PDA

Επιστροφή στο Forum : 2 Λειτουργικά σε δύο δίσκους, ΑΠΟΡΙΕΣ.

Skakinen
29-11-12, 23:18
Στο pc μου υπάρχουν τρεις σκληροί δίσκοι. Ας τους ονομάσουμε όπως φαίνονται στο BIOS (εικ):
- Third IDE Master 160GB (από αυτόν εκκινεί το pc)
- Third IDE Slave 640GB (για αποθήκευση)
- Fourth IDE Master 160GB (για αποθήκευση)

Αυτό που θέλω, είναι να εγκαταστήσω λειτουργικό στον Fourth IDE Master 160GB για να εκκινώ από αυτόν και αργότερα να μετατρέψω αυτόν που εκκινεί τώρα (Third IDE Master 160GB) σε αποθηκευτικό.

Οι απορίες μου:
1. πρέπει να γίνει format στο δίσκο αυτό (Fourth IDE Master 160GB) για να εγκατασταθεί λειτουργικό;
2. αν θυμάμαι καλά, για την εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει εκκίνηση από το δισκάκι των Windows και μέσα από εκεί θα επιλέξω σε ποιόν δίσκο θα εγκαταστεθεί το λειτουργικό. Είναι σωστό αυτό;
3. αφού είναι ήδη Master (ο Fourth IDE Master 160GB), είναι αρκετό να τον ορίσω στο BIOS (στο Boot Device Priority) ως 1st Boot Device, χωρίς να αλλάξω συνδεσμολογία στη μητρική. Αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας το manual (εικ). Είναι έτσι;
4. πρέπει να εγκαταστήσω στο δίσκο αυτόν, όλους τους drivers της μητρικής, της κάρτας γραφικών κλπ;
5. αφού οι δύο 160άρηδες δίσκοι είναι Master (είναι συνδεδεμένοι στις υποδοχές SATA1, SATA2 της μητρικής), θα μπορώ στην εκκίνηση, να ορίζω στο BIOS, από ποιόν θέλω να εκκινεί το pc, είναι σωστό αυτό;

Αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω, σας παρακαλώ φωτίστε με.

Ευχαριστώ

cranky
29-11-12, 23:26
Αφού οι δίσκοι σου είναι sata, οι έννοιες «master» και «slave», δεν υφίστανται.
Κατα τα άλλα :
Μπορείς να πάρεις ένα image του τωρινού σου «C :\» με το Acronis True Image (http://www.whatsabyte.com/P1/Acronis_image.htm), και να το μεταφέρεις σε όποιο δίσκο θέλεις.
Εννοείται, οτι θα τον βάλεις πρώτο στη λίστα του boot order.

Skakinen
29-11-12, 23:45
Μπορείς να πάρεις ένα image του τωρινού σου «C :\» με το Acronis True Image (http://www.whatsabyte.com/P1/Acronis_image.htm), και να το μεταφέρεις σε όποιο δίσκο θέλεις.

Όχι, δεν θέλω Image διότι έτσι θα μεταφερθούν ''αμαρτίες'' που δεν θέλω να επαναλάβω.
Θέλω η εγκατάσταση να είναι καθαρή, από μηδενική βάση.

biggeo65
30-11-12, 01:40
Στο pc μου υπάρχουν τρεις σκληροί δίσκοι. Ας τους ονομάσουμε όπως φαίνονται στο BIOS (εικ):
- Third IDE Master 160GB (από αυτόν εκκινεί το pc)
- Third IDE Slave 640GB (για αποθήκευση)
- Fourth IDE Master 160GB (για αποθήκευση)

Αυτό που θέλω, είναι να εγκαταστήσω λειτουργικό στον Fourth IDE Master 160GB για να εκκινώ από αυτόν και αργότερα να μετατρέψω αυτόν που εκκινεί τώρα (Third IDE Master 160GB) σε αποθηκευτικό.

Οι απορίες μου:
1. πρέπει να γίνει format στο δίσκο αυτό (Fourth IDE Master 160GB) για να εγκατασταθεί λειτουργικό;
2. αν θυμάμαι καλά, για την εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει εκκίνηση από το δισκάκι των Windows και μέσα από εκεί θα επιλέξω σε ποιόν δίσκο θα εγκαταστεθεί το λειτουργικό. Είναι σωστό αυτό;
3. αφού είναι ήδη Master (ο Fourth IDE Master 160GB), είναι αρκετό να τον ορίσω στο BIOS (στο Boot Device Priority) ως 1st Boot Device, χωρίς να αλλάξω συνδεσμολογία στη μητρική. Αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας το manual (εικ). Είναι έτσι;
4. πρέπει να εγκαταστήσω στο δίσκο αυτόν, όλους τους drivers της μητρικής, της κάρτας γραφικών κλπ;
5. αφού οι δύο 160άρηδες δίσκοι είναι Master (είναι συνδεδεμένοι στις υποδοχές SATA1, SATA2 της μητρικής), θα μπορώ στην εκκίνηση, να ορίζω στο BIOS, από ποιόν θέλω να εκκινεί το pc, είναι σωστό αυτό;

Αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω, σας παρακαλώ φωτίστε με.

Ευχαριστώ

1) Format δεν χρειάζεται ,ο δίσκος είναι ήδη έτοιμος αφού έχει δεδομένα.
Εκτός κι αν είναι σε FAT32 ,καιθέλεις να περάσεις WIN 7.0, οπότε τον κάνεις format σε NTFS.

2) Σωστά, ξεκινάς από το δισκάκι των Windows και ορίζεις τον δίσκο που θα γίνει εγκατάσταση.
Και ήδη στο BIOS είναι ορισμένα σαν πρώτο και δεύτερο τα DVD, οπότε δεν χρειάζεται προς το παρόν να αλλάξεις κάτι.

3)Ναι μπορείς, απλά με αλλαγή στο BIOS να τον κάνεις πρώτη συσκευή εκκίνησης,
χωρις να αλλάξεις συνδεσμολογία στην μητρική.

4) Από την στιγμή που μιλάς για καθαρή εγκατάσταση, πρέπει να τα περάσεις όλα από την αρχή.
Drivers μητρικής, κάρτας γραφικών κλπ. θα γίνουν ξανά εγκατάσταση.

5) Είναι σωστό μόνο αν και οι δύο σκληροί περιέχουν λειτουργικό.
Αλλά αν κάνεις την εγκατάσταση στον Fourth IDE Master ,
χωρίς να σβύσεις το λειτουργικό από τον Τhird IDE Master ,
θα δημιουργήσει και οθόνη εκκίνησης, για να επιλέγεις σε ποια Windows θέλεις να μπείς.

Όταν βάλεις το DVD των Windows και ξεκινήσεις τον υπολογιστή,
στην οθόνη που θα σου βγάλει για να επιλέξεις δίσκο,
πρόσεξε πποιόν δίσκο θα επιλέξειςμ, μια που οι δυο 160 GB, είναι ίδιοι.
Μην σβύσεις καταλάθος αυτόν που έχει ήδη τα Windows.

Υ.Γ. Σκέφτεσαι να αλλάξεις συνδεσμολογία, να κάνεις τον WD6400ΑΑΚS master,
(να τον συνδέσεις σε κόκκινη υποδοχή στην μητρική), να τον χωρίσεις σε δυο κομμάτια,
και να εγκαταστήσεις τα Windows εκεί;

Το αναφέρω σαν σκέψη μια που ο WD6400AAKS είναι SATA 2 Blue,
κι έχει θεωρητικά διπλάσια ταχύτητα από τους άλλους δύο

Skakinen
30-11-12, 09:31
Υ.Γ. Σκέφτεσαι να αλλάξεις συνδεσμολογία, να κάνεις τον WD6400ΑΑΚS master,
(να τον συνδέσεις σε κόκκινη υποδοχή στην μητρική), να τον χωρίσεις σε δυο κομμάτια,
και να εγκαταστήσεις τα Windows εκεί;

Το αναφέρω σαν σκέψη μια που ο WD6400AAKS είναι SATA 2 Blue,
κι έχει θεωρητικά διπλάσια ταχύτητα από τους άλλους δύο

Στον 640 έχω αποθηκευμένα πάρα πολλά δεδομένα. Αυτός πρέπει να μείνει η ''αποθήκη'' του συστήματος.

cranky
30-11-12, 11:55
Όταν βάλεις το DVD των Windows και ξεκινήσεις τον υπολογιστή,
στην οθόνη που θα σου βγάλει για να επιλέξεις δίσκο,
πρόσεξε πποιόν δίσκο θα επιλέξειςμ, μια που οι δυο 160 GB, είναι ίδιοι.
Μην σβύσεις καταλάθος αυτόν που έχει ήδη τα Windows.
Πολύ σημαντικό. :oneup:
Και, καλύτερα, να αποσυνδέσεις απο το σύστημα τον 640.

Skakinen
30-11-12, 18:33
Σκέφτηκα και κάτι άλλο και θα ...καταχραστώ λίγο ακόμη τη βοήθειά σας.
Μου ήρθε η φλασιά λοιπόν να πάρω έναν SSD μόνο για το λειτουργικό και 2-3 άλλους SATA (τους έχω ήδη) για τα δεδομένα. Σε αυτή την περίπτωση, μήπως υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας αφού ο SSD (με το λειτουργικό) θα ψάχνει τα δεδομένα σε άλλους δίσκους και όχι στον εαυτό του; Υπόψην ότι οι άλλοι δίσκοι (αυτοί που έχω τώρα) είναι: SATA οι δύο 160 GB και SATA II ο 640 GB.
Όλοι αυτοί οι δίσκοι (SSD, SATA, SATA II) θα συνεργάζονται αρμονικά στη μητρική μου;
Υποθέτω ότι πιθανή αύξηση της RAM (σε 2 ή 3 Gb αντί 1 Gb) θα έκανε ακόμη καλύτερα τα πράγματα.

Η μητρική μου είναι αυτή (http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5AD2E_Premium/).

Τι λέτε;

biggeo65
30-11-12, 18:51
Τι λειτουργικό έχεις; Windows 7;

Skakinen
30-11-12, 18:56
Έχω Win Xp και σκέφτομαι να δοκιμάσω τα Win 7 στον άλλο δίσκο, και αν παίξουν καλά, θα τα καθιερώσω.

Το σύστημά μου είναι με:
Pentium 4, 3.00 Ghz
RAM 1Gb
VGA nVidia Geforce 6200 128 Mb

Βασικά τη RAM φοβάμαι μήπως δεν ανταποκριθεί.

biggeo65
30-11-12, 19:53
Έχω Win Xp και σκέφτομαι να δοκιμάσω τα Win 7 στον άλλο δίσκο, και αν παίξουν καλά, θα τα καθιερώσω.

Το σύστημά μου είναι με:
Pentium 4, 3.00 Ghz
RAM 1Gb
VGA nVidia Geforce 6200 128 Mb

Βασικά τη RAM φοβάμαι μήπως δεν ανταποκριθεί.

Σημαντικό ρόλο παίζει το λειτουργικό για τις ρυθμίσεις που θα κάνεις,
αν αποφασίσεις να βάλεις SSD.

Aν βάλεις SSD θα πρέπει να:
Α) Να συνδεθεί σε κόκκινη υποδοχή SATA.

B)Να εγκαταστήσεις το λειτουργικό που θέλεις,
Γ) Να γυρίσεις από το BIOS τους δίσκους σε AHCI mode. (δες σελ. 4-15 &4-16 (http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5AD2-E%20Premium/e1792_p5ad2-e_premium.pdf)στο εγχειρίδιο)

Δ) Από την στιγμή που η μητρική υποστηρίζει AHCI, αν βάλεις SSD και Windows 7,
θα έχεις και υποστήριξη TRIM ,με άλλα Windows δεν θα έχεις.

Ε) Μπορείς να βάλεις οποιονδήποοτε SSD, ακόμη και SATA 3,
έρχονται φθηνότεροι από SATA 2, αλλά θα τρέχουν με ταχύτητες SATA 2

ΣΤ) Ανάλογα το μέγεθος του SSD καλό είναι να βάλεις μερικές βασικές εφαρμογές
στον SSD, για να αποφύγεις καθυστερήσεις.
Αν φορτώνει τις εφαρμογές από μηχανικό δίσκο η καθυστέρηση θα είναι ίδια με αυτήν που έχεις τώρα.

Αν βάλεις Windows 7 32-bit θα χρειαστείς και μνήμη.
Επειδή η μητρική είναι παλιά και ίσως έχεις πρόβλημα με συμβατότητες
καλύτερα να πάρεις κάποιες συμβατές με την μητρική σου.

Π.χ. από e-bay αυτές τις Kingston (http://www.ebay.com/itm/Kingston-ValueRAM-KVR533D2N4-1G-1GB-DDR2-RAM-533MHz-PC2-4200-240-Pin-DIMM-NEW-/181033764984?pt=US_Memory_RAM_&hash=item2a26740878)
και μπορείς να πάρεις 2 modules (2 GB στα 25€ )

Η DDR2 στην Ελλάδα είναι πανάκριβες.
Πάντως για σιγουριά θα ψάξεις κάποιες μνήμες
που βρίσκονται στην λίστα (http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5AD2-E%20Premium/P5AD2-E_Premium_QVL.pdf)

Skakinen
30-11-12, 20:41
Πολύ αναλυτική και κατατοπιστική η απάντησή σου φίλε biggeo65
:)

biggeo65
30-11-12, 21:05
Kάτι που ξέχασα να γράψω, αν τελικά πάρεις SSD πρίν κάνεις την αλλαγή σε AHCI,από το BIOS,
πρώτα δες το μήνυμα #90 (http://www.adslgr.com/forum/threads/584326-SSD-tips-tweaks-trim-support-διαγνωστικά-και-firmware?p=4585605#post4585605) για να κάνεις μια αλλαγή στην registry πρώτα.

Μετά κάνεις επανεκκίνηση ,μπαίνεις και κάνεις την αλλαγή στο BIOS,
σώζεις τις αλλαγές και μπαίνεις στα Windows.

stavpal
06-12-12, 09:13
απ ότι είδα αν πατήσεις f8 (πολλές φορές ή συνεχώς ) κατά την διάρκεια του post θα σου βγάλει λίστα από ποιο δίσκο θες να μπουτάρεις. Εννοείται ότι όταν κανείς install ta windows έχεις αποσύνδεσει τους υπόλοιπους σκληρούς. Εγώ έτσι το χω για να μην μπλέκω με bootloader twn windows .

@ ADSLgr.com All rights reserved.