", χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το ίδιο θα συμβεί και στο ευρώ. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι δέχονται τη δολοφονία πολλών εργατών, τον ξεσπιτωμό πολλών άλλων, νομίζοντας ότι έτσι οι ίδιοι θα τη γλιτώσουν.
Η άρχουσα τάξη έχει άλλα σχέδια όμως [και] για πολλούς εξ αυτών. Προς το παρόν τους τάζει ότι οι ίδιοι θα σωθούν, ώστε να τη στηρίξουν στη δολοφονία κάποιων εργατών και στην εξαθλίωση των υπόλοιπων, αλλά μετά θα τους εξοντώσει και αυτούς, υπερπληθωρίζοντας το νόμισμα. Και πολλοί θα την υποστηρίξουν (!), διότι είτε είναι άφραγκοι/άνεργοι που δε νοιάζονται για την αξία του νομίσματος, είτε είναι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που δε μπορούν να αποπληρώσουν αυτά που χρωστάνε + τους τόκους, με αποτέλεσμα να έχουν συμφέρον από τον υπερπληθωρισμό του νομίσματος, έστω και αν αυτός γίνεται από την άρχουσα τάξη για να διασωθούν οι τράπεζες ("κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα").
Το οικονομικό πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από αυτά που μας λένε, και θα πρέπει να τυπωθούν τεράστια ποσά. Δε μιλάμε για 1 ή 2 τρις ευρώ, μιλάμε για 100 ή 200 τρις ευρώ, ίσως και παραπάνω.
Εδώ είναι ένα διάγραμμα από τη Γερμανία του Μεσοπολέμου, που απικονίζει την ισοτιμία του μάρκου σε σχέση με το χρυσό μάρκο (το μάρκο υπερπληθωρίστηκε, το χρυσό μάρκο έμεινε σταθερό):
http://4.bp.blogspot.com/-TsFVwyc7cHU/TrW0rHsIATI/AAAAAAAAB70/CRrOIVStuds/s400/Money_Shortage.jpg
Το ενδιαφέρον πράγμα που πρέπει να προσέξετε, πέρα από τον υπερπληθωρισμό του μάρκου, είναι οι δηλώσεις διάφορων αξιωματούχων, οικονομολόγων και αναλυτών της άρχουσας τάξης λίγο πριν το μάρκο χάσει πλήρως την αξία του. Παρότι διαρκώς τύπωναν μάρκα, χρειάζονταν ολοένα και περισσότερα. Και έτσι ζητούσαν να τυπώσουν κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, ο Karl Eister είχε φτάσει στο σημείο να μας λέει το 1923 ότι τάχα "παρά το ότι έχουμε τυπώσει χρήμα, στην πραγματικότητα η ποσότητα του χρήματος έχει πέσει"!
Η ανθρώπινη φαντασία είναι τελικά "χωρίς όρια" - και όταν ψάχνουμε για δικαιολογίες μπορούμε να βρούμε πολλές. Έτσι και σήμερα, παρά τη συνεχή εκτύπωση χρήματος, όλοι συμφωνούν ότι τάχα "το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα και πρέπει να τυπώσουμε". Και εννοείται ότι η άρχουσα τάξη δεν πρόκειται να φήσει τις τράπεζες να καταγράψουν στους ισολογισμούς τους τις ζημιές που έχουν από ανεξόφλητα χρέη, διότι αν το κάνουν αυτό θα χρεωκοπήσουν. Έτσι, το νόμισμα θα θυσιαστεί ώστε οι τράπεζες να ζήσουν.
Άλλος ένας υπερπληθωρισμός, παγκόσμιας κλίμακας αυτή τη φορά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές "εναλλακτικές λύσεις". Είτε θα πρέπει να τελειώνουμε με τον καπιταλισμό, ή ο καπιταλισμός θα τελειώσει τους περισσότερους από εμάς.
Ο πλούτος της ανθρωπότητας έχει μαζευτεί σε υπερβολικά λίγα χέρια. Αυτά τα χέρια πρέπει να κοπούν, και ο πλούτος να ανήκει σε όλους εκείνους που τον παρήγαγαν και τον παράγουν με την εργασία τους. Δηλαδή σε εμάς. ΑΝ όχι, αν δηλαδή δεν είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, τότε η άρχουσα τάξη είναι έτοιμοι να μας οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, ώστε να σωθούν οι τράπεζες, να γίνουν "ανταγωνιστικοί" οι εργάτες, και γενικώς να εφαρμόσει μια τεράστια "δημιουργική καταστροφή", με έναν νέο εργασιακό -και όχι μόνο- μεσαίωνα να ξεπηδά πάνω από τις στάχτες.
Φτάνοντας στο τέλος της ανάρτησης, αξίζει να δούμε κάτι ακόμα: Είπαμε πριν ότι για να σωθούν οι τράπεζες θα πρέπει η άρχουσα τάξη να τυπώσει πολύ περισσότερα νομίσματα απ' ότι έως τώρα συζητάμε. Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που το ξέρουν και οι ίδιες οι τράπεζες, απλά δεν το λένε δημόσια (προτιμώντας μια όσο το δυνατόν "ελεγχόμενη" νομισματική κατάρρευση, όπως ακριβώς προτιμούν μια "ελεγχόμενη χρεωκοπία" για κράτη όπως η Ελλαδα).
Έτσι, συχνά ακούγαμε για τα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης όταν αυτή ξεκίνησε, και συνεχίζουν να "σκάνε", ακούμε σήμερα για τα χρέη των κρατών στην Ευρώπη, και ακούμε ότι χρειάζεται να τυπώσουμε 1, 2 ή 3 τρισεκατομμύρια και μετά "το συστημα θα σταθεροποιηθεί".
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Θυμηθείτε τι έγινε το 2008, όταν εκtύπωσαν 1 περίπου τρισεκατομμύριο για τις αμερικανικές -κυρίως- τράπεζες. Τότε οι τράπεζες "ηρέμησαν" για λίγα χρόνια, και τώρα έχουν ξαναρχίσει να ζτούν "τάισμα". Το ίδιο θα γίνει και τώρα - αν τους δωθούν ένα ή δύο τρις, θα "ηρεμήσουν" για λίγο, αλλά μετά θα ζητήσουν κι άλλα.
Αυτό οφείλεται στο ότι και τα "τοξικά δάνεια" αυτά καθεαυτά είναι πολλά ("τοξικά δανεια" = δάνεια που δε μπορούν να αποπληρωθούν), αλλά και στο ότι υπάρχουν τα παράγωγα (derivatives) αυτών των δανείων.
Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στα παράγωγα, και τώρα βλέπουμε και τους πιο διορατικούς καπιταλιστές να το καταλαβαίνουν; Δείτε πχ ένα άρθρο του Forbes (http://news.yahoo.com/next-financial-crisis-hellish-way-204303737.html), με δηλώσεις του πολύ πετυχημένου hedge fund επενδυτή Mark Mobius, ο οποίος προβλέπει ότι η κρίση θα "αγριέψει" λόγω των derivatives αυτών.
Για όσους δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, οι τράπεζες δεν έχουν στους ισολογισμούς τους μόνο τα δάνερια που έχουν δώσει. Αντίθετα, έχουν πχ "ομαδοποιήσει" αυτά τα δάνεια σε διάφορες κατηγορίες, και έχουν δημιουργήσει με αυτό τον τρόπο νέα χρηματοπιστωτικά προιόντα, τα οποία αγοράζονται και πωλούνται στις χρηματαγορές. Αυτά τα προιόντα είναι παράγωγα των αρχικών προιόντων 9εξ ου και το όνομα "παράγωγα").
Για παράδειγμα, η τράπεζα μπορεί να ομαδοποιήσει όλα τα στεγαστικά δάνεια των δανειοληπτών που πήραν δάνειο έχοντας εισόδημα κάτω από 10.000$/έτος. Αν τα δάνεια αυτά αποπληρωθούν, τότε η τράπεζα έχει κερδίσει τους τόκους από το δάνειο, αλλά έχει κερδίσει και την επένδυση που έκανε στο ομαδοποιημένο παράγωγο αυτών των δανείων. Αντίθετα, αν τα δάνεια αυτά αρχίζουν να μην αποπληρώνονται, τότε η τράπεζα δε χάνει μόνο από το δάνειο, αλλά και από το παράγωγο του. Πολλαπλάσια κέρδη δηλαδή αν "όλα πάνε καλά", αλλά και πολλαπλάσια χασούρα αν "κάτι πάει στραβά".
Το συνολικό ύψος αυτών των παραγώγων υπολογίζεται στα 700 τρις δολάρια από το marketwatch (http://www.marketwatch.com/story/the-700-trillion-elephant-room-theres). . Μία μόνο τράπεζα, η JP Morgan, έχει στην κατοχή της περισσότερα παράγωγα από το παγκόσμιο ΑΕΠ:
http://3.bp.blogspot.com/_oOmnx56R4KA/TLL5YLS5keI/AAAAAAAAARE/qZYUFWai8L4/s1600/derivatives_jpmorgan_world+gdp.jpg
Πόσα από αυτά τα παράγωγα θα σκάσουν; Επιτρέψτε μου πάντως να πω ότι μάλλον οι τράπεζες θα χρειαστούν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από ένα ή δύο τρις ακόμα. Και θα (μας) τα πάρουν, αν δε σταματηθούν. Καλώς ή κακώς, πάρτε το απόφαση και σταθείτε εναντίον τους, αλλιώς η ήττα θα είναι συνθλιπτική.
ΥΓ: Ως "επιδόρπιο", ένα μικρό απόσπασμα από ένα βιβλίο με τίτλο "When money dies", στο οποίο περιγράφονται εικόνες από τον υπερπληθωρισμό στη Γερμανία του Μεσοπολέμου (τότε ο υπόλοιπος κόσμος δεν υπερπληθωρίστηκε):
...Over most of Germany the lead was beginning to disappear overnight from roofs. Petrol was syphoned from the tanks of motor cars. Barter (σ.σ. "barter" = αγοροπωλησίες σε είδος, όχι σε χρήμα) was already a usual form of exchange; but now commodities such as brass and fuel were becoming the currency of ordinary purchase and payment. A cinema seat cost a lump of coal. With a bottle of paraffin one might buy a shirt; with that shirt, the potatoes needed by one's family. Herr von der Osten kept a girl friend in the provincial Capital, for whose room in 1922 he had paid half a pound of butter a month: by the summer of 1923 it was costing him a whole pound. ‘The Middle Ages came back,' Erna von Pustau said.
Communities printed their own money, based on goods, on a certain amount of potatoes, or rye, for instance. Shoe factories paid their workers in bonds for shoes which they could exchange at the bakery for bread or the meat market for meat.
Those with foreign currency, becoming easily the most acceptable paper medium, had the greatest scope for finding bargains. The power of the dollar, in particular, far exceeded its nominal rate of exchange. Finding himself with a single dollar bill early in 1923, von der Osten got hold of six friends and went to Berlin one evening determined to blow the lot; but early the next morning, long after dinner, and many nightclubs later, they still had change in their pockets. There were stories of Americans in the greatest difficulties in Berlin because no-one had enough marks to change a five-dollar bill: of others who ran up accounts (to be paid off later in depreciated currency) on the strength of even bigger foreign notes which, after meals or services had been obtained, could not be changed; and of foreign students who bought up whole rows of houses out of their allowances.
There were stories of shoppers who found that thieves had stolen the baskets and suitcases in which they carried their money, leaving the money itself behind on the ground; and of life supported by selling every day or so a single tiny link from a long gold crucifix chain. There were stories (many of them, as the summer wore on and as exchange rates altered several times a day) of restaurant meals which cost more when the bills came than when they were ordered. A 5,000-mark cup of coffee would cost 8,000 marks by the time it was drunk...
senkradvii
22-11-11, 01:58
Δεν ξέρω αν έχει ξαναμπεί αλλά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να ξεμπλέξει η φάση.
http://news247.gr/oikonomia/h_eyrwph_se_krish_poios_xrwstaei_se_poion.1505602.html
http://coto2.files.wordpress.com/2011/04/polyp_cartoon_arms_trade_profits.jpg?w=500&h=442
Μετά από ένα "μπαράζ" στρατιωτικών κινήσεων της Δύσης (από την εισβολή στη Λιβύη μέχρι τις κλιμακούμενες απειλές εναντίον του Ιράν και -πλέον- και της Συρίας), ήρθε η σειρά της Ρωσίας-Κίνας να απαντήσουν. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο και το "timing" της απάντησης τους, καθώς διάλεξαν τη χθεσινή μέρα, που ήταν η "ημέρα των Ευχαριστιών" για τους Αμερικάνους.
Η Wall Street Journal μάλιστα κάνει αναφορά σε άρθρο (http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2011/11/24/kremlin-diplomat-tweets-medvedev-disrupted-nato-thanksgiving/) της σε ένα tweet του Rogozin, του πρέσβη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, όπου...κορόιδευε τους Αμερικάνους διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, που αναγκάστηκαν να παρατήσουν το παραδοσιακό γεύμα με τη γαλοπούλα που τρώνε αυτή την ημέρα στις ΗΠΑ, και να έρθουν εσπευσμένα για δουλειά μετά τις επίσημες δηλώσεις του Μεντβέντεφ.
Για όσους λοιπόν δεν το πήραν χαμπάρι, μιας και η σχετική είδηση "υποβαθμίστηκε" από τα δυτικά κυρίαρχα media, ο Μεντβέντεφ βγήκε και ούτε λίγο-ούτε πολύ δήλωσε ότι η Ρωσία δε θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να στήσει την αντιπυραυλική του ασπίδα, που τάχα στοχεύει το Ιράν, αλά όλοι ξέρουν ότι στην πραγματικότητα στοχεύει τη Ρωσία. Έτσι, η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίμετρα, τοποθετώντας τους δικούς της πυραύλους απέναντι σε αυτούς του ΝΑΤΟ.
http://2.bp.blogspot.com/_z1JyBxIESm8/SRRDCja5AqI/AAAAAAAAD4w/mBucwwfl1rc/s400/misseis.bmp
Η Ρωσία σηκώνει πυρηνικό «δόρυ» στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=327900)
Η Ρωσία θα αποχωρήσει από το τελευταίο Σύμφωνο Ελέγχου των Στρατηγικών Πυρηνικών Οπλων και δεν θα μειώσει περαιτέρω το επιθετικό της οπλοστάσιο, αντιθέτως θα βάλει στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, εφόσον οι ΗΠΑ συνεχίσουν την προώθησή της και δεν ικανοποιήσουν, μέσω διαπραγματεύσεων, τις ρωσικές ενστάσεις στην κατασκευή της.
Τη βαρυσήμαντη αυτή δήλωση έκανε χθες ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ με ειδικό τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Ρώσους πολίτες, δίνοντας εντολή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν την προκάλυψη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας και προειδοποιώντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγκαταστήσει στα δυτικά και νότια εδάφη της επιθετικά πυραυλικά συστήματα «Ισκαντέρ», τα οποία θα έχουν σκοπό «τη γενικευμένη κάλυψη με πυρά των ευρωπαϊκών στοιχείων της αντιπυραυλικής ασπίδας».
Σύμφωνα με τον κ. Μεντβιέντεφ, το Κρεμλίνο δεν ενδιαφέρεται πλέον για τις διαβεβαιώσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι τα σχέδιά τους δεν έχουν στόχο το ρωσικό έδαφος, αλλά τυχόν επιθετικά πυρά από τρίτες χώρες, και θα προχωρήσει στις ειλημμένες αποφάσεις της εάν δεν υιοθετηθεί η πρότασή της για δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής ασπίδας με ρωσική συμμετοχή και βάση της την αρχή των «ζωνών ευθύνης», μία εκ των οποίων θα υλοποιηθεί από τη ρωσική πλευρά.
Αντίστοιχα πράγματα και από την Κίνα:
Το Πεκίνο «αντεπιτίθεται» με ναυτικές ασκήσεις στον Ειρηνικό (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112691569)
Ναυτικές ασκήσεις στον Ειρηνικό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Κίνα στα τέλη του μήνα, ενώ συνεχίζεται η ένταση στην περιοχή για διαφιλονικούμενα εδάφη με γείτονές της. Η κίνηση του Πεκίνου αποτελεί «απάντηση» στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε πρόσφατο ταξίδι του στην περιοχή, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
[...]
Σημειώνεται ωστόσο ότι τα κινεζικά γυμνάσια θεωρούνται συχνά μια μορφή απάντησης στα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ιαπωνίας, ΗΠΑ - Φιλιππίνων ή ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, τα οποία με τη σειρά τους ερμηνεύονται ως προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο ή τη Βόρειο Κορέα.
Επιπρόσθετα, στην περιοχή που θα διεξαχθούν οι ασκήσεις, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Κίνα για την κυριαρχία στο μικρό αρχιπέλαγος των Σπράτλι, των νησιών της Νότιας Σινικής Θάλασσας που είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες και το Πεκίνο θεωρεί δικά του.
http://images.icanhascheezburger.com/completestore/2008/9/14/128658751481253598.jpg
Βέβαια, κάποιος θα πει ότι αυτές οι ειδήσεις δεν είναι και τόσο νέες, καθώς τόσο η "αντιπυραυλική ασπίδα" του ΝΑΤΟ, όσο και οι ναυτικές αψιμαχίες ΗΠΑ-Κίνας στον Ειρηνικό είναι θέματα που τα ξέρουμε εδώ και κάποια χρόνια πλέον. Όμως, υπάρχει ξεκάθαρη κλιμάκωση, και απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αραβίας και της Μ. Ανατολής.
Επιπλέον, το θέμα στην πραγματικότητα έχει πολύ βαθύτερες προεκτάσεις, καθώς αποτελεί μια "αναβίωση του Ψυχρού πολέμου" - και μάλιστα αυτή τη φορά δεν είναι τόσο σίγουρο ότι ο πόλεμος θα παραμείνει Ψυχρός.
Μέχρι το 1989 που κατάρρευσε το "Ανατολικό μπλοκ", υπήρχε μια "ισορροπία τρόμου" ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, που είχαν μοιράσει τον κόσμο. Η ισορροπία αυτή μπορεί να ήταν "ισορροπία του τρόμου", αλλά πάντως ήταν ισορροπία. Καμία από τις δύο πλευρές δε μπορούσε να επικρατήσει πλήρως της άλλης, και γι' αυτό και τελικά η μεταξύ τους κόντρα ποτέ δεν μετεξελίχθηκε σε πλήρη στρατιωτική αναμέτρηση. Εννοείται ότι υπήρχαν και άλλοι παράγοντες βέβαια, με βασικότερους το ότι:
1) Η ανθρωπότητα ακόμα θυμόταν τη βαρβαρότητα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (σε αντίθεση με σήμερα που έχει ψιλοξεχαστεί στις νεότερες γενιές) και ήταν πιο διστακτική για έναν τρίτο παγκόσμιο. Η σημερινή πάντως γενιά των λαών δεν είναι τόσο εύκολο να πειστεί να πολεμήσει για χατήρι των κυβερνώντων, και αυτό αποτελεί πρόβλημα για αυτούς, διότι δεν έχουν τη συναίνεση των λαών τους, και έτσι πολλοί φοβούνται να πάνε σε πόλεμο, διότι οι λαοί δε θα τους ακολουθήσουν, και μπορεί αντιθέτως να τους ανατρέψουν πλήρως, στρέφοντας τα όπλα εναντίον των ντόπιων δυναστών τους.
2) Η ύπαρξη των πυρηνικών σήμαινε ότι αν ξεκινήσει ο τρίτος παγκόσμιος, τότε η ανθρωπότητα θα μπορούσε να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Αυτός εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρός λόγος για την άρχουσα τάξη να μην κάνει 3ο παγκόσμιο, γιατί μετά δε θα μείνουν και πολλά για να εξουσιάζει. Από την άλλη βέβαια, οι κυβερνώντες είναι φανερά παραδομένοι στη βαρβαρότητα, και άρα είναι σφάλμα να εφησυχάζει κανείς νομίζοντας ότι τάχα δε θα τολμήσουν να πυροδοτήσουν πυρηνικά.
Όταν κατέρρευσε το "ανατολικό μπλοκ", πολλοί "ανακουφίστηκαν", θεωρώντας ότι τάχα είχαν απαλλαγεί από την απειλή του πολέμου, το φόβο των πυρηνικών, ή τις ατελείωτες "κούρσες των εξοπλισμών", που οδηγούσαν τα κράτη στο να ξοδεύουν τεράστια ποσά και ερευνητικά μυαλά για εντελώς αντιλαϊκούς σκοπούς, όπως την κατασκευή όπλων.
Αυτές οι ελπίδες όμως διαψεύδονται, καθώς οι όποιες συμφωνίες "ειρήνευσης" κομματιάζονται. Ο καπιταλισμός είναι εκ φύσεως ένα σύστημα που γεννά πολέμους, διότι χωρίζει την ανθρωπότητα σε κράτη που ανταγωνίζεται το ένα το άλλο πχ για το ποιος θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, ποιος θα ελέγχει περισσότερους πόρους, κτλ. Έτσι, η μεταξύ τους αυτή μάχη οδηγεί αναπόφευκτα και σε στρατιωτικές συγκρούσεις - είναι απλά θέμα χρόνου.
http://www.pratttribune.com/archive/x1043118575/g12c00000000000000088bc4bd18ba842b275394ae1b47a4f0e5bfa89e4.jpg
Σε αντίθεση μάλιστα με την εποχή του "Ψυχρού πολέμου", σήμερα δεν υπάρχει καμία "ισορροπία" - ούτε καν μια "ισορροπία του τρόμου" όπως υπήρχε τότε. Από πολλές απόψεις, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, και το ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν το έχει συνειδητοποιήσει χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Τότε υπήρχαν δύο στρατόπεδα που είχαν χωρίσει τον κόσμο, και είχαν μια σχετική "ισοδυναμία δυνάμεων". Σήμερα αντίθετα οι ΗΠΑ φεύγουν από μια περίοδο παγκόσμιας κυριαρχίας, και παρακμάζουν, προσπαθώντας να κρατήσουν όλα τα εδάφη που έως τώρα κατείχαν.
Από την άλλη, η Κίνα ανεβαίνει και διεκδικεί ολοένα και περισσότερα εδάφη για λογαριασμό της (είτε μιλάμε για αύξηση της επιρροής της σε περιοχές της Δύσης, είτε μιλάμε για περιοχές της Νότιας Ασίας που "της θεωρεί δικές της", όπως έλεγε και το άρθρο που παραθέσαμε πιο πάνω, είτε μιλάμε για την Αφρική, την οποία αποικίζει με γοργούς ρυθμούς (δείτε το τελευταίο παράδειγμα εδώ (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/11/2011_416206))).
Όσο για τη Ρωσία, και αυτή ανεβαίνει, και διεκδικεί τουλάχιστον να ανακτήσει τις περιοχές που κάποτε έλεγχε επί Σοβιετικής Ένωσης, και θεωρεί ότι ανήκουν στη "σφαίρα επιρροής" της. Δείτε πχ εδώ:
Πούτιν: «Η Σοβιετική Ένωση ήταν η μεγάλη Ρωσία» (http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_17/11/2011_415291)
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποδεχόμενος βετεράνους και συνταξιούχους στο Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η ΕΣΣΔ υπήρξε η «Μεγάλη Ρωσία», κατηγορώντας συγχρόνως τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο ηγέτη της, ότι «παραιτήθηκε από την εξουσία» το 1991 χωρίς να πετύχει την Ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις έγιναν πολύ κοντά στην 20ή επέτειο από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
«Καθώς πήγαινα να επισκευάσω ένα λάστιχο για το αυτοκίνητό μου με ρώτησαν: εσύ είσαι υπέρ της ΕΣΣΔ ή της Ρωσίας;», θυμήθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Έχοντας ψευδαισθήσεις τούς απάντησα: έχει καμία διαφορά; Την ονομάζουμε αλλιώς, στην πραγματικότητα είναι η Μεγάλη Ρωσία».
Αυτές τις περιοχές η Ρωσία της θεωρεί "δικές της", και τώρα που η ισχύς των ΗΠΑ, και η δική της σχετικά ανεβαίνει, προσπαθεί να τις ανακαταλάβει. Και τα καταφέρνει, είτε με το καλό (όπως παρακάτω), είτε με το άγριο (όπως πχ έγινε με τη Γεωργία, όπου ωμά και ξεκάθαρα η Ρωσία αμφισβήτησε με στρατιωτικό τρόπο την εξουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή):
«Ευρασιατική Ένωση» ετοιμάζουν Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/11/2011_415345)
Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν θα υπογράψουν σήμερα συμφωνία για τα πρώτα στάδια της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, ενός σχεδίου του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο την στενότερη συνεργασία των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Σε αντίθεση λοιπόν με την "ισορροπία δυνάμεων" που υπήρχε την εποχή του "Ψυχρού πολέμου", σήμερα η επιρροή του ΝΑΤΟ πέφτει, και της Ρωσίας/Κίνας ανεβαίνει. Άρα, αναπόφευκτα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι ιμπεριαλιστές θα κινηθούν για να κατακτήσουν περισσότερες περιοχές, ενώ οι Αμερικάνοι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν όσα περισσότερα μπορούν από αυτά που έχουν. Όσο η μία πλευρά θα αδυνατίζει (ΗΠΑ), και η άλλη θα δυναμώνει, τόσο περισσότερο θα φουντώνει η μεταξύ τους μάχη, διότι απλούστατα δεν υπάρχει πλέον "ισορροπία δυνάμεων", και άρα η μία πλευρά θέλει ολοένα και περισσότερα, ενώ η άλλη δε θέλει να χάσει την παγκόσμια σχεδόν κυριαρχία που είχε ως τώρα. Δεν είναι τυχαίο που η Γερμανία "λοξοκοιτάζει' προς Ρωσία-Κίνα, καθώς εκεί βρίσκεται η ενέργεια που χρειάζεται(Ρωσία), αλλά και οι αγορές του μέλλοντος ώστε να εξάγει τα προϊόντα της (Κίνα). Πιθανότατα η στάση της Γερμανίας να είναι το 'κλειδί' που θα καθορίσει το ποιος θα υπερισχύσει, καθώς η Γερμανία ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, και άρα όποια πλευρά την πάρει με το μέρος της, θα έχει αυτομάτως μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της άλλης. Σήμερα η κόντρα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που δημιουργούνται έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε πόλεμο, ή σε μια σειρά περιφερειακών συγκρούσεων, σε μέρη όπως το Ιράν, κτλ.
