PDA

Επιστροφή στο Forum : Διακοπή θέρμανσης σε διαμέρισμα!???sculper
02-11-11, 22:44
θα ήθελα να ρωτήσω το εξής,
πως μπορώ να μην πληρώνω για την θέρμανση στο διαμέρισμά μου-γραφείο μου?

το θέλω διότι τα ανάβουν το πρωί μόνο που εγώ δεν είμαι στον χώρο, άρα δεν έχω κάποιο όφελος άπό την θέρμανση. Το απόγευμα που είμαι στο γραφείο ανάβω τα air condition. Πρότεινα να βάλουμε αισθητήρες για να το κάνουμε σαν αυτόνομη θέρμανση αλλά δεν δέχτηκαν λόγο κόστους. Εγώ από την άλλη δεν θέλω να πληρώνω κάτι του οποίου δεν κάνω χρήση!


ευχαριστώ!

alekan
02-11-11, 22:58
Eχει κεντρική θέρμανση το κτίριο ή αυτόνομη;

nmavro73
03-11-11, 00:23
Αν είναι κεντρική δεν γίνεται. Ίσως να μπορείς να βγεις εντελώς από τη θέρμανση.
Να δούμε πότε θα καταλάβουν ότι αν το καις συνέχεια και σε πιο χαμηλή θερμοκρασία καις πολύ λιγότερο από ότι αν το καις σπαστα

manicx
03-11-11, 12:53
Δεν ξέρω αν γίνεται να αφαιρεθούν τα σώματα και να πληρώνει απλώς το πάγιο που αντιστοιχεί για το διαμέρισμα. Και να βγάλει τα σώματα πάντως (αν μιλάμε για κεντρική) πάλι θα πληρώνει πάγια όπως γίνεται και στις αυτόνομες. Απλά καλό είναι να ρωτήσει κάποιο μηχανικό.

alekan
03-11-11, 13:13
Tα σώματα στην κεντρική , κλείνουν από υδραυλικό παρουσία του διαχειριστή και κατόπιν πληρώνει το διαμέρισμα μειωμένη συμμετοχή, η οποία καθορίζεται απο το καταστατικό της πολυκατοικίας.
Σε περίπτωση αυτονομίας, απλά δεν το ανάβεις, και πληρώνεις απλά το "πάγιο" όπως αυτό καθορίζεται από τον ειδικό τύπο της αυτόνομης θέρμανσης που έχει συνταχτεί από μηχανολόγο.
Να μην πληρώνεις απολύτως τίποτα, απλά δεν γίνεται, εκτός κι αν όλοι αποφασίσουν να καταργήσουν τον κεντρικό καυστήρα.


Επίσης, το αυτοκίνητό μας, δεν το αφήνουμε παρκαρισμένο στο ρελαντί, τελειώνει το καύσιμο.Το βάζουμε μπροστά όποτε θέλουμε να κινηθούμε.

nyannaco
03-11-11, 15:40
Απ'όσο ξέρω, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, καλώς ή κακώς, μπορείς να αποκοπείς πλήρως και να μην πληρώνεις ούτε το πάγιο, μόνο αν κάνεις αυτονόμηση με φυσικό αέριο. Βέβαια θα πληρώσεις την εγκατάσταση... και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει δίκτυο στο δρόμο σου.

WAntilles
03-11-11, 16:10
Αν είναι κεντρική δεν γίνεται να "κλείσουν τα σώματα" γιατί όλα τα διαμερίσματα είναι συνδεδεμένα σε σειρά - ή ομάδες αυτών (π.χ. το 1/2 ή το 1/3).

Μόνο σε αυτόνομη γίνεται αυτό, που κάθε διαμέρισμα είναι συνδεδεμένο παράλληλα με τα άλλα.

alekan
03-11-11, 16:14
Γίνεται μια χαρά.
Αν θες να παιξουμε με τις λέξεις, να πούμε λοιπόν, πως σε εμπιστεύονται οι λοιποί ένοικοι πως τα διατηρείς κλειστά.Μπορείς πχ να επιτρέπεις στον διαχειριστή να το ελέγχει.
Αν δεν σε εμπιστεύονται ή δεν το δέχονται, τότε πρέπει να τα αφαιρέσεις.

manicx
03-11-11, 16:15
Αν είναι κεντρική δεν γίνεται να "κλείσουν τα σώματα" γιατί όλα τα διαμερίσματα είναι συνδεδεμένα σε σειρά - ή ομάδες αυτών (π.χ. το 1/2 ή το 1/3).

