PDA

Επιστροφή στο Forum : EU-Turkey talks on Cyprus stuck

Σελίδες : [1] 2

YiannisM
27-11-06, 13:37
Monday, 27 November 2006, 10:03 GMT

EU-Turkey talks on Cyprus stuck

Talks between the EU and Turkey over Cyprus have broken down without agreement, Finnish Foreign Minister Erkki Tuomioja has said.

EU officials have said that a failure to break the impasse could lead to the collapse of Turkey's EU membership bid.

The EU had given Turkey until 6 December to open its ports to traffic from Cyprus, whose government Turkey refuses to recognise.

"An agreement could not be reached," said Mr Tuomioja in Tampere, Finland.

Finland is the current holder of the rotating presidency of the EU.

Mr Tuomioja was speaking after holding separate meetings with the Turkish and Cypriot foreign ministers.

He said no new talks had been arranged and the EU would have to decide where this left Turkey's membership bid.

"There will be consequences," he said. "Business as usual cannot continue."

Turkey has refused to admit Cypriot traffic until the EU honours a pledge to ease its embargo on Turkish-controlled northern Cyprus.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6187178.stm

YiannisM
27-11-06, 14:02
Χμμμμ... :hmm:

Μόλις παρατήρησα ότι το BBC άλλαξε τον τίτλο του άρθρου από EU-Turkey talks on Cyprus stuck σε Cyprus row halts EU-Turkey talks.

yiapap
27-11-06, 14:06
Χμμμ... Το "talks stuck" είναι πιο έντονο από το "halts talks". Το πρώτο δίνει την εντύπωση αδιεξόδου, ενώ το δεύτερο μου ακούγεται πιο "προσωρινό" ;)

YiannisM
27-11-06, 14:09
Λες να τον ξαναλλάξουν έως το απόγευμα που θα γυρίσω απ' έξω;;; :lol:

yiapap
27-11-06, 14:13
Προτείνω:
"EU-Turkey talks may face a short and temporary pause"
:lol:

YiannisM
27-11-06, 14:17
Κρίμα που το άλλαξαν πάντως.... :twisted:

YiannisM
27-11-06, 21:50
Turkey's EU bid risks paralysis (http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6189404.stm)

Chris2004
28-11-06, 06:14
Monday, 27 November 2006, 10:03 GMT

Turkey has refused to admit Cypriot traffic until the EU honours a pledge to ease its embargo on Turkish-controlled northern Cyprus.

Δεν ζητάνε κάτι παράλογο.

YiannisM
28-11-06, 07:30
Δεν ζητάνε κάτι παράλογο.
Κατά τη γνώμη μου παραλογότατο, με δεδομένο το ότι:
1) η 2η εισβολή του Αυγ.1974
2) η κατοχή
3) η συστηματική εποίκηση της στρατιωτικά κατεχόμενης γής, και
4) η μετά προσπάθεια διχοτόμησης
είναι όλα παράνομα με βάση τις διεθνής και τοπικές συνθήκες (δηλ. τη συνθ. της Γενεύης, και τη Συνθήκη του 1960, τουλάχιστον).

Μόνο η 1η εισβολή του Ιουλ. 1974 ήταν νόμιμη βάση της Συνθήκης του 1960, μιας και είχε προηγηθεί πραξικόπημα από τους Χουντικούς, και εφόσον ο σκοπός της θα ήταν να αποτρέψει το πραξικόπημα και να προστατεύσει το καθεστώς της Συνθηκης και μόνο! (εάν υποθέσουμε ότι ήταν αυτός)

Υπάρχει αντίρρηση επ αυτων;

Chris2004
28-11-06, 08:53
Ζητάνε την 'ελάφρυνση' του εμπάργκο, το οποίο έχει σοβαρότατες συνέπειες τόσα χρόνια σε χιλιάδες ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Σε λίγο θα βγείτε να μας πείτε ότι το 1453 εισέβαλαν στην Κωνσταντινούπολη.

YiannisM
28-11-06, 09:16
Σε λίγο θα βγείτε να μας πείτε ότι το 1453 εισέβαλαν στην Κωνσταντινούπολη.
Ποιοι εννοείς ότι θα βγουν να πούν;; Ένας είμαι εδώ...

Και τί σχέση έχει το 1453 με το 1974 εως και σήμερα; :nono:

Ζητάνε την 'ελάφρυνση' του εμπάργκο, το οποίο έχει σοβαρότατες συνέπειες τόσα χρόνια σε χιλιάδες ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Αυτό που ονομάζεις "εμπάργκο" εγώ το έχω υπόψιν μου ώς "μη αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα λόγω πολλαπλής φύσεως παρανομιών και καταπάτησης Διμερών/Τριμερών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου".
Ποιος από τους δυο μας έχει δίκιο; Εγώ, ή εσύ;; :hmm:

Όσον αφορά τις σοβαρότατες συνέποιες σε χιλιάδες ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ποιους απ΄ όλους εννοείς;;
- Τους Τουρκοκύπριους παγιδευμένους στη Β.Κύπρο;;
- Τους (σχεδόν περισσότερους) Τούρκους έποικους;
- Τους 200,000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες στη Ν.Κύπρο;;

Όλοι αυτοί υπόκεινται τις συνέπειες, τόσα χρόνια τώρα!!
Και γι αυτό υπάρχει το δίκαιο και η απαίτηση να μην καταπατάται: Για να μην υπάρχουν συνέπεις σε χιλιάδες ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

yiapap
28-11-06, 11:53
Ζητάνε την 'ελάφρυνση' του εμπάργκο, το οποίο έχει σοβαρότατες συνέπειες τόσα χρόνια σε χιλιάδες ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.Το εμπάργκο υφίσταται γιατί οι Τούρκοι απαιτούν το εμπόριο να γίνεται με τη μη αναγνωρισμένη οντότητα "Δημοκρατία της Β.Κύπρου". Μια "δημοκρατία" που προέκυψε από τους 2 Αττίλες, μια "δημοκρατία" που δημιουργήθηκε κατά παράβαση του Διενούς Δικαίου και τέλος μια δημοκρατία στην οποία οι ανθρωποι που λες δε ζουν χειρότερα απ' ότι σε άλλες επαρχίες της Τουρκίας π.χ. Ανατολικά.

Δεν έχω τίποτε να χωρίσω με τους Τούρκους ή τους Τουρκοκυπρίους, αντίθετα μου είναι πολύ συμπαθείς, αλλά κάπου πρέπει να τραβαμε μια γραμμή όσον αφορά τις υποχωρήσεις που θα κάνουμε απέναντι στις εκάστοτε Τουρκικές κυβερνήσεις.
Να στο θέσω αλλιώς... Αν εσωτερικά στην Τουρκία δεν εμφανιζόταν αυτός ο αντιευρωπαϊσμός, πάμε στοίχημα ότι μια χαρά θα είχαν ανοιξει τα λιμανια στα Κυπριακά πλοία (αεροπλάνα κτλ.); Οπότε ποιος άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο την αντίληψη των Τούρκων; Εμείς; Οι Κύπριοι; Ε, δε νομίζω! Για σκέψου λοιπόν αυτοί που εδώ και μήνες προπαγανδίζουν κατά των Ευρωπαίων... πόσο πολύ σκέφτονται τους χιλιάδες ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

YiannisM
28-11-06, 12:20
Αν εσωτερικά στην Τουρκία δεν εμφανιζόταν αυτός ο αντιευρωπαϊσμός, πάμε στοίχημα ότι μια χαρά θα είχαν ανοιξει τα λιμανια στα Κυπριακά πλοία (αεροπλάνα κτλ.); Οπότε ποιος άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο την αντίληψη των Τούρκων; Εμείς; Οι Κύπριοι; Ε, δε νομίζω!
Τί ακριβώς εννοείς εδώ;

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου ως χωρα (πρακτικά σήμερα των ελληνοκυπρίων δηλαδή, κανονικά όμως όλων των Κυπρίων), και γι αυτό δεν της ανοίγει και τα λιμάνια/αεροδρόμια/κλπ, επειδή έχει συγκεκριμένη τακτική από το 1974 να μιλάει για κοινότητες: ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, και όχι για μια εννιαία χώρα. Βέβαια όταν το έκανε αυτό είχαμε βάλει κι εμείς το χεράκι μας εκεί, κάτι με χούντες, και κάτι πιο πριν με τις κυβερνήσεις μας Δεξιάς και Κέντρου, αφού τότε δεν είχε γίνει ακόμα συνείδηση η έννοια του ξεχωριστού Κυπριακού κράτους (ειδικά πριν το 60) και θέλαμε ένωση!

Ο σκοπός της Τουρκίας σε αυτό είναι προφανής: Προσπαθεί να αντιρροπήσει σε μια κατάσταση όπου είναι 1000% παράνομη από το 74 και μετά, με σκοπό να φτιάξει Τουρκοκυπριακό κράτος στην Κύπρο (μετά από εισβολή, και βιαιη αντικατάσταση πληθυσμού με εποίκους) το οποίο θα ελέγχει αυτή (όχι μόνο μέσω του στρατού αλλά και μέσω των εποίκων)!
Για να το πετυχει αυτό πρέπει πρώτα να διαλυθεί η σημερινή Δημ. της Κύπρου και το Σύμφωνο του 60 (το οποίο παρεπιπτόντως την ορίζει εγγυήτρια δύναμη της ενιαίας Δημ. Κύπρου), και να φτιαχτούν 2 ξεχωριστά κράτη μετα.

Όσο για τους Τουρκοκύπριους, αυτοί είναι μια άλλη ιστορία από την Τουρκία στην Κύπρο...

yiapap
28-11-06, 13:13
Εννοώ ότι η Τουρκία υπέγραψε το πρωτοκολλο της Άγκυρας και νομίζω πως θεωούσε ότι με αυτη της την "υποχώρηση" συνδιασμένη με τις κατάλληλες κινήσεις από την Τουρκοκυπριακή πλευρά θα λυνόταν το Κυπριακό, έστω και με μια "ενδιάμεση συμφωνία" ώστε να ήταν σε θέση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όμως από τη μια το πλήρες ναυάγιο του σχεδίου Ανάν και από την άλλη ο (υποκινούμενος; ) αντιευρωπαϊσμος στην Τουρκία χαλάσανε τα σχέδια του Ερντογάν με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ουσιαστικά στη γωνία. Δεν μπορεί ούτε να κάνει πίσω (γιατί θα τον φάνε οι Τούρκοι), ούτε να συνεχίσει να το παιζει νταής στην Ευρώπη.

Περιμένω με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, όπως π.χ. το αν θα διακοπούν (ξέρεις, temporarily, for a while κτλ. :lol:) οι συνομιλίες ή αν απλά θα παγώσουν κάποια Άρθρα. Επίσης περιμενω με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινήσεις της Κύπρου και *κυρίως* της Ελλάδας.

YiannisM
28-11-06, 13:36
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το Κυπριακό έχει λυθεί από το 74, με τη (διπλή) εισβολή τους! :lol:
Κι αυτό γιατί Κυπριακό ονομάζουν μόνο τα προβλήματα των 60ς, κι όχι εκείνα που προσέθεσαν οι ίδιοι μετά...

Στην πραγματικότητα όμως, δε νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι κόπτωνται και τόσο πολύ για την Κύπρο, κι ότι αν πραγματικά ήθελαν την Τουρκία ως μέλος θα έβρισκαν μια λύση, έστω όπως όπως και θα την επέβαλαν στους Κυπρίους.
Το οποίο δεν αποκλείεται και να γίνει...

Το κύριο ερώτημα είναι αν την θέλουν ή όχι, κατά τη γνώμη μου...
Και σε αυτό, παίζει κάποιο (σημαντικό!) ρόλο και η πίεση της Βρετανίας και της ΗΠΑ (;) που την θέλουν ξεκάθαρα στην ΕΕ!

Από την Ελλάδα μην περιμένεις πολλά, πέρα από μια τυπική και στοιχειώδη υποστήριξη στα προφανή...

yiapap
28-11-06, 13:46
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το Κυπριακό έχει λυθεί από το 74, με τη (διπλή) εισβολή τους! :lol:
Κι αυτό γιατί Κυπριακό ονομάζουν μόνο τα προβλήματα των 60ς, κι όχι εκείνα που προσέθεσαν οι ίδιοι μετά...

Στην πραγματικότητα όμως, δε νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι κόπτωνται και τόσο πολύ για την Κύπρο, κι ότι αν πραγματικά ήθελαν την Τουρκία ως μέλος θα έβρισκαν μια λύση, έστω όπως όπως και θα την επέβαλαν στους Κυπρίους.
Το οποίο δεν αποκλείεται και να γίνει...

Το κύριο ερώτημα είναι αν την θέλουν ή όχι, κατά τη γνώμη μου...
Και σε αυτό, παίζει κάποιο (σημαντικό!) ρόλο και η πίεση της Βρετανίας και της ΗΠΑ (;) που την θέλουν ξεκάθαρα στην ΕΕ!

Από την Ελλάδα μην περιμένεις πολλά, πέρα από μια τυπική και στοιχειώδη υποστήριξη στα προφανή...Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Μην ξεχνάς ότι οι Τούρκοι δέχθηκαν και πάλεψαν για το σχέδιο Ανάν. Οπότε μάλλον ΔΕΝ θεωρούνε το πρόβλημα ως λυμένο.

Για τους Ευρωπαίους, σαφώς και χρησιμοποιούν το Κυπριακό ως άλλοθι, δεν το συζητώ. Όμως ακόμη κι αν τους συνέφερε (λίγο) η ένταξη της Τουρκίας, δε θα μπορούσαν τόσο ξεδιάντροπα να φτύσουν μια χώρα-μέλος της ΕΕ! Το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν ειναι να τρενάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ελπιδα να λυθεί το Κυπριακό έως τοτε.

Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος έχουν μοναδικά όπλα για τη διπλωματία μας σήμερα. Γι αυτό λέω ότι περιμένω να δω πως θα τα χρησιμοποιήσουν ;)

YiannisM
28-11-06, 13:56
Υπάρχουν Ευρωπαϊκά συμφέροντα που θέλουν την Τουρκία, όπως υπάρχουν και άλλα που ΔΕΝ την θέλουν. Γενικώς δεν είναι απλό...

Την Κύπρο νομίζω ότι θα την εφτυναν με τρόπο που να μη φαίνονται τα σάλια, αν αυτό θέλαν ξέκάθαρα... Και θα της έλεγαν, άμα σου αρέσει... Κι ούτε και μεις δε θα κάναμε κρα.
Απλά δεν είναι ξεκάθαρο.
Ποια ακριβώς διπλωματικά όπλα μας θεωρείς μοναδικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραστικά τις εξελίξεις;;

Όσο για το Ανάν, στην αρχή είχα ξεγελαστεί κι εγώ (μέχρι το 2004).
Μετά το 2004 όμως είμαι της άποψης ότι το παιγνίδι ήταν από αρκετά έως πολύ στημένο, κι ότι οι Τούρκοι το ήξεραν.
Αν πήγαν στο Ανάν, κι αν το συζητούν το θέμα, είναι γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Το ξέρουν ότι είναι παράνομοι στην Κύπρο, και ότι το έλυσαν το 74 είναι η δικαιολογία τους και αυτό που διαλέγουν να πιστεύουν.
Μετά από τόσα χρόνια κατοχή όμως, και έμφαση του εθνικισμού τους γύρω από την Κύπρο, και με τέτοιο εθνικιστικό χαρακτήρα που έχουν, ας πάει κάποιος Ερτογκαν ή όποιος άλλος να τους πει ότι πάει η Βόρια Κύπρος παιδιά, και θα δεις για πόσο τον κάνουν κιμά! :lol:

yiapap
28-11-06, 14:04
Υπάρχουν Ευρωπαϊκά συμφέροντα που θέλουν την Τουρκία, όπως υπάρχουν και άλλα που ΔΕΝ την θέλουν. Γενικώς δεν είναι απλό...

Την Κύπρο νομίζω ότι θα την εφτυναν με τρόπο που να μη φαίνονται τα σάλια, αν αυτό θέλαν ξέκάθαρα... Και θα της έλεγαν, άμα σου αρέσει... Κι ούτε και μεις δε θα κάναμε κρα.
Απλά δεν είναι ξεκάθαρο.
Ποια ακριβώς διπλωματικά όπλα μας θεωρείς μοναδικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραστικά τις εξελίξεις;;

Όσο για το Ανάν, στην αρχή είχα ξεγελαστεί κι εγώ (μέχρι το 2004).
Μετά το 2004 όμως είμαι της άποψης ότι το παιγνίδι ήταν από αρκετά έως πολύ στημένο, κι ότι οι Τούρκοι το ήξεραν.
Αν πήγαν στο Ανάν, κι αν το συζητούν το θέμα, είναι γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Το ξέρουν ότι είναι παράνομοι στην Κύπρο, και ότι το έλυσαν το 74 είναι η δικαιολογία τους και αυτό που διαλέγουν να πιστεύουν.
Μετά από τόσα χρόνια κατοχή όμως, και έμφαση του εθνικισμού τους γύρω από την Κύπρο, και με τέτοιο εθνικιστικό χαρακτήρα που έχουν, ας πάει κάποιος Ερτογκαν ή όποιος άλλος να τους πει ότι πάει η Βόρια Κύπρος παιδιά, και θα δεις για πόσο τον κάνουν κιμά! :lol:Δε διαφωνώ.
Ο Ερντογάν όμως, παρά τον θρησκευτικό προσανατολισμό του κόμματός του προσπάθησε να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία του εθνικισμού/ανθελληνισμού στους κυκλους όπου καλλιεργείται. Το θέμα είναι γιατί δεν μπόρεσε τελικά :hmm:

YiannisM
28-11-06, 14:08
Διότι ο Ερντογκάν, όπως παλιότερα κι ο Ερμπακάν, είναι του Θρησκευτικού κόμματος.
Του μεγάλου πολιτικού εχθρού δηλαδή των Κεμαλιστών και της Στρατιωτικής κάστας που ουσιαστικά κυβερνάει και που είναι οι άνθρωποι των Δυτικών (ΗΠΑ) στην Τουρκία.

yiapap
28-11-06, 14:14
Διότι ο Ερντογκάν, όπως παλιότερα κι ο Ερμπακάν, είναι του Θρησκευτικού κόμματος.
Του μεγάλου πολιτικού εχθρού δηλαδή των Κεμαλιστών και της Στρατιωτικής κάστας που ουσιαστικά κυβερνάει και που είναι οι άνθρωποι των Δυτικών (ΗΠΑ) στην Τουρκία.ΟΚ... Και γιατί συμφέρει τις ΗΠΑ ή τη Μ.Βρετανία αυτό το εθνικιστικό και άρα ανθελληνικό και τελικά αντιευρωπαϊκό, αντιαμερικάνικο κλίμα;
"Κανονικά", θα έπρεπε να είναι αντίστροφα! Δηλαδή το στρατιωτικο κατεστημένο να είναι το φιλοευρωπαϊκό και φιλελληνικό και οι πορωμένοι, χαμηλής μόρφωσης μουσουλμάνοι να είναι οι εθνικιστές!
Εντάξει καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να έχεις και παρακράτος και δημοκρατία, αλλά γιατί αυτό το κατεστημένο δεν παίρνει μαθήματα "άσκησης εξουσίας με πλάγιους τρόπους" από το δυτικο κόσμο; Τόσα και τόσα μονοπάτια να διαβούν...:whistle:

YiannisM
28-11-06, 14:28
Οι Αμερικάνοι κι οι Βρετανοί καταρχήν, ποσώς κόπτωνται για του Τουρκικο ανθελληνισμό (ή τον Ελληνικό αντιτουρκισμό). Δεκάρα δε δίνουν αρκεί να ελέγχεται και να μην τους δημιουργεί προβλήματα (όπως πήγε να τους δημιουργήσει παλιότερα πριν το 74, και ακριβώς στην Κύπρο, και μάλιστα εν μέσω Ψυχρού Πολέμου).
Ίσως μάλιστα να τους βολεύει κιόλας αυτή η ελληνοτουρκική αντιπαλότητα, εφόσον έτσι και περισσότερα όπλα πουλούν, και το διαιρει και βασίλευε στην περιοχή λειτουργεί καλύτερα, αρκεί βέβαια να είναι ελεγχόμενη αντιπαλότητα και να μην ξεφεύγει!

Το Στρατιωτικό Κατεστημένο της Τουρκίας είναι φιλο-δυτικό και άρα και φιλο-ευρωπαϊκό. Έχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα...
Αν η Τουρκία μπει στην ΕΕ και γίνει πραγματική Δημοκρατία, τότε αυτό θα χάσει πολύ μεγάλο μέρος της δύναμης του!
Ο στρατός στην Τουρκία δεν είναι όπως εδώ, υπάλληλοι του Κράτους και διοριζόμενοι των πολιτικών... Εκεί είναι Κράτος εν Κράτει, με δική τους οικονομία, πλήρης εξουσίες, και -μέχρι πρότινος- πλήρη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας που ουσιαστικά κυβερνά στα κρίσιμα θέματα!

Αυτοί λοιπόν ήταν οι άνθρωποι των Αμερικανών στον ψυχρό πόλεμο... Και ήταν πολυτιμότατοί τους σύμμαχοι στο να ελέγχουν την περιοχή και τα Ουράλια, και σήμερα την Μ.Ανατολή (αν και με τις εισβολές του Μπους έχουν ψιλοξεπεραστεί πια)...
Αυτοί καλιεργούν τον εθνικισμό στην Τουρκία, και έίναι οι θεοί του Τούρκου εθνικιστή. Μέχρι πρότινος, αν μίλαγες κατά του Στρατού στην Τουρκία πήγαινες φυλακή. Είναι τόσο ιερός ο θεσμός, όσο εδώ ο ... Χριστόδουλος :lol: κι πολύ παραπάνω...

Δεν είναι εύκολο να ελιχθούν αυτοί σε Δυτικό Δημοκρατικό μοντέλο, διότι δεν είναι ένας και δυο αλλά ολόκληρη κάστα ανθρώπων!
Έτσι τους είχε φτιάξει ο Κεμάλ από παλιά (αν και με κάποιες αλλαγές σήμερα) και γι αυτό τους λέμε καμιά φορά και Κεμαλιστές...

Τουλάχιστον έτσι τα έχω καταλάβει εγώ...

yiapap
28-11-06, 14:54
Kι εγώ έτσι τα'χω καταλάβει. Όμως αυτό το μοντέλο του κράτους εν κράτει δεν ξέρω πόσο μπορεί να σταθεί στη μεταψυχροπολεμική περίοδο.
Γι αυτό και αναρωτιέμαι γιατί το ίδιο δεν αναμορφώνεται... Εκτός αν το κάνει με αργά βήματα (ξέρεις, 2 βήματα μπρος 1,99 βήματα πίσω).

YiannisM
28-11-06, 15:04
Κάτι ακόμα στο προηγούμενο που ρώτησες...

Οι Αμερικανοβρετανοί προτιμούν τελικά αυτό το στρατο-χάλι της Τουρκίας, διότι δεν έχουν εναλλακτική. Η εναλλακτική τους είναι οι Μουσουλμάνοι, οι οποίοι είναι μεν μεγάλη πλειοψηφία αλλά ΔΕΝ Ελέγχονται!
Οι στρατιωτικοί ελέγχονται περισσότερο, και μιλάνε πρακτικά, όπως και οι Δυτικοί. Είναι λοιπόν πολύ πιο αξιόπιστοι συνεργάτες.

Πώς να αναμορφωθεί αυτό το πράμα;... Σίγουρα σταδιακά, και άμα...

Από την άλλη κανείς Τούρκος με λίγο κουκούτσι μυαλό δε θέλει να πεί όχι στην ΕΕ. Ούτε οι στρατιωτικοί αλλά ούτε και οι μουσουλμάνοι.
Αφενός είναι τα πακέτα για να φτιάξουν την οικονομία τους, κι αφετέρου η πολιτική δύναμη για να προωθήσουν το ο,τιδήποτε ονειρεύονται μέσω της Ευρώπης την οποία (ελπίζουν) ότι θα ελέγχουν αρκετά ώς πλήρη μέλη λόγου του όγκου του κράτους τους και των πολύ σκληρών παζαριών στην κόψη του ξυραφιού που έχουν αποδείξει ότι είναι άσσοι!

Μην τους ακούς που λένε ΟΧΙ λοιπόν! Εγώ δεν τους πιστεύω καθόλου.
Νάζια κάνουν κατά τη γνώμη μου, ότι ορίστε κε Ευρωπαίοι που μας πληγώνετε για την παλιοΚύπρο (ή δεν ξέρω τί), και μας προσβάλετε το Turkishness όλη την ώρα, και έτσι τώρα δε σας θέλουμε ούτε εμείς κι εσείς θα χάσετε την τεράστια αγορά μας (το κελεπούρι :lol: )
Για να μάθετε!

yiapap
29-11-06, 12:15
Για να μάθετε!Παλιόπαιδα! :lol:

YiannisM
29-11-06, 12:53
Παλιόπαιδα! :lol:
ΛΟΛ :lol:

stelpas
30-11-06, 16:41
Δεν έχω τίποτε να χωρίσω με τους Τούρκους ή τους Τουρκοκυπρίους, αντίθετα μου είναι πολύ συμπαθείς, αλλά κάπου πρέπει να τραβαμε μια γραμμή όσον αφορά τις υποχωρήσεις που θα κάνουμε απέναντι στις εκάστοτε Τουρκικές κυβερνήσεις.

Η Κυπρος ειναι ανεξαρτητη ή οχι;Εαν η απαντηση ειναι ναι τοτε δεν καταλαβαινω αυτο το <<να τραβαμε...>>.Δεν ειμαι κυπριος,ελληνας ειμαι.Σαν ελληνας παραδεχομαι και χρεωνομαι τα λαθη της χουντας και γι αυτο ηθελα πολυ να μπει η κυπρος στην Ε.Ε με προσπαθειες των κυβερνησεων μου.Κατα καποιο τροπο η προσπαθεια αυτη ηταν εμπρακτη συγγνωμη.Ως εδω ομως.Θελω η χωρα μου να μπορει να σχεδιαζει το μελλον της χωρις να εξαρταται απο τα τερτιπια και την αδιαλαξια ηγετων αλλου κρατους(μας φτανουν η ΗΠΑ).Αποριψανε σχεδιο που ηταν ισως το καλυτερο ολων των εποχων επειδη,λεει,ειχε ατελειες.Το αποριψανε βρισκομενοι σε πολυ πλεονεκτικοτερη θεση,πολύπλευρα,απο τους Τ/Κ.Καιρος να αναλαβουν την ευθυνη των δικων τους πραξεων τωρα..

Εαν η απαντηση ειναι οχι τοτε ας ειπωθει ανοικτα πως κάποιοι θελουν την Κυπρο νομο της Ελλαδας.Η κουβεντα τοτε θα αλλαξει.

Chris2004
30-11-06, 17:20
Πολύ σωστός stelpas

yiapap
30-11-06, 18:28
Η Κυπρος ειναι ανεξαρτητη ή οχι;Εαν η απαντηση ειναι ναι τοτε δεν καταλαβαινω αυτο το <<να τραβαμε...>>.Δεν ειμαι κυπριος,ελληνας ειμαι.Σαν ελληνας παραδεχομαι και χρεωνομαι τα λαθη της χουντας και γι αυτο ηθελα πολυ να μπει η κυπρος στην Ε.Ε με προσπαθειες των κυβερνησεων μου.Κατα καποιο τροπο η προσπαθεια αυτη ηταν εμπρακτη συγγνωμη.Ως εδω ομως.Θελω η χωρα μου να μπορει να σχεδιαζει το μελλον της χωρις να εξαρταται απο τα τερτιπια και την αδιαλαξια ηγετων αλλου κρατους(μας φτανουν η ΗΠΑ).Αποριψανε σχεδιο που ηταν ισως το καλυτερο ολων των εποχων επειδη,λεει,ειχε ατελειες.Το αποριψανε βρισκομενοι σε πολυ πλεονεκτικοτερη θεση,πολύπλευρα,απο τους Τ/Κ.Καιρος να αναλαβουν την ευθυνη των δικων τους πραξεων τωρα..

Εαν η απαντηση ειναι οχι τοτε ας ειπωθει ανοικτα πως κάποιοι θελουν την Κυπρο νομο της Ελλαδας.Η κουβεντα τοτε θα αλλαξει.Είναι και ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Με το οποίο μας δένουν αν όχι δεσμοί αίματος τουλάχιστον ήθη, έθιμα και μια κοινή γλώσσα.
Το τι θα κάνει η Κύπρος μας αφορά άμεσα γιατί επηρρεάζει το τι θα κάνει η Τουρκία. Μη βλέπεις που εμείς τα μέτρα για την "καλή γειτνίαση" τα περιορίσαμε σε τουριστικά ταξιδάκια των στρατηγών εκατέρωθεν.

Επίσης stelpas αν δεν το καταλαβαίνεις (το "τραβάμε") και δεν θεωρείς ότι έχεις σχέση με τους Κύπριους αλλά θεωρείς ότι πρέπει να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο, τότε... μη ποιο ακριβώς δικαίωμα κρίνεις ότι το σχέδιο Ανάν ήταν για τους "άλλους" το καλύτερο όλων των εποχών; ;)

Τέλος... όση ευθύνη φέρουμε εμείς για τον Ιωαννίδη αλλή τόση φέρουν οι Ελληνοκύπριοι για τον Σαμσών και την ΕΟΚΑ Β'.

Το θέμα δεν είναι να τα χωρίσουμε σε "εμείς και αυτοί", το θέμα είναι να καταφέρουμε και οι τρεις Έλληνες, Κύπριοι, Τούρκοι να βρούμε μια λύση ή τέλος πάντων να φτάσουμε σε μια κατανόηση. Έχω σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το σχέδιο Ανάν θα έφερνε αυτή την προσέγγιση, έχω όμως την άποψη ότι η σημερινή Τουρκική αδιαλαξία θα πρέπει να σταματήσει. Η Τουρκία ως κράτος πρέπει να αλλάξει πολλούς θεσμούς και πολλές δομές στη χώρα της για να προσεγγίσει (εφόσον το επιθυμεί) την Ευρώπη. Ε, κάπου, κάποτε πρέπει να ξεκινήσει. Αν η αφορμή/αιτία είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμη καλύτερα!

stelpas
30-11-06, 21:44
Επίσης stelpas αν δεν το καταλαβαίνεις (το "τραβάμε") και δεν θεωρείς ότι έχεις σχέση με τους Κύπριους αλλά θεωρείς ότι πρέπει να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο, τότε... μη ποιο ακριβώς δικαίωμα κρίνεις ότι το σχέδιο Ανάν ήταν για τους "άλλους" το καλύτερο όλων των εποχών; ;)

Aν και δεν νομιζω πως για να κρινω το σχεδιο χρειαζεται να ειμαι ελληνας η κυπριος,αφου ετσι και αλλιως επιθυμια και των ελληνων και των κυπριων ηταν το προβλημα να λυθει με την βοηθεια του ΟΗΕ αρα θεωρητικα τουλαχιστον ολος ο κοσμος εχει δικαιωμα να κρινει,το δικαιωμα αυτο το παιρνω απ το γεγονος της υπαρξης ελληνικου στρατου εκει.Ελληνες κανουν την θητεια τους εκει αντι για τα συνορα της πατριδας τους.

Δεν δεχομαι η εξωτερικη πολιτικη της χωρας μου να σερνεται απο συναισθηματικους εκβιασμους.Το σχεδιο Αναν δεν εγινε αποδεκτο απο τις ακραιες και αδιαλακτες μεριες και των δυο πλευρων.Για αλλη μια φορα η μεριδα των ελληνων και των κυπριων που ηθελαν να δωσουν ευκαιρια στην συνύπαρξη χαρακτηριστικαν,διακριτικα,προδοτες.Θεωρω πως οι κυπριοι του νοτου δεν θελουν τους βορειους περισσότερο για λογους που άπτονται του ρατσισμου παρα οτιδηποτε αλλο.

Δεν θελω να συνεχισει η χωρα μου να τους δινει αλλοθι.Προσωπικα πιστευω πως η διχοτομηση πλεον ειναι η μοναδικη λυση.

YiannisM
01-12-06, 03:45

Εαν η απαντηση ειναι οχι τοτε ας ειπωθει ανοικτα πως κάποιοι θελουν την Κυπρο νομο της Ελλαδας.Η κουβεντα τοτε θα αλλαξει.
Καταρχήν δε νομίζω ότι η ανάμιξη της Ελλάδας στην Κύπρο ήταν μόνο το πραξικόμημα του Ιωαννίδη και του Σαμσών. Ήταν πολύ περισσότερα, και από παλαιότερα.

Κατά δεύτερον δε νομίζω ότι το να ασχολείται κάποιος με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο είναι άσχετο με τα (αμιγώς) ελληνικά θέματα.
Όχι μόνο για τους διαφόρων ειδών δεσμούς μας με τους Κυπριους, αλλά και γιατί είναι ένα θέμα που δείχνει την αντίληψη της Τουρκίας περί Δικαίου στην περιοχή, και άρα αφορά ΟΛΟΥΣ της τους γείτονες και ειδικά τους Ελληνες. Η περιγραφή σου " σερνεται απο συναισθηματικους εκβιασμους" νομίζω ότι υποβαθμίζει και ευτελίζει εντελλώς το ζήτημα...

Και κατά τρίτον, η αντίληψή σου ότι το σχέδιο Ανάν ήταν το καλύτερο όλων των εποχών κι είχε μόνο ατέλειες, είναι κατά τη γνώμη μου πέρα για πέρα λανθασμένη.
Ενώ όσο ακραίοι και αδιάλακτοι ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν ως προδότες εκείνους τους λίγους που ήθελαν το Ανάν, άλλο τόσο ακραία και αδιάλακτη είναι και η αντίληψη που θέλει όσους το απέρριψαν ως εθνικιστές, ρατσιστές και ... τουρκοφάγους!

YiannisM
01-12-06, 03:49
Θεωρω πως οι κυπριοι του νοτου δεν θελουν τους βορειους περισσότερο για λογους που άπτονται του ρατσισμου παρα οτιδηποτε αλλο.
Προσωπικά θεωρώ ότι οι κύπριοι του νότου θέλουν τους βόρειους (Τ/Κ), αλλά δε θέλουν να δώσουν Νόμιμο Δικαίωμα στην Τουρκία να τους την ξανακάνει ούτε και τους παράνομους εποίκους της στο νησί.

stelpas
04-12-06, 00:23
Η περιγραφή σου " σερνεται απο συναισθηματικους εκβιασμους" νομίζω ότι υποβαθμίζει και ευτελίζει εντελλώς το ζήτημα...

Και κατά τρίτον, η αντίληψή σου ότι το σχέδιο Ανάν ήταν το καλύτερο όλων των εποχών κι είχε μόνο ατέλειες, είναι κατά τη γνώμη μου πέρα για πέρα λανθασμένη.
Ενώ όσο ακραίοι και αδιάλακτοι ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν ως προδότες εκείνους τους λίγους που ήθελαν το Ανάν, άλλο τόσο ακραία και αδιάλακτη είναι και η αντίληψη που θέλει όσους το απέρριψαν ως εθνικιστές, ρατσιστές και ... τουρκοφάγους!

Δεν αντιλαμβανομαι γιατι ευτελιζει η αποψη περι συναισθηματικων εκβιασμων το θεμα.Κατα την γνωμη μου οι ηγετες δεν πρεπει να υποστηριζουν τις αποψεις τους με κλάματα αλλα με επιχειρηματα και περηφανεια.Μιλαω για τους Χριστοδουλους και τους Παπαδοπουλους.

Εχεις δικιο.Υπηρξαν καλυτερα σχεδια.Πολυ καλυτερα μαλιστα.Αποριφθηκαν ομως και βασικος πρωταγωνιστης αυτων των αποριψεων ηταν ο σημερινος προεδρος της Κυπρου.Το σχεδιο Αναν με βαση τις σημερινες συνθηκες ηταν οτι καλυτερο αφου η εισοδος του νησιου στην Ε.Ε θα λειτουργουσε ως δικλιδα ασφαλειας.Εκτος αν πιστευει κανεις πως οι Τουρκοι θα εκαναν εισβολη σε ευρωπαικο εδαφος.

ξαναλεω πως η μονη λυση τωρα,μετα και την τελευταια αποριψη, ειναι η διχοτομηση.Αυτο ισως δειχνει, μεταξυ των αλλων, την ανωριμοτητα και των βορειων και των νοτιων.Ομως ειναι ο μονος τροπος για να ζησουν αυτοι καλα και εμεις καλλίτερα.

efm01
04-12-06, 03:50
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση σας και το γεγονός οτι διεξάγεται σε ένα πολιτισμένο επίπεδο που δέν αναλώνεται σε εκατεροθεν ανταλαγές χαρακτηρισμών (προδότες-πατριώτες κλπ.) αν και το ζήτημα είναι ακόμη δύσκολο...
Πολύ σωστά και αυτά που αναφέρθηκαν για το νομικό καθεστός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, όσο και για το παράλογο των 'συντηρητικών-κεμαλικών' και των 'προοδευτικών-μουσουλμάνων' όπως αυτό εμφανίζεται στην πολιτική ζωή της τουρκίας (μιας χώρας γεμάτη αντιθέσεις).
Το πρόβλημα είναι οτι ο νομικός πολιτισμός (άρα και το παράνομο της τουρκικής κατοχής) καταλύεται απο τις πολεμικές πράξεις. Είναι μία πραγματικότητα! Δείτε τον τρόπο που λειτουργούν οι ΗΠΑ σε σχέση με τον ΟΗΕ στα ζητήματα που διαχειρίζονται στρατιωτικά. Όσο παράνομη και αν είναι η κατοχή δέν θα έλεγα οτι έχει ρεαλιστικό, πολιτικό αντίκρισμα στη σημερινή πραγματικότητα.
Πιστέυω οτι λύσεις για την Κύπρο θα υπήρχαν ΑΝ μπορούσε να λυθεί το ζήτημα των εποίκων που έχουν μεταφερθεί απο τα βάθη της ανατολίας στα κατεχόμενα. Αφαιρώντας την παράμετρο των εποίκων απο την εξίσωση, ακόμα και μία διζωνική λύση, θα οδηγούσε σε βάθος χρόνου στην επανένωση του νησιού.

efm01++

stelpas
04-12-06, 17:18
Πιστέυω οτι λύσεις για την Κύπρο θα υπήρχαν ΑΝ μπορούσε να λυθεί το ζήτημα των εποίκων που έχουν μεταφερθεί απο τα βάθη της ανατολίας στα κατεχόμενα. Αφαιρώντας την παράμετρο των εποίκων απο την εξίσωση, ακόμα και μία διζωνική λύση, θα οδηγούσε σε βάθος χρόνου στην επανένωση του νησιού.

efm01++

Ο εποικισμος ειναι ομως τωρα μια πραγματικοτητα.Με βαση και αυτο το δεδομενο γινεται προσπαθεια για συνεννοηση.

Επισης θελω να πω πως ο ελληνας αν θελει να σκεφτει αντικειμενικα(θελει..; ) θα πρεπει να σταματησει να πιστευει πως η Κυπρος ειναι ελληνικο νησι.Εαν δεν το κανει αυτο τοτε θα βλεπει το θεμα περισσοτερο συναισθηματικα παρα λογικα.Το μονο κοινο που εχω με τους κυπριους και οχι με αλλους ειναι η γλωσσα.Ειναι ενα αλλο κρατος με δικους του νομους και ηγετες.Με την δικη της ιστορια και κουλτουρα.Με δικη της μουσικη.

Εχω την ιδια πιθανοτητα να τρεχει "το ιδιο αιμα" στις φλεβες μου με εναν κυπριο οσο με εναν γειτονα βουλγαρο,αλβανο η ακομα και αιγυπτιο.

efm01
05-12-06, 03:58
Ο εποικισμος ειναι ομως τωρα μια πραγματικοτητα.Με βαση και αυτο το δεδομενο γινεται προσπαθεια για συνεννοηση.

Σωστά... Ποιά είναι όμως η διοικητική φόρμουλα που θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιη για τη κοινότητα που κατέχει τα 2/3 των εδαφών ενώ (ακόμα και με τους εποίκους) συγκεντρώνει το 75% του πληθυσμού? το 50-50 του Αναν με τη διαιτησία? Ρωτώ, γιατί έχουμε φέρει την συζήτηση σε μία πολύ ρεαλιστική βάση (αν και τα ζητήματα Ευρώπη-Τουρκία, Ελλάδα-Κύπρος έχουν κυρίως συναισθηματικό υπόβαθρο) που παραδόξως παραβλέπει το διακαίωμα της πλειοψηφίας να αποφασίζει.

Μία κίνηση απο την πλευρά της τουρκίας όπως αυτή της απόσυρσης των εποίκων (που είναι και καμμένο χαρτί πλέον) πιστέυω οτι θα έφερε τους Κύπριους στο τραπέζι ακόμα και για το 50-50, αλλά δέν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολιτικοί που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τέτοια σχέδια.

efm01++

stelpas
05-12-06, 15:48
Δεν διαβασα το σχεδιο Αναν.Τα βασικα του μονο οπως αυτα εγιναν γνωστα.Η εντυπωση που μου δημιουργηθηκε ηταν πως ειχε θετικα(επιστροφη εδαφων π.χ) και αρνητικα που ομως σε βαθος χρονου θα μπορουσαν να διευθετηθουν.Αλλωστε ηταν ενα σχεδιο που εκ των προτερων ηξεραν(οι καλοπροαίρετοι) πως δεν θα ηταν τελειο για καμμια πλευρα.Ηξεραν πως το ζητουμενο ηταν να αποτελεσει γερη βαση ωστε μελλοντικα να βελτιωθει μεσα απο την συνύπαρξη και την συμετοχη στην Ε.Ε.

Το σχεδιο Αναν ειναι παρελθον.Η κατασταση τωρα πιστευω,πως εχει φτασει σε τετοιο σημειο που εχει κουρασει τους παντες.Δεν θα πρεπει να υποτιμαμε και τα ιδοτελη-οικονομικα συμφεροντα των νοτιων.Τουρισμος,ξενοδοχεια,κεντρα διασκεδασης κλπ μαλλον δεν βλεπουν με καλο ματι το ανοιγμα μιας τουριστικης αγορας στον βορρα.Εχω την εντυπωση πως τα συμφεροντα αυτα παιζουν με τα συναισθηματα των πολιτων.

efm01
06-12-06, 20:10
...και εγώ δέν το θυμάμαι πλέον με ακρίβεια το σχέδιο του ΟΗΕ, αλλά σε νομοθετικό, εκτελεστικό και δικαστικό επίπεδο έδινε ένα 50-50 σε ελληνο-τουρκο κύπριους, ενώ προέβλεπε και διαιτησία (αγγλική?!) για την άρση των αδιεξόδων!
Νομίζω οτι η τουρκία το έχει χάσει το ζήτημα κύπρος γιατί:
α. κατέχει το 1/3 του νησιού χωρίς δυνατότητα επέκτασης (ακόμα και το σχέδιο ανάν προέβλεπε μικρής έκτασης επιστροφές εδαφών).
β. Με τις υπάρχουσες συνθήκες (οικονομική ευημερία στο νότο-πείνα στον βορρά/στην eu οι μέν, σε διεθνές εμπάρκο οι δε) ο πληθυσμός των κυπρίων τείνει να αυξάνεται ενώ των τούρκων να μειώνεται ενώ βρίσκονται ήδη σε ένα 77%-18%. Συνυπολογίζοντας και την αδυναμία της τουρκίας να προχωρήσει αυτή τη στιγμή σε μεγάλες μετακινήσεις εποίκων λόγο της διεθνοποίησης του προβλήματος. Θα έλεγα οτι... δύσκολα τα βλέπω για τους τούρκους...

Αυτός είναι και ο λόγος πιστέυω που οι κύπριοι θα ήθελαν άλλα 50 χρόνια το ίδιο καθεστός για να οδηγήσουν τους τούρκους στην εξαφάνιση 'με το βαμβάκι'! Αναμφίβολα είναι και οι βραχυχρόνιοι οικονομικοί στόχοι που ανέφερες, αλλα νομίζω κυρίως είναι αυτό.

Βέβαια οι φίλοι ΟΗΕ τρέχουν να ρυθμίσουν το κυπριακό για το καλό του κόσμου και πιθανόν με αυτά που διαβάζω για 18μηνο πάγωμα των ενταξιακών της τουρκίας (αλήθεια 18 πολύ δέν είναι? πότε έχουν εκλογές οι τούρκοι??)μάλλον θα έχουμε και νεότερα στο θέμα.

efm01++

Jim Slip
08-12-06, 12:52
Μία κίνηση απο την πλευρά της τουρκίας όπως αυτή της απόσυρσης των εποίκων (που είναι και καμμένο χαρτί πλέον) πιστέυω οτι θα έφερε τους Κύπριους στο τραπέζι ακόμα και για το 50-50.

Φοβερά ρεαλιστικό αυτό που λες. Μα είναι δυνατόν; Μιλάμε για φαντασιακές καταστάσεις, έλεος, χαχαχαχαχ.

edge_xania
08-12-06, 12:55
Βρηκα στη Wikipedia τις κυριες ενστασεις των Κυπριων και ευτυχως ου ειχαν πολιτικους και ειπαν οχι...
Αν γινοταν στην Ελλαδα θα παιρνουσε μονο απο Βουλη και ολοι ξερουμε τι σημαινει αυτο...
Μιλαμε οτι το σχεδιο τους υποβαθμιζει πληρως και δινει υπερβολικες εξουσιες σε Τουρκοκυπριους και παρανομους εποικους...

Here's a link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Annan_Plan

stelpas
08-12-06, 16:36
Βρηκα στη Wikipedia τις κυριες ενστασεις των Κυπριων και ευτυχως ου ειχαν πολιτικους και ειπαν οχι...
Αν γινοταν στην Ελλαδα θα παιρνουσε μονο απο Βουλη και ολοι ξερουμε τι σημαινει αυτο...
Μιλαμε οτι το σχεδιο τους υποβαθμιζει πληρως και δινει υπερβολικες εξουσιες σε Τουρκοκυπριους και παρανομους εποικους...

Here's a link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Annan_Plan

Exεις στο μυαλο σου καμμια ιδεα για το ποια λυση,σε γενικες γραμμες,θα ηταν καλυτερη;

Δεν μιλαω για τουρκους.Μιλαω για τους κατοικους του βορειας πλευρας της Κυπρου που και οι τουρκοι και οι ελληνες αλλα και οι νοτιοι δεν τους εχουν φερθει με τον καλυτερο τροπο.

Συνεχιζεις να βλεπεις την Κυπρο σαν κομματι της ελληνικης επικρατειας και αυτο,κατα την γνωμη μου,ειναι κακκος οδηγος.

Δυστυχως και πολλοι ελληνες ιδιωτες και πολιτικοι που αυτοπροσδιοριζονται αριστεροι με ανθρωπιστικες ευαισθησιες σκεφτονται εχοντας την ιδια λογικη.Για να μην πω για τους αντιπροσωπους του θεου της αγαπης....

edge_xania
08-12-06, 17:08
Δηλαδη εσυ λες τωρα οτι αν καποιος κανει ντου στην Σκοπελο και σου παρει το σπιτι και δεν σε αφηνει να μεινεις, πας και το ξαναζητας μετα απο 30 χρονια και ερχονται οι δικηγοροι και σου λενε τον π***ο...
Ειπαμε μπορει να θελουμε να υπαρξει λυση αλλα μην μας πουν και μ****ες...
Και αστα αυτα, οι εποικοι που δεν θα φυγουν..?Δηλαδη το 18% του νησιου θα εξουσιαζει το υπολοιπο 82%..?Τι σχεση εχει η Ελλαδα τωρα...?
ή ειμαστε Σουηδοι και δεν το ξερω...
Διαβασε καλυτερα τους ορους και θα δεις οτι εχουν υπερ-εξουσιες οχι μονο στις τουρκικες περιοχες αλλα και στις ελληνικες...

edge_xania
08-12-06, 17:11
Και παραθετω και ενα "αντικειμενικο" αρθρο απο μια τεραστια εφημεριδα για να δεις με ποιους προσπαθουν να συννενοηθουν...

Editorial: Turkey gives its EU ambitions a chance

Published: December 8 2006 02:00 | Last updated: December 8 2006 02:00

Turkey needs the European Union and the EU needs Turkey. The stakes are so high that no trifling dispute should divide Ankara from Europe. That is why it is good news that Recep Tayyip Erdogan, Turkey's prime minister, appears to have offered the EU an olive branch in a bid to bring to an end a bad-tempered spat over Cyprus.

Europe's governments should now seize the opportunity and respond generously. Otherwise, in what would be an act of myopic folly, the EU is virtually certain to freeze a large part of Ankara's membership negotiations at a summit next week.

The facts of the matter would be absurd if they were not so important, since they concern a limited amount of agricultural produce and a large helping of amour propre for a small island in the Mediterranean.

The EU says Turkey has failed to open up its ports to ships from the internationally recognised Greek Cypriot government. Ankara replies that the EU has failed to live up to its promises to end the isolation of the Turkish Cypriot north of the island - because of a persistent Greek Cypriot veto.

Both sides accuse each other of bad faith. Mr Erdogan is also all too aware that the vast majority of Turkish voters wants Ankara to take a tough stance. In Cyprus, President Tassos Papadopoulos appears ever less inclined to negotiate at all. But unless a deal is found by the end of next week, it is the EU that will punish Turkey rather than the other way around.

Faced with such an impossible situation, Mr Erdogan has shown his mettle, watering down Ankara's conditions on reaching an accommodation with Cyprus. He still needs to clarify his offer - and should remember that opening Turkish ports falls far short of giving diplomatic recognition to the Greek Cypriot government.

The next step is up to the EU. The bloc has been committed to closer relations with Turkey since 1963 and to Turkish membership since 1999. But as the mood in Europe has become more insular, more hostile to enlargement and more nervous about Islam, some governments have backtracked. Politicians from France, Germany, Austria and the Netherlands have sometimes used Cyprus's complaints as cover for their own hostility to Turkish membership. That is unacceptable.

Instead, EU governments shoulduse all means at their disposal to push Cyprus to participate fully in the quest for a comprehensive settlement for the island. It is absurd that in 2006 United Nations peacekeepers should still be patrolling an internal boundary within the EU. It is unconscionable that a community within the bloc - Turkish Cypriots - should be denied the rights of membership. Last night it seemed clear that Mr Erdogan had at thevery least softened his country's stance on a highly sensitive subject. To avoid disaster, the EU needs to meet himhalf way.

Copyright The Financial Times Limited 2006
http://www.ft.com/cms/s/3e34a776-8661-11db-86d5-0000779e2340,_i_rssPage=063fb9c2-3000-11da-ba9f-00000e2511c8.html

efm01
08-12-06, 17:25
Φοβερά ρεαλιστικό αυτό που λες. Μα είναι δυνατόν; Μιλάμε για φαντασιακές καταστάσεις, έλεος, χαχαχαχαχ.

θα σχολιάσω το πρώτο κομμάτι JimSlip, πρίν το έλεος και τα χαχαχα...

Στο μήνυμα στο οποίο αναφέρεσαι γράφω επίσης:
"...αλλά δέν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολιτικοί που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τέτοια σχέδια" επίσης εξηγώ και το γιατί θα μπορούσε κατα τη γνώμη μου αυτό να αποτελέσει πολιτικό ελιγμό (ο χρόνος μετρά υπέρ των ελληνο-κυπρίων)... Καμιά 20αριά χρόνια ακόμα και το μόνο που θα έχουν να αποσύρουν απο την βόρεια κύπρο θα είναι τα συντρίμια τους...

ps. είδες την αντίδραση της Κύπρου στο 1λιμάνι+1 αεροδρόμιο? χρόνο θέλουν στην παρούσα φάση οι κύπριοι...

efm01
08-12-06, 17:50
Και παραθετω και ενα "αντικειμενικο" αρθρο απο μια τεραστια εφημεριδα για να δεις με ποιους προσπαθουν να συννενοηθουν...

Εντυπωσιακό το άρθρο edge. Δεν το περίμενα απο τους φίλους μας τους εγγλέζους ?!!...

## Καλό θα ήταν να μήν ανεβάζουμε τους τόνους φραστικά γιατί το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον. Δηλ. "πώς μπορείς να εξασφαλίσεις τη βιωσιμότητα μίας μειονότητας, χωρίς να προσβάλεις θεσμικά την πλειοψηφία, εν μέσω μίας αντιπαλότητας όπως αυτής ανάμεσα σε ελληνο-τουρκο κύπριους". Καταθέστε προτάσεις μαζί με τα σχόλια... ##

edge_xania
08-12-06, 17:59
Και ειναι και editorial...
Divide and Conquer σε ολη του την μεγαλοπρεπεια...

Οσο για το θεμα που θετεις ειναι σαν να προσπαθουμε να τετραγωνισουμε τον κυκλο...
Περιμενω να ακουσω και εγω αποψεις μηπως και μου ερθει εμπνευση...

stelpas
08-12-06, 21:30
Δηλαδη εσυ λες τωρα οτι αν καποιος κανει ντου στην Σκοπελο και σου παρει το σπιτι και δεν σε αφηνει να μεινεις, πας και το ξαναζητας μετα απο 30 χρονια και ερχονται οι δικηγοροι και σου λενε τον π***ο...
Ειπαμε μπορει να θελουμε να υπαρξει λυση αλλα μην μας πουν και μ****ες...
Και αστα αυτα, οι εποικοι που δεν θα φυγουν..?Δηλαδη το 18% του νησιου θα εξουσιαζει το υπολοιπο 82%..?Τι σχεση εχει η Ελλαδα τωρα...?
ή ειμαστε Σουηδοι και δεν το ξερω...
Διαβασε καλυτερα τους ορους και θα δεις οτι εχουν υπερ-εξουσιες οχι μονο στις τουρκικες περιοχες αλλα και στις ελληνικες...

Μηπως λαικιζεις λιγο;

Οσο για ιδεες και αποψεις για την Κυπρο την αποψη την ειπα πιο πανω.Διχοτομηση.

edge_xania
09-12-06, 00:48
Για μια ακομα φορα η ζωη μιμηται την τεχνη...

YiannisM
10-12-06, 17:43
Κατά δεύτερον δε νομίζω ότι το να ασχολείται κάποιος με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο είναι άσχετο με τα (αμιγώς) ελληνικά θέματα.
Όχι μόνο για τους διαφόρων ειδών δεσμούς μας με τους Κυπριους, αλλά και γιατί είναι ένα θέμα που δείχνει την αντίληψη της Τουρκίας περί Δικαίου στην περιοχή, και άρα αφορά ΟΛΟΥΣ της τους γείτονες και ειδικά τους Ελληνες. Η περιγραφή σου " σερνεται απο συναισθηματικους εκβιασμους" νομίζω ότι υποβαθμίζει και ευτελίζει εντελλώς το ζήτημα...

Δεν αντιλαμβανομαι γιατι ευτελιζει η αποψη περι συναισθηματικων εκβιασμων το θεμα.Κατα την γνωμη μου οι ηγετες δεν πρεπει να υποστηριζουν τις αποψεις τους με κλάματα αλλα με επιχειρηματα και περηφανεια.Μιλαω για τους Χριστοδουλους και τους Παπαδοπουλους.
Την ευτελίζει, διότι ουσιαστικά παρουσιάζει την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν το 2004 ως απλό συναισθηματικό εκβιασμό και πείσματα, και ως ανόητο τσαμπουκά χωρίς νόημα.
Δεν ήταν όμως έτσι τα πράματα, παρότι κάποιοι έτσι το παρουσιάζουν.

Το Ανάν έδινε νόμιμο δικαίωμα στον τωρινό ΠΑΡΑΝΟΜΟ κατακτητή του μισού νησιού να επέμβει και στο υπόλοιπο μισό μεθαύριο, και μάλιστα ΝΟΜΙΜΑ. Δε μιλάμε για κάποιον άλλον, για κάποιον που έχει υπάρξει σωστός στην Κύπρο, αλλά για τον σημερινό παράνομο εκεί μιλάμε ότι του έδινε τέτοιο δικαίωμα στο μέλλον (επεκτείνοντας το παλαιότερο δικαίωμα εγγυητή που υπήρχε ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία, και Βρετανία).
Αρκεί να υπήρχε κρίση, η οποία εύκολα θα μπορούσε να δημιουργεί υπό κάποιες προϋποθέσεις κι εφόσον θα υπήρχε η πρόθεση (που βλέπουμε και τώρα πόσο δεν το κουνάνε με τίποτα από κει!).
Και για να μην πάμε καν μακριά τη σκέψη μας, σε μια περίοδο κρίσης δηλαδή που δεν εκλείπουν κιόλας από την περιοχή, οι Ε/Κ ΔΕ θα είχαν καν το Κράτος και το Λόγο όπως έχουν σήμερα, αφού το Ανάν προέβλεπε την κατάλυση της σημερινής ΚΔ και παρείχε πολύ λιγότερες (έως καθόλου) εγγυήσεις από αυτές που ήδη έχουν για τα εδάφη που τους έχουν απομείνει τουλάχιστον!
Κι όλα αυτά χωρίς τυπικές εγγυήσεις.

Η διχοτόμηση τώρα που βλέπεις ώς μόνη λύση, στην πραγματικότητα δεν είναι λύση. Όχι μόνο για τους Κύπριους, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Πέρα από τα τεράστια νομικά προβλήματα με τις περιουσίες και αποζημιώσεις του 1/3 του πληθυσμού που συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτά και που συνεχίζουν να διεκτικούνται σε ευρωπαίκά δικαστήρια ακόμα και σήμερα, θα περνούσε κάλιστα και το μύνημα ότι σε αυτή τη γωνιά του κόσμου με μια εισβολούλα την κατάλληλη στιγμή και με λίγο κουκουρούκου στον ΟΗΕ για 30 χρόνια, και με μια παραβιασούλα της Γενεύης που καταδικάζει σαφέστατα τον εποικισμό στρατιωτικά κατεχόμενων εδαφών και διωγμούς των ντόπιων, ο καθένας με λίγα όπλα παραπάνω θα μπορούσε να ονειρεύεται αλλαγές συνόρων κατά πώς του καπνίσει...
Και αν δεν περνούσε αυτό το μύνημα στον καθένα, θα περνούσε μάλλον σίγουρα σε αυτούς που θα τα είχαν καταφέρει στην Κύπρο και που έχουν τον τρόπο (και τα όπλα). Στους Τούρκους στρατηγούς και στο συνάφι τους δηλαδή.

YiannisM
10-12-06, 17:59
Σωστά... Ποιά είναι όμως η διοικητική φόρμουλα που θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιη για τη κοινότητα που κατέχει τα 2/3 των εδαφών ενώ (ακόμα και με τους εποίκους) συγκεντρώνει το 75% του πληθυσμού? το 50-50 του Αναν με τη διαιτησία? Ρωτώ, γιατί έχουμε φέρει την συζήτηση σε μία πολύ ρεαλιστική βάση (αν και τα ζητήματα Ευρώπη-Τουρκία, Ελλάδα-Κύπρος έχουν κυρίως συναισθηματικό υπόβαθρο) που παραδόξως παραβλέπει το διακαίωμα της πλειοψηφίας να αποφασίζει.

Μία κίνηση απο την πλευρά της τουρκίας όπως αυτή της απόσυρσης των εποίκων (που είναι και καμμένο χαρτί πλέον) πιστέυω οτι θα έφερε τους Κύπριους στο τραπέζι ακόμα και για το 50-50, αλλά δέν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολιτικοί που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τέτοια σχέδια.

efm01++
Η μόνη λύση για επανένωση των Κυπρίων θα περιλάμβανε:

1ον- Κλωτσιά στους πισινούς Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και Αμερικής. Εμείς οι 4 τους κλείσαμε το σπίτί στο περελθόν από διαφορετική σκοπιά ο καθένας, και θα πρεπε να απαγορευτεί η οποιαδήποτε ανάμιξη και των τεσσάρων εκεί, για 200 χρόνια τουλάχιστον!

2ον- Κατάργηση της Ε/Κ και Τ/Κ ιδιότητας και των κοινοτήτων, και ανάδειξη της κοινής Κυπριακής ιδιότητας για όλους.
Αυτά τα δικοινοτικά που λένε, δε νομίζω ότι μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί η καθε κοινότητα δυσπιστεί για την άλλη και έτσι τραβάει και τον "μπαμπά" της μαζί, εμάς και τους Τούρκους δηλαδή! Που έχουμε και οι δυο τα δικά μας συμφέροντα, και κάθε λόγο να τους αναύουμε τα αίματα όποτε μας βολεύει και μετά να σφυρίζουμε αδιάφορα... :whistle:

stelpas
10-12-06, 22:38
Η μόνη λύση για επανένωση των Κυπρίων θα περιλάμβανε:

1ον- Κλωτσιά στους πισινούς Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και Αμερικής. Εμείς οι 4 τους κλείσαμε το σπίτί στο περελθόν από διαφορετική σκοπιά ο καθένας, και θα πρεπε να απαγορευτεί η οποιαδήποτε ανάμιξη και των τεσσάρων εκεί, για 200 χρόνια τουλάχιστον!

2ον- Κατάργηση της Ε/Κ και Τ/Κ ιδιότητας και των κοινοτήτων, και ανάδειξη της κοινής Κυπριακής ιδιότητας για όλους.
Αυτά τα δικοινοτικά που λένε, δε νομίζω ότι μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί η καθε κοινότητα δυσπιστεί για την άλλη και έτσι τραβάει και τον "μπαμπά" της μαζί, εμάς και τους Τούρκους δηλαδή! Που έχουμε και οι δυο τα δικά μας συμφέροντα, και κάθε λόγο να τους αναύουμε τα αίματα όποτε μας βολεύει και μετά να σφυρίζουμε αδιάφορα... :whistle:

Εγω συμφωνω με τα παραπανω.Ομως θεωρω πιο ευκολο την λυση της διχοτομησης γιατι δεν υπαρχει περιπτωση αυτοι που σκεφτονται αποικιοκρατικα σε ολες τις πλευρες να δεχτουν να μην εχουν λογο στην Κυπρο.Αλλωστε δεν τσακωνονται Τουρκια,Ελληνες και Αγγλοι για τα ανθρωπινα δικαιωματα εκει κατω.Ετσι λενε για να δικαιολογηθουν στους πολιτες.

@ ADSLgr.com All rights reserved.