PDA

Επιστροφή στο Forum : Μόνωση σωλήνων Ηλιακού (Armaflex?)

tutuyo
06-09-13, 11:59
Παρατηρησα οτι οι επενδυσεις των 2 σωληνων ζεστου και κρυου νερου του ηλιακου μου ειναι αρκετα φθαρμενες,οποτε μαλλον πρεπει να τις αλλαξω
Μετα απο ψαξιμο ενημερωθηκα για το armaflex καθως και αλλες μονωσεις σωληνων (παλι απο αφρωδες υλικο).

Αυτο να φανταστω απλως το κοβεις στην μεση,αγκαλιαζεις την σωληνα και περνας απο πανω μονωτικη ταινια,σωστα?

Μηπως ξερετε που μπορω να βρω τετοιο υλικο,κατα προτιμηση προς τα Β.Προαστια?
Σε καταστηματα με υδραυλικα κτλ?
Στο Πρακτικερ που προπαθησα δεν εχουν....

nnn
06-09-13, 12:03
Εξειδικευμένα καταστήματα με σωλήνες για υδραυλικούς κλπ., απλά θα μετρήσεις την διάμετρο πρώτα, γιατί βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη.

μικρό tip, κόβεις τον σωλήνα στην μέση με κοφτερό κοπίδι, έχεις πάρει ένα μικρό κουτάκι βενζινόκολα και με κουρεμένο μικρό πινέλο (χωρίς μακριά τρίχα), αλλοίφεις την κόλλα στο χώρισμα και ενώνεις, ούτε μονωτική ούτε τίποτα ;)

nyannaco
06-09-13, 12:11
Ή μαζί με το armaflex παίρνεις και ειδική ταινία, ενισχυμένη με γάζα. Είναι λίγο ακριβή (γύρω στα €10 το 50άμετρο, αν θυμάμαι σωστά) αλλά είναι πολύ πιο εύκολο. Εναλλακτικά, τη λεγόμενη ταινία ψυκτικού (σαν φαρδιά μονωτική, χωρίς ενίσχυση αλλά αρκετά ανθεκτική, και φτηνότερη από την άλλη).

Για να αγοράσεις armaflex πρέπει να ξέρεις την εξωτερική διάμετρο της σωλήνας (ή να πάρεις δείγμα ένα κομμάτι από το παλιό, αν υπάρχειο κομμάτι σε καλή κατάσταση).
Armaflex υπάρχουν σε περισσότερα από ένα πάχη μόνωσης για κάθε διάμετρο σωλήνα, όσο παχύτερο τόσο καλύτερα.
Επίσης για εξωτερική χρήση απαραίτητα άσπρο μονωτικό, το μαύρο είναι φτηνότερο αλλά δεν αντέχει στον ήλιο, καταστρέφεται γρήγορα από το UV.

Από Μελίσσια είναι κοντά σου αυτοί:
http://www.stamoulakatos.gr/index.php
http://www.hellasbusinessbook.gr/business/stanga-bagno-%CE%B3%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%83/
Λογικά πρέπει να έχουν, κάνε ένα τηλέφωνο.

tutuyo
06-09-13, 12:14
Αυτο με την κολλα,καλο tip - απλως για την δευκρινηση - εννοεις ξανακολλαω τα 2 κομματια του αφρολεξ ετσι?Οχι επανω στον σωληνα του νερου?

nyannaco
06-09-13, 12:20
Αυτο με την κολλα,καλο tip - απλως για την δευκρινηση - εννοεις ξανακολλαω τα 2 κομματια του αφρολεξ ετσι?Οχι επανω στον σωληνα του νερου?Ναι, αυτό εννοεί.
Κυκλοφορούν και έτοιμα με αυτολκόλλητο, αλλά είναι δυσεύρετα και ακριβά.

nnn
06-09-13, 12:21
Φυσικά τα 2 κομμάτια του αρμαφλέξ.

jkoukos
06-09-13, 12:27
μικρό tip, κόβεις τον σωλήνα στην μέση με κοφτερό κοπίδι, έχεις πάρει ένα μικρό κουτάκι βενζινόκολα και με κουρεμένο μικρό πινέλο (χωρίς μακριά τρίχα), αλλοίφεις την κόλλα στο χώρισμα και ενώνεις, ούτε μονωτική ούτε τίποτα ;)
Extra tip: Το διαμήκη κόψιμο του armaflex να μην είναι κάθετα αλλά με γωνία ~45°. Έτσι θα εφάπτονται καλύτερα για την συγκόλληση.

tutuyo
06-09-13, 12:35
Ευχαριστω φιλε nyannaco για την επεξηγηση και τους pointers!