Μόνο σε αυτόνομη γίνεται αυτό, που κάθε διαμέρισμα είναι συνδεδεμένο παράλληλα με τα άλλα.


μπορούν να κάνουν bypass.

adams
03-11-11, 17:00
Όπως ανέφεραν οι παραπάνω γενικά γίνεται να κλείσεις τα σώματα αν το επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Στη δικιά μου αν κλείσεις τα σώματα πληρώνεις το 30% του αντίστοιχου ποσού για το πετρέλαιο. Φυσικά δεν μπορεί ξαφνικά π.χ 5 από τους 10 ιδιοκτήτες να κλείσουν τα σώματα

Vasilis32
03-11-11, 19:53
Τι συμφέρει:

1)12 ώρες το καλοριφερ στο χλιαρο (40 C)
ή
2) 8 ώρες στους 70 ??

Που καταναλώνω λιγότερο αέριο?? Κάποιος άλλος προτινόμενος συνδυασμός??

nyannaco
04-11-11, 08:38
Δεν είναι τόσο απλό, και δεν πάει έτσι.
Πληροφοριακά, η απόδοση των σωμάτων μεταβάλλεται εκθετικά με τη μεταβολή της θερμοκρασίας τους (ακριβέστερα: της διαφοράς της μέσης θερμοκρασίας του σώματος με του χώρου). Από τους 70°C στους 40°C η διαφορά είναι τεράστια, και δεν αντισταθμίζεται με την αύξηση των ωρών λειτουργίας κατά 50%.
Επιπλέον, και οι 12 ώρες που λες, πάλι διακοπτόμενη λειτουργία είναι. Η ιστορία αλλάζει αν αποφασίσεις να πας σε συνεχή, ώστε να κρατάς το σπίτι σε μία σταθερή θερμοκρασία. Η οικονομία επιτυγχάνεται από την εξάλειψη των σκαμπανεβασμάτων. Σκέψου την αναλογία: πότε έχεις χαμηλότερη κατανάλωση στο αυτοκίνητο, όταν πηγαίνεις με μία σταθερή ταχύτητα, ή όταν αυξομειώνεις περιοδικά (έστω και χωρίς να φρενάρεις);
Οσον αφορά τη μεταβολή της θερμοκρασίας των σωμάτων ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, αυτό το αναλαμβάνει το σύστημα αντιστάθμισης (ό,που υπάρχει), και το οποίο κάνει πραγματικά εξοικονόμηση. Προϋποθέτει όμως συνεχή λειτουργία, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει πειθαρχία από τους χρήστες. Αν ανοίγεις με τις ώρες να αερίσεις, ξέχνα το.

Arkady
04-11-11, 10:53
θα ήθελα να ρωτήσω το εξής,
πως μπορώ να μην πληρώνω για την θέρμανση στο διαμέρισμά μου-γραφείο μου?

το θέλω διότι τα ανάβουν το πρωί μόνο που εγώ δεν είμαι στον χώρο, άρα δεν έχω κάποιο όφελος άπό την θέρμανση. Το απόγευμα που είμαι στο γραφείο ανάβω τα air condition. Πρότεινα να βάλουμε αισθητήρες για να το κάνουμε σαν αυτόνομη θέρμανση αλλά δεν δέχτηκαν λόγο κόστους. Εγώ από την άλλη δεν θέλω να πληρώνω κάτι του οποίου δεν κάνω χρήση!


ευχαριστώ!

Ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.polyd.gr/faq-b.htm#faq01

Θα σου λυθούν κάποιες απορίες, αλλά δεν ξέρω αν όλα όσα γράφονται είναι 100% σωστά.

