PDA

Επιστροφή στο Forum : Δημοσιεύτηκε η μελέτη για το Ψηφιακό Μέρισμα και την απόδοση του για κινητές τηλεπικοινωνίες



nm96027
13-03-12, 15:29
Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (http://www.yme.gr/?aid=3212&tid=552) η μελέτη για τα δικαιώματα στην κυριότητα του φάσματος των UHF (ψηφιακό μέρισμα) και των 2.6GHz η οποία συντάχθηκε από την εταιρεία Analysys Mason για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για μία μελέτη η οποία έχει ως αντικείμενο τα εξής σημεία:


Την αποτίμηση της οικονομικής αξίας, στην Ελλάδα, του φάσματος:

Στη ζώνη συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος (790-862MHz).
Στη ζώνη των υπερυψηλών συχνοτήτων (UHF bands IV and V: 470-790 MHz)
Στη ζώνη συχνοτήτων 2500-2690 MHz.


Το σχεδιασμό και την ανάλυση της βέλτιστης στρατηγικής ως προς τη διάθεση του ψηφιακού μερίσματος, του φάσματος στη ζώνη υπερυψηλών συχνοτήτων και στη ζώνη συχνοτήτων 2500-2690 MHz.


Αν θα θέλαμε να συνοψίσουμε σε λίγες λέξεις την μελέτη θα λέγαμε πως ο μελετητής προτείνει την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος στις κινητές επικοινωνίες, ως πιο αποδοτική και επωφελή επιλογή και τις τιμές που θα πρέπει να εκχωρηθούν τα φάσματα ραδιοσυχνοτήτων στις εταιρείες (περίπου 290 εκ. ευρώ).

Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ζητήθηκε από την μελετητή το κατά πόσο το γειτονικό φάσμα (698–790MHz, που αναφέρεται ως ζώνη των 700 MHz) θα πρέπει να διατηρηθεί προς χρήση από την Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση, ή θα πρέπει να δεσμευθεί για μελλοντικές χρήσεις όπως υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών 3G/4G. Αυτό διότι, αν και δεν έχει προς το παρόν οριστικοποιηθεί, είναι πιθανό να υλοποιηθεί μελλοντικά στην Ευρώπη μια επιπρόσθετη διάθεση φάσματος UHF για χρήση από τις κινητές επικοινωνίες.

Όπως αναφέρει η σύνοψη της μελέτης, ενδεχομένως αυτό να συμβεί στη ζώνη των 700MHz (δηλαδή 698-790MHz), δεδομένου ότι έτσι η διάθεση φάσματος UHF στις κινητές επικοινωνίες στην Ευρώπη θα εναρμονιστεί με τις άλλες περιοχές του κόσμου.

Ζητήθηκε επίσης να προσδιοριστούν τις βέλτιστες στρατηγικές αξιοποίησης για την εκχώρηση του φάσματος στη ζώνη των 2.6 GHz (2500-2690MHz), ζώνη συχνοτήτων που όπως και η ζώνη των 800MHz, έχει εναρμονιστεί για τη χρήση κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2008/4776/ΕΕ.

Η μελέτη αφού κάνει μία αποτύπωση της λειτουργίας των 13 ψηφιακών κέντρων από τα 23 που προβλέπει το σχέδιο μετάβασης στην Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση και αφού μοντελοποιήσει την χρήση, τα κόστη και τα οφέλη από την χρήση των ραδιοσυχνοτήτων σε διάφορα σενάρια, προχωράει στην αποτίμηση στην διατύπωση του εξής συμπεράσματος:


"Η βέλτιστη ρύθμιση θα είναι η συνδυαστική χρήση του UHF φάσματος, με την ζώνη των 800MHz να διατίθεται για χρήση κινητών επικοινωνιών. Προτείνουμε επίσης την κατανομή της ζώνης των 2.6GHz για χρήση κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα και με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον των εκτιμήσεων για τις οικονομικές επιπτώσεις διαφορετικών εκχωρήσεων φάσματος UHF που έχουν γίνει στα πλαίσια αυτής της μελέτης, έχει επίσης ληφθεί υπόψη η εν δυνάμει αξία των αδειών κινητών επικοινωνιών στα 800MHz και στα 2.6GHz στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου εκχωρήθηκε παρόμοιο φάσμα."

Με βάση τα παραπάνω, ο μελετητής εκτιμά την αξία για τις ζώνες των 800MHz και 2.6GHz στην Ελλάδα:

Ζώνη|Τιμή
800MHz| Έως 135.6 εάν βασιστούμε στις μέσες τιμές των ευρωπαϊκών δημοπρασιών ή έως 97.2 με βάση την περίπτωση της Πορτογαλίας |Έως 406.8 εάν βασιστούμε στις μέσες τιμές των ευρωπαϊκών δημοπρασιών ή έως 291.5 με βάση την περίπτωση της Πορτογαλίας
2.6GHz| Έως 20,8 εάν βασιστούμε στις μέσες τιμές των ευρωπαϊκών δημοπρασιών ή έως 11.3 με βάση την περίπτωση της Πορτογαλίας| Έως 85.5 εάν βασιστούμε στις μέσες τιμές των ευρωπαϊκών δημοπρασιών ή έως 39.5 με βάση την περίπτωση της Πορτογαλίας

Τέλος οι συνολικές προτάσεις του μελετητή σχετικά με την αδειοδότηση στην αγορά κινητών επικοινωνιών και ΕΨΤ στις ζώνες των UHF και των 2.6GHz στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού για την εκχώρηση του φάσματος στην υποζώνη των 800MHz για χρήση κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα με την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 Μαΐου 2010 σχετικά με τους εναρμονισμένους τεχνικούς όρους χρήσης της ζώνης συχνοτήτων 790–862 MHz για επίγεια συστήματα ικανά να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2010/267/ΕΕ). Αυτό θα απαιτήσει τη μετάβαση των στρατιωτικών συστημάτων από το πάνω μέρος της ζώνης των 800MHz σε κάποια άλλη εναλλακτική φασματική ζώνη. Γίνεται αντιληπτό πως η Ελληνική κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για το παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να μεταβούν τα στρατιωτικά συστήματα από τη ζώνη των 800MHz σε αυτή των 700MHz.


Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού για την εκχώρηση του φάσματος στη ζώνη των 2.6GHz για χρήση κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό εναρμονισμένο σχέδιο όπως ορίζεται από την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Ιουνίου 2008 σχετικά με την εναρμόνιση της ζώνης συχνοτήτων 2500–2690MHz για επίγεια συστήματα ικανά να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2008/477/EΕ). Ωστόσο δεν είναι σαφές ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για την πώληση του συνόλου της ζώνης των 2.6GHz, δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αγορά. Για αυτό το λόγο, προτείνουμε να εξεταστεί επί του παρόντος η εκχώρηση μόνο τμήματος του φάσματος στα 2.6GHz, και το υπόλοιπο φάσμα να διατηρηθεί για μελλοντική χρήση. Σημειώνεται ότι η απονομή του φάσματος στα 2.6GHz εξαρτάται από τις εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης των νομικών ζητημάτων σχετικά με την υφιστάμενη χρήση της ζώνης στην Ελλάδα από συστήματα διανομής video πολλαπλών σημείων (MVDS).


Το φάσμα στη ζώνες των 800MHz και 2.6GHz για υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών θα πρέπει να εκχωρηθεί μέσω δημοπρασίας.


Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην εκχώρηση των δικαιωμάτων πρόσβασης και χρήσης του φάσματος στη ζώνη των 470–698MHz για την Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση, ώστε να επιταχύνει τη μετάβαση από την αναλογική στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και τη διαδικασία της Ψηφιακής Μετάβασης.


Σχετικά με την αδειοδότηση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, η ανάλυσή μας καταδεικνύει ότι η εκχώρηση συχνοτήτων στον πάροχο πολυπλέκτη είναι η συνηθέστερη μέθοδος έναντι της εκχώρησης συχνοτήτων σε κάθε ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμόΕΨΤ. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει τους διαχειριστές των πολυπλεκτών να σχεδιάσουν το δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης με τις διαθέσιμες συχνότητες σε κάθε πολυπλέκτη, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην Συνθήκη GE-06 αλλά και με τις επιμέρους σχετικές διμερείς συμφωνίες με γειτονικές χώρες.


Διαθέσιμα κείμενα είναι τα εξής:

Η σύνοψη της μελέτης: 97221
Ολόκληρη η μελέτη: 97220


Το κείμενο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 23 Μαρτίου.

adslgr.com

nnn
13-03-12, 16:06
Με τις υπάρχουσες συνθήκες εκτιμώ πως δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής για 4G δίκτυο.

nm96027
13-03-12, 16:30
Όπως και να χει, είναι η μελέτη που θα θέτει το πλαίσιο.

Το ψηφιακό μέρισμα (προτείνεται να) πάει επισήμως στις τηλεπικοινωνίες και αυτό είναι μία νίκη στην μάχη αυτή, αν και πλέον το δίλημα (tv ή mobile) είναι απαντημένο εδώ και καιρό.

emeliss
13-03-12, 22:14
Με τις υπάρχουσες συνθήκες εκτιμώ πως δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής για 4G δίκτυο.
Με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε 4G από FTTC ή FTTH.

MNP-10
14-03-12, 01:34
Αν θα θέλαμε να συνοψίσουμε σε λίγες λέξεις την μελέτη θα λέγαμε πως ο μελετητής προτείνει την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος στις κινητές επικοινωνίες, ως πιο αποδοτική και επωφελή επιλογή και τις τιμές που θα πρέπει να εκχωρηθούν τα φάσματα ραδιοσυχνοτήτων στις εταιρείες (περίπου 290 εκ. ευρώ).


Μονο 290 εκ ? Πλακα μας κανουν?

@ ADSLgr.com All rights reserved.