PDA

Επιστροφή στο Forum : Διαφορετικά subnet σε ασύρματη σύνδεση

citakis
19-06-11, 09:27
Καθώς το Adsl στην περιοχή μου δεν θα φτάσει ποτέ και αφού δοκίμασα όποια εναλλακτική λύση υπάρχει στην αγορά (δορυφορικό, κινητή τηλεφωνία) αποφάσισα να στήσω μια ασύρματη σύνδεση από το σπίτι μου μέχρι ένα ένα άλλο σπίτι το οποίο μπορούσε να έχει δίκτυο.
Η ζεύξη έγινε με δύο Ubiquiti Nanobridge και λειτουργεί κανονικά.
Αυτό όμως που θέλω να πετύχω είναι να έχω τα δύο σπίτια να λειτουργούν με διαφορετικά subnet, το καθένα να έχει το δικό του dhcp server ώστε ακόμα και αν χαθεί η ασύρματη σύνδεση να υπάρχει επικοινωνία τοπικά. Στο δικό μου σπίτι υπάρχει ένα Draytek 2820n και στο άλλο σπίτι ένα Draytek 2700.
Αν κάποιος γνωρίζει πως μπορεί να γίνει αυτό ας με ενημερώσει.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

plouf
19-06-11, 11:05
aν και η επικοινωνία θα υπάρχεi ακομα και αν χαθει το λινκ.. ΙΡ δεν θα δινει

το 2820ν ειναι adsl rotuer δεν ξερω τι δυνατότητες έχει αλλα
το ποιο απλό ειναι με ethernet ρουτερ με είσοδο το ubiquiti και στις λαν του το δικτυο σου.. συνηθως δεν θέλει καν ρυθμιση ... ;-)
πχ http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.505874

ή μπορεις απλα στο δικό σου σπίτi να βάλεις στατικες ΙΡ...

kostas_thess
19-06-11, 11:05
Αν καταλαβα καλα θελεις :

Home #1 (With internet access) να εχει δικο του dchp 192.168.3.x και να περνει ιντερνετ μεσα απο το Draytek 2700.

Home #2 (With no Internet access) Να εχει και αυτο δικο του DCHP 192.168.4.Χ και να περνει Dchp απο το Draytek 2820n και σαν gateway να εχεις το Ubiquiti Nanobridge που θα εχει λογικα ιδια Ip-range με το draytek 2820n

Κατι τετοιο θελεις ?;)

tsatasos
19-06-11, 15:41
Γίνεται πολύ απλά.

Αφήνεις μόνο ένα modem/router στο σπίτι με τη dsl και στο άλλο σπίτι απλά βάζεις το nanostation να παίζει σε router mode και όχι σε bridge mode.

Έτσι το κάθε σπίτι θα έχει το δικό του subnet.

Τώρα αν έχεις ήδη τα 2 draytek και θες να τα χρησιμοποιήσεις, θα αφήσεις στο 2ο σπίτι το nanostation να παίζει σε bridge mode και θα το συνδέσεις στην wan πόρτα του 2820. Ρυθμίζεις και το dhcp στο 2820 και τέλος.

citakis
19-06-11, 16:39
aν και η επικοινωνία θα υπάρχεi ακομα και αν χαθει το λινκ.. ΙΡ δεν θα δινει

το 2820ν ειναι adsl rotuer δεν ξερω τι δυνατότητες έχει αλλα
το ποιο απλό ειναι με ethernet ρουτερ με είσοδο το ubiquiti και στις λαν του το δικτυο σου.. συνηθως δεν θέλει καν ρυθμιση ... ;-)
πχ http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.505874

ή μπορεις απλα στο δικό σου σπίτi να βάλεις στατικες ΙΡ...
Το 2820 μπορεί να λειτουργήσει και σαν adsl modem και σαν 3g modem(που το χρησιμοποιώ τώρα) και σαν access point
Αυτό που αναφέρεις για ethernet router μάλλον θα με καλύψει. Θα προσπαθήσω να το σετάρω και ελπίζω να πετύχει.
Όσον αφορά τις στατικές Ip, όλα τα μηχανήματα μου έχουν αυτή τη στιγμή είναι σεταρισμένα με αυτόν τον τρόπο αλλά κάποιες συσκευές όπως τα κινητά θέλω να έχουν την δυνατότητα να πάρουν Ιp χωρίς να κάνω εγώ ρύθμιση, γιαυτό άλλωστε κάνω και όλη αυτή την φασαρία

Αν καταλαβα καλα θελεις :

Home #1 (With internet access) να εχει δικο του dchp 192.168.3.x και να περνει ιντερνετ μεσα απο το Draytek 2700.