Δύσκολα πάντως θα μείνουν απλά στα λόγια αν δε σταματηθούν - αν δηλαδή οι λαοί δεν τους ανατρέψουν, θα τους βάλουν να σκοτωθούν μεταξύ τους, όπως πάντα κάνουν σε περιόδους κρίσης, ώστε να εξολοθρεύσουν τους εργάτες και να μειωθεί η ανεργία, βάζοντας τους υπόλοιπους είτε να πολεμούν ο ένας τον άλλο, είτε να παράγουν όπλα βόμβες και άλλα τέτοια "χρήσιμα" πράγματα. Αυτό έκαναν και στην κρίση του 1929 με τον Β' Παγκόσμιο, αφού πρώτα περάσαμε μια δεκαετία άγριας ύφεσης.
http://0.tqn.com/d/politicalhumor/1/0/b/O/propaganda_attackiraq.jpg
Σε άλλες ειδήσεις, από το στρατόπεδο της Δύσης, συνεχίζονται τα μέτρα (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/11/2011_415778) εναντίον του Ιράν, με τη Wall Street Journal να δημοσιεύει ένα άρθρο (http://blogs.wsj.com/source/2011/11/24/europe-cant-afford-“going-nuclear”-on-iranian-oil/?mod=WSJBlog&mod=thesource) χθες στο οποίο καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα που είχαμε καταλήξει και εμείς σε πρόσφατο άρθρο (http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/11/blog-post_1446.html) μας, ότι δηλαδή ΔΕ συμφέρει την Ευρώπη να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν, διότι ειδικά τα πιο αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς το ιρανικό πετρέλαιο.Όπως είχαμε επισημάνει:
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει βέβαια και το θέμα με το Ιράν, όπου ο Αχμαντινετζάντ έχει αποκαλέσει πολλές φορές το δολάριο "άχρηστο κομμάτι χαρτί", και ζητά να πληρώνεται σε κάτι άλλο, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ.
Από τη μία η Αμερική έχουν ήδη δύο μέτωπα, άσε που οικονομικά "αιμορραγούν", αλλά από την άλλη αν αφήσουν τον Αχμαντινετζάντ να προχωρήσει, τότε θα δώσει ένα τεράστιο χτύπημα στο δολαριο-κεντρικό σύστημα που έχουμε σήμερα. Γι' αυτό και θέλουν να επιτεθούν (αυτό με τα πυρηνικά είναι ψιλοάκυρο, άλλωστε και για το Σαντάμ έλεγαν τα ίδια, ότι δηλαδή είχε "όπλα μαζικής καταστροφής". Αν το Ιράν είχε όντως πυρηνική βόμβα, τότε δε θα τολμούσαν να το χτυπήσουν, όπως πχ συμβαίνει με τη Β. Κορέα). Σήμερα πάντως είχαμε μια έκρηξη σε στρατιωτική βάση του Ιράν με 27 νεκρούς
Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν είναι όμως τεράστιο θέμα. Αν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές συμφωνήσουν σε αυτές, τότε διαπράττουν σε μεγάλο βαθμό "οικονομική αυτοκτονία", διότι εξαρτώνται [και] από το ιρανικό πετρέλαιο.
Τα επόμενα χρόνια, με την ΕΚΤ να τυπώνει κι αυτή ευρώ με τη σέσουλα (οι Γερμανοί ΤΕΛΙΚΑ θα υποχωρήσουν, έστω και αν τυπώνουν λιγότερα από την Αμερική, προκειμένου να διατηρήσουν στη ζωή το ευρωσύστημα και τις τράπζεζες τους που τώρα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού), η Ευρώπη θα έχει και αυτή πρόβλημα με το πετρέλαιο, καθώς το νόμισμα της θα είναι σχετικά πιο υποτιμημένο, και άρα το πετρέλαιο δε θα είναι και τόσο προσιτό όσο σήμερα.. Αντί να τους χτυπά για χατήρι των Αμερικάνων, η Γερμανία μαζί με Κίνα-Ρωσία θα μπορούσε να συμμαχήσει με όσους πετρελαιάδες μπορεί, και απλά να "γυρίσει την πλάτη" στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, πέρα από το μεγάλο ζήτημα της Αιγύπτου, όπου ο λαός ξεκάθαρα δε δέχεται το υπάρχων καθεστώς, και ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον αν το λαικό κίνημα ωριμάσει ακόμα περισσότερο σε ότι αφορά το "τι να κάνουμε", έχουμε νέες συγκρούσεις στη Σαουδική Αραβία (http://athenstock.blogspot.com/2011/11/blog-post_8903.html), που λόγω πετρελαίων είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Το Σαουδαραβικό καθεστώς είναι τρομερά καταπιεστικό, απλά είναι φιλοδυτικό, γι' αυτό και η Δύση τρέμει μια εξέγερση εκεί.
http://1.bp.blogspot.com/_UIjQ159jx-8/SK414-1NM0I/AAAAAAAAAC4/cmpOmxOD77A/s320/command-and-conquer-3-tiberium-wars-new.jpg
Το νέο μέτωπο που ανοίγουν όμως οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές είναι η Συρία, με τη Γαλλία να "σέρνει το χορό", όπως είχε γίνει και στην περίπτωση στης Λιβύης. Ο Αραβικός Σύνδεσμος με υποστήριξη Ευρωπαίων και Αμερικανών ετοιμάζεται για "No Fly Zone Over Syria", για "τύμπανα πολέμου" δηλαδή. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ξακάθαρα ταχθεί εναντίον της επέμβασης. Μάλιστα η Ρωσία έστειλε (http://www.newspot.gr/2011/11/ρωσικά-πολεμικά-στα-χωρικά-ύδατα-της-σ.html) ήδη τρία πλοία για εκφοβισμό στην περιοχή, μιας και η Συρία είναι φιλορωσική. Θα δούμε αν η Δύση θα επιτεθεί, και θα δούμε βέβαια και το αν αυτή τη φορά η Κίνα με τη Ρωσία θα καθίσουν παθητικοί θεατές, όπως στη Λιβύη. Και πάντα υπάρχει ως ερωτηματικό η Γερμανία, που στη Λιβύη ΔΕΝ συμμετείχε, διαφοροποιούμενη σε σχέση με το ΝΑΤΟ.
Επίσης υπάρχει ως ερωτηματικό και ο λαϊκός παράγοντας - ως πότε απλά θα δεχόμαστε τη βαρβαρότητα τους (και μάλιστα ως "δημοκρατία" όπως μας την παρουσιάζουν);
http://4.bp.blogspot.com/-UT-RPH2dD9U/TeNKktQqNwI/AAAAAAAAuEc/g9GeQddJnl0/s320/385_cartoon_fruit_of_imperialism_latuff_small.gif
http://4.bp.blogspot.com/_uqybC0MN_mE/TApBlc_6ZGI/AAAAAAAAQZk/Tg6Mq672lrs/s1600/imperialism.jpg
ciaoant1 ωραία άρθρα.
Εγώ ξέρεις τι καταλαβαίνω. Ότι όσο υπήρχε η Σοβιετική ένωση, όχι απλά σαν δύναμη, αλλά και σαν πολιτικό σύστημα/ιδεολογία τόσο υπήρχε μια ισορροπία στις Δυτικές κοινωνίες, των οποίων οι άρχουσες τάξεις έβγαλαν τα σπασμένα στον υπόλοιπο πλανήτη.
Σήμερα φαίνεται να έχεις τρεις δυνάμεις που όμως δεν έχουν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές στην πραγματικότητα.
Δηλαδή μπορεί να λέμε για ψυχρό πόλεμο και μπορεί να ακουστεί κακό αυτό που θα πω, αλλά σε κάποιο μεγάλο βαθμό λειτούργησε σαφώς θετικά για τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες. Τώρα τι ακριβώς θα έχουμε να κερδίσουμε; Παλιά σε εξαγόραζαν και με μια κοινωνική παροχή. Σήμερα που δεν υπάρχει διαφορά στο θέμα; Απλά ο φόβος της αντιπαλότητας θα λειτουργήσει περισσότερα σαν σκάσε και κάνε, χωρίς όμως ανταλλάγματα.
Αυτή είναι η αίσθηση μου πολύ χοντροειδώς εκφρασμένη
Ναι, κάπως έτσι.
Το "ανατολικό μπλοκ" ήταν, από οικονομικής άποψης, ένα σύστημα κρατικού καπιταλισμού, που ουσιαστικά είχε "κρύψει' τους εκεί εργάτες από το διεθνή ανταγωνισμό.
Τώρα που αυτοί ενσωματώθηκαν στη διεθνή αγορά, ο καπιταλιστής δε χρειάζεται να δίνει πολλά-πολλά σε εσένα, ή να σε εξαγοράζει με "παροχές", γιατί πολύ απλά έχει και την επιλογή του Κινέζου ή του Βούλγαρου εργάτη.
Δέξου λοιπόν φτώχεια μέχρι αηδίας, αλλιώς κάτσε άνεργος, γιατί εμείς θα μεταφέρουμε ετσιθελικά την παραγωγή στην Κίνα ή έστω στη Βουλγαρία
αλλά σε κάποιο μεγάλο βαθμό λειτούργησε σαφώς θετικά για τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες. Τώρα τι ακριβώς θα έχουμε να κερδίσουμε; Παλιά σε εξαγόραζαν και με μια κοινωνική παροχή. Σήμερα που δεν υπάρχει διαφορά στο θέμα; Απλά ο φόβος της αντιπαλότητας θα λειτουργήσει περισσότερα σαν σκάσε και κάνε, χωρίς όμως ανταλλάγματα.
Ενας απ'τους λογους που η ΕΣΣΔ "κατερρευσε" οικονομικα* ηταν η μακροπροθεσμη στρατηγικη των Ρωσικων υπηρεσιων ασφαλειας η οποια ειχε στοχο να αφησει το ανατολικο μπλοκ να "πεσει" ωστε να το παιξει "ψοφια". Αναμενονταν οτι με μια τετοια στρατηγικη η Δυση θα εκανε "οργια" και οι Δυτικοι θα εκθετονταν προς τις μαζες με την "αποθρασυνση" τους - οπως και γινεται απ'οταν εχασαν το αντιπαλο δεος. Επισης αναγκαστικα το ΝΑΤΟ θα επρεπε να αναπροσαρμοσει το αμυντικο του δογμα ωστε να το παιζει παγκοσμιος αστυφυλακας, αντιτρομοκρατικη υπηρεσια, ομαδα επεμβασης σε hot zones κτλ - αντι να εχει ως βασικη προτεραιοτητα την αντιμετωπιση του ανατολικου μπλοκ.
Μεσω του ανατολικου μπλοκ, η Ρωσια θα αποκτουσε επισης ελεγχο (ελεγχοντας εμμεσα καποια κρατη της αν. ευρωπης) και φωνη** εντος της ΕΕ, η οποια, λογω καταστατικου, βασιζονταν στην αμοιβαιοτητα/ισοτητα.
Στο ιδιο σχεδιο προβλεπονταν οτι η Ρωσια θα κανει μακροπροθεσμα την επιστροφη απ'το moral high ground και, τοτε, στο μελλον, θα φαινονταν ως ενας πολυ καλυτερος εναλλακτικος πολος στον πρωην μονοπολικο κοσμο των ΗΠΑ/καπιταλισμου. Ισως και ως "ανακουφιση".
* Οικονομικη καταρρευση "φιασκο" με 2.5% εξωτερικο χρεος :whistle:
** Ενας απ'τους λογους που η ΕΕ θελει να στησει μια δομη τυπου πυρηνας/περιφερεια ειναι η απομονωση των "χαφιεδο-states" που δρουν για λογαριασμο τριτων. Οταν λεμε τριτους δεν εννοουμε τις ΗΠΑ (τον οποιων ο ελεγχος ειναι δεδομενος σχεδον σ'ολο το δυτικο κοσμο), αλλα καποιους ανατολικους που μπορει να ειναι εν δυναμει επικινδυνοι για την εσωτερικη συνοχη σε μελλοντικες αποφασεις.
τι κοινο εχουν η μερκελ και ο von paulus...:whistle:
Ενας απ'τους λογους που η ΕΣΣΔ "κατερρευσε" οικονομικα* ηταν η μακροπροθεσμη στρατηγικη των Ρωσικων υπηρεσιων ασφαλειας η οποια ειχε στοχο να αφησει το ανατολικο μπλοκ να "πεσει" ωστε να το παιξει "ψοφια". Αναμενονταν οτι με μια τετοια στρατηγικη η Δυση θα εκανε "οργια" και οι Δυτικοι θα εκθετονταν προς τις μαζες με την "αποθρασυνση" τους - οπως και γινεται απ'οταν εχασαν το αντιπαλο δεος. Επισης αναγκαστικα το ΝΑΤΟ θα επρεπε να αναπροσαρμοσει το αμυντικο του δογμα ωστε να το παιζει παγκοσμιος αστυφυλακας, αντιτρομοκρατικη υπηρεσια, ομαδα επεμβασης σε hot zones κτλ - αντι να εχει ως βασικη προτεραιοτητα την αντιμετωπιση του ανατολικου μπλοκ.
Μεσω του ανατολικου μπλοκ, η Ρωσια θα αποκτουσε επισης ελεγχο (ελεγχοντας εμμεσα καποια κρατη της αν. ευρωπης) και φωνη** εντος της ΕΕ, η οποια, λογω καταστατικου, βασιζονταν στην αμοιβαιοτητα/ισοτητα.
Στο ιδιο σχεδιο προβλεπονταν οτι η Ρωσια θα κανει μακροπροθεσμα την επιστροφη απ'το moral high ground και, τοτε, στο μελλον, θα φαινονταν ως ενας πολυ καλυτερος εναλλακτικος πολος στον πρωην μονοπολικο κοσμο των ΗΠΑ/καπιταλισμου. Ισως και ως "ανακουφιση".
* Οικονομικη καταρρευση "φιασκο" με 2.5% εξωτερικο χρεος :whistle:
** Ενας απ'τους λογους που η ΕΕ θελει να στησει μια δομη τυπου πυρηνας/περιφερεια ειναι η απομονωση των "χαφιεδο-states" που δρουν για λογαριασμο τριτων. Οταν λεμε τριτους δεν εννοουμε τις ΗΠΑ (τον οποιων ο ελεγχος ειναι δεδομενος σχεδον σ'ολο το δυτικο κοσμο), αλλα καποιους ανατολικους που μπορει να ειναι εν δυναμει επικινδυνοι για την εσωτερικη συνοχη σε μελλοντικες αποφασεις.
Δηλαδή θεωρείς ότι υπήρχε σχέδιο οργανωμένο. Μιλάμε για τεράστιο ρίσκο έτσι!
Πάντως με βάση το δόγμα του σοκ, μετά την κατάρρευση ξεσάλωσε η νεοτροπία του φιλελευθερισμού που ακόμα βασιλεύει στην Ρωσία. Δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς το κομμουνιστικό μπλόκ είχε στόχο κάτι τέτοιο, εκτός και αν ήθελαν να εκ-καπιταλιστούν όπως οι Κινέζοι.
Δηλαδή θεωρείς ότι υπήρχε σχέδιο οργανωμένο.
Ας πουμε οτι πολλοι που δουλευουν στις Δυτικες υπηρεσιες πληροφοριων κινουνται με βαση αυτη τη παραδοχη. Μαλιστα υπαρχει θεωρια/προβλεψη/επαληθευση του σχεδιου απο εναν (http://en.wikipedia.org/wiki/Anatoliy_Golitsyn#His_books) που δουλευε στο στρατηγικο σχεδιασμο της KGB (αλλα αυτομολυσε στη Δυση και τα "ξερασε ολα" προτου γινουν). Ειχε βαλει τις "προβλεψεις" του και σε δημοσιευμενο βιβλιο με τρομακτικο accuracy rate σε αυτα που ειπε οτι θα γινουν - σε μια εποχη που ηταν αδιανοητα.
Στο δε Γκορμπατσοφ αποδιδονται διαφορες ατακες (δες το reference 17 απ'το link της wiki)
It has been said that Mikhail Gorbachev justified his new policies as a necessary step to "hug Europe to death", and to "evict the United States from Europe".
...ενω απο την αντιστοιχη περιοδο (Νοεμβρης '87) κυκλοφορει μεταφρασμενο και το εξης:
In October 1917, we parted with the old world, rejecting it once and for all. We are moving toward a new world, the world of Communism. We shall never turn off that road!
...
Comrades, do not be concerned about all that you hear about glasnost and perestroika and democracy in the coming years. These are primarily for outward consumption. There will be no significant internal change within the Soviet Union other than for cosmetic purposes. Our purpose is to disarm the Americans and let them fall asleep.
Επισης αν κρινουμε απ'τη μετεπειτα διαδοχη του "καταστρεψα-τη-Ρωσια-Γιελτσιν" στον Πουτιν που ηταν δικος του, κατι δε κολλαει με αυτη τη διαδοχη. Η διαδοχη τετοιου ειδους (αν υποθεσουμε οτι η Ρωσια νικηθηκε και ως εκ τουτου θα λεηλατουνταν απ'τη Δυση) δεν προβλεπεται. Και ετσι ειχαμε τη στροφη της πολιτικης επι Πουτιν (αναδομηση της ισχυρης Ρωσιας), την οικονομικη επεκταση στην Ευρωπη, την εξαρτηση της Ευρωπης απ'την Ρωσικη ενεργεια κτλ... Ουσιαστικα ο "εναγκαλισμος" της Ευρωπης απ'την αρκουδα, οπως ειχε προαναγγελθει, εχει γινει σε πολυ μεγαλο βαθμο πραγματικοτητα. Τωρα που μπηκε στον ΠΟΕ η Ρωσια αυτο θα ενταθει... Γι'αυτο ακριβως οι Αμερικανοι επιμενουν (πολυ) ωστε να μειωθουν οι εξαρτησεις των Ευρωπαιων απο τη Ρωσικη ενεργεια και να μειωθει το ρωσικο leverage στην ασκηση ευρωπαϊκης πολιτικης.
Μιλάμε για τεράστιο ρίσκο έτσι!
Φαινομενικα ειναι ρισκο, αλλα στην πραξη ηταν η μονη ασφαλης επιλογη (για την ΕΣΣΔ) με βαση τα projections που ειχε για τα συνδιαστικα resources της Δυσης. Ηταν πολυ περισσοτερα και ως εκ τουτου η γεωπολιτικη και οικονομικη ηττα του ανατολικου μπλοκ ηταν οσο δεδομενη ηταν η ηττα του χιτλερ (απ'τη στιγμη που στα resources ρωσων/αγγλων/ανταρτων στις κατεκτημμενες χωρες, προστεθηκαν και αυτα των Αμερικανων). Οποτε αντι οι Ρωσοι να κατσουν να χασουν, εστησαν την "ηττα" τους σε τακτικο επιπεδο για να νικησουν αργοτερα - ως last stand solution (το αν θα το πετυχουν θα το δουμε). Βεβαια, επειδη ηταν στημμενη η ηττα και οχι ουσιαστικη, δε μπορουσαν να χρεοκοπησουν με πραγματικα μεγαλο χρεος γιατι τοτε θα εχαναν (πραγματικα) τον ελεγχο της χωρας τους. Και γι'αυτο υπαρχει το "παραδοξο" ή μαλλον το παγκοσμιο ρεκορ, να εχει γινει σε καποιο εξαιρετικα πλουσιο κρατος μια "οικονομικη καταρρευση" με μονο 2.5% εξωτερικο χρεος (CIA factbook 1991, external debt ~50 bn$, GDP >2 trn$).
Ας πουμε οτι πολλοι που δουλευουν στις Δυτικες υπηρεσιες πληροφοριων κινουνται με βαση αυτη τη παραδοχη. Μαλιστα υπαρχει θεωρια/προβλεψη/επαληθευση του σχεδιου απο εναν (http://en.wikipedia.org/wiki/Anatoliy_Golitsyn#His_books) που δουλευε στο στρατηγικο σχεδιασμο της KGB (αλλα αυτομολυσε στη Δυση και τα "ξερασε ολα" προτου γινουν). Ειχε βαλει τις "προβλεψεις" του και σε δημοσιευμενο βιβλιο με τρομακτικο accuracy rate σε αυτα που ειπε οτι θα γινουν - σε μια εποχη που ηταν αδιανοητα.
Στο δε Γκορμπατσοφ αποδιδονται διαφορες ατακες (δες το reference 17 απ'το link της wiki)
...ενω απο την αντιστοιχη περιοδο (Νοεμβρης '87) κυκλοφορει μεταφρασμενο και το εξης:
Επισης αν κρινουμε απ'τη μετεπειτα διαδοχη του "καταστρεψα-τη-Ρωσια-Γιελτσιν" στον Πουτιν που ηταν δικος του, κατι δε κολλαει με αυτη τη διαδοχη. Η διαδοχη τετοιου ειδους (αν υποθεσουμε οτι η Ρωσια νικηθηκε και ως εκ τουτου θα λεηλατουνταν απ'τη Δυση) δεν προβλεπεται. Και ετσι ειχαμε τη στροφη της πολιτικης επι Πουτιν (αναδομηση της ισχυρης Ρωσιας), την οικονομικη επεκταση στην Ευρωπη, την εξαρτηση της Ευρωπης απ'την Ρωσικη ενεργεια κτλ... Ουσιαστικα ο "εναγκαλισμος" της Ευρωπης απ'την αρκουδα, οπως ειχε προαναγγελθει, εχει γινει σε πολυ μεγαλο βαθμο πραγματικοτητα. Τωρα που μπηκε στον ΠΟΕ η Ρωσια αυτο θα ενταθει... Γι'αυτο ακριβως οι Αμερικανοι επιμενουν (πολυ) ωστε να μειωθουν οι εξαρτησεις των Ευρωπαιων απο τη Ρωσικη ενεργεια και να μειωθει το ρωσικο leverage στην ασκηση ευρωπαϊκης πολιτικης.
Φαινομενικα ειναι ρισκο, αλλα στην πραξη ηταν η μονη ασφαλης επιλογη (για την ΕΣΣΔ) με βαση τα projections που ειχε για τα συνδιαστικα resources της Δυσης. Ηταν πολυ περισσοτερα και ως εκ τουτου η γεωπολιτικη και οικονομικη ηττα του ανατολικου μπλοκ ηταν οσο δεδομενη ηταν η ηττα του χιτλερ (απ'τη στιγμη που στα resources ρωσων/αγγλων/ανταρτων στις κατεκτημμενες χωρες, προστεθηκαν και αυτα των Αμερικανων). Οποτε αντι οι Ρωσοι να κατσουν να χασουν, εστησαν την "ηττα" τους σε τακτικο επιπεδο για να νικησουν αργοτερα - ως last stand solution (το αν θα το πετυχουν θα το δουμε). Βεβαια, επειδη ηταν στημμενη η ηττα και οχι ουσιαστικη, δε μπορουσαν να χρεοκοπησουν με πραγματικα μεγαλο χρεος γιατι τοτε θα εχαναν (πραγματικα) τον ελεγχο της χωρας τους. Και γι'αυτο υπαρχει το "παραδοξο" ή μαλλον το παγκοσμιο ρεκορ, να εχει γινει σε καποιο εξαιρετικα πλουσιο κρατος μια "οικονομικη καταρρευση" με μονο 2.5% εξωτερικο χρεος (CIA factbook 1991, external debt ~50 bn$, GDP >2 trn$).
Έχουν νόημα όλα όσα λες. Επιπλέον να προσθέσω ότι στο δόγμα του σόκ, αναφέρει ότι το ξεπούλημα έγινε σε ιδιώτες Ρώσους, κάτι που το ΔΝΤ δεν είχε προβλέψει και γιαυτό σε κάθε επόμενη προσπάθεια ξεσκίσματος χώρας υπάρχει σαφής ρήτρα ότι το ξεπούλημα δεν μπορεί να γίνει προς ιδιώτες του ίδιου του έθνους.
http://img696.imageshack.us/img696/8392/testzg.jpg
Λόγω έλλειψης χρόνου, τις τελευταίες μέρες δεν γράψαμε τίποτα για τις εξελίξεις - οι μόνες μας αναρτήσεις ήταν για θέματα όπως πχ...τα φέσια του Λάκη Γαβαλά ή το πως αντιμετωπίστηκε στο "Μες την καλή χαρά" η απεργία των εργατών της Χαλυβουργίας.
Ακόμα βέβαια και σε αυτά τα θέματα υπάρχει αξία, ειδικά αν τα δει κανείς ως παραδείγματα του πόσο ανέτοιμη είναι η κοινωνία να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε σήμερα (κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι πολλοί εξακολουθούν ακόμα και τώρα να νομίζουν ότι "όλο και κάτι θα γίνει", ενώ στην πραγματικότητα ένα σημαντικό ποσοστό των εργατών σε παγκόσμια κλίμακα απλά προορίζονται να εξοντωθούν πλήρως, ειδικά σε ότι αφορά νεότερη γενιά, την οποία ανοιχτά ονομάζουν "χαμένη γενιά" και σαφώς αυτή η γενιά δεν πρόκειται να λάβει μισθούς, συντάξεις ή οτιδήποτε τέτοιο όπως συνέβαινε με την προηγούμενη γενιά εργατών). Και στην πραγματικότητα, αυτό είναι μάλλον και το #1 πρόβλημα, μιας και αν εσύ δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση, τότε μάλλον είσαι καταδικασμένος, άσχετα με το τι κάνει ή δεν κάνει ο αντίπαλος σου από εδώ και πέρα.
Και επειδή "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου", δε θα είναι λίγοι εκείνοι που επειδή είναι ιδεολογικά λοβοτομημένοι/πολύ πίσω από τη συγκυρία, θα προτιμήσουν να κάτσουν άπραγοι την ώρα που οι καπιταλιστές πλιατσικολογούν άγρια και χωρίς ιδιαίτερα προσχήματα εις βάρος τους. Ή ίσως να μην κάτσουν εντελώς άπραγοι, αλλά δε θα κάνουν και αυτό που χρειάζεται.
Όταν πχ λέει ο κόσμος ότι "κάθε μέρα ακούμε τη μία κακή είδηση μετά την άλλη, αλλά...και τί να κάνουμε;", αυτό που εννοεί είναι ότι "κατά βάθος αντιλαμβάνομαι ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσω αυτή την άσχημη κατάσταση είναι να ανατρέψω πλήρως το καθεστώς, αλλά αυτό προϋποθέτει θεωρητική μελέτη, κοινωνική-συνδικαλιστική-πολιτική δράση, οργάνωση, χρόνο, πορείες και τελικά ακόμα-ακόμα και το να πάρω τα όπλα. Αλλά δεν είμαι έτοιμος για κάτι τέτοιο, οπότε...δεν κάνω τίποτα". Ρόλος βέβαια της αριστεράς είναι να δώσει το καλό παράδειγμα και να οργανώσει-συσπειρώσει-μορφώσει-εμπνεύσει τις μάζες. Η αριστερά είναι σε άθλια κατάσταση, σε παγκόσμια κλίμακα, και γι' αυτό και οι προοπτικές είναι άθλιες - τουλάχιστον σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον, όπου η άρχουσα τάξη πλέον οργιάζει...σε καθημερινή κλίμακα.
Στη συνέχεια θα δούμε μερικές νεότερες εξελίξεις από δύο βασικά μέτωπα της συγκυρίας - τη σύγκρουση ΝΑΤΟ/Ιράν, και την κρίση στην ευρωζώνη. Πριν όμως τα δούμε αυτά, είναι χρήσιμο να κάνουμε μια περιληπτική παρουσίαση των βασικών μας θέσεων-εκτιμήσεων, που τις έχουμε ξαναγράψει σε παλιότερα άρθρα, αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τις έχουμε "φρέσκες" στο μυαλό μας.
