Επιστροφή στο Forum : Καμμένος Πυκνωτής
Σε ένα φίλο μου στο motherboard (Gigabyte) κάηκε ένας πυκνωτής . Φαίνεται γιατί οι άκρες του είναι πιο σκούρες σε σχέση με άλλους. Ξέρει κανείς που μπορεί να το πάει για να του αντικαταστήσουν τον πυκνωτή; Είναι καινούργιο το motherboard. Δε θυμάμαι μοντέλο.
Λογικά πρέπει να υπάρχει κάποιο μηχάνημα που βγάζει τσιπάκια και τα ξανακολλάει. Υπάρχουν όμως εταιρείες service στην Αθήνα που να το κάνουν/ξέρουν;
διαβαζεις τα μικροφαραντ (μF), τις προδιαγραφες τασης του πυκνωτη βρισκεις αντιστοιχο , ενα κολητηρι , καλαι , και το φτιαξες !
(δεν το εχω κανει ποτε σε μητρικη αλλα ειναι τοσο απλο! )
Ένας ηλεκτρονικός μπορεί να στην κάνει την δουλειά. Αλλά αφού λες ότι είναι καινούρια η μητρική, μήπως είναι ακόμη μέσα στην εγγύηση;
Αν είναι καινούργιο, μάλλον έχει εγγύηση ακόμα, όπως λέει ο goku.
Μήπως έκανε κανένα ο/c και του ξέφυγε ;
Ειναι πανευκολο να τον αλλαξει αν πιανουν λιγο τα χερια του.Να αγοράσει ένα κολλητήρι του κ..λου 50w με 9-10€,λιγο καλάι και εναν πυκνωτη 0,30€ (αν ειναι ο 1000μF-6V δυσκολα θα βρει.Το πλησιεστερο ειναι 1000μF 16V)
kostas@Universal
02-02-14, 15:02
Εγγύηση, αν ισχύει!!!
διαβαζεις τα μικροφαραντ (μF), τις προδιαγραφες τασης του πυκνωτη βρισκεις αντιστοιχο , ενα κολητηρι , καλαι , και το φτιαξες !
(δεν το εχω κανει ποτε σε μητρικη αλλα ειναι τοσο απλο! )
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αυτό, ειδικά σε μητρικές. Για να σου κρατήσει και να μην έχεις προβλήματα σταθερότητας εξ αρχής πρέπει να βρεις τη σειρά του πυκνωτή, να ψάξεις datasheet στο ίντερνετ και μετά να βρεις ισοδύναμο πυκνωτή.
Αν δεν ταιριάζουν ripple και esr και πάρεις να βάλεις έναν γενικής χρήσεως σαν αυτούς που πουλάνε τα μαγαζιά ηλεκτρονικών στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα είναι να μην φιλτράρει σωστά και να υπερθερμαίνεται εσωτερικά, κάτι που θα οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο του πυκνωτή.
Ειναι πανευκολο να τον αλλαξει αν πιανουν λιγο τα χερια του.Να αγοράσει ένα κολλητήρι του κ..λου 50w με 9-10€,λιγο καλάι και εναν πυκνωτη 0,30€ (αν ειναι ο 1000μF-6V δυσκολα θα βρει.Το πλησιεστερο ειναι 1000μF 16V)
Πρώτα ας μας πει τι πυκνωτής είναι ακριβώς (φώτος θα βοηθούσαν) πριν βγάλουμε κοστολόγιο :p
Δεν ξέρω τι λέτε για datasheet και esr, ίσως οι καινούργιες μητρικές να είναι ευαίσθητες, αλλά από
το 2008 μέχρι σήμερα έχω αλλάξει άπειρους σκασμένους πυκνωτές σε δεκάδες πλακέτες (pc, laptop,
οθόνες, τροφοδοτικά). Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, ούτε μου έχουν επιστρέψει κάποιο με
βλάβη.
Αν η μητρική είναι σε εγγύηση τότε την παραδίδεις και στην αλλάζουν. Αν όχι τότε παίρνεις τα μF και
αγοράζεις έναν αντίστοιχο πυκνωτή από μαγαζιά τύπου Φανός. Η διαδικασία αλλαγής είναι ρουτίνα ε-
πομένως δεν θα δυσκολευτείς να βρεις κάποιον ηλεκτρονικό ή οποιονδήποτε έχει δουλέψει το κολλη-
τήρι.
Ό,τι και να κάνεις, καλό είναι να ελέγξεις τη ροή του αέρα στο κουτί σου. Ειδικά αν ο πυκνωτής βρί-
σκόταν κοντά σε πηγές θερμότητας (cpu, μνήμες κτλ).
kostas@Universal
03-02-14, 16:25
Συνήθως όταν χαλάσει κάτι δεύτερη φορά το πετάνε, δεν το ξαναπάνε για επισκευή, αν και εγώ θα στο γύρναγα.