Home #2 (With no Internet access) Να εχει και αυτο δικο του DCHP 192.168.4.Χ και να περνει Dchp απο το Draytek 2820n και σαν gateway να εχεις το Ubiquiti Nanobridge που θα εχει λογικα ιδια Ip-range με το draytek 2820n

Κατι τετοιο θελεις ?;)

Ακριβώς αυτό.

Θα προσπαθήσω να δοκιμάσω με τον τρόπο που πρότεινε ο plouf

........Auto merged post: citakis πρόσθεσε 4 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα αργότερα ........

O tsatasos με πρόλαβε. Ναι οι εξοπλισμοί υπάρχουν ήδη.
Θα δοκιμάσω αυτό που προτείνεις και θα επανέλθω.

........Auto merged post: citakis πρόσθεσε 39 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Γίνεται πολύ απλά.

Αφήνεις μόνο ένα modem/router στο σπίτι με τη dsl και στο άλλο σπίτι απλά βάζεις το nanostation να παίζει σε router mode και όχι σε bridge mode.

Έτσι το κάθε σπίτι θα έχει το δικό του subnet.

Τώρα αν έχεις ήδη τα 2 draytek και θες να τα χρησιμοποιήσεις, θα αφήσεις στο 2ο σπίτι το nanostation να παίζει σε bridge mode και θα το συνδέσεις στην wan πόρτα του 2820. Ρυθμίζεις και το dhcp στο 2820 και τέλος.

Δούλεψε μια χαρά και με τους δύο τρόπους που πρότεινες, ευχαριστώ όλους για την βοήθεια.

Επιτέλους η adsl ήρθε και στο "μικρό σπίτι στο λιβάδι":oneup::oneup:

kostas_thess
19-06-11, 20:20
:) το Link ποση αποσταση ειναι ? τι DB βγαζει ?

citakis
19-06-11, 22:54
H ζευξη είναι στα 6 km αλλά με προβληματική οπτική επαφή γιαυτό και έχει επιλεγεί τόσο κατευθυντική κεραία. Το αποτέλεσμα είναι οριακό με το σήμα στα 80-85dbm (όριο θορύβου στα 94-98dbm) σε μέρα με ηλιοφάνεια και ασθενή ανεμο. Σε ποιο δύσκολες συνθήκες θα δείξει.

tsatasos
20-06-11, 22:20
Φίλε citakis όταν λες προβληματική οπτική επαφή τί εννοείς? Δέντρα, πολυκατοικίες?

Δοκίμασες στα 2.4 που τα πάνε καλύτερα σε τέτοιες καταστάσεις?

Πιο nanobridge έχεις το 22 ή το 25?

Για δώσε περισσότερες πληροφορίες...

citakis
21-06-11, 12:41
Έχω επιλέξει το Nanobridge M5 25dbi γιατί με την μελέτη που έκανα στα 2,4Ghz υπάρχει μεγαλύτερη απορρόφηση από το νερό και κατά συνέπεια από δέντρα συγκριτικά με τα 5Ghz. Επίσης στα 2,4Ghz η ζώνη Fresnel έβγαινε με πλάτος 8,5 μέτρα ενώ στα 5Ghz ήταν στα 5 μέτρα.
Ο λόγος που με ενδιέφεραν αυτά είναι πως στο μέσο της απόστασης υπάρχει ένα ύψωμα με ελιές και το σήμα μου περνά μόλις στο 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, οπότε και απορρόφηση έχω από τα δέντρα και περιορισμό της ζώνης Fresnel. Δεν έχω άλλα εμπόδια παρά μόνο αυτό και οι κεραίες μου είναι ήδη αρκετά ψηλά οπότε δεν θέλω να τις ψηλώσω άλλο.
Αν γνωρίζετε κάποιον άλλο τρόπο βελτίωσης του σήματος είμαι όλος αυτιά.