1) Ειδικά μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ο καπιταλισμός ενσωμάτωσε στην παγκόσμια αγορά τις χώρες του Ανατολικού μπλοκ + την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι κεφαλαιοκράτες είχαν πλέον στη διάθεση τους όχι μόνο τους Δυτικούς εργάτες, αλλά και δισεκατομμύρια "φρέσκους" εργάτες από αυτές τις χώρες, που ήταν μάλιστα και πιο ανταγωνιστικοί (κυρίως λόγω χαμηλών μισθών). Έτσι, οι βιομήχανοι μετέφεραν την παραγωγή προς αυτές τις χώρες, θρυμματίζοντας την παραγωγική βάση της Δύσης (πλην Γερμανίας που αντέχει λόγω ανώτερης ποιότητας/τεχνογνωσίας)
2) Προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση, η Δύση στράφηκε στο δανεισμό, και έτσι οι τράπεζες διογκώθηκαν. Χάρη σε αυτό το δανεισμό, η Δύση δεν κατέρρευσε παρά τη συνεχιζόμενη "φυγάδευση" της παραγωγής μακριά από αυτή. Όμως, ο δανεισμός δε μπορεί να συνεχίζεται για πάντα, και σήμερα η Δύση έχει μια αποσαθρωμένη παραγωγική βάση, και ένα χρέος που δε μπορεί να αποπληρώσει.
3) Από τη στιγμή που τα χρέη δε μπορούν να αποπληρωθούν (είτε μιλάμε για ένα στεγαστικό δάνειο που πήρε ο εργάτης, είτε μιλάμε για ένα ομόλογο κράτους), οι τράπεζες είναι ΟΛΕΣ χρεωκοπημένες - όπως πχ ήταν η Λέμαν Μπρόδερς που έβαλε λουκέτο το 2008. Για να αποφύγουν τη χρεωκοπία, καταφεύγουν σε ωμή ληστεία εναντίον των λαών, με τα κράτη να τους παρέχουν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων σε "πακέτα σωτηρίας". Αυτά τα λεφτά είτε τα κλέβουν με "άμεσο" τρόπο από τους λαούς (πχ με διάφορα χαράτσια, μειώσεις μισθών, μειώσεις παροχών, κτλ), είτε τα κλέβουν με "έμμεσο" τρόπο από αυτούς: Συγκεκριμένα, τα κράτη τυπώνουν χρήμα από το πουθενά και το χαρίζουν στις τράπεζες, μιας και οι ανάγκες των τραπεζών είναι τεράστιες και δεν καλύπτονται μόνο από τα υπάρχουσα χρήματα των κρατικών ταμείων). Αυτό το τύπωμα χρήματος όμως είναι πληθωριστικό, δηλαδή υποτιμά την αξία του νομίσματος, και άρα μειώνει εμμέσως πλην σαφώς το μισθό του εργάτη που πληρώνεται σε αυτό το νόμισμα.
4) Από τη σκοπιά του βιομηχανικού κεφαλαίου, η μείωση μισθών/δικαιωμάτων είναι αυτή τη στιγμή ο #1 στόχος, ώστε "να γίνουν οι εργάτες της Δύσης πιο ανταγωνιστικοί". Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι βιομήχανοι ΔΕ θα επενδύσουν στη Δύση, έως ότου οι εκεί εργάτες "κινεζοποιηθούν" σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Έως τότε, είτε δε θα επενδύουν καθόλου (πχ αποθηκεύοντας τα κεφάλαια τους σε χρυσό, που παραμένει σταθερός), είτε θα επενδύουν στην Κίνα, στην ινδία, κτλ. Όσο για την "ανάπτυξη" στις χώρες της Δύσης, αυτή δε θέλουν να έρθει προς το παρόν. Πρώτα θα αφήσουν τον κόσμο να πεινάσει, ώστε λόγω της πείνας να δεχτούν οι εργάτες να εργάζονται κάτω από συνθήκες Μεσαίωνα, και έτσι να μεγιστοποιηθεί το κέρδος του εργοδότη, και μετά θα ξαναεπενδύσουν στη Δύση.
5) Οι παραπάνω διαδικασίες έχουν μια σειρά από "παρενέργειες" - η μεγαλύτερη από αυτές είναι η επερχόμενη πετρελαϊκή κρίση. Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 ήταν μια μικρή "πρόβα τζενεράλε" αυτού που έρχεται.
6) Οι ΗΠΑ πέτυχαν να ηγεμονεύσουν στη Δύση (και μετά το 1989 σε ολόκληρο τον κόσμο) και να ορίσουν το δολάριο ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ισοδύναμο με το χρυσό μέσω μιας σταθερής ισοτιμίας. Αυτό το κατάφεραν διότι στη σύνοδο του Μπρέττον Γουντς, μετά τον Β' Παγκόσμιο, ήταν η μοναδική δύναμη στη Δύση που δεν ήταν βομβαρδισμένη, και κατείχαν πλέον πάνω από το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών. Όμως, καθώς οι ανταγωνιστές τους (πχ Γερμανία) άρχισαν να ανασυγκροτούνται, η δύναμη των ΗΠΑ άρχισε να πέφτει, και όταν θέλησαν να κάνουν τον πόλεμο του Βιετνάμ, δεν είχαν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν αυτό το νέο μεγάλο έξοδο. Αυτό αποτέλεσε το "τελειωτικό χτύπημα", που ώθησε τον τότε πρόεδρο της Αμερικής Ρίτσαρντ Νίξον να καταργήσει τον "κανόνα του χρυσού", ώστε οι ΗΠΑ να τυπώσουν όσα δολάρια ήθελαν. Αυτό συνέβη το 1971.
7) Δύο χρόνια μετά, οι πετρελαιάδες σταμάτησαν να εξάγουν πετρέλαιο, ζητώντας να σταματήσουν να πληρώνονται αποκλειστικά σε δολάρια, όπως συνέβαινε έως τότε, και να πληρώνονται πλέον σε χρυσό. Αυτό το έκαναν διότι προφανώς κανένας έμπορος δε θέλει να πληρώνεται σε ένα νόμισμα που διαρκώς χάνει την αξία του. Γι' αυτό και η "μικρή" έστω κρίση του 1973 έμεινε στην ιστορία ως "πετρελαϊκή" κρίση.
8) Σήμερα, επιστρέφουμε σε μια παρόμοια κατάσταση, με τις ΗΠΑ (και γενικά τη Δύση) να τυπώνουν χρήμα με τη σέσουλα. Και μάλιστα σήμερα η Δύση έχει ακόμα πιο αποσαθρωμένη παραγωγική βάση σε σχέση με το 1973, καθώς πλέον η παραγωγή έχει μετακομίσει σε τεράστιο βαθμό στην Ασία. Έτσι, δε θα είναι πολύ εύκολο για τη Δύση να "κοντρολάρει" τους πετρελαιάδες. Άλλωστε, έχουμε αναφέρει σε παλιότερα άρθρα μας ότι ο Σαντάμ Χουσείν ήταν ο πρώτος που στη σημερινή εποχή αμφισβήτησε την ηγεμονία του δολαρίου, δεχόμενος και ευρώ ως πληρωμή, ενώ και ο Καντάφι προωθούσε ένα νέο νόμισμα, βασισμένο στον κανόνα του χρυσού, για να πληρώνεται μέσω αυτού για το πετρέλαιο. Όσο για τον Αχμαντινετζάντ, εδώ και τουλάχιστον 4-5 χρόνια αποκαλεί το δολάριο "άχρηστο κομμάτι χαρτί", και ζητά να πληρώνεται σε ευρώ ή και οτιδήποτε άλλο. Εξ ου και η έχθρα της Αμερικής, που πχ δε λέει τίποτα για το καταπιεστικό (αλλά φιλοαμερικάνικο) καθεστώς της Σαουδ. Αραβίας, αλλά χτυπά διαρκώς το Ιράν, και θα του είχε ήδη επιτεθεί, αν δεν είχε "κολλήσει" στο Αφγανιστάν και στο Ιράν, ή αν δεν είχε τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα ιδεολογικής νομιμοποίησης των εκστρατειών αυτών (άσε που και το Ιράν έχει σημαντική στρατιωτική ισχύ, και άρα δεν είναι και τόσο εύκολο να χτυπηθεί).
9) Μακροπρόθεσμα, η πρόβλεψη μας είναι πως αργά ή γρήγορα το δολάριο θα υπερπληθωριστεί, καθώς οι πετρελαιάδες δεν θα το δέχονται, και έχοντας βρει στήριξη και πελάτες σε Κίνα-Ρωσία, θα το απορρίψουν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τυπώνουν διαρκώς δολάρια σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να μη χρεωκοπήσουν οι τράπεζες. Είναι απλά ζήτημα χρόνου μέχρι ο υπόλοιπος κόσμος να σταματήσει να δέχεται να κάνει εμπορικές συναλλαγές σε ένα νόμισμα που διαρκώς χάνει την αξία του (εξ ου και η [επι]στροφή στο σταθερό χρυσό, ή η συζήτηση για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα, που θα συμπεριλαμβάνει και άλλα νομίσματα σε σύνθεση του, προκειμένου έτσι να αντικατοπτρίζεται και η νέα εικόνα του κόσμου, με πολλές δυνάμεις να παλεύουν μεταξύ τους για την ηγεμονία, αντί να υπάρχει μία δύναμη που να κυριαρχεί έναντι των υπολοίπων όπως συνέβαινε ως τώρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι ο "πλανητάρχης")
10) Σημαντικός θα είναι ο ρόλος του ευρω-συστήματος, έστω και αν χώρες αποβληθούν από αυτό, ή αν πάμε σε "ευρώ δύο ταχυτήτων" όπως προβλέπουμε. Σίγουρα βέβαια οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο ευρώ, πλην Γερμανίας, έχουν παρόμοια προβλήματα με την Αμερική (αποσάθρωση παραγωγικής βάσης, ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, ελλείμματα,κτλ), και θέλουν να τυπώσουν χρήμα, μιας και δε μπορούν να είναι ανταγωνιστικές με τη σημερινή ισοτιμία. Η Γερμανία θα το δεχτεί αυτό (ώστε να σώσει και τις δικές της τράπεζες), αλλά ως αντάλλαγμα θα αναγκάσει τις υπόλοιπες χώρες να "προτεκτορατοποιηθούν". Μέσω του ευρώ, η Γερμανία όχι απλά κέρδισε ένα νόμισμα που έχει χαμηλότερη ισοτιμία απ' ότι θα είχε το μάρκο (μιας και το ευρώ πέφτει λόγω πχ των PIIGS), αλλά παράλληλα έχει "ενώσει" τα αποθέματα χρυσού των χωρών-μελών της ευρωζώνης, και άρα προσβλέπει ότι αν (όταν) το δολάριο πέσει, το ευρώ θα είναι ο μονόφθαλμος που θα βασιλέψει στους τυφλούς, διότι θα υποστηρίζεται από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού.
11) Όντας η μοναδική χώρα με εξαγωγές, η Γερμανία διαφοροποιείται από την υπόλοιπη Δύση, καθώς παίρνει ενέργεια από τη Ρωσία, ενώ εξάγει ολοένα και περισσότερα προϊόντα στην Κίνα. Έτσι, ολοένα και περισσότερο πλησιάζει στο δικό τους στρατόπεδο, με το τελευταίο ηχηρό παράδειγμα να είναι η διαφωνία της με το ΝΑΤΟ στο θέμα της εισβολής στη Λιβύη (η Γερμανία τάχθηκε με Ρωσία και Κίνα, που "έμειναν ουδέτερες").
Έχοντας λοιπόν όλα αυτά υπόψη μας, ως μια πρόχειρη καταγραφή της σημερινής κατάστασης, ας δούμε τώρα και μερικές νεότερες εξελίξεις:
http://30.media.tumblr.com/tumblr_lve3zk75kg1ql6jblo1_500.jpg
Αυτό το σκίτσο είναι από το "Occupy Wall Street", και δείχνει ότι πάνω από το 50% του προϋπολογισμού των ΗΠΑ είναι για στρατιωτικές δαπάνες, σε ένα κράτος όπου από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους μέχρι τώρα έχει ξοδέψει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2057259/How-military-spent-1TRILLION-weapons-9-11--officials-moan-budget-cuts.html) (και συνεχίζει).
Πρόβλεψη μας είναι ότι βραχυπρόθεσμα οι ΗΠΑ θα κάνουν περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, μιας και δε μπορούν να αντέξουν το βάρος, και ο λαός ζητάει πλέον να σταματήσει αυτή η κατάσταση, που όχι απλά κοστίζει οικονομικά, αλλά έχει δημιουργήσει και ένα σωρό εχθρούς για την Αμερική μέσω των συνεχών εισβολών της σε άλλες χώρες. Άλλωστε, ο αριθμός αυτών που σιτίζονται με κουπόνια σίτισης έφτασε (http://www.zerohedge.com/news/over-46-million-americans-foodstamps-first-time-ever) στις ΗΠΑ τα 46.000.000, σπάζοντας ένα ακόμα ρεκόρ - και πλέον ακόμα και οι Αμερικάνοι έχουν βγει στους δρόμους και φωνάζουν.
Όμως, μακροπρόθεσμα προβλέπουμε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν κατακόρυφα τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Και αυτό διότι δεν έχουν άλλο τρόπο να ελέγχουν τους πετρελαιάδες, και έτσι ναι μεν καταρρέουν οικονομικά αν συνεχίζουν να ξοδεύουν λεφτά για εκστρατείες, αλλά από την άλλη θα καταρρεύσουν οικονομικά αν οι πετρελαιάδες, μαζί με Ρωσία-Κίνα, σταματήσουν να δέχονται το δολάριο. Οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος με αποσαθρωμένη παραγωγική βάση, και με διαρκώς μειούμενη πολιτική, κοινωνική, οικονομική και ιδεολογική ισχύ. Μόνο το στρατό έχουν για να επιβάλλονται, και άρα αν θέλουν να διατηρήσουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στον κόσμο, θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό πράγμα στο οποίο είναι καλοί, δηλαδή...το στρατό.
Επιπλέον, αξίζει να δούμε και το παράδειγμα του Χίτλερ, ο οποίος προκειμένου να βγάλει την κατεστραμμένη Γερμανία από την ύφεση, έβαλε όλο τον πληθυσμό να δουλεύει σ εργοστάσια κατασκευής όπλων, πετυχαίνοντας έτσι να μειώσει την ανεργία. Και μετά έκανε και ένα Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξοντωθούν και μερικοί ακόμα εργάτες σε παγκόσμια κλίμακα, και έτσι ο καπιταλισμός βγήκε από την κρίση του 1929, καθώς κατάφερε να εξοντώσει τους "περισσευούμενους" εργάτες, ενώ οι υπόλοιποι που επέζησαν θα έβρισκαν δουλειές στην ανοικοδόμηση των ερειπίων.
Από τη στιγμή που η κατάσταση στην Αμερική θα χειροτερεύει, και η ανεργία θα θεριεύει, ο κόσμος θα ψάχνει διεξόδους. Ακόμα και στην Αμερική οι κατώτερες τάξεις αρχίζουν να αμφισβητούν την εκμετάλλευση τους από τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους, την άρχουσα τάξη δηλαδή, έστω και σε εμβρυακό επίπεδο. Γι' αυτό και προβλέπουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Αμερική θα αναγκαστεί βραχυπρόθεσμα να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της. Όμως, το λαικό κίνημα στις ΗΠΑ είναι πολύ πίσω, και είναι δύσκολο να καλύψει το απαιτούμενο έδαφος σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, από τη στιγμή που η "αμερικανική αριστερά" μάλλον δε θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου (κάτι που βέβαια δεν είναι σίγουρο - προβλέψεις κάνουμε), το "στρατιωτικό σύμπλεγμα" των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, με τους διάφορους "υπερσυντηρητικούς" Ρεπουμπλικάνους κτλ, υποσχόμενο..."δουλειά για όλους" στα εργοστάσια κατασκευής όπλων. Και μετά, καθώς η Κίνα και η Ρωσία θα αμφισβητούν ολοένα και πιο έντονα την υπεροχή των ΗΠΑ, η Αμερική θα μπορούσε να βρει μια "διέξοδο"...πηγαίνοντας σε πόλεμο α λα ναζιστική Γερμανία. Έτσι, αντί οι εργάτες να πολεμήσουν εναντίον των εκμεταλλευτών τους, θα πολεμήσουν...ο ένας εναντίον του άλλου.
Ας δούμε τώρα πιο συγκεκριμένες κινήσεις από τα μέτωπα του Ιράν και της Ευρώπης:
- Οι ΗΠΑ και η Αγγλία συνεχίζουν να πιέζουν για κυρώσεις και εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν, με το Ιράν να ανταποδίδει με αποπομπές των πρεσβευτών τους από τη χώρα. Αν η Ευρώπη υπερψηφίσει τις κυρώσεις όπως πιέζουν ΗΠΑ-Αγγλία, θα έχει αυτοπαγιδευτεί, διότι ειδικά οι πιο αδύναμες χώρες-μέλη της (Ελλάδα, Ιταλία) βασίζονται στο πετρέλαιο του Ιράν. Η Ευρώπη χρειάζεται το πετρέλαιο του Ιράν περισσότερο (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417651) απ' ότι το Ιράν χρειάζεται την Ευρώπη, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης (δες και παρακάτω). Όλη η ιστορία βέβαια έχει βοηθήσει την τιμή του πετρελαίου να ανέβει (πάνω από 100$), κάτι που σε συνδυασμό με τη συνεχή υποτίμηση των νομισμάτων θα κάνει το πετρέλαιο πολύ ακριβό, και η ύφεση στη Δύση θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο. Το Ιράν απειλεί (http://athenstock.blogspot.com/2011/12/250.html) μάλιστα ότι αν του επιβάλλουν εμπάργκο, το πετρέλαιο θα φτάσει τα 250$. Δε ξέρω πόσο θα φτάσει, αλλά πάντως αν η Δύση αποφασίσει να μπουκάρει, το πετρέλαιο θα εκτιναχθεί, ενώ η Ρωσία και η Κίνα απλά δε θα το δεχτούν (το Ιράν είναι το #2 μέλος του ΟΠΕΚ σε πετρελαϊκά αποθέματα, και δε θα αφήσουν τη Δύση να το λεηλατήσει). Και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα σχέδια επίθεσης στο Ιράν.
- Όσο για το Ιράν, ήδη έχει βρει νέους πελάτες - την Κίνα, την Ινδία, κτλ. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417754) η πετρελαϊκή εταιρία Total, το Ιράν δε θα έχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο νομίζουν αν δεν μπορεί να εξάγει το πετρέλαιο του στη Δύση, διότι εκεί διοχετεύει μόλις το 18% της παραγωγής του. Το υπόλοιπο το στέλνει κυρίως στην Ασία - και δε θα έχει δυσκολία να διοχετεύσει τις παραπάνω ποσότητες εκεί αν η Ευρώπη δε θέλει πλέον το πετρέλαιο του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Κίνα και η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετες σε εισβολή των ΝΑΤΟικών στο Ιράν, όσο και αν φωνάζει ο Νετανιάχου (ο πρόεδρος του Ισραήλ, που είναι εντελώς φανατισμένος και θα είχε ήδη μπουκάρει αν δεν τον κράταγαν οι Αμερικάνοι για τους δικούς τους λόγους).
- Θυμίζουμε και κάτι άλλο που λέγαμε πρόσφατα, ότι δηλαδή δεν είναι τυχαίο που η Ρωσία ξαναέφερε με πολύ έντονο τρόπο το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην επικαιρότητα (το ΝΑΤΟ την φτιάχνει με πρόσχημα ότι "θέλει να προστατεύσει την Ευρώπη από το Ιράν"). Τώρα η Ρωσία ζητά (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417697) γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι δε στοχεύουν τη Ρωσία, ενώ σα να μην έφτανε αυτό, η Ρωσία σκέφτεται (http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204753404577066421106592452.html?mod=WSJEUROPE_hpp_MIDDLETopNews) να σταματήσει να επιτρέπει στους Αμερικάνους να περνούν από τα εδάφη της για να ανεφοδιάζουν τα στρατεύματα τους στο ΝΑΤΟ (ίσως να μην το ξέρετε, αλλά η Ρωσία το είχε επιτρέψει αυτό πριν κάποια χρόνια, όταν οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί).
- Οι Αμερικάνοι το μόνο που απάντησαν (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417743) για την αντιπυραυλική ασπίδα ήταν ότι...«θα ήταν σίγουρα μια σπατάλη πολύτιμων χρημάτων, αν η Ρωσία αρχίσει να επενδύει σε αντίμετρα εναντίον ενός φανταστικού εχθρού που δεν υπάρχει». Την ίδια ώρα, οι Αμερικάνοι έχασαν και έναν ακόμα σύμμαχο, καθώς το Πακιστάν πλέον απαγόρευσε (http://www.zerohedge.com/news/guest-post-furious-latest-us-attack-pakistan-shuts-down-resupply-routes-afghanistan-permanently) στους Αμερικάνους να περνούν από τα εδάφη του για να ανεφοδιάζουν τα στρατεύματα τους στο Αφγανιστάν (ως αντίποινα για το ότι οι ΗΠΑ χτυπούν και εδάφη του Πακιστάν με τους πυραύλους τους, σκοτώνοντας "τρομοκράτες" και μη, ακόμα και αμάχους). Αν η Ρωσία κάνει το ίδιο πράγμα, όπως απειλεί, οι Αμερικάνοι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, και ουσιαστικά αδυνατούν να ανοίξουν τρίτο μέτωπο στη Μ. Ανατολή, καθώς το βλέπουν ότι αν επιτεθούν στο Ιράν... κινδυνεύουν να χάσουν πλήρως και το Αφγανιστάν.
- Μια σημαντική νίκη που πέτυχαν πάντως οι Αμερικάνοι, ήταν να ματαιώσουν το ρωσικό ενεργειακό αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς η (φιλοαμερικάνικη) κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417679) ότι ακυρώνει τη συμμετοχή της στο έργο.
- Σε ότι αφορά το μέτωπο με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τις τελευταίες μέρες μια "ομοβροντία πυρών", με τους οίκους αξιολόγησης τους να υποβαθμίζουν ένα σωρό τράπεζες και κράτη της ευρωζώνης - ακόμα και την ίδια την Γερμανία (http://athenstock.blogspot.com/2011/12/5-efsf.html). Βέβαια, ολόκληρη η Δύση έχει όντως πρόβλημα, και δεν είναι καθόλου περίεργο να λαμβάνει "κακές κριτικές". Όμως, εννοείται ότι άλλος είναι ο λόγος που οι οίκοι αξιολόγησης των Αμερικάνων επιτίθονται τώρα, καθώς είναι πάγια τακτική τους να χτυπούν λίγο πριν κάθε ευρωπαϊκή σύνοδο, ώστε να πιέσουν τους Γερμανούς να πάρουν την απόφαση που θέλουν οι Αμερικάνοι.
-Η Γερμανία όμως παίζει σκληρό πόκερ - και δε ξέρω που μπορεί να φτάσουν, ούτε πόσο επιτυχία θα έχουν. Προς το παρόν πάντως, συνεχίζουν ατάραχοι, και δε φαίνεται να δέχονται να τυπώσουν χρήμα. Προφανώς πρώτα θα βάλουν τους "εταίρους" τους να υπογράψουν ότι προτεκτορατοποιούνται και επίσημα, και μετά. Ο Σόιμπλε μάλιστα έφτασε στο σηεμίο να...κοροιδέψει τους Αμερικάνους, λέγοντας (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/12/2011_417574) ότι όλες αυτές οι υποβαθμίσεις που έκαναν..."είναι καλές" για την ευρωζώνη! Αυτό που εννοεί είναι ότι η Γερμανία όχι μόνο δε θα τυπώσει χρήμα (προς το παρόν), αλλά αντίθετα θα αξιοποιήσει τις υποβαθμίσεις των υπόλοιπων κρατών, που τώρα είναι ακόμα πιο πολύ "στο χείλος του γκρεμού", ώστε να τους πείσει να προτεκτορατοποιηθούν, μιας και τώρα θα είναι ακόμα πιο απελπισμένοι, και άρα ακόμα πιο δεκτικοί στους όρους της Γερμανίας.
- Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όπως μεταδίδει (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112779079) η γερμανικών συμφερόντων εφημερίδα Die Welt, ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης του Γκάιτνερ (υπουργός οικονομικών της Αμερικής) στην Ευρώπη είναι να συζητήσει το πως η FED θα τυπώσει λεφτά για να ενισχύσει το ΔΝΤ, και έτσι το (αμερικανοκίνητο) ΔΝΤ να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες αντί για την (γερμανοκίνητη) ΕΚΤ. Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατα άρθρα μας, αυτός φαίνεται να είναι ο βασικός στόχος της Γερμανίας, να βάλουν δηλαδή τους Αμερικάνους να τυπώσουν αυτοί λεφτά αντί για την ΕΚΤ. Αν τα καταφέρουν, θα είναι μεγάλη τους επιτυχία εναντίον των ΗΠΑ.
- Για το τέλος, δείτε και μια ακόμα "ειδησούλα", με τη Ε.Ε. να ανακοινώνει (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/12/2011_417154) επίσημα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ρουφήξει μέσα στα τελευταία 3 χρόνια 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Άντε τώρα εσείς τρέξτε στον ΟΑΕΔ, ή ετοιμάστε τις βαλίτσες σας για Αυστραλίες και Γερμανίες, ή ψοφήστε με μισθούς πείνας, και μην ανησυχείτε, οι κυβερνώντες μοχθούν "για το καλό μας".
Για περισσότερες ειδήσεις, αύριο, μιας και δεν έχω πολύ χρόνο - εξ ου και τα σπάνια ποστ, ή ο ελαφρώς ασυγκρότητος τρόπος γραφής όταν γράφω.
http://img696.imageshack.us/img696/8392/testzg.jpg
Λόγω έλλειψης χρόνου, τις τελευταίες μέρες δεν γράψαμε τίποτα για τις εξελίξεις - οι μόνες μας αναρτήσεις ήταν για θέματα όπως πχ...τα φέσια του Λάκη Γαβαλά ή το πως αντιμετωπίστηκε στο "Μες την καλή χαρά" η απεργία των εργατών της Χαλυβουργίας.
Ακόμα βέβαια και σε αυτά τα θέματα υπάρχει αξία, ειδικά αν τα δει κανείς ως παραδείγματα του πόσο ανέτοιμη είναι η κοινωνία να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε σήμερα (κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι πολλοί εξακολουθούν ακόμα και τώρα να νομίζουν ότι "όλο και κάτι θα γίνει", ενώ στην πραγματικότητα ένα σημαντικό ποσοστό των εργατών σε παγκόσμια κλίμακα απλά προορίζονται να εξοντωθούν πλήρως, ειδικά σε ότι αφορά νεότερη γενιά, την οποία ανοιχτά ονομάζουν "χαμένη γενιά" και σαφώς αυτή η γενιά δεν πρόκειται να λάβει μισθούς, συντάξεις ή οτιδήποτε τέτοιο όπως συνέβαινε με την προηγούμενη γενιά εργατών). Και στην πραγματικότητα, αυτό είναι μάλλον και το #1 πρόβλημα, μιας και αν εσύ δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση, τότε μάλλον είσαι καταδικασμένος, άσχετα με το τι κάνει ή δεν κάνει ο αντίπαλος σου από εδώ και πέρα.
