PDA

Επιστροφή στο Forum : Η IBM ανακοινώνει τον νέο επεξεργαστή Power6 στα 5GHz



katafitos
12-10-06, 18:06
Η IBM έχει αναγγείλει στο Microprocessor Forum Fall 2006 τον νέας γενιάς Power6 επεξεργαστή για τους blade servers και για παρόμοιες εφαρμογές. Θα τρέχει μέχρι 5GHz και θα περιέχει μόνο δύο μηχανές επεξεργασίας. Σε αντίθεση, οι επεξεργαστές της Intel και της AMD για τις παρόμοιες αγορές αναμένονται να είναι διαθέσιμοι το 2007, θα έχουν τέσσερις πυρήνες και θα τρέξουν με πολύ χαμηλότερα clock-speeds.

Οι νέες μονάδες κεντρικής επεξεργασίας του Power6 θα τρέχουν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στα 4GHz - 5GHz clock-speeds, θα περιέχουν 8MB L2 cache και θα έχουν «σύνδεση με την εξωτερική μνήμη» με bandwidth 75GB/s, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της EETimes. Το τσιπ θα έχει το ίδιο execution pipeline όπως το τρέχον Power5 MP970, αλλά θα διπλασιάσει αποτελεσματικά το bandwidth και το clock-speed του υπάρχοντος μέρους, το οποίο λειτουργεί μέχρι 2.50GHz. Εντούτοις, το τσιπ θα καταναλώνει το ίδιο ποσό ενέργειας.

«Έπρεπε να μετρήσουμε ολόκληρο το σύστημα. Όταν προσθέτεις περισσότερους πυρήνες και δεν μετρήσεις την cache και το memory bandwidth, δεν μπορείς να μετρήσεις πραγματικά την απόδοση της CPU» δηλωσε ο Brad McCredie, ένας συνεργάτης της ομάδα τεχνολογίας και συστημάτων της ΙΒΜ .

Ο επεξεργαστής θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τεχνολογία 65nm SOI (IBM’s silicon-on-insulator) καθώς και strained silicon process. Η ιστοσελίδα επίσης υποστηρίζει ότι η ΙΒΜ εφάρμοσε τις νέες τεχνικές στα μεταβλητά μήκη πυλών (variable gate lengths) και στις μεταβλητές τάσεις κατώτατων ορίων (variable threshold voltages) για να συμπιέσει τη μέγιστη απόδοση ανά Watt σε επίπεδο transistor. Το τσιπ μπορεί να λειτουργήσει πλήρως στα 0.8V.

Η πιο πρόσφατη τεχνολογία power saving της CPU ονομάζεται PowerTune. Η συχνότητα και η τάση και των δύο πυρήνων μπορούν να περιοριστούν για να μειώσουν την ισχύ κατά τη διάρκεια των περιόδων μειωμένου φόρτου εργασίας. Για περαιτέρω αποταμίευση ενέργειας, κάθε πυρήνας μπορεί να τοποθετηθεί ανεξάρτητα σε κατάσταση power-saving ονόματι «doze», ενώ ο άλλος πυρήνας συνεχίζει τη λειτουργία. Επιπλέον, ένας από τους πυρήνες μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία εντελώς κατά τη διάρκεια περιόδων με λιγότερες απαιτήσεις στην απόδοση. Η εισαγωγή του Power6 δίνει τη δυνατότητα στην ΙΒΜ να ανανεωσει την υπαρχουσα p-series server line στα μεσα του 2007.

xbitlabs (http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20061011234839.html)

whitecat
12-10-06, 18:14
εεεμμμ ετσι δεν καταλαβαινω τιποτα....
τι θα εινια καλυτερο στους σερβερ τελικα? IBM, Intel, AMD?
αν εχει ασχοληθει κανεις με το θεμα ας κανει καποιο σχολιο να ενημερωθουμε γιατι δεν ειναι δυνατον να ασχολουμαστε με οτι καινουργιο βγαινει στην τεχνολογια...ελεος πια!
ενημερωση εδω και τωρα!

lariser
12-10-06, 18:17
Πλέον το ενδιαφέρον για τους επεξεργαστές αυτούς είναι πολύ περιορισμένο και μάλιστα όταν απευθύνονται σε μια εξειδικευμένη αγορά όπως αυτή του corporate computing. Άλλωστε οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει και πολύς χώρος, πλέον των Xeon και Opteron επεξεργαστών. Η IBM έχει χάσεο πολύ έδαφος ήδη από τις εποχές που η αγορά ήταν πιο δεκτική στην αρχιτεκτονική Power64.

WAntilles
12-10-06, 18:18
Σαφώς IBM & AMD. Η Intel είναι 3-3.5 χρόνια πίσω.

Εξάλλου τώρα με το νέο open socket F 1207 της AMD, θα μπορείς να βάλεις Power7 πάνω σε Opteron motherboard.

Είναι τεράστια-μοναδική ευκαιρία να διαδοθεί ευρέως στον "πολύ κόσμο" η αρχιτεκτονική ppc64.

Ό,τι ήταν ανίκανη να κάνει η Apple, φαίνεται ότι θα το κάνουν οι IBM & AMD.

viron
12-10-06, 18:37
εεεμμμ ετσι δεν καταλαβαινω τιποτα....
τι θα εινια καλυτερο στους σερβερ τελικα? IBM, Intel, AMD?
αν εχει ασχοληθει κανεις με το θεμα ας κανει καποιο σχολιο να ενημερωθουμε γιατι δεν ειναι δυνατον να ασχολουμαστε με οτι καινουργιο βγαινει στην τεχνολογια...ελεος πια!
ενημερωση εδω και τωρα!

Aν μιλάμε για servers και τεχνολογική πρωτοπορία, τίποτα από τα παραπάνω.

www.sun.com. (http://www.sun.com/servers/index.jsp?gr0=arch&fl0=arch1&gr1=)

Βύρων.

skyliner34
12-10-06, 23:28
Ό,τι ήταν ανίκανη να κάνει η Apple, φαίνεται ότι θα το κάνουν οι IBM & AMD.

Όταν μου δείχνεις την δήθεν ελεύθερη ημιάναρχη (και καλά) νεολαία να τρώει MacDonalds και να έχει Apple (έχετε προσέξει στις διαφημήσεις και των δύο είναι κάτι παλικαράκια Casual με τζινάκια σκουλαρικάκια και κοτσιδάκια) καλά κάνουν και σε στέλνουν στο διάολο και στην πυρά.

Και όταν βλέπω τους Apple (που έχουν και μιά unix φιλοσοφία) να είναι φούλ στο κλειδωμένο (DRM) pre-loaded software καλά κάνουν και δεν τους προτιμούν

Το θέμα είναι ότι ενδέχεται με linux και Wine να τρέχουν εφαρμογές και ειδικά παιχνίδια για win95/3.11 που ούτε με XP αλλά ούτε με emulators μπορούμε να τρέξουμε!

@ ADSLgr.com All rights reserved.