Arkady
04-11-11, 11:48
@nyannaco

Να σε ρωτήσω κάτι, αν γνωρίζεις.
Στην πολυκατοικία που μένω, εδώ και χρόνια υπολογίζουμε τις δαπάνες θέρμανσης με το σύστημα των χιλιοστοωρών, που σου παραθέτω:

92804

Στην πολυκατοικία μας δύο διαμερίσματα δεν συμμετέχουν καθόλου στις δαπάνες θέρμανσης, αφού δεν είναι ενωμένα με τον καυστήρα. Αυτό αναγράφεται και στην σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.
Επίσης ένα άλλο διαμέρισμα είναι κλειστό, αφού ο ιδιοκτήτης του έρχεται σπάνια, περίπου μια φορά το δίμηνο.
Όμως, όταν φτιάχτηκε η πολυκατοικία η θέρμανση ήταν κεντρική. Εν συνεχεία, αλλάχτηκε σε αυτόνομη με ωρομετρητές, αλλά και πάλι τα δύο αυτά διαμερίσματα δεν συνδέθηκαν με τον καυστήρα. Αυτό συνέβη προτού αγοράσω εγώ το διαμέρισμα και απ'όσο ρώτησα, δεν συντάχθηκε μελέτη μηχανικού.

Με την μέθοδο των χιλιοστοωρών που χρησιμοποιούμε, αν κάποιος δεν ανάψει καθόλου καλοριφέρ δεν πληρώνει τίποτε ούτε καν "πάγιο", και το ίδιο προφανώς συμβαίνει και για αυτόν που έχει κλειστό το διαμέρισμα, όπως και με τα διαμερίσματα που δεν έχουν συνδεθεί με την αυτονομία.

Μιλώντας με κάποιον γνωστό, μου είπε ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε είναι "μπακαλίστικος" ενώ ο σωστός είναι ο τρόπος των θερμικών απωλειών, όπου εκεί ακόμα και αν κάποιος έχει κλειστό διαμέρισμα ή δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου καλοριφέρ, πρέπει να πληρώνει κάποιο πάγιο.
Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει να συνταχθεί μελέτη μηχανικού.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1. Τα δύο διαμερίσματα πρέπει πλέον να συμμετέχουν στις δαπάνες θέρμνσης, λόγω αυτονομίας? Δηλαδή έχουν μεν εξαιρεθεί από την σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, αλλά αυτό ήταν γιατί αρχικώς η θέρμανση ήταν κεντρική. Πλέον, εφόσον είναι αυτόνομη δεν πρέπει να συμμετέχουν, άσχετα αν δεν συνδέθηκαν?

2.Το διαμέρισμά μου είναι το 2ο μεγαλύτερο της πολυκατοικίας και βρίσκεται στον 1ο όροφο, ενώ από κάτω υπάρχει πυλωτή. Τα κουφώματα σε όλη την πολυκατοικία έχουν αλλαχθεί σε αλουμινίου με διπλά τζάμια. Η πολυκατοικία είναι 3 ορόφων.

Κατά την κρίση σου, αν γίνει μελέτη μηχανικού για να μεταβούμε στην μέθοδο υπολογισμού με θερμικές απώλειες, θα πληρώνω περισσότερες ή λιγότερες δαπάνες πετρελαίου?

alekan
04-11-11, 12:28
Ο τρόπος που χρησιμοποιείτε είναι απαράδεκτος, όχι απλά μπακαλίστικος.Επιβαρύνεστε επιπλέον.
Ποσό "παγίου" δεν έχετε ορίσει;Με το "πάγιο" πάει στο μπακαλίστικο φυσικά, αλλά ελλέιψη μελέτης, είναι πιο δίκαιο από το τωρινό σας.
Τα κλειστά επιβαρύνουν τα υπόλοιπα, όπως και αυτά που δεν "συμμετέχουν στην αυτονομία"
Φυσικά και πρέπει να συμμετέχουν όλα στο έξοδο, κατοικούνται δεν κατοικούνται, ανάβουν δεν ανάβουν.
Πως γίνεται 2 διαμερίσματα να έχουν εξαιρεθεί της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας;
Είναι στην ίδια κάθετη αλλά σε διαφορετική οριζόντια;

Η θερμιδομέτρηση προυποθέτει και τοποθέτηση των κατάλληλων μετρητών , όχι απλά μελέτη μηχανολόγου. Και φυσικά είναι η πιό δίκαιη, και φυσικά συμμετέχουν και τα κλειστά.