Και επειδή "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου", δε θα είναι λίγοι εκείνοι που επειδή είναι ιδεολογικά λοβοτομημένοι/πολύ πίσω από τη συγκυρία, θα προτιμήσουν να κάτσουν άπραγοι την ώρα που οι καπιταλιστές πλιατσικολογούν άγρια και χωρίς ιδιαίτερα προσχήματα εις βάρος τους. Ή ίσως να μην κάτσουν εντελώς άπραγοι, αλλά δε θα κάνουν και αυτό που χρειάζεται.
Όταν πχ λέει ο κόσμος ότι "κάθε μέρα ακούμε τη μία κακή είδηση μετά την άλλη, αλλά...και τί να κάνουμε;", αυτό που εννοεί είναι ότι "κατά βάθος αντιλαμβάνομαι ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσω αυτή την άσχημη κατάσταση είναι να ανατρέψω πλήρως το καθεστώς, αλλά αυτό προϋποθέτει θεωρητική μελέτη, κοινωνική-συνδικαλιστική-πολιτική δράση, οργάνωση, χρόνο, πορείες και τελικά ακόμα-ακόμα και το να πάρω τα όπλα. Αλλά δεν είμαι έτοιμος για κάτι τέτοιο, οπότε...δεν κάνω τίποτα". Ρόλος βέβαια της αριστεράς είναι να δώσει το καλό παράδειγμα και να οργανώσει-συσπειρώσει-μορφώσει-εμπνεύσει τις μάζες. Η αριστερά είναι σε άθλια κατάσταση, σε παγκόσμια κλίμακα, και γι' αυτό και οι προοπτικές είναι άθλιες - τουλάχιστον σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον, όπου η άρχουσα τάξη πλέον οργιάζει...σε καθημερινή κλίμακα.
Στη συνέχεια θα δούμε μερικές νεότερες εξελίξεις από δύο βασικά μέτωπα της συγκυρίας - τη σύγκρουση ΝΑΤΟ/Ιράν, και την κρίση στην ευρωζώνη. Πριν όμως τα δούμε αυτά, είναι χρήσιμο να κάνουμε μια περιληπτική παρουσίαση των βασικών μας θέσεων-εκτιμήσεων, που τις έχουμε ξαναγράψει σε παλιότερα άρθρα, αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τις έχουμε "φρέσκες" στο μυαλό μας.
1) Ειδικά μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ο καπιταλισμός ενσωμάτωσε στην παγκόσμια αγορά τις χώρες του Ανατολικού μπλοκ + την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι κεφαλαιοκράτες είχαν πλέον στη διάθεση τους όχι μόνο τους Δυτικούς εργάτες, αλλά και δισεκατομμύρια "φρέσκους" εργάτες από αυτές τις χώρες, που ήταν μάλιστα και πιο ανταγωνιστικοί (κυρίως λόγω χαμηλών μισθών). Έτσι, οι βιομήχανοι μετέφεραν την παραγωγή προς αυτές τις χώρες, θρυμματίζοντας την παραγωγική βάση της Δύσης (πλην Γερμανίας που αντέχει λόγω ανώτερης ποιότητας/τεχνογνωσίας)
2) Προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση, η Δύση στράφηκε στο δανεισμό, και έτσι οι τράπεζες διογκώθηκαν. Χάρη σε αυτό το δανεισμό, η Δύση δεν κατέρρευσε παρά τη συνεχιζόμενη "φυγάδευση" της παραγωγής μακριά από αυτή. Όμως, ο δανεισμός δε μπορεί να συνεχίζεται για πάντα, και σήμερα η Δύση έχει μια αποσαθρωμένη παραγωγική βάση, και ένα χρέος που δε μπορεί να αποπληρώσει.
3) Από τη στιγμή που τα χρέη δε μπορούν να αποπληρωθούν (είτε μιλάμε για ένα στεγαστικό δάνειο που πήρε ο εργάτης, είτε μιλάμε για ένα ομόλογο κράτους), οι τράπεζες είναι ΟΛΕΣ χρεωκοπημένες - όπως πχ ήταν η Λέμαν Μπρόδερς που έβαλε λουκέτο το 2008. Για να αποφύγουν τη χρεωκοπία, καταφεύγουν σε ωμή ληστεία εναντίον των λαών, με τα κράτη να τους παρέχουν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων σε "πακέτα σωτηρίας". Αυτά τα λεφτά είτε τα κλέβουν με "άμεσο" τρόπο από τους λαούς (πχ με διάφορα χαράτσια, μειώσεις μισθών, μειώσεις παροχών, κτλ), είτε τα κλέβουν με "έμμεσο" τρόπο από αυτούς: Συγκεκριμένα, τα κράτη τυπώνουν χρήμα από το πουθενά και το χαρίζουν στις τράπεζες, μιας και οι ανάγκες των τραπεζών είναι τεράστιες και δεν καλύπτονται μόνο από τα υπάρχουσα χρήματα των κρατικών ταμείων). Αυτό το τύπωμα χρήματος όμως είναι πληθωριστικό, δηλαδή υποτιμά την αξία του νομίσματος, και άρα μειώνει εμμέσως πλην σαφώς το μισθό του εργάτη που πληρώνεται σε αυτό το νόμισμα.
4) Από τη σκοπιά του βιομηχανικού κεφαλαίου, η μείωση μισθών/δικαιωμάτων είναι αυτή τη στιγμή ο #1 στόχος, ώστε "να γίνουν οι εργάτες της Δύσης πιο ανταγωνιστικοί". Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι βιομήχανοι ΔΕ θα επενδύσουν στη Δύση, έως ότου οι εκεί εργάτες "κινεζοποιηθούν" σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Έως τότε, είτε δε θα επενδύουν καθόλου (πχ αποθηκεύοντας τα κεφάλαια τους σε χρυσό, που παραμένει σταθερός), είτε θα επενδύουν στην Κίνα, στην ινδία, κτλ. Όσο για την "ανάπτυξη" στις χώρες της Δύσης, αυτή δε θέλουν να έρθει προς το παρόν. Πρώτα θα αφήσουν τον κόσμο να πεινάσει, ώστε λόγω της πείνας να δεχτούν οι εργάτες να εργάζονται κάτω από συνθήκες Μεσαίωνα, και έτσι να μεγιστοποιηθεί το κέρδος του εργοδότη, και μετά θα ξαναεπενδύσουν στη Δύση.
5) Οι παραπάνω διαδικασίες έχουν μια σειρά από "παρενέργειες" - η μεγαλύτερη από αυτές είναι η επερχόμενη πετρελαϊκή κρίση. Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 ήταν μια μικρή "πρόβα τζενεράλε" αυτού που έρχεται.
6) Οι ΗΠΑ πέτυχαν να ηγεμονεύσουν στη Δύση (και μετά το 1989 σε ολόκληρο τον κόσμο) και να ορίσουν το δολάριο ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ισοδύναμο με το χρυσό μέσω μιας σταθερής ισοτιμίας. Αυτό το κατάφεραν διότι στη σύνοδο του Μπρέττον Γουντς, μετά τον Β' Παγκόσμιο, ήταν η μοναδική δύναμη στη Δύση που δεν ήταν βομβαρδισμένη, και κατείχαν πλέον πάνω από το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών. Όμως, καθώς οι ανταγωνιστές τους (πχ Γερμανία) άρχισαν να ανασυγκροτούνται, η δύναμη των ΗΠΑ άρχισε να πέφτει, και όταν θέλησαν να κάνουν τον πόλεμο του Βιετνάμ, δεν είχαν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν αυτό το νέο μεγάλο έξοδο. Αυτό αποτέλεσε το "τελειωτικό χτύπημα", που ώθησε τον τότε πρόεδρο της Αμερικής Ρίτσαρντ Νίξον να καταργήσει τον "κανόνα του χρυσού", ώστε οι ΗΠΑ να τυπώσουν όσα δολάρια ήθελαν. Αυτό συνέβη το 1971.
7) Δύο χρόνια μετά, οι πετρελαιάδες σταμάτησαν να εξάγουν πετρέλαιο, ζητώντας να σταματήσουν να πληρώνονται αποκλειστικά σε δολάρια, όπως συνέβαινε έως τότε, και να πληρώνονται πλέον σε χρυσό. Αυτό το έκαναν διότι προφανώς κανένας έμπορος δε θέλει να πληρώνεται σε ένα νόμισμα που διαρκώς χάνει την αξία του. Γι' αυτό και η "μικρή" έστω κρίση του 1973 έμεινε στην ιστορία ως "πετρελαϊκή" κρίση.
8) Σήμερα, επιστρέφουμε σε μια παρόμοια κατάσταση, με τις ΗΠΑ (και γενικά τη Δύση) να τυπώνουν χρήμα με τη σέσουλα. Και μάλιστα σήμερα η Δύση έχει ακόμα πιο αποσαθρωμένη παραγωγική βάση σε σχέση με το 1973, καθώς πλέον η παραγωγή έχει μετακομίσει σε τεράστιο βαθμό στην Ασία. Έτσι, δε θα είναι πολύ εύκολο για τη Δύση να "κοντρολάρει" τους πετρελαιάδες. Άλλωστε, έχουμε αναφέρει σε παλιότερα άρθρα μας ότι ο Σαντάμ Χουσείν ήταν ο πρώτος που στη σημερινή εποχή αμφισβήτησε την ηγεμονία του δολαρίου, δεχόμενος και ευρώ ως πληρωμή, ενώ και ο Καντάφι προωθούσε ένα νέο νόμισμα, βασισμένο στον κανόνα του χρυσού, για να πληρώνεται μέσω αυτού για το πετρέλαιο. Όσο για τον Αχμαντινετζάντ, εδώ και τουλάχιστον 4-5 χρόνια αποκαλεί το δολάριο "άχρηστο κομμάτι χαρτί", και ζητά να πληρώνεται σε ευρώ ή και οτιδήποτε άλλο. Εξ ου και η έχθρα της Αμερικής, που πχ δε λέει τίποτα για το καταπιεστικό (αλλά φιλοαμερικάνικο) καθεστώς της Σαουδ. Αραβίας, αλλά χτυπά διαρκώς το Ιράν, και θα του είχε ήδη επιτεθεί, αν δεν είχε "κολλήσει" στο Αφγανιστάν και στο Ιράν, ή αν δεν είχε τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα ιδεολογικής νομιμοποίησης των εκστρατειών αυτών (άσε που και το Ιράν έχει σημαντική στρατιωτική ισχύ, και άρα δεν είναι και τόσο εύκολο να χτυπηθεί).
9) Μακροπρόθεσμα, η πρόβλεψη μας είναι πως αργά ή γρήγορα το δολάριο θα υπερπληθωριστεί, καθώς οι πετρελαιάδες δεν θα το δέχονται, και έχοντας βρει στήριξη και πελάτες σε Κίνα-Ρωσία, θα το απορρίψουν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τυπώνουν διαρκώς δολάρια σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να μη χρεωκοπήσουν οι τράπεζες. Είναι απλά ζήτημα χρόνου μέχρι ο υπόλοιπος κόσμος να σταματήσει να δέχεται να κάνει εμπορικές συναλλαγές σε ένα νόμισμα που διαρκώς χάνει την αξία του (εξ ου και η [επι]στροφή στο σταθερό χρυσό, ή η συζήτηση για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα, που θα συμπεριλαμβάνει και άλλα νομίσματα σε σύνθεση του, προκειμένου έτσι να αντικατοπτρίζεται και η νέα εικόνα του κόσμου, με πολλές δυνάμεις να παλεύουν μεταξύ τους για την ηγεμονία, αντί να υπάρχει μία δύναμη που να κυριαρχεί έναντι των υπολοίπων όπως συνέβαινε ως τώρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι ο "πλανητάρχης")
10) Σημαντικός θα είναι ο ρόλος του ευρω-συστήματος, έστω και αν χώρες αποβληθούν από αυτό, ή αν πάμε σε "ευρώ δύο ταχυτήτων" όπως προβλέπουμε. Σίγουρα βέβαια οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο ευρώ, πλην Γερμανίας, έχουν παρόμοια προβλήματα με την Αμερική (αποσάθρωση παραγωγικής βάσης, ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, ελλείμματα,κτλ), και θέλουν να τυπώσουν χρήμα, μιας και δε μπορούν να είναι ανταγωνιστικές με τη σημερινή ισοτιμία. Η Γερμανία θα το δεχτεί αυτό (ώστε να σώσει και τις δικές της τράπεζες), αλλά ως αντάλλαγμα θα αναγκάσει τις υπόλοιπες χώρες να "προτεκτορατοποιηθούν". Μέσω του ευρώ, η Γερμανία όχι απλά κέρδισε ένα νόμισμα που έχει χαμηλότερη ισοτιμία απ' ότι θα είχε το μάρκο (μιας και το ευρώ πέφτει λόγω πχ των PIIGS), αλλά παράλληλα έχει "ενώσει" τα αποθέματα χρυσού των χωρών-μελών της ευρωζώνης, και άρα προσβλέπει ότι αν (όταν) το δολάριο πέσει, το ευρώ θα είναι ο μονόφθαλμος που θα βασιλέψει στους τυφλούς, διότι θα υποστηρίζεται από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού.
11) Όντας η μοναδική χώρα με εξαγωγές, η Γερμανία διαφοροποιείται από την υπόλοιπη Δύση, καθώς παίρνει ενέργεια από τη Ρωσία, ενώ εξάγει ολοένα και περισσότερα προϊόντα στην Κίνα. Έτσι, ολοένα και περισσότερο πλησιάζει στο δικό τους στρατόπεδο, με το τελευταίο ηχηρό παράδειγμα να είναι η διαφωνία της με το ΝΑΤΟ στο θέμα της εισβολής στη Λιβύη (η Γερμανία τάχθηκε με Ρωσία και Κίνα, που "έμειναν ουδέτερες").
Έχοντας λοιπόν όλα αυτά υπόψη μας, ως μια πρόχειρη καταγραφή της σημερινής κατάστασης, ας δούμε τώρα και μερικές νεότερες εξελίξεις:
http://30.media.tumblr.com/tumblr_lve3zk75kg1ql6jblo1_500.jpg
Αυτό το σκίτσο είναι από το "Occupy Wall Street", και δείχνει ότι πάνω από το 50% του προϋπολογισμού των ΗΠΑ είναι για στρατιωτικές δαπάνες, σε ένα κράτος όπου από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους μέχρι τώρα έχει ξοδέψει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2057259/How-military-spent-1TRILLION-weapons-9-11--officials-moan-budget-cuts.html) (και συνεχίζει).
Πρόβλεψη μας είναι ότι βραχυπρόθεσμα οι ΗΠΑ θα κάνουν περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, μιας και δε μπορούν να αντέξουν το βάρος, και ο λαός ζητάει πλέον να σταματήσει αυτή η κατάσταση, που όχι απλά κοστίζει οικονομικά, αλλά έχει δημιουργήσει και ένα σωρό εχθρούς για την Αμερική μέσω των συνεχών εισβολών της σε άλλες χώρες. Άλλωστε, ο αριθμός αυτών που σιτίζονται με κουπόνια σίτισης έφτασε (http://www.zerohedge.com/news/over-46-million-americans-foodstamps-first-time-ever) στις ΗΠΑ τα 46.000.000, σπάζοντας ένα ακόμα ρεκόρ - και πλέον ακόμα και οι Αμερικάνοι έχουν βγει στους δρόμους και φωνάζουν.
Όμως, μακροπρόθεσμα προβλέπουμε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν κατακόρυφα τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Και αυτό διότι δεν έχουν άλλο τρόπο να ελέγχουν τους πετρελαιάδες, και έτσι ναι μεν καταρρέουν οικονομικά αν συνεχίζουν να ξοδεύουν λεφτά για εκστρατείες, αλλά από την άλλη θα καταρρεύσουν οικονομικά αν οι πετρελαιάδες, μαζί με Ρωσία-Κίνα, σταματήσουν να δέχονται το δολάριο. Οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος με αποσαθρωμένη παραγωγική βάση, και με διαρκώς μειούμενη πολιτική, κοινωνική, οικονομική και ιδεολογική ισχύ. Μόνο το στρατό έχουν για να επιβάλλονται, και άρα αν θέλουν να διατηρήσουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στον κόσμο, θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό πράγμα στο οποίο είναι καλοί, δηλαδή...το στρατό.
Επιπλέον, αξίζει να δούμε και το παράδειγμα του Χίτλερ, ο οποίος προκειμένου να βγάλει την κατεστραμμένη Γερμανία από την ύφεση, έβαλε όλο τον πληθυσμό να δουλεύει σ εργοστάσια κατασκευής όπλων, πετυχαίνοντας έτσι να μειώσει την ανεργία. Και μετά έκανε και ένα Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξοντωθούν και μερικοί ακόμα εργάτες σε παγκόσμια κλίμακα, και έτσι ο καπιταλισμός βγήκε από την κρίση του 1929, καθώς κατάφερε να εξοντώσει τους "περισσευούμενους" εργάτες, ενώ οι υπόλοιποι που επέζησαν θα έβρισκαν δουλειές στην ανοικοδόμηση των ερειπίων.
Από τη στιγμή που η κατάσταση στην Αμερική θα χειροτερεύει, και η ανεργία θα θεριεύει, ο κόσμος θα ψάχνει διεξόδους. Ακόμα και στην Αμερική οι κατώτερες τάξεις αρχίζουν να αμφισβητούν την εκμετάλλευση τους από τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους, την άρχουσα τάξη δηλαδή, έστω και σε εμβρυακό επίπεδο. Γι' αυτό και προβλέπουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Αμερική θα αναγκαστεί βραχυπρόθεσμα να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της. Όμως, το λαικό κίνημα στις ΗΠΑ είναι πολύ πίσω, και είναι δύσκολο να καλύψει το απαιτούμενο έδαφος σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, από τη στιγμή που η "αμερικανική αριστερά" μάλλον δε θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου (κάτι που βέβαια δεν είναι σίγουρο - προβλέψεις κάνουμε), το "στρατιωτικό σύμπλεγμα" των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, με τους διάφορους "υπερσυντηρητικούς" Ρεπουμπλικάνους κτλ, υποσχόμενο..."δουλειά για όλους" στα εργοστάσια κατασκευής όπλων. Και μετά, καθώς η Κίνα και η Ρωσία θα αμφισβητούν ολοένα και πιο έντονα την υπεροχή των ΗΠΑ, η Αμερική θα μπορούσε να βρει μια "διέξοδο"...πηγαίνοντας σε πόλεμο α λα ναζιστική Γερμανία. Έτσι, αντί οι εργάτες να πολεμήσουν εναντίον των εκμεταλλευτών τους, θα πολεμήσουν...ο ένας εναντίον του άλλου.
Ας δούμε τώρα πιο συγκεκριμένες κινήσεις από τα μέτωπα του Ιράν και της Ευρώπης:
- Οι ΗΠΑ και η Αγγλία συνεχίζουν να πιέζουν για κυρώσεις και εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν, με το Ιράν να ανταποδίδει με αποπομπές των πρεσβευτών τους από τη χώρα. Αν η Ευρώπη υπερψηφίσει τις κυρώσεις όπως πιέζουν ΗΠΑ-Αγγλία, θα έχει αυτοπαγιδευτεί, διότι ειδικά οι πιο αδύναμες χώρες-μέλη της (Ελλάδα, Ιταλία) βασίζονται στο πετρέλαιο του Ιράν. Η Ευρώπη χρειάζεται το πετρέλαιο του Ιράν περισσότερο (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417651) απ' ότι το Ιράν χρειάζεται την Ευρώπη, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης (δες και παρακάτω). Όλη η ιστορία βέβαια έχει βοηθήσει την τιμή του πετρελαίου να ανέβει (πάνω από 100$), κάτι που σε συνδυασμό με τη συνεχή υποτίμηση των νομισμάτων θα κάνει το πετρέλαιο πολύ ακριβό, και η ύφεση στη Δύση θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο. Το Ιράν απειλεί (http://athenstock.blogspot.com/2011/12/250.html) μάλιστα ότι αν του επιβάλλουν εμπάργκο, το πετρέλαιο θα φτάσει τα 250$. Δε ξέρω πόσο θα φτάσει, αλλά πάντως αν η Δύση αποφασίσει να μπουκάρει, το πετρέλαιο θα εκτιναχθεί, ενώ η Ρωσία και η Κίνα απλά δε θα το δεχτούν (το Ιράν είναι το #2 μέλος του ΟΠΕΚ σε πετρελαϊκά αποθέματα, και δε θα αφήσουν τη Δύση να το λεηλατήσει). Και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα σχέδια επίθεσης στο Ιράν.
- Όσο για το Ιράν, ήδη έχει βρει νέους πελάτες - την Κίνα, την Ινδία, κτλ. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417754) η πετρελαϊκή εταιρία Total, το Ιράν δε θα έχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο νομίζουν αν δεν μπορεί να εξάγει το πετρέλαιο του στη Δύση, διότι εκεί διοχετεύει μόλις το 18% της παραγωγής του. Το υπόλοιπο το στέλνει κυρίως στην Ασία - και δε θα έχει δυσκολία να διοχετεύσει τις παραπάνω ποσότητες εκεί αν η Ευρώπη δε θέλει πλέον το πετρέλαιο του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Κίνα και η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετες σε εισβολή των ΝΑΤΟικών στο Ιράν, όσο και αν φωνάζει ο Νετανιάχου (ο πρόεδρος του Ισραήλ, που είναι εντελώς φανατισμένος και θα είχε ήδη μπουκάρει αν δεν τον κράταγαν οι Αμερικάνοι για τους δικούς τους λόγους).
- Θυμίζουμε και κάτι άλλο που λέγαμε πρόσφατα, ότι δηλαδή δεν είναι τυχαίο που η Ρωσία ξαναέφερε με πολύ έντονο τρόπο το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην επικαιρότητα (το ΝΑΤΟ την φτιάχνει με πρόσχημα ότι "θέλει να προστατεύσει την Ευρώπη από το Ιράν"). Τώρα η Ρωσία ζητά (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417697) γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι δε στοχεύουν τη Ρωσία, ενώ σα να μην έφτανε αυτό, η Ρωσία σκέφτεται (http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204753404577066421106592452.html?mod=WSJEUROPE_hpp_MIDDLETopNews) να σταματήσει να επιτρέπει στους Αμερικάνους να περνούν από τα εδάφη της για να ανεφοδιάζουν τα στρατεύματα τους στο ΝΑΤΟ (ίσως να μην το ξέρετε, αλλά η Ρωσία το είχε επιτρέψει αυτό πριν κάποια χρόνια, όταν οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί).
- Οι Αμερικάνοι το μόνο που απάντησαν (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417743) για την αντιπυραυλική ασπίδα ήταν ότι...«θα ήταν σίγουρα μια σπατάλη πολύτιμων χρημάτων, αν η Ρωσία αρχίσει να επενδύει σε αντίμετρα εναντίον ενός φανταστικού εχθρού που δεν υπάρχει». Την ίδια ώρα, οι Αμερικάνοι έχασαν και έναν ακόμα σύμμαχο, καθώς το Πακιστάν πλέον απαγόρευσε (http://www.zerohedge.com/news/guest-post-furious-latest-us-attack-pakistan-shuts-down-resupply-routes-afghanistan-permanently) στους Αμερικάνους να περνούν από τα εδάφη του για να ανεφοδιάζουν τα στρατεύματα τους στο Αφγανιστάν (ως αντίποινα για το ότι οι ΗΠΑ χτυπούν και εδάφη του Πακιστάν με τους πυραύλους τους, σκοτώνοντας "τρομοκράτες" και μη, ακόμα και αμάχους). Αν η Ρωσία κάνει το ίδιο πράγμα, όπως απειλεί, οι Αμερικάνοι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, και ουσιαστικά αδυνατούν να ανοίξουν τρίτο μέτωπο στη Μ. Ανατολή, καθώς το βλέπουν ότι αν επιτεθούν στο Ιράν... κινδυνεύουν να χάσουν πλήρως και το Αφγανιστάν.
- Μια σημαντική νίκη που πέτυχαν πάντως οι Αμερικάνοι, ήταν να ματαιώσουν το ρωσικό ενεργειακό αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς η (φιλοαμερικάνικη) κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/12/2011_417679) ότι ακυρώνει τη συμμετοχή της στο έργο.
- Σε ότι αφορά το μέτωπο με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τις τελευταίες μέρες μια "ομοβροντία πυρών", με τους οίκους αξιολόγησης τους να υποβαθμίζουν ένα σωρό τράπεζες και κράτη της ευρωζώνης - ακόμα και την ίδια την Γερμανία (http://athenstock.blogspot.com/2011/12/5-efsf.html). Βέβαια, ολόκληρη η Δύση έχει όντως πρόβλημα, και δεν είναι καθόλου περίεργο να λαμβάνει "κακές κριτικές". Όμως, εννοείται ότι άλλος είναι ο λόγος που οι οίκοι αξιολόγησης των Αμερικάνων επιτίθονται τώρα, καθώς είναι πάγια τακτική τους να χτυπούν λίγο πριν κάθε ευρωπαϊκή σύνοδο, ώστε να πιέσουν τους Γερμανούς να πάρουν την απόφαση που θέλουν οι Αμερικάνοι.
-Η Γερμανία όμως παίζει σκληρό πόκερ - και δε ξέρω που μπορεί να φτάσουν, ούτε πόσο επιτυχία θα έχουν. Προς το παρόν πάντως, συνεχίζουν ατάραχοι, και δε φαίνεται να δέχονται να τυπώσουν χρήμα. Προφανώς πρώτα θα βάλουν τους "εταίρους" τους να υπογράψουν ότι προτεκτορατοποιούνται και επίσημα, και μετά. Ο Σόιμπλε μάλιστα έφτασε στο σηεμίο να...κοροιδέψει τους Αμερικάνους, λέγοντας (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/12/2011_417574) ότι όλες αυτές οι υποβαθμίσεις που έκαναν..."είναι καλές" για την ευρωζώνη! Αυτό που εννοεί είναι ότι η Γερμανία όχι μόνο δε θα τυπώσει χρήμα (προς το παρόν), αλλά αντίθετα θα αξιοποιήσει τις υποβαθμίσεις των υπόλοιπων κρατών, που τώρα είναι ακόμα πιο πολύ "στο χείλος του γκρεμού", ώστε να τους πείσει να προτεκτορατοποιηθούν, μιας και τώρα θα είναι ακόμα πιο απελπισμένοι, και άρα ακόμα πιο δεκτικοί στους όρους της Γερμανίας.
- Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όπως μεταδίδει (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112779079) η γερμανικών συμφερόντων εφημερίδα Die Welt, ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης του Γκάιτνερ (υπουργός οικονομικών της Αμερικής) στην Ευρώπη είναι να συζητήσει το πως η FED θα τυπώσει λεφτά για να ενισχύσει το ΔΝΤ, και έτσι το (αμερικανοκίνητο) ΔΝΤ να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες αντί για την (γερμανοκίνητη) ΕΚΤ. Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατα άρθρα μας, αυτός φαίνεται να είναι ο βασικός στόχος της Γερμανίας, να βάλουν δηλαδή τους Αμερικάνους να τυπώσουν αυτοί λεφτά αντί για την ΕΚΤ. Αν τα καταφέρουν, θα είναι μεγάλη τους επιτυχία εναντίον των ΗΠΑ.
