PDA

Επιστροφή στο Forum : Βλάβη τηλεφωνικής πρίζας

agn0spt93
21-09-13, 22:23
Πρόσφατα μετακόμισα και έκανα αίτηση για νέα τηλεφωνική σύνδεση απ' την Hellas on Line. Μέσα σε 12-15 μέρες ήρθε ο τεχνικός της HOL για να μου συνδέσει τη γραμμή. Το σπίτι που μένω έχει 2 τηλεφωνικές πρίζες. Η μία που είναι δίπλα απ' το γραφείο που έχω τον υπολογιστή μου, μου είπε ο τεχνικός πως δεν δουλεύει, έτσι έκανε τις μετρήσεις στην άλλη και συνδέθηκα κανονικά.

Το θέμα τώρα είναι: Θέλω με κάποιο τρόπο να συνδέσω την άλλη τηλεφωνική πρίζα που είναι δίπλα απ' τον υπολογιστή μου για να μην έχω το καλώδιο ethernet μέσα στο σπίτι. Ο τεχνικός μου είπε να φωνάξω κάποιον ηλεκτρολόγο να το δει αλλά μετά προσφέρθηκε να το κοιτάξει εκείνος. Όμως περιμετρικά της πρίζας είχε μπογιά απ' το βάξιμο που έκανε ο ιδιοκτήτης με αποτέλεσμα να μην βγαίνει εύκολα η πρίζα και έτσι το παρατήσαμε. Αργότερα προσπάθησα με ένα αιχμηρό αντικείμενο να βγάλω την μπογιά περιμετρικά και η πρίζα βγήκε τελικά. (πρώτη φορά είδα τηλεφωνική πρίζα να της έχουν βάλει σιλικόνη από μέσα για να κολλήσει στον τοίχο :hmm: ) Είναι συνδεδεμένη με 2 καλωδιάκια μπλε τα οποία τα βλέπετε παρακάτω στην εικόνα. Πώς γίνεται να δω ποια καλώδια απ' τα 4 ζεύγη που έχει είναι τα σωστά για να δω αν δουλεύει; Λεφτά για ηλεκτρολόγο δεν υπάρχουν οπότε ότι κάνω μόνος μου.

Τα εσωτερικά καλώδια τα οποία φεύγουν απ' το κεντρικό κουτί της πολυκατοικίας και πηγαίνουν σε κάθε διαμέρισμα είναι τα γνωστά καλώδια ethernet που χρησιμοποιούμε;

Σας ευχαριστώ!

DVader
21-09-13, 22:32
Εξαρτάτε τι έχει πέσει μέσα στο τοίχο ....

Θέλεις να μηχάνημα που να μπεί στην πρίζα και να ρίξει ένα σήμα και να ψάξεις να το βρεις μέσα στο σπίτι που πάει ! Βασικά θέλεις τεχνικό ! Για τα καλώδιο δεν παίρνω όρκο ..τι μπορεί να έχει ρίξει ...Ρίξε μια φώτο της πρίζας να κρέμεται και να φαίνεται και μέσα στον τοίχο ...και βλέπουμε !

Κατάλαβες ?

agn0spt93
21-09-13, 22:35
Έβαλα την φωτογραφία στο αρχικό μου post.

DVader
21-09-13, 22:43
Άρα έχει κλασσικά καλώδια δικτύου !

Το θέμα ότι εκεί που είναι η άλλη πρίζα και έκανε ο ΟΤΕ την σύνδεση προφανώς πρέπει να καταλήγουν και το καλώδιο της άλλης πρίζας !
Στον χώρο της άλλης πρίζας βλέπεις άλλο καλώδιο που να έχει μέσα του χρωματιστά που είναι χύμα στον αέρα δηλαδή ?

agn0spt93
21-09-13, 22:48
Καλώδια στον άερα δεν υπάρχουν. Και οι 2 τηλεφωνικές πρίζες είναι συνδεδεμένες. Η μία που τώρα έχω επάνω συνδεδεμένο το router μου δουλεύει κανονικά. Δεν υπάρχουν στον αέρα καλώδια όπως είπα. Η άλλη τώρα που βλέπεις στην φωτογραφία είχε καπάκι μπροστά αλλά εγώ το έβγαλα για να δω αν όντως ήταν συνδεδένη από πίσω καθώς και ήταν με τα 2 μπλε καλώδια (τα αριστερά).

