PDA

Επιστροφή στο Forum : Καλύτερο ΤΕΙ Προγραμματισμού

tefras
09-03-14, 11:38
Καλημέρα, ένας φίλος θέλει να περάσει σε ΤΕΙ Πληροφορικής με στόχο καθαρά τον προγραμματισμό. Εγώ απ'όσο ξέρω, καλά είναι της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Τι άλλο παίζει? :)

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
09-03-14, 13:16
Της Θεσαλονίκης το τελείωσα προ 9ετίας :oops:
Είχε προβλήματα σαν τμήμα, αλλά λίγο πολύ τα κλασικά:

- Κάποιοι καθηγητές διδάσκουν μάθημα χωρίς να ξέρουν την τύφλα τους
- 1-2 καθηγητές βαθμολογούσαν στις εξετάσεις με το σύστημα του ανεμιστήρα
- Κάποια μαθήματα τα περνούσες αέρα πατέρα
- Η γραμματεία θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα αν αντί για το εκάστοτε προσωπικό των 3-4 ατόμων, απασχολούσε τη γιαγιά μου (μόνο) η οποία ούτε καν έβγαλε δημοτικό (άσχετο μεν, αλλά δεν κρατήθηκα!!)

Έριξα μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα σπουδών και βλέπω ότι πλέον η περισσότερη φύρα έχει πάρει τον π@#λο. Το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι ΟΚ. Έχει αρκετά μαθήματα που ενέχουν προγραμματισμό, αλλά μετά το 3ο εξάμηνο. Στα πρώτα 2 έχει μαθηματικά τα οποία είναι ψιλοζόρικα. Γενικώς να ξέρει ότι δεν υπάρχει τμήμα στο οποίο θα βγάλεις τα μάτια σου μπροστά στην οθόνη γράφοντας κώδικα, κάθε σχολή θα έχει και θεωρητικά μαθήματα.

Ένα από τα καλά χαρτιά του τμήματος είναι το Cisco Networking Academy (http://hydra.it.teithe.gr/cnap.html), το οποίο εγώ άργησα να πάρω χαμπάρι γιατί πετούσα αετό :whistle:

tefras
09-03-14, 14:32
Σ' ευχαριστώ πολύ φίλε, ναι το είδα και εγώ το πρόγραμμα, έχει αρκετά άσχετα από προγραμματισμό. Το καλό χαρτί ειδικά που είπες το συχαίνεται απ'ότι ξέρω. :p Kαι απ'ότι βλέπω ολα τα εξάμηνα έχουν διαφορετικά μαθήματα.

teslafun
09-03-14, 17:10
Η ερώτηση λίγο πολύ είναι ίδια με αυτή για το στρατό (Πόσο "μαύρη" είναι μια μονάδα).
Μπορούν να απαντήσουν κυρίως αυτοί που πέρασαν από εκεί, αλλά όταν θα μπορούν να το κάνουν αυτό (μετά από κάποια χρόνια) ίσως να έχουν αλλάξει πάρα πολλά...

Καλή σχολή μόνο για προγραμματισμό, νομίζω δε θα βρεις.
Θα ασχοληθεί απαραίτητα ο φίλος σου και με μαθηματικά και με Βάσεις δεδομένων και με δίκτυα και πολλά πολλά ακόμα.

Ας ρίξει μια ματιά και στη σχολή που έκανα τη θητεία μου, Βιομηχανική Πληροφορική (ΤΕΙ Καβάλας)

tsad92
09-03-14, 17:19
Τα πράγματα είναι όπως τα είπανε οι προλαλήσαντες.Εγώ θα πρότεινα και το τμήμα στα Γιάννενα...οκ τει δεν είναι και ούτε έχει αντικείμενο μόνο τον προγραμματισμό αλλά αξίζει να ρίξει μια ματιά στον οδηγό σπουδών.