kostas_thess
21-06-11, 13:28
Έχω επιλέξει το Nanobridge M5 25dbi γιατί με την μελέτη που έκανα στα 2,4Ghz υπάρχει μεγαλύτερη απορρόφηση από το νερό και κατά συνέπεια από δέντρα συγκριτικά με τα 5Ghz. Επίσης στα 2,4Ghz η ζώνη Fresnel έβγαινε με πλάτος 8,5 μέτρα ενώ στα 5Ghz ήταν στα 5 μέτρα.
Ο λόγος που με ενδιέφεραν αυτά είναι πως στο μέσο της απόστασης υπάρχει ένα ύψωμα με ελιές και το σήμα μου περνά μόλις στο 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, οπότε και απορρόφηση έχω από τα δέντρα και περιορισμό της ζώνης Fresnel. Δεν έχω άλλα εμπόδια παρά μόνο αυτό και οι κεραίες μου είναι ήδη αρκετά ψηλά οπότε δεν θέλω να τις ψηλώσω άλλο.

Δεν μπορεις με ιστο να ανεβεις λιγο πιο ψηλα ? εστο και 2 μετρα θα κανουν την διαφορα...

citakis
21-06-11, 16:55
Η μια κεραία είναι τοποθετημένη σε κτίριο ύψους 9 μέτρων και ο ιστός της είναι 4 μέτρα. Αυτή θα προσπαθήσω να την τοποθετήσω σε 6μετρο ιστό.
Η δεύτερη όμως είναι τοποθετημένη σε ιστό που βρίσκεται στο έδαφος και έχει ήδη ύψος 12 μέτρα :hmm:. Αυτή δυσκολεύομαι να την ψηλώσω και άλλο, αντίθετα αν είχα την δυνατότητα θα την χαμήλωνα αφού πλέον θα είναι μαγνήτης για τους κεραυνούς όταν πάρει στην τελική της μορφή(τώρα είναι ξύλινη:oops:).

kostas_thess
21-06-11, 17:02
Η μια κεραία είναι τοποθετημένη σε κτίριο ύψους 9 μέτρων και ο ιστός της είναι 4 μέτρα. Αυτή θα προσπαθήσω να την τοποθετήσω σε 6μετρο ιστό.
Η δεύτερη όμως είναι τοποθετημένη σε ιστό που βρίσκεται στο έδαφος και έχει ήδη ύψος 12 μέτρα :hmm:. Αυτή δυσκολεύομαι να την ψηλώσω και άλλο, αντίθετα αν είχα την δυνατότητα θα την χαμήλωνα αφού πλέον θα είναι μαγνήτης για τους κεραυνούς όταν πάρει στην τελική της μορφή(τώρα είναι ξύλινη:oops:).

Μπορεις να βαλεις ενα αλεξικέραυνο στο επανω μερος . αλλα γιατι στο εδαφος? δεν υπαρχει καποιο σπιτι να το βαλει ?

citakis
21-06-11, 17:44
Το αλεξικέραυνο είναι στα υπόψιν απλά ακόμα δεν έχω βρει το χρόνο να το μελετήσω.
Η κεραία ακόμα είναι σε δοκιμαστικό στάδιο, άλλωστε 12μέτρα για ιδιοκατασκευή δεν είναι και λίγα.
Για την ώρα ακουμπά στο έδαφος και στα πρώτα 4 μέτρα στηρίζεται στον τοίχο ισόγειας μονοκατοικίας.
Τα υπόλοιπα 8 μέτρα είναι στηριγμένα με αντηρίδες.
Το πιάτο πάντως είναι αρκετά μικρό (μόλις 40 εκατοστά διάμετρος) και έχει μικρές αντιστάσεις στον αέρα γεγονός που με διευκολύνει αρκετά στην κατασκευή.

tsatasos
21-06-11, 21:37

Αν βάλεις ένα πιάτο 80-100cm με feeder 5ghz ή κάποιο solid dish πάνω από 30dBi θα δεις σίγουρα διαφορά.

citakis
22-06-11, 16:17
Είχα ένα πιάτο 120cm που μου είχε περισσέψει από όταν είχα δορυφορική σύνδεση αλλά η ιδέα να το σηκώσω τόσο ψηλά, με το βάρος που είχε και την αντίσταση που θα προκαλούσε στον αέρα, απορρίφθηκε χωρίς πολλή σκέψη. Περισσότερο κατευθυντική κεραία από την άλλη δεν βγαίνω οικονομικά να πάρω ακόμα, ίσως αργότερα αν δω ότι δεν μπορέσω να αυξήσω την αξιοπιστία της σύνδεσης με τον υπάρχοντα εξοπλισμό.

@ ADSLgr.com All rights reserved.