PDA

Επιστροφή στο Forum : Βρετανία: Πιθανή η χρήση των συχνοτήτων FM για την παροχή ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών

nm96027
09-07-11, 13:32
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Ofcom, επέκτεινε τις έρευνες της για την εκμετάλλευση του λευκού φάσματος και στις ραδιοφωνικές συχνότητες FM, από τα 87MHz έως τα 108MHz, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών. Με τον όρο λευκός χώρος ή λευκό φάσμα εννοείται εκείνα τα κενά στο φάσμα UHF της ψηφιακής τηλεόρασης. Τα κενά αυτά χωρίζουν τα ψηφιακά κανάλια και αποτρέπουν πιθανές παρεμβολές μεταξύ τους.

Εδώ και μερικά χρόνια, λόγω και της πολύς καλής ποιότητας του συγκεκριμένου φάσματος, πληθαίνουν οι φωνές χρησιμοποίησης του λευκού φάσματος για την μετάδοση ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών ενώ οι έρευνες προς την κατεύθυνση αυτή συνεχώς εντείνονται. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες να τυποποιηθούν και οι σχετικές συσκευές λήψης του σήματος.

Η Οfcom σε αυτό το σημείο προτείνει την συμβατότητα αυτών των συσκευών με τις συχνότητες των FM, οι οποίες ομοίως είναι κατάλληλες για την παροχή ασύρματων υπηρεσιών internet.

"Οι συσκευές του λευκού φάσματος θα προσφέρουν μία ανοιχτή λύση που δεν θα χρησιμοποιεί απλώς όλες τις δυνατότητες του φάσματος, αλλά θα μπορούν επιπλέον να χρησιμοποιηθούν και σε σύνδεση με μικρούς σταθμούς FM. Μία τέτοια χρήση είναι δυνατή χωρίς παρεμβολές και χωρίς να θίξει εμπορικά κάποιον", δήλωσε ο επικεφαλής της Ofcom Ed Richards.

Ουσιαστικά αυτό που επιθυμεί η Ofcom είναι η εκμετάλλευση των αναλογικών συχνοτήτων FM, οι οποίες θα απελευθερωθούν από την μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο (Digital Audio Broadcasting - DAB), κάτι που βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Ωστόσο το ψηφιακό ραδιόφωνο, τουλάχιστον στα μάτια αρκετών καταναλωτών, ήταν μία εμπορική αποτυχία. Πολλοί σταθμοί κατήργησαν το ψηφιακό τους σήμα, λόγω έλλειψης ανταπόκρισης από τους ακροατές, αφού και αυτοί με την σειρά τους είτε έβρισκαν ακριβό τον εξοπλισμό, είτε αντιμετώπισαν προβλήματα ποιότητας σήματος. Ακόμα χειρότερα οι προδιαγραφές του FM είναι κοινές παγκοσμίως και βρίσκονται σε αναρίθμητες συσκευές που είναι πολύ δύσκολο ή πολύ ακριβό να μεταβούν σε μία άλλη εποχή.

Έτσι οι όποιες δοκιμές χρήσης του φάσματος των FM πρακτικά εξαρτώνται από την μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, κάτι για το οποίο δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Βρετανία που αμφιβάλλουν.

Πηγή: ΙSPreview.co.uk (http://www.ispreview.co.uk/story/2011/07/08/ofcom-uk-moots-using-fm-radio-spectrum-for-white-space-wireless-broadband.html)

button
09-07-11, 14:08
wow...

ipo
09-07-11, 15:02
Ακόμα χειρότερα οι προδιαγραφές του FM είναι κοινές παγκοσμίως και βρίσκονται σε αναρίθμητες συσκευές που είναι πολύ δύσκολο ή πολύ ακριβό να μεταβούν σε μία άλλη εποχή. (http://www.ispreview.co.uk/story/2011/07/08/ofcom-uk-moots-using-fm-radio-spectrum-for-white-space-wireless-broadband.html)
Αν και στην αναμετάδοση τηλεοπτικού περιεχόμενου υπάρχουν ποικίλα συστήματα και όχι ένα παγκοσμίως, η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση είναι εξίσου δύσκολη και με υψηλό κόστος, αλλά δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για τις θεσμικές αλλαγές που την καθιερώνουν.