tefras
09-03-14, 19:15
Nαι όντως, κάποια ρίχνουν πιο πολύ βάρος σε ηλεκτρονικά ή μαθηματικά και άλλα σε δίκτυα. Θα ψάξω και εγώ σε καποια άλλα και βλέπουμε. Ευχαριστώ πολύ! :)

HackFreak
09-03-14, 19:24
Πάντως το να πηγαίνεις σε μια σχολή με την λογική να κάνω μόνο προγραμματισμό δεν είναι σωστό, καθώς δεν πρόκειτε να βγείς απο εκεί coder, αλλά μηχανικός πληροφορικής. Συνεπώς θα πρέπει να μάθεις και δίκτυα/τηλεπικοινωνίες, μαθηματικά, hardware. Χωρίς αυτά τα τρία πληροφορική δεν γίνετε IMHO.
Μετά ειδικεύεσαι σε αυτό που σου αρέσει περισσότερο.

hemlock
09-03-14, 19:44
Η ερώτηση λίγο πολύ είναι ίδια με αυτή για το στρατό (Πόσο "μαύρη" είναι μια μονάδα).
Μπορούν να απαντήσουν κυρίως αυτοί που πέρασαν από εκεί, αλλά όταν θα μπορούν να το κάνουν αυτό (μετά από κάποια χρόνια) ίσως να έχουν αλλάξει πάρα πολλά...

Καλή σχολή μόνο για προγραμματισμό, νομίζω δε θα βρεις.
Θα ασχοληθεί απαραίτητα ο φίλος σου και με μαθηματικά και με Βάσεις δεδομένων και με δίκτυα και πολλά πολλά ακόμα.

Ας ρίξει μια ματιά και στη σχολή που έκανα τη θητεία μου, Βιομηχανική Πληροφορική (ΤΕΙ Καβάλας)

Ο προγραμματισμός ΔΕΝ είναι hello world κατάσταση...Τα μαθηματικά είναι απαραίτητα.!

tefras
09-03-14, 20:56
Ναι φυσικά. Ειδικεύεσαι εννοείτε με μεταπτυχιακό?

tsad92
09-03-14, 21:01

Με μεταπτυχιακό,διδακτορικό αλλά και από τα μαθήματα επιλογής.

hemlock
09-03-14, 21:14
Μιας και απο αυτά που μου απαντάς ΔΕΝ καταλαβαίνεις τι είναι ο προγραμματισμός να σου δώσω ένα ακόμα λινκ για σχεδόν ίδια συζήτηση εντός φορουμ ,οπου απλά πρόσεξε τις απαντήσεις των γηραιών (http://www.adslgr.com/forum/threads/752125-%CE%A4%CE%BF-%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%9B%CF%8D%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF) (πχ anon)...

Kenshin
09-03-14, 21:15
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβει υπ' όψιν ο φίλος σου ώστε να επιλέξει το τμήμα.

Το κάθε τμήμα δίνει έμφαση σε ένα πεδίο. Πρέπει να κοιτάξει από μόνος του τα προγράμματα σπουδών και να επιλέξει.
Ποιοι καθηγητές διδάσκουν σε αυτή τη σχολή; Οι γνωριμίες ανοίγουν πόρτες..
Το συγκεκριμένο ίδρυμα κάνει καταλήψεις; Μπορεί να το θεωρείς αστείο, αλλά είναι σοβαρός παράγοντας.. Σε πάει πίσω..

tefras
10-03-14, 18:50
Μιας και απο αυτά που μου απαντάς ΔΕΝ καταλαβαίνεις τι είναι ο προγραμματισμός να σου δώσω ένα ακόμα λινκ για σχεδόν ίδια συζήτηση εντός φορουμ ,οπου απλά πρόσεξε τις απαντήσεις των γηραιών (http://www.adslgr.com/forum/threads/752125-%CE%A4%CE%BF-%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%9B%CF%8D%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF) (πχ anon)...