Μου έχει τύχει στο παλιό μου σπίτι να είναι κουμπωμένη η πρίζα στον τοίχο αλλά να μην είναι συνδεδεμένη.

Big Lebowski
22-09-13, 01:11
Θα πρέπει να πας στην πρώτη πρίζα, να την βγάλεις και να δεις ποιο ζεύγος από τα 4 που φεύγουν για την επόμενη πρίζα είναι συνδεδεμένο. Αν δεν είναι κανένα, θα πρέπει να συνδέσεις ένα οποιοδήποτε ζεύγος καλωδίων πάνω στην πρίζα, εκεί που είναι ήδη συνδεδεμένα τα καλώδια που έρχονται απ'έξω. Προσπάθησε να καταλάβεις ποια καλώδια έρχονται από έξω και ποια πάνω στην επόμενη πρίζα για να μην κάνεις λάθος. Το ζεύγος που θα βάλεις στην πρώτη πρίζα θα βάλεις και στη δεύτερη και θα είσαι οκ, αν είναι αυτό το πρόβλημα.

nikraven
22-09-13, 14:13
Αργότερα προσπάθησα με ένα αιχμηρό αντικείμενο να βγάλω την μπογιά περιμετρικά και η πρίζα βγήκε τελικά. (πρώτη φορά είδα τηλεφωνική πρίζα να της έχουν βάλει σιλικόνη από μέσα για να κολλήσει στον τοίχο :hmm: ) Είναι συνδεδεμένη με 2 καλωδιάκια μπλε τα οποία τα βλέπετε παρακάτω στην εικόνα. Πώς γίνεται να δω ποια καλώδια απ' τα 4 ζεύγη που έχει είναι τα σωστά για να δω αν δουλεύει; Λεφτά για ηλεκτρολόγο δεν υπάρχουν οπότε ότι κάνω μόνος μου.

Τα εσωτερικά καλώδια τα οποία φεύγουν απ' το κεντρικό κουτί της πολυκατοικίας και πηγαίνουν σε κάθε διαμέρισμα είναι τα γνωστά καλώδια ethernet που χρησιμοποιούμε;

Σας ευχαριστώ!
1)το κόλπο με την σιλικόνη το κάνουν κάτι ''μαστόρια'' που όταν για τον οποιοδήποτε λόγο μια πρίζα δεν ''κάθεται''στο μπουάτ τους βολεύει αυτή η λύση μια χαρά.
Οπότε την πλακώνουν με την σιλικόνη και γίνεται αθάνατη.
2)Για να βρείς άκρη με τα καλώδια και για να καταλάβεις πιο πάει και πού
χρειάζεσαι ένα σετάκι απο ανιχνευτή καλωδίων και μια γεννήτρια σήματος όπως αυτά
http://www.stavrianos-dw.gr/index.php?cPath=10_342_511
3)Μια άλλη πρόχειρη λύση είναι:
α)να πάρεις μια μπαταρία 4,5v πλακέ ή μια μπαταρία 9v
β)ένα λαμπάκι με τάση λειτουργίας 4-4,5v ή 9v αντίστοιχα με τις μπαταρίες και θα στερεώσεις δύο καλώδια πάνω του.
Απο την μία πλευρά των καλωδίων θα βάζεις την μπαταρία σου
και απο την άλλη θα βάζεις το λαμπάκι και θα ψάχνεις να δείς σε ποιο ζευγάρι θα σου ανάψει το λαμπάκι.