- Για το τέλος, δείτε και μια ακόμα "ειδησούλα", με τη Ε.Ε. να ανακοινώνει (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/12/2011_417154) επίσημα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ρουφήξει μέσα στα τελευταία 3 χρόνια 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Άντε τώρα εσείς τρέξτε στον ΟΑΕΔ, ή ετοιμάστε τις βαλίτσες σας για Αυστραλίες και Γερμανίες, ή ψοφήστε με μισθούς πείνας, και μην ανησυχείτε, οι κυβερνώντες μοχθούν "για το καλό μας".
Για περισσότερες ειδήσεις, αύριο, μιας και δεν έχω πολύ χρόνο - εξ ου και τα σπάνια ποστ, ή ο ελαφρώς ασυγκρότητος τρόπος γραφής όταν γράφω.
Πολύ καλό!
Η κινεζοποίηση των δυτικών εργαζομένων δεν γίνεται μόνο για να δουλεύουν για λιγότερα. Αλλά και για να γίνει μια αναδιανομή του πλούτου, να μπορέσουν να αγοράσουν και να πάρουν πίσω φθηνά οι πλούσιοι, όσα πάγια έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι. Ειδικα οι της μεσαίας τάξης, μικροεπιχειρηματίες, μικροεπενδυτές κλπ...
http://crazy.werd.ru/uploads/posts/thumbs/2009-12-15/1260861414_1.jpg
Εξελίξεις και στη Ρωσία, με το πρώτο μεγάλο ρήγμα στην "εποχή Πούτιν" να έρχεται στις πρόσφατες εκλογές. Ο Πούτιν βέβαια επανεκλέχθηκε, αλλά με πολύ πεσμένα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν, και με τις καταγγελίες για νοθεία να πέφτουν βροχή.
Για πρώτη μάλιστα φορά τα τελευταία χρόνια έχουμε τόσο μεγάλες διαδηλώσεις στη Ρωσία:
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/12/10/1323534267868/Masked-Russian-protesters-007.jpg
06 Δεκ. 2011
Αστυνομία εναντίον διαδηλωτών που ζητούν μια «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» (http://news.in.gr/world/article/?aid=1231140739)
Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις κυβέρνησης και αστυνομίας, Ρώσοι διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους της Μόσχας επιχειρώντας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για εκλογική νοθεία και να ζητήσουν μία Ρωσία χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας συγκέντρωσε ποσοστό 49,5% και η πλειοψηφία του είναι πλέον οριακή. Αποσπά 238 έδρες σε σύνολο 450 εδρών της Δούμας (Κάτω Βουλής).
Το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει 77 έδρες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, όπου διέθετε την πολύτιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων που επέτρεπε την προώθηση αλλαγών στο Σύνταγμα.
06/12/2011
Με τη βοήθεια του στρατού η καταστολή των διαδηλώσεων στη Μόσχα (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/12/2011_417572)
Χιλιάδες αστυνομικών αλλά και δυνάμεις του στρατού κατευθύνονται προς το κέντρο της Μόσχας, για να περιορίσουν τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για εκλογική απάτη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Βασίλι Παντσέκοφ, στόχος είναι η «προστασία της ασφάλειας των πολιτών».
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/12/6/1323178432826/Russian-police-007.jpg
09-12-2011
Ρωσία: Να μη συμμετέχουν στις διαδηλώσεις οι πολίτες λόγω γρίπης (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/12/2011_418025)
Αυτό είναι το μήνυμα που μοιάζει να απευθύνει σήμερα στον ρωσικό λαό ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της χώρας Γκενάντι Ονισένκο.
«Συστήνω να μην πάτε στις διαδηλώσεις, στο κάτω-κάτω της γραφής κάνει κρύο και περιμένουμε μια επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
«Επισημαίνουμε σήμερα ότι υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των ασθενών και ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις στους δρόμους ευνοούν την ταχεία μετάδοση των ιών και των αναπνευστικών λοιμώξεων με όλα τα επακόλουθα που έχουν», σημείωσε.
10 Δεκ. 2011
Οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια (http://news.in.gr/world/article/?aid=1231141308)
Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους της Μόσχας, στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων 20 ετών. Οι νέες κινητοποιήσεις κατά του Πούτιν έχουν ως αφορμή τις «παρατυπίες» στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και γίνονται σε όλη την επικράτεια.
«Η αντίδραση των πολιτών σε ένα μάλλον αυταρχικό, μονοπωλιακό καθεστώς είναι κομμάτι της σοβιετικής κληρονομίας που βρίσκει έδαφος στην έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων και όχι τόσο στην κοινή επιθυμία για αλλαγή» γράφει το περιοδικό και συνεχίζει:
«Ενώ η ιδεολογία πλέον δεν υπάρχει, όλοι οι μηχανισμοί για τη διατήρηση της εξουσίας είναι στη θέση τους. Οι κεντρικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία, οι δυνάμεις ασφαλείας, τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης και η Παιδεία χρησιμοποιούνται από γραφειοκράτες που επιθυμούν να κρατήσουν την εξουσία τους.» (σ.σ. βέβαια το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε κανείς να πει και για τη Δύση, αλλά αυτό προφανώς δεν πέρασε από το μυαλό του Economist)
O Economist παραθέτει έρευνα του Pew Global Attitudes για την κατάσταση στη Ρωσία: το 60% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από την κατάσταση στη χώρα, ενώ το 50% των ερωτηθέντων θεωρούν «ατυχία» που δεν υπάρχει πλέον η ΕΣΣΔ.
Παράλληλα ένα ποσοστό κοντά στο 70% εκτιμά ότι οι αλλαγές από το 1991 (έτος κατάρρευσης της ΕΣΣΔ) δεν έχουν βοηθήσει τον μέσο Ρώσο, ενώ ένα ποσοστό πάνω από 50% δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη και ένα Κράτος που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει κανένας σε μειονεκτική θέση.
Η... άνοιξη φτάνει στη χειμωνιάτικη Μόσχα; (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112782577)
«Όχι, η Αραβική Ανοιξη δεν ήρθε στη Μόσχα» απαντά ο Ντέιβιντ Χιρστ, αναλυτής της Guardian, τόσο αυτός όμως όσο και άλλοι αναλυτές συμφωνούν στο εξής: Κάτι αλλάζει στη Μόσχα, κάτι αλλάζει για τον... τσάρο Πούτιν. Ισως η αλλαγή δεν είναι ανάλογη της Τυνησίας ή της Αιγύπτου, σίγουρα όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποχρεούται πλέον να αναθεωρήσει, να καταρτίσει εκ νέου τα πλάνα του για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Ο Πούτιν γιουχάρεται σε έναν αγώνα πολεμικών τεχνών το Νοέμβριο, γιουχάρεται στην κάλπη, στους δρόμους. Η ανοχή των Ρώσων φαίνεται να φτάνει στα όριά της: Για τη φίμωση των αντιφρονούντων -δολοφονίες δημοσιογράφων που ουδέποτε εξιχνιάστηκαν, καταδίκες ολιγαρχών που θεωρήθηκαν «απειλή» για το Κρεμλίνο, απαγορεύσεις κομμάτων. Για το «παιχνίδι» της εναλλαγής εξουσίας ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Στην πρώτη του δημόσια αντίδραση στις διαδηλώσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιτέθηκε στη ρωσική αντιπολίτευση, ούτε στους ακτιβιστές - εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ και, ιδίως, στην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
«Εδωσε το σήμα για μερικούς ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, αυτοί άκουσαν το σήμα και με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισαν τη δράση», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, κατηγορώντας ανοιχτά τους «Αμερικανούς εταίρους» ότι μεταχειρίστηκαν τους Ρώσους πολίτες σαν «πιόνια» και επιχειρώντας, ίσως, να... νίψει τας χείρας του. «Η απόφαση του Πούτιν να παίξει το χαρτί κατά της Κλίντον στη χειρότερη κρίση νομιμότητας που έχει αντιμετωπίσει ποτέ δείχνει ότι απλώς δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι καινούριο» δήλωσε ο Γκενάντι Γκουντκόφ, βουλευτής της Δίκαιης Ρωσίας. Όχι βέβαια ότι η «παρέμβαση» της Ουάσιγκτον θεωρείται τυχαία και μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή - με ανοιχτά τα μέτωπα της αντιπυραυλικής ασπίδας, του Ιράν και της Συρίας...
http://www.gameover.gr/forum_files/0002/9098/Liakopoulos3d.jpg
Τι έκανε λέει; Λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον του Πούτιν; Πώς τολμούν να αμφισβητούν το ίνδαλμα; Είναι αυταρχικός ηγέτης, και αυτό πάντοτε μας εμπνέει εμάς άλλωστε...Ειδικά αν είμαστε και ρωσόδουλοι
Μερικές παρατηρήσεις:
Ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο, όταν πρωτοανέλαβε ο Πούτιν τη Ρωσία, η χώρα ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης: Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, σε συνδυασμό με το άγριο νεοφιλελεύθερο ξεπούλημα των πάντων που έκανε ο Γιέλτσιν είχε δημιουργήσει τεράστια φτώχεια για το λαό. Και όταν λέμε φτώχεια θυμίζουμε ότι ακόμα και σήμερα τα σπριπτιτζάδικα/κωλόμπαρα/μπουρδέλα της Δύσης είναι γεμάτα με Ρωσίδες, που δεν είχαν άλλο τρόπο για να ζήσουν από το να γίνουν πόρνες, αποτελώντας βέβαια και μέρος από τα "λάφυρα των νικητών" στον "ψυχρό πόλεμο" ΕΣΣΔ-ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, η χώρα δεν είχε -καπιταλιστική έστω- ανάπτυξη, και όλα τα φιλέτα τα έλεγχαν μια χούφτα "Ρώσοι ολιγάρχες", που ακόμα και σήμερα κυβερνούν τη χώρα. Η Ρωσία ήταν -και είναι- υπό τον έλεγχο συμμοριών τύπου μαφίας, που απλά είναι νόμιμες, με μεγαλύτερη βέβαια απ' όλες τη μαφία του πετρελαίου.
Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς τους ολιγάρχες ήταν μέλη του "Κομμουνιστικού Κόμματος" της πρώην ΕΣΣΔ, που μετά την κατάρρευση πήραν για ένα κομμάτι ψωμί τον έλεγχο του πετρελαίου, των βιομηχανιών χάλυβα, και ότι άλλο άξιζε τέλος πάντων, και τώρα περνούν "ζωή και κότα" (δες πχ την περίπτωση Αμπράμοβιτς, που είναι ο πιο γνωστός).
Αυτό που έκανε ο Πούτιν ήταν να βασιστεί στα πετρέλαια της Ρωσίας ώστε να υπάρξει ξανά ανάπτυξη στη χώρα. Για να το κάνει αυτό, είτε "τα βρήκε" με τους ολιγάρχες (πχ με τον Αμπράμοβιτς), είτε εξόντωσε/φυλάκισε όσους δεν ήθελαν να μοιραστούν την εξουσία και τα πλούτη τους μαζί τους (πχ Χοντορκόφσκι). Έτσι άλλωστε δημιούργησε και τη Gazprom, ως ενεργειακό όπλο που έφερε χρήμα στα κρατικά ταμεία και αύξησε μέσω των αγωγών την επιρροή της Ρωσίας στο εξωτερικό (εξαγωγή ενέργειας σε Ευρώπη, Κίνα και κράτη της πρώην ΕΣΣΔ).
Χάρη στα έσοδα από το πετρέλαιο, η Ρωσία βγήκε κάπως από την ύφεση, αν και προφανώς τα περισσότερα έσοδα καταλήγουν στους (αμύθητα και προκλητικά) πλούσιους Ρώσους ολιγάρχες. Έστω όμως και με τα...ψίχουλα που έδινε στο λαό, σταμάτησε η διαρκής και άγρια φτώχεια που υπήρχε στο λαό μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τον Γιέλτσιν.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που παρά τα όσα άσχημα έκανε ο Πούτιν εναντίον του λαού, ήταν ως τώρα αρκετά δημοφιλής. Τα είχε καλά με τους μαφιόζους που διοικούν τη χώρα, και είχε "τακτοποιήσει" γενικώς όσους από αυτούς δε συμφωνούσαν μαζί του, ενώ έδινε και μερικά ψίχουλα στο λαό από το εμπόριο του πετρελαίου (και δευτερευόντως και από το εμπόριο στρατιωτικού υλικού, τομέας στον οποίο επίσης η Ρωσία έχει τεχνογνωσία - άλλωστε από τη στιγμή που ο Πούτιν βρήκε χρήμα από τα πετρέλαια, η Ρωσία άμεσα ξαναέφτιαξε αξιόμαχα οπλικά συστήματα).
Βέβαια, ο Πούτιν ελέγχει την πλειοψηφία των ΜΜΕ, υπάρχει μεγάλη λογοκρισία και φόβος να γράψεις κάτι εναντίον του διότι μέχρι και θανάτους δημοσιογράφων είχαμε, φυλακίζει ή χτυπά έμμεσα τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι πορείες καταστέλλονται αρκετά άγρια, κτλ.
Όμως, όσο οι κοιλιές του Ρωσικού λαού ήταν άδειες, και ο Πούτιν τους έδινε κάποια ψίχουλα -έστω- για να χορτάσουν την πείνα τους, όλα αυτά δε σήμαιναν και πολλά για τους περισσότερους.
Τώρα όμως η Ρωσία περνά σε μια νέα περίοδο, όπως αποδεικνύουν και οι διαδηλώσεις: Πλέον, ο κόσμος έφαγε ένα πιάτο φαί, και αφού ικανοποίησε το βασικό ζήτημα της τροφής, μπορεί να δει και λιγο παραπέρα:
Ο Ρωσικός λαός αντιλαμβάνεται πλέον τη φτώχεια στην οποία ζει, και θέλει κάτι καλύτερο - τα κέρδη από την εκμετάλλευση του πετρελαίου πάνε σε μια χούφτα ολιγάρχες, και το ίδιο ισχύει και για τη μοιρασιά σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Εμπνεόμενος ίσως και από αντίστοιχες κινητοποιήσεις αλλού, βγαίνει στους δρόμους διεκδικώντας μια κάπως πιο δίκαιη μοιρασιά της πίτας.
Θα μου πείτε ότι πριν τον Πούτιν η φτώχεια ήταν ακόμα μεγαλύτερη - πού ήταν τότε οι διαδηλώσεις; Ναι, σωστά, αλλά τότε η φτώχεια αυτή ήταν τόσο πολύ μεγάλη, που ο κόσμος δε μπορούσε να σκεφτεί και πολύ πιο πέρα από το πως θα αποκτήσει ένα κομμάτι ψωμί για να φάει. Άσε που η εκπαίδευση του "κομμουνιστικού" (ή μήπως κρατικοκαπιταλιστικού; ) καθεστώτος της ΕΣΣΔ αποδείχτηκε ότι δεν είχε δημιουργήσει συγκροτημένους επαναστάτες Μπολσεβίκους, που με το που τους ρήμαξαν θα έπαιρναν τα όπλα και θα επαναστατούσαν. Αντίθετα, ο Ρωσικός λαός δεν κατάφερε να σταματήσει την άγρια λεηλασία μετά την κατάρρευση και οι θηλυκοί απόγονοι των Μπολσεβίκων κατέληξαν σε μεγάλο ποσοστό...πουτάνες στα χέρια των καπιταλιστών της Δύσης, που όπως στην αρχαιότητα τις έδωσαν και στο λαό τους, ώστε να κερδίσουν την υποστήριξη του για τις νέες εκστρατείες που ετοίμαζαν.
Τώρα που ο κόσμος κάπως χόρτασε την πείνα του, ζητά βελτιώσεις στο θέμα της ανισότητας. Και παράλληλα ζητά και βελτιώσεις στο θέμα των πολιτικών και κοινωνικών κατακτήσεων του, καθώς στη Ρωσία δεν υπάρχει ιδιαίτερη ελευθεροτυπία, συνδικαλισμός, ενώ υπάρχει "μεγάλη διαφθορά" με όλη την οικονομία να ελέγχεται από ολιγάρχες και τους παρατρεχάμενους τους, που όλοι θέλουν να "ταϊστούν" κατακλέβοντας το λαό.
Επιπλέον, υπάρχει και ένας άλλος, ακόμα πιο σημαντικός παράγοντας: Ότι παρά την επίμονη προπαγάνδα εναντίον της "σατανικής" ΕΣΣΔ, οι Ρώσοι θυμούνται πως ήταν η ζωή τότε, και διαπιστώνουν ότι ναι μεν υπήρχαν όντως πολλά αρνητικά, αλλά σε πολλά ζητήματα περνούσαν καλύτερα απ' ότι τώρα. Μπορεί να λένε μερικοί ότι στη ΕΣΣΔ υπήρχε φτώχεια, όμως τώρα που η ΕΣΣΔ κατέρρευσε και η Ρωσία έγινε "και με τη βούλα" καπιταλιστική χώρα...η φτώχεια είναι χειρότερη. Και μπορεί να λένε ότι στην ΕΣΣΔ υπήρχε καταστολή για όσους διαφωνούσαν με το καθεστώς, τα ΜΜΕ ήταν ελεγχόμενα από το καθεστώς, αλλά...τα ίδια και χειρότερα γίνονται και τώρα. Και μπορεί να λένε ότι οι αξιωματούχοι του "σοβιετικού" καθεστώτος ζούσαν πλουσιοπάροχα και μακρυά από το λαό, αλλά...τα ίδια και χειρότερα γίνονται και τώρα. Ειδικά σε αυτό το θέμα, οι "Ρώσοι ολιγάρχες" έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, και είναι..."διεθνούς φήμης", τόσο για τα απίστευτα πλούτη που έχουν αρπάξει για ένα κομμάτι ψωμί, όσο και για το μαφιόζικο τρόπο που λειτουργούν. Άλλωστε, η πτώση της ΕΣΣΔ έδωσε την ευκαιρία στον καπιταλισμό να ρίξει τις μάσκες σε παγκόσμιο επίπεδο, και να εγκαταλείψει το "κοινωνικό κράτος", τις "πολιτικές ελευθερίες" και όλα αυτά που ως τότε υποσχόταν. Έτσι, οι Ρώσοι διαπιστώνουν εμπράκτως ότι για τους εργάτες, τα πράγματα είναι τώρα χειρότερα απ' ότι πριν.
Δεν είναι τυχαίο που ως δεύτερο κόμμα βγήκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας, με πολύ αυξημένα ποσοστά, ενώ στη Ρωσία έβαζε αφίσες του στιλ "πώς τα περνάς τώρα στον καπιταλισμό Ρώσε εργάτη;". Ουσιαστικά δηλαδή είναι ένα αριστερό κόμμα που υπόσχεται εθνικοποιήσεις των πετρελαίων και άλλων κλάδων (πχ χάλυβας, κτλ) της οικονομίας, και βασίζεται στο "σοβιετικό" παρελθόν της Ρωσίας - κάτι που είναι προτιμότερο για πολλούς από τη σημερινή κατάσταση. Επίσης, είναι σημαντικό το ότι έχει διατηρήσει επαφή με τις μάζες παρά τη λογοκρισία του Πούτιν, και επίσης είναι σημαντικό το ότι τάζει "εξάλειψη της διαφθοράς", ότι δηλαδή θα χτυπήσει τους ολιγάρχες και τους παρατρεχάμενους τους, που τώρα διοικούν μαφιόζικα τη χώρα.
Πέρα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας, υπάρχει και το λεγόμενο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), το οποίο έχει περισσότερο κομμουνιστικό πρόγραμμα "σοβιετικού" τύπου, κοντά στο δικό μας ΚΚΕ (το "απλό" Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας έχει λιγότερο σκληρές θέσεις, από τα όσα λίγα ξέρω). Όμως, ο Πούτιν έχει περάσει νόμους που αναγκάζουν τα κόμματα να έχουν 50.000 μέλη για να μπορούν να θεωρηθούν κόμματα, και να έχουν τουλάχιστον 150.000 υπογραφές απ' όλες τις περιοχές για να μπορούν να κατέβουν στις εκλογές, με αποτέλεσμα ένα σωρό κόμματα να μη μπορούν να κατέβουν - ανάμεσα τους και το ΚΕΚΡ (που τελικά δεν ξέρω αν κατέβηκε σε συνεργασία με κάποιον άλλο κόμμα ή όχι για να είμαι ειλικρινής - δεν το έψαξα και τόσο πολύ). Είναι και αυτό ένα πολιτικό μέτρο εξόντωσης των αντιπάλων του.
Στην πραγματικότητα, έχω την εντύπωση ότι ναι μεν ζητούν "περισσότερες ελευθερίες", αλλά οι περισσότεροι ζητούν μια επιστροφή σε έναν "πατερούλη" α λα ΕΣΣΔ, ο ποίος απλά θα τους δίνει και ένα καλύτερο βιωτικό επίπεδο από αυτό που έχουν τώρα, παρά ζητούν "όλη την εξουσία στα σοβιέτ" δηλαδή στα συμβούλια των εργατών. Και μάλλον νοσταλγούν τη "μεγάλη Ρωσία", παρά λένε "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε". Δεν είμαι και σίγουρος, αλλά δυστυχώς έτσι μου φαίνεται, καθώς η αριστερά είναι -παγκοσμίως- πολύ πίσω ακόμα.
Πάντως, για να μπορέσει ο Πούτιν να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση, και αφήνοντας στην άκρη σενάρια πολεμικών συγκρούσεων, κτλ που θα άλλαζαν τα δεδομένα, υπάρχουν δύο "λύσεις":
Α) Θα πρέπει να μοιράσει κάπως πιο δίκαια τα κέρδη από το πετρέλαιο ώστε να 'δωροδοκήσει" το λαό, και να αυξήσει έτσι ξανά τα ποσοστά του. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τις μελλοντικές εξελίξεις με τους πετρελαιάδες - έχουμε εξάλλου ξαναπεί ότι πάμε [και] για μια πετρελαϊκή κρίση, και θα δούμε πόσες εξαγωγές θα κάνει η Ρωσία, που θα τις κάνει και ποια θα είναι η τιμή του πετρελαίου.
Β) Θα πρέπει να αναπτύξει παραπάνω άλλους κλάδους της οικονομίας, ώστε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα για τους εργάτες. Αυτή είναι πιο "μακρόπνοη" στρατηγική, και δεν είναι τυχαίο που ένα βασικό αντάλλαγμα που ζητά ο Πούτιν από τη Γερμανία για την ενέργεια που της δίνει είναι να πάρει από αυτήν τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό ο Πούτιν παρουσίασε προσωπικά ένα Ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητο, αλλά έγινε ρεζίλι και αυτός και το αυτοκίνητο, όταν το αυτοκίνητο που είχαν στην έκθεση αποδείχθηκε ελαττωματικό. Εννοείται λοιπόν πως θα ήθελε την τεχνογνωσία των Γερμανών σε κλάδους όπως αυτός, ώστε να δημιουργήσει νέους κλάδους ανάπτυξης για τη ρωσική οικονομία, πέρα από το πετρέλαιο, τις άλλες πρώτες ύλες και τα όπλα. Δε ξέρω αν θα τα καταφέρει (ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι πολύ δύσκολο η Γερμανία να μοιραστεί τεχνογνωσία, αλλά για άλλους κλάδους ίδωμεν), αλλά πάντως σίγουρα το ζητάει.
Ο Πούτιν επί μια δεκαετία έφερε μια ανάπτυξη (έστω και με "μαφιόζικο" καπιταλισμό), και αυτό τον κράτησε στην εξουσία. Αυτό όμως έκλεισε τον κύκλο του, τώρα ο λαός βγήκε από την εξαθλίωση της κατάρρευσης και του Γιέλτσιν, και ζητά μια καλύτερη μοιρασιά της πίτας, και χτύπημα του αυταρχικού καθεστώτος του. Αν ο Πούτιν δε μοιράσει καλύτερα την πίτα, τότε θα έχει πρόβλημα (διότι σε ότι αφορά το άλλο σκέλος, δηλαδή το χτύπημα του σαπισμένου καθεστώτος που έχει χτίσει παρέα με τους ολιγάρχες, δε το βλέπω και πολύ πιθανό). Η μόνη άλλη διέξοδος που έχει ο Πούτιν είναι οι πολεμικές συγκρούσεις, ώστε να δώσει στο λαό έναν εξωτερικό εχθρό να πολεμήσει - σενάριο που δε θα πρέπει να αποκλειστεί (δες αντιπυραυλική ασπίδα, αλλά και επανειλημμένες προειδοποιήσεις (http://www.en.rian.ru/world/20111208/169485481.html) στη Γεωργία για επανάληψη του "ντου" που έκανε πριν λίγα χρόνια, ώστε να ξαναπάρει πίσω αυτές τις περιοχές από το ΝΑΤΟ, θεωρώντας τις ως "δικές της").
http://img155.imageshack.us/img155/8267/optimizedgoddessofcapal.jpg
Μερικές διεθνείς "ειδησούλες", σε τηλεγραφική μορφή:
- Στη Φουκοσίμα, η TEPCO ανακοίνωσε ότι δε μπορεί να αποθηκεύσει το νερό που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια, οπότε...το ρίχνει στη θάλασσα. (http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/12/2011&id=330773) Η μάλλον ΔΕΝ το ρίχνει, διότι τελικά αναγκάστηκε να κάνει πίσω όταν αυτός ο εκνευριστικός παράγοντας που λέγεται λαός την ανάγκασε (http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/12/2011&id=330982) -άκουσον άκουσον- να αγοράσει περισσότερες δεξαμενές αποθήκευσης νερού αντί να το ρίχνει στον ωκεανό. Αίσχος δηλαδή, μιας και αντί να ξεφορτωθεί το μολυσμένο νερό χωρίς να πληρώσει τίποτα, τώρα πρέπει να πληρώσει για δεξαμενές, για την τοποθέτηση αυτών των δεξαμένων, και άλλα τέτοια "αχρείαστα' πράγματα, μειώνοντας το κέρδος της. Ε όχι. Ευτυχώς πάντως που η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιβράβευσε την Tepco για την "ηρωική" αυτή στάση της, και ετοιμάζεται να τις δώσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια, (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112782073) ώστε να αποφύγει τη χρεωκοπία με όλες αυτές τις ζημιές που έχει, κρατικοποιώντας την παράλληλα. Οι κάτοικοι της Φουκοσίμα εννοείται ότι έχουν αφεθεί να ψοφήσουν, αυτό δεν το συζητάμε καν.
- Μια και αρχίσαμε με τα περιβαλλοντολογικά, δείτε και κάτι ακόμα, με τη Βραζιλία να ανακοινώνει ότι επιτέλους μπορούμε να ισοπεδώσουμε και το δάσος του Αμαζονίου. (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=656577) Αμάν πια με όλο αυτό το πράσινο, εννοείται ότι πρέπει να κόψουμε όλα αυτά τα δέντρα, και να αμνηστεύσουμε όσους ήδη το έχουν κάνει τα προηγούμενα χρόνια, μιας και αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα κέρδη για τις εταιρίες που θα εκμεταλλευτούν τη γη αυτή, και όχι περισσότερο οξυγόνο ή άλλες τέτοιες σαχλαμάρες.
- Καλά νέα και από την Αμερική, καθώς βρέθηκε ένας τρόπος να μειωθεί ο αριθμός αυτών που σιτίζονται με κουπόνια σίτισης: Συγκεκριμένα, μερικοί δεν τα δικαιούνται (λόγω γραφειοκρατίας, κτλ), αν και είναι φτωχοί, και έτσι οδηγούνται στην ασιτία. Μια γυναίκα λοιπόν που έμεινε χωρίς φαγητό, τελικά σκότωσε τα δυο της παιδιά και μετά αυτοκτόνησε και αυτή. (http://thinkprogress.org/economy/2011/12/08/384922/food-stamps-mother-shoots-texas/) Αυτή είναι προφανώς μία πολύ ευχάριστη είδηση, διότι όπως είπαμε και πριν, μειώνει των αριθμό αυτών που ζουν με κουπόνια σίτισης. Ελπίζουμε και πολλοί ακόμα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της συγκεκριμένης κυρίας, βοηθώντας έτσι ενεργά στην "καταπολέμηση της κρίσης".
- Η Goldman Sachs ακύρωσε επίσκεψη στο Χάρβαρντ και σε άλλα ιδρύματα έπειτα από κινητοποιήσεις φοιτητών του κινήματος Occupy Wall Street. (http://thepressproject.gr/details.php?id=7573) Αίσχος, πώς θα αναπαραχθεί η φιλοσοφία της εκμετάλλευσης αν κάποιοι την παρεμποδίζουν; Και που είναι η ελεύθερη διάδοση των ιδεών; Πώς τολμούν να μας σταματούν; Να συλληφθούν άμεσα και παράλληλα να δωθεί και ένα ακόμα πακέτο σωτηρίας προς τη Goldman Sachs ως αποζημίωση για "ψυχική οδύνη".
- Ώσπου να δωθεί το "πακέτο σωτηρίας" στη Goldman Sachs, δείτε και μερικές ακόμα ιστορίες (http://www.businessinsider.com/x-student-loan-horror-stories-2011-12) φοιτητών στις ΗΠΑ, που χρωστούν τεράστια ποσά και τόκους σε σπουδαστικά δάνεια, και τώρα κινδυνεύουν με κατασχέσεις σπιτιών, ή και με φυλάκιση μιας και δε μπορούν να τα ξεπληρώσουν.
- Μπορεί ο λαός να βυθίζεται στη φτώχεια [και] στις ΗΠΑ, αλλά τουλάχιστον "φεύγουμε από το Ιράκ με το κεφάλι ψηλά", όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Μπ. Ομπάμα, εννοώντας ότι δολοφόνησαν όσους χρειαζόταν να δολοφονήσουν, και ξόδεψαν όσους στρατιώτες, πόρους και λεφτά χρειαζόταν ώστε να κάνουν τη χώρα προτεκτοράτο τους και να θέσουν υπό έλεγχο τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.
- Αυτοί οι ενοχλητικοί του Occupy Wall Street, που η σατανική τους ιδεολογία αντιτίθεται στο δημοκρατικό τους άρμεγμα από τις τράπεζες και τους βιομηχάνους, τώρα έχουν πάρει φόρα, και προχωρούν πλέον ακόμα σε καταλήψεις λιμανιών. (http://www.independent.co.uk/news/world/americas/anticapitalist-activists-clash-with-police-at-us-ports-6275979.html) Πρωτόγνωρα πράγματα βέβαια για τις ΗΠΑ των τελευταίων χρόνων, αλλά από την άλλη έχουν δρόμο μπροστά τους μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι πέρα από τις κινητοποιήσεις που μπλοκάρουν τη σημερινή λειτουργία του συστήματος, πρέπει να υπάρχει και ένα όραμα που θα δείχνει στις μάζες το πώς αλλιώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, με την παραγωγή να οργανώνεται πλέον από την εργαζόμενη πλειοψηφία.
- Την ίδια ώρα, υψώθηκε και επίσημα η σημαία της Παλαιστίνης στα γραφεία της UNESCO (http://topontiki.gr/article/26600), καθώς παρά τη διαφωνία των ΗΠΑ, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΟΗΕ την αναγνώρισαν ως κράτος. Η απάντηση ενός Ρεπουμπλικάνου σε όλα αυτά ήταν ότι...οι Παλαιστίνιοι είναι..."επινοημένος λαός". (http://news.in.gr/world/article/?aid=1231141359)
- Πάμε και στην Αγγλία, όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χτυπά τους διαδηλωτές με όπλα-lazer που προκαλούν έως και τύφλωση. (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63589278) Έτσι, αν δεν καταφέρει να σε τυφλώσει ιδεολογικά μέσω των media, των σχολείων, της Εκκλησίας, κτλ, θα σε τυφλώνει -κυριολεκτικά- στις διαδηλώσεις, αν τολμήσεις και βγεις στο δρόμο εναντίον της.
- Και για να μη νομίζετε ότι η τεχνολογική πρόοδος στον καπιταλισμό χρησιμοποιείται από την άρχουσα τάξη για το "δικό μας" καλό, στην Αγγλία παράλληλα με τα όπλα που τυφλώνουν, έφτιαξαν και τουαλέτες με βιντεοπαιχνίδια και διαφημιστικά μηνύματα, (http://www.tovima.gr/world/article/?aid=433871) που ενεργοποιούνται όταν κατουράς μέσα σε αυτές, και κινούνται ανάλογα με την κίνηση των ούρων. Κατούρα εσύ, και η τύχη σου δουλεύει.
- Μετά από πολλά χρόνια, έχουμε μια σημαντική απεργία στην Αγγλία στην εταιρία Unilever (http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6592209&publDate=13/12/2011), όπου οι εργαζόμενοι για κάποιον "ακατανόητο" λόγο δε δέχονται να τους μειωθούν οι συντάξεις τους έως και κατά 40%. Δε φτάνει που δεν τους σκοτώνουμε όταν φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, οι αχάριστοι θέλουν να πάρουν και "αξιοπρεπή σύνταξη" και άλλα τέτοια πράγματα που "μειώνουν την ανταγωνιστικότητα" της βρετανικής οικονομίας. Σα δε ντρέπονται λιγάκι.
- Στην Ιταλία, η FIAT που είχε απειλήσει ότι θα μετέφερε την παραγωγή σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αν οι εργαζόμενοι δε συμφωνούσαν σε μειώσεις μισθών, τελικά τα κατάφερε, καθώς οι εργαζόμενοι δέχτηκαν τις μειώσεις. (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/12/2011_418446) Και όσο δεν υπάρξει οργάνωση του αγώνα για να δωθεί "μέχρι τέλους", μέχρι δηλαδή οι εργάτες να ανατρέψουν την άρχουσα τάξη και να πάρουν τον έλεγχο της παραγωγής στα χέρια τους, αυτή θα είναι η γενική τάση των πραγμάτων.
- Άλλο ένα θέμα από την Αμερική, με ευρύτερες όμως συνέπειες, καθώς ένα δικαστήριο έριξε πρόστιμο 2.5 εκατομμυρίων ευρώ σε μια blogger, επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή για ένα άρθρο που δημοσίευσε στο blog της. Αν ήταν επίσημη δημοσιογράφος, θα μπορούσε να επικαλεστεί το απόρρητο των πηγών της, και δε θα έτρεχε τίποτα. Τώρα όμως που είναι ανεπίσημη δημοσιογράφος ("blogger"), δεν καλύπτεται από τίποτα, κι ας κάνει στην πραγματικότητα δημοσιογραφική δουλειά. Πρόκειται για καραμπινάτη αδικία, που οφείλεται στην απαρχαιωμένη αντίληψη ότι μόνο οι "ειδικοί' και "επαγγελματίες" δημοσιογράφοι μπορούν να έχουν τα δικαιώματα του δημοσιογράφου, να ζουν από αυτό, κτλ. Και αυτή η αντίληψη αφορά και τους νόμους τους κράτους, αλλά και την άποψη του κόσμου, που πχ αρνείται να αναγνωρίσει-στηρίξει οικονομικά ένα blog, αλλά στηρίζει χρεωκοπημένες εφημερίδες, περιοδικά, κτλ, διότι "μόνο αυτά" είναι δημοσιογραφία.
- Στη Ρωσία, η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει μερικές "αλλαγούλες" στο ίντερνετ... λογοκρίνοντας το. Είδε ότι τα πράγματα ζορίζουν για αυτήν, με τις κινητοποιήσεις του κόσμου, και έτσι ως "δημοκρατική" κυβέρνηση...θα περιορίσει το ίντερνετ. (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/12/2011_418515) Ως παράδειγμα θα έχει την Κίνα και τις ΗΠΑ, όπως η ίδια δήλωσε (αν και η Κίνα είναι μάλλον πολύ πιο "μπροστά" από τις ΗΠΑ στον τομέα αυτόν)
- Την ίδια ώρα, ως αντίπαλος του Πούτιν ανακοίνωσε (http://www.bankingnews.gr/Όλη-η-ενημέρωση/item/31096-ρωσία-την-υποψηφιότητά-του-για-την-προεδρία-ανακοίνωσε-ο-δισεκατομμυριούχος-μ-prokhorov) ότι θα κατέβει ένας δισεκατομμυριούχος. Οι μαφίες αρχίζουν να τσακώνονται μεταξύ τους, σαν τις φατρίες στο Νονό που τσακώνονται ποιος θα πρωτοπάρει τι.
- Στη Γαλλία, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Areva έχει πλέον σημαντικές οικονομικές ζημιές, (http://www.bbc.co.uk/news/business-16131033) γιατί μετά τη Φουκοσίμα ο κόσμος δεν πολυθέλει πυρηνικά.
- Στην Κίνα, νέες ειδήσεις για σπίτια και κτίρια που κατασκευάζονται αλλά μένουν άδεια, μιας και ο λαός δεν έχει λεφτά για να τα αγοράσει. (http://www.businessinsider.com/shanghai-wonderland-property-crash-2011-12) Έχουμε ξαναπεί ότι η Κίνα οδεύει προς μια "στεγαστική φούσκα", οπότε δεν τα ξαναλέμε.
- Η Κίνα πάντως προχωρά προς το παρόν σε νέες συμμαχίες - εδώ δίνει δάνειο προς τη Βενεζουέλα (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/12/2011_418456), με την οποία συμμαχεί -κυρίως- λόγω του πετρελαίου της. Παρεμπιπτόντως, ο Τσάβεζ πρόσφατα διοργάνωσε και συνέδριο των χωρών της Λατ. Αμερικής (http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-16002671) για εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
- Επιστρέφοντας στην Κίνα, σκέφτεται να φτιάξει μια ακόμα ναυτική στρατιωτική βάση στις Σευχέλλες (http://europe.chinadaily.com.cn/china/2011-12/13/content_14254421.htm), ενώ ο Κινέζος πρόεδρος προετοιμάζει το ναυτικό για πολεμικές ασκήσεις. (http://news.in.gr/world/article/?aid=1231140790) Παράλληλα, η Κίνα βράβευσε τον Πούτιν με το "Βραβείο Ειρήνης Κομφούκιος" (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_10/12/2011_465684), στηρίζοντας τον τώρα που ζορίζεται με τις λαικές κινητοποιήσεις. Και μην απορείτε για τα βραβεία ειρήνης, εδώ ο Ομπάμα πήρε Νόμπελ Ειρήνης, ενώ αιματοκυλά τη μισή Μέση Ανατολή.
- Το Ιράν έκανε ένα μίνι-αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ (http://www.zerohedge.com/news/its-iran-closes-straits-hormuz-oil-explodes), απ' όπου περνούν τα τάνκερ με το πετρέλαιο της Μ. Ανατολής για να το εξάγουν στη Δύση. Ο αποκλεισμός ήταν σύντομος, και στα πλαίσια μιας στρατιωτικής άσκησης, αλλά αρκούσε για να ανεβάσει απότομα την τιμή του πετρελαίου. Προφανώς το Ιράν ήθελε να τρομάξει τη Δύση, στέλνοντας την ένα μήνυμα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι 'δεν πιστεύει' ότι η Ευρώπη θα του επιβάλλει αποκλεισμό πετρελαίου, (http://news.in.gr/world/article/?aid=1231141398) γιατί χρειάζεται το πετρέλαιο του Ιράν (δεν έχει και πολύ άδικο - τουλάχιστον σε ότι αφορά τα πιο αδύναμα μέλη της).
- Η Γερμανία εξάγει ολοένα και περισσότερα όπλα (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112780676) - μερικά από αυτά και στην Ελλάδα, αλλά τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι "οι δουλειές πάνε καλά" για το εμπόριο όπλων (γιατί άραγε; )
- Στην Ινδία, όπως και όλες τις χώρες που έχουν χρήμα για ξόδεμα, εισάγουν ολοένα και περισσότερο χρυσό. (http://www.firstpost.com/economy/rs-2150000000000-thats-our-gold-import-bill-so-far-this-year-152879.html) Στην Κίνα, οι πωλήσεις χρυσού της μεγαλύτερης αλυσίδας χρυσαφικών στη χώρα αυξάνονται κατά 50% κάθε χρόνο.
(http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4677411)
- Στη Λετονία, που πλασάρεται ως "πρότυπο μεταρρυθμίσεων" μιας και ο λαός δέχτηκε να ρημαχθεί μέχρι αηδίας χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, τώρα είχαμε πανικό σε μια τράπεζα, μετά από φήμες για κατάρρευση της. (http://www.xrimanews.gr/oikonomia/21951-2011-12-12-20-49-33)
- Μη ανησυχείτε και μην ψυχοπλακώνεστε όμως, το σύστημα λειτουργεί αρκετά καλά και πετυχαίνει άψογα τους πραγματικούς τους στόχους. Ιδού ένα παράδειγμα: Η Πάρις Χίλτον θα έχει να ξοδεύει. (http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4677410)
- Ακροδεξιός άνοιξε πυρ κατά Αφρικανών μικροπωλητών στη Φλωρεντία (http://tvxs.gr/news/kosmos/akrodeksios-anoikse-pyr-kata-afrikanon-mikropoliton-sti-florentia) - όπως λέγαμε και πριν, "όλα πάνε καλά", καθώς αντί οι λαοί να ανατρέπουν τους εκμεταλλευτές τους, χτυπούν τους Εβραίους, Μουσουλμάνους, Αφρικάνους, Τσιγγάνους και γενικώς "κάποιον ξένο", ακόμα και αν αυτός είναι απλά ένας εργαζόμενος.
- Το γνωστό χέβι μέταλ συγκρότημα Metallica αλλά και οι Red Hot Chili Peppers αλλάζουν το πρόγραμμα των συναυλιών τους φοβούμενοι την κρίση του ευρώ. Ο Manager των τελευταίων, Cliff Burnstein, δήλωσε "Είμαστε ένα εξαγώγιμο αμερικανικό είδος, όπως και η Coca Cola. Κοιτάζουμε για τις καλύτερες αγορές".
http://4.bp.blogspot.com/-_yIn-ytVSiY/TgoqQGoPb0I/AAAAAAAABO8/yEgF-kbNq9I/s400/be%2Bamerican%2Bbuy%2Bamerican.jpg
Η επιστροφή στον προστατευτισμό υπάρχει ως τάση σε κάθε χώρα
Αν είσαι Κινέζος, τότε "μην αγοράζεις αμερικάνικα προϊόντα".
Αν είσαι Γάλλος, τότε "να αγοράζεις γαλλικά προϊόντα".
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα τελευταία "κατορθώματα" του καπιταλισμού, που αργά αλλά σταθερά γυρίζει σε προστατευτισμό, τάση που ήδη υπάρχει, και που αναμένεται να γιγαντωθεί όσο η κυβέρνηση του κάθε κράτους βλέπει την εθνική της οικονομία να βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση.
Εδώ και μια σχετική πρόβλεψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ):
Crisis Threatens to Increase Protectionism: WTO (http://www.cnbc.com/id/45666403)
The economic crisis threatens to increase protectionism as governments think more on a national than an international level, Pascal Lamy, Director General of the World Trade Organization (WTO) told CNBC Thursday.
He added that it is now much more difficult to get big players such as the US and China to commit to agreements than a few years ago, and warned of “increasing protectionism pressures” and a “vicious circle” if countries don’t co-operate.
“We are in a vicious circle where crisis erodes the capacity of governance to cooperate well as the necessity of co-operation increases,” Lamy said.
“The paradox being that the less they co-operate on international issues, the more difficult exiting this global crisis will be.”
“I’m afraid we have to expect difficult times for the world economy at large. This leads national politicians to focus more on their numerous problems at home, with unemployment rising,” said Lamy.
“They are obviously less available for international cooperation.”
Αν και ο ΠΟΕ έχει διαφορετική στόχευση από εμάς, έχει δίκιο σε αυτό που λέει ότι τα κράτη αρχίζουν πλέον να κοιτούν το καθένα την πάρτι του, κάτι που κάνουν όμως εις βάρος όμως των άλλων (γι' αυτό και τελικά το ένα καταλήγει να χτυπά το άλλο).
Εδώ ένα απόσπασμα από παλιότερο άρθρο (http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/10/blog-post_6131.html) μας επί του θέματος:
***
http://www.stephankinsella.com/wp-content/uploads/2010/04/guillotine-300x285.png
Το παραπάνω σκίτσο αποτελεί μια καταπληκτική περιγραφή του δόγματος της "αμοιβαίας καταστροφής", όπου δύο αντιμαχόμενες πλευρές καταστρέφουν η μία την άλλη λόγω ακριβώς του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Το δόγμα της "αμοιβαίας καταστροφής" έγινε πολύ γνωστό κατά τη διάρκεια του "Ψυχρού Πολέμου" ανάμεσα στις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, καθώς η κάθε μία από αυτές τις δύο υπερδυνάμεις είχε τη δυνατότητα να καταστρέψει την άλλη.
Στην πραγματικότητα όμως, το δόγμα αυτό της "αμοιβαία καταστροφής" μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς - και ένας από αυτός είναι και η επιστροφή στον προστατευτισμό, που, όπως έχουμε ξαναπεί, θα κερδίζει έδαφος όσο η κρίση διογκώνεται.
Άλλωστε, την ίδια ακριβώς συμπεριφορά είχαν εμφανίσει τα κράτη και κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ του 1929: Λόγω του ότι τα κράτη βρίσκονται εκ φύσεως σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, το ένα αρχίζει να πλήττει τις εξαγωγές του άλλου, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές που κάνει από το άλλο.
Η φύση του προστατευτισμού δηλαδή ΔΕΝ είναι "δημιουργική". Αντίθετα, είναι μια "αμοιβαία καταστροφή", με το κράτος Α να χτυπά τις εξαγωγές του κράτους Β, κάτι που οδηγεί το κράτος Β να χτυπήσει και αυτό τις εξαγωγές του κράτους Α, κτλ (αλυσιδωτή αντίδραση).
Ο λόγος που ωθεί τα κράτη να εφαρμόσουν προστατευτισμό είναι διότι θέλουν το καθένα να βοηθήσει την εγχώρια παραγωγή του. Όμως, αυτό που ουσιαστικά κάνουν δεν είναι να βοηθούν την εγχώρια παραγωγή, αλλά να πλήττουν το ένα την παραγωγή του άλλου. Τελικό αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου, όπως είχε άλλωστε συμβεί και στην αντίστοιχη κρίση του 1929. Πολλοί ιστορικοί μάλιστα θεωρούν την κατάρρευση αυτή, που προφανώς όξυνε την κρίση, ως μία βασική αιτία για το ξέσπασμα τελικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου:
- Από ιδεολογικής άποψης, ο προστατευτισμός είχε οδηγήσει σε άνοδο τον εθνικισμό (πχ ο Αμερικάνος αγόραζε Αμερικανικά προϊόντα, ο Άγγλος αγγλικά, ο Γερμανός γερμανικά, κοκ, με αποτέλεσμα να γκρεμίζονται οι "γέφυρες επικοινωνίας" ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς τους. Τη θέση αυτών των "γεφυρών" πήρε ο "απομονωτισμός", δηλαδή το δόγμα του "ο καθένας μόνος του", ή, για να το πούμε και πιο απλά, επικράτησε "ο νόμος της ζούγκλας", με το ένα κράτος ολοένα και πιο λυσσασμένα να στρέφεται εναντίον του άλλου, "και όποιος αντέξει").
- Από οικονομικής άποψης, ο προστατευτισμός έφερε όπως είπαμε ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου. Ο κάθε εργάτης τάχθηκε ουσιαστικά με την εγχώρια άρχουσα τάξη του κράτους στο οποίο βρισκόταν, χτυπώντας τους εργάτες του άλλου κράτους. Αντί δηλαδή οι εργάτες να χτυπήσουν τους εκμεταλλευτές τους, τους άφησαν ο ένας να χτυπήσει τον άλλο, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να γίνουν ακόμα περισσότερα, και οι εργάτες να υποφέρουν πιο πολύ. Βέβαια, σε ορισμένους τομείς της οικονομίας η επιστροφή στον προστατευτισμό δημιούργησε ή κράτησε θέσεις εργασίας σε ένα κράτος, αλλά παράλληλα του στέρησε άλλες θέσεις εργασίας, σε άλλους κλάδους, λόγω των "πυρών" που δεχόταν το κράτος αυτό από τα υπόλοιπα κράτη μέσω των δασμών. Άσε που οι δασμοί ακρίβυναν τις τιμές των προϊόντων, με τελικό αποτέλεσμα να πέσει κι άλλο η κατανάλωση τους, και έτσι να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο η ύφεση.
Έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν το ζήτημα της επιστροφής στον προστατευτισμό - το πιο πρόσφατο άρθρο μας εδώ (http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/06/blog-post_7263.html). Απ' ότι φαίνεται, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, υπάρχει ξανά η τάση αυτή, καθώς η αριστερά δεν είναι έτοιμη να χαράξει μια στρατηγική για επανάσταση εναντίον του καπιταλισμού με αφετηρία μια χώρα, αλλά και τελικό στόχο την επέκταση της σε παγκόσμια κλίμακα (έστω και η τάση αυτή υπάρχει, με την έννοια πχ ότι μόλις σε δύο μέρες έχει προγραμματιστεί μια "παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης" - τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι παρά βρεφικές απαντήσεις στην ανάγκη για μια απάντηση σε διεθνές επίπεδο απέναντι σε ένα διεθνές πρόβλημα. (σημείωση: Τη λέξη "βρεφικές" δεν την λέω με κακή πρόθεση - κάθε άλλο)).
***
Ας δούμε τώρα και τα νεότερα νέα από αυτό το "μέτωπο":
http://www.ukuleleman.net/uploaded_images/Monopoly%20cartoon-749301.jpg
Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας (http://athenstock.blogspot.com/2011/12/blog-post_7172.html)
«Εκδικητικά» μέτρα αντι-ντάμπινγκ και δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες το Πεκίνο, αποθαρρύνοντας τους Κινέζους καταναλωτές από την απόκτησή τους, όπως -για παράδειγμα- της εικονιζόμενης Buick Regal, δημιούργημα της General Motors. Στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας θα συμπεριληφθούν, επίσης, μοντέλα υψηλού κυβισμού Ford και Chrysler, αλλά και BMW, Mercedes-Benz και Honda, που παράγονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ακόμη ένα κεφάλαιο στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι νέες επιβαρύνσεις θα κυμαίνονται από 2% μέχρι 21,5% επί της αγοραίας αξίας. Ωστόσο, οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μικρές, δεδομένου ότι διαθέτουν μονάδες παραγωγής στη χώρα.
http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20111207/low/imerisia_LARGE_t_1061_43319230.GIF
Στη Γαλλία, όπως και λίγο-πολύ σε όλη τη Δύση, υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση, καθώς τα προϊόντα της δεν έχουν ούτε την υψηλή ποιότητα των γερμανικών, ούτε την χαμηλή τιμή των κινεζικών:
Στο Ταμείο Παγκοσμιοποίησης της Ε.Ε. η Γαλλία και η Ιταλία (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/12/2011_418735)
Ακόμα και κραταιές οικονομίες προσφεύγουν στο Tαμείο Παγκοσμιοποίησης της ΕE ζητώντας μέτρα στήριξης και επανεκπαίδευσης για όσους χάνουν τη δουλειά τους όταν κλείνουν ή μεταφέρουν την έδρα τους μεγάλες πολυεθνικές, σημειώνεται σε άρθρο της Deutsche Welle.
Τελευταίο παράδειγμα: η οικονομική βοήθεια 24,5 εκ. ευρώ για 3.500 απολυμένους της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault και των προμηθευτών της, που ενέκρινε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλοί από αυτούς ζουν σε περιφέρειες με οικονομικά προβλήματα όπως το Nord-Pas-de-Calais, όπου το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 15%. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν Πωλ Γκοζές εξηγεί:
«Η Renault αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με όλες τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Μόνο ένα μέρος των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Γαλλία πωλούνται στη χώρα μας, τα υπόλοιπα εξάγονται. Σήμερα όμως η βιομηχανία έχει την τάση να μεταφέρει δραστηριότητες εκεί όπου βρίσκονται οι αγορές της. (σ.σ. θυμίζουμε πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξάνονται ραγδαία στην Κίνα, ενώ μειώνονται στη Δύση) Επιπλέον ένα μέρος από την παραγωγή της Renault δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες των καταναλωτών, ίσως λοιπόν πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό με καλύτερες συνθήκες. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν είναι παράδοξο που μία βιομηχανία μπορεί να μεταφέρει την έδρα της» τονίζει ο Γάλλος ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle.
Ποια είναι η απάντηση λοιπόν σε αυτή την κατάσταση; Μήπως το να ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα, που δίνει τον πλούτο και την εξουσία σε μια χούφτα καπιταλιστές, που προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, πάνε στην Ασία και αφήνουν τη Δύση να σαπίσει;
Ίσως αυτή να είναι η απάντηση για εμάς, αλλά όχι και για την άρχουσα τάξη. Εδώ λοιπόν βλέπουμε την απάντηση της Γαλλίας, με το Σαρκοζί να κινείται, εντελώς προβλέψιμα, προς τον προστατευτισμό:
Γαλλία: Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο... «Made in France» (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112780712#)
Με την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας να επιβραδύνεται και την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, οι Γάλλοι πολιτικοί στρέφονται πλέον στους καταναλωτές, ζητώντας τους να στηρίξουν οι ίδιοι την οικονομία και τις επιχειρήσεις με ένα μάλλον πολυφορεμένο μότο: «Αγοράστε Γαλλικά».
Απ' ό,τι φαίνεται, το κίνημα στήριξης των εγχώριων επιχειρήσεων και της τοπικής παραγωγής δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η Γαλλία ετοιμάζεται για την περίοδο των Χριστουγέννων, με τους πολιτικούς να ενθαρρύνουν τους πολίτες να αναζητούν σε κάθε προϊόν που αγοράζουν την ένδειξη «Made in France», για να μπορέσουν να κρατήσουν θέσεις εργασίας στη Γαλλία.
Και οι Γάλλοι φαίνονται αποφασισμένοι να το κάνουν. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι πάνω από το 50% των Γάλλων δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα εάν το προϊόν που θα αγοράσουν είναι «Made in France». Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 78% στην περίπτωση των τροφίμων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way. (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση θα πέσει (διότι τα γαλλικά προϊόντα είναι ακριβότερα, και ο λαός δεν έχει πολλά λεφτά για να αγοράζει ακριβά αντί για φτηνά προϊόντα). Επίσης, σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο ναι μεν θα επιδοτηθεί ο Γάλλος εργάτης, εις βάρος όμως του Έλληνα εργάτη, του Άγγλου εργάτη, που Αμερικάνου εργάτη, του Κινέζου εργάτη, κτλ, που που θα χάσει τη δουλειά του ή θα μειωθεί ο μισθός του, διότι οι πωλήσεις της εταιρίας που δουλεύει θα μειωθούν. Είναι μια "αμοιβαία καταστροφή όπως λέγαμε και πιο πριν, και όσο δεν υπάρχει μια αριστερά να την καταπολεμήσει, θα βυθιζόμαστε αργά αλλά σταθερά σε αυτό το δόγμα)
ΥΓ: Αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει, δείτε εδώ ένα (http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/10/2.html) παλιότερο άρθρο του Μπουχάριν που είχαμε αναδημοσιεύσει, σχετικά [και] με αυτό το θέμα.
http://covers.openlibrary.org/b/id/805301-M.jpg
Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο (http://www.iwallerstein.com/united-states/) του Immanuel Wallerstein, μεταφρασμένο στα ελληνικά εδώ (http://vlepo.org/blog/kappa-gkreko/oi-inomenes-politeies-enanti-olon), σχετικά με την πτώση των ΗΠΑ. Ο Wallerstein εδώ και χρόνια είχε προβλέψει την κρίση, και ανάμεσα στις προβλέψεις του μιλά για μεγάλη πτώση των ΗΠΑ, τη συμμαχία Ρωσίας με μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κτλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Όλων
Μια φορά κι έναν καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πολλούς φίλους, ή τουλάχιστον αρκετά υπάκουους ακολούθους. Σήμερα, φαίνεται να μην έχουν τίποτα άλλο παρά μόνο αντιπάλους, από όλες τις πολιτικές αποχρώσεις. Επιπλέον, φαίνεται να μην τα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά στις μεταξύ τους αψιμαχίες.
Δείτε ότι έχει συμβεί το Νοέμβριο του 2011 και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με την Κίνα, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, το Ιράν, τη Γερμανία και τη Λατινική Αμερική. Και δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχει κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος οποιασδήποτε από αυτές τις διαμάχες.
Ο κόσμος ερμηνεύει την παρουσία και τις ανακοινώσεις του πρόεδρου Ομπάμα στην Αυστραλία σαν να είναι μια ανοιχτή πρόκληση προς την Κίνα. Είπε στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες "να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους για να διατηρηθεί ισχυρή η στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή αυτή". Για το σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει 250 πεζοναύτες σε μια αυστραλιανή αεροπορική βάση στο Darwin (και ενδεχομένως να αυξήσουν τον αριθμό τους στο μέλλον στους 2500).
Αυτό είναι μόνο μία από μια σειρά από παρόμοιες στρατιωτικές κινήσεις που εμφανίζονται στην περιοχή. Έτσι, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείπουν (ή είναι εξαναγκασμένες να φύγουν από) την Μέση Ανατολή -τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους- απλώνουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Είναι αυτό πραγματικά πιστευτό, δεδομένης τόσο της αυξανόμενης απροθυμίας του κοινού των ΗΠΑ να συμμετέχει σε εκστρατείες στο εξωτερικό όσο και στα επείγοντα αιτήματα για μείωση των δαπανών, ακόμα και στο στρατό; Μέχρι στιγμής, η «απάντηση» της Κίνας είναι σχεδόν μια μη-απάντηση, σαν να λένε ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Κίνας, ακόμη και για τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή ίσως ειδικά για τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνέχεια υπάρχει το Πακιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το έχουν καταστήσει ιδιαίτερα σαφές. Το Πακιστάν θα πρέπει να σταματήσει να κάνει όλα τα χατίρια στα ισλαμικά του κινήματα. Θα πρέπει να σταματήσει να επιδιώκει να υπονομεύει την κυβέρνηση Καρζάι στο Αφγανιστάν. Θα πρέπει να σταματήσει να απειλεί την Ινδία με στρατιωτική επέμβαση στο Κασμίρ. Αλλιώς όμως τι; Αυτό είναι το πρόβλημα. Φαίνεται, από τα έγγραφα που διέρρευσαν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο τελευταίος φίλος που τους έχει απομείνει στο Πακιστάν, ο σημερινός πρόεδρος, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, θα μπορούσε να απολύσει τον αρχηγό του στρατού, τον στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι Παρβέζ. Σε απάντηση, ο στρατηγός Καγιάνι κανόνισε έτσι ώστε ο πρόεδρος Ζαρντάρι θα πάει στο Ντουμπάι για ιατρική περίθαλψη. Το ενδεχόμενο πραξικόπημα των ΗΠΑ απέτυχε. Και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθήσουν να εκδικηθούν με τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας, υπάρχει πάντα η Κίνα που καιροφυλακτεί για να πάρει τη θέση τους.
Στη Μέση Ανατολή, αυτό που ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι τίποτα δραματικό να μην συμβεί μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μέχρι, τουλάχιστον, την επανεκλογή του. Αυτό δεν ικανοποιεί πραγματικά τις ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας ή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου. Έτσι, είναι και οι δύο κινούνται κατά τρόπο που συνεχίζουν να υποδαυλίζουν την ένταση σε αντίθεση με την γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτάσει στο σημείο να τους ικετεύουν, και όχι να τους διατάζουν ή να τους έχουν υπό τον έλεγχό τους.
Έπειτα, υπάρχει και το Ιράν, που υποτίθεται ότι η είναι κυριότερη άμεση ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών (όπως και της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ). Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τα πιο εξελιγμένα υπέρ-μυστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους για να κατασκοπεύουν το Ιράν. Τίποτα περίεργο σε αυτό, εκτός από το ότι κατά κάποιο τρόπο ένα από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να προσγειώθηκε στο Ιράν. Λέω «προσγειώθηκε», επειδή το βασικό ερώτημα είναι το γιατί και το πώς αυτό προσγειώθηκε στο έδαφος. Η CIA, στην οποία ανήκει αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, προσπαθεί να μας πείσει ανεπιτυχώς ότι κάποια μηχανική βλάβη είναι υπεύθυνη για αυτό. Οι Ιρανοί έχουν να αφήσει να εννοηθεί ότι κατάφεραν και το προσγείωσαν με επίθεση μέσω του κυβερνοχώρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι αυτό είναι «αδύνατο» - αλλά η Debka, η φωνή των ισραηλινών γερακιών στο Διαδικτύου, λέει ότι είναι αλήθεια. Εγώ πιστεύω ότι είναι πιθανό. Επιπλέον, τώρα που οι Ιρανοί κατέχουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, εργάζονται για την αποκρυπτογράφηση όλων των τεχνικών του μυστικών. Ποιος ξέρει; Μπορούν να δημοσιεύουν τα μυστικά ώστε να τα μάθει ολόκληρος ο κόσμος. Και τότε πώς θα είναι μυστικό το εξελιγμένο υπέρμυστικό τους μη επανδρωμένο αεροσκάφος;
Και, ω ναι, υπάρχει και η Γερμανία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει μια «κρίση» στην Ευρωζώνη. Και η καγκελάριος Μέρκελ έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να καταφέρει τις χώρες της Ευρωζώνης να δεχτούν αυτή τη «λύση» που θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων της, τόσο πολιτικά στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και οικονομικά στο εσωτερικό της Ευρώπης. Έχει πιέσει για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα επιβάλει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τις διατάξεις της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν μία λανθασμένη προσέγγιση. Η θέση των ΗΠΑ ήταν ότι αυτό ήταν μια μεσοπρόθεσμη λύση , η οποία δεν δίνει λύση στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Ο Ομπάμα απόστειλε τον υπουργό των Οικονομικών του, Τίμοθι Γκάιτνερ, στην Ευρώπη για να επιμείνει στις εναλλακτικές προτάσεις του. Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες, ή ποιες προτάσεις είναι σοφότερες, το σημαντικό είναι ότι ο Γκάιτνερ αγνοήθηκε εντελώς και οι Γερμανοί έχουν πάρει το δικό τους δρόμο.
Και τέλος, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής συναντήθηκαν στη Βενεζουέλα για να ιδρύσουν μια νέα οργάνωση, τη CELAC - τα οποία είναι τα ισπανικά αρχικά για την Κοινότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Κάθε χώρα της αμερικανικής ηπείρου πήρε μέρος στη σύνοδο, εκτός από δύο που δεν είχαν προσκληθεί - τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η CELAC έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και έχει αποβάλλει την Κούβα. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για τον OAS να εξαφανιστεί και να παραμείνει μόνο η CELAC. Αλλά έστω και έτσι, δεν είναι ακριβώς κάτι που θα το γιορτάζουν στην Ουάσιγκτον.
http://yahyasheikho786.files.wordpress.com/2009/09/obamapolyp_cartoon_new_world_order.jpg?w=450&h=410
Αναδημοσίευση από sofokleous10 (http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-12-17-22-55-49-2011121746459/):
Η πτώση της Δύσης: Η φυγή προς τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
[...] Γνωρίζουμε ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικού διασχίζει τις θάλασσες και από καιρό σε καιρό πλευρίζει σε κάποιο λιμάνι για να δείξει τη δύναμή του, όπως τις παλιές καλές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, υφαίνοντας ένα όλο και πιο πυκνό δίκτυο αμερικανικών βάσεων εκτός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πράγματι, οι περισσότερες πηγές πληροφοριών σχετικά με το θέμα (συμπεριλαμβανομένου του C. Johnson, της Επιτροπής Εποπτείας του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Δικτύου για την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, κλπ.), αποκαλύπτουν ότι οι Αμερικανοί έχουν στη κυριότητα τους 700 με 800 στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο. Ένα έγγραφο του 2002 αποκαλύπτει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών σε 156 χώρες, με αμερικανικές βάσεις σε 63 χώρες, εκ των οποίων πρόσφατα χτισμένες (μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001) σε επτά χώρες, ένα σύνολο 255.065 στρατιωτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τον Gelman, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πεντάγωνου του 2005, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 737 βάσεις στο εξωτερικό. (1)
Για τον καθηγητή Jules Dufour, η επιρροή της αμερικανικής ισχύος είναι τεράστια και συνεχίζει να αυξάνεται. Οι Αμερικανοί θεωρούν την επιφάνεια της γης ως έδαφος για κατάκτηση, κατοχή και εκμετάλλευση. Η διαίρεση του κόσμου σε μάχιμες και διοικητικές μονάδες καταδεικνύει σαφώς το γεγονός αυτό. Σε αυτά τα πλαίσια, η ανθρωπότητα φαίνεται να ελέγχεται ή να είναι δεμένη με αλυσίδες οι κρίκοι των οποίων αποτελούν τις στρατιωτικές βάσεις. Η διαδικασία της ανακατανομής των στρατιωτικών εγκαταστάσεων διεξάγεται υπό την καθοδήγηση της εξουσίας, της ένοπλης βίας, την παρέμβαση μέσω συμφωνιών «συνεργασίας» των οποίων οι φιλοδοξίες κατάκτησης συνεχώς επαναλαμβάνονται στο σχεδιασμό των εμπορικών πρακτικών και των εμπορικών ανταλλαγών. Η οικονομική ανάπτυξη εξασφαλίζεται μέσω της στρατιωτικοποίησης και του έλεγχου των κυβερνήσεων και θυσιάζονται ολόκληρες κοινωνίες και τεράστιοι πόροι για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη προικισμένες με στρατηγικά πλούτη, ώστε να εδραιωθούν τα θεμέλια της αυτοκρατορίας. (1)
Θα το έχετε καταλάβει, ο έλεγχος των όλο και πιο σπάνιων πρώτων υλών θα δημιουργήσει οξύτερες εντάσεις. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι η ίδια με αυτήν που επικρατούσε μετά την πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας πριν από είκοσι χρόνια. Ας θυμηθούμε την εποχή εκείνη, ο Τζορτζ Μπους πατέρας είχε ανακοινώσει μια νέα τάξη. Η αυτοκρατορία δεν είχε κανέναν απέναντι της.
Ο Ιμπέρ Βεντρίν, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, μίλαγε για υπερδύναμη.
Σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Κινέζοι δεν είναι ευχαριστημένοι για την τύχη του Πακιστάν που βομβαρδίστηκε και έχασε 26 στρατιώτες. Επιπλέον, βλέπουν με πολύ κακό μάτι την επιχειρούμενη περικύκλωση τους από την ανάπτυξη 2.500 πεζοναυτών στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου AFP, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο κάλεσε την Τρίτη 6 Δεκέμβρη το Πολεμικό Ναυτικό να προετοιμαστεί για στρατιωτικές μάχες, εν μέσω των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων για διαφορές στη θάλασσα και της εκστρατείας των ΗΠΑ να επιβληθεί στον Ειρηνικού. Απευθυνόμενος προς την ισχυρή Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή ο Χου δήλωσε: «Το κύριο έργο μας είναι η εθνική μας άμυνα και η ανάπτυξη νέων στρατιωτικών κατασκευών». Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι ο πρόεδρος δήλωσε ότι το κινεζικό πολεμικό ναυτικό θα πρέπει να «προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο» (2)
«Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο έστειλε μήνυμα τον περασμένο μήνα κατά της παρέμβασης των «εξωτερικών δυνάμεων» στις περιφερειακές εδαφικές διαφορές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Ενώ η Χίλαρι Κλίντον έφτασε στο Μιανμάρ (Βιρμανία) στις 30 Νοεμβρίου για μια διήμερη επίσκεψη, η Κίνα ήδη πήρε το προβάδισμα.
Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Xi Jinping δέχτηκε στο Πεκίνο τη Δευτέρα τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βιρμανίας Min Aug Hlaing, και του υπενθύμισε ότι η Κίνα επιθυμεί να συμβάλει προς μια «στρατηγική εταιρική σχέση» με το Μιανμάρ, αναφέρει η South China Morning Post. Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, διευκρινίζει ότι «η πρόθεση της Βιρμανίας είναι να μη επιτρέψει να χαλάσουν οι σχέσεις της με την Κίνα και ότι προσπαθεί πάντα να εξισορροπήσει τα συμφέροντα της ανάμεσα στο Ανατολικό και Δυτικό στρατόπεδο».
Ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο Πακιστάν μετά την εγκατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Σε απάντηση της ανόδου της Δυτικής επιθετικότητας εναντίον του Ιράν, ο Υποστράτηγος Zhang Zhaozhong παρατήρησε ότι «η Κίνα δεν θα διστάσει να προστατεύσει το Ιράν ακόμη και αν αυτό θα πυροδοτήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», σχόλια που δημιούργησαν μεγάλη συζήτηση στην ίδια την Κίνα.
Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ προειδοποίησε τον διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) Yukiya Amano, ότι δεν μπορεί να παράγει «αβάσιμες αποδείξεις» (evidence baseless) ώστε να δικαιολογήσει μια επίθεση στο Ιράν, με το πρόσχημα του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος».(2)
Από τη ρωσική πλευρά, η ίδια ανησυχία οδηγεί και εκεί σε κινητοποίηση, όπως μεταξύ άλλων η ανάπτυξη της πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Ο Ρώσος Στρατηγός Νικολάι Makarov δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Δεν αποκλείω τοπικές και περιφερειακές ένοπλες συγκρούσεις με εξέλιξη ενός πόλεμου μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικών όπλων».
Οι παγκόσμιες εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης εξερράγησαν κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, όταν ο Ρώσος πρεσβευτής Βλαντιμίρ Titorenko και δύο από τους βοηθούς του προερχομένους από τη Συρία έπεσαν θύματα από μια βίαιη επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας του Κατάρ που υποστηρίζονται από τη CIA και από πράκτορες της βρετανική MI6. Οι τελευταίοι επεχείρησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν διπλωματικό σάκο που περιείχε πληροφορίες των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Συρίας και στο Ιράν.
Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Greg Hunter, εξηγεί γιατί «ο κόσμος είναι εκτός ελέγχου». Αποκαλύπτει ότι το σύνολο της Δυτικής οικονομίας καταρρέει υπό το βάρος του πάνω από 100.000 δισ. Δολάρια που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει: «Ποτέ στην ιστορία ο κόσμος δεν ήταν τόσο κοντά σε ένα συνολικό οικονομικό χάος και στον πυρηνικό πόλεμο ταυτόχρονα».(3)
Τέλος, ένα ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Άμυνας που εκδόθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Πούτιν αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο Πρόεδρος Χου έχουν συνάψει μια «κατ 'αρχήν συμφωνία» θεωρώντας ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η επιθετικότητα της Δύσης με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «μια στρατιωτική και άμεση δράση».
Παράλληλα ο Κινέζος ηγέτης διέταξε το Πολεμικό Ναυτικό να «προετοιμαστεί για πόλεμο».(4)
Η Claude Jacqueline Herdhuin συνοψίζει καλά τον συνεχή πειρασμό της αυτοκρατορίας γράφοντας ότι ο πραγματικός πόλεμος είναι οικονομικής φύσης:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παραμείνουν ο φύλακας σκύλος του κόσμου, ακόμα και εάν αυτός ο σκύλος είναι σήμερα ψωριάρης και τυφλός και δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μερικές φορές, η σοφία και η ευφυΐα επιβάλουν την υποχώρηση, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον έλεγχο των οικονομικών και στρατιωτικών βιομηχανιών, συνεχίζει να διεκδικεί την κυριαρχία του πλανήτη. Φτάνει όμως λίγη μικρή διορατικότητα και κοινή λογική για να παρατηρήσουμε ότι αυτή η καταρρέουσα δύναμη δεν είναι πια σε θέση να συγκλονίσει τον κόσμο».(5)
Ο συνασπισμός της Κίνας και της Ρωσίας
«Μετά την αποκεφάλιση και το γονάτισμα της Λιβύης, προκειμένου να αποδυναμώσουν την περιοχή και να απομονώσουν το Ιράν, είναι σαφές ότι η Δύση βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση.
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πιάστηκαν στο λαιμό. [...] Η αμερικανική οικονομία πάει άσχημα, η Ευρώπη «κρατά ακόμα» κάτω από την ηγεσία της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, αλλά το ψωραλέο σκυλί δεν παραδέχεται την ήττα του και απειλεί να δαγκώσει.
Η ένοπλη επέμβαση σίγουρα χρησιμοποιείται, αλλά ο πραγματικός πόλεμος παίζεται έξω στον κόσμο της χρηματοπιστωτικής οικονομίας. Η απειλή της Standard & Poors είναι μια απτή απόδειξη. Και οι λαοί είναι οι όμηροι και τα θύματα αυτού του πολέμου.
Μετά τη Λιβύη, το ΝΑΤΟ έβαλε στο μάτι τη Συρία. Αυτό θα του επιτρέψει να απομονώσει περαιτέρω το Ιράν. Όμως, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι ένας πολύ πιο δύσκολος στόχος. Επιτιθέμενη στο Ιράν η Δύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ, SCO), που ιδρύθηκε το 2001 από τους προέδρους πέντε ευρασιατικών χωρών: Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και στις οποίες προστέθηκε το Ιράν το 2005. Ο ΟΣΣ αντιπροσωπεύει σαφώς την βούληση αυτών των χωρών να ενωθούν εναντίον της Δύσης. Μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα νέο Ανατολικό Μπλοκ, και δηλώνει σαφώς την επιστροφή σε μια ισορροπία που υπήρχε πριν την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ που επέτρεψε την παγκόσμια «δικτατορία» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για άλλη μια φορά, οι κυρίαρχες χώρες εφαρμόζουν την πολιτική του «ένα μέτρο δυο σταθμά»: το Ισραήλ (που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον) έχει το δικαίωμα να απειλήσει το Ιράν με τα πυρηνικά όπλα του, αλλά η Τεχεράνη δεν έχει κανένα δικαίωμα με το πρόσχημα ότι θα ήταν μια απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ και του λεγομένου πολιτισμένου κόσμου».(5)
Κατά τον Μπάνι Σαντρ, πρώην Πρόεδρος του Ιράν, η Δύση υποστηρίζει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θέτει πρόβλημα, διότι εμπεριείχε μια στρατιωτική διάσταση. Αλλά γνωρίζετε ότι τα WikiLeaks έχουν δημοσιεύσει μυστικές εκθέσεις. Μερικές από αυτές τις εκθέσεις αφορούν αυτόν τον Κύριο Yukika Amano, τον Ιάπωνα επικεφαλής του ΔΟΑΕ: σύμφωνα με αυτές τις εκθέσεις, οι Αμερικανοί υποστήριξαν τον διορισμό του στην διεύθυνση του ΔΟΑΕ, επειδή ο ίδιος δεσμεύτηκε να δράσει προς την κατεύθυνση της Στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που δεν θέλουν να δηλώσουν οι Δυτικοί αξιωματούχοι, είναι ότι το βασικό ζήτημα γι 'αυτούς είναι να ελέγχουν ολόκληρη την περιοχή.
Ο κ. Μπους είχε επιφορτιστεί με το έργο, να φέρει τη Δημοκρατία στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αυτήν την Ευρύτερη Μέση Ανατολή - από την Βόρεια Αφρική μέχρι το Πακιστάν -σκοπεύουν στην πραγματικότητα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οι Ηνωμένες Πολιτείες .
Παρενέβησαν στη Λιβύη, κατέστρεψαν μια χώρα για να θεσπιστεί η δημοκρατία, αλλά κανείς δεν βλέπει δημοκρατία. Αυτό που βλέπουμε είναι μεγαλύτερη ανασφάλεια και μεγαλύτερη φτώχεια. Επιδιώκουν, στην πραγματικότητα, να καταστρέψουν για να ανοικοδομήσουν, πληρώντας ακριβά τις δυτικές εταιρείες που θα πάνε εκεί για την ανοικοδόμηση .
«Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ έχουν τα μέσα για να επιβάλουν την ηγεμονία τους στην Κίνα, ή ακόμη στις μικρότερες χώρες του Ειρηνικού ή στην Ινδία. Και αυτό επειδή, κατά τη γνώμη μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον μια υπερδύναμη, γίνονται όλο και περισσότερο μια χώρα όπως όλες οι άλλες». (6)
«Η Ιαπωνία μαζί με τις άλλες ασιατικές χώρες, είναι πιο σημαντικές σήμερα από όλο το σύνολο της Δύσης. (...)
Αυτό που επιδιώκουν όμως, είναι ο έλεγχος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Πιστεύουν ότι με τον έλεγχο των δύο κέντρων της Κεντρικής Ασίας και του Περσικού Κόλπου, θα μπορέσουν να μιλήσουν ως ίσοι ή ακόμη και να επιβάλουν μια οριακή υπεροχή στην Ασία. Αυτό που θέλουν είναι να ελέγχουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η αιτιολόγησή τους: μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ, το Ιράν θα γίνει η ηγεμονική δύναμη της περιοχής, λόγω της διάσημης πράσινης ζώνης του σιιτισμού. Η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία με την αποκατάσταση ενός σουνιτικού καθεστώτος σημαίνει την απομόνωση του Ιράν από τον Λίβανο»(6)
Κλείνοντας την συνέντευξή του, Ο Bani Σαντρ χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τον Πρέσβη Kishore Mahboubani: «Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι για την κρίση της Δύσης που πανικοβάλλεται στην προοπτική να χάσει την ηγεμονία της σε όφελος των νέων κέντρων εξουσίας της Ασίας ή της Ευρασίας, όπως η Κίνα, η Ινδία, και καταρχήν το χαμήλωμα του επίπεδου διαβίωσης των λαών. (...)
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: η Δύση έχει παραδώσει τον έλεγχο της οικονομίας της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα χρήματα που επενδύθηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και όχι στην πραγματική οικονομία είναι δυσανάλογα και ανέρχονται σε μια αναλογία 7 προς 1».(6)
Ο Kishore Mahbubani περιγράφει επίσης την πτώση της Δύσης με την απώλεια των δικών της αξιών. Κατά τον ίδιο, «ήρθε η ώρα για την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας τάξης, η Δύση είναι ανίκανη να διατηρήσει, να σεβαστεί, και ακόμη λιγότερο να ενισχύσει τους θεσμούς που δημιούργησε. Ο αμοραλισμός υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις δομές και το πνεύμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης και εμφανίζεται ανίκανη να ασκήσει εξουσία, καθιστώντας την σήμερα περισσότερο το πρόβλημα παρά τη λύση.
«Οι πολιτισμοί, έλεγε ο Arnold Toynbee, δεν φονεύονται, αυτοκτονούν».
Η αμερικανική αυτοκρατορία υπέστη την ίδια πτώση όπως η βρετανική προκάτοχός της. (...)
Θα κατανοήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το μάθημα; Ή θα επιδιώξουν να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία μόνο με την στρατιωτική δύναμη, δημιουργώντας έτσι όλο και περισσότερη αναταραχές, συγκρούσεις και βαρβαρότητα;»
Μετά από καιρό, θα διαπιστώσουμε ότι τα κενά συνθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι αποκλειστικά αυτά του λευκού άνθρωπου της Δύσης - αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε αυτές τις κοινωνίες η ρήξη μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι πλήρης - θα καταπατηθούν προοδευτικά με τη εξαφάνιση της υλικής ευημερίας.
«A Beastly Century», «Ένας κτηνώδης αιώνας», είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο Margaret Drabble, για να περιγράψει τον εικοστό αιώνα. (7)
Αν ξεσπάσει ο πόλεμος, η πρώτη κίνηση του Ιράν θα ήταν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ. Το 40% του παγκοσμίου πετρελαίου περνά μέσα από αυτό.
Μεταξύ του πολέμου και των κυρώσεων, οι τιμές του πετρελαίου θα ανεβούν στα
ύψη, ίσως 300 δολάρια και θα ωθήσουν στην άβυσσο την δυτική οικονομία η οποία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Ο πυρηνικός πόλεμος θα πάψει να είναι αποκύημα της φαντασίας, φέρνοντας στην μνήμη μας την ρήση του Αϊνστάιν: «Δεν ξέρω τι θα συμβεί μετά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο τέταρτος θα γίνει με πέτρες, τόξα και βέλη».
Μας προειδοποίησε.
Σημειώσεις
1. Pr Jules Dufour http://www.mondialisation.ca/index.php?context=va&aid=5314
2. Joseph Watson et Yi Han: L'armée chinoise, programme de grosses manoeuvres militaires près du Pakistan. Mondialisation.ca, le 2 décembre 2011
3. http://gold-up.blogspot.com/2011/12/la-chine-rejoint-la-russie-la-solution.html
4.http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gAez8SIMfjSbwOXzFSBLxNzlZrFgdocId=CNG.858b1c9b4e61e65eb7764010c93e843b.2a
5.Claude Jacqueline Herdhuin: Les Etats-Unis: le chien de garde du monde
http://www.mondialisation.ca/index.php?context=va&aid=28101 8 12 2011
6. www.solidariteetprogres.org/Abolhassan-Bani-Sadr-Non-a-une-guerre-contre-l-Iran_08363
7. C.E. Chitour www.legrandsoir.info/Declin-de-sens-ou-declin-de-puissance-le-dilemme
Pr Chems Eddine Chitour
Ευχαριστώ τους διαχειριστές του forum που, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, με άφησαν να γράψω επί 5 χρόνια - και ευτυχώς που υπήρχαν και αυτοί, μιας και το 2006 που πρωτοήρθα εδώ, τα φόρουμ που επέτρεπαν την πολιτική-οικονομική κουβέντα ήταν λίγα (σημάδι και αυτό της παρακμής).
Όπως και να έχει, λόγω οικογενειακών και οικονομικών λόγων, θα φύγω για Αυστραλία σε 6-9 μήνες, εκτός "συγκλονιστικού απροόπτου" - είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο - εμένα δε με πειράζει ιδιαίτερα να χειροτρεύσουν τα πράγματα, αλλά με πειράζει αν δεν υπάρχει ένας λαός που θα είναι αποφασισμένος και ικανός να τα αντιμετωπίσει. Προς αυτή την κατεύθυνση προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά μην έχοντας πλέον μεγάλη οικονομική (και άρα χρονική) ευχέρεια να γράφω, αναγκαστικά θα φύγω, μιας και δε μπορώ πλέον να πολυπροσφέρω όπως θα ήθελα.
Για όσο καιρό μείνω ακόμα Ελλάδα, θα γράφω σε ένα νέο blog, στα αγγλικά (για να προετοιμαστώ και για την Αυστραλία). Όσοι θέλουν μπορούν να το βρουν στη διεύθυνση whataboutmarx.blogspot.com (http://whataboutmarx.blogspot.com/).
Καλή δύναμη για το 2012 (και για όλα τα υπόλοιπα χρόνια μετά από αυτό)
Καλη χρονια και καλο κουραγιο στα δυσκολα που εχουμε μπροστα μας.
Θεωρητικα, αν δωσουμε λιγο χρονο στο καπιταλιστικο συστημα θα πεσει μονο του σαν ωριμο φρουτο. Δεν χρειαζεται ουτε βια ουτε τιποτα. Απλα εχουν αλλα σεναρια για να ελεγξουν τη κατασταση με δευτερευοντα παραλληλα ζητηματα που θα "τρεχουν" παρεα με το θεμα της χρεοκοπιας. Τρομοκρατια, αρρωστιες, τροφιμα, καταστροφες, πολεμοι κτλ. Οποτε μ'αυτα ως προσχημα θα θελησουν να ελεγξουν τις μαζες ωστε να μην επαναστατησουν. Χρειαζονται απεγνωσμενα τετοια σεναρια για να κινητοποιησουν τις δυναμεις ασφαλειας και να περασουν εκτακτους νομους που θα περιοριζουν τον κοσμο απ'το να παρει την εξουσια στα χερια του απ'τους διαχειριστες της χρεοκοπημενης πολιτικης.
Καθολου τυχαιο το timing σε ειδησεις οπως η ακολουθη:
Μόλις μία εβδομάδα θα άντεχε η παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση τεράστιας φυσικής καταστροφής!
06-01-2012 11:57:58
Η παγκόσμια οικονομία θα άντεχε μια εκτεταμένη αναστάτωση από μια μεγάλη φυσική καταστροφή ή από μια επίθεση εξτρεμιστών για μόλις μία εβδομάδα, σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου ερευνών Chatham House που δημοσιεύεται σήμερα.
Γεγονότα όπως το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που καθήλωσε τα αεροσκάφη στο έδαφος στην Ευρώπη το 2010, ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία και οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη το 2011 καταδεικνύουν ότι τομείς και επιχειρήσεις-κλειδιά μπορούν να πληγούν σε πολύ σημαντικό βαθμό από προβλήματα στην παραγωγή ή στις μεταφορές που διαρκούν πάνω από μία εβδομάδα, επισημαίνει το ινστιτούτο.
"Η μια εβδομάδα μοιάζει να είναι το μέγιστο όριο αντοχής για μια παγκόσμια οικονομία που μόλις προλαβαίνει. Η διεθνής οικονομία είναι σήμερα εύθραυστη και ιδιαίτερα ευάλωτη σε απροσδόκητα σοκ. Έως και το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των ανεπτυγμένων χωρών θα μπορούσε να απειληθεί άμεσα από τέτοιες κρίσεις, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τους τομείς της βιομηχανίας και του τουρισμού", υπογραμμίζει το ινστιτούτο.
Υπολογίζεται ότι το ξέσπασμα του οξέος σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003 στην Ασία κόστισε στις επιχειρήσεις διεθνώς 60 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ή περίπου το 2% του ΑΕγχΠ της ανατολικής Ασίας, σύμφωνα με την έρευνα.
Μετά το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία τον Μάρτιο πέρυσι, η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας το 2010 κόστισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση 5-10 δισ. ευρώ και ώθησε ορισμένες αεροπορικές και ταξιδιωτικές εταιρίες στο χείλος της πτώχευσης.
Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα γεγονότα με μεγάλης έκτασης συνέπειες, επισημαίνει το ινστιτούτο. Προσθέτει ότι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος ο συντονισμός σε διακρατικό επίπεδο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Απ'τη μια ετοιμαζουν να κανουν μπουρλωτο τη κατασταση με το Ιραν, απ'την αλλη εχουμε μια σχετικη ανησυχια για τον Η5Ν1 (αυτη τη στιγμη στη Κινα), το οικονομικο σκηνικο γενικα "δε τραβαει", η ΝΑΣΑ λεει για το 2012, τον ηλιο, την πιθανοτητα καταστροφης του ηλεκτρικου δικτυου κτλ κτλ - γενικα το 2012 εχει ολα τα prospects να γινει μια χρονια με αφθονο doom (black swan events (http://en.wikipedia.org/wiki/Black_swan_theory)) πασης φυσεως :whistle:
"Δεν εφταιγε το συστημα.... εφταιγε ο πολεμος, ο ηλιος, η τρομοκρατια, η γη, η ραδιενεργεια, οι εξωγηινοι - you name it".
Αν και ειμαι φαν των θεωριών αυτών (αλλά δεν τις αποκλείω), μια χαρα θα τους καθόταν κάτι "βαρυ" τωρα, ωστε να γινει ενα reset.
και αυτό είτε θα τύχει, είτε θα πετύχει.... :wink:
Φετος* υπαρχουν ολες οι προϋποθεσεις για να κατσουν "καλα" γεγονοτα, ειτε αυτα ειναι triggered απο την Ελιτ (πολεμοι, αρρωστιες, κραχ, καιρικα φαινομενα, σεισμοι, ηφαιστεια), ειτε απο τη φυση μονη της (πχ ηλιακες καταιγιδες, σεισμοι, ηφαιστεια, καιρικα φαινομενα, θεματα που αφορουν τη περιστροφη της γης).
Ορισμενα εχουν overlap γιατι πχ τα καιρικα φαινομενα ή οι σεισμοι μπορει να προκληθουν τοσο απο ανθρωπινα αιτια οσο και απο φυσικα αιτια. Υπαρχουν τεκτονικα οπλα ή weather modification οπλα τα οποια εχουν απαγορευτει απ'τον ΟΗΕ με διεθνεις συνθηκες απ'τα τελη των 70s και τα οποια το Υπουργειο Αμυνας των ΗΠΑ φοβονταν (επισημως) οτι μπορουν να βρεθουν μεχρι και στα χερια ιδιωτων / hi-tech τρομοκρατων οπως οι Ιαπωνικες τρομοκρατικες οργανωσεις.
* Τωρα παμε στα "βαριά": Το 2012 αποτελει κομβικο σημειο για παραφιλολογια πασης φυσεως, λογω του "End of Time" (ημερολογιο των Μαγια και αλλες πηγες - οπως τα fractal του i-ching (http://www.december212012.com/articles/I-Ching/Time-Wave-Zero.htm)). Οπως ειναι φυσικο, οπου υπαρχουν ερωτησεις, υπαρχει και "market" για τις απαντησεις - ειτε αυτες ειναι πραγματικες, ειτε μπουρδολογια. Κατα συνεπεια, παρα πολλα εχουν γραφτει και ειπωθει για το τι θα συμβει, οτι θα ερθει η συντελεια, οτι θα γινει η δευτερα παρουσια, ο ερχομος του Αντιχριστου, οτι θα ρθουν οι Νεφελιμ κτλ κτλ. Ομως, παροτι εμπλεκονται "μεταφυσικα στοιχεια**" στην ιστορια, ο κοσμος θα συνεχισει να υφισταται και μετα το 2012 κανονικα αλλα επειδη το επαναλαμβανομενο και αυτοεπιταχυνομενο pattern / fractal της ανθρωπινης ιστοριας σταματαει να υφισταται - μηδενιζει, η κατασταση πλεον θα παρει μια νεα, ανεξελεγκτη τροχια απο το 2012+.
Τα παντα δλδ ειναι στον αερα, γεγονος που εγγυαται πολυ πιο χαοτικες καταστασεις απ'το 2013+ σε σχεση με το 2011 και πριν. Ας πουμε οτι η ανθρωπινη ιστορια ειναι σαν ενα λεωφορειο που εκανε συγκεκριμενα και επαναλαμβανομενα "δρομολογια" αλλα τωρα θα μπει σε μια φαση οπου το "δρομολογιο" αλλαζει προς νεες, αγνωστες κατευθυνσεις. Αυτο δεν ειναι κατι που χαροποιει την Ελιτ η οποια επιθυμει την παση-θυσια διατηρηση του ελεγχου επανω στα ανθρωπινα δρωμενα, ομως η αλλαγη του δρομολογιου δεν ειναι κατι που μπορουν να ελεγξουν σε απολυτο βαθμο. Παρ'ολα αυτα θα προσπαθησουν να ελεγξουν ολα τα loose ends, "rogue" κυβερνησεις, λαους που αντιδρουν κτλ κτλ - ωστε να κανουν τη μεταβαση προς το 2013+ με οσο το δυνατον πιο ελεγχομενο τροπο (στον ελεγχομενο τροπο εντασσονται και οι ελεγχομενες καταστροφες / ελεγχομενες κρισεις / αποπειρες παγκοσμιων αλλαγων / αποπειρα για μεσοπροθεσμο reset), ειδαλλως απειλειται θανασιμα η δομη εξουσιας τους.
** Αυτα θα ειναι ιδιαιτερα αντιληπτα σε υποκειμενικο επιπεδο αφου η επιταχυνση του fractal και ο τελικος του μηδενισμος θα προκαλεσει αισθηση πανικου, απωλειας ελεγχου, ακομα και τρομου - γεγονος που θα επιτεινει δραματικα το "δεν παει καλα ο κοσμος".
Απόψε (Δευτέρα, 6/2/2012) στις 11.00μ.μ. με κάλεσαν στην εκπομπή του 98FM «MidnightTrolls», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου μου «Η καπιταλιστική κρίση και η επιστροφή του ιμπεριαλισμού - η Ελλάδα ως προτεκτοράτο». Θα μιλήσω μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα, για όσους ενδιαφέρονται.
Soon, in a canister near you :whistle:
(νευροπαραλυτικα αερια)
.....
But the Royal Society working group says the Government shifted its position to allow the development of more severe chemical agents, such as the type of potentially dangerous nerve gases used by Russian security forces to end hostage sieges. "The development of incapacitating chemical agents, ostensibly for law-enforcement purposes, raises a number of concerns in the context of humanitarian and human-rights law, as well as the Chemical Weapons Convention (CWC)," the report says.
....
http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/government-may-sanction-nerveagent-use-on-rioters-scientists-fear-6612084.html
Στη δε Αμερικη, υποπτοι τρομοκρατιας ειναι οσοι αγαπανε τη πατριδα τους, οσοι δεν τους αρεσει η παγκοσμιοποιηση, οσοι υποπτευονται την κεντρικη εξουσια, οσοι αγαπανε την ατομικη τους ελευθερια και οσοι πιστευουν τις "θεωριες συνωμοσιας" που αφορουν αοριστους κινδυνους για την επιθεση που προκειται να δεχτει ο τροπος ζωης των ανθρωπων καθως και οσοι ετοιμαζονται για τα χειροτερα ωστε να επιβιωσουν... :lol:
Detailed information on each category of ideological motivation can be found in the Profiles of Perpetrators of Terrorism-United States report compiled by the National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (Miller, Smarick, and Simone, 2011). Briefly, the report describes each category as follows:
...groups that subscribe to aspects of the following ideals: they are fiercely nationalistic (as opposed to universal and international in orientation), anti-global, suspicious of centralized federal authority, reverent of individual liberty (especially their right to own guns, be free of taxes), believe in conspiracy theories that involve grave threat to national sovereignty and/or personal liberty and a belief that one’s personal and/or national “way of life” is under attack and is either already lost or that the threat is imminent (sometimes such beliefs are amorphous and vague, but for some the threat is from a specific ethnic, racial, or religious group), and a belief in the need to be prepared for an attack either by participating in paramilitary preparations and training or survivalism.
96247
http://news.bbc.co.uk/panorama/hi/front_page/newsid_9695000/9695217.stm
Moody's adjusts ratings of 9 European sovereigns to capture downside risks
As anticipated in November 2011, Moody's Investors Service has today adjusted the sovereign debt ratings of selected EU countries in order to reflect their susceptibility to the growing financial and macroeconomic risks emanating from the euro area crisis and how these risks exacerbate the affected countries' own specific challenges.
Moody's actions can be summarised as follows:
- Austria: outlook on Aaa rating changed to negative
- France: outlook on Aaa rating changed to negative
- Italy: downgraded to A3 from A2, negative outlook
- Malta: downgraded to A3 from A2, negative outlook
- Portugal: downgraded to Ba3 from Ba2, negative outlook
- Slovakia: downgraded to A2 from A1, negative outlook
- Slovenia: downgraded to A2 from A1, negative outlook
- Spain: downgraded to A3 from A1, negative outlook
- United Kingdom: outlook on Aaa rating changed to negative
:whistle:
Xτύπησαν πάλι οι "νταβατζήδες" των χρηματαγορών.
Μου κάνει εντύπωση που η S&P είχε πει ότι θα μας ρίξει σε D μετά το PSI, δεν το έκαναν :p
Θα γινει συντομα το PSI...
Α είχα την εντύπωση οτι θα γινόταν μετά την Κυριακή στη Βουλή :p
Ουσιαστικα ψηφιστηκε (ωστε να γινει). Νομιζω η διαπραγματευση η τελικη ειναι εντος της εβδομαδας.
Κατασχέθηκαν πλαστά αμερικανικά ομόλογα αξίας 6 τρις δολλαρίων. (http://www.bbc.co.uk/news/business-17076378)
...the fake bonds have a value equivalent to almost half of the entire US debt pile.
Ξεχρεώθηκε ο πλανήτης !!
:lol: :lol:
http://d2o7bfz2il9cb7.cloudfront.net/main-qimg-2215d15352e3965660dd8e90cd064df8
Μία έκτατκη είδηση από το ιρανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, που την αναμετέδωσαν και πολλά άλλα, πχ το Reuters:
Iran denies Greece oil shipment of 500,000 barrels-Fars (http://www.reuters.com/article/2012/02/26/iran-greece-oil-idUSL5E8DQ0GE20120226)
Iran has refused to give Greece a shipment of 500,000 barrels of crude oil, the semi-official Fars news agency reported on Sunday, without giving a source.
"Oil tankers that had come to transfer 500,000 barrels of Iranian oil to a refinery in Greece had to go back empty-handed after Iran refused to give the shipment," Fars reported.
Εν ολίγοις, το Ιράν δε στέλνει πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτό δεν είναι επίσημη είδηση, τουλάχιστον όχι ακόμα. Όμως, "είναι απλά θέμα χρόνου" να συμβεί αυτό, άσχετα αν οι περισσότεροι θέλουν να αγνοούν το θέμα.
Ανάμεσα τους και το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς, που κάνει το ίδιο λάθος που έκανε πριν μερικά χρόνια με τη χρεωκοπία: Τότε, η αριστερά έλεγε ότι "δεν υπάρχει θέμα χρεωκοπίας", και "αυτά τα λένε οι καπιταλιστές για να μας τρομάξουν". Έτσι και τώρα, λέει "δεν υπάρχει πετρελαική κρίση, αυτά τα λένε οι καπιταλιστές για να μας τρομάξουν". Βέβαια, οι καπιταλιστές όντως τα λένε έτσι ώστε να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον φέρουν εκεί που θέλουν, αλλά η απάντηση σε αυτό δεν είναι ο στρουθοκαμηλισμός και η άρνηση της πραγματικότητας.
Το ακόμα πιο ανησυχητικό βέβαια είναι πως οι περισσότεροι δεν ένε ότι λένε επειδή "αρνούνται" την πραγματικότητα, αλλά επειδή...όντως δεν την καταλαβαίνουν. Όσοι διαβάσατε παλιότερα άρθρα που δημοσίευσα, νομίζω (ελπίζω) θα ξέρετε για την επερχόμενη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πετρελαική κρίση, για το δολάριο, το χρυσό, την πετρελαική κρίση του 1973, το Μπρέττον Γούντς, κτλ. Αλλά ακόμα και για το θέμα του Ιράν και την ανεφοδιασμού της Ελλάδας με ιρανικό πετρέλαιο έχουμε δει άρθρα - δείτε πχ αυτό το άρθρο από 12 Νοέμβρη 2011 για το θέμα (http://ciaoant1.blogspot.com/2011/11/blog-post_9044.html) και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
Τέλος πάντων, το κράτος της Ελλάδας δε νομίζω να έχει ιδιαίτερο σχέδιο, οπότε όσο ο λαικός παράγοντας-αριστερά είναι εκτός πραγματικότητας οι μόνοι "παίκτες" που "παίζουν μπάλα" είναι η ΕΕ-ΝΑΤΟ από τη μία και οι Ιράν-Ρωσία-Κίνα από την άλλη:
Όπως λέγαμε και στα προηγούμενα άρθρα, αν η ΕΕ βάλει κυρώσεις στο Ιράν, "σκάβει τον τάφο της", γιατί πολλές χώρες-μέλη της εξαρτώνται από το ιρανικό πετρέλαιο σε μεγάλο βαθμό. Και μάλιστα αυτό αφορά κυρίως τις πιο "αδύναμες" χώρες-μέλη της ευρωζώνης, δηλαδή της Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, κτλ.
Από τη στιγμή που η Ευρώπη ψήφισε υπέρ των ΝΑΤΟικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, υποχρεώνοντας ακόμα και τα προτεκτοράτα της (πχ Ελλάδα) να βγάλουν τα μάτια τους και να στηρίξουν αυτές τις κυρώσεις, το Ιράν "ανταποδίδει τα πυρά", ΜΗΝ στέλνοντας πετρέλαιο. Έτσι, οι πιο αδύναμες χώρες υποφέρουν ακόμα περισσότερο, και οι λαοί τους βυθίζονται σε ακόμα πιο μεγάλη φτώχεια, άρα εξωθούνται ακόμα περισσότερο σε μια εξέγερση.
Ίσως η ΕΕ να έχει κάποιο "εναλλακτικό σχέδιο", προκειμένου τα πιο αδύναμα μέλη της να βρουν πετρέλαιο από αλλού (αυτό εξαρτάται και από το πόσο ακόμα η ΕΕ θέλει να τα κρατά με τεχνητό τρόπο στο χείλος της χρεωκοπίας, μην αφήνοντας τα να κηρύξουν επίσημα τη πτώχευση τους. Απ' όσο βλέπω, οι τράπεζες έχουν σχεδόν ρουφήξει όλα όσα χρειάζονται για να μη χρεωκοπήσουν, οπότε δε θα αργήσει και πάρα πολύ η ώρα που θα δεχτούν να αφήσουν τα κράτη αυτά να χρεωκοπήσουν και με τη βούλα).
Αν η ΕΕ θέλει να καθυστερήσει αρκετά τη χρεωκοπία, τότε θα προσπαθήσει να βρει εναλλακτικές πηγές πετρελαίου για αυτά τα κράτη - αλλιώς οι ήδη καταπονημένοι λαοί τους θα εξεγερθούν, μιας και το πετρέλαιο θα γίνει εντελώς απρόσιτο. Οπότε θα κοιτάξουν να βρουν μια εναλλακτική πηγή ανεφοδιασμού, ώστε ναι μεν η ισοτιμία του πετρελαίου να είναι ακόμα υψηλότερη (κάτι το αναπόφευκτο -σε παγκόσμια κλίμακα- όπως έχουμε εξηγήσει), αλλά τουλάχιστον να υπάρχει πετρέλαιο και ο λαός να "κρατηθεί υπό έλεγχο".
Αν όμως η ΕΕ δε θέλει να καθυστερήσει για πολύ ακόμα τη χρεωκοπία, τότε πιθανόν να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της -> το πετρέλαιο θα αυξηθεί κατακόρυφα -> η κρίση θα πάρει διαστάσεις παροξυσμού. Η ειρωνεία είναι πως η άρχουσα τάξη προπαγανδίζει ότι "αν βγούμε από το ευρώ, το πετρέλαιο θα γίνει απρόσιτο", λες και τώρα θα παραμείνει προσιτό...
Εντωμεταξυ ο Putin εβγαλε προειδοποιηση για ανυπολογιστα / αφανταστα καταστροφικες συνεπειες αν γινει επιθεση στο Ιραν
Russia's Putin warns against attacks on Iran, Syria
By REUTERS 02/26/2012 22:34
MOSCOW - Prime Minister Vladimir Putin said Russia is concerned about the "growing threat" of an attack on Iran over its nuclear program, warning that the consequences would be "truly catastrophic."
In an article on foreign policy for publication on Monday, six days before a March 4 presidential election he is almost certain to win, Putin also warned Western and Arab nations against military intervention in Syria.
"I very much hope the United States and other countries... do not try to set a military scenario in motion in Syria without sanction from the UN Security Council," Putin said, according to a transcript.
On Iran, he said that "the growing threat of a military strike on this country alarms Russia, no doubt. If this occurs, the consequences will be truly catastrophic. It is impossible to imagine their real scale."
Νομίζω πως ο Πούτιν το εννοεί ότι λέει για Συρία και Ιράν γιατί δε μπορεί να κάνει άλλο πίσω.
Χρεωκοπήσαμε!
Breaking News
GREECE'S RATINGS CUT TO SELECTIVE DEFAULT BY S&P
http://www.bloomberg.com/
........Auto merged post: GetRid πρόσθεσε 6 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Greece had its long-term sovereign credit ratings cut to selective default from CC by Standard & Poor’s Ratings Services, which cited an action by Greece’s government regarding its sovereign debt that began a “distressed debt restructuring.”
The downgrade was triggered after Greece retroactively inserted collective action clauses in the documentation of certain sovereign debt series last week, according to S&P.
http://www.bloomberg.com/news/2012-02-27/greece-ratings-cut-to-selective-default-by-s-p.html
Νομίζω πως ο Πούτιν το εννοεί ότι λέει για Συρία και Ιράν γιατί δε μπορεί να κάνει άλλο πίσω.
Έχει εκλογές ο άνθρωπος, τι να κάνει...
Εδώ παίζει η ρωσική τηλεόραση σενάρια ότι προσπαθούν να τον δολοφονήσουν, μπας και τον ψηφίσουν από λύπηση :lol:
http://www2.isda.org/news/isda-determinations-committee-the-hellenic-republic
February 27, 2012
NEWS STATEMENT
ISDA Determinations Committee: The Hellenic Republic
LONDON, February 27, 2012 – The International Swaps and Derivatives Association, Inc. (ISDA), as secretary to the Determinations Committees (the DCs), today announced that a question relating to the Hellenic Republic has been submitted to the EMEA Determinations Committee.
In accordance with the Determinations Committee process, the EMEA Determinations Committee will decide whether to accept the question for deliberation or reject it and this decision will be made by 5PM GMT on Wednesday, February 29, 2012.
Further information regarding the question is available at www.isda.org/credit.
Το "μαζί τα φάγαμε" αλά Ισπανικά...
"Spain is a country where people like to enjoy life and if money is there people tend to spend it," he says. "That happened in private life and in government."
Maximo Boch, Valencia's Economy Minister
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17203094
Το "μαζί τα φάγαμε" αλά Ισπανικά...
"Spain is a country where people like to enjoy life and if money is there people tend to spend it," he says. "That happened in private life and in government."
Maximo Boch, Valencia's Economy Minister
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17203094
άργησαν όμως
ο παχύσαρκος εδώ το είπε πριν 2 χρόνια
άργησαν όμως
ο παχύσαρκος εδώ το είπε πριν 2 χρόνια
Ναι.. και όλα για αυτα για τους Ισπανους... τους πιο low budget γλεντζεδες που τους αρκει ενα μπουκαλι κρασία και ενα παγκακι για αραλίκι στη πλατεία.
Για το δούκα και τη δούκισσα της Μαγιόρκα δεν έβγαλε κιχ ο τύπος; :p
http://1.bp.blogspot.com/_N3iJsa4WjMM/TRC4zJzST_I/AAAAAAAAAHU/h_oS_s4mbbU/S187/php7GvX1uAM.jpg
Για όποιον ενδιαφέρεται, πλέον το βιβλίο μου "Η καπιταλιστική κρίση και η επιστροφή του ιμπεριαλισμού" είναι διαθέσιμο για όλους στο ίντερνετ: Μπορείτε να το κατεβάσετε ως .pdf κλικάροντας εδώ (http://www.2shared.com/document/38ceGW3h/book.html), ή και να το διαβάσετε online στο issuu, κλικάροντας εδώ (http://issuu.com/ciaoant1/docs/crisis).
Αν κάποιος επιθυμεί το βιβλίο σε έντυπη μορφή, πλέον μπορούν να το παραγγείλουν με 4 ευρώ (μαζί με τα έξοδα αποστολής) στέλνοντας μου ένα mail, μιας και εκτός απροόπτου φεύγω για Αυστραλία το φθινόπωρο, οπότε είναι κρίμα να μείνουν όσα αντίτυπα έχουν απομείνει απούλητα και να σκονίζονται σε κάποια αποθήκη.
senkradvii
07-03-12, 13:19
Σε epub δύσκολο ε;
Ρε σεις, τι είναι αυτό το epub; Είσαι ο δεύτερος που με ρωτάει.
Βρήκα πάντως έναν pdf-to-epub converter, θα τον δοκιμάσω (ελπίζω να μην έχει πρόβλημα με τα ελληνικά).
senkradvii
07-03-12, 13:28
Ρε σεις, τι είναι αυτό το epub; Είσαι ο δεύτερος που με ρωτάει.
Βρήκα πάντως έναν pdf-to-epub converter, θα τον δοκιμάσω (ελπίζω να μην έχει πρόβλημα με τα ελληνικά).
Eίναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή για τα ebooks τα οποία διαβάζονται από e-readers. Ρωτάω γιατί τα epubs μετατρέπονται πολύ καλά για το kindle μου.
Το πρόγραμμά για μετατροπή από pdf δεν νομίζω να δουλέψει καλά. Γενικά τα pdf δεν μετατρέπονται καλά.
@ ADSLgr.com All rights reserved.