Μάλλον φταίει η σύντομη απάντησή μου. Είμαι γνώριμος με τον προγραμματισμό και (όχι βαθιά) εμπειρία με κάποιες γλώσσες και πλατφόρμες και γιαυτό ρωτάω εκ μέρους του φίλου μου. Και φυσικά γνωρίζω ότι για πιο εξεζητημένα αντικείμενα χρειάζονται ολόκληρα συστήματα μαθηματικών.

Υπάρχει κάποια λίστα η αντιστοιχία μαθηματικών αναλόγως το τι θες να κάνεις στην πληροφορική?

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβει υπ' όψιν ο φίλος σου ώστε να επιλέξει το τμήμα.

Το κάθε τμήμα δίνει έμφαση σε ένα πεδίο. Πρέπει να κοιτάξει από μόνος του τα προγράμματα σπουδών και να επιλέξει.
Ποιοι καθηγητές διδάσκουν σε αυτή τη σχολή; Οι γνωριμίες ανοίγουν πόρτες..
Το συγκεκριμένο ίδρυμα κάνει καταλήψεις; Μπορεί να το θεωρείς αστείο, αλλά είναι σοβαρός παράγοντας.. Σε πάει πίσω..

Ναι, και τα τρία απ'ότι άκουσα ισχύουν. Ωστόσο δε ξέρω κατά πόσο χρήσιμες μπορούν να αποδειχθούν αυτές οι γνωριμίες.

yiapap
10-03-14, 19:02
tefras...
Κι εσύ και ο φίλος σου δεν το έχετε πάρει καλά εξαρχής όπως σωστά σου λένε αρκετοί παραπάνω.
Είναι σα να λές "σε ποια σχολή να πάω ώστε να μάθω εφαρμογές που να ζωγραφίζω"; Μπορείς να πας στην Α που κάνει Photoshop, στη Β που κάνει Gimp στη Γ που κάνει... MS Paint.
Καμιά από τις τρεις όμως δε θα σου δώσει βάσεις για να γίνει ζωγράφος ή για να ζωγραφίζεις καλά.

Για να το καταφέρεις αυτό πρέπει ΠΡΩΤΑ να αποκτήσεις την υποδομή και μετά να διαλέξεις το εργαλείο με το οποίο θα ζωγραφίζεις. ;)

Kenshin
10-03-14, 19:18
Μη σκαλώνεις σε τέτοιες λεπτομέρειες.. Το προπτυχιακό επίπεδο θέλει βασικές γνώσεις στατιστικής, διαφορικού λογισμού.. απλά πράγματα... εφαρμογή κάνεις, δεν είσαι στο μαθηματικό.
Επειδή ο φίλος σου δεν είναι γνώστης, απ' ότι κατάλαβα, καλό είναι να κάτσει να ασχοληθεί λίγο με προγραμματισμό και μετά να αποφασίσει.. Μπορεί να του αρέσει σαν ιδέα, αλλά όχι στην πράξη.
Γενικά το καλύτερο είναι να μπει σε μια σχολή που έχει ποικιλία.. Η ειδίκευση έρχεται πολύ πιο μετά.

Όσον αφορά τις γνωριμίες, πίστεψέ με, παίζουν σημαντικό ρόλο. Ειδικά στον τομέα που αναφέρεις, οι εταιρίες συνεργάζονται με καθηγητές, ώστε να προσλάβουν δυνατά μυαλά μετά την αποφοίτησή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης.

tefras
10-03-14, 19:39
tefras...
Κι εσύ και ο φίλος σου δεν το έχετε πάρει καλά εξαρχής όπως σωστά σου λένε αρκετοί παραπάνω.
Είναι σα να λές "σε ποια σχολή να πάω ώστε να μάθω εφαρμογές που να ζωγραφίζω"; Μπορείς να πας στην Α που κάνει Photoshop, στη Β που κάνει Gimp στη Γ που κάνει... MS Paint.
Καμιά από τις τρεις όμως δε θα σου δώσει βάσεις για να γίνει ζωγράφος ή για να ζωγραφίζεις καλά.