Καλό είναι που αναφέρετε τι μπορεί να φταίει και πως μπορεί να αντικατασταθεί.
Έτσι ακόμα και να το παει για επισκευή θα έχει μία εικόνα της βλάβης και άρα δεν θα τον πιάσουν "κώτσο".
Από την άλλη όμως διαφωνώ τελείως με το σκεπτικό "παίρνεις ένα κολλητήρι και τσακ το αλλάζεις"
Σίγουρα δεν είναι πυρηνική φυσική. Αλλά σίγουρα θέλει μια εμπειρία, σταθερό (και γρήγορο) χέρι, κλπ.
Είναι ιδιαίτερα εύκολο να "ψήσει" κανείς ένα διπλανό εξάρτημα ή να βραχυκυκλώσει διπλανό "δρόμο" του τυπωμένου.
Γι αυτό ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Κι εγώ κατσαβιδάκιας είμαι, δεν είμαι τεχνικός. Αλλά έχω καταστρέψει πέραν της μίας πλακέτας στην προσπάθειά μου να μάθω να κολλάω (χωρίς να είναι και τέλειος ακόμα). Αν λοιπόν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε κάποιον του λέμε "έλα να σου δείξω" ή τον παραπέμπουμε σε σχετικό επεξηγηματικό βίντεο πχ στο youtube και δεν λέμα απλά "ουουου πανεύκολο. ένα κολλητήρι από εδώ, ένα πυκνωτή από εκεί και καθάρισες με 5 ευρώ"
Καλό είναι που αναφέρετε τι μπορεί να φταίει και πως μπορεί να αντικατασταθεί.
Έτσι ακόμα και να το παει για επισκευή θα έχει μία εικόνα της βλάβης και άρα δεν θα τον πιάσουν "κώτσο".
Από την άλλη όμως διαφωνώ τελείως με το σκεπτικό "παίρνεις ένα κολλητήρι και τσακ το αλλάζεις"
Σίγουρα δεν είναι πυρηνική φυσική. Αλλά σίγουρα θέλει μια εμπειρία, σταθερό (και γρήγορο) χέρι, κλπ.
Είναι ιδιαίτερα εύκολο να "ψήσει" κανείς ένα διπλανό εξάρτημα ή να βραχυκυκλώσει διπλανό "δρόμο" του τυπωμένου.
Γι αυτό ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Κι εγώ κατσαβιδάκιας είμαι, δεν είμαι τεχνικός. Αλλά έχω καταστρέψει πέραν της μίας πλακέτας στην προσπάθειά μου να μάθω να κολλάω (χωρίς να είναι και τέλειος ακόμα). Αν λοιπόν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε κάποιον του λέμε "έλα να σου δείξω" ή τον παραπέμπουμε σε σχετικό επεξηγηματικό βίντεο πχ στο youtube και δεν λέμα απλά "ουουου πανεύκολο. ένα κολλητήρι από εδώ, ένα πυκνωτή από εκεί και καθάρισες με 5 ευρώ"
Πολύ σωστό.Ενας αρχάριος ειναι πολύ πιθανό να κάνει μεγαλύτερη ζημιά απο αυτή που προσπαθει να διορθώσει.Οποιον δεν εχει πείρα καλό ειναι να του λέμε το ρίσκο που παίρνει.Τώρα θά μου πείς αφού ετσι κι αλλιώς δε δούλευε τι εχει νά χάσει.Απλό.Με το boot νά κάνει ζημιά και σε αλλα εξαρτήματα πάνω στη μητρική κι εκει θα τσούξει :)
Σε ένα φίλο μου στο motherboard (Gigabyte) κάηκε ένας πυκνωτής . Φαίνεται γιατί οι άκρες του είναι πιο σκούρες σε σχέση με άλλους. Ξέρει κανείς που μπορεί να το πάει για να του αντικαταστήσουν τον πυκνωτή; Είναι καινούργιο το motherboard. Δε θυμάμαι μοντέλο.
Λογικά πρέπει να υπάρχει κάποιο μηχάνημα που βγάζει τσιπάκια και τα ξανακολλάει. Υπάρχουν όμως εταιρείες service στην Αθήνα που να το κάνουν/ξέρουν;
Αν είναι καινούργια η μητρική και έχει εγγύηση, ας πάει να την αλλάξει με εγγύηση. Για να σκάσει πυκνωτής σε νέα μητρική, πιθανόν να έχει "πάρει" και τίποτα άλλο μαζί και να μη φαίνεται. Οπότε, η λύση με αλλαγές και κολλήσεις κ.λπ. δεν είναι η καλύτερη και έχει μεγάλο ρίσκο.
@ ADSLgr.com All rights reserved.