agn0spt93
22-09-13, 14:53
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Για να καταλάβω. Ένα καλώδιο φεύγει απ' το κεντρικό κουτί της πολυκατοικίας και έρχεται στο διαμέρισμα μου σε μία μόνο τηλεφωνική πρίζα. Και η πρίζα μετά συνδέεται στις υπόλοιπες με διαφορετικό καλώδιο το οποίο παίρνει "σήμα" απ' την πρώτη πρίζα; Επειδή δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αγοράζω ανιχνευτές καλωδίων κλπ, αν λύσω την πρίζα που δουλεύει και δω με ποιο ζεύγος καλωδίων είναι συνδεδεμένα και βάλω τα ίδια στην άλλη πρίζα θα δουλέψει;

Μπορώ να κάνω και το άλλο; Να αγοράσω ένα καπάκι (όταν λέω καπάκι εννοώ κάτι τέτοιο (http://www.e-shop.gr/images/PER/BIG/PER.752533.jpg) και να βάζω ένα-ένα ζεύγος για να δω αν θα λειτουργήσει;

cranky
22-09-13, 15:02
Ένα καλώδιο φεύγει απ' το κεντρικό κουτί της πολυκατοικίας και έρχεται στο διαμέρισμα μου σε μία μόνο τηλεφωνική πρίζα. Και η πρίζα μετά συνδέεται στις υπόλοιπες με διαφορετικό καλώδιο το οποίο παίρνει "σήμα" απ' την πρώτη πρίζα;
Ακριβώς, έτσι.

Επειδή δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αγοράζω ανιχνευτές καλωδίων κλπ, αν λύσω την πρίζα που δουλεύει και δω με ποιο ζεύγος καλωδίων είναι συνδεδεμένα και βάλω τα ίδια στην άλλη πρίζα θα δουλέψει;
Αν το ζευγάρι της δεύτερης πρίζας είναι συνδεμένο στην πρώτη, μπορείς.

Μπορώ να κάνω και το άλλο; Να αγοράσω ένα καπάκι (όταν λέω καπάκι εννοώ κάτι τέτοιο (http://www.e-shop.gr/images/PER/BIG/PER.752533.jpg) και να βάζω ένα-ένα ζεύγος για να δω αν θα λειτουργήσει;
Αν το ζευγάρι της δεύτερης πρίζας είναι συνδεμένο στην πρώτη, το συνδέεις στις δύο μεσαίες επαφές, και τέλος.

agn0spt93
22-09-13, 15:13
Αν το ζευγάρι της δεύτερης πρίζας είναι συνδεμένο στην πρώτη, το συνδέεις στις δύο μεσαίες επαφές, και τέλος.
Η πρώτη πρίζα πώς συνδέεται με την δεύτερη; Με ξεχωριστό καλώδιο δικτύου;
Έκανα μια προσπάθια να ανοίξω την πρώτη πρίζα αλλά έχει 2 βίδες περίεργες που θέλουν ειδικό κατσαβίδι.

cranky
22-09-13, 15:19
Το καλώδιο που δείχνεις στη φωτογραφία, έρχεται απο την πρώτη πρίζα.
ΑΝ κάποιο απ' τα ζεύγη του είναι συνδεμένο μ' αυτή, τότε θα έχεις τηλεφωνικό σήμα και στη δεύτερη.
Οπότε, με μιά πρίζα, δοκιμάζεις όλα τα ζεύγη του καλωδίου της φωτογραφίας, να δείς.
Αλλιώς, θα πρέπει ν' ανοίξεις την πρώτη πρίζα.

agn0spt93
22-09-13, 15:24
Έστω ότι δοκιμάζω όλα τα ζεύγη απ' την πρίζα που δείχνω στην φωτογραφία, και δεν δείχνει κανένα σήμα, τότε σημαίνει πως η πρίζα δεν είναι συνδεδεμένη με την πρώτη. Η σύνδεση της δεύτερης στην πρώτη είναι εύκολο να γίνει;

cranky
22-09-13, 15:28
Έστω ότι δοκιμάζω όλα τα ζεύγη απ' την πρίζα που δείχνω στην φωτογραφία, και δεν δείχνει κανένα σήμα, τότε σημαίνει πως η πρίζα δεν είναι συνδεδεμένη με την πρώτη.
Σωστά.