Για να το καταφέρεις αυτό πρέπει ΠΡΩΤΑ να αποκτήσεις την υποδομή και μετά να διαλέξεις το εργαλείο με το οποίο θα ζωγραφίζεις. ;)

Ναι αυτό είναι σωστό, αλλά ο προγραμματισμός και τα δίκτυα είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Δε λέω ότι δε χρειάζονται βασικές γνώσεις, αλλά κατά πόσο εμβαθύνει?

Μη σκαλώνεις σε τέτοιες λεπτομέρειες.. Το προπτυχιακό επίπεδο θέλει βασικές γνώσεις στατιστικής, διαφορικού λογισμού.. απλά πράγματα... εφαρμογή κάνεις, δεν είσαι στο μαθηματικό.
Επειδή ο φίλος σου δεν είναι γνώστης, απ' ότι κατάλαβα, καλό είναι να κάτσει να ασχοληθεί λίγο με προγραμματισμό και μετά να αποφασίσει.. Μπορεί να του αρέσει σαν ιδέα, αλλά όχι στην πράξη.
Γενικά το καλύτερο είναι να μπει σε μια σχολή που έχει ποικιλία.. Η ειδίκευση έρχεται πολύ πιο μετά.

Όσον αφορά τις γνωριμίες, πίστεψέ με, παίζουν σημαντικό ρόλο. Ειδικά στον τομέα που αναφέρεις, οι εταιρίες συνεργάζονται με καθηγητές, ώστε να προσλάβουν δυνατά μυαλά μετά την αποφοίτησή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης.

Αυτές οι εταιρίες απαιτούν καλό επίπεδο σε αυτά που μαθαίνει το ΤΕΙ ή και παραπέρα?

yiapap
10-03-14, 19:48
Οι ανώτατες σπυδές δεν είναι για να σου μάθουν να χρησιμοποιείς εργαλεία. Είναι για να θέσουν τις βάσεις ώστε να μπορείς εσύ στο μέλλον να μάθεις να χρησιμοποιείς εργαλεία!
Δε θα σου μάθουν C ή C++ θα σου μάθουν δομημένο ή αντικειμενοστραφή προγραμματισμό ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ τη γλώσσα C++ ή όποια άλλη.
Δε θέλεις να εμβαθύνεις. Αυτό θα γίνει αργότερα. Άλλωστε μέχρι να τελειώσετε και να βγείτε στην παραγωγή το τοπίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι διαφορετικό απ' ότι σήμερα.

Kenshin
10-03-14, 20:13
Αναλόγως για τι εταιρία μιλάμε και με τι πρότζεκτ θα ασχοληθείς, αλλά όπως σου είπε και ο yiapap στα ΑΕΙ/ΤΕΙ δημιουργούνται οι βάσεις.. Επίσης μαθαίνεις πως να κάνεις time management, ποιοτικό διάβασμα κτλ.
Anyway, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι σε όποιον τομέα και να καταλήξεις εσύ ή ο χ,y φίλος σου, πρέπει να ψαχτείς από μόνος σου.

Μην το παρερμηνεύσεις, αλλά το 14% των εργαζομένων της google δεν έχει κάποιο πτυχίο.
Διάβασε και αυτό το άρθρο: Why Google doesn’t care about hiring top college graduates (http://qz.com/180247/why-google-doesnt-care-about-hiring-top-college-graduates/)

ntoremi
10-03-14, 21:44
ΑΕΙ δεν σκεφτεσαι; Το ΤΕΙ σου αρκει;

tefras
10-03-14, 22:36
Αναλόγως για τι εταιρία μιλάμε και με τι πρότζεκτ θα ασχοληθείς, αλλά όπως σου είπε και ο yiapap στα ΑΕΙ/ΤΕΙ δημιουργούνται οι βάσεις.. Επίσης μαθαίνεις πως να κάνεις time management, ποιοτικό διάβασμα κτλ.
Anyway, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι σε όποιον τομέα και να καταλήξεις εσύ ή ο χ,y φίλος σου, πρέπει να ψαχτείς από μόνος σου.

