Επιστροφή στο Forum : Λογικό πρόβλημα σχετικό με τους υπολογιστές.
Μπορεί να είναι μιά βλακεία και μισή αλλά είχαμε εδώ μιά διαφωνία με έναν φίλο.
Υπάρχει τρόπος ένας υπολογιστής να «καταλάβει» ότι πέρασε από κατάσταση διακοπής ρεύματος ;
Μου έχει κάνει εντύπωση ότι ποτέ δεν έχω δει ένα εργαλείο που να μετράει τις επανακινήσεις που θα ήταν και χρήσιμο ενδεχομένως.
Ρωτάω όμως γενικότερα. Υπάρχει τρόπος μία ηλεκτρική μηχανή να «καταλάβει» ότι πέρασε από κατάσταση «μή ρεύματος» ;
Δεν είναι λίγο σαν να ρωτάω αν η μηχανή θυμάται τις προηγούμενες ζωές της ;
Μμμμμμμ... περίπου!
Οι σύγχρονες μητρικές (το ΒΙΟS ουσιαστικά) καταλαβαίνει πότε το σύστημα έχει "αναρρώσει" από απότομη διακοπή ρεύματος/βίαιο κλείσιμο!
Οπότε θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι, ΝΑΙ, κι ο υπολογιστής έχει ψυχή ΚΑΙ ξέρει και να εκδικείται!
(Τα restarts μπορούν να μετρηθούν: Win2k3 -> uptime -> ...total reboots = 7!)
Ναι με τα καινούργια bios, το καταλαβαίνει, για αύτο τον λόγο έχει και επιλογή after power fail " on/off/last state"
Μου έχει κάνει εντύπωση ότι ποτέ δεν έχω δει ένα εργαλείο που να μετράει τις επανακινήσεις που θα ήταν και χρήσιμο ενδεχομένως.
Δεν είναι άμεσα αυτό που ρωτάς, αλλά τέτοιο εργαλείο υπάρχει. Επειδή μαζί με τον υπολογιστή κάνει restart και ο σκηρός δίσκος μπορείς να δείς πόσες φορές άνοιξε ο υπολογιστής διαβάζοντας τα S.M.A.R.T logs του δίσκου. Απλά χρειάζεσαι έναν σχετικά νέο δίσκο (της τελευταίας τριετίας/τετραετίας δηλαδή) και ένα utility που να διαβάζει τα smart logs. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να δεις πόσες ώρες είναι ανοιχτός ο υπολογιστής και άλλα πολλά.
Στο linux ως root απλά κάνε έναsmartctl -a /dev/hda αφού πρώτα βάλεις τα smart monitoring tools (emerge smartmontools στο gentoo)
το πρόβλημα δεν είναι να ξέρει ο υπολογιστής αν διακόπηκε το ρεύμα χωρίς τερματισμό.
Το ζήτημα είναι αν ο υπολογιστής μπορεί να "καταλάβει" αν διακόπηκε το ρεύμα όντας "τερματισμένος"..
AkAlypToS_2000
29-08-04, 01:29
βαλε μια γενιτρια και δεν θα καταλαβενει χριστο.!
AkAlypToS_2000, εκτός θέματος.. διάβασε το thread από την αρχή :wink:
AkAlypToS_2000
29-08-04, 12:41
καθολου...ενοω οτι και το ρευμα να πεσει.. το pc θα παραμινει ανιχτω.... οποτε... :wink: :wink:
@ ADSLgr.com All rights reserved.