Η σύνδεση της δεύτερης στην πρώτη είναι εύκολο να γίνει;
Ναί.
Συνδέεις στις ίδιες επαφές, όποιο ζεύγος της δεύτερης, θέλεις.

agn0spt93
22-09-13, 15:35
Κατάλαβα!
Αν τα ζεύγη καλωδίων της πρώτης πρίζας είναι (πχ: πράσινο - μπλε - κίτρινο - κόκκινο) και το μπλε είναι συνδεδεμένο στην πρώτη πρίζα πρέπει να συνδέσω άλλο χρωματικό ζεύγος για να ενωθεί η πρώτη με τη δεύτερη πρίζα; Σε περίπτωση που είναι μη συνδεδεμένη.

Αύριο θα πάω να αγοράσω μία τηλεφωνική πρίζα για να κάνω τις δοκιμές.

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας.

cranky
22-09-13, 15:37
Όχι, δεν μας ενδιαφέρει τί χρώματα είναι συνδεμένα ήδη στη πρώτη πρίζα.
Στις ίδιες επαφές, συνδέεις όποιο ζευγάρι της δεύτερης θέλεις.

agn0spt93
22-09-13, 15:44
Στις ίδιες επαφές, συνδέεις όποιο ζευγάρι της δεύτερης θέλεις.
Δεν κατάλαβα τι εννοείς. Οι επαφές είναι τα ζεύγη;

Big Lebowski
22-09-13, 15:47
Η πρώτη πρίζα πώς συνδέεται με την δεύτερη; Με ξεχωριστό καλώδιο δικτύου;
Έκανα μια προσπάθια να ανοίξω την πρώτη πρίζα αλλά έχει 2 βίδες περίεργες που θέλουν ειδικό κατσαβίδι.

Δεν έχω δει ποτέ πρίζα που να θέλει ειδικό κατσαβίδι, σταυρωτές είναι πλέον όλες. Μήπως δεν κοιτάς σωστά; Θα πρέπει να ξεσφίξεις τις δύο βίδες που σφίγγουν τα νύχια μέσα στο κουτί

cranky
22-09-13, 15:48
Δεν κατάλαβα τι εννοείς. Οι επαφές είναι τα ζεύγη;
Όχι, επαφές, είναι οι θέσεις της πρίζας που συνδέονται τα καλώδια.

Στην πρώτη πρίζα, ήδη είναι συνδεμένο το ζευγάρι που έρχεται απο τον κατανεμητή.
Στις ίδιες επαφές (βιδάκια), θα συνδέσεις κι' ένα ζευγάρι (όποιο θές) απο το καλώδιο που πάει στη δεύτερη.

agn0spt93
22-09-13, 16:21
Δεν έχω δει ποτέ πρίζα που να θέλει ειδικό κατσαβίδι, σταυρωτές είναι πλέον όλες. Μήπως δεν κοιτάς σωστά; Θα πρέπει να ξεσφίξεις τις δύο βίδες που σφίγγουν τα νύχια μέσα στο κουτί
Σωστά και εγώ λάθος έκανα. Τελικά κατάφερα να βγάλω το καπάκι της πρώτης πρίζας.
Μέσα έχει το καλώδιο το οποίο έρχεται απ' τον κατενεμητή - συνδέεται στην πρώτη πρίζα - και συνεχίζει στη δεύτερη.
Απ' ότι βλέπω δεν είναι συνδεδεμένη η δεύτερη με την πρώτη. Το καλώδιο που πρέπει να συνδέσω είναι το μπλε-άσπρο.

Η πρίζα από πίσω είναι κάπως έτσι συνδεδεμένη:

http://s11.postimg.org/8rtoiog9f/priza.png

Εκεί που δείχνουν τα βελάδια είναι συνδεδεμένη η πρώτη. Άρα που πρέπει να συνδέσω τη δεύτερη;

cranky
22-09-13, 16:22
Εκεί που δείχνουν τα βελάκια είναι συνδεδεμένη η πρώτη. Άρα που πρέπει να συνδέσω τη δεύτερη;
Στα ίδια (2 και 3), για να πάρει τηλεφωνικό σήμα καί η δεύτερη.

agn0spt93
22-09-13, 16:27
Στις πάνω τρύπες να υποθέσω πρέπει να μπει όχι στις ίδιες που είναι τώρα και η πρώτη σωστά;

cranky
22-09-13, 16:30
Ναί, βάλ' τα στις πάνω.