Μην το παρερμηνεύσεις, αλλά το 14% των εργαζομένων της google δεν έχει κάποιο πτυχίο.
Διάβασε και αυτό το άρθρο: Why Google doesn’t care about hiring top college graduates (http://qz.com/180247/why-google-doesnt-care-about-hiring-top-college-graduates/)

Ναι, βλέπω ότι επιβεβαιώνει αυτό που έγραψε ο yiapap, για την ικανότητα μάθησης.

ΑΕΙ δεν σκεφτεσαι; Το ΤΕΙ σου αρκει;

Είναι ΕΠΑΛ :)

ntoremi
11-03-14, 01:31

και;;;;

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
11-03-14, 10:24

και;;;;
Μονο σε ΤΕΙ μπορουν να περασουν οι αποφοιτοι των ΕΠΑΛ

ntoremi
11-03-14, 12:01
Απαγορευεται να δωσουν πανελληνιες;

Kenshin
11-03-14, 12:24
Διαλέγουν αν θέλουν να δώσουν κανονικές ή με λιγότερα μαθήματα, διαφορετική ύλη και πρόσβαση μόνο σε ΤΕΙ.

Veldrin
11-03-14, 12:33
Μου αρέσει που κάποιοι έρχονται να δώσουν συμβουλές στο παιδί όταν δεν ξέρουν καν οτι τα ΑΕΙ αποτελούνται από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και έχουν ακριβώς το ίδιο αντίκρισμα ακαδημαικά, και την ίδια μετεξέλιξη αν το θελήσουν ως απόφοιτοι.

yiapap
11-03-14, 12:48
Μου αρέσει που κάποιοι έρχονται να δώσουν συμβουλές στο παιδί όταν δεν ξέρουν καν οτι τα ΑΕΙ αποτελούνται από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και έχουν ακριβώς το ίδιο αντίκρισμα ακαδημαικά, και την ίδια μετεξέλιξη αν το θελήσουν ως απόφοιτοι.Δηλαδή το ΤΕΙ Έργων Υποδομής της Σίνδου είναι το ίδιο με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

megahead13
11-03-14, 13:05
Δηλαδή το ΤΕΙ Έργων Υποδομής της Σίνδου είναι το ίδιο με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
Δεν είναι;;; :whistle:

hemlock
11-03-14, 13:08
Δεν είναι;;; :whistle:
Το ΤΕΙ της Σίνδου είναι διαφορετικό απο το ΤΕΙ Θεσαλλονίκης.... Έχει δίκιο.:p

yiapap
11-03-14, 13:29
Το ότι ονομάσαμε τα ΤΕΙ ΑΤΕΙ και υποβαθμίσαμε τα ΑΕΙ δε σημαίνει ότι οι σχολές είναι οι ίδιες.
Και για να μην παρεξηγηθώ αυτό δε σημαίνει ότι τα ΑΕΙ είναι εξ' ορισμού ανώτερα. Επειδή αρκετά χρόνια εργάζομαι σε διοικητικές θέσεις στην Πληροφορική είναι πολύ συχνό να ψάχνω/προτιμώ απόφοιτους ΤΕΙ από ΑΕΙ- για πολλούς και διάφορους λόγους.