Z€r0
09-07-11, 17:02
Μετά το σήμα της τηλεόρασης οι βρετανοί πάνε και για Radio-Internet, τί να πώ, προσοχή στους ραδιοπειρατές, λές ο Blackman να δίνει και internet σε λίγο;

mirtiano
09-07-11, 17:17
Μερικες παρατηρησεις ή μαλλον διαπιστωσεις για την Ελληνικη πραγματικοτητα:

1. Στην μπαντα των fm το ραδιοφωνο εχει σχεδον τελειωσει ειτε αναλογικο,ειτε ψηφιακο.Ελαχιστοι οι ακροατες,συνήθως νυχτερινοι εργαζομενοι πχ ταξιτζηδες.Απο τους αλλους αντε σε καποια μετακινηση με ιχ αλλα οχι ραδιοφωνο αλλα cd δικο μας,με αυστηρα επιλεγμενα κομματια μουσικης.
Και για ολο αυτο φταιξανε οι δισκογραφικες εταιρειες που με τις ραδιοφωνικες παραγωγες τους προσπαθουσαν να προωθησουν την μουσικη τους σαβουρα (για την συγχρονη δισκογραφια,ενα στα τριαντα τραγουδια αξιζει και αυτο παλιο που το εβαζαν για κραχτη,χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν υπηρχαν ισως κατα λαθος και μερικες σπανιες εξαιρεσεις) εφοσον διαλεγαν φτηνους συνθετες/μουσικοσυνθετες/τραγουδιστες για να κονομησουν,με αποτελεσμα να σιχαθει ο κοσμος τις ραδιοφωνικες εκπομπες και να στειλει αδιαβαστο το ραδιοφωνο.Ουτε καν για ενημερωση δεν το χρησιμοποιει.

2. Ακομα και στην τηλεοραση η περιφημη ψηφιακη αλλαγη καθυστερει επειδη ο κοσμος αγοραζει ψηφιακο υλικο μονο για αντικατασταση τυχον χαλασμενου αναλογικου (σχολιαζω τις κινησεις του μεσου καταναλωτη),και αυτο χαρη στα προβληματα που εχει το αναλογικο σημα σε θεματα ποιοτητας ληψης.
Οσον αφορα την ποιοτητα του ψηφιακου σηματος μονο μια παρατηρηση: Ας ειναι καλα η digea που μετατρεπει τα αναλογικα σηματα των τηλεοπτικων σταθμων σε ψηφιακα.Οταν φτασουμε στο σημειο να εκπεμπουν τα στουντια τοιυς ψηφιακα εξ αρχης τοτε μιλαμε για ψηφιακο ποιοτικα σωστο σημα και ευκρινεια.

3. Εφυγαν που λετε οι δισκογραφικες εταιρειες απο το ραδιοφωνο και πηγαν στα τηλεοπτικα πρωιναδικα/απογευματιατικα και λοιπα κουραφεξαλα και μας ταϊζουν με το χωνι την μουσικη τους σαβουρα (σκυλαδικα-γαταδικα- το οτι θα ερχοταν μια εποχη που θα υπηρχε και ξεπετα στην μουσικη,ειλικρινα,δεν το περιμενα),με την βοηθεια μερικων κλοουν που δεν τους ηξερε η μανα τους και που ενας θεος ξερει πως αντεχουν και αυτοι οι κακομοιρηδες αυτο που κανουν.Φτωχεια καταραμενη...

Ε λοιπον εφοσον εμεινε ορφανη η μπαντα των fm,γιατι να μεινει νεκρη,ας αξιοποιηθει και με οτι να ειναι.
Να μην ξεχναμε ομως οτι πιθανον να αξιοποιουνταν καλυτερα με καποιο ειδος δικτυωσης παροχης διαφορων υπηρεσιων σε οχηματα πχ κυκλοφοριακες συνθηκες/συνεχης ενημερωση για τα navicators/gps,αυτοματη ενημερωση χαρτων,επιγουσες εκτακτες ανακοινωσεις για τον πληθυσμο κλπ.

:hmm: Μαλλον ονειρευομαι πολυ,α ρε Αγγλοι πως μας ξεσηκωνετε...ντροπη σας... :p

........Auto merged post: mirtiano πρόσθεσε 3 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Μετά το σήμα της τηλεόρασης οι βρετανοί πάνε και για Radio-Internet, τί να πώ, προσοχή στους ραδιοπειρατές, λές ο Blackman να δίνει και internet σε λίγο;

Και οταν θα συνδεεσαι στο ραδιο blackman θα βλεπεις την σταμπα '' Κυρίες μουυυυυυ''.
:clap:

Theodore41
09-07-11, 19:26
Δηλαδη,οσοι ακουνε ραδιο,κατα τη γνωμη σου,μουσικη ακουνε;Καλα,δε βαριουνται;
Και η ανθρωπινη φωνη,που παει;
Εγω πχ,προσπαθω να ακουω κουβεντες,συζητησεις,σχολια,εν ταξει οχι βλακειες,απο το κινητο,και οταν βαζουν ειδησεις,κοπαναω ενα τριτο προγραμμα και ησυχαζω ωσπου να περασουν.
Τι στο καλο,σε κριση ειμαστε,ντουρου ντουρου θα ακουμε;
Εκτος και εχουμε κερδισει το Τζοκερ,εχουμε βγαλει τα λεφτα εξω,και αδιαφορουμε.

mirtiano
09-07-11, 20:29
Δηλαδη,οσοι ακουνε ραδιο,κατα τη γνωμη σου,μουσικη ακουνε;Καλα,δε βαριουνται;
Και η ανθρωπινη φωνη,που παει;
Εγω πχ,προσπαθω να ακουω κουβεντες,συζητησεις,σχολια,εν ταξει οχι βλακειες,απο το κινητο,και οταν βαζουν ειδησεις,κοπαναω ενα τριτο προγραμμα και ησυχαζω ωσπου να περασουν.
Τι στο καλο,σε κριση ειμαστε,ντουρου ντουρου θα ακουμε;
Εκτος και εχουμε κερδισει το Τζοκερ,εχουμε βγαλει τα λεφτα εξω,και αδιαφορουμε.

Οι περισσοτεροι ναι για μουσικη πιο πολυ.Δεν ισχυριζομαι οτι δεν παρακολουθουν και αλλου ειδους ραδιοφωνικες παραγωγες αλλα αυτο το κανουν λιγοτεροι πλεον.
Δυστυχως ή ευτυχως το ραδιοφωνο νικηθηκε απο την τηλεοραση λογω της δυναμης της εικονας.Αυτη ειναι η πραγματικοτητα.Αυτο διαπιστωνω εγω κρινοντας απο το αμεσο κοινωνικο μου περιβαλλον.Αν αυτο δεν ικανοποιει εσενα ή εμενα ή καποιον αλλο δεν εχει να κανει με τα δικα μου ''πρεπει''.Απλη εκτιμιση της καταστασης κανω,αν πεφτω εξω πολυ ευχαριστως να ακουσω την αποψη ολων σας στο θεμα.Γι αυτο αλλωστε τα λεμε απο εδω.
Εκεινο που ομολογω ανεπιφυλακτα ειναι οτι απογοητευτικα απο την μουσικη που εκπεμπαν τα ραδιοφωνα (εκει ειναι το παραπονο μου,στον τομεα της μουσικης,οχι στα υπολοιπα) απο την οποια φαινοταν καθαρα πως δεν νιαζοταν οι παραγωγοι για την τερψη του ακροατη,αλλα τον εθισμο των ακροατων στην εμπορικη και μονον εκμεταλευση τους.Οταν αυτη γινεται με μετρο και μεσα απο συγκεκριμενες παραγωγες για την παρουσιαση του εργου νεων δημιουργων δεν εχω προβλημα.
Σταματαω εδω γιατι ηδη ξεφυγα απο το θεμα.

Theodore41
09-07-11, 21:05
Ειναι γεγονος οτι οι παλαιοι ραδιφωνικοι παραγωγοι ,μας τελειωσανε.Μονο με τις λιστες δουλευουν πια,ετσι,οσοι μπορουν,βρισκουν την ηρεμια τους,στο Τριτο Προγραμμα.

keysmith
09-07-11, 21:16
1. Στην μπαντα των fm το ραδιοφωνο εχει σχεδον τελειωσει ειτε αναλογικο,ειτε ψηφιακο.Ελαχιστοι οι ακροατες,συνήθως νυχτερινοι εργαζομενοι πχ ταξιτζηδες.Απο τους αλλους αντε σε καποια μετακινηση με ιχ αλλα οχι ραδιοφωνο αλλα cd δικο μας,με αυστηρα επιλεγμενα κομματια μουσικης.
φιλε mirtiano μια χαρά ακούμε ράδιο πολλοί από εμάς. Αυτά που λες για cd και αλλα τετοια ειναι προσωπικές σου αποψη αλλα μην το γενικευεις. Το FM ειναι ολοζωντανό ακόμα σιγουρα όχι όπως παλιά. Οτι και να εχω σε συλλογή εμπιστεύομαι εναν dj να μου προτείνει ακόμα και να μου γνωρίσει νεα τραγούδια (εσύ πως το κανεις με mp3) και μου αρέσουν τα σχολια και η κουβεντούλα του. Aκόμα γελάω με καποιες διαφημίσεις αν και μισώ αυτή του jampo που σιχάθηκα να ακούω..

Εκεινο που ομολογω ανεπιφυλακτα ειναι οτι απογοητευτικα απο την μουσικη που εκπεμπαν τα ραδιοφωνα (εκει ειναι το παραπονο μου,στον τομεα της μουσικης,οχι στα υπολοιπα) απο την οποια φαινοταν καθαρα πως δεν νιαζοταν οι παραγωγοι για την τερψη του ακροατη,αλλα τον εθισμο των ακροατων στην εμπορικη και μονον εκμεταλευση τους.Οταν αυτη γινεται με μετρο και μεσα απο συγκεκριμενες παραγωγες για την παρουσιαση του εργου νεων δημιουργων δεν εχω προβλημα. Δεν διαφωνώ 100% αλλα επίσης δεν ειναι σωστή η γενικευση. Η ποιότητα της μουσικής των σταθμών πικύλει απο μερος σε μερος. Σαν ταξιδιώτης παραδέχομαι οτι για δικά μου γούστα στην "επαρχία" δυσκολεύεσαι να βρεις καλό σταθμό (κατ εμε) αλλα σε Αθήνα θεσ/νικη δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπαρχει πολύ μεγάλη πικυλία σταθμών και επιλογών.

Εντός του θέματος τώρα..

Νομίζω οτι το ίδιο το διάβασα για ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ συχνότητες μεταξύ UHF σταθμών.. Αν δεν ενοχλεί ας γίνει..

frap
10-07-11, 11:16
Χμμ... αναρρωτιέμαι πόσα W θα απαιτούνται καθώς και πόσο μεγάλες κεραίες για εκπομπή στο φάσμα των MHz ...
Κανένας ραδιοερασιτέχνης να διαφωτίσει;

Z€r0
10-07-11, 12:18
Νομίζω οτι το ίδιο το διάβασα για ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ συχνότητες μεταξύ UHF σταθμών.. Αν δεν ενοχλεί ας γίνει..Σωστά "Βρετανία: Ξεκινούν δοκιμές εκπομπής σήματος Wi-Fi μέσα από το τηλεοπτικό φάσμα"
(http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=521746)

........Auto merged post: Z€r0 πρόσθεσε 0 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Χμμ... αναρρωτιέμαι πόσα W θα απαιτούνται καθώς και πόσο μεγάλες κεραίες για εκπομπή στο φάσμα των MHz ...
Κανένας ραδιοερασιτέχνης να διαφωτίσει;Το θέμα είναι να μείνουν στα ίδια.

........Auto merged post: Z€r0 πρόσθεσε 3 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Ουσιαστικά αυτό που επιθυμεί η Ofcom είναι η εκμετάλλευση των αναλογικών συχνοτήτων FM, οι οποίες θα απελευθερωθούν από την μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο (Digital Audio Broadcasting - DAB), κάτι που βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει πρώτα το παραπάνω, στην Ελλάδα είχε ακουστεί ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα να έχει μεταβεί και το ραδιόφωνο σε ψηφιακό μέχρι το 2020.Καλά φανταστήτε πόσα ραδιόφωνα αυτοκινήτου θα αλλαχτούν!

........Auto merged post: Z€r0 πρόσθεσε 2 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Ειναι γεγονος οτι οι παλαιοι ραδιφωνικοι παραγωγοι ,μας τελειωσανε.Μονο με τις λιστες δουλευουν πια,ετσι,οσοι μπορουν,βρισκουν την ηρεμια τους,στο Τριτο Προγραμμα.Δυστηχώς πάνε οι παλιές εποχές, τώρα ο κόσμος πιο πολύ για μουσική το έχει, αλλά αποτελεί πάντα καλό σύντροφο(ιδίως στο αυτοκίνητο).

Αλλά έχουμε βαρεθεί τα playlist!Ο freedom που δεν είχε playlist έκλεισε!:down:

mirtiano
10-07-11, 15:17
Κανένας ραδιοερασιτέχνης να διαφωτίσει;

Δεν θελει και πολλα.Το ποσα ακριβως εξαρταται απο την ποσοτητα και τα σημεια εγκαταστασης των κεραιων.Το μονο προβλημα ειναι τα φυσικα εμποδια που σταματουν το σημα οπως πχ τα βουνα,επειδη η διαδρομη/πορεια του σηματος ειναι ευθυγραμμη (οπως στο wifi με την διαφορα οτι τα uhf δεν επηρεαζονται ιδιαιτερα απο μικρα εμποδια τοιχους,δεντρα,κτιρια).
Παντως σε καμμια περιπτωση δεν νομιζω οτι τα χρημοποιηθει η τεραστια ισχυς που χρησιμοποιουσαν για την ραδιοφωνια στα fm.

........Auto merged post: mirtiano πρόσθεσε 17 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Σωστά "Βρετανία: Ξεκινούν δοκιμές εκπομπής σήματος Wi-Fi μέσα από το τηλεοπτικό φάσμα"
(http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=521746)

Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει πρώτα το παραπάνω, στην Ελλάδα είχε ακουστεί ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα να έχει μεταβεί και το ραδιόφωνο σε ψηφιακό μέχρι το 2020.Καλά φανταστήτε πόσα ραδιόφωνα αυτοκινήτου θα αλλαχτούν!

:hmm: Δεν ειμαι και τοσο σιγουρος.Σε ποια χωρα του κοσμου προχωρησε το ψηφιακο ραδιοφωνο και ποσο; Και τωρα με τα χαλια μας,σιγα μην τρεξουμε να τα αλλαξουμε.Ακομα και να κλεισουν ολοι οι αναλογικοι σταθμοι (που δεν το βλεπω αν δεν τους παρατησουν πρωτοι οι ακροατες) θα εχω το παλιο εργαλειο να παιζει τα cd μεχρι που να λιωσει ή να καλυτερευσει η μοναξια της τσεπης μου.Ενταξει δεν θα εχω τις αλλου ειδους εκπομπες (ενημερωτικες κλπ),αλλα νηστικη τσεπη δεν χορευει ψηφιακα. :rofl:

zorz_skg
10-07-11, 15:50
Πρώτα απ'όλα, μια διόρθωση στο αρχικό άρθρο:
Δεν υπάρχει "συχνότητα FM", το FM είναι τρόπος διαμόρφωσης.

Αν και στην αναμετάδοση τηλεοπτικού περιεχόμενου υπάρχουν ποικίλα συστήματα και όχι ένα παγκοσμίως, η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση είναι εξίσου δύσκολη και με υψηλό κόστος, αλλά δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για τις θεσμικές αλλαγές που την καθιερώνουν.

Πράγματι, αλλά στη τηλεόραση υπήρξε ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για τη μετάβαση σε ψηφιακή διαμόρφωση:
Το αναλογικό σύστημα μετάδοσης είναι εξαιρετικά "σπάταλο" και πιάνει ένα μεγάλο και χρήσιμο μέρος του φάσματος. Αντίθετα, το ραδιόφωνο πιάνει συγκριτικά ασήμαντο "χώρο", τα 20,5 MHz όλων των σταθμών FM είναι περίπου όσο ένα αναλογικό τηλεοπτικό κανάλι.

Επίσης, αν και το κόστος αντικατάστασης των συσκευών ανά μονάδα είναι χαμηλότερο στο ραδιόφωνο, εν τούτοις υπάρχουν ήδη πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δέκτες που δύσκολα θα αντικατασταθούν (και σε πολλές περιπτώσεις είναι ανέφικτο).

Χώρια που, ενώ στη τηλεόραση η μετάβαση σε ψηφιακό έχει ορατά πλεονεκτήματα και για τους καταναλωτές (καλύτερη εικόνα στις περισσότερες περιπτώσεις, εξελιγμένο EPG κλπ), το ραδιόφωνο είναι good enough για τη χρήση που προορίζεται. Εξ'ου και η εμπορική αποτυχία του DAB πρακτικά παντού. Υπάρχουν ασύμβατα πρότυπα (DAB+ vs DAB vs the world), ειρωνικά οι σταθμοί που εκπέμπουν σε DAB έχουν στη πράξη χειρότερη ποιότητα ήχου από τα FM γιατί χρησιμοποιούν υπερβολικα μικρό bitrate, κλπ.

Μερικες παρατηρησεις ή μαλλον διαπιστωσεις για την Ελληνικη πραγματικοτητα:

Προσωπικά βρίσκω τα συμπεράσματα σου είτε ανακριβή, είτε άσχετα με το θέμα (λχ. το ότι είναι πιθανότερο να ακούσεις Φασόλια Μαυρομάτικα παρά Paco de Lucia δεν έχει σχέση με το τι θα απογίνει το φάσμα). Το ραδιόφωνο δεν έχει ερημώσει, και δεν έχει "νικηθεί" από τη τηλεόραση, όπως οι εφημερίδες δεν "νικήθηκαν" από το ίδιο το ραδιόφωνο. Το κάθε μέσο έχει το χώρο του.

malakudi
10-07-11, 16:01

Απολύτως προσωπική σου άποψη, και πιθανότατα λανθασμένη (εκτός αν έχεις τίποτα δεδομένα για να την στηρίξουν).

Ξέρω πολύ κόσμο που ακούει ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από τη δουλειά του. Επίσης ξέρω πολλούς που ακούν ραδιόφωνο στο χώρο εργασίας.

Πέραν αυτού, η χρήση FM για data θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αφού τόσο χαμηλή συχνότητα έχει μεγάλη ευκολία στη λήψη σε κλειστούς χώρους.

mirtiano
10-07-11, 16:36
Απολύτως προσωπική σου άποψη, και πιθανότατα λανθασμένη (εκτός αν έχεις τίποτα δεδομένα για να την στηρίξουν).

Ξέρω πολύ κόσμο που ακούει ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από τη δουλειά του. Επίσης ξέρω πολλούς που ακούν ραδιόφωνο στο χώρο εργασίας.

Πέραν αυτού, η χρήση FM για data θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αφού τόσο χαμηλή συχνότητα έχει μεγάλη ευκολία στη λήψη σε κλειστούς χώρους.

Ηρεμια καλοι μου ανθρωποι,ψυχραιμια,μην εισαστε στην τσιτα.

1. Φυσικα και εκφραζω την απολυτως προσωπικη μου αποψη,μηπως σας ειπα εγω οτι εκπροσωπω καποιο σωματειο;

2. Δηλωσα μια εκτιμηση που εκανα βασισμενη στις συνηθειες φιλων,συγγενων κλπ προσωπων που τυχαινει να τις γνωριζω καλα.Ειναι γεγονος οτι ειναι μικρο το δειγμα και δεν παρεχει εγγυησεις πιστοτητας/αξιοπιστιας.Αλλωστε κουβεντα κανουμε,χαλαρη,σιγα μην προσκομισω και στοιχεια.Και φυσικα δεν εχω το αλαθητο του Πάπα.

3. Αν σας ενδιαφερει ομως μια συζητηση για αυτο το θεμα να ανοιξουμε στο πολιτιστικο κομματι του site ενα σχετικο νεο θεμα για να ανταλλαξουμε επιχειρηματα για το ποσοι ακουνε ραδιοφωνο και ποσοι οχι.Εδω ηδη εχουμε βγει off topic και οπου ναναι θα μου ριξουν και ban.Γιαυτο σταματαω την κουβεντα εδω.

ipo
10-07-11, 16:50
Ηρεμια καλοι μου ανθρωποι,ψυχραιμια,μην εισαστε στην τσιτα.

1. Φυσικα και εκφραζω την απολυτως προσωπικη μου αποψη,μηπως σας ειπα εγω οτι εκπροσωπω καποιο σωματειο;

2. Δηλωσα μια εκτιμηση που εκανα βασισμενη στις συνηθειες φιλων,συγγενων κλπ προσωπων που τυχαινει να τις γνωριζω καλα.Ειναι γεγονος οτι ειναι μικρο το δειγμα και δεν παρεχει εγγυησεις πιστοτητας/αξιοπιστιας.Αλλωστε κουβεντα κανουμε,χαλαρη,σιγα μην προσκομισω και στοιχεια.Και φυσικα δεν εχω το αλαθητο του Πάπα.
Αν ξαναδιαβάσεις το κείμενό σου πιο πάνω, θα δεις ότι αρχικά εκφράστηκες απόλυτα και χρησιμοποίησες γενικεύσεις (τις οποίες βλέπω ότι τώρα παίρνεις πίσω). Οι απαντήσεις που δέχτηκες ήταν απολύτως αναμενόμενες με βάση το ύφος σου. Δηλαδή δεν είναι οι άλλοι "στην τσίτα", αλλά μάλλον μετρημένοι και απάντησαν καλοπροαίρετα στις υπερβολές που εξέφρασες αρχικά.

Αυτά στα λέω φιλικά για να καταλάβεις ότι το πρόβλημα δεν είναι σε όσους σου απάντησαν, αλλά στον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκες αρχικά. Απ' ό,τι φαίνεται τελικά, άλλα ήθελες να εκφράσεις και άλλα έγραψες.

Αν και εκτός θέματος, η συζήτηση περί της αξίας του ραδιοφώνου στην ψηφιακή εποχή μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Αν θέλεις ανοίγεις νέο νήμα και τα λέμε εκεί. :)

mirtiano
10-07-11, 18:46
@ipo,
Για το υφος εχεις δικιο,τωρα που το σκεπτομαι εχεις δικιο,αλλα εγινε αθελητα και χωρις να το συνειδητοποιησω,μεσα στην χαλαροτητα του ζεστου καλοκαιριου.Μην το θεωρησετε ομως επιθετικοτητα ή σκληροτητα θεσης αλλα μαλλον υπερβολικο παθος για κουβεντα.
Θα το κανω οντως με το νεο θεμα βλεπω οτι εχει πολυ ψωμι και θα χαρω να ανταλλαξω αποψεις με ολους στο νεο θεμα στο πολιτιστικο σεκσιον και μαλιστα δεν ξερω αν πρεπει να το κανω σαν δημοσκοπηση με επιλογες να ψηφιζει ο καθε ενας.
Αλλα επειδη δεν ξερω πως γινεται αυτη θα χρειαστω βοηθεια.

........Auto merged post: mirtiano πρόσθεσε 95 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Εδω ειμαστε (Δημοσκοπηση):

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=525911

gravis
10-07-11, 23:26
για μενα να μην μπλεξουν τα FM με το ευρυζωνικο δικτυο, θα γεμισουμε παρεμβολες σε αυτο το φασμα.
Και επισης για το ψηφιακο ραδιοφωνο δεν γινονται σοβαρα βηματα.

teo27
11-07-11, 14:40
Σε 15 χρονια και στην Ελλαδα

mirtiano
11-07-11, 14:57
για μενα να μην μπλεξουν τα FM με το ευρυζωνικο δικτυο, θα γεμισουμε παρεμβολες σε αυτο το φασμα.
Και επισης για το ψηφιακο ραδιοφωνο δεν γινονται σοβαρα βηματα.

Eξαρταται αν χρησιμοποιουν τα κιλοβατ που χρησιμοποιουσε η ραδιοφωνια φανερα ή κρυφα...πανε τα βραχεα και ειδικα τα τριαμισαρια...

mirtiano
16-07-11, 09:38
Συμπερασματα:

1. Μικρη η διαφορα αναμεσα σε αυτους που ακουν ραδιοφωνο και αυτους που το ακουν μονο οταν βρισκονται στα οχηματα τους (43,48-41,30%).

2. Η μειοψηφια δεν ακουει καθολου ραδιοφωνο (13,04%).

3. Απο το συνολικο ποσοστο αυτων που ακουνε ραδιοφωνο (84,78%) η πλειοψηφια (36,96%) προτιμαει να ακουει μουσικη.

4. Επρεπε να ειχα βαλει αλλη μια ερωτηση,για το αν ακουνε μη ζωντανη μουσικη (στικακια,cd,κλπ) αλλα αυτο δεν ηταν σχετικο με το ραδιοφωνο και δεν το σκεφτηκα εγκαιρα.

Παντως,αν και ειχε μια βαση το σκεπτικο μου,η εκτιμηση μου για το ποσοι ακουν ραδιοφωνο στα fm επεσε πολυ εξω και οφειλω να το παραδεχτω.

:hmm:Πρεπει να εχω πολυ ''περιεργο'' κοινωνικο περιβαλον για να βγαλω μια τοσο λαθος εκτιμηση. :hmm:
Το βρηκα,το βρηκα,αυτοι φταινε,αυτοι,αυτοι,αυτοι.:whistle::oops:

button
16-07-11, 20:02
αμα παιζουν διαφημισεις καθε τοσο ε ποιος να μην βαρεθει

@ ADSLgr.com All rights reserved.