Επιστροφή στο Forum : 2 ADSL ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΕ 1 ΔΙΚΤΥΟ
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΠΛΟ ΤΟΠΙΚΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΕΚΠΕΜΠΩ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΩ ΜΕ UBIQUITI NANOSTATION KAI BULLET ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΑN ACCESS POINTS H STATIONS. TA ACCESS POINTS ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΦΘΗΝΟ TP-LINK SWITCH ΤΩΝ 10€ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ MODEM.
ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΡΑΒΑΕΙ INTERNET ΑΠΟ ΜΙΑ 24ΑΡΑ ADSL, ΚΑΙ EINAI ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΚΑΜΙΑ 30ΡΙΑ CLIENTS ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ UPLOAD-DOWNLOAD ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ KAI ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΕΛΕΙΑ .
ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΡΙΞΩ KAI MIA ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ADSL ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ.
ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ MODEM MOY EXEI
IP 192.168.1.1 KAI
SUBNET MASK 255.255.255.0
1) ΑΝ ΣΥΝΔΕΣΩ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ADSL ΣΤΟ SWITCH ΚΑΙ ΔΩΣΩ IP 192.168.1.2 ΚΑΙ ΙΔΙΟ SUBNET MASK (255.255.255.0) KAI ΡΥΘΜΙΣΩ ΜΙΣΟΥΣ CLIENTS ΜΕ GATEWAY 192.168.1.1 ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ 192.168.1.2 ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ?
2) ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ΤΟΥΣ STATIONS ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΙΖΩ ΣΑΝ ROUTER Η BRIDGE ΤΟΥΣ ΔΙΝΩ ΣΤΑΤΙΚΗ IP ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ (ΜΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ADSL ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ). Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ PPPOE ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΕΛΑ NETWORK ΤΟΥ NANOSTATION 2 KAI AN EINAI AYTO ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ.
3) ΜΗΠΩΣ ΕΑΝ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ SWITCH ΚΑΙ ΒΑΛΩ ΚΑΤΙ ΣΕ MIKROTIK ΘΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
Καλησπέρα φίλε,
Στη θέση σου θα έκανα το πιο απλό που είναι η αγορά ενός Vigor 2820 της Draytek το οποίο είναι dual wan router και κάνει αυτό που θες πολύ εύκολα.
1) Γίνεται αυτό που λες αρκεί να έχεις σε όλους static ip και διαφορετικό gateway.
2) To PPPoE είναι ο πιο σωστός τρόπος για να κάνεις τέτοιου είδους συνδέσεις αλλά απαιτεί έναν PPPoE Server. Γιαυτή τη δουλειά πάρε το 750G της Mikrotik. Αυτό κάνει και σαν dual wan router αλλά θέλει πολλές ρυθμίσεις (δεν το έχω δοκιμάσει).
3) Με mikrotik τα κάνεις όλα πολύ φθηνά, αλλά είναι θέμα ρυθμίσεων όπως είπα και πριν.
Edit: Καλό είναι να μη γράφεις με κεφαλαία γιατί είναι σαν να φωνάζεις.
Σε ευχαριστώ φίλε, αν όπως λες παίζει αλλαζωντας μόνο το gateway στους μισούς πελάτες χωρίς να αλλάξω τίποτα άλλο στο δίκτυο απλά προσθέτωντας το Modem πανω στο φθηνιάρικο Tp-link Switch είναι η πιο απλή λύση χωρίς επιπλέον εξοδα...
Η απορία όμως τώρα που μου δημιουργείτε είναι η εξής..
Δεδομένου οτι σαν Access Point εκπέμπουν 4 bullet τα οποία έχουν και αυτά στατικές ip και φυσικά όλες gateway 192.168.1.1. Σε κάθε κέραια συνδέονται 6-7 clients στους οποίους θέλω να ορίσω εγώ από ποια adsl θα τραβήξουν και οχι υποχρεωτικά απο τα gateway που έχει καθε κεραια.
Για να γινω πιο κατανοητος θελω ο
<< ΚΑΘΕ ΠΕΛΑΤΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΜΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ADSL ΘΕΛΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΛΑΤΗ ADSL ΑΠΟ ΤΟ GATEWAY ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΚΕΡΑΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΜΕΝΟΣ >>
Εαν αυτο ειναι εφικτο παρακαλω απαντηστε οσοι γνωριζετε με παραδειγμα αν ειναι δυνατον για τις ρυθμισεις. Ευχαριστω προκαταβολικα.
Η 2η 24αρα θα ενεργοποιηθει εντος της εβδομαδας και θελω να ειμαι ετοιμος για το τι προκειτε να αντιμετωπισω.
Τα Bullet που έχεις σαν AP τα έχεις να παίζουν σε bridge mode, οπότε δεν παίζει ρόλο τι gateway τους έχεις βάλει.
Αν δεις και default να το αφήσεις χωρίς gateway θα παίξει. Βάζοντάς του gateway και dns, απλά δίνεις internet στο ίδιο το bullet (για να παίζει π.χ. ο ntp client).
Ενεργοποιηθηκε τελικα η γραμμη σημερα αλλα δυστυχως φιλε μου δεν παιζει.
Τα bullet που εκπεμπουν σαν bridge δεν με αφηνουν να μην τους δωσω gateway η dns, ειναι υποχρεωτικα πεδια.
Οποτε αναγκαστικα σε καθε κεραια που εκπεμπει πρεπει να δωσω διαφορετικο gateway και να κανω ετσι τον διαμοιρασμο.
Εαν εχεις καμια ιδεα ομως περιμενω την απαντηση σου.
Δοκίμασες να βάλεις σε έναν client gateway 192.168.1.2 και ας είναι συνδεδεμένος σε bullet στο οποίο έχεις gateway 192.168.1.1?
Ναι αυτο δοκιμασα. Δεν παιζει. Οταν ομως εδωσα και στην κεραια gateway 192.168.1.2 επαιξε κανονικα.
Κατάλαβα...
Αν διαθέτεις πάντως γύρω στα 200€ πάρε ένα Vigor 2820 για να το κάνεις σωστά. Αυτό έχω και εγώ και αξίζει τα λεφτά του με το παραπάνω.
Ακόμα στη θέση σου αντί να έχω 4 bullet θα έπαιρνα κάποιο routerboard (το 433ah ή το 435g) και θα του έβαζα πάνω sector κεραίες. Μετά στους clients όπως το έχεις με nanostation ή με bullet+24αρα grid για καλύτερο σήμα και λιγότερη παρεμβολή.
Δεν είπες, σε τί απόσταση βρίσκονται οι clients (ο πιο κοντινός και ο πιο μακρυνός) και τί κεραίες χρησιμοποιείς στα bullet που έχεις σαν AP?
Ο ποιο απομακρυμενος ειναι στα 7klm και τραβαει απο μια omni και του εχω βαλει Grid 24αρα me bullet.
Οι περισσοτεροι clients ομως δεν ειναι πανω απο 1κλμ και παιζουν με nanostation.
Επισης αντι για sector εχω βαλει 4 nanostation να εκπεμπουν και μια omni με bullet στο κεντρο.
Εχω συνολικα 7 κομβους που δουλευουν ετσι οι οποιοι προς ωρας δεν επικοινωνουν μεταξυ τους, 6 γραμμες ADSL και συνολικα 130 clients.
Οταν καταφερουμε να παιξουν οι 2 ADSL θα ενωσω και το δικτυο. Για αυτο σου λεω φιλε.. Ειναι σοβαρα τα πραγματα...
Και δεν με παιρνει για πολλες αλ-χημειες και δοκιμες. Θελω στανταρ ρυθμισεις δοκιμασμενες και εννοειτε χωρις περιττα εξοδα
Αν έχεις κανα παλιό μηχάνημα, αχρησιμοποίητο, με 2/3 κάρτες δικτύου, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Στήνεις Linux το οποίο ρυθμίζεις σύμφωνα με αυτό το άρθρο (http://lartc.org/howto/lartc.rpdb.multiple-links.html)
Δοκιμασμένη και στάνταρ λύση είναι αυτή που σου προτείνω με το 2820 της vigor.
Μπες στο site της Draytek και ψάξε να δεις τις ρυθμίσεις του. Έχει live web demo.
http://draytek.com/user/SupportLiveDemo.php#
ΥΣ:
Έχω κάνει το ίδιο (αλλά με πολύ λιγότερα άτομα, άντε να το χρησιμοποιούν το καλοκαίρι που μαζεύονται καιμιά 10αρια) με τα ξαδέρφια μου στο χωριό (εγώ είμαι στην πόλη και δίνω σε ξαδέρφια σε 2 διαφορετικά χωριά που δεν υπάρχει dsl).
Έχω δώσει ως τώρα περίπου 2.000€, αλλά χρησιμοποιώ το 2820, routerboards 433ah παντού, όπως επίσης και καλά upsσε κάθε σημείο. Το αποτέλεσμα είναι εδώ και 2 χρόνια να μην έχει πάθει το παραμικρό, να μην έχει πέσει ποτέ κανένα link και να βλέπω πολύ μεγάλα uptimes σε όλες τις συσκευές.
........Auto merged post: tsatasos πρόσθεσε 40 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Κάτι ακόμα.
Είπες ότι έχεις συνολικά 6 κόμβους, αλλά δεν τους έχεις ενώσει μεταξύ τους.
Γιατί δεν βάζεις όλες τις adsl σε ένα σημείο και από εκεί μετά με κατευθυντικά link να στείλεις στα υπόλοιπα 6 από τα οποία να παίρνουν στη συνέχεια οι clients?
Καλύτερα να τα έχεις όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο.
Ακόμα είπες ότι δε σε παίρνει για πολλές αλχημείες και δοκιμές. Δυστυχώς αν δε δοκιμάσεις πληρώνοντας σε χρόνο και χρήμα δε γίνεται.
Εννοείται ότι πρώτα δοκιμάζεις κάτι στο εργαστήριο κάνοντας αναπαράσταση του δικτύου και αν παίξει το αφήνεις καμιά εβδομάδα να δεις ότι είναι σταθερό και μετά κάνεις τη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες.
@ ADSLgr.com All rights reserved.