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
11-03-14, 14:09
Το ότι ονομάσαμε τα ΤΕΙ ΑΤΕΙ και υποβαθμίσαμε τα ΑΕΙ δε σημαίνει ότι οι σχολές είναι οι ίδιες.
Και για να μην παρεξηγηθώ αυτό δε σημαίνει ότι τα ΑΕΙ είναι εξ' ορισμού ανώτερα. Επειδή αρκετά χρόνια εργάζομαι σε διοικητικές θέσεις στην Πληροφορική είναι πολύ συχνό να ψάχνω/προτιμώ απόφοιτους ΤΕΙ από ΑΕΙ- για πολλούς και διάφορους λόγους.

Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα, πάντως το Α στο ΑΤΕΙΘ σημαίνει Αλεξάνδρειο :p

- - - Updated - - -

Διαλέγουν αν θέλουν να δώσουν κανονικές ή με λιγότερα μαθήματα, διαφορετική ύλη και πρόσβαση μόνο σε ΤΕΙ.

Thanks για τη διευκρίνιση, λάθος το θυμόμουν :oneup:

megahead13
11-03-14, 14:26
Το ΑΤΕΙ είναι μία μπούρδα (και στο λέω όντας προερχόμενος από ΤΕΙ), όπως και γενικότερα ο διαχωρισμός σε ανώτερη και ανώτατη (αν και στο νόμο του 1983 τα ΤΕΙ αναφέρονται ως τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά σε ανώτερη). Με το νόμο του 2001 έγινε η αναφορά σε ανώτατη πανεπιστημιακή και ανώτατη τεχνολογική, τάχα να διορθώσουμε την αδικία, ενώ η ουσία έμεινε η ίδια: Τα τριτοβάθμια ιδρύματά μας πάσχουν, όπως και τόσα άλλα σε αυτή τη χώρα, και η υποβάθμισή τους εδώ και χρόνια είναι γενική ανεξάρτητα αν λέγεσαι ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΤΕΙ, κτλ. Άκου ΑΤΕΙ... Σουρεαλισμός! Τεσπά, τα 'χουμε συζητήσει στο παρελθόν πολλάκις στο θέμα για την παιδεία και αυτό και για τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, κτλ

ntoremi
11-03-14, 14:32
Παντως στο δημοσιο, αλλο ΤΕ (ΤΕΙ) αλλο ΠΕ (ΑΕΙ).
Επισης στο Τεχνικο Επιμελητηριο κλπ

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
11-03-14, 14:44
Παντως στο δημοσιο, αλλο ΤΕ (ΤΕΙ) αλλο ΠΕ (ΑΕΙ).
Επισης στο Τεχνικο Επιμελητηριο κλπ

Οι παλιές καλές εποχές που αυτές οι κατηγοριοποιήσεις είχαν "σημασία", μιας και όλοι λοξοκοιτούσαμε το δημόσιο περάσαν ανεπιστρεπτί :whistle:

Veldrin
11-03-14, 17:04
ATEI δεν υφίστανται από το 2011 και τον νόμο 4009.

https://modip.aegean.gr/?q=system/files/N.4009-2011.pdf

Τα ΤΕΙ λοιπόν, ακαδημαικά είναι ισότιμα με τα Πανεπιστήμια και μαζί αποτελούν τα ΑΕΙ.

Όποιος έχει αμφιβολίες για το επίπεδο σπουδών μπορεί να κοιτάξει στις κατατάξεις του εξωτερικού, καθώς και στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που κατατέθηκε από την Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες. Συνεπώς, ναι, ο απόφοιτος μηχανικός δομικών έργων-έργων υποδομής είναι ακαδημαϊκά ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με αυτόν που τελείωσε το ΑΠΘ, με τη διαφορά οτι στην 5ετία ο απόφοιτος ΤΕΙ κάνει και ένα μεταπτυχιακό και πάει στο επίπεδο 7 σε σχέση με τον ΑΠΘ που στην 5ετία βρίσκεται στο 6. Τις ευθύνες ας τις αναζητήσουν όσοι για συντεχνιακούς λόγους έκαναν 5ετή προγράμματα στα πολυτεχνεία χωρίς ποτέ να αναβαθμιστούν σε MEng στάτους, παρά μόνο δίνοντας μια ψευτοβεβαίωση χωρίς αντίκρισμα, κοροιδεύοντας φοιτητές και απόφοιτους για να εξυπηρετούν παιχνίδια.