Ανάμεσα στις τρύπες κάθε επαφής, υπάρχει χαρακιά, σαν για να μπεί κατσαβίδι ;

agn0spt93
22-09-13, 16:32
Ναι έχει αυτό που λες.

cranky
22-09-13, 16:38
Ωραία.

Παίρνεις ένα μικρό κατσαβιδάκι, και γυρνάς την επαφή 90° αριστερά, για να λασκάρει.
Μετά, βάζεις το ζευγάρι της δεύτερης πρίζας, στις ελεύθερες τρύπες.

Προσοχή, όταν πάς να βάλεις το δεύτερο ζευγάρι, μήν βγεί το πρώτο.

Μετά, ξαναστρίβεις την επαφή 90° δεξιά, για να σφίξει.

Δοκίμασε άν έσφιξαν καλά όλα, τραβώντας τα ελαφρά, ένα-ένα.

Τελείωσες.

agn0spt93
22-09-13, 16:40
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες, αύριο θα πάω να αγοράσω μια πρίζα για την δεύτερη καθώς με τόση σιλικόνη την πέταξα και θα ενημερώσω να σας πω αν όλα πήγαν καλά.

cranky
22-09-13, 16:43
Να ξύσεις απο τον τοίχο και την σιλικόνη που έβαλε ο «μάστορας», για να πατήσει σωστά η πρίζα.

agn0spt93
22-09-13, 16:45
Δεν έχει μείνει στον τοίχο κάτι, ήταν όλο πάνω στην πρίζα.

cranky
22-09-13, 16:47
ΟΚ, τότε. :oneup:

Περιμένουμε αποτελέσματα.

Big Lebowski
22-09-13, 17:45
Έτσι όπως βλέπω τις επαφές της πρίζας, λογικά είναι της legrand. Μια χρήσιμη λεπτομέρεια για τις συγκεκριμένες, να βάλεις το καλώδιο με τη μόνωση μέσα στην τρύπα, μην το γδύσεις και βάλεις μόνο το χαλκό, δε θα σφίξει καλά το καλώδιο άμα το γδύσεις.

agn0spt93
22-09-13, 21:47
Έτσι όπως βλέπω τις επαφές της πρίζας, λογικά είναι της legrand. Μια χρήσιμη λεπτομέρεια για τις συγκεκριμένες, να βάλεις το καλώδιο με τη μόνωση μέσα στην τρύπα, μην το γδύσεις και βάλεις μόνο το χαλκό, δε θα σφίξει καλά το καλώδιο άμα το γδύσεις.
Ναι σωστά, αυτή είναι η μάρκα της πρίζας. Κάπου διάβασα πως μέσα έχουν κάτι σαν μαχαιράκια και κόβει την μόνωση στο σημείο που πρέπει αλλιώς δεν θα στέκεται καλά αν την βγάλω. Δοκιμές αύριο που θα πάω να αγοράσω νέα πρίζα για να το φτιάξω.

nikraven
22-09-13, 21:52
Ναι σωστά, αυτή είναι η μάρκα της πρίζας. Κάπου διάβασα πως μέσα έχουν κάτι σαν μαχαιράκια και κόβει την μόνωση στο σημείο που πρέπει αλλιώς δεν θα στέκεται καλά αν την βγάλω. Δοκιμές αύριο που θα πάω να αγοράσω νέα πρίζα για να το φτιάξω.
έτσι ακριβώς είναι.
Να μην ξεχάσεις αυτά που σου έγραψε ο cranky στο #24
και ο Big Lebowski στο #29.

agn0spt93
23-09-13, 23:32
Αγόρασα σήμερα νέα πρίζα, την σύνδεσα και όλα μια χαρά!
Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας!!

@ ADSLgr.com All rights reserved.