nyannaco
04-11-11, 12:49
@Arkady
Οπως είπε και ο alekan, απαράδεκτος τρόπος. Ο μηχανικός που σου είπε για τη μέθοδο των θερμικών απωλειών, έχει δίκιο - προφανώς αναφέρεται στα οριζόμενα από το σχετικό προεδρικό διάταγμα του 1985 (http://www.keme-net.com/n1985.pdf), το οποίο (κακώς) είναι ακόμη εν ισχεί. Αν το κτίριο είναι μεταγενέστερο του διατάγματος (βάσει ημερομηνίας οικοδομικής άδειας), το τελευταίο ισχύει υποχρεωτικά, με μόνη δυνατότητα εξαίρεσης ιδιοκτησίες που έχουν αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση, βάζοντας φυσικό αέριο. Αν πάλι το κτίριο είναι προγενέστερο του διατάγματος, ισχύει ό,τι ορίζεται στο καταστατικό, και μπορεί να αλλάξει με απόφαση γενικής συνέλευσης ιδιοκτητών.
Στο δεύτερο ερώτημά σου, εφόσον έχεις pilotis από κάτω σου, η μετάβαση σε υπολογισμό βάσει του ΠΔ θα σε ελαφρύνει.

@alekan
Η θερμιδομέτρηση είναι όντως πολύ πιο δίκαιη, και γι'αυτό το ΤΕΕ έχει προτείνει στη πολιτεία εδώ και μερικά χρόνια τροποποίηση του ΠΔ, που την καθιστά υποχρεωτική για νέα κτίρια. Η πολιτεία όμως δεν το έχει κάνει ακόμη νόμο του κράτους (εδώ αναφέρεται το "κακώς" που είπα προηγουμένως σε σχέση με το ακόμη εν ισχεί ΠΔ του '85).
Και όπως σωστά επίσης λες, ναι, απαιτεί την εγκατάσταση θερμιδομετρητών (σχετικά ακριβό "σπορ", γι'αυτό και δεν έχει καθιερωθεί αν και θα έπρεπε).
Πλην όμως, ο Arkady μίλησε για μέθοδο κατανομής βασισμένη στις θερμικές απώλειες (αντί των χιλιοστών ιδιοκτησίας), όχι για θερμιδομέτρηση.

jkoukos
04-11-11, 12:50
Εφόσον εκ κατασκευής διαμέρισμα δεν έχει συνδεθεί με την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης (για οποιονδήποτε λόγο) δεν πληρώνει ούτε πάγιο και τα χιλιοστά επιμερίζονται στα υπόλοιπα διαμερίσματα.

Όπως έγραψε και ο @nyannaco δεν γνωρίζω τι ισχύει στην περίπτωση εκ των υστέρων αποκοπής από την κεντρική εγκατάσταση, αλλά το νομικό πλαίσιο σε αποδεσμεύει από όλα τα έξοδα θέρμανσης εφόσον γίνει εγκατάσταση φυσικού αερίου σε αυτό το διαμέρισμα, με σύμφωνη γνώμη του 50% +1 ψήφο των ιδιοκτητών και σε αυτή την περίπτωση με μελέτη μηχανολόγου γίνεται τροποποίηση στα χιλιοστά των υπολοίπων. Πρόσφατα το εφαρμόσαμε στην δικιά μας πολυκατοικία.

Με πρόλαβε ο @nyannaco, που τ' αναλύει καλύτερα.

alekan
04-11-11, 12:55
@alekan
Η θερμιδομέτρηση είναι όντως πολύ πιο δίκαιη, και γι'αυτό το ΤΕΕ έχει προτείνει στη πολιτεία εδώ και μερικά χρόνια τροποποίηση του ΠΔ, που την καθιστά υποχρεωτική για νέα κτίρια. Η πολιτεία όμως δεν το έχει κάνει ακόμη νόμο του κράτους (εδώ αναφέρεται το "κακώς" που είπα προηγουμένως σε σχέση με το ακόμη εν ισχεί ΠΔ του '85).
Και όπως σωστά επίσης λες, ναι, απαιτεί την εγκατάσταση θερμιδομετρητών (σχετικά ακριβό "σπορ", γι'αυτό και δεν έχει καθιερωθεί αν και θα έπρεπε).
Πλην όμως, ο Arkady μίλησε για μέθοδο κατανομής βασισμένη στις θερμικές απώλειες (αντί των χιλιοστών ιδιοκτησίας), όχι για θερμιδομέτρηση.

Σωστός, δεν κατάλαβα καλά.

Arkady
04-11-11, 16:08
@Arkady
Οπως είπε και ο alekan, απαράδεκτος τρόπος. Ο μηχανικός που σου είπε για τη μέθοδο των θερμικών απωλειών, έχει δίκιο - προφανώς αναφέρεται στα οριζόμενα από το σχετικό προεδρικό διάταγμα του 1985 (http://www.keme-net.com/n1985.pdf), το οποίο (κακώς) είναι ακόμη εν ισχεί. Αν το κτίριο είναι μεταγενέστερο του διατάγματος (βάσει ημερομηνίας οικοδομικής άδειας), το τελευταίο ισχύει υποχρεωτικά, με μόνη δυνατότητα εξαίρεσης ιδιοκτησίες που έχουν αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση, βάζοντας φυσικό αέριο. Αν πάλι το κτίριο είναι προγενέστερο του διατάγματος, ισχύει ό,τι ορίζεται στο καταστατικό, και μπορεί να αλλάξει με απόφαση γενικής συνέλευσης ιδιοκτητών.
Στο δεύτερο ερώτημά σου, εφόσον έχεις pilotis από κάτω σου, η μετάβαση σε υπολογισμό βάσει του ΠΔ θα σε ελαφρύνει.

Κάποιες διευκρινήσεις:
Η οικοδομική άδεια είναι του 1983 με ισχύ ως τον Δεκέμβρη του 1986.
Ωστόσο, η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας είναι τον Μάρτη του 1986.

Ερώτηση 1:
Πρέπει να ακολουθήσουμε το προεδρικό διάταγμα του 1985 ή το καταστατικό?

Επίσης κάτι που δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό.
Αρχικά η πολυκατοικία είχε κεντρική θέρμανση, με την οποία δύο διαμερίσματα (το Γ2 στον 3ο όροφο και το δώμα στην ταράτσα) δεν συνδέθηκαν. Για το λόγο αυτό, αναφέρεται στην σύσταση οριζοντίου ότι δεν συμμετέχουν στα έξοδα θέρμανσης.

Κάποια στιγμή έγινε αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης, με σύστημα αυτόνομης με ωρομετρητές.Ακόμα και τότε όμως, τα δύο διαμερίσματα (Γ2 & Δώμα) δεν συνδέθηκαν με τον λέβητα.( Δεν ξέρω αν συντάχθηκε κάποια μελέτη δαπανών θέρμανσης, διότι εγώ αγόρασα το διαμέρισμα το 2006 που είχε ήδη τοποθετηθεί η αυτονομία)

Ερώτηση 2:
Τα δύο αυτά διαμερίσματα πρέπει τώρα να συμμετέχουν στις δαπάνες θέρμανσης ή όχι?

Ερώτηση 3:
Γνωρίζεις περίπου πόσο κοστίζει μια μελέτη μηχανικού για τις δαπάνες θέρμανσης?

Ερώτηση 4:
Αν θέσω το θέμα τον δαπανών θέρμανσης σε γενική συνέλευση και κάποιοι ένοικοι αρνηθούν να αλλάξουμε τον τρόπο υπολογισμού, πως πρέπει να κινηθώ?

nyannaco
04-11-11, 20:36
1. Εξ όσων γνωρίζω, εφόσον η άδεια είναι προγενέστερη του ΠΔ, η ισχύς του δεν είναι υποχρεωτική. Επομένως υπερισχύει το καταστατικό, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η γενική συνέλευση.
2. Παράλογο για μένα, από τη σκοπιά του μηχανικού, αλλά μάλλον υπερισχύει η σύσταση.
3. Δεν υπάρχει ταρίφα, ο κάθε μηχανικός κοστολογεί τη δουλειά του όσο νομίζει, πολλώ δε μάλλον που (α) δεν πρόκειται για μελέτη άδειας, και (β) με το άνοιγμα του επαγγέλματος καταργήθηκαν οι κατώτατες αμοιβές (λέμε τώρα) ακόμη και για μελέτες άδειας.
4. Αυτό είναι ερώτημα για δικηγόρο.
Πάντως και αυτά που σου απάντησα στις πρώτες τρεις, είναι αυτό που νομίζω, αλλά μπορεί κάπου να πέφτω έξω, καθώς δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέμα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και τότε που ασχολούμην, δεν μου είχε τύχει. Επομένως μην τα θεωρείς ευαγγέλιο, ρώτα κάποιο δικηγόρο σχετικό με το θέμα (πού να τον βρεις, θα μου πεις...) ή στην πολεοδομία.

Copyright © Keen Notion Co (2002-2017) Copyright Keen Notion Co.