Ασχολούμαι και τρέχω με αυτά τα πράγματα, και τα ξέρω αρκετά καλά. Όποιος έχει αμφιβολίες, μπορεί να κοιτάξει στο NARIC και στο αρμόδιο ινστιτούτο του ΗΒ (για παράδειγμα) και να δεί οτι το classification του είναι ως BEng (με παράδειγμα το τμήμα πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ, και το... δομικών έργων του ΤΕΙ Πειραιά πχ).

Ενδεικτικά και το νέο ΕΠΠ http://en.nqf.gov.gr/The8Levels/tabid/164/Default.aspx

Όσο για τον δημόσιο τομέα και ΠΕ-ΤΕ, ιδού η χθεσινή συζήτηση ΑΚΡΙΒΩΣ γι αυτό το θέμα στη βουλή.

http://www.esos.gr/arthra/vouli/k-mhtsotakhs-pros-ap-kaklamanh-den-exei-proxvrhsei-h-ejisvsh-tvn-ptyxivn-panepisthmivn-tei-sto-dhmosio-tomea

Κι αμα δεν αρέσει.. τι να κάνουμε. Πάντα μου άρεσαν τα αντεπιχειρήματα με έλλειψη ουσίας. Όχι το άλλο με τον Τοτό δεν το ξέρω.

yiapap
11-03-14, 17:52
Mάλιστα... Tην ισοτιμία την καθορίζει το ΕΠΠ.
Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μπορούν να αιτηθούν θέσεις ΠΕ και φυσικά οι Τεχνολόγοι Μηχανικοί έχουν τα ίδια δικαιώματα υπογραφής έργων με τους Μηχανικούς.
Στο ΗΒ που αναφέρεις γιατί να μην είναι ισότιμα; Σχολές 3ετούς φοίτησης είναι τα Πολυτεχνεία. Όσο για το επίπεδο σπουδών... αν ασχολείσαι νομίζω τα ξέρεις... Η Γερμανία θα ήταν πολύ καλύτερο παράδειγμα.

Veldrin
11-03-14, 18:16
Τα λινκ τα διάβασες; Ναι, κανονικά θα έπρεπε να μεταχειρίζονται ισότιμα όπως ειπώθηκε και στη βουλή, αλλα για μισθολογικούς και γραφειοκρατικούς λόγους αυτό δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση. Έρχεται όμως ισότιμη συμμετοχή στις αιτήσεις για τους προισταμένους. Διάβαζε σε παρακαλώ πριν απαντήσεις.

Όσο το γιατί οι Μηχανικοί ΤΕ δεν έχουν δικαιώματα υπογραφής, τα ξέρεις πολύ καλά τα τερτίπια του ΤΕΕ και δεν έχει καμία σχέση με το ακαδημαϊκό του θέματος, ούτε και είναι δική τους ευθύνη. Μην λέμε Α και μου απαντάς Β σε παρακαλώ. Νομίζω οτι καταλαβαινόμαστε.

Ναι την ισοτιμία την καθορίζει το ΕΠΠ και ο 4009/2011. Στο ΗΒ είναι 3+2 BSc+MSc ή 5 MEng.

Όσο για τη Γερμανία ναι ας μην το πιάσουμε, γιατί απο εκεί εγγράφονται στο ΤΕΕ αυτοί που βγάζουν ισοτιμία στο ΔΟΑΤΑΠ με αποφοίτους ΤΕΙ. Φυσικά αυτή την υπόθεση την τρέχουν κάποιοι απόφοιτοι ΤΕΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οπου και εκεί το κράτος με την 4917/2012 καταδικάστηκε για παραβίαση του Συντάγματος (άρθρο 16) για τη μη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ΤΕΙ.