@nnn...εεεε... σορρυ και παλι για τις ηλιθιες αποριες,αλλα γιατι βενζινοκολλα?Εχει καμια σημασια?UHU πχ δεν κανει?Επηρεαζεται απο την ζεστη?

nyannaco
06-09-13, 12:39
γιατι βενζινοκολλα?Εχει καμια σημασια?UHU πχ δεν κανει?Επηρεαζεται απο την ζεστη?Γιατί είναι καταλληλότερη, δυνατότερη και δυνητικά φτηνότερη. Την UHU ασε την για τη χαρτοκολλητική.

tutuyo
06-09-13, 12:40
Οκ - sold!:p

ευχαριστω ολους για τις προτασεις!:)

nnn
06-09-13, 12:49
Γιατί είναι καταλληλότερη, δυνατότερη και δυνητικά φτηνότερη. Την UHU ασε την για τη χαρτοκολλητική.

Το αυτό, αν πάρεις UHU ούτε 50 σωληνάρια δεν φτάνουν :p

:oneup:

Tiven
06-09-13, 14:13
Και κόλλα να μην βάλεις αν δεν βάλει κάποιος χέρι, δεν έχει θέμα.

άκυρο, είχα στο μυαλό μου αυτό που έβαλα εδώ σε κάτι σωλήνες αλλά είναι λίγο διαφορετικό από το armaflex από ότι βλέπω

Core2Extreme
06-09-13, 14:19
Υλικά θα βρείς στην ΕΨΕΜ ( Πειραιώς 139 ) και στον Σολδάτο ( Κάτω Πατήσια ).
Αρμαφλέξ ή K-Flex πάρε, σε διάμετρο να είναι αγκαζέ τσίμα τσίμα με τις σωλήνες σου.
Και κάνεις αυτό που σου είπε ο @nnn με βενζινόκολα ( όχι φυσικά UHU, Logo, κλπ ).

tutuyo
06-09-13, 15:19
Παντως θα περιμενα τετοια υλικα να εχουν μεγαλυτερη διαρκεια ζωης,να ειναι πιο ανθεκτικα,απο την στιγμη που χρησιμοποιουνται συνεχως σε εξωτερικες κατασκευες.
Στην δικη μου περιπτωση,ο ηλιακος ειναι περιπου μιας 7ετιας και η διαβρωση του υλικου ειναι σχεδον απολυτη!Συνυπολογιζω βεβαια και το γεγονος να ειναι εντελως της πλακας αυτο που εχω εγω,προφανως και για λογους οικονομιας απο τον κατασκευαστη.

Ευχαριστω για τις συμβουλες,θα προσπαθησω να παρω κατι καλυτερο ποιοτικα ωστε να μην εχω παλι τα ιδια σε μερικα χρονια;)

nyannaco
06-09-13, 15:24
Ηταν άσπρο ή μαύρο;
Πάντως ότι κι αν ήταν, εκτεθειμένο στον ήλιο δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.

tutuyo
06-09-13, 15:33
Μαυρο,αλλα δεν ειχε μεινει σχεδον καθολου. Το μετρο συγκρισης μου ειναι οι επικαλυμμενοι σωληνες των κλιματιστικων (με ασπρο αφρολεξ και ασπρη ταινια) που εχει εκει κοντα,γι'αυτο μου εκανε εντυπωση που δεν εμεινε τιποτα.Τεσπα,σε δουλεια να βρισκομαστε με τετοια πραγματα...:)

nyannaco
06-09-13, 15:45
Κακώς ήταν μαύρο. Ασπρο να βάλεις.

Core2Extreme
06-09-13, 15:58
Έχει σημασία το υλικό, αν πάρεις λαμαρίνα π.χ. μην περιμένεις να βγάλει 3ετία άντε 4ετία απροβλημάτιστα.

tarantules9
10-09-13, 17:18
Εγώ προτείνω να αφήσεις τις βενζινόκολλες και να πάρεις ταινία άσπρη από αυτή που βάζουν οι ψυκτικοί στους σωλήνες.Σκέτο το armaflex δεν θα κρατήσε και πάρα πολύ.Είναι θέμα χρόνου να τριφτεί και να διαλυθεί.Κάτι οι βροχές κάτι η ηλιοφάνεια , θα αναγκαστείς να ξαναβάλεις καινούριο armaflex.
Κάνεις που κάνεις την αγγαρία, τουλάχιστον κάντη σωστά για να σου κρατήσεις μερικά χρόνια.

tutuyo
11-09-13, 11:52
Τελικα πηρα το ασπρο μονωτικο armaflex και ο τυπος στο καταστημα μου ειπε να χρησιμοποιησω την ασπρη ταινια,την οποια και αγορασα. Δεν βγηκε κατι εξωπραγματικο σε κοστος.
Τωρα, παρατηρωντας την ταρατσα βλεπω οτι οι σωληνες δεν ακουμπουσαν κατω,τους ειχε υπερυψωμενους με μικρες,τριγωνικες,πλαστικες βασεις.Φανταζομαι θα τις χρησιμοποιησω και παλι ε?

nnn
11-09-13, 11:57
Ναι, αφού τις έχεις ήδη.

dimgunners
14-05-14, 15:40
Υπάρχει armaflex με επικάλυψη αλουμινίου για σωλήνες.
Η άσπρη η μόνωση το πολύ να κρατήσει 2-3 χρόνια, η επικάλυψη με αλουμίνιο μπορεί να κρατήσει και 15 χρόνια εύκολα.

http://v-p.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7/rubber-%CF%83%CF%89%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82/

atsimas
19-12-15, 18:50
Η εταιρία που παράγει το αρμαφλέξ, σε ένα από τα φυλλάδιά της, αναφέρει πως το αρμαφλέξ, όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να βάφεται.

giorgos sv
20-12-15, 10:36
Κάνει και για προστασία από το πάγωμα των σωλήνων? Είναι εξωτερικοί για περίπου 7-8 μέτρα και με το πολύ κρύο παγώνουν αν δεν αφήσω βρύση να τρέχει.

nyannaco
20-12-15, 10:39
Ναι, βοηθάει πολύ και στον παγετό.

anonymos1982
28-12-15, 12:17
Γεια σας, στο σπίτι που μένω εδώ και κάνα χρόνο έχω δικό μου λέβητα πετρελαίου. Ο ιδιοκτήτης είχε κάνει σέρβις πριν οπότε και εγώ είχα βάλει γύρω στα 300 λίτρα πετρέλαιο πέρυσι για λίγο χρονικό διάστημα. Φέτος που κάλεσα έναν τεχνίτη να μου κάνει συντήρηση στον λέβητα μου είπε και το είδα φυσικά κι εγώ ότι οι σωλήνες (είναι στην ταράτσα ο λέβητας) δεν έχουν πλέον μόνωση και είναι γύρω στα 5 μέτρα πορεία στην ταράτσα χωρίς μόνωση (διπλοί σωλήνες), αναρωτιέμαι πόσες απώλειες είχα, ο συντηρητής είπε ότι μιλάμε για τεράστιες απώλειες ανά τ.μ. Λέω αφού το κόστος δεν είναι μεγάλο και η διαδικασία δύσκολη να το κάνω μόνος μου. Για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μόνωση και να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσμαιτκότερη τι πρέπει να προσέξω;
Απ' ότι κατάλαβα διαλέγω τους λευκούς σωλήνες και όχι τους μαύρους κατά πρώτον, αν τους τυλίξω με λευκή ταινία θα είναι καλύτερα ή με την βενζινόκολα;

nyannaco
28-12-15, 13:12
Η ταινία είναι απείρως ευκολότερη στην εφαρμογή. Λειτουργικά δεν έχει διαφορά.

anonymos1982
28-12-15, 13:19
και θα πρέπει να καλύψω γύρω γύρω τελείως τις σωλήνες ή απλώς θα κάνω ένα σπειροειδές τύλιγμα;

nyannaco
28-12-15, 13:48
Μπορείς απλώς να βάλεις ταινία κατά μήκος της εγκοπής, αν είναι αρκετά φαρδιά (η λεγόμενη ταινία ψυκτικού είναι).

anonymos1982
28-12-15, 18:01
Εντάξει, το έκανα ήδη. Δεν ήταν κάτι το δύσκολο εκτός τα σημεία που συμπορευτόταν σχεδόν κολλητά σωλήνες για άλλο όροφο (που είχε φύγει και αυτών η μόνωση), πρέπει να έκανα δουλειά, αισθητικά βέβαια άστα να πάνε...

mike_871
28-12-15, 23:45
για τα δυσκολα σημεια μπορεις να βαλεις και κατι τετοιο που ειναι ειδικο http://www.durostick.gr/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=292&lang=el

anonymos1982
29-12-15, 12:03
για τα δυσκολα σημεια μπορεις να βαλεις και κατι τετοιο που ειναι ειδικο http://www.durostick.gr/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=292&lang=el

Ίσως και να το κάνω γιατί δεν βρήκα μονωτικούς σωλήνες για εξωτερικούς χώρους λευκούς οπότε φαντάζομαι ότι σε 2-3 χρόνια θα είναι πάλι στην αρχική κατάσταση, και ναι μεν το νοικιάζω το σπίτι αλλά βλέπω 5-6 ευρώ κάνει το κιλό δεν είναι τίποτα.

@ ADSLgr.com All rights reserved.