PDA

Επιστροφή στο Forum : Άλλη μια "πονεμένη ιστορία": ΤΣΜΕΔΕciaoant1
08-06-11, 16:10
http://1.bp.blogspot.com/_jlzpig5s0RU/S758QrFC05I/AAAAAAAABAo/o1inH_9xfTo/s1600/bankers+looting.jpg

Έπεσε στα χέρια μου το παρακάτω άρθρο από μια κινητοποίηση του ΣΜΤ (Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών) στο ΤΣΜΕΔΕ, το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, και έχει νομίζω μεγάλο ενδιαφέρον.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι μηχανικοί (Πολιτικοί μηχανικοί, Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί, και γενικά όλοι οι Μηχανικοί-απόφοιτοι των διάφορων σχολών του Πολυτεχνείου) χρειάζεται να γραφτούν στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αν λοιπόν γραφτούν (κάτι που ολοένα και περισσότεροι αποφεύγουν), μαζί με την εγγραφή τους στο ΤΕΕ, γράφονται και στο ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο δηλαδή των μηχανικών.

Σε παλιότερες εποχές, οι μηχανικοί ήταν ένα στρώμα αρκετά "ελίτ", καθώς είχαν πολύ καλύτερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας, και με αρκετά καλούς όρους (είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες).

Επειδή μπορούν να δουλέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, το κράτος δεν αναγνωρίζει ότι θα μπορούσαν να βρεθούν άνεργοι (διότι "και άνεργος να μείνεις, μπορείς να δουλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, φτιάχνοντας ουσιαστικά τη δική σου επιχείρηση"). Αυτό παρεμπιπτόντως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες που γράφονται στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) - βρίσκονται και αυτοί στην ίδια θέση με αυτή που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Επειδή σε παλιότερες εποχές "η αγορά κινιόταν", έστω και με δανεικά, κανένας δε διαμαρτυρόταν ιδιαίτερα. Όμως, πλέον οι δουλειές σπανίζουν, και η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Οι μηχανικοί όμως ΔΕΝ αναγνωρίζονται ως άνεργοι όπως είπαμε. Ούτε μπορούν λοιπόν να γραφτούν στον ΟΑΕΔ, ούτε να πάρουν το επίδομα ανεργίας (διότι "δεν είναι εργάτες αντίθετα μπορούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και να βγάλουν έτσι τα προς το ζην").

Βέβαια, ειδικά οι νέοι μηχανικοί είναι άνεργοι σε μεγάλο ποσοστό, αλλά αυτό δε συγκινεί ιδιαίτερα το κράτος, που όχι μόνο δεν τους δίνει επίδομα ανεργίας, αλλά...τους υποχρεώνει δια νόμου να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο τους (το ΤΣΜΕΔΕ).

Ακόμα δηλαδή και αν δεν έχουν δουλειά, είναι νομικά αναγκασμένοι να πληρώσουν εισφορές (διότι "μπορούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και έτσι να έχουν εισόδημα προκειμένου να πληρώνουν και την ασφάλιση τους").

Στην πράξη βέβαια, πολλοί απλά δεν έχουν λεφτά, και απλά θα σταματήσουν να πληρώνουν (ήδη υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις). Την ίδια ώρα, χάρη σε αυτές τις αναγκαστικές εισφορές, το ΤΣΜΕΔΕ είναι από τα πιο εύρωστα ταμεία, και γι' αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το "συγχωνεύσει" με μερικά άλλα, προκειμένου να καλύψει έτσι τις "τρύπες" των υπόλοιπων ταμείων (ΙΚΑ, κτλ), τρύπες που βέβαια προέρχονται σε τεράστιο ποσοστό από την άρνηση των εργοδοτών, αλλά και του ίδιου του κράτους να πληρώσουν τις εισφορές που υποχρεούνται να πληρώσουν (τόσο οι εργοδότες, όσο και το κράτος χρωστούν δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων - φαίνεται ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι "καλή" η στάση πληρωμών, εκτός βέβαια και αν αφορά τους τραπεζίτες τους οποίους πληρώνουν και με το παραπάνω).

Επιπλέον, το κράτος "πετσόκοψε" τις συντάξεις, ειδικά για τους σημερινούς ασφαλισμένους, μιας και δεν ήθελε να διαταράξει την άτυπη συμμαχία του με τους παλιότερους μηχανικούς, που παραδοσιακά στήριζαν άλλωστε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μιας και ήταν "προνομιούχοι" - πχ πολιτικοί μηχανικοί, κτλ (οι παλιότεροι μηχανικοί που έβγαζαν λεφτά τα προηγούμενα χρόνια δε θίγονται, και ως αντάλλαγμα σιωπούν για το ρήμαγμα των νεότερων). Από την άλλη βέβαια, πλέον "η αγορά δεν κινείται", και έτσι βρίσκονται σε δύσκολη θέση και πολλοί από αυτούς τους "παλιούς" μηχανικούς, που ως τώρα ήταν "σχετικά ευνοημένοι" από το σύστημα, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πόσο θα στηρίξουν τις -αναπόφευκτες- κινητοποιήσεις των πιο ρημαγμένων κομματιών της κοινωνίας.

Ακολουθεί το άρθρο από τους "Τεχνικούς Δρόμους", την τριμηνιαία έκδοση του ΣΜΤ:


Από την αρχή του έτους το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών εγκαινίασε βλέποντας την κατάσταση στον τεχνικό κλάδο ειδικά αλλά και γενικότερο στην εργασία, τη συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών. Στα πλαίσια των αποφάσεων της, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ στις 31/3/11, σε μια κατεύθυνση ρήξης με την υπάρχουσα κατάσταση στο Ταμείο που αφορά όλους τους ασφαλισμένους αλλά ιδιαίτερα τους ανέργους που βρίσκονται υπόλογοι διαρκώς χωρίς σχεδόν καμία παροχή.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε το Σωματείο με τη Διοίκηση την ημέρα της κινητοποίησης, αλλά και σε συνεδρίαση της Διοικούσας τη Δευτέρα 8/4/11, ζήτησε εξηγήσεις για την εξευτελιστική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στο ΤΣΜΕΔΕ, για τη δεινή θέση των ανέργων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και για την τοκογλυφική επιβολή προστίμων (πάνω από 15% κατ' έτος) σε ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να επιβιώσουν. Στοιχειώδες αίτημα άμεσης ανακούφισης αποτελεί η κατάργηση των εισφορών των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χωρίς καθυστέρηση το ταμείο πρέπει να αρχίσει την θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Επίσης γίνεται επιτακτική η παροχή επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενους με "μπλοκάκι".

Ειδική μνεία έγινε και στη στάση του ΤΣΜΕΔΕ απέναντι στους τυπικά μισθωτούς Μηχανικούς των οποίων οι ερνοδότες δεν καταβάλουν τις εισφορές τους. Είναι πλέον αναρίθμητα τα περιστατικά όπου το ΤΣΜΕΔΕ, ενώ έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να διεκδικήσει τα ποσά των εισφορών, ζητά από τον εργαζόμενο να καταβάλει τις εισφορές αντί για τον εργοδότη!!!

Ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι αντιδρούν, αντί το ταμείο να κινηθεί κατά του εργοδότη, επιχειρεί να μετατρέψει τον εργαζόμενο σε εισπράκτορα και του ζητά να καταγγείλει και να κυνηγήσει τον εργοδότη..

Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ μας μοίρασε υποσχέσεις...

Ο πρόεδρος κατά τα γνωστά, επικαλέστηκε νομικά εμπόδια και αναρμοδιότητα, ενώ είπε ότι θα εισηγηΘεί προτάσεις, σχετικές με τα αιτήματά μας, στην Διοικούσα του ΤΣΜΕΔΕ. Πιο συγκεκριμένα «υποσχέθηκε»:

-Θα επιχειρηθεί αποσυμφόρηση στον Kλάδο Υγείας με την παροχή Βιβλιαρίων Υγείας για επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις.

-Θα δοθεί η δυνατότητα σε υποαπασχολούμενους και ανέργους να προσφεύγουν στο Ταμείο και να αιτούνται Θεώρηση βιβλιαρίων ακόμα και χωρίς την καταβολή της εισφοράς.

-Το ταμείο θα διεκδικήσει τις εισφορές με άμεση κινητοποίηση της νομικής υπηρεσίας στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες και για όποιες περιπτώσεις ενημερώνεται.

Μόνο ο αγώνας μας θα φέρει αποτελέσματα

Το Σωματείο και η Συνέλευση ανέργων τεχνικών θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί μια πολιτική ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: Δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση!

Παλεύουμε για

- Κατάργηση ασφαλιστικώv εισφορώv για τους αvέργους μηχαvικούς. Πλήρης, δωρεάv ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αvαvέωση τωv βιβλιαρίωv, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ασφάλιση είvαι υποχρέωση τωv εργοδοτώv και του κράτους, και όχι τωv εργαζομέvωv και των ανέργων μηχανικών.

- Επίδομα αvεργίας για όλο το διάστημα της αvεργίας και σε όσους δουλεύουv με «μπλοκάκι», ίσο με τov βασικό μισθό για όλους τους αvέργους χωρίς προϋποθέσεις (παλιοί ή vεοεισερχόμεvοι). Άμεση αvαγvώριση από το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ και τov ΟΑΕΔ όλωv τωv άvεργωv μηχαvικώv.

- Ο χρόvος αvεργίας vα υπολογίζεται ως συvτάξιμος χρόvος ασφάλισης. Συvταξιοδότηση vωρίτερα, στηv περίπτωση παραμοvής σε ανεργία πάvω από δύο χρόvια.

- Προσλήψεις στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ για τις αvάγκες τωv ασφαλισμέvωv. Στελέχωση του ΚΥΤ, βιβλιάριο ασθεvείας μέσω του οποίου θα πληρώvοvται γιατροί-εξετάσεις.

- Άμεση αποχώρηση του ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ από τηv Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο.
Απόδοση των οφειλώv του κράτους και της εργοδοσίας στο ταμείο.

- Άμεση μείωση των εισφορώv των εργαζόμεvωv, αύξηση των παροχώv και τωv συντάξεωv.

- Κατάργηση όλωv των αvτιασφαλιστικών vόμωv της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και κατάργηση επισφαλούς εργασίας Απαγόρευση των απολύσεωv, μόvιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

KLG
08-06-11, 16:45
Το γεγονός οτι υποχρεωνουν εισφορές σε ανέργους με προσχημα οτι δεν ειναι άνεργοι, αλλα οποιαδήποτε στιγμή μπορουν να εργαστουν ειναι τραγικό.

Ερωτησεις όμως: Για να δουλεψουν δεν χρειαζεται μπλοκάκι? Μπλοκακι δεν ισοδυναμεί με εναρξη ασκησεως επαγγελματος ή κάπως έτσι? Ενας εμπορος που εχει ενα μαγαζί στο οποίο δεν πατάει ψυχή, θεωρείται ανεργος? Αυτό δεν ειναι στην ουσία ενας μηχανικός με μπλοκάκι που δεν παίρνει δουλειες?

Υπάρχει μηχανισμός για διακοπή επαγγελματος και επανεκκινηση? Οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ κατω απο τι περιπτωσεις σταματάνε?

hexadecimal
08-06-11, 17:02
Το γεγονός οτι υποχρεωνουν εισφορές σε ανέργους με προσχημα οτι δεν ειναι άνεργοι, αλλα οποιαδήποτε στιγμή μπορουν να εργαστουν ειναι τραγικό.

Ερωτησεις όμως: Για να δουλεψουν δεν χρειαζεται μπλοκάκι? Μπλοκακι δεν ισοδυναμεί με εναρξη ασκησεως επαγγελματος ή κάπως έτσι? Ενας εμπορος που εχει ενα μαγαζί στο οποίο δεν πατάει ψυχή, θεωρείται ανεργος? Αυτό δεν ειναι στην ουσία ενας μηχανικός με μπλοκάκι που δεν παίρνει δουλειες?

Υπάρχει μηχανισμός για διακοπή επαγγελματος και επανεκκινηση? Οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ κατω απο τι περιπτωσεις σταματάνε?

Ναι αμε....Τα πληρωνεις ολα αναδρομικα (απλα υποθετει οτι σαν νεος Μηχανικος δεν "δηλωνεσαι" στο ΤΣΜΕΔΕ με το τελος των σπουδων σου)...;)

ciaoant1
08-06-11, 17:02
Το γεγονός οτι υποχρεωνουν εισφορές σε ανέργους με προσχημα οτι δεν ειναι άνεργοι, αλλα οποιαδήποτε στιγμή μπορουν να εργαστουν ειναι τραγικό.

Ερωτησεις όμως: Για να δουλεψουν δεν χρειαζεται μπλοκάκι? Μπλοκακι δεν ισοδυναμεί με εναρξη ασκησεως επαγγελματος ή κάπως έτσι? Ενας εμπορος που εχει ενα μαγαζί στο οποίο δεν πατάει ψυχή, θεωρείται ανεργος? Αυτό δεν ειναι στην ουσία ενας μηχανικός με μπλοκάκι που δεν παίρνει δουλειες?
Ναι - άλλωστε στο ποστ μου αναφέρω ότι και στο ΤΕΒΕ ισχύει το ίδιο πράγμα


Οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ κατω απο τι περιπτωσεις σταματάνε?
Ποτέ

Basilhs23_
08-06-11, 18:16
Όντως απαράδεκτο και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους νέους αποφοίτους που δεν βρίσκουν δουλειά. Πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται την κατάσταση και προτείνουν σε νέους διπλωματούχους που ψάχνουν για δουλειά να εργάζονται αμισθί και να τους πληρώνουν μόνο το ΤΣΜΕΔΕ χωρίς τίποτε άλλο.
Η κύρια αιτιολογία που συμβαίνει αυτό είναι οτι με βάση έναν νόμο της δεκαετίας του 50 η απόκτηση του τίτλου του μηχανικού (μέσω εγγραφής στο ΤΕΕ) είναι ιδιότητα και όχι επάγγελμα οπότε είτε εργάζεται κάποιος είτε όχι πληρώνει υποχρεωτικά εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ μέχρι να βγεί στην σύνταξη.

Η διακοπή πληρωμής στο ΤΣΜΕΔΕ γίνεται μόνο με διαγραφή από το ΤΕΕ. Το ΤΕΕ μάλιστα εκβιάζει όσους "έτρεξαν" και πήγαν και γράφτηκαν λέγοντας οτι όσοι έχουν διαγραφεί στην ιστορία του είναι μετρημένοι με τα δάχτυλα και εφόσον διαγραφεί κάποιος πέραν του οτι είναι πολύ σπάνιο μετά δεν πρόκειται να ξαναεγγραφεί ποτέ του.
Άρα εκβιάζει όσους μηχανικούς ψάχνουν να βρούν εργασία στο εξωτερικό μόνο για αυτό το πράγμα και μετά να μην μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα άμα θελήσουν και γυρίσουν στο μέλλον.
Κάποτε ήμουν πολύ στεναχωριμένος που δεν πέρασα σε πολυτεχνική σχολή στις πανελλήνιες τώρα με αυτό το φαινόμενο του ΤΣΜΕΔΕ λέω ευτηχώς που δεν πέρασα, δεν μου φτάνουν όλα τα τωρινά προβλήματα να έχω και υποχρεωτικές εισφορές από πάνω.

Δουλειές για μηχανικούς δεν υπάρχουν καθώς η οικοδομή έχει καταρρεύσει και δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης. Όσοι καταφέρνουν και επιβιώνουν τώρα είναι μόνο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Φ/Β ανεμογεννήτριες κτλπ όπου και εκεί οι μεγαλοεταιρίες και οι μεγαλομηχανικοί έπεσαν και δεν άφησαν τίποτα για τους άλλους, επίσης προέκυψαν και πολλές δουλειές με τις τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων για τοπογράφους πολιτικούς μηχανικύς και αρχιτέκτονες.

Πάντως καλά θα κάνει κάποιος να προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον αυτής της άθλιας νομοθεσίας περί αυτόματης εγγραφής και υποχρεωτικής πληρωμής εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, σε μερικά forum μηχανικών που συζητείται το θέμα έχει απελπίσει πολλούς νέους αποφοίτους που δεν μπορούν να πληρώνουν τα φορτώνονται οι γονείς τους και ψάχνουν να φύγουν εξωτερικό.

TSITSO
09-06-11, 11:33
Απλά να προσθέσω ότι, δεν φτάνει που ο απαράδεκτος νόμος σε υποχρεώνει να πληρώνεις τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ είτε έχεις, είτε δεν έχεις δουλειά, οι παροχές και η εξυπηρέτηση από το ταμείο γίνονται χειρότερες μέρα με την μέρα.

Ειδικά στα κεντρικά στην Κολοκοτρώνη, η αναμονή και για την πιο απλή δουλειά έχει γίνει ανυπόφορα μεγάλη, λόγω των μειώσεων προσωπικού

yiapap
09-06-11, 11:47
Eπίσης δεν αναφέρθηκε ότι ακριβώς επειδή οι Μηχανικοί δεν είναι ποτέ άνεργοι δεν μοριοδοτούνται σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
Έτσι ένας πτυχιούχος μηχανικός με μεταπτυχιακό και διδακτορικό που έχει απελπιστεί και ψάχνει μια οποιαδήποτε θέση/δουλειά εχει πολύ λιγότερα μόρια από εναν απόφοιτο Γυμνασίου που όμως είναι άνεργος.
Και βέβαια όλες οι επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα αφορούν άτομα με κάρτα ανεργίας. Που πάλι ένας μηχανικός δεν δικαιούται.

@KLG
Ήμουν μπροστά σε σκηνικό που ένας απελπισμένος φώναζε στο ΤΣΜΕΔΕ στηγ Θεσσαλονίκη "ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ". Και η καλή κυρία πίσω από τον γκισέ του απάντησε "Μπορείτε να καταθέσετε το πτυχίο σας".

Συμφωνώ και με τον TSITSO. Η κατασταση στην εξυπηρέτηση είναι πλέον για γέλια. Το πιο κερδοφόρο ασφαλιστικό ταμείο συνεχίζει να εισπράττει εισφορές αδιακρίτως αλλά ακόμη μηχανογράφηση δεν έχει, ο κλάδος υγείας του είναι υπό διάλυση (για να πάρεις χρήματα πρέπει να περάσεις τα πάνδεινα και φυσικά να έχεις λογαριασμό στην Τράπεζα Αττικής) και τόσο καιρό στηριζόταν σε 8μηνίτες για να βγάζουν τη δουλειά.

New Bee
09-06-11, 12:26
Την γνωρίζω κι εγώ την κατάσταση με το ΤΣΜΕΔΕ, πραγματικά τραγική. Μακάρι να υπάρξει μια αποτελεσματική κινητοποίηση γιατί απ'όσο ξέρω οι συνδικαλισταράδες του χώρου είναι ακόμα χειρότεροι από τον μέσο όρο. Πάντως υπάρχει κι εδώ το μόνιμο πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να φανούν άμεσα οι επιπτώσεις τους ή η μαζικότητά τους.

hexadecimal
09-06-11, 12:50
Την γνωρίζω κι εγώ την κατάσταση με το ΤΣΜΕΔΕ, πραγματικά τραγική. Μακάρι να υπάρξει μια αποτελεσματική κινητοποίηση γιατί απ'όσο ξέρω οι συνδικαλισταράδες του χώρου είναι ακόμα χειρότεροι από τον μέσο όρο. Πάντως υπάρχει κι εδώ το μόνιμο πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να φανούν άμεσα οι επιπτώσεις τους ή η μαζικότητά τους.
Ποιον επιασαν οι ντροπες και δεν μπορει να κανει καταληψη στο ιδιο το ΤΕΕ ή και στην Κολοκοτρωνη/Περιστερι/Πειραια που εχει υποκαταστηματα?:whistle:

Copyright © Keen Notion Co (2002-2017) Copyright Keen Notion Co.