KLG
11-03-14, 18:22
Veldrin στο UK το MEng δεν είναι 3+1 με το +1 εσωτερικο? Δλδ "upgrade" του πτυχίου με εναν εξτρα χρόνο στο ίδιο τμήμα, ίδιο πρόγραμμα σπουδών και χωρίς διαδικασία κρίσης (για την εισαγωγή)?

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
11-03-14, 19:03
Master of Engineering (http://en.wikipedia.org/wiki/Master_of_Engineering#United_Kingdom)

The Master of Engineering (MEng) is the highest award for undergraduate studies in engineering. In England, Northern Ireland and Wales this is a four-year course or a 'sandwich' five-year course (with one year spent working in industry). In Scotland, it is a five-year course.

KLG
11-03-14, 19:11
Master of Engineering (http://en.wikipedia.org/wiki/Master_of_Engineering#United_Kingdom)

ok, αυτη την εντυπωση ειχα για Αγγλία για αυτό και με παραξένεψε αυτό που είπε ο Veldrin. Να τονίσω επίσης (οτι τουλαχιστον στην Αγγλία) Το MEng 4 χρόνια θεωρείται κατώτερο του BSc-MSc 4 χρόνια combo. Ο βασικός λόγος είναι οτι τα BSc / MSc ειναι ξεχωριστές διαδικασίες, ακόμα και αν και τα δυο γινονται στο ίδιο τμήμα, απο τις οποιες ο φοιτητής παίρνει περισσότερα. Επίσης νομιζω οτι στοιχιζει και περισσότερο, οπότε η μια βιομηχανία πρέπει να υποστηρίξει την άλλη βιομηχανία.

megahead13
11-03-14, 19:43
Ότι είπε ο Veldrin με την επισήμανση/διόρθωση του gioannou

ok, αυτη την εντυπωση ειχα για Αγγλία για αυτό και με παραξένεψε αυτό που είπε ο Veldrin. Να τονίσω επίσης (οτι τουλαχιστον στην Αγγλία) Το MEng 4 χρόνια θεωρείται κατώτερο του BSc-MSc 4 χρόνια combo. Ο βασικός λόγος είναι οτι τα BSc / MSc ειναι ξεχωριστές διαδικασίες, ακόμα και αν και τα δυο γινονται στο ίδιο τμήμα, απο τις οποιες ο φοιτητής παίρνει περισσότερα. Επίσης νομιζω οτι στοιχιζει και περισσότερο, οπότε η μια βιομηχανία πρέπει να υποστηρίξει την άλλη βιομηχανία.
Ναι, το MEng είναι κατώτερο του BSc/MSc combo. Γιατί όμως να μη στο δίνουν από τη στιγμή που έχεις κάνει τα 4 ή 5 χρόνια;; Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που γίνεται αυτό, από τα πολυτεχνεία μέχρι πχ ΑΠΘ Καλών Τεχνών (το γνωρίζω λόγω της γυναίκας μου που θα έπρεπε να πάρει MA ή όποιο μπορεί να είναι το αντίστοιχο MEng γι' αυτούς). Με δυο λόγια όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν (βράζουμε) είτε λέγεται ΑΕΙ, είτε ΤΕΙ και αυτό για λίγο πολύ γνωστούς λόγους.

Veldrin
11-03-14, 21:25
Συγνώμη KLG, στη Σκωτία έχω πάρει το master μου (Heriot-Watt Univ. - Mech. Engineering) και δεν είχα ιδέα οτι στο υπόλοιπο ΗΒ είναι 4 χρόνια. Το MEng είναι integrated τύπου και κατώτερο σε κάποια δευτερεύοντα θέματα από ένα MSc, όπως και περιγράφεται.

@ ADSLgr.